NIEUWSGroene Hart fiets toertocht 23 en 24 september

18-09-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 23 en zondag 24 met een nieuwe route  die de fietsers langs verrassende wegen door het Groene Hart voert. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van rustige asfaltwegen en vrij liggende fietspaden.
 


 

GPS Routes op de site

De vertrek locatie is het clubhuis van Avanti aan de Amerikalaan 163, kerk en zanen  in Alphen aan den Rijn. De deelnemers kunnen tussen 08.30 en 10.00 starten voor de routes van  60, 90 en 120 km. Er word gebruikgemaakt van scan en go en de gps routes staan op de internetsite van FTC Avanti 

Kijk voor meer informatie en de routes op   https://www.ftcavanti.nl/actueel/groene-hart-tocht-zaterdag De gpx bestanden staan in een zipbestand. Na het downloaden klik je rechts op het bestand en klik op uitpakken.

 

Door verrassende polders en Reeuwijkseplassen 

De route voert u ook dit jaar langs de mooiste plekjes die het Groene Hart te bieden heeft. Het eerste gedeelte van de route volgt de Oude Rijn tot aan Harmelen. Hij volgt hier de “Limes”; de noordelijke grens van het oude Romeinse Rijk. Vanaf Harmelen gaat het door polder Mastwijk en Achthoven naar de eerste pauzeplaats Marnemoende aan de Hollandse IJssel.
 

Na de koffie loopt de route door de polders Benschop en Willeskop naar de Vlist en vervolgens langs de Vlist naar Haastrecht. Daar steken  we weer  de Hollandse IJssel over en volgen die tot aan Oudewater. Langs de Lange Linschoten loopt de route verder richting Kromwijk bij Woerden. Vandaar gaat het door  de polders  Diemerbroek en Ruigewijde naar de 2e pauzeplaats in Driebruggen. Het laatste gedeelte van de tocht gaat via de Reeuwijkse Plassen en het sierteeltgebied rond Boskoop terug naar het vertrekpunt.
 

Met het rijden van deze tocht krijg je een goed beeld van het veenweidegebied rond de grens tussen  de provincies Zuid-Holland en Utrecht
 

Deelnemerskosten en veiligheid en fietshelm

Avanti lid gratis,  NTFU lid €3,00 -  € 4,00 en overige  €4,00 - €5,00
De toertocht gaat over de openbare weg, hou je aan de verkeersregels.  Het dragen van een fietshelm is voor leden verplicht voor de overige deelnemers wordt dit sterk aanbevolen.Film Onder het Maaiveld junior tijdens Bodemdierendagen

18-09-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Tijdens de Bodemdierendagen Van 22 september t/m 8 oktober is de film Onder het Maaiveld junior te zien bij Parkvilla op 1, 4 en 8 oktober. Minibeestjes op groot scherm. Een film voor kinderen van 7 tot 14 jaar met prachtige ondergrondse beelden van bodemdieren en een mooi verhaal over de relatie tussen boven- en ondergrondse diversiteit.
 

Speciaal voor de Bodemdierendagen wordt de film getoond met leuke extra’s: een introductieclip van de bekende TV-boswachter Ruben, een voorleesvideo en na afloop ontvang je een boekje en een bodemzoekkaart. 

Minibeestjes op groot scherm
De film Onder het Maaiveld Junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit hebt gezien. Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden.
 

In de film volgen we een groep kinderen die stap voor stap deze wereld ontdekken. In het begin vinden ze het maar vies om met hun handen in de aarde te wroeten. Maar al snel zijn ze de grootste fans van het ondergrondse leven en willen ze meer weten over bomen die met elkaar praten, schimmels die 10 kilometer lang worden, wormen die ieder jaar de hele bodem door hun darmen laten gaan en het microscopische kleine beerdiertje dat al miljoenen jaren overleeft in onze natuur. De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur.
 

Na het zien van de film kijk je op een totaal andere manier naar je eigen omgeving en krijg je zin om zelf aan te slag te gaan. Meer info: www.parkvilla.nlRegenboogweek 2023: Zoom out, dan zie je meer

18-09-2023

Van de redactie

Woerden - Sta je met je neus bovenop een schilderij, dan zie je details. Zoom je uit, dan zie je het hele plaatje met alle kleuren. Focus je op één aspect, zoals ‘homo’, of zie je de persoon in z’n geheel? Ook queers zijn boven alles gewoon mens. Om te verbinden, moet je soms afstand nemen en vanuit een ander perspectief kijken. Daarom is het thema van de 6e Woerdense Regenboogweek ‘Zoom out’. Het programma van de Regenboogweek 2023 laat diversiteit zien en omarmt culturele initiatieven in de stad. De week is van 7 tot en met 14 oktober.
 

Programma 2023

Ons programma kort: 7 oktober “Gemma” van Fabian Claes Jansen in Het Klooster, 2e kaartje gratis! 8 oktober Regenboogviering in de Opstandingskerk. 9 t/m 14 oktober een Regenboogtafel vol queer boeken en schrijvers in de bieb. 11 oktober: Coming Out Dag! Gemeente Woerden hijst de regenboogvlag, wij organiseren een borrel bij JIWA Social Club. 14 oktober opening expo “I am possible” van Dorien Plaat in Galerie Van Slagmaat.
 

“Gemma” in Het Klooster: 2e kaartje gratis

Met de ontroerende voorstelling “Gemma” van Fabian Claes Jansen in Het Klooster op zaterdag 7 oktober, om 20.15 uur, vieren we de opening van de Regenboogweek. De voorstelling gaat over de zoektocht naar identiteit en zelfacceptatie. Kies voor je 2e kaartje ‘Vriend regenboogweek’ en neem GRATIS een introducé mee!
 

Regenboogviering in de Opstandingskerk

De jaarlijkse Regenboogviering van de Gezamenlijke kerken is op zondag 8 oktober om 18.30 uur in de Opstandingskerk en zal ook thuis te volgen zijn via een livestream en je kunt het via deze link ook later terugkijken. Het wordt weer een hele mooie en indrukwekkende dienst voor iedereen.
 

Regenboogtafel in bibliotheek

Van 9 tot en met 14 oktober vind je in de Bibliotheek Woerden een regenboogtafel vol met boeken over LHBTIQ+ en van queer schrijvers. Dus wil je meer weten? Ga naar de bieb!
 

Coming Out Day: vlag hijsen en borrel

Op woensdag 11 oktober is het Internationale Coming Out Day en dus hijst Gemeente Woerden om 10.30 uur bij het Gemeentehuis de regenboogvlag. Natuurlijk met speeches van onze burgemeester en van ons. Om 17.00 uur sluiten we de dag feestelijk af met een Gayzellige borrel bij JIWA Social Club. Iedereen is welkom!
 

Opening kunstexpositie bij Galerie Van Slagmaat

We sluiten de week af op zaterdag 14 oktober om 15.30 uur met de feestelijke opening van de expositie “I am possible” van Dorien Plaat bij Galerie Van Slagmaat. Met bijzondere portretten van modellen die mogen zijn wie ze willen. De expo is een dag eerder al te zien en blijft getoond tot en met zaterdag 4 november.
 

Zelf een Regenboogevenement?

Wil je zelf iets doen in de Regenboogweek, bijvoorbeeld een event organiseren of als Woerdense horeca iets leuks bieden? Dat juichen we natuurlijk van harte toe. Laat het ons weten en we besteden er aandacht aan!
 

Steun de Regenboogweek

Steun je de Regenboogweek, laat dan de regenboog- of progress-vlag zien! We hebben er een aantal beschikbaar, laat ons weten of je er een wilt. Het Kontakt-Woerdense Courant en RPL Woerden besteden ook aandacht aan de Regenboogweek. De Woerdense Regenboogweek wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Woerden, het Bob Angelo Fonds en COC Midden-Nederland. Coming Out Woerden is een projectgroep van COC Midden-Nederland. Lees meer over ons op  https://linktr.ee/comingoutwoerden.Oogstfeest op Landgoed Bredius: Een Dag vol Natuur en Avontuur

18-09-2023

Van de redactie

Woerden -  Markeer 24 september in je agenda, want het Oogstfeest op Landgoed Bredius staat weer voor de deur! Tussen 13:00 en 17:00 uur ben je van harte welkom om deel te nemen aan dit feestelijke evenement, georganiseerd door NME-Centrum InBredius. Het belooft een dag vol plezier en educatie te worden voor het hele gezin. 

Een Feest vol Natuur en Activiteiten

Op zondagmiddag 24 september transformeert Landgoed Bredius in Woerden in een bruisend centrum van activiteiten en informatie. Van 13:00 tot 17:00 uur staat er een gevarieerd programma op het menu, verzorgd door verschillende organisaties die actief zijn op en rond het landgoed. Hier zijn enkele hoogtepunten van wat je kunt verwachten:

 Progressief Woerden bespreekt mogelijkheden tot versterking van de lokale democratie

18-09-2023

Van de redactie

Woensdagavond 27 september 2023 organiseert Progressief Woerden een Themacafé over een burgerberaad en andere vormen van burgerparticipatie in Podium Bredius, Burgemeester H.G. van Kempensingel 31 in Woerden. De avond begint om 20.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur.
 

Peter van Hoesel, coauteur van het boek “Burgerparticipatie in het openbaar bestuur” (2023) leidt de avond in met een presentatie over de mogelijke vormen van burgerparticipatie. Roel van Nieuwstadt, fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist, vertelt over de ervaringen hiermee in Zeist. Hierna is er discussie over de vorm van participatie waarmee in Woerden gewerkt kan worden: een burgerberaad of (ook) een andere vorm? En welke actuele politieke thema’s lenen zich daarvoor? Tenslotte: hoe kan Progressief Woerden hiervoor een initiatief ontwikkelen?
 

Fractievoorzitter Coby Franken van Progressief Woerden: “Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen niet alleen binnen de gemeenteraad maar ook daarbuiten kan meedoen aan de politiek en een stem kan laten horen. Een burgerberaad over een onderwerp waarover de raad besluiten gaat nemen kan daarvoor een goede vorm zijn, maar er zijn ook andere vormen mogelijk”.
 

Progressief Woerden hoopt de avond te kunnen afronden met concrete ideeën voor een politiek thema, de beste vorm(en) en een aanzet voor een initiatief.
 

Inschrijven voor dit Themacafé kan met een e-mail
naar  bijeenkomst@progressiefwoerden.nl. Er worden veel belangstellenden verwacht.Zondagmiddagconcert met Maria Nemtsova & Maya Fridman

18-09-2023

Van de redactie

Waddinxveen - Op zondagmiddag 24 september 2023 geven Maria Nemtsova en Maya Fridman om 15:00 uur een concert. Vorig jaar trad celliste Maya Fridman op met het Sabr-ensemble tijdens het Openingsconcert van WadCultureel. Tijdens het eerste concert dit seizoen speelt zij met toppianiste Maria Nemtsova kleurrijk en uitdagend repertoire.


 

Programma:

Nikolai Medtner: Sonata-Reminiscenza from “Forgotten Melodies” op.38 No.1

Myroslav Skoryk: Melodia

Maxim Shalygin: Dolcissima

Pēteris Vasks: Pianissimo

Ludwig van Beethoven: Tempest Sonata op.31 No.2 in d minor

Arvo Pärt: Fratres

Dmitri Shostakovich: Cello Sonata in D minor, Op. 4
 

Uitvoering:

Zondag 24 september 2023 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen.
Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering.
 

Kaarten zijn te verkrijgen via de website  www.muziekinwaddinxveen.nl of aan de zaal. Telefonisch reserveren kan ook via 06 53 28 10 16.

Entree €17,50 incl. koffie of thee. Houders van de Rotterdampas €15,00. Jongeren tot 18 jaar €10,00. Leden van Vonk en Concordia tot 18 jaar € 5,00. Betaling door te pinnen aan de zaal.
 

Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.Eerste kippen in testfase gevaccineerd tegen vogelgriepvirus

18-09-2023

Van de redactie

De eerste prik is gezet: 1800 eendagskuikens krijgen een vaccinatie tegen hoogpathogene vogelgriep. Nog niet eerder zijn kippen in Nederland in een veldproef  gevaccineerd tegen vogelgriep. Daarmee is de veldproef, die plaatsvindt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gestart. Dit is een belangrijke stap richting het grootschalig vaccineren van pluimvee tegen het vogelgriepvirus.

 

Minister Piet Adema: “Vogelgriep is een ernstige ziekte waar de pluimveesector enorm door is getroffen, dat raakt zowel de dieren als de ondernemers en er zijn natuurlijk ook veel wilde vogels door gestorven. We komen daarom samen in actie om het aantal besmettingen bij gehouden pluimvee terug te dringen.”

 

Veldproef

Uit eerder onderzoek in het laboratorium bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is gebleken dat twee vectorvaccins tegen hoogpathogene vogelgriep effectief zijn tegen verspreiding van het virus. Het ministerie laat nu Wageningen University & Research (WUR), Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht onderzoeken of deze twee vaccins ook effectief zijn in de praktijk.

Bij de start van de veldproef worden de kuikens ingedeeld in verschillende testgroepen. Op gezette tijden worden met een aantal kippen uit de veldproef een proef gedaan in het laboratorium, onder gecontroleerde omstandigheden, om de effectiviteit tegen infectie te onderzoeken. Gedurende de proef worden de kippen intensief gemonitord en gecontroleerd, in lijn met de nieuwe Europese verordening. Deze veldproef is een wetenschappelijk onderzoek en de producten van de gevaccineerde kippen worden niet op de markt gebracht. Kippen worden nu ook al gevaccineerd tegen diverse ziektes.
 

Resultaten

De proef op de twee bedrijven duurt tot in het derde kwartaal van 2025. De eerste resultaten   worden in het tweede kwartaal van 2024 verwacht. Onder praktijkomstandigheden kan de effectiviteit van een vaccin anders zijn dan onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium. In een pluimveestal zijn bijvoorbeeld de huisvesting en het stalklimaat anders, worden de dieren tegen meer ziekten gevaccineerd en zijn er andere kiemen in de stal aanwezig die de effectiviteit van een vaccin zouden kunnen beïnvloeden. Belangrijk is dat de vaccins niet alleen bescherming geven tegen ziekteverschijnselen, maar vooral verspreiding van het vogelgriepvirus tegengaan.
 

Vaccinatietraject

Het kabinet wil vaccinatie op verantwoorde wijze mogelijk maken, met het oog op de dier- en volksgezondheid en dierenwelzijn. Daarom is voor een stapsgewijze benadering gekozen. Naast de veldproef zal ook een pilot worden uitgevoerd om een groter aantal pluimveebedrijven in Nederland te vaccineren. De pilot zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden op meerdere pluimveebedrijven. Voorwaarde is dat het vaccin dan Europese goedkeuring heeft en als de resultaten van de eerste laboratoriumproef bekend zijn.
 

Bij de pilot zal ook veel aandacht zijn voor de effecten van vaccinatie op de handel in pluimveeproducten en het opzetten van een surveillanceprogramma. Dat surveillanceprogramma is om een eventuele besmetting op een gevaccineerd bedrijf, iets wat ondanks vaccinatie toch zou kunnen gebeuren, zo snel mogelijk op te sporen. Zo wordt de kans dat virus toch blijft circuleren zo klein mogelijk gemaakt.
 

Alertheid

Het is nog altijd van groot belang dat pluimveehouders alert blijven en dat ze een verdenking van vogelgriep zo snel mogelijk melden bij de NVWA, zoals ze nu ook doen, en de verplichte hygiënemaatregelen blijven toepassen. Dat is op dit moment de beste manier om de kans op een vogelgriepbesmetting zo klein mogelijk te houden.Aanvraagtermijn tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting verlengd

18-09-2023

Van de redactie

De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen wordt met één maand verlengend tot en met 31 oktober 2023. Deze regeling is bedoeld om huishoudens met een collectieve warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) te helpen met de hoge energiekosten in 2023. Deze huishoudens profiteren vaak niet of onvoldoende van het prijsplafond voor energie. Met de verlenging wil het kabinet zoveel mogelijk mensen in staat stellen om van de regeling gebruik te maken.
 

Tegemoetkoming aanvragen

De regeling geldt zowel voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via een Vereniging van Eigenaren (VVE), als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of woonzorginitiatief.
 

Huishoudens met een blokaansluiting vragen de steun niet zelf aan. Dit doet diegene die het contract met de energieleverancier heeft afgesloten. In veel gevallen is dit de verhuurder of de VvE. De aanvrager verrekent de tegemoetkoming vervolgens met de energiekosten van bewoners. De definitieve verlenging van de aanvraagtermijn wordt voor 30 september gepubliceerd in de Staatscourant.Campagne Eén tegen eenzaamheid

18-09-2023

Van de redactie

Dit kan jij doen

Ongeveer de helft van de Zuid-Hollanders voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. De campagne richt zich op alle Nederlanders en laat zien wat zij kunnen doen tegen gevoelens van eenzaamheid. Van jong tot oud en van mensen die zich weleens eenzaam voelen tot mensen die iemand willen helpen. 
 


 

Hoewel vaak wordt gedacht dat vooral ouderen eenzaam zijn, bestaat het gevoel in alle lagen van de samenleving. Jongeren en ouderen hebben het vaakst te maken met gevoelens van eenzaamheid, maar ook de groep daartussen kan ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt, bij een verhuizing, een geboorte of een pensionering. Die situaties kunnen ervoor zorgen dat mensen behoefte voelen aan meer verbinding.

 

Het is dan ook belangrijk iets aan eenzaamheidsgevoelens te doen. Eenzaamheid is niet alleen een rotgevoel. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Zeker als het sterk en langdurig aanhoudt.

 

Tips voor als je je eenzaam voelt
Het is raadzaam om eerst de oorzaak voor jouw gevoelens te achterhalen. Wat voel je precies en hoe komt dat? Wat zou jou echt gelukkig maken? Hulp van de omgeving kan daarbij belangrijk zijn, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken.

 

Kijk op  eentegeneenzaamheid.nl voor praktische tips. Denk daarbij aan bestaande contacten verbeteren, vrijwilligerswerk gaan doen of contact opnemen met een hulplijn of chat om je hart te luchten. Een kleine stap kan het verschil maken.

 

Tips voor als je iets wilt betekenen voor een ander 

Ook jij kunt iets doen voor iemand die zich eenzaam voelt. Heb je een familielid, vriend of buur die hier last van heeft? Vaak is er wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Zoals samen koffiedrinken of wandelen en een praatje maken. Vooral echt naar iemand luisteren is daarbij heel belangrijk. Kijk voor meer tips op  eentegeneenzaamheid.nl. Een klein gebaar kan het verschil maken.

 

Week tegen Eenzaamheid: 28 september tot en met 4 oktober

In de Week tegen Eenzaamheid is er extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Ontmoeting en verbinding staan centraal. Iedereen kan meedoen aan de Week tegen Eenzaamheid. Bijvoorbeeld met een klein gebaar, maar je kan ook een activiteit bezoeken of organiseren.

 

Kijk in lokale kranten of folders voor activiteiten en op  eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid.

 

Eén tegen eenzaamheid

De campagne is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Zodat meer mensen meedoen in de samenleving en zij het gevoel hebben dat zij ertoe doen.Allianz Direct en Centraal Beheer winnaars Geld.nl Awards Auto

18-09-2023

Van de redactie

Verzekeraars Allianz Direct en Centraal Beheer winnen de  Geld.nl Awards Auto voor het eerste halfjaar van 2023. De prijzen reikt de vergelijkingssite elk halfjaar uit voor de beste autoverzekeringen op het gebied van prijs/kwaliteit en klantbeoordeling. “We hebben hiervoor een objectieve meting ontwikkeld waarbij we kijken naar de premies van de autoverzekeringen, de voorwaarden en de klanttevredenheid over een autoverzekeraar” vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij  Geld.nl. “Allianz Direct wint de prijzen voor de dekkingen beperkt casco en all risk. Centraal Beheer wint de prijs voor de beste WA verzekering.”
 

Over de  Geld.nl Awards Auto

Om te bepalen wie de  Geld.nl Awards Auto voor de eerste helft van 2023 winnen, keek de vergelijker hoe vaak elke autoverzekeraar in die periode bij de vergelijkingen van consumenten op positie 1, 2 of 3 stond op het gebied van prijs/kwaliteit. “Dit is gebaseerd op onze eigen prijs/kwaliteit score waarbij we kijken naar de premie en belangrijkste voorwaarden, zoals de nieuwaarde- en de aanschafwaarderegeling, vervangend vervoer bij diefstal en of een autoverzekering dagelijkse opzegbaar is. We maken hierbij onderscheid in type dekking omdat bij beperkt casco- en all risk dekkingen de voorwaarden meer verschillen per verzekeraar en bij deze dekkingen belangrijker zijn dan de bij WA- verzekeringen.”
 

Centraal Beheer winnaar bij de WA verzekeringen

Bij WA-autoverzekeringen zijn de dekkingen vrijwel gelijk. Hierdoor is de prijs de belangrijkste component. Centraal Beheer kwam in maanden januari t/m juni 2023 zowel op prijs als op prijs/kwaliteit het vaakst als beste naar voren. Verder waarderen klanten Centraal Beheer gemiddeld met een 8,3, gebaseerd op 299 reviews. “Hiermee is Centraal Beheer een terechte winnaar voor de  Geld.nl Award Auto met haar WA verzekering”, zegt Bulthuis.
 

Frank van de Haar, business development manager schade van Centraal Beheer reageert : “Ik ben blij met de waardering die we krijgen voor onze autoverzekering WA.”
 

Allianz Direct wint bij beperkt casco en all risk

Bij de beperkt casco- en all risk verzekeringen kwam Allianz Direct het vaakst als beste naar voren in de vergelijkingen op  Geld.nl. “Dit komt door de gunstige premies van Allianz Direct, maar zeker ook door de goede voorwaarden. Zo heeft Allianz Direct een ruime dekking voor vervangend vervoer bij diefstal en total loss, standaard geen eigen risico en een ruime vergoeding voor accessoires”, vertelt Bulthuis. “Hierdoor heeft Allianz Direct zowel voor de dekking beperkt casco als voor de allrisk dekking de  Geld.nl Award Auto gewonnen.”
 

Natuurlijk vroegen we ook Allianz Direct om een reactie. “Wij zijn enorm trots op het winnen van de  Geld.nl Auto Award”, zegt Ron Adams, Tribe Lead Marketing & Sales bij Allianz Direct. “Dit laat zien dat onze klanten niet alleen onze scherpe prijs maar ook de kwaliteit van onze producten en service waarderen. Hier zetten wij ons met heel het team iedere dag met plezier voor in. Als autoverzekeraar waarderen wij dan ook de erkenning die we krijgen door het winnen van deze award.’’Dit zijn de meeste gezochte termen rondom Prinsjesdag

18-09-2023

Van de redactie

Nederland vraagt zich af: is Prinsjesdag een vrije dag?

Morgen is het Prinsjesdag. In aanloop naar de derde dinsdag van september zijn Nederlanders hartstikke nieuwsgierig naar wat die dag eigenlijk inhoudt en wat de betekenis is van alle bijbehorende politieke termen. Wat opvalt: we vragen ons ook af of Prinsjesdag een nationale vrije dag is. 
 
 
Dit komt naar voren uit een analyse van  Preply. Het online talenplatform deed onderzoek naar het online zoekgedrag van Nederlanders in aanloop naar Prinsjesdag. Om je alvast even uit de droom te helpen; Prinsjesdag is geen nationale vrije dag. Er moet gewoon gewerkt worden. Helaas!
 
 

 
 
Van miljoenennota tot de Ridderzaal
Ieder jaar op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op Prinsjesdag spreekt de Koning de Troonrede uit, waarin de belangrijkste plannen van de regering staan voor het aankomende jaar. Hierop volgend brengt de minister van Financiën ‘het koffertje’ met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting naar de Tweede Kamer om deze te presenteren. 
 
 
Dat lang niet alle Nederlanders weten wat er precies gebeurd op Prinsjesdag, blijkt wel uit het jaarlijkse zoekgedrag op Google. Zo zijn ‘wat is Prinsjesdag’ en ‘wat gebeurt er op Prinsjesdag’ veel ingevulde zoektermen in de aanloop naar deze dag met maar liefst 90.500 zoekopdrachten per maand. Ook zijn we nieuwsgierig naar de betekenis van verschillende termen rondom de politieke traditie. Bekijk hier de top-tien met meest gezochte termen:
 
 
De top-10 zoektermen rondom Prinsjesdag
 1. Prinsjesdag 
 2. Tweede kamer 
 3. Miljoenennota 
 4. Troonrede 
 5. Minister van Financiën 
 6. Koning 
 7. Glazen koets 
 8. Eerste kamer 
 9. Ridderzaal 
 10. Rijksbegroting 


Tien verdachten voor de rechter in ontvoeringszaak

18-09-2023

Van de redactie

In de rechtbank op Schiphol begint maandag 18 september het proces tegen tien mannen die worden verdacht van ontvoering. Het Openbaar Ministerie houdt hen verantwoordelijk voor wederrechtelijke vrijheidsberoving in vereniging op 5 augustus 2021 in Cruquius. Het OM gaat ervan uit dat de ontvoerde man niet het beoogde slachtoffer was. 
 

Rode bestelbus

Een 56-jarige man wordt omstreeks 18.00 uur op donderdag 5 augustus 2021 door twee voertuigen klemgereden op de Spaarneweg in Cruquius. Er stappen meerdere personen uit, die de bestuurder met geweld dwingen in een rode bestelbus te stappen. Getuigen alarmeren direct de politie. Het slachtoffer, zo blijkt later, wordt op dat moment naar een locatie in Gouda gebracht.
 

De politie verricht diezelfde avond meerdere aanhoudingen. Getuigen zien een groep mannen kentekenplaten verwisselen en telefoons stukgooien op het Koekoeksplein in Gouda. Rond 19.30 uur worden zes verdachten aangehouden. Het slachtoffer is op dat moment nog spoorloos. Hij wordt in de nacht van 10 op 11 augustus vrijgelaten in Delft, waar hij gewond wordt aangetroffen in een woonwijk. De ontvoerders hebben hem dan zo’n zes dagen vastgehouden. Het OM gaat er op basis van het onderzoek vanuit dat hij niet het beoogde slachtoffer was.
 

Tien verdachten

Het OM verdenkt in totaal tien mannen van betrokkenheid bij de ontvoering. Het gaat om een man van 35 jaar uit Dordrecht, een man van 27 jaar uit Delft, een man van 33 jaar uit Zwijndrecht, een man van 44 jaar uit Brussel en zes mannen tussen de 24 en 44 jaar uit Rotterdam. Van zeven verdachten is de voorlopige hechtenis geschorst. Een achtste verdachte is nog voortvluchtig.
 

De behandeling van de zaak begint maandag om 09.00 uur in het Justitieel Complex Schiphol. Op vrijdag 22 september spreekt het OM zijn strafeis uit.Welzijn én zorg aan huis zijn de toekomst

17-09-2023

Van de redactie

Bodegraven / Regio - Zorgpartners Midden-Holland introduceerde op 14 september officieel het Volledig Pakket Thuis (VPT) voor cliënten die zelfstandig thuis wonen. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst in De Meent in Bodegraven presenteerde Zorgpartners dit complete pakket aan diensten en activiteiten. Daarna legden Marianne Straks, voorzitter van de Raad van Bestuur, Sytske Seetz, directeur zorg en VPT én Rianne Stam, manager VPT, samen met de leden van het VPT-team, de cliënten en mantelzorgers letterlijk de stukken van de VPT-puzzel op de juiste plek. VPT start op 18 september voor inwoners van Bodegraven, Reeuwijk en in de Goudse wijk Korte Akkeren.


 

Sytske Seetz, directeur VPT: ‘Wie zorg aan huis nodig heeft, kan al een beroep doen op de Thuiszorg. Nieuw is het Volledig Pakket Thuis van Zorgpartners waarbij cliënten niet alleen zorg krijgen, maar er ook voor hun welzijn wordt gezorgd en meer persoonlijke aandacht wordt gegeven. Zo is er bijvoorbeeld ook tijd om samen een spelletje te doen of een wandeling te maken.’
 

VPT is altijd maatwerk. Het is volledig afgestemd op wat de cliënt nodig heeft en wat de cliënt wenst om zo lang mogelijk veilig én met plezier zelfstandig te wonen. ‘Het gaat dus om maatwerk in zorg en welzijn die bij de cliënt als puzzelstukken passen’, licht Sytske Seetz toe.

 

Marianne Straks, voorzitter Raad van Bestuur: ‘Er is van alles aan de hand met de zorg in Nederland. We hebben te maken met vergrijzing, we worden ouder en we zijn met veel. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de ouderenzorg terwijl er steeds minder mensen beschikbaar zijn. Zoek je naar zorgprofessionals? Die zijn er bijna niet. Daarom gaat Zorgpartners iets heel nieuws doen in de wijk, met een team van enthousiaste medewerkers. Zij staan klaar om kwetsbare mensen in hun eigen huis te helpen met het VPT. Cliënten hebben veel zelf te zeggen over de invulling van dat pakket. Zo kunnen zij zo lang mogelijk, plezierig en veilig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.’

Rianne Stam, manager VPT: ‘Om dat mogelijk te maken, hebben we elkaar heel hard nodig. Daarvoor bieden wij samen met het netwerk van de cliënt de nodige en gewenste ondersteuning. Niet door alle taken over te nemen, maar door de cliënt te steunen zo lang mogelijk het een en ander zelf te doen.Rohda’76 tankt zelfvertrouwen

17-09-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Op plaatsing voor de volgende bekerronde had Rohda’76 weliswaar geen kans meer, maar de blauwwitten wilden zo net voor de start van de competitie wel hun visitekaartje afgeven. En dat lukte met zondagderdeklasser Voorschoten’97 als slachtoffer: 4-2.
 

Na het gelijke spel tegen LSVV’70 (6-6) en het 4-2 verlies bij Roodenburg kon Rohda’76 zich niet meer plaatsen voor de knock-outfase van de districtsbeker van de KNVB. Maar het elftal van Arjen Linstra wilde wel een signaal afgeven dat het klaar is voor de competitie. Boban Lazic soleert niet de eerste keer door de defensie van Voorschoten’97       (Beeld: Don van der Meer)
 

Rohda’76 toonde zich in de eerste 45 minuten oppermachtig. Met vlot combinatiespel mochten de gasten slechts figureren. De 4-0 tussenstand had makkelijk nog hoger kunnen uitvallen. Nu bleef het voor Voorschoten’97 beperkt tot ‘slechts’ 4-0 door treffers van Siedrik Berends, Kenny van der Weg, Moussa Kallisse en Tygo Zwaan.
 

Vieren

Na rust liet de thuisclub de teugels wat vieren en gunde Linstra ook nog speeltijd aan de ‘bank’. Uiteindelijk mochten de gasten terugkomen tot 4-2, terwijl Rohda’76 zelf nog voldoende kansen creëerde om de score verder op te voeren. Daarbij toonde de keeper van de bezoekers zich een heuse sta-in-de-weg. 
 

Komende zaterdag start de competitie en gaat Rohda’76 op bezoek bij Siveo’60. De wedstrijd in Zegveld begint om 14.30 uur.

 

 Weekmenu Stichting kom Mee

17-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld!  Van 18 september tot en met 22 september kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag 

Groentesoep, aardappelen, saucijs, sperziebonen, jus, toetje 

Dinsdag

Mosterdsoep, aardappelen, rundervink, bloemkool met kaassaus, jus, toetje

Woensdag

Vermicellisoep, spaghetti bolognese, Italiaanse groenten, kaas, toetje

Donderdag 

Courgettesoep, aardappelen, kipburger, spinazie, jus, toetje

Vrijdag

Tomatensoep, hutspot met uitgebakken spekjes, rookworst, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Zie ons fotoboek voor een overzicht van de Najaarsmarkt

17-09-2023

Van de redactieDefensie-eiland wordt een echt eiland door komst Centraalbrug

17-09-2023

Van de redactie

Woerden - De bouw van de Centraalbrug gaat van start! De brug komt naast het kasteel te liggen, op de plek van de bestaande dam. De brug vormt hiermee de hoofdentree van het Defensie-eiland en is het slotstuk van het eiland. Het eiland is met de komst van de brug nu eindelijk écht een eiland. De gemeenteraad gaat akkoord met de extra kosten voor de aansluiting van de brug op de centrumring.

 

De brug wordt gebouwd in opdracht van de ontwikkelaar van het Defensie-eiland: De Wasserij CV. Door de komst van de brug is het Defensie-eiland (bijna) helemaal af en kunnen er weer bootjes van en naar de Prins Hendrikkade varen. De brug krijgt een uitstraling die past bij haar historische omgeving en komt iets verder van de toren te liggen. Hierdoor ontstaat ruimte voor de kasteelgracht.


Goede en veilige aansluiting centrumring 

Om de brug te kunnen bouwen en het eiland bereikbaar te houden wordt de bestaande dam tijdelijk verbreed. Daarna wordt er gestart met het afgraven van de dam en de aanleg van de nieuwe brug.  Om de brug goed te laten aansluiten op de centrumring verlengt de gemeente de bestaande  kademuren tegenover het kasteel tot de Prins Hendrikkade. Ook komt er een verhoogd verkeersplateau en wordt er een fietsstraat aangelegd. Zo verbeteren we niet alleen de doorstroming van het water, maar vergroot de gemeente ook de fietsveiligheid in het centrum van Woerden. 
 

Wethouder De Regt: “De hoofdtoegang tot het Defensie-eiland krijgt een prachtige uitstraling, passend bij de historie van Woerden én bij het karakter van een moderne bijzondere woonwijk. Om met elkaar trots op te zijn!”

 

Extra stuk gracht 

Tegelijkertijd met de bouw van de Centraalbrug, laat Stichting het Kasteel van Woerden een stuk gracht rondom de toren uitgraven. De gracht wordt daarmee verlengd tot aan het elektriciteitshuisje achter het kasteel. Als de brug en kademuren klaar zijn, wordt ook de zandvlakte naast Gare Pompidou aangepakt. De zandvlakte maakt plek voor groen. Dat gaat de Wasserij CV doen, de ontwikkelaar van het Defensie-eiland. 


Informatieavond
De gemeente geeft op 28 september uitleg aan geïnteresseerden op de plek van de nieuwe brug. Omwonenden en belanghebbenden krijgen hiervoor een uitnodiging. Andere geïnteresseerden zijn natuurlijk ook altijd welkom. Hierover wordt later geïnformeerd. 
 

Planning

De voorbereidende werkzaamheden gaan in het vierde kwartaal van 2023 van start. De verwachting is dat de werkzaamheden voor de zomer 2024 zijn afgerond. Hondententoonstelling in het Plantarium Gebouw

17-09-2023

Van de redactie

Hazerwoude-Dorp - Op 21 en 22 oktober 2023 organiseert Dogshow Bleiswijk haar jaarlijkse Internationale Hondententoonstelling in het Plantarium Gebouw te Hazerswoude Dorp.  Evenals vorig jaar een zogenoemde Enkelshow, hetgeen betekent dat de honden behorende tot de Rasgroepen  2, 3, 4, 7 en 8 worden gekeurd op zaterdag 21 oktober en de honden welke behoren tot de Rasgroepen 1, 5, 6, 9 en 10  op zondag 22 oktober gekeurd worden. Op beide dagen worden ook honden gekeurd welke behoren tot de Non-FCI group, honden welke door de Raad van Beheer erkend worden, maar nog niet wereldwijd. Met o.a. het Nederlandse ras, Markiesje. 

Per dag zijn er ca. 1100 honden ingeschreven van in totaal ruim 230 verschillende rassen. Zij strijden naast een kampioenschapsprijs (CAC) om de beste van hun Rasgroep te worden, waaruit op zondagmiddag tijden de grote finale in de Erering de Beste hond van de Show  (BIS) gekozen gaat worden.


Heeft U interesse in een bepaald ras, neem dan tijdens de tentoonstelling contact op met een van de exposanten en/of fokkers. Zij kunnen U veel informatie gegeven over het ras van uw voorkeur. Voor het ras van uw voorkeur raadpleegt U het best de website van Dogshow Bleiswijk.


De hal is vanaf 08.30 uur geopend voor bezoekers. De keuringen van de honden in de diverse ringen beginnen om 9.30 uur. Vanaf ca. 15.00 uur beginnen de Erekeuringen. Ook dit jaar keurt weer een ervaren Internationaal en Nationaal keurmeestercorps de ingeschreven honden. De keurmeesters komen dit jaar uit: Noorwegen; Zweden; Duitsland; Estland; Finland; Tsjechië en natuurlijk Nederland.
 

We hanteren  weer publieksvriendelijke entreeprijzen:

Voor volwassenen € 6.=

Voor kinderen tot 12 jaar en voor 65 +  € 3.=

EN PARKEREN IS GRATIS!

Ook dit jaar hebben we diverse standhouders met diverse hondenartikelen.

Wilt U meer informatie over onze show kijk dan op Dogshow Bleiswijk ( www.dogsshowbleiswijk.nl )

Let op: de honden worden op verschillende tijden gekeurd, kijk hiervoor vanaf 5 dagen voor de tentoonstelling op de website!!!!

 

Waar: Plantarium Gebouw, Denemarkenlaan 9 te Hazerswoude Dorp

 Webinar Tieners en sociale druk en groepsdruk

17-09-2023

Van de redactie

Gouda - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert in samenwerking met psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve een webinar voor ouders van kinderen van 12 tot 18 jaar. In dit webinar staan we stil bij onze rol als ouders bij de sociale druk die kinderen kunnen voelen. Ook kijken we naar wat je zelf kunt veranderen. En hoe je je kinderen kunt ondersteunen en begeleiden rond sociale druk en groepsdruk.
 

Een webinar vol eyeopeners, voorbeelden en praktische tips die je direct in de praktijk kunt toepassen. De webinar Tieners en sociale druk en groepsdruk vindt plaats op dinsdag 10 oktober 2023, van 20.00 – 21.00 uur. Aanmelden voor deze gratis CJG-webinar kan via  www.cjgcursus.nlKabinet geeft hogere rang aan verschuldigde kinderalimentatie

17-09-2023

Van de redactie

Verschuldigde kinderalimentatie moet voortaan eerder betaald worden bij het aflossen van schulden. Zo krijgen ouders die recht hebben op kinderalimentatie meer en eerder geld om voor de kinderen te zorgen. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming dient daarvoor een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer, nadat de ministerraad met het voorstel instemde.

 

Op dit moment is aan de kinderalimentatieschuld geen hogere rang (preferentie) toegekend. De kinderalimentatieschuld staat hierdoor op gelijke voet met andere schulden en moet schulden met een hogere rang voor laten gaan. Preferente schulden worden eerder betaald, waarna het resterende geld wordt verdeeld over de andere schulden, waaronder de kinderalimentatie. Met dit wetsvoorstel van komt hier verandering in.

 

Minister Weerwind: “Hoe meer schulden er zijn, hoe minder er overblijft voor het betalen van de kinderalimentatie. Dat is nu het geval omdat kinderalimentatie geen hogere rang heeft dan andere schulden. Het gevolg kan een schrijnende situatie zijn, zoals een ouder die te weinig geld heeft om de boodschappen, kleding of sport voor de kinderen te betalen. Door het betalen van kinderalimentatie een hogere rang te geven in de totale schuld zal er meer én eerder kinderalimentatie bij de ouder terechtkomen die dat nodig heeft. Zo zetten we het belang van het kind centraal.”

 

Meer kinderalimentatie

Op dit moment is aan de kinderalimentatieschuld geen hogere rang toegekend. De kinderalimentatieschuld staat op gelijke voet met de meeste andere schulden, zoals schulden aan webwinkels en aan telefoonproviders. Als er meer schuldeisers zijn gaat het geld om de schulden te betalen eerst naar de schulden met een hogere rang, bijvoorbeeld een belastingschuld. Wat overblijft wordt verdeeld onder de andere schuldeisers. Onderzoek van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) toont aan dat er met het toekennen van een hogere rang aan de kinderalimentatieschuld meer kinderalimentatie geïnd zal kunnen worden. Het wetsvoorstel zal zo spoedig mogelijk worden ingediend bij de Tweede Kamer, waarna de Tweede Kamer beslist wanneer zij het wetsvoorstel zal behandelen.Betere beschikbaarheid specialistische jeugdzorg stap dichterbij

17-09-2023

Van de redactie

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’. Het wetsvoorstel regelt onder andere dat gemeenten verplicht moeten samenwerken op regionaal niveau als het gaat om specialistische jeugdzorg. Deze zorg voor de meest kwetsbare kinderen moet met dit voorstel voortaan op regionaal niveau en, waar nodig, op landelijk niveau worden georganiseerd. Dit draagt bij aan het verbeteren van de beschikbaarheid van de zorg en het verminderen van administratieve lasten. Het voorstel maakt deel uit van de Hervormingsagenda Jeugd, die in juni in overeenstemming met de VNG, jeugdhulpaanbieders, professionals en cliëntorganisaties tot stand is gekomen. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden.

 

Zorg voor de meest kwetsbare kinderen het best organiseren

Staatssecretaris Van Ooijen: “De zorg voor de meest kwetsbare kinderen zou het best moeten zijn georganiseerd. Nu staat deze zorg onder grote druk en is passende zorg vaak onvoldoende en niet op tijd beschikbaar. In de Hervormingsagenda Jeugd zijn we het eens geworden dat we deze zorg beter op regionaal en landelijk niveau kunnen organiseren. Zodat de kinderen en gezinnen om wie het gaat sneller geholpen worden. Wij zijn ervan overtuigd dat we met dit voorstel de beschikbaarheid van de specialistische jeugdzorg een stap dichterbij brengen. Bovendien zetten we hiermee de eerste stap vooruit met de plannen uit de Hervormingsagenda.”

 

Vrijblijvendheid eraf

Het lukt nu onvoldoende om vraag en aanbod voor specialistische jeugdzorg goed op elkaar aan te laten sluiten en problemen in de beschikbaarheid op te lossen. Het gaat dan om zorg die moeilijk op lokaal niveau te organiseren is, bijvoorbeeld vanwege de schaarste van de vraag of de complexiteit van de problematiek. Daarnaast worden aanbieders die in meerdere gemeenten zorg aanbieden geconfronteerd met veel verschillende inkoopprocedures, wat leidt tot hoge administratieve lasten. De regionale samenwerking die nodig is om dit te verbeteren is nu te vrijblijvend geregeld. In het wetsvoorstel gaat die vrijblijvendheid eraf. Gemeenten worden verplicht specialistische jeugdzorg op regionaal niveau te organiseren. De inkoop van deze zorg moet in een regio meer geharmoniseerd worden. In het voorstel wordt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) aangewezen om onderzoek te doen naar de beschikbaarheid van jeugdzorg.

 

Bijdrage aan ambitie Hervormingsagenda

In de Hervormingsagenda Jeugd zijn meer maatregelen opgenomen voor de verbetering van het jeugdstelsel, zoals het afbakenen van de reikwijdte van de jeugdhulpplicht. Alle maatregelen samen dragen bij aan de ambitie van alle betrokken partijen, om de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te voorzien van passende hulp, met de juiste deskundigheid, op het juiste moment en op de juiste plek. Het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ is een belangrijke eerste stap op weg naar verbetering van het hele jeugdzorgstelsel.

 Aanloopfase wietexperiment start 15 december 2023 in Breda en Tilburg

17-09-2023

Van de redactie

Het kabinet heeft besloten dat de aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen start op 15 december 2023. Uit de meest recente planning blijkt dat in het vierde kwartaal van 2023 naar verwachting twee legale telers gereed zijn voor levering aan coffeeshops. Dat is voldoende om in Breda en Tilburg te kunnen starten met de aanloopfase van het experiment. In deze fase mogen deelnemende coffeeshops uit deze gemeenten zowel de legaal geteelde als de gedoogde producten aanbieden. Naar verwachting kunnen de volgende twee telers in februari 2024 starten met de levering aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

 

Het initiatief voor de aanloopfase is door de burgemeesters van Breda en Tilburg geïntroduceerd en door minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid omarmd als mogelijkheid om alvast op kleine schaal te kunnen starten met het experiment rondom een gelegaliseerde productie- en verkoopketen. Zo kan ervaring worden opgedaan met de gesloten keten en alle processen die daarbij komen kijken. De ontwikkelingen tijdens de aanloopfase worden gemonitord. Indien de openbare orde of veiligheid ernstig in het geding komen, zal de aanloopfase voortijdig worden stopgezet. De inzichten zullen worden gedeeld met alle deelnemende gemeenten en worden gebruikt om processen en systemen te verbeteren voor een soepele overgangsfase.

 

Start van de overgangsfase

Het streven is dat de aanloopfase maximaal zes maanden duurt. Daarna volgt een overgangsfase. De verwachting is dat alle deelnemende gemeenten op zijn vroegst aan het eind van het eerste kwartaal 2024 met de overgangsfase kunnen starten. In deze overgangsfase mogen de coffeeshops in de deelnemende gemeenten gereguleerde producten aanbieden naast gedoogde producten. De planning van de telers is op dit moment te onzeker om meer duidelijkheid te geven over de daadwerkelijke start van de overgangsfase. De ministers Kuipers en Yeşilgöz-Zegerius zullen daarover op een later moment de Tweede Kamer informeren. Zes weken na de start van de overgangsfase is de start van de daadwerkelijke experimenteerfase. Deelnemende coffeeshophouders mogen vanaf dat moment alleen nog de gereguleerde cannabis verkopen.

 

Deelname stadsdeel Amsterdam

Eerder is de mogelijkheid besproken voor de deelname van een elfde gemeente aan het experiment. Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft hiervoor het stadsdeel Oost voorgedragen. De ministeries van VWS en JenV onderzoeken deze voordracht en voeren gesprekken om hier nader invulling aan te geven. Om deelname van de elfde stad mogelijk te maken moeten de Wet en het Besluit Experiment Gesloten Coffeeshopketen worden aangepast. Het wetsvoorstel hiervoor ligt in de Tweede Kamer voor behandeling.Kaaskoningin en haar Hofdames genieten van een dag vol plezier

16-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het is een stralende dag in Bodegraven, en de zon schijnt fel. Maar de echte stralende sterren van vandaag zijn ongetwijfeld Kaaskoningin Esther van Tilburg en haar hofdames, Jacqueline Bunnik en Eva Vink. De drie dames hebben een drukke dag voor de boeg, vol met lachen, zingen, en wegen - allemaal in het teken van de jaarlijkse festiviteiten.
 


 

Het is een eerbetoon aan een van de oudste tradities van Bodegraven: het Kaasfeest. De Kaaskoningin en haar hofdames spelen een centrale rol in dit festijn, waarin de rijke kaascultuur van de Bodegraven wordt gevierd. Dit jaar lijken ze er nog meer van te genieten dan ooit tevoren. 

De dag begon met een vrolijke noot, want de drie dames werden feestelijk ontvangen door de lokale bevolking en toeristen die speciaal naar Bodegraven zijn gekomen om de festiviteiten bij te wonen. Met stralende glimlachen begaven ze zich naar een van de eerste activiteit van de dag: meezingen met het koor.  

Vervolgens werden ze betrokken bij een van de meest iconische tradities van het Kaasfeest: het wegen van de Kaaskoningin en haar Hofdames. Ook werd ere gehandeld over de prijs van een kilo kaas. Dit is een serieuze aangelegenheid, maar het enthousiasme en de levendigheid van deze drie dames zorgden ervoor dat zelfs deze activiteit een lachbui waard was. 

Tussen alle officiële verplichtingen door hebben Esther, Jacqueline en Eva ook de kans gegrepen om met familie en de bezoekers te praten en op de foto te gaan. Ze zijn uitgegroeid tot ware ambassadeurs van Bodegraven, en de mensen zijn dol op hen.
 

Foto's: © Digitale Bodegraafse Krant

 

 

 "Kaaskoningin Lien 1952" Onthuld: Een Eerbetoon aan alle Kaaskoninginnen

16-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op een stralende zaterdagochtend hebben Kaaskoningin Esther van Tilburg en haar hofdames, Jacqueline Bunnik en Eva Vink, een bijzonder kunstwerk onthuld dat een eerbetoon is aan de rijke traditie van Kaaskoninginnen. Het beeld, genaamd "Kaaskoningin Lien 1952," is het resultaat van maandenlange inspanningen en toewijding van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk en de getalenteerde kunstenaars Annemiek van Brakel en Marry Buiks.
 


 

Het verhaal van de Kaaskoningin is diep geworteld in de geschiedenis van Bodegraven, en het nieuwe beeld viert niet alleen de schoonheid van het heden, maar ook de betovering van het verleden. "Kaaskoningin Lien 1952" brengt hulde aan een specifiek jaar en een specifieke Kaaskoningin, maar symboliseert tegelijkertijd de talloze vrouwen die deze prestigieuze rol door de jaren heen hebben vervuld. De onthulling van het beeld markeert een belangrijk moment voor de gemeenschap van Bodegraven, die trots is op haar rijke zuiveltradities en jaarlijkse Kaasmarkt. 

 

 

In afwachting van een definitief besluit van de gemeente over de permanente locatie, heeft "Kaaskoningin Lien 1952" momenteel een tijdelijke plek gekregen bij het Cultureel Centrum in Bodegraven. Dit biedt het publiek de gelegenheid om het beeld van dichtbij te bewonderen en de betekenis ervan te verkennen. Het Cultureel Centrum fungeert als een passende locatie, omdat het kunst en cultuur in Bodegraven bevordert en een ontmoetingsplaats is voor de lokale gemeenschap.Annemiek van Brakel en Marry Buiks, de getalenteerde kunstenaars achter dit prachtige kunstwerk, hebben met hun creatieve vaardigheden een meesterwerk gecreëerd dat de essentie van de Kaaskoningintraditie vastlegt. Het beeld is een eerbetoon aan de toewijding en het harde werk van de vrouwen die de titel van Kaaskoningin hebben gedragen en is een symbool van trots en identiteit voor de gemeenschap van Bodegraven. Esther van Tilburg, de huidige Kaaskoningin, sprak haar oprechte waardering uit voor het kunstwerk en zijn makers.Housuh in de Pauzuh: Een Vrijdagavond Vol Muzikaal Genot op het Raadhuisplein

16-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het was vrijdagavond, en het Raadhuisplein bruiste van leven en energie. De zon begon langzaam onder te gaan, en terwijl de lichten van het dorp langzaam begonnen op te lichten, liep het plein vol met enthousiaste muziekliefhebbers. Het beloofde een avond vol plezier, muziek en gezelligheid te worden, want 'Housuh in de Pauzuh' stond op het punt te beginnen.
 


 

Voor velen was 'Housuh in de Pauzuh' een jaarlijks hoogtepunt. Dit muziekfestival, dat plaatsvond op het Raadhuisplein, was een viering van elektronische dansmuziek in al haar glorie. Het evenement was de perfecte manier om het weekend in te luiden en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
 


 

Terwijl de avond vorderde, begon de menigte te groeien en verspreidde zich over het plein. Vriendengroepen verzamelden zich op het plein, dansliefhebbers begonnen hun bewegingen te oefenen. De sfeer was er een van pure opwinding en anticipatie.


 

Vandaag ziet het programma er al volg uit:

10:00 - 15:00: Sport- en Beweegplein op het Raadhuisplein
10:00 - 17:00: Braderie
10:00 - 0:00: Kermis op de Marktstraat en Voorplein
10:00 - 16:00: Streekmarkt (Kerkstraat en Kerkplein)
10:00 - 16:00: Kaas- en bloemenshow in het Kaasmuseum
10:30: Bezoek van de Kaaskoningin en Hofdames aan het Kerkplein
11:30 - 13:30: 12-inch race (Burg Vonklaan, rond de vijver)
12:00 - 14:30: Start van de Willems OldTimer Tractorenrit bij het Rosarium
13:00 - 16:00: Groene Hart Jazz podium op het Raadhuisplein
Optredens van verschillende jazzbands
14:30: Ringsteken (Burg Vonklaan, rond de vijver)


Vanaf 16:00: Muziekprogramma op het terras van De Buren
Optredens van diverse artiesten
19:00 - 0:00: Slotfeest Najaarsmarkt op het Raadhuisplein
Optredens van bekende artiesten, waaronder Rutger van Barneveld, Melrose, Thomas Berge, Quincy, en Irvine.Gezellige Drukte en Stralend Weer op de Braderie in het Centrum van Bodegraven

15-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op een stralende dag verzamelden zich veel enthousiaste mensen in het hart van Bodegraven om de jaarlijkse braderie bij te wonen. Het zonnige weer voegde een extra dosis vreugde toe aan het evenement, waardoor het een perfecte dag werd voor gezelligheid en winkelplezier.
 


De braderie in Bodegraven staat bekend om zijn diversiteit en levendige sfeer. Dit jaar was daarop geen uitzondering, want de straten waren gevuld met kraampjes die alles aanboden, van handgemaakte ambachten tot smakelijke lekkernijen. Bezoekers konden genieten van de gevarieerde selectie producten terwijl ze door de straten slenterden. 
 


Voor degenen die van lekker eten hielden, was de braderie een culinair paradijs. Kraampjes met heerlijke lekkernijen verleidden de smaakpapillen van bezoekers. Met de stralende zon die de sfeer nog meer verlichtte, kunnen we gerust zeggen dat de braderie van dit jaar een groot succes was. 
 

 

Beeld: © Digitale Bodegraafse Krant

 Najaarsmarkt Borftse Bandjes: Een Avond Vol Muzikaal Genot in het Evertshuis

15-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het jaarlijkse Najaarsmarktfeest is begonnen, en dat betekent maar één ding: een onvergetelijke avond vol live muziek met de Borftse Bandjes! Op vrijdag 15 september 2023 belooft deze bandjesavond een waar muzikaal spektakel te worden dat je niet wilt missen. Dus, markeer die datum in je agenda en bereid je voor op een avond vol muzikaal genot.

 

 

Soundbites: Het Voorprogramma dat de Toon Zet

De avond begint met een knaller van een voorprogramma, verzorgd door de energieke coverband Soundbites. Deze getalenteerde muzikanten nemen je mee op een muzikale reis door de jaren '80 en '90, maar verrassen je ook met actuele pophits, zowel in het Nederlands als in het Engels. Met hun aanstekelijke repertoire weten ze ongetwijfeld de juiste snaar te raken en de sfeer er goed in te brengen.
 

LEOop: De Hoofdact die de Sterren van de Hemel Speelt

Als klap op de vuurpijl betreedt de coverband LEOop het podium als hoofdact van de avond. Deze muzikanten zijn geen onbekenden in Bodegraven en omstreken, en sommigen herinneren zich hen wellicht nog als de band "Little Stef." Maar nu, met de toevoeging van de getalenteerde zangeres Leoni Goudkuil, zijn ze sterker dan ooit tevoren.
 

LEOop brengt een gevarieerd repertoire van heerlijke pop- en rockcovers, variërend van hits van Katy Perry tot Miley Cyrus, en zelfs enkele gouden oude klassiekers. Het belooft een feestelijke avond te worden waar je ongegeneerd kunt dansen en meezingen met je favoriete nummers. Partytime is gegarandeerd!
 

Praktische Informatie

Datum: Vrijdag 15 september 2023.
Evenement: Najaarsmarkt Borftse Bandjes.
Aanvang: De deuren openen om 20:30 uur, en de muziek begint om 21:00 uur.
Entree: Gratis! Dit is jouw kans om een geweldige avond vol live muziek te beleven zonder de portemonnee te trekken.


Breng je vrienden en familie mee voor een onvergetelijke avond vol muzikaal plezier. Kaaskoningin Esther van Tilburg "hofdames Jacqueline Bunnik en Eva Vink"

15-09-2023

Van de redactie


Kaaskoningin Esther van Tilburg in het midden met hofdames Eva Vink (L) en Jacqueline Bunnik Beeld: © Digitale Bodegraafse Krant

 

Bodegraven - Esther van Tilburg (26) is geboren in Woerden. Haar vader is al ruim 30 jaar eigenaar van Van Tilburg Zuivel in Bodegraven, een groothandel in kaas en zuivelproducten gespecialiseerd in levering aan horeca en catering. Door de jaren heen is het assortiment flink uitgebreid. Hollandse en buitenlandse kaas en zuivel zijn altijd de belangrijkste pijlers van het assortiment gebleven. Haar opa heeft jarenlang een zuivelhandel op de Oude Markt gehad. Samen met haar 3 zussen is zij opgegroeid in een echte ondernemersfamilie.
 

Zowel voor als tijdens haar opleiding bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit heeft Esther jaren met veel plezier bij het bedrijf gewerkt. Ook nu, naast haar baan als Business controller, is zij nauw betrokken bij Van Tilburg Zuivel. Met name op het gebied van automatisering en sales. In haar vrije tijd is zij regelmatig te vinden op een terrasje of in de natuur voor een wandeling. Daarnaast houdt ze van zwemmen en volgt ze graag een les aquafitness. Zij is trots dat zij de Kaaskoning van Bodegraven mag zijn in het jaar dat Van Tilburg Zuivel 30 jaar bestaat!
 

Hofdame Jacqueline Bunnik

Jacqueline Bunnik (38) is geboren en getogen in Bodegraven. Dochter van Ans en Gerard Bunnik van Loonbedrijf G. Bunnik aan de Noordzijde. In 2019 is het bedrijf overgenomen door mijn broer, René Bunnik. 12 jaar geleden leerde ik mijn vriend Thierry Rietveld kennen, we wonen samen met onze 2 zoontjes, Joël en Damiën in het centrum van Bodegraven. Thierry runt samen met zijn broer Tony en ouders, Theo en Jannie, Slagerij Rietveld aan de Van Tolstraat. Het rundvlees komt van de eigen boerderij waar Tony en vader Theo iedere dag met veel liefde en aandacht de dieren verzorgen. In het dagelijks leven is Jacqueline werkzaam als relatiebeheerder bij SPA Groep uit Bodegraven, een opleidingsinstituut dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van medewerkers en organisaties in de afval en reinigingsbranche. In haar vrije tijd gaat zij graag met vriendinnen uit eten of staat ze langs de lijn bij Esto waar Joël en Damiën allebei voetballen.
 

Sinds vorig jaar heeft Jacqueline samen met twee vriendinnen, Sandra Burger en Kirsten de Leeuw de stichting “Oh kom er eens kijken Bodegraven-Reeuwijk” opgericht. Deze stichting zet zich in om alle gezinnen in onze gemeente een mooi Sinterklaasfeest te kunnen bieden.
 

Hofdame Eva Vink

Eva Vink (25) is geboren en getogen in Bodegraven. Ze is opgegroeid op de Oud Bodegraafseweg met haar ouders en twee broertjes Thijs en Tom. Haar vader Robert Vink is altijd pluimveehouder geweest en nu de trotse eigenaar van de Logies Oudboreft. Haar moeder Anita Nugteren-Goedhart is een échte Bodegraafse met een eigen kapsalon Vision for Beauty in de Van Tolstraat. Anita verzorgt al tientallen jaren de kapsels van de Kaaskoningin en hofdames. Verder heeft Eva sinds kort een bonusvader, ook actief is als Bodegraafse ondernemer in motoren. Je kent Eva misschien van haar zesjarige carrière bij de plaatselijke Albert Heijn. Met haar vriendelijke lach heeft ze je vast al eens een fijne goedemorgen gewenst. Dan weet je zeker dat je dag goed zal verlopen. Eva is voor de mode verhuisd naar Amsterdam en is nu accountmanager van het Italiaanse merk Liu Jo. Je kan de meid wel uit Bodegraven halen, maar Bodegraven nooit uit de meid. Zo is Eva dan ook vaak op het dorp te vinden, en houdt van een gezellig borreltje op het terras met vriendinnen, festivalletjes en het spotten van de laatste trends op het gebied van mode. Waar Eva haar toekomst ziet? Stiekem ziet ze zichzelf toch wel terugkomen naar haar vertrouwde Borft en wij kunnen haar geen ongelijk geven.Kaasprinses en hofmeisjes 2023

14-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het thema van de Najaarsmarkt is dit jaar: Boerenkaas, de trots van alle generaties!  Passend bij het thema is er iets nieuws geïntroduceerd. De Najaarsmarkt is onlosmakelijk verbonden met de Kaaskoningin en haar hofdames. Maar waarom niet een jeugdige variant: de Kaasprinses en haar Hofmeisjes!  Deze meiden schitteren donderdagavond 14 september vooraan in de stoet van het Kaascorso.V.n.r.: Zoë Black, Lana van der Marel en Milou Kastelein
 

Kaasprinses – Lana van der Marel
Lana is 9 jaar en woont in Bodegraven samen met haar ouders en zusje Amy.
Lana zit in groep 7 van de Willibrordschool. Ze danst 3x per week bij Studio Forza en daarnaast volleybalt ze bij VSTS. Verder houdt ze van zwemmen, skiën en spelen met vriendinnen.

 

Hofmeisje – Milou Kastelein
Milou is 9 jaar oud en zit in groep 6a van de Speel - en Werkhoeve. Haar grote hobby is dansen, dit doet ze 4x per week bij Studio Forza. Later wil ze graag (dans) juf worden.
 

Hofmeisje – Zoë Black
Zoë is 8 jaar en zit in groep 4, van de Prinses Beatrixschool. Ze is dol op zingen, dansen en doet mee aan een musical (Pietje Bell). Verder houdt ze van duckies lezen, vissen en insecten zoeken.
Kaascorso in Beeld: Een Traditioneel Feest in Bodegraven

15-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het is weer die tijd van het jaar waarin de Najaarsmarkt in volle glorie wordt gevierd, en dit jaar begonnen de festiviteiten met een bijzondere onthulling: de Kaaskoningin en haar hofdames. Ook de Kaasprinses en haar hofmeisjes waren van de partij, en samen vormden ze een schitterend gezicht tijdens het Kaascorso. We nemen u graag mee op een visuele reis door dit kleurrijke evenement met onze fotospecial. Klik op de onderstaande link om ons Fotoalbum te bekijken.

 

 

De Najaarsmarkt in Bodegraven staat al jaren bekend om zijn charmante en authentieke viering van de herfst, en het Kaascorso is zonder twijfel een hoogtepunt van deze traditie. De straten van Bodegraven komen tot leven met opvallende praalwagens, prachtig versierd met kaas, bloemen en andere lokale symbolen. Het is een visueel feest dat de trots van de gemeenschap weerspiegelt.

 


 

De Kaaskoningin en haar hofdames zijn de sterren van de show. Elk jaar wordt er met spanning uitgekeken naar de onthulling van deze koninklijke figuren, die de kaascultuur van Bodegraven vertegenwoordigen. Gekleed in prachtige kostuums, stralen ze elegantie uit terwijl ze zwaaien naar het publiek dat zich langs de straten heeft verzameld.
 


 

Natuurlijk mogen we de Kaasprinses en haar hofmeisjes niet vergeten. Ze voegen een jeugdige en sprankelende energie toe aan het geheel en delen in de opwinding van deze bijzondere dag. Samen met de Kaaskoningin vormen ze een prachtig plaatje van koninklijke gratie en traditie. 

Het Kaascorso is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een viering van de rijke kaashistorie van Bodegraven. Kaas speelt een cruciale rol in het leven van de inwoners en heeft een diepe culturele betekenis in deze regio. Het evenement verbindt generaties en herinnert iedereen aan het belang van het koesteren van tradities. 

Terwijl de praalwagens langs de straten trekken, is er een gevoel van saamhorigheid en trots in de lucht. Lokale ambachtslieden, verenigingen en bedrijven werken maandenlang aan de voorbereidingen voor het Kaascorso, en hun toewijding is duidelijk zichtbaar in de schitterende creaties die voorbijtrekken.


 

Naast het visuele spektakel biedt het Kaascorso ook de gelegenheid om lokale lekkernijen te proeven en te genieten van muziek en entertainment. Het is een dag waarop de gemeenschap samenkomt om te vieren, te genieten van elkaars gezelschap en zich te verbinden met de rijke geschiedenis van Bodegraven.

 

Of je nu een trotse inwoner van Bodegraven bent of een bezoeker die deze unieke traditie voor het eerst ervaart, het Kaascorso is een evenement dat je niet mag missen. Het is een viering van cultuur, gemeenschap en, natuurlijk, heerlijke kaas.
 

Bekijk onze fotospecial en dompel jezelf onder in de prachtige wereld van het Kaascorso in Bodegraven. Geniet van de kleuren, de glimlachen en de traditie die deze dag zo bijzonder maken. We kijken alweer uit naar het volgende jaar, wanneer de straten opnieuw zullen bruisen met de magie van het Kaascorso.
 

Beeld: © Digitale Bodegraafse Krant
 

Bekijk het Fotoalbum via deze link.Rondje Droogh

14-09-2023

Van de redactieAftrap naar een mooiere en gezondere natuur en een beter microklimaat in Gouda e.o.

14-09-2023

Van de redactie

Gouda - Wethouder Klijmij van der Laan en kindernatuurwethouder Luc van Gastel openden het weekend van de Goudse biodiversiteit op zaterdag 9 september op het Heempad. De gemeente en  de natuurverenigingen KNNV- Gouda en het IVN namen hiertoe het initiatief.  Na een bezoek aan de tentoonstelling binnen namen zij vergezeld van een aantal raadsleden deel aan diverse onderzoek activiteiten rond biodiversiteit buiten. Die betroffen bodem, water, lucht, planten en beestjes. Ook gingen zij op natuur belevingspad en bezochten de stand van de tuinambassadeurs.De avond daarvoor, tijdens het natuurcafé werd er gediscussieerd over biodiversiteit. Dat werd afgesloten met een nachtvlinderonderzoek.
 


 

Zaterdag- en zondagmiddag waren opengesteld voor het publiek

Met dit weekend geven de gemeente en de natuurverenigingen a.h.w. de aftrap om de problemen rond natuur en klimaat in de stad aan te pakken. Het gaat niet goed met de natuur en het klimaat. Ook in Gouda niet ondanks wat lichtpuntjes. De sloten in en om Gouda zijn praktisch dood. In het groen overheersen vaak brandnetel, distel en braam en andere stikstofplanten. Andere planten met de dieren die daarbij horen verdwijnen, waardoor de hele natuur kwetsbaarder wordt. Veel wijken en particuliere tuinen zijn versteend, waardoor de temperatuur en luchtvochtigheid onaangenaam worden tijdens de warmere zomers en wateroverlast tijdens regenbuien toeneemt.
 

De gemeente Gouda en de natuurverenigingen hopen het tij te keren. Dat kan alleen als ook bewoners, bedrijven en instellingen meewerken. De natuurorganisaties hebben daartoe 10 aanbevelingen gedaan bij deze genoemde sectoren, inclusief henzelf en de gemeente Ook hebben zij een lijst van 50 icoonsoorten samengesteld, dieren en planten, die wijzen op een gezonde Goudse natuur.  De tuinambassadeurs van de verenigingen helpen particulieren met de inrichting van hun tuin. De gemeente ondersteunt diverse groene initiatieven van bewoners. Ook bedrijven en instellingen kunnen veel. Nieuwbouw zal altijd natuur inclusief moeten zijn.Country Café Concordia

14-09-2023

Van de redactie

Haastrecht - Het is ‘bijna’ zondag 24 september. Tijd voor het 11e seizoen COUNTRY CAFE CONCORDIA in Haastrecht. De vaste muzikale  afspraak op de laatste zondag van de maanden met een R in de naam, september t/m april. Na de presentatie van de CD ‘When Music Calls My Name’, van het Goudse trio Change of Key april 2012 in Theater Concordia in Haastrecht, ontstond het idee om een ‘eigen’ stek te creëren.

 

 

Een gemoedelijke en gezellige plek waar de bezoekers, onder het genot van een hapje en een drankje, konden genieten van Country Music in de breedste zin van het woord. Laagdrempelig, zodat ook het publiek met een kleinere portemonnee de gelegenheid kon krijgen om te genieten van live muziek! Uitbater Rob van Zuylen zag wel wat in dit plan en zo gezegd, zo gedaan. De afspraak was om het een jaartje uit te proberen om de kijken of er wel belangstelling voor zou zijn. In september 2012 was de aftrap van, wat later bleek, een hele fijne en jarenlange samenwerking. Ook in het nieuwe seizoen 23/24 staan er weer 8 zondagen op de agenda voor de liefhebbers van Country Muziek in de breedste zin van het woord.

 

Change of Key, (Daniëlle, Joop & Marijke)heeft, met de invulling van Country Café Concordia, altijd een aantal dingen voor ogen. Live gespeelde muziek met een vriendelijk geluidsvolume. Behalve covers, ook ruimte voor eigen songs en lieve gastspelers die ook deze manier van muziek beleving weten te waarderen. 


Hoe de invulling van het nieuwe seizoen gaat worden, blijft nog even een verrassing. De eerste zondag, 24 september wordt zoals er begonnen werd in 2012. Change of Key trapt dit keer zelf af met een greep uit het repertoire van 10 seizoenen. Daniëlle, Joop & Marijke hebben ieder 12 songs uitgekozen die deze middag de revue zullen passeren. Songs die in de afgelopen 10 jaar een speciaal plekje in hun hart hebben gekregen, waar een dierbare herinnering aan kleeft of gewoon omdat het superleuke liedjes zijn om te spelen.

 

Wanneer? Zondag 24 september in Grand Café Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht. Deuren open om 14.00 u, de muziek start om 14.30 u, eindtijd om en nabij 17.30 u  en de entree is nog steeds € 7,50 pp. Reserveren kan via  info@marykee.com of 0654 918147. Iedereen die heeft gereserveerd is ook verzekerd van een zitplaats. Aan de zaal zijn zeker nog kaartjes te verkrijgen, want stoelen bij schuiven is geen probleem.Vijfde editie Gospel & Soul Night in Adventskerk

14-09-2023

Van de redactie

Een jaarlijks terugkerende Gospel & Soul Night met deze keer Elijah Gospel & Soul Choir en Shirma Rouse
 

Alphen aan den Rijn - Het is alweer de vijfde editie van het jaarlijks terugkerend Gospelconcert in de Adventskerk in de laatste maand van het jaar. Deze keer treden, op vrijdagavond 15 december, het swingende Elijah Gospel & Soul choir en soulzangeres Shirma Rouse op in de kerk.  
 


Met een ongekend breed repertoire bestaande uit traditionele gospelsongs, wereldberoemde soulhits en bekende musical- en popsongs, zorgt Elijah, het Leidsch/Alphense Gospel & Soul choir, voor een onvergetelijk optreden. Elijah werkt met eersteklas musici en brengt opzwepende muziek waarbij niemand stil kan blijven zitten. In 2019 trad dit koor ook op in een uitverkochte Adventskerk. Samen met Edilia Rombley gaven zij toen een spetterend optreden.

 

Shirma’s rijke, krachtige en soulvolle stem maakt haar een van de populairste zangeressen van Nederland. Zij is bekend geworden door haar werk als achtergrondzangeres bij onder andere Anouk, Chaka Khan, Michael Bolton, Candy Dulfer en Henny Vrienten. Daarnaast heeft zij meegedaan aan The Voice of Holland met nota bene Trijntje Oosterhuis (ook geen onbekende in de Adventskerk) als haar coach.

 

“Mooi dat we een lustrum editie mogen neerzetten. Deze Gospel & Soul Night in de Adventskerk is ondertussen een begrip in Alphen aan den Rijn en omstreken geworden. We werken hard met alle enthousiaste vrijwilligers om deze feestelijke vijfde editie weer tot een succes te maken,’ zegt Stichting Vrienden van de Adventskerk. 

 

De kaartverkoop is gestart. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via de ticket site van Alphens.nl. Kosten zijn € 29,50 per ticket inclusief 1 pauze drankje. Vrienden van Stichting Vrienden van de Adventskerk (speciale leden) betalen een vriendenprijs, namelijk € 25 per ticket inclusief 1 pauze drankje. De opbrengst komt geheel ten goede aan het behoud van de bijna 101-jarige Adventskerk als monumentaal en kostbaar religieus erfgoed in Alphen aan den Rijn. 

 

Voor meer informatie over dit concert, het vriendenprogramma en de stichting in het algemeen verwijzen we naar de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk.  www.vriendenvandeadventskerk.infoPA heet je welkom ‘Bij de revue’

14-09-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Productiehuis Alphen pakt groot uit met ‘Bij de revue’, een van de grootste voorstellingen die PA in de bijna achttien jaar van zijn bestaan heeft gemaakt. Het stuk werd ter ere van het derde lustrum en het vijftigjarig bestaan van Parkvilla ontwikkeld maar kon toen door de pandemie niet gespeeld worden. Nu wel, en cast en crew hebben daar heel veel zin in.
 


 

Gaat er maar eens lekker voor zitten, want de voorstelling is avondvullend. PA brengt vanaf 22 september een eigen bewerking van de iconische televisieserie ‘Moeder, ik wil bij de revue’. Het is geen musical geworden maar een theaterstuk met verrassende showelementen, waaronder zang en dans.
 

We gaan 50 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1970. De jonge kruidenierszoon Bob droomt van een carrière aan de revue. Zingen is zijn lust en zijn leven. Zijn moeder deelt die dromen niet en vindt dat hij is voorbestemd om de winkel over te nemen.
 

En dan hebben we broer en zus John en Riet Oudshoorn die al jaren een eigen revue hebben. Met zijn glitter en glamour blijft het duo genoeg publiek trekken, maar achter de schermen wringt het behoorlijk tussen de twee.
 

Om de opening van het nieuwe Parktheater in Alphen te vieren, is een grootste revue van John en Riet geboekt. De voorbereidingen zijn in volle gang. Er moeten liedjes geschreven worden, choreografieën gemaakt en kostuums ontworpen. Een fantastische kans voor Bob om een revue van dichtbij mee te maken. En laat hij nou net een bestelling bij het theater moeten afleveren...

Vanaf dat moment gaat een nieuwe wereld voor hem open.
 


 

Regie:  Marijke Egberts,

Choreografie/staging: Lianne Loos                  

Productie: Iris Maletzky en Irma Evenwel                   

Script: Thirza Zellerer             

Muziek: Mitchel Vreeswijk en Henk Abbink  

 

Pa speelt dit stuk in de periode van 22 september tot en met 7 oktober in eigen theaterhuis Parkvilla. Zie  www.parkvilla.nl/theater voor kaarten.

Uitgebreide informatie, foto’s van de spelers en nog veel meer is te vinden op  www.productiehuisalphen.nlMedewerkers van De Stichtse Rijnlanden trainen noodmaatregel Lekdijk

14-09-2023

Van de redactie

Op 20 september trainen medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het ‘bekrammen’ van de Lekdijk bij Salmsteke. Met grote krammen wordt een soort folie op de dijk vastgemaakt. Een noodmaatregel die het waterschap kan inzetten om de dijk veilig te houden tijdens werkzaamheden. Om goed voorbereid te zijn op extreme situaties, heeft het waterschap voor de hele Lekdijk een Hoogwateractieplan (HWAP) opgesteld, zolang de werkzaamheden aan de dijk plaatsvinden. Hierin zijn alle afspraken en acties voor alle betrokkenen duidelijk vastgelegd. Zo worden de waterstanden goed in de gaten gehouden en worden op tijd maatregelen genomen om de dijk veilig te houden, zoals het bekrammen van de dijk.

 

 

Dijk bij Salmsteke eerst minder sterk door start werkzaamheden

Het grote dijkversterkingsprogramma Sterke Lekdijk is in een nieuwe fase gekomen. Na lang plannen maken, start deelproject Salmsteke met het werk aan de dijk zelf. De schop gaat in de dijk om hem uiteindelijk te versterken. Door het werk aan de dijk wordt de dijk tijdelijk minder sterk.
 

De dijk wordt bij hoog water extra goed in de gaten gehouden

De grasmat op de dijk wordt tijdens het werk verwijderd of kan beschadigd zijn. Zolang er geen water tegen de dijk aan staat maakt dat niet uit. Maar bij hoog water in de Lek betekent dit dat het waterschap de Lekdijk op dit traject extra in de gaten zal houden. Ook letten we dan op de waterstanden die verwacht worden. Misschien moeten dan maatregelen genomen worden om de dijk te beschermen tegen erosie of beschadiging door de werking van water, wind of ijs.
 

Container met noodmaterialen staat paraat

Om voorbereid te zijn op de extra te nemen maatregelen staat een container in de buurt klaar met noodmaterialen. Zo zijn deze snel beschikbaar in geval van hoog water. In de container zit onder andere bekrammingsmateriaal. Daarmee kan een soort folie op de dijk worden vastgemaakt. De folie werkt als een soort graslaag die de dijk beschermt. Deze noodmatregel is bedoeld om plekken waar tijdelijk weinig of geen gras aanwezig is, te versterken. Medewerkers van het waterschap trainen het vastmaken van de ‘folie’ aan de dijk.
 

Als de werkzaamheden bij Salmsteke zijn afgerond, gaat de container naar het volgende deeltraject waar aan de Lekdijk gewerkt wordt. De zeven deeltrajecten van het programma Sterke Lekdijk zijn naar verwachting in 2028/2029 afgrond. Dan is de hele Lekdijk versterkt.Stoptober voor de 10e keer in Nederland georganiseerd

14-09-2023

Van de redactie

Regio - In oktober start de 10e editie van Stoptober. De grote actie waarin we Nederlanders oproepen om vanaf 1 oktober 28 dagen te stoppen met roken. We hopen dit jaar op de 500.000e deelnemer! 

 

Samen stoppen werkt

Met de positieve aanpak, ondersteuning per app, magazine, podcast, stoptober.tv, de Stop Show en een grote online community, stoppen mensen door het hele land vanaf 1 oktober samen 28 dagen met roken. Op deze manier houden stoppers het beter en langer vol. Ook nu weer geven bekende Nederlanders het goede voorbeeld. Dit jaar zijn dat mediapersoonlijkheid Maxime Meiland, schrijver Herman Brusselmans en voormalig First Dates-maître Sergio Vyent.Fotografie: Stoptober

 

Stoptober camper

Hecht GGD Hollands Midden steunt deze campagne en werkt hierin samen met gemeenten om zo ook lokaal aandacht te geven aan deze actie. Zo is de Stoptober camper op 24 september aanwezig bij de ontnuchteringstocht in Kaag en Braasem en op 29 september op de markt in Voorschoten. De Stoptober camper informeert inwoners over de beste manieren om te stoppen met roken.

 

Stop Show

Op zaterdag 30 september vindt Stop Show in het Olympisch Stadion in Amsterdam plaats. De Stop Show is een mix van informatie over het stoppen met roken afgewisseld met entertainment. Zo treden Gerard Joling en oud-ambassadeur Eva Simons op en zal een team van specialisten praktische tips en tricks geven. Aan het eind van de show zal door alle deelnemers – samen met de bekende ambassadeurs van dit jaar – gezamenlijk de laatste sigaret worden uitgedrukt. Tickets voor deze show zijn te koop op  www.stoptober.nl.Speciale avond in het kader van Wereld Alzheimer Dag

14-09-2023

Van de redactie

Gouda - Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag om aandacht te besteden aan dementie en de impact daarvan. Zoals ieder jaar worden door het hele land talloze activiteiten georganiseerd. Om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan dementie. Met dit jaar als thema: Samen aan tafel. Daarom organiseert Alzheimer Café Midden-Holland deze maand een speciale editie.

 

Wist u dat maar liefst 290.000 mensen in Nederland dementie hebben? De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm, maar er zijn nog tal van andere vormen. Daarom is het hard nodig om deze ziekte onder de aandacht te brengen en mensen met dementie en hun naasten in het zonnetje te zetten.

 

 

Een avond vol Smaak & Vermaak

Ook in Midden-Holland zullen verschillende activiteiten plaatsvinden, waaronder op vrijdagavond 22 september in Prinsenhof te Gouda met thema ‘Smaak & Vermaak’. Deze avond wordt georganiseerd door Alzheimer Café Midden-Holland en wordt gratis aangeboden voor mensen met dementie en mantelzorgers. 

 

Het belooft een gezellige avond vol smaak & vermaak: onder het genot van een hapje en een drankje wordt u muziek, dans, inspiratie en informatie aangeboden. U kunt gezellig tafelen met elkaar, genieten van live muziek door het Leids New Orleans Kwartet of bijvoorbeeld even ontspannen met een heerlijke handmassage. 

 

Wees er snel bij!

Wilt u erbij zijn? Er is beperkt plaats, dus meld u snel aan! Aanmelden is verplicht en dat doet u door een mail te sturen met naam, aantal personen en woonplaats naar:  alzheimercafemiddenholland@gmail.com

 

Wanneer:        vrijdag 22 september

Locatie:           Brasserie in Prinsenhof, Gouda

Tijd:                 19:00-21:00 uur, inloop vanaf 18.45 uur

Thema:           Smaak & Vermaak 

 

Aanmelden verplicht. Graag tot ziens!Financiering beschikbaar voor verder ontwikkelen cybersecurity innovaties

14-09-2023

Van de redactie

Digitale weerbaarheid is een basisvoorwaarde om als ondernemer succesvol te zijn. Om innovatie van cybersecurity verder te stimuleren stellen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Europese Commissie bijna 1 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse mkb-ondernemers en onderzoekers die cybersecurity-projecten verder willen ontwikkelen.
 

Geïnteresseerde Nederlandse ondernemers en onderzoeksorganisaties kunnen deze financiering krijgen vanuit de zogenoemde Cybersecurity Innovation Fund-regeling (CIF-NL). Aanvragen is mogelijk tussen 2 oktober en 2 november 2023 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Nederlandse ondernemers, en mkb’ers in het bijzonder, spelen een sleutelrol in de opbouw van een veilige cyberinfrastructuur. De CIF-NL-regeling biedt deze Nederlandse bedrijven extra ondersteuning. De financiering is bedoeld voor projecten die bijdragen aan de volgende thema’s: automatisering van bestaande cyberbeveiligingsoplossingen, behoud en scholing van personeel, veilig en privacy vriendelijk delen van data en nieuwe kleinschalige cybersecurity-oplossingen ontwikkelen of opschalen.


Per project kan een bedrag van minimaal € 25.000 en maximaal €75.000 aangevraagd worden. In totaal is er €930.000 beschikbaar voor CIF-NL, dat wordt gecoördineerd door NEXIS, het Nederlandse loket voor cybersecurity-innovatie en RVO.


NEXIS is onderdeel van het nieuwe EU-brede netwerk van 27 nationale loketten, aangestuurd door het European Cybersecurity Competence Centre (ECCC). NEXIS heeft als doel om kennisuitwisseling en innovatie op het gebied van cybersecurity binnen Nederland en Europa te stimuleren. NEXIS is in opdracht van het ministerie van EZK opgericht en wordt mede gefinancierd door de EU.Najaarsmarkt van start gegaan met bruisende kermispret

13-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdagmiddag 13 september 2023 ging de langverwachte Najaarsmarkt van start met een kleurrijke en opwindende kermis. Dit jaar belooft een spectaculaire editie te worden met maar liefst 16 verschillende attracties die jong en oud zullen vermaken. De markt en kermis vormen samen een onweerstaanbare combinatie van traditionele gezelligheid en moderne sensatie.​​© Digitale Bodegraafse Krant
 

Hier is een overzicht van de attracties die je kunt verwachten:

 1. Ballen Gooien: Laat je werpvaardigheid zien en probeer die felbegeerde prijs te winnen door de ballen op het juiste doel te gooien.
   

 2. Oliebollenkraam: Geniet van de heerlijke geur van versgebakken oliebollen en trakteer jezelf op deze smakelijke lekkernij.
   

 3. Zweefmolen: Ga de lucht in en draai rond in deze klassieke attractie die altijd voor plezier zorgt.
   

 4. Wipp: Een spannende rit op de wip die je hart sneller doet kloppen.
   

 5. Pusher + Pinkdate: Test je geluk in deze fascinerende gokkast en misschien ga je wel naar huis met een mooie prijs.
   

 6. Breakdance: Voor de waaghalzen is er de adembenemende Breakdance, waar je wordt meegenomen op een wilde draai- en zwierervaring.
   

 7. Stoplichtspel: Laat je reflexen zien in dit uitdagende spel waarbij je op de juiste kleur moet drukken.
   

 8. Polyp: Maak je klaar voor een draaiende en schommelende ervaring die je niet snel zult vergeten.
   

 9. Schiettent: Test je scherpschuttervaardigheden en probeer de doelen te raken om prijzen te winnen.
   

 10. Suikerspin & Popcorn: Smul van overheerlijke suikerspinnen en popcorn terwijl je van de kermissfeer geniet.
   

 11. Flight Zone Bungee Trampoline: Spring naar ongekende hoogten op deze opwindende bungeetrampoline.
   

 12. Frietkraam: Laad je energie weer op met een portie smakelijke frietjes, een ware kermisklassieker.
   

 13. Lucky Duck: Speel het geluksduckspel en kijk welke eendjes jouw fortuin brengen.
   

 14. Lijntrek: Test je kracht met het lijntreksysteem en zie of je het sterke team kunt verslaan.
   

 15. Draaimolen: Een tijdloze favoriet voor de jongsten, waar ze kunnen genieten van een ritje op kleurrijke paarden en andere figuren.
   

 16. Lucky Cranes: Probeer je geluk met de grijpmachines en win prijzen door de knuffels of andere verrassingen vast te grijpen.
   


​​© Digitale Bodegraafse Krant


© Digitale Bodegraafse Krant


© Digitale Bodegraafse Krant

 

De Najaarsmarkt met de bijbehorende kermis is een geweldige gelegenheid om samen met vrienden en familie plezier te hebben, te genieten van smakelijke lekkernijen en mooie prijzen te winnen. De markt zal nog dagenlang bruisen van activiteiten, dus zorg ervoor dat je langskomt en deelneemt aan het feestelijke spektakel dat de Najaarsmarkt van 2023 te bieden heeft. Veel plezier!Sport- en Beweegplein op de Najaarsmarkt

13-09-2023

Van de redactie

Bodegraven - De jaarlijkse Najaarsmarkt in Bodegraven staat voor de deur, en dit jaar is er een spannende toevoeging: het Sport- en Beweegplein! Op zaterdag 16 september 2023 krijgen sport- en beweegaanbieders de kans om hun aanbod te presenteren en te laten ervaren door de inwoners, midden in het centrum van Bodegraven.

 

 Toos & Joke Exposeren Natuurpracht in Reeuwijk-Brug

13-09-2023

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - In de maanden september en oktober kunnen kunstliefhebbers en natuurliefhebbers hun hart ophalen in het Huis van Alles te Reeuwijk-Brug, gelegen in de Bibliotheek Reeuwijk aan de Van Staverenstraat 39, 2811TL Reeuwijk. Hier stellen de getalenteerde kunstenaressen Toos en Joke hun prachtige werken tentoon, waarin de schoonheid van de natuur centraal staat.

 

Toos: Verfijnde Mystiek van de Natuur

Toos heeft de afgelopen jaren schilderlessen gevolgd in het Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Haar favoriete medium is acrylverf, waarmee ze wonderbaarlijke kunstwerken creëert. Haar schilderijen stralen een subtiliteit uit, met kleuren die zorgvuldig zijn gekozen om de mysterieuze sfeer van de natuur vast te leggen. Ze weet de essentie van landschappen, bloemen en bomen vast te leggen op doek en nodigt de kijker uit om te verdwalen in haar schilderijen.
 


 

Joke: Experimenteerlustige Natuurbeleving

Joke is al geruime tijd lid van de teken- en schilderclub "De Goudse Streek." Dit jaar heeft ze een opwindende cursus zeefdrukken gevolgd bij Mayke Janssen, wat heeft geresulteerd in enkele intrigerende zeefdrukken en afbeeldingen van sterk vergrote insecten. Haar werken bevatten een opvallende mix van olieverf, acryl en pastelkrijt, waarbij ze speels experimenteert met verschillende materialen. Joke's kunst roept bewondering op voor de wonderen van de natuur en nodigt uit tot een diepere contemplatie. 


De Uitnodiging: Kom en Bewonder

Wij nodigen u van harte uit om deze bijzondere expositie te bezoeken. Op zaterdag 23 september zullen Toos en Joke persoonlijk aanwezig zijn om tussen 14.00 uur en 16.30 uur meer te vertellen over hun werk. Dit is een uitgelezen kans om inzicht te krijgen in de inspiratie en technieken achter hun prachtige creaties.

Mis deze gelegenheid niet om de schoonheid en het mysterie van de natuur te ervaren door de ogen van deze getalenteerde kunstenaressen. De expositie in het Huis van Alles te Reeuwijk-Brug is een viering van de natuurlijke wereld en een bron van inspiratie voor ons allemaal.Win een geveltuin en help het klimaat in uw buurt

13-09-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Meer groen in de buurt? De gemeente legt dit jaar weer gratis geveltuintjes aan in de openbare straten. Wilt u ook meer groen voor of tegen uw huis? Meld u voor 29 september aan!

 

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van een woning. Geveltuinen geven de straat een gezellige sfeer. Ze fleuren de buurt op. Maar een geveltuin heeft ook nog andere voordelen. Het regenwater kan sneller de grond in, waardoor er minder wateroverlast is bij zware buien. Groenblijvende klimplanten tegen uw gevel houden uw huis koel in de zomer en zorgen er in de winter voor dat de muur niet te veel afkoelt. Een straat met meer groen blijft in de zomer koeler dan een dicht betegelde straat waar de hitte van af straalt. Daarbij trekken bloemen en planten vlinders, insecten en vogels aan. Een geveltuin is dus goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

 

 

U kunt zelf een geveltuin aanleggen. Hiervoor heeft u geen toestemming van de gemeente nodig, maar er zijn wel spelregels. Die vindt u via bodegraven-reeuwijk.nl/geveltuinen. Zo moet de stoep voldoende breed blijven na aanleg van de geveltuin.

 

Gratis aangelegde geveltuin

De gemeente geeft dit najaar weer geveltuinen weg, helemaal gratis. Naar wens gevuld met plantjes. Het enige wat u hoeft te doen, is te bekijken of u aan de spelregels van een geveltuin voldoet én u mag na de aanleg zelf voor het onderhoud van de geveltuin met de planten zorgen. De gemeente legt de geveltuin in de straat langs uw gevel aan, haalt de stenen eruit, verruilt het zand voor tuinaarde en maakt het, als u wilt, met plantjes weer netjes. Als u liever uw eigen planten poot, kan dat natuurlijk ook.

 

Interesse? Stuur dan een berichtje naar  klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl met als onderwerp: najaarsactie geveltuin. Geef uw naam, adres en telefoonnummer door en voeg een foto toe van de plek waar de geveltuin precies moet komen. Aanmelden kan tot en met 29 september. Mochten er te veel aanmeldingen zijn, dan gaan we loten. Doet u samen met uw buren mee? Dan maakt u dubbel kans; u krijgt beiden een geveltuin als één van de twee wordt ingeloot.

 

De geveltuintjes worden vanaf eind september aangelegd. Het najaar is immers een prima tijd om een (gevel)tuintje aan te leggen.Duurzaamheidsmarkt: Samen op weg naar een duurzame toekomst!

13-09-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De duurzaamheidsmarkt van afgelopen zaterdag op het Raadhuisplein was zonovergoten en goed bezocht. De boeiende kraampjes met diverse duurzaamheidsthema’s trokken veel bezoekers. Van jong tot oud, voor ieder was er iets te doen. Maar dit evenement was meer dan alleen een markt; het was een blik op wat de toekomst zou kunnen brengen.
 

Er waren initiatieven van inwoners en ondernemers bijeen. Zo konden bezoekers bij drie kramen op het gebied van kleding zowel tweedehandskleding kopen alsook kleding ruilen. Kapotte spullen werden direct gerepareerd bij de kraam van het Repair Café, men kreeg verkoelende fairtrade smoothies en kon sedumdaken van dichtbij bewonderen. Ook een in 2024 nieuw te openen zero waste winkel was van de partij. Bij meerdere kramen kreeg men tips op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van de woning. Ter plaatse recycleden bezoekers petflessen op de shredderfiets tot materiaal waar prachtige producten van gemaakt worden zoals lampen. Bezoekers konden tegels inruilen voor plantjes en leverden klein grof huishoudelijk afval in bij De Mobiele Milieustraat. 

Met een watertafel werd gedemonstreerd waarom het zo belangrijk is dat we onze omgeving vergroenen en wat er gebeurt als we dat niet doen. Wat het weer betreft stond deze zonnige editie van de duurzaamheidsmarkt in groot contrast met vorig jaar, die toen erg regenachtig was. Een teken aan de wand op het gebied van klimaatverandering.  

Uitreiking van De Groene Pluim aan De Assembleurs

De duurzaamheidspluim die voorgaande jaren uitgereikt werd, had dit jaar een nieuw jasje en een nieuwe naam: De Groene Pluim. Het is een stimuleringsprijs voor organisaties met als doel deze organisaties op een positieve wijze te erkennen voor hun inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen. Wethouder Van den Heuvel reikte De Groene Pluim uit aan Elbert Wildemans van De Assembleurs. De Assembleurs is een sociale onderneming die passend werk in de industriële assemblage biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (assemblage is het proces van het samenstellen van onderdelen om een compleet product te creëren). “De Assembleurs heeft de afgelopen jaren een positieve bijdrage geleverd aan de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen zij met een duurzaam hart en kijken naar het voorkomen van afvalstromen en het hergebruiken van componenten,” gaf de jury aan. 
 

Hoge betrokkenheid vanuit de gemeenschap

“Hoewel de gemeente het evenement organiseerde, was duidelijk te zien dat de lokale inwoners en ondernemers gedreven zijn om samen te werken aan een duurzame(re) toekomst,” aldus wethouder Van den Heuvel. De gemeente onderzoekt momenteel hoe ze dit enthousiasme verder kan aanwakkeren, bijvoorbeeld door het creëren van een digitale marktplaats op participatieplatform Denkmee Bodegraven-Reeuwijk waar initiatiefnemers elkaar kunnen vinden en samen kunnen werken aan duurzame initiatieven. Dit zou een plek kunnen zijn waar de betrokkenheid van onze gemeenschap wordt versterkt en de lokale samenwerking wordt bevorderd.
 

Wilt u ook meedenken en meedoen? Stuur een e-mail naar  duurzaam@bodegraven-reeuwijk.nl en/of meld u aan bij participatieplatform Denkmee Bodegraven-Reeuwijk ( denkmee.bodegraven-reeuwijk.nl) en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.Woerden&Democratie roept op tot spoeddebat over Rembrandtbrug

13-09-2023

Van de redactie

Woerden - Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 13 september as. zal de fractie van Woerden&Democratie de oproep doen voor het houden van een spoeddebat over de Rembrandtbrug. Reden hiervoor is de recente uitspraak van wethouder Noorthoek dat het in december 2022 aangenomen gewijzigde bestemmingsplan en de daarbij behorende second opinion over de financiële doorrekening van de Rembrandtbrug, niet door het college zullen worden uitgevoerd.
 

Daar voor in de plaats zal, in tegenstelling tot wat de gemeenteraad in december 2022 heeft besloten, pas begin 2024 een nieuw bestemmingsplan ter besluitvorming aan het college van burgemeester en wethouders worden voorgelegd. Daarmee zal het project minimaal een vertraging van anderhalf jaar oplopen. Onduidelijk is wat inmiddels de status van het niet uitgevoerde gewijzigde bestemmingsplan is en is ook onduidelijk wat er met het extra benodigde budget van 9.8 miljoen gaat gebeuren? 
 

Ook is niet duidelijk wat de rol van de ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Utrecht, de OMU, is? Kortom erg veel onduidelijkheid voor omwonenden, ondernemers en de gemeenteraad over dit 31.4 miljoen euro kostende project waarin het college met name toch haar eigen gang lijkt te gaan en de opdrachten van de gemeenteraad niet uitvoert.Doordeweeks filmuitje weer van start bij Parkvilla

13-09-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Elke dinsdag- en donderdagmiddag om 13.30 uur staan de deuren van het Parkvilla filmhuis wijd open. Tegen een voordelig tarief en met een gratis kopje koffie of thee in de pauze kunnen bezoekers genieten van een kwaliteitsfilm. ‘Bij een matinee komen drie zaken samen: een mooie film, andere mensen ontmoeten en gezelligheid. Kortom, de ideale gelegenheid om invulling te geven aan een doordeweekse middag én om op de hoogte te blijven van het mooiste nieuwe filmaanbod’, vertelt Cindy van der Hoorn, coördinator filmhuis. 

‘Bij de programmering let ik altijd op dat de films divers, afwisselend en geschikt zijn voor een breed publiek. We vertonen wekelijks nieuw aanbod van kwaliteitsfilms uit alle hoeken van de wereld. Van een heerlijke feelgood tot drama en van spraakmakende publiekstrekkers tot documentaires’, aldus Van der Hoorn. Deze maand is te zien: Riceboy Sleeps, Superposition, Tanja, Dagboek van een guerrillera en Unruly. 
 

Kijk op  www.parkvilla.nl voor het actuele filmaanbod.GouwePalet exposeert met 'Stilleven'

13-09-2023

Van de redactie

Gouda - Het afgelopen jaar zijn leden en cursisten van teken- en schilderatelier het GouwePalet intensief bezig geweest met het thema 'Stilleven' voor de jaarlijkse expositie in de Agnietenkapel. Getoond worden niet alleen werken met stillevens, zoals bekend van de klassieke beeldende kunst, maar ook onderwerpen in de ruimere betekenis van het begrip stil leven'. Het resultaat is een afwisselende tentoonstelling van zo'n 40 werken met diverse onderwerpen, stijlen en technieken.

Op dinsdagavond 19 september wordt de expositie geopend door Amateurkunst makelaar, Anne-Marie Portiek in het bijzijn van de exposanten en genodigden. 
De expositie is open voor bezoekers van 20 t/m 23 september.  
Tijd: 10.00 - 17.00 uur. Donderdag tot 20.00 uur.
Adres: Agnietenkapel, Nieuwe markt 100, Gouda.
Gratis entree.


Activiteit 'Live circus tekenen' - De Verwondering  zaterdag 16 september
Voorafgaand aan de expositie is het GouwePalet ook aanwezig tijdens Festival De Verwondering op zaterdagmiddag 16 september met Live circus tekenen'. 
Verwonder je over de (amateur)kunstenaars van het GouwePalet die de wereld van het circus schetsen en schilderen. Wij houden een ezel voor je vrij als jij ook je eigen 'kunstje'' wilt vertonen.
Deze activiteit is onderdeel van Het Verwonderlint van Cultuurhuis Garenspinnerij. Locatie: plein Lange Groenendaal 46. Tijd: 14.00 -17.00 uur


Meer informatie:  www.gouwepalet.nl
 Weet u wat u wilt? Bijeenkomst over de laatste levensfase

13-09-2023

Van de redactie

 

Woerden- In gesprek met de inwoner/Weet u wat u wilt? Bijeenkomst over palliatieve zorg en het levenseinde.
 

Dat we op een gegeven moment overlijden is onvermijdelijk. Op sommige dingen, zoals de zorg in de laatste levensfase, kan men wél invloed hebben door er tijdig over na te denken en te praten. Hierover nadenken en praten met mensen in uw omgeving is belangrijk. Met uw naasten en uw huisarts. Om goed in gesprek te kunnen gaan, heeft u goede informatie nodig. Bij deze informatiebijeenkomst krijgt u die. De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit een samenwerking tussen beroepskrachten/vrijwilligers uit de zorg en het sociale domein in Woerden. De avond wordt geleid door gespreksleider Robin Zuidam in samenwerking met de Woerdense huisarts Caroline Rijnbeek. 

“De laatste levensfase heeft haar eigen bijzonderheden en dilemma’s. Gevoel van kwetsbaarheid; wat staat mij te wachten? Wat kan ik zelf doen? Ik vind het daarom belangrijk hieraan mee te werken”, aldus Caroline.
 

Gesprekleider Robin vindt het prettig om samen in gesprek te gaan met eenieder die geïnteresseerd is in het onderwerp of die er van dichtbij mee te maken heeft. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is van harte welkom en speciaal 70-plussers!
 

Tijdens deze middag is er een afvaardiging van betrokken organisaties uit de regio die iets kunnen betekenen voor mensen in de laatste fase van hun leven en hun naasten.
 

De bijeenkomst vindt plaats op 27 september tussen 15 -17 uur (inloop vanaf 14.45 uur) in het Gemeentehuis in Woerden in de Raadszaal, Blekerijlaan 14. U kunt kosteloos aan deze bijeenkomst deelnemen. Koffie en thee staan voor u klaar.
 

U kunt zich opgeven via het mailadres: info@bezinningshuis.nl
of telefonisch contact opnemen met Robin Zuidam via: 0626166044 U kunt zich ook rechtstreeks aanmelden via deze link.  Er is plaats voor 75 deelnemers. Wanneer u wel geïnteresseerd bent, maar niet wilt deelnemen kunt u via de  website meer informatie vindenNieuwe corona vaccinatieronde 4 oktober van start in regio Hollands Midden

13-09-2023

Van de redactie

Regio - Hecht GGD Hollands Midden start woensdag 4 oktober 2023 met de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. 60-plussers, volwassenen die een griepprikuitnodiging krijgen en zorgmedewerkers, hebben tot eind december 2023 de tijd de coronaprik te halen. Voor deze vaccinatieronde wordt een aangepast vaccin gebruikt dat de best beschikbare bescherming biedt tegen huidige varianten van het coronavirus. In afwachting van de start van de nieuwe vaccinatieronde, stoppen we van 16 september tot en met 3 oktober tijdelijk met vaccineren tegen corona.

 

Vanaf woensdag 4 oktober kan iedereen die daarvoor in aanmerking komt, op afspraak een coronavaccinatie halen op onze vaste vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. Deze locaties zijn tot nader bericht geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Begin november openen we ook een beperkt aantal tijdelijke priklocaties in de regio waar je zonder afspraak kunt binnenlopen voor een coronaprik. Op  www.ggdhm.nl/priklocaties-corona staat altijd het meest actuele overzicht van onze priklocaties en openingstijden.

 

Risicogroepen en zorgmedewerkers

Met de coronaprik wordt de bescherming tegen het coronavirus weer op peil gebracht en de druk op de zorg verminderd. Dat is belangrijk omdat het coronavirus nog steeds rond gaat en kan opleven, juist in het najaar en de winter. Voor de nieuwe vaccinatieronde komen mensen in aanmerking die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus:

 • Iedereen vanaf 60 jaar.
 • Mensen tussen de 18 en 59 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik.

Daarnaast:

 • Zorgmedewerkers met direct patiënt-/cliëntcontact, ter bescherming van de mensen met een kwetsbare gezondheid voor wie zij zorgen.
   

De volgende groepen kunnen de coronaprik het hele jaar door krijgen:

 • Kinderen en volwassenen uit medisch hoog risicogroepen, bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis. Zij kunnen de coronaprik krijgen op verwijzing van hun arts.
 • Zwangere vrouwen. Een coronaprik beschermt de moeder tegen ernstige ziekte door corona en verkleint het risico op vroeggeboorte.

 

Maatwerk

Een coronaprik is niet voor iedereen nodig. Gezonde mensen onder de 60 jaar hebben nu maar een kleine kans om ernstig ziek te worden van corona. Bijna iedereen is namelijk al beschermd tegen corona. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte besmetting of een combinatie. In individuele gevallen is wel maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid.

 

Geen uitnodiging? Kom in actie!

Alleen mensen van 60 jaar en ouder krijgen vanaf 19 september stapsgewijs een persoonlijke uitnodigingsbrief per post. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die een griepprik krijgen aangeboden, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via:

•            www.planjeprik.nl  of

•           0800 – 7070

Dat geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts.

 

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor deze nieuwe vaccinatieronde zijn in volle gang en verlopen voorspoedig. De personele bezetting is rond. Onder hen veel medewerkers die al eerder bij de GGD werkten en zich nu opnieuw willen inzetten. De medewerkers volgen nu de benodigde training om hun kennis en vaardigheden op peil te brengen voor de nieuwe vaccinatieronde. Hecht GGD Hollands Midden is 4 oktober klaar om alle mensen die in aanmerking komen en de coronaprik willen, binnen drie maanden te kunnen vaccineren.    

 

Meer informatie

Kijk op  www.mijnvraagovercorona.nl voor antwoorden op vragen over de corona najaarscampagne of neem contact op met de corona advieslijn van Hecht GGD Holland Midden via 088 - 308 37 28 of vragenovercorona@ggdhm.nl.Eerste coronaprikken najaarsronde 2023 vanaf 2 oktober gezet

13-09-2023

Van de redactie

Vanaf 2 oktober 2023 kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, waaronder 60-plussers en zwangeren, weer een coronaprik halen. Dit geldt ook voor zorgmedewerkers met direct patiënt en/of cliëntcontact. De coronaprik wordt gegeven door de GGD met het meest actueel beschikbare vaccin. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus.

 

Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800 7070. Dat geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts.
 

Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.

 

Coronaprik brengt bescherming weer op peil

Het coronavirus is er nog steeds en kan opleven. Daarom is de coronaprik belangrijk voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het virus. De coronaprik brengt hun bescherming tegen ziekenhuisopname weer op peil en verkleint de kans op ernstig ziek worden en/of overlijden door corona.
 

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend. Het blijft voor iedereen wel belangrijk om de adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties te volgen. Voor de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid en voor henzelf.

 

Adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties

Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus? Blijf dan thuis als je ziek bent.
Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.
Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt.
Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina