NIEUWSESTO blijft ongeslagen

11-10-2021

Door: Han Koevoets

Bodegraven - De eindstand van 2-2 tegen het zeer sterke team van RKSV Pancratius werd zondag letterlijk uit het voetbalvuur gesleept. Evenals vorige week moest ESTO haar kunstje verrichtten tegen een volledig onbekende tegenstander die een mooie potje voetbal op de mat legde. Het duurde tot de 30e minuut voordat de eerste ESTO-aanval dreigend was. Een te zwakke lob van Wouter-Jan Bos werd makkelijk onderschept door de kleurrijke keeper van Pancratius. 

 

ESTO stond toen al met 1-0 achter en mocht haar doelman Joey Anker danken voor de reddingen. Kort na het ESTO-momentje prikten, opnieuw na een fraaie steekpass, de rood-witte mannen uit Badhoevedorp nummer twee binnen. Het was daarna een klein wonder dat de voorsprong niet verder werd uitgebouwd. De geblokte spits en handige vleugelspelers veroorzaakten steeds veel druk op het ESTO-doel en de verdediging moest alle zeilen bijzetten. Bas van Goudzwaard incasseerde de zoveelste “beuk” en viel in de 56e uit minuut met een enkelblessure. Het leek daarna een verloren wedstrijd. Gerald Dengering nam als invaller zijn plaats in en de sterkte spits had moeite met deze verse zwart-witte invalskracht. Ook werd de organisatie in de verdediging strakker. 

 

 

De opvolgende invallers brachten voor ESTO meer snelheid naar voren en er kwam weer geloof in een doelpuntje. Dat viel in de 69e minuut uit een snelle aanval over de linker vleugel en een afgemeten voorzet. Tussen vele spelers sprong Jesper den Besten boven alles uit en kopte beheerst de bal in de verre benedenhoek voor de aansluiter. De spanning kwam terug in de ogenschijnlijk verloren wedstrijd. Vijf minuten later ging een cornerbal naar de vrijstaande Robin Groenendijk. Hij kopte eenvoudig de 2-2 in de touwen. Vertwijfeld zocht Pancratius met goed voetbal weer naar de winst en dat lukt bijna toen in de 75e minuut de bal van de doellijn werd gehaald. Ook ESTO kreeg kansen en dat resulteerde in een vergelijkbare situatie in de 77e minuut. Zo bleken beide ploegen ineens gelijkwaardig tot het eindsignaal. Veerkracht leverde ESTO een puntje op dat heel lekker aanvoelde en daarmee bleef de ploeg ongeslagen in de 2e klasse. Volgende week is er geen wedstrijd en op zondag 24 oktober komt RVC ‘33 naar The Hill voor de gemeentederby. De wedstrijd begint om 14.00 uur.
 

Eenzame ESTO-spits Job van WelieWeDo opent meldpunt houtkachels

11-10-2021

Van de redactie

Woerden - Wilma de Mooij, van WeDo te Woerden heeft een meldpunt geopend voor houtkachels. Zij zegt hierover: ’Het stookseizoen is begonnen, dat kan gezellig zijn en ik gun de stokers hun plezier, maar het stoken van hout of biomassa in houtkachels heeft een keerzijde”. Volgens De Mooij is het onzinnig om bossen aan te planten en biomassa te produceren puur voor het gebruik in houtkachels. “We kunnen, als het gaat om grond voor groen, beter wereldwijd die ruimte gebruiken om zorg te dragen voor een diversiteit aan bloeiende bomen, planten en struiken en die nodig zijn om insectenpopulaties goed op peil te krijgen en te houden”. Volgens De Mooij maakt de energiecrisis ook nu weer duidelijk dat de mensen met de hoogste inkomens per saldo de minste tol betalen.

De Mooij heeft diverse schrijnende berichten van inwoners gekregen, van mensen die van oktober tot maart hun ramen dichthouden, of die overdag amper nog naar buiten gaan omdat er in elke buurt wel een kachel aan staat. Ook van mensen die volledig afhankelijk zijn geworden van de houtkachels om het huis warm te houden. Eerder had De Mooij het onderwerp ‘houtstook’ geagendeerd voor de raadsvergadering, en dit resulteerde in een inspraakavond waar een inwoner zijn verhaald deed over houtstook-overlast en waar ook vanuit de Rijksoverheid voorlichting werd gegeven over het Schone Lucht Akkoord. De Mooij heeft nu een voorstel gemaakt voor een gewijzigde APV (initiatiefvoorstel APV Woerden 2021”), waarin zij pleit voor een stookvenster dat het gebruik van houtkachels binnen de bebouwde kom uitsluitend toestaat tussen 18.00-24.00 uur. Voor het buitengebied en bepaalde feestelijkheden zijn er uitzonderingen.


Het gebruik van de stookwijzer voor niet-stoken bij bepaalde weersomstandigheden wordt aangemoedigd in het voorstel. De Mooij: “Met deze APV markeert maakt de gemeente niet alleen dat een gezonde leefomgeving voor jong en oud hoog in het vaandel staat, maar ook klip-en-klaar helder en concreet, wanneer de houtkachels gebruikt kunnen worden en waneer niet . Volgens De Mooij is handhaving van een tijdsvenster makkelijk in te voeren en een stuk eenvoudiger en goedkoper dan handhaving op basis van eventuele (nog te ontwikkelen) emmissie normen. Zij pleit in de APV voorts voor voorlichting voor schoon stoken. Ten laatste voorziet het voorstel in het creëren van een regeling voor mensen die met overheidssubsidie een houtkachels aanschaften. De Mooij’s “initiatiefvoorstel APV Woerden 2021” wordt binnenkort geagendeerd op een politieke avond voor debat.WerkgeversServicepunt Midden-Holland opent haar deuren in het Huis van de Stad

11-10-2021

Van de redactie

“Werkgevers kunnen voortaan naar WSP Midden-Holland met personeelsvraagstukken”

Midden-Holland - Meer en beter opgeleide medewerkers, gelukkigere collega’s die niet zo’n last hebben van een hoge werkdruk of een werkend inclusiebeleid waardoor meer mensen kans op werk hebben. Ondernemers, managers en werkgevers staan vandaag de dag voor allerlei dillema’s die vaak te maken hebben met bestaande en nieuwe medewerkers. Reden temeer om krachten te bundelen en daar één loket voor in te richten waar alle werkgevers uit de gemeenten Waddinxveen, Krimpenerwaard, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk naartoe kunnen met personeelsvraagstukken. Voor advies, informatie en concrete oplossingen om meer mensen aan het werk te helpen en te houden. Handig maar ook noodzakelijk. Eén concrete oplossing is er niet, maar WSP Midden-Holland gelooft er wel in dat meer hart voor werknemen, werkgeven nog leuker maakt. Aandacht dus en een tikkeltje lef, want hiermee ga je buiten de gebaande paden. Tijdens de opening proostten de samenwerkende partijen met elkaar op deze missie. Binnenkort doen we dat ook graag met werkgevers uit de regio.

Wethouder Rogier Tetteroo knipt tijdens de opening het lintje door om de fysieke plek in het Huis van de Stad te openen namens de vier gemeenten, UWV, Promen en Ferm Werk. Samen met de andere regionale bestuurders staat hij aan de wieg van WSP Midden-Holland en is blij dat er nu regionaal intensief wordt samengewerkt om werkgevers te helpen. Daarmee wordt de kans op succesvolle matches tussen werkgevers en werkzoekenden aanzienlijk vergoot. Kijken wat wél kan, is een zin die tijdens de openingsbijeenkomst nogal eens naar voren komt. Sommige werkgevers werken al volgens deze filosofie. Om verschillende redenen: omdat het moet – “we krijgen maar geen nieuwe medewerkers gevonden” – of omdat het past bij het bedrijf – “we vinden dat iedereen een kans op werk moet krijgen.”


Wethouder Rogier Tetteroo knipt het lintje door bij WSP Midden-Holland in het Huis van de Stad namens de vier gemeenten, UWV, Promen en Ferm Werk. Samen met de andere regionale bestuurders staat hij aan de wieg van WSP Midden-Holland en is blij dat er nu regionaal intensief wordt samengewerkt om werkgevers te helpen.​

Opleiden, opknippen en coachen
Soms staat er iets in de weg waardoor die matches niet gemaakt kunnen worden. Chantal Botz is projectleider bij WSP Midden-Holland en zegt daarover: “Heeft iemand de nodige diploma’s niet omdat leren in de schoolbanken niet weggelegd is voor ‘m? Dan leiden we ‘mtoch gewoon op de werkvloer op of door een korte praktijkgerichte scholing. Niet jarenlang, ook niet een paar maanden, maar gewoon in een paar weken tijd. Met uiteraard een officieel certificaat of praktijkverklaring als beloning. Kan iemand niet álle taken uitvoeren die bij een functie horen? Dan is het opknippen van een functie een oplossing waar we graag bij helpen. Doordat we zo fijn samenwerken - bijvoorbeeld met de regionale ontwikkelbedrijven Promen en Ferm Werk - is er altijd de juiste begeleiding en zijn er weinig financiële risico’s. Onze dienstverlening is kosteloos, maar we moeten er allemaal wel de tijdvoor maken en ervoor willen gaan. Zowel de werkgever als de werkzoekende.”

Toekomstmaker Karel de Vos
Even terug naar de opening. Want daar stond Toekomstmaker Karel de Vos op het podium om te vertellen over de ultieme samenwerking. Iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar niet altijd zo is. “De mens wil van nature niet graag veranderen. Kijk maar naar hoe we ontbijten: we hebben keuze uit duizenden gerechten, maar kiezen bijna altijd hetzelfde. Zo is dat ook in een organisatie: we doen liever de dingen zoals we die altijd doen. Juist in dit onderwerp moeten we out-of-the-box denken, innoveren en wat over hebben voor een ander.”

Over WSP
WerkgeversServicepunt Midden-Holland stimuleert werkgevers om op een mensgerichte, slimme en financieel aantrekkelijke manier te ondernemen. Dat noemen we sociaal of inclusief ondernemen. Daarmee willen we meer mensen in Bodegraven–Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen aan het werk helpen en houden.Woerden&Democratie stelt twee series schriftelijke vragen in aanloop naar interpellatiedebat parkeerbeleid

11-10-2021

Van de redactie

Woerden - De fractie van Woerden&Democratie heeft twee sets aan schriftelijke vragen ingediend over het nieuwe parkeerbeleid in Woerden. Naar aanleiding van commotie onder bewoners, bezoekers en ondernemers van de binnenstad van Woerden vindt er aanstaande donderdag een spoeddebat in de gemeenteraad van Woerden plaats. 

Betrokkenen hebben tijdens een inspraakavond van de gemeenteraad kunnen aangeven dat de gemeente Woerden veel mensen niet heeft betrokken bij de uitwerking van het nieuwe parkeerbeleid. Ook was de communicatie onduidelijk en laat en kwam het nieuwe parkeerbeleid voor velen als een verrassing. Over het parkeerbeleid zijn zo'n 40 bezwaren, namens 150 - 200 personen, ingediend bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. 

W&D heeft ter voorbereiding op het debat schriftelijke vragen gesteld om duidelijk te krijgen wanneer inwoners maar ook de gemeenteraad zijn geïnformeerd over aanpassingen in het parkeerbeleid? Verschillende raadsstukken spreken elkaar tegen of gaan er van uit dat bepaalde zaken nog nader geregeld moeten worden. Fractielid Reem Bakker wil alle vragen helder beantwoord hebben zodat donderdag een goed debat gevoerd kan worden dat tot oplossingen leidt voor alle betrokkenen.
 Allerzielenconcert Oratoriumkoor

11-10-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Oratoriumkoor Alphen heeft de traditie om op 4 mei van de oneven jaren een Requiem uit te voeren. Op 4 mei jl. zouden wij in lijn met deze traditie het Requiem van Fauré zingen. Door corona kon dat helaas niet doorgaan. Omdat wij dit mooie werk toch ten gehore willen brengen sluiten wij aan bij een andere traditie. Namelijk die van Allerzielen.


Allerzielen is een gedenkdag uit de rooms-katholieke traditie. Deze wordt altijd gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht. Het Requiem past hier heel goed bij. 


Aangevuld met Cantique de Jean Racine, eveneens van Fauré, belooft dit op 2 november aanstaande een mooi concert te worden. Wij prijzen ons gelukkig dat de coronamaatregelen grotendeels opgeheven zijn, waardoor wij als een van de eerste koren weer een volwaardig concert kunnen geven.
 


Plaats: Adventskerk, Julianastraat 69, Alphen aan den Rijn
Tijd: 20.00 – 21:00 uur. Kerk open 19:15 uur i.v.m. controle corona-toegangsbewijs.
Toegang: € 10,00. Kaartverkoop via leden, aan de kerk en online. Concert volgen via livestream is ook mogelijk. Zie voor meer info: www.oratoriumkooralphen.nl


Dit concert wordt mogelijk gemaakt door de steun van onze sponsors: De Knikker Keukens, Bouwcenter Goedhart en Fonds Alphen en omstreken en onze partner: De Nieuwe Muziekschool.mboRijnland lanceert virtuele tour voor studiekiezer

11-10-2021

Van de redactie

Leiden  – Het wervingsjaar voor mbo-opleidingen is weer gestart; mboRijnland pakt dit jaar uit met de lancering van een 3D platform met een virtuele tour langs alle zes locaties. Op elke locatie kan de studiekiezer een van de 86 opleidingsvideo's bekijken. Zo kan de student in spé zich 24/7 laten voorlichten over de opleiding van zijn of haar keuze, gewoon thuis vanaf de bank.  

 

De virtuele tour door de school is een aanvulling op de traditionele open dagen die twee keer per jaar op locatie worden gehouden. De virtuele tour is interactief en on demand; de studiekiezer kan op elk gewenst moment van de dag (of nacht) door de school lopen en opleidingsvideo's bekijken. 

 

Loes Broekhof, directeur Centrum voor Strategie en Advies: “De wens bestond al langer om studiekiezers naast de fysieke open dagen ook via een digitale beleving voorlichting te geven over onze opleidingen. Door corona werd de behoefte aan een 3D platform steeds actueler en raakte het ontwerpproces in een stroomversnelling. We zijn enorm trots dat dit is gelukt. Iedereen die interesse heeft om een opleiding bij mboRijnland te volgen kan op elk moment van de dag een virtueel kijkje nemen op school.” 

 

122 opleidingen en 86 video's 

Met een 3D-viewer kan de bezoeker als het ware door het gebouw heen lopen. Met pijlen wordt de virtuele looprichting aangegeven. Je kunt door de gangen lopen en de praktijklokalen van binnen bekijken. Op verschillende plekken kan de studiekiezer een voorlichtingsfilmpje van zijn of haar keuze aanklikken over een van de 122 verschillende opleidingen die mboRijnland te bieden heeft.   

Ook nu de open dagen gelukkig weer fysiek plaatsvinden blijft deze virtuele tour van toegevoegde waarde voor de student in spé. Door werk, afstand, tijdstip of andere redenen is niet iedereen in de gelegenheid de open dagen fysiek te bezoeken. Bovendien kan de bezoeker online snel naar verschillende locaties ‘hoppen’ en opleidingen en locaties met elkaar vergelijken, terwijl dat met de trein of auto veel meer tijd kost. De virtuele tour biedt uitkomst en vult de fysieke open dagen aan. Hiermee wordt de toekomstige student op maat bediend.  

 

Open dag 1 november  

Voor de echte sfeerbeleving en de ontmoeting met studenten en docenten is uiteraard het advies om toch een open dag te bezoeken. De eerstvolgende open dag van mboRijnland is op maandagavond 1 november.  
 

URL virtuele tour:  https://tour.mborijnland.nl

 

Over mboRijnland 
mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 11 vestigingen in zes verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1700 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie. Meer aandacht voor goed ventileren

11-10-2021

Van de redactie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag de handreiking basistips voor ventileren gepubliceerd. Goed ventileren zorgt voor een betere luchtkwaliteit en beperkt de verspreiding van virusdeeltjes, bijvoorbeeld van het coronavirus. De handreiking bevat tips, onder andere voor gebouweigenaren en –beheerders, om op de juiste manier te ventileren.  
 

Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid. In afgesloten ruimtes wordt lucht steeds viezer. Die vervuiling gaat sneller als er meer mensen in de ruimtes aanwezig zijn. Door ventilatie stroomt er frisse lucht naar binnen. Dat is nodig om de luchtkwaliteit goed te houden. Lagere luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken als vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen virusdeeltjes, bijvoorbeeld van het coronavirus, zich in ruimtes zonder ventilatie beter verspreiden. Daarom is het nodig om ruimtes in gebouwen continu te ventileren. 
 

Vijf basistips

Om mensen, specifiek gebouweigenaren en –beheerders, te helpen goed te ventileren bevat de handreiking vijf tips voor goede ventilatie: 
1.    Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon. 
2.    Zet ramen op een kier.
3.    Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie.
4.    Beperk het aantal mensen in een ruimte.
5.    Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is.
 

Het ministerie van VWS gaat de handreiking sturen aan branche- en koepelorganisaties en vraagt aandacht voor goed ventileren met posters, stickers en social media-berichten met de slogan ‘Ventileren zo gedaan’. Daarnaast is de handreiking hier online beschikbaar. Een uitgebreide versie van de handreiking is te vinden op  www.ventilerenzogedaan.nl
 

Samenwerking

Naar aanleiding van een toezegging aan de Tweede Kamer van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de handreiking met basistips opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS door de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). De handreiking is tot stand gekomen met behulp van adviezen van afgevaardigden van de Eindhoven University of Technology, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw, Techniek Nederland, de Nederlandse Technische Vereniging voor Verwarming en Luchtbehandeling (TVVL) , de Universiteit van Amsterdam (UVA), de Vereniging Binnenklimaat Nederland, GGD Amsterdam, het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Internationale Coming Out Day

11-10-2021

Provincie Zuid-Holland

Vandaag, 11 oktober, is het internationale Coming Out Day. Daarom hesen gedeputeerde Frederik Zevenbergen en provinciesecretaris Hennie Koek vanmorgen trots de regenboogvlag bij het provinciehuis. Trots omdat onze provincie er trots op is om een regenboogprovincie te zijn, waar iedereen welkom en gelijk is.Beeld: Provincie Zuid-Holland
 

Wij zijn sinds 2018 een regenboogprovincie, omdat wij het belangrijk vinden dat alle mensen uit de doelgroep LHBTIQ+ zichtbaar zichzelf kunnen zijn en de vrijheid krijgen, voelen en nemen om zich te uiten. LHBTIQ+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender personen, intersekse personen, queer personen en anderen die wat betreft hun genderidentiteit, genderexpressie, seksualiteit of hun lichaam vallen buiten wat in de maatschappij wordt gezien als 'standaard'. De regenboogvlag is het internationale symbool voor de vrijheid die iedereen zou moeten hebben om zichzelf te zijn.

 

Divers en inclusief

Wij laten graag aan de hele wereld zien dat wij voor diversiteit en inclusie zijn. Binnen de provincie, maar ook daar buiten. Want er zijn nog heel veel mensen die niet de vrijheid hebben, krijgen of voelen om zichzelf te zijn. Ook hier in onze provincie, in Nederland en in de wereld. Om die mensen een hart onder de riem te steken en te steunen, wappert vandaag bij het provinciehuis de regenboogvlag. Als statement! Als steunbetuiging! Als hart onder de riem! Voor al die mensen overal ter wereld die niet zichzelf mogen of kunnen zijn. Wij verbinden daaraan nadrukkelijk de uitnodiging aan iedereen om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven over die vrijheid om jezelf te zijn en dat ook te laten zien.Actieplan Toegankelijk Stemmen: voor meer toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen in 2022

11-10-2021

Van de redactie

Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat stemmen niet vanzelf. Dat komt bijvoorbeeld door een lichamelijke of (licht) verstandelijke beperking. Maar er zijn ook mensen die moeite hebben met lezen. Om te zorgen dat verschillende groepen kiezers ook bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 makkelijker kunnen stemmen is een vernieuwd actieplan opgesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de Kiesraad. BZK, VWS, VNG, NVVB en de Kiesraad.

 


 

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Met het vernieuwde actieplan verbeteren we de toegankelijkheid van de verkiezingen en zorgen we dat mensen met een beperking of laaggeletterdheid, net als ieder ander, hun democratisch recht kunnen uitoefenen. Samen met alle betrokken organisaties zorgen we ervoor dat elke stem telt.”
 

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing 2021 is een start gemaakt met de uitvoering van het Actieplan Toegankelijk Stemmen. Ondanks dat de aandacht voor toegankelijkheid soms op gespannen voet stond met de inzet op het coronaproof organiseren van de verkiezingen, is het belang van toegankelijkheid zeker niet ondergesneeuwd. Tijdens de Tweede Kamerverkiezing is de fysieke toegankelijkheid van stemlokalen toegenomen en meer bewustwording gecreëerd over toegankelijke verkiezingen.
 

11 acties

Met 11 acties wordt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingsverkiezingen samen met overheidsorganisaties en diverse andere partners een vervolg gegeven aan het actieplan. Er wordt verder gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid van stemlokalen. Bijvoorbeeld door gemeenten te stimuleren gebruik te maken van de checklist toegankelijkheid en door een simulatie van een verkiezingsdag met ervaringsdeskundigen te organiseren. Ook wordt in de stembureau-instructie voor stembureauleden aandacht aan toegankelijkheid besteed. Daarnaast komt er aandacht voor meer begrijpelijke informatie over stemmen. Bijvoorbeeld door voorbeeldbrieven over de verkiezingen in toegankelijke taal beschikbaar te stellen aan gemeenten.
 

Breed gesteund initiatief

Het Actieplan wordt ondersteund door belangenorganisaties Kennis over Zien, Alzheimer Nederland, Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Ieder(in), Landelijke Federatie Belangenverenigingen (LFB), Vereniging voor Instelling voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS), Visio, de Oogvereniging, Accessibility, Stichting Lezen en Schrijven, ProDemos en STRAS.Agro-Nutri Monitor 2021: stimuleren consumentenvraag cruciaal voor omschakeling naar duurzaam boeren

11-10-2021

Van de redactie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de tweede Agro-Nutri Monitor uitgebracht. De monitor laat zien dat de meeste biologische producenten hun hogere productiekosten vergoed krijgen door hogere prijzen. De ACM constateert in de monitor dat de grootste belemmering voor de transitie naar meer duurzame landbouw de nog geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken is. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft haar appreciatie van de monitor vandaag met de Tweede Kamer gedeeld.
 

Biologisch is voor de meeste producten rendabel

De Agro-Nutri Monitor heeft tot doel om meer inzicht te krijgen in de prijsontwikkeling voor gangbare en duurzame producten. In de monitor zijn uien, spruitkool, peren, tomaten, melk, varkensvlees en tafelaardappelen onderzocht. De monitor toont aan dat voor de meeste biologische producten de hogere kosten die met productie gepaard gaan worden vergoed door de hogere prijs die producenten ontvangen. Er zijn tal van succesvolle voorbeelden van boeren die zijn omgeschakeld. De monitor laat echter ook zien dat er gangbare producten zijn die een gunstiger bedrijfsresultaat opleveren dan hun duurzame alternatieven. Voorbeelden hiervan zijn tafelaardappelen en zuivel: de ontvangen meerprijs dekt bij deze producten niet de meerkosten.
 

Geringe vraag is belangrijkste belemmering

De grootste belemmering voor de duurzame transitie is de geringe vraag van consumenten naar duurzame producten, aldus de ACM. De meeste consumenten zijn in de praktijk niet bereid een hogere prijs te betalen voor duurzame producten, terwijl het momenteel juist meer kost om biologische producten te maken dan gangbare alternatieven. Uit ander onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders zelf aangeven wél meer te willen betalen, maar dit vertaalt zich dus niet automatisch naar hun daadwerkelijke koopgedrag. In dat kader onderschrijft de ACM hetgeen minister Schouten al eerder stelde: het verkleinen van dit prijsverschil kan de sleutel zijn naar economische, sociale en ecologische duurzaamheid. LNV verkent momenteel hoe dit soort beprijzingsmechanismen duurzame productie en consumptie kunnen stimuleren. Daarnaast hebben supermarkten een sleutelrol in het vergroten van de vraag: mensen kopen het merendeel van hun voedingsmiddelen bij de supermarkt. LNV is hierover met de supermarkten in gesprek.
 

Aandacht voor export is essentieel

Alleen verduurzaming van de Nederlandse consumptie is echter onvoldoende voor verduurzaming van de Nederlandse productie: veel van onze producten worden naar het buitenland geëxporteerd, waar duurzaamheidsinspanningen vaak onvoldoende rendement opleveren. Het is daarom belangrijk om ook de vraag naar producten met duurzame keurmerken in het buitenland te vergroten, met name in Europa als grootste afzetmarkt. Daarom heeft Nederland het initiatief genomen om met andere lidstaten de markt voor duurzame dierlijke producten in Noordwest-Europa te stimuleren. Ook is Nederland positief over de passage in de Europese ‘Farm to Fork’-strategie over het stimuleren van de vraag naar duurzame producten.
 

Nodige investeringen zijn groot, maar voor de meeste producten terug te verdienen

De monitor laat zien dat een duurzame omschakeling gepaard gaat met investeringen. Deze investeringen zijn terug te verdienen voor de meeste producten, maar dan moeten ondernemers wel de middelen hebben om die investeringen te kunnen doen. Via het Omschakelprogramma Duurzame Landbouw ondersteunt het ministerie ondernemers hierbij.Gezamenlijke verklaring van de advocaten Knoops, namens hun cliënt de heer Poch, en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

11-10-2021

Van de redactie

Minister F.B.J. (Ferd) Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, namens de Staat der Nederlanden, en  de heer J.A. (Julio) Poch hebben een overeenkomst gesloten over een tegemoetkoming van de door de heer Poch geleden en nog te lijden schade op humanitaire gronden. 

 

Zoals minister Grapperhaus heeft toegelicht tijdens het debat in de Tweede Kamer op 14 september 2021 over de gang van zaken rond de uitlevering van de heer Poch aan Argentinië gaat het om een tegemoetkoming op humanitaire gronden, zonder erkenning van aansprakelijkheid, in een deel van door hem geleden schade vanwege zijn detentie in Argentinië en voor gemaakte materiële kosten.

 

Vandaag is overeenstemming bereikt tussen de advocaten Knoops, namens hun cliënt de heer Poch, en minister Grapperhaus over de tegemoetkoming. Over de inhoud van de afspraken hebben de partijen afgesproken deze vertrouwelijk te behandelen.Werkzaamheden openbare ruimte Vromade begonnen

10-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - De werkzaamheden van de openbare ruimte rond de Vromade zijn de afgelopen week begonnen. De komende weken zal het zeker voor de nodige overlast zorgen maar het zal zeker winkelcentrum Broekvelden ten goede komen. Het was een wens van de ondernemers en gebruikers van het winkelcentrum.
 


© Digitale Bodegraafse Krant
 

Op dit moment is men bezig met de bestrating en het groen. Zo komen er parkeerplaatsen voor de fiets en voor de auto bij en wordt de plek verbeterd waar de winkels bevoorraad worden. De noordzijde van het winkelcentrum gaat zo meer als extra entree functioneren.“ De planning is dat deze werkzaamheden voor het einde van het jaar zijn afgerond en dan kan de Vromade weer een aantal jaar vooruit!


 Bodegraven-Reeuwijk heeft mooie viering van de Dag van de Duurzaamheid beleefd

10-10-2021

Door: Esther van den Bor

Bodegraven-Reeuwijk - Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk heeft een mooie viering van de Dag van de Duurzaamheid beleefd. Onder grote belangstelling is het Museum, de Romeinse soldatenbarak onder klaroengeschal geopend door wethouder Kees Oskam. De architect Gert Jacob de Graaf gaf een rondleiding en liet de verbinding tussen deze Romeinse barak en de gehele Limes – die ook door onze gemeente loopt – zien. Een mooi en authentiek gebouw door vrijwilligers neergezet en nu ook te bezichtigen en door iedereen te gebruiken, op afspraak. 


 


De Stichting wilde graag Anton de Wit als koploper en vernieuwende melkveehouder in het zonnetje zetten met een Duurzaamheidsprijs. De Koe bestaand uit afvalflesjes, een kunstwerk gemaakt door Marrianne Waalwijk, krijgt hij mee als symbool voor zijn eigen onverwoestbare optimisme en doorzettingsvermogen. Het kunstproject met werken van 10 verschillende kunstenaars, dat twee maanden heeft gestaan op de Hortus werd afgesloten met een modeshow door Tineke van Ede.

 

Zij maakte van afgedankte stoffen en stalen prachtige kleding met een verhaal dat ze via haar kinderen en kleinkinderen doorgeeft. De vier adviestafels, waar iedereen geholpen werd met grote en kleine vragen, werden goed bezocht. Een dag die mede dankzij het mooie weer tot een groot succes is geworden. Vooral omdat uiteenlopende mensen gedachten en plannen uitwisselen en verbinden in de open en gezellige sfeer van deze prachtige pluk- en oogsttuin voor iedereen. 
 Rohda’76 verlost van hatelijke nul

10-10-2021

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Na twee opeenvolgende nederlagen sleepte Rohda’76 de eerste drie punten in de wacht. Dat ging ten koste van het eveneens nog puntloze Sportief: 2-1. ,,Ik ben vooral heel erg opgelucht,’’ bekende trainer Arjen Linstra na afloop. 

Net als in de voorgaande twee competitieduels keek Rohda’76 al snel tegen een 0-1 achterstand aan. ,,Toch begonnen we goed aan de wedstrijd. Voordat de 0-1 viel hadden wij al kansen op 1-0 en 2-0,’’ zag Linstra. Gelukkig voor Rohda’76, met (competitie)debutant Rick Baelde in de basis,  repareerde de immer ijverige Pim de Visser de opgelopen schade nog voor de rust: 1-1.
 

Opluchting in het Rohda’76-kamp na de 1-1 van Pim de Visser.     (Beeld: Don van der Meer)


Beslissing

Ook in de tweede helft mochten de blauwhemden zich beroepen op de betere kansen. Nadat Daniel van Leeuwen in de eerste helft al een bal op de paal zag afketsen, raakte Esli Westmaas na de thee de lat. Met nog een minuut of tien op de klok, viel de beslissing. De in de diepte spurtende Rick Vogels leek eerst op de Sportief-goalie te stranden, maar kon uiteindelijk toch nog het bevrijdende tikje geven: 2-1.


Komende zaterdag 16 oktober gaat Rohda’76 op bezoek bij VEP. De wedstrijd in Woerden begint om 14.30 uur.

 

 Dronken bestuurder knalt op lantaarnpaal

10-10-2021

AS Media

Bodegraven - Zondagmorgen 10 oktober rond 0.55 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de Burgemeester kremerweg.

Door onbekende oorzaak is de bestuurder van een personenauto tegen een lantaarnpaal aangereden. De inzittende van het voertuig wilde niet verklaren wie de personenauto bestuurde. De politie heeft alle inzittende laten blazen, welke allemaal positief scoorde op het gebruik van alcohol.
 © AS MediaWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

10-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 11 oktober 2021 t/m 15 oktober 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag 
Kippensoep, aardappelen, slavink, bloemkool/broccoli, jus, toetje

Dinsdag 
Preisoep, aardappelen, kipburger, sperziebonen, jus, toetje

Woensdag
Groentesoep, aardappelen, Vlaamse stoof, bietjes met ui, jus, toetje

Donderdag 
Runderbouillon, bami goreng, kroepoek, gebakken uitjes, satésaus, augurk, toetje

Vrijdag
Vermicellisoep, zuurkoolschotel met gehakt en aardappelpuree, jus, toetje 

 


Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06- 5310 2893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Webinar Van rugligging naar los lopen

10-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In de week van de motoriek organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin Bodegraven-Reeuwijk een webinar ‘Van rugligging naar los lopen’ voor aanstaande ouders, ouders/ andere opvoeders/ grootouders van kinderen tot 2 jaar en pedagogisch medewerkers. Voor de geboorte beweegt een baby al in de buik. Denk maar eens aan duimzuigen, bewegen van armpjes en beentjes. Na de geboorte leert je kindje opnieuw bewegen en ontwikkelt motorische vaardigheden.

 

Tijdens het spelen ontwikkelt een kind coördinatie en spierkracht. Op die manier bereidt hij of zij zich voor op omrollen, hoofd optillen, zitten, kruipen, staan en lopen, rennen en klimmen. De motorische ontwikkeling is bij elk kind anders. Weet de weetjes over hoe je kind leert bewegen. 
 


Nieuwsgierig naar hoe je kind zelf leert bewegen? Tijdens dit gratis webinar bespreken we alle motorische stappen van het kind. Het webinar wordt gegeven door kinderfysiotherapeuten uit Bodegraven en een CJG-verpleegkundige. Het gratis webinar Van rugligging naar los lopen is op woensdag 3 november van 19.30 tot 21.00 uur.
 

Aanmelden kan via  www.cjgcursus.nl.Veel animo voor duurzaamheidsstraat

09-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Ter gelegenheid van de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid organiseerde de gemeente Bodegraven- Reeuwijk vandaag (zaterdag 9 oktober) een Duurzaamheidsstraat op het Raadhuisplein. En ja met de huidige energieprijzen kwamen er veel bezoekers op af. Want geld is er te verdienen met het verduurzamen van je woning en het is ook nog eens goed voor het milieu. Er was vooral veel interesse voor het duurzaam maken van de woning. 
 

In de duurzaamheidsstraat konden er ook kringloopspullenspullen gekocht worden en was er nog meer te beleven. Zo konden er lokale biologische groenten gekocht worden, maar was je ook op het juiste adres voor het repareren van kapotte spullen en het informeren over eerlijke producten bij Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk.© Digitale Bodegraafse Krant

 

De deelnemende organisaties waren

Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk 
Zendings Kringloopwinkel 
Repair cafés uit Reeuwijk-Brug en Bodegraven 
VegaBoerderij 
Team klimaatadaptatie Gemeente Bodegraven-Reeuwijk 
Hart in Bodegraven 
Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk 
Zon op Bodegraven-Reeuwijk 
Lokale energiecoaches 
Duurzaam Bouwloket Het wijkteam Bodegraven-Zuid organiseert herhalingscursussen reanimatie en AED

09-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - De cursus wordt gegeven door de ambulanceverpleegkundige Peter Raaijmakers. Hij is een erkend instructeur van de Nederlandse Reanimatie Raad. In de reanimatiecursus wordt herhaalt hoe je moet reanimeren en hoe je een AED bedient.


 

WAT LEER JE BIJ EEN REANIMATIECURSUS?

hoe je een hartstilstand herkent en wat je dan als eerste doet

hoe je moet reanimeren en in welk tempo

hoe je een AED aansluit en bedient

Samen met andere cursisten oefen je alle reanimatiestappen op oefenpoppen en maak je gebruik van een oefen-AED.

 

WIE MAG EEN REANIMATIECURSUS VOLGEN?

Er zijn geen toelatingseisen voor het volgen van een reanimatiecursus. Het is wel belangrijk dat je voldoende uithoudingsvermogen hebt, omdat reanimeren inspannend is. De cursisten die vorig jaar de cursus gevolgd hebben zijn als eerste benaderd. Er zijn daarom nog slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar, aanmeldingen zullen op volgorde van binnenkomst behandeld worden.

 

WANNEER EN WAAR?

Woensdagavond 20 oktober en woensdagavond 27 oktober. Bij SAM, Rijngaarde 1 in Bodegraven. De cursus duurt circa 2,5 uur.

 

WACHTLIJST EN BEGINNERSCURSUS

Er zal in november een extra datum geprikt worden waarop de herhalingscursus gegeven wordt, indien gewenst kunt je op deze wachtlijst geplaatst worden.  Ook zal er een cursus komen voor beginners, ook hiervoor kan je je op een wachtlijst laten plaatsen. Zodra de wachtlijst voor de beginnerscursus lang genoeg is, zal er een datum geprikt worden.

 

KOSTEN EN AANMELDEN

De kosten zijn 10 euro. Aanmelden kan door een mail te sturen naar   rina.hampel@live.nl  vermeld in de mail je naam, adres, telefoonnummer en uiteraard je voorkeursdatum.MICHA zondag

09-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Micha zondag is een dag waarop duizenden kerken wereldwijd stil staan bij sociale en ecologische gerechtigheid. Corona heeft mensen stilgezet bij wat zij nu écht belangrijk vinden, wat de gevolgen van hun levensstijl zijn en de vraag of het ook anders kan. 
Juist nu alles weer langzaam op gang komt, is zorgen voor elkaar en de schepping meer dan ooit relevant! Stellen we ons de vraag: Welke gevolgen hebben mijn keuzes?
 


 

Onder het thema Kleur je wereld Groen, beter zorgen voor Gods schepping start de Ichthus-gemeente aan de Stationsstraat 17 te Bodegraven een regelmatig terugkerend programma met verdieping en activiteiten om zicht krijgen op en hoe verantwoord om te gaan met Gods schepping en Christus als centrum daarvan. Maar ook en vooral welke grenzen er zijn aan ons gebruik van deze schepping. 

 

Paus Franciscus sprak op de Wereldgebedsdag in september: “Laten we … nadenken over onze levensstijl, vooral in deze tijden van gezondheids- sociale en ecologische crises. … Luisteren naar de signalen van de aarde. Laten we voor verandering kiezen.” 


Ook stilgezet? Doe mee! 
Welkom om 9:30 uur op 17 oktober in de Ichthuskerk of: www.bodegraven.gkv.nlPubquizzen in De Kroon

09-10-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Een vast item in de programmering van Cultuurhuys de Kroon in Waddinxveen is de pubquiz! De pubquiz is een populair spel waarbij verschillende teams met elkaar strijden om de meeste punten. Het gaat om de antwoorden op vragen uit een breed scala aan onderwerpen, zoals nieuws en sport, muziekfragmenten, topografie, film, tv en niet te vergeten de onvermijdelijke hersenkrakers! De vragen worden gesteld via (grappige) quizvragen, geluidsfragmenten en afbeeldingen. 
 

Plezier, gezelligheid en vooral hilariteit staan in de pubquiz voorop, al mag er ook een vleugje rivaliteit bij. De pubquiz is zo samengesteld dat deze geschikt is voor iedereen. Er kan maar één team de ultieme winnaar zijn, maar natuurlijk is er ook een prijs voor het team dat als eerste onderaan de lijst terecht is gekomen!   

De eerste pubquiz van het seizoen wordt gehouden op vrijdag 22 oktober. Deelname kost twintig euro per team van maximaal vijf deelnemers. Gebruik voor de inschrijving de naam van je team. Er is plaats voor maximaal vijftien teams. De ticketprijs is exclusief drankjes. De zaal gaat open om half acht, om acht uur begint het spektakel. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website  www.cultuurhuysdekroon.nl

 Zondagmiddagconcert met het Ensemble Collage

09-10-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Op zondagmiddag 24 oktober 2021 treedt om 15:00 uur  het Ensemble Collage op. “Met twee prachtige mezzosopranen maken we een gevarieerde muzikale wereldreis!” Marijke Franken en Liesbeth Reijerkerk, mezzosopranen, traden eerder (in 2017) met groot succes op in onze concertreeks. Nu brengen ze een nieuw gevarieerd programma getiteld: “Passe partout”. Zij worden begeleid door Stephan Schoutens, saxofoon en Winfried Verweij, piano. Afwisselend hoort u muziek die varieert van Brahms, Rossini en Mendelsohn tot eigentijdse muziek van Burt Bacharach en Cole Porter.

 


Programma: De Kroon brengt love songs uit de 70’s

09-10-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen brengt zaterdag 30 oktober de show Love the one you’re  with. Vannessa Thuyns en Joost Dobbe van The 70’s Unplugged laten je de zeventiger jaren herbeleven met de mooiste love songs van onder meer Crosby-Stills-Nash & Young, Fleetwood Mac, Joni Mitchell, Simon & Garfunkel, Bob Dylan, The Eagles, James Taylor en Linda Ronstadt. 

Met veel gevoel en enthousiasme zingen ze hun versies van deze 70’s klassiekers. Vaak verrassend, soms sentimenteel, maar altijd vol vuur en met respect voor het origineel. De ijzersterke band zorgt voor een muzikale sfeer waarin de songs het best tot hun recht komen.
 

De show begint om kwart over acht en de toegangsprijs is 20 euro, inclusief pauzedrankje. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website  www.cultuurhuysdekroon.nlNieuw: zondagmiddagconcerten in Adventskerk

09-10-2021

Van de redactie

 Eerste concert met de New World Symphony van Dvořák 
 

Alphen aan den Rijn – Stichting Vrienden van de Adventskerk organiseert op 24 oktober een eerste zondagmiddagconcert. Stadsorganist Simon Stelling speelt dan de integrale uitvoering van deNew World Symphony van de Tsjechische componist Antonín Dvořák (1841-1904). Deze symfonie behoort tot de meest geliefde composities uit de negentiende eeuw. 

 

Het orkestrale Steinmeyer-orgel met stemmen als Hobo, Jubalfluit, Clarinet en de diverse Vioolregisters leent zich als geen ander orgel voor het vertolken van deze muziek. De symfonie is heel bekend geworden door met name het tweede deel, het Largo, waarvan het hoofdthema de basis vormde van het lied ‘Going Home’ gezongen door Vicky Brown. Daarnaast staat ook Die Moldau op het programma, een symfonisch gedicht van een andere Tsjechische componist, Bedřich Smetana.

 

Simon Stelling: “Wat heb ik hier als stadsorganist naar uitgezien: na lange tijd weer bekende en minder bekende muziek te laten klinken voor een brede groep van muziekliefhebbers uit Alphen en daarbuiten! Met dit eerste zondagmiddagconcert maken we een start met een prachtig muzikaal programma voor het seizoen 2021-2022.” 

 

Het concert start om 16.30 uur en duurt een uur. Tickets zijn gratis; er wordt een collecte gehouden. Aanmelden via de website van de stichting. Voor meer informatie over dit concert en de aanmelding verwijzen we naar de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk.
 

www.vriendenvandeadventskerk.infoJacky de Lima 5 jaar edelsmid

08-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Op 21 oktober 2016 opende Jacky de Lima als edelsmid een winkel in het centrum van Bodegraven. Deze maand is dat alweer vijf jaar geleden. Jacky startte de winkel met enkel wat sieraden die ze op school had gemaakt en in die vijf jaar is de collectie behoorlijk uitgebreid met eigen werk in zowel goud als zilver.  Hiernaast zijn er in de loop van de vijf jaar ook wat merken toegevoegd aan het assortiment zoals: Melano Jewelry, de Vogue, GreenTime, Stamps, trouwringen van Bleurings, leren herenarmbanden en kralenarmbanden voor haar en hem, maar ook losse colliers voor hangers zijn te verkrijgen. 
 

Jacky de Lima                                                                                     © Digitale Bodegraafse Krant
 

Jacky is supertrots dat ze haar 5-jarig jubileum mag vieren en dat had natuurlijk niet gekund zonder het vertrouwen van haar klanten.  Dank hiervoor & daarom wil ik dit vieren met leuke acties in de maand oktober. Iedere week een nieuwe actie + een hele leuke WINACTIE! Houd de facebookpagina van Jacky goed in de gaten en kom gezellig langs in de maand oktober. De koffie & thee staan klaar. 
 

Edelsmid Jacky de Lima 
Willemstraat 43c 
2411 CP  Bodegraven N11 afgesloten op vrijdag 8 oktober vanaf 21.00 uur tot maandag 11 oktober 2021 tot 05.00

08-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/ Alphen aan den Rijn - Rijkswaterstaat werkt op vrijdag 8 oktober vanaf 21.00 uur tot maandag 11 oktober 2021 tot 05.00 uur aan de N11 in beide richtingen tussen Alphen aan den Rijn (N207) en de aansluiting op de A12. Houd rekening met een extra reistijd van maximaal 30 minuten.
 

Afsluitingen

De autoweg N11 is het hele weekend in beide richtingen afgesloten tussen de aansluiting 10 Alphen a/d Rijn-Oost (N207) en de aansluiting op de snelweg A12.
 

Omleidingen

Verkeer vanuit Alphen aan den Rijn

Verkeer richting Leiden en Den haag kan gewoon gebruik maken van normale route via N11.

Verkeer richting Utrecht wordt omgeleid via de N207 en A12.
 

Vanuit Gouda /Utrecht

Verkeer richting Alphen aan den Rijn wordt omgeleid via de snelwegen A12, A4 en N11.

Verkeer richting Leiden, Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam wordt via de A12 omgeleid via het Prins Clausplein naar de A4. 
 

Vanuit Amsterdam

Verkeer richting Alphen aan den Rijn rijdt via de A4 aansluiting Nieuw-Vennep naar de N207. Dit is de normale route naar Alphen aan den Rijn. 
 

Vanuit Den Haag

Verkeer richting Alphen aan den Rijn kan gewoon gebruik maken van normale route via N11.
 

Bijzonderheden

De weggebruiker wordt geïnformeerd via bebording ter plaatse, via routepanelen en via de pagina Geplande werkzaamheden.  Tijdens het werk kunnen de hulpdiensten in noodsituaties met aangepaste snelheid het werkvak passeren.
 

Waarom werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden vervangt Rijkswaterstaat de oude openbare verlichting voor energiezuinige en onderhoudsarme LED verlichting. Ook vindt er onderhoud plaats.Gouden Medaille voor Dennis Vergeer, brons voor Ton Mourits en Nel Habben op Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours

08-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/Nijkerk - Dennis Vergeer, Vergeer Holland uit Reeuwijk heeft op het  Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours een gouden Medaille gewonnen in de handel. Het brons in deze categorie ging naar Ton Mourits, Noordhoek Geraspte Kaas uit Bodegraven. In de detailhandel won Nel Habben Jansen, Habben Jansen Kaashandel uit Nieuwerburg een bronzen medaille. 


Dennis Vergeer, beeld Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours

 

Op 27 en 28 september 2021 hebben zo’n 500 kaasprofessionals vanuit de kaasindustrie, -handel, -speciaalzaken en -kennisinstituten gekeken, geroken, gevoeld en geproefd van een speciaal voor hen geselecteerd assortiment Nederlandse kaas. Na de grootste online kaaskeuring ter wereld eerder dit jaar mocht de kaassector eindelijk weer de onderlinge strijd aan. Het aantal deelnemers was hoog en bewijst dat in de kaassector de aandacht voor het vakmanschap onverminderd groot blijft.

 

Diegenen, die het allerbeste soort, rijpingsstadium, smaak en kwaliteit hebben onderscheiden, zijn in de prijzen gevallen en kunnen zich de beste kaaskenners van Nederland noemen. De winnaar van de Gouden Kaasboor wordt als jurylid afgevaardigd naar internationale kaaswedstrijden in het UK en Spanje. Het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours werd dit jaar voor de 61e keer georganiseerd en is de enige in zijn soort ter wereld. 

 

Tijdens een wervelende entertainmentshow op donderdagavond 7 oktober jl. in Hart van Holland te Nijkerk - met optredens van Romy Monteiro, Arnout van den Bossche, presentatie door Jessica Mendels en uiteraard na afloop een enorm kaasbuffet met het beste dat Nederland op kaasgebied te bieden - zijn onderstaande winnaars bekend gemaakt. 

 

Gouden Kaasboor 2021 

Ronald ter Woord, DSM, Delft, 236 pt.

 

Gouden Medailles

Handel           Dennis Vergeer, Vergeer Holland, Reeuwijk, 231 pt.
Industrie         Harold Janssen, COKZ, Leusden, 235 pt. 
Detailhandel  Tijmen Habben Jansen, Habben Jansen Kaashandel, Nieuwerbrug, 229 pt. 

 

Zilveren Medailles

Handel           Lidewij Verweij, De Producent, Moordrecht, 230 pt.
Industrie        Cees Frikkee, CONO Kaasmakers, Middenbeemster, 234 pt.  
Detailhandel  Gerrit Wals sr., Kaashandel Wals, Landsmeer, 231 pt. 

 

Bronzen Medailles

Handel               Ton Mourits, Noordhoek Geraspte Kaas, Bodegraven, 230 pt. 

                           Albert Koekoek, Kaas-Pack Holland, Hoogeveen, 230 pt. 

                           Henk Eisenga, Eisenga Kaas, Oosterwolde, 230 pt. 

             

Industrie            Geralda van der Meer, Royal FrieslandCampina, Gerkesklooster, 233 pt. 

                           Klaas Visser, Rouveen Kaasspecialiteiten, Rouveen, 232 pt. 

                           Peter Domine, Rouveen Kaasspecialiteiten, Rouveen, 232 pt. 

 

Detailhandel     Nel Habben Jansen, Habben Jansen Kaashandel, Nieuwerburg, 224 pt. 

                           Jochem van der Loos, GransJean Wijnen & Delicatessen, Den Haag, 223 pt. 

                           Leonie van Beek, Van Beek Kaashandel, Veenendaal, 222 pt. Kunstcafé Evertshuis: Ode aan Ramses Shaffy door Guus Westdorp

08-10-2021

Van de redactie

Bodegraven – Na een paar keer verplaatst te zijn door corona, komt Guus Westdorp donderdag 14 oktober nu toch echt naar het Evertshuis. Hij brengt met zijn solovoorstelling 'Ramses de liederen’ een muzikale groet aan het werk van levenskunstenaar Ramses Shaffy, met wie hij jaren omging. 

 

‘Ramses-de liederen’ door Guus Westdorp: "Als Ramses en ik elkaar weer zagen klonk altijd zijn groet: ‘Dag lieve jongen, ben je daar weer!’. Wij herkenden elkaar, als we samen achter de piano zaten, als we ons verwonderden, als we beiden onze streken uithaalden, als we samen huilden en huilden van het lachen om de wereld om ons heen".

 

Guus Westdorp is pianist, zanger, componist, arrangeur en tekstschrijver. Hij deed zijn studie aan het Kon. Conservatorium Den Haag (piano klassiek) en Rotterdams Conservatorium (zang lichte muziek). Uitbundig, ingetogen en versierd met anekdotes voert hij je door velden van vurige liefdes, maar ook langs grachten, in nachten vol eenzaamheid en verlangens. En dan lijkt het weer even of Ramses door de zaal waart.

 

Dit kunstcafé is verplaatst van vorig theaterseizoen, reeds gekochte tickets blijven geldig. Bij binnenkomst wordt uw coronatoegangsbewijs gecontroleerd. Het begint om 20.30 uur en de deuren gaan om 20.00 uur open. Kaarten zijn € 12,50 inclusief drankje. Voor meer informatie en reserveren zie  www.evertshuis.nl/kunstcafe-guus-westdorp

 

Praktische informatie

DONDERDAG 14 OKTOBER 2021

KUNSTCAFÉ / MUZIEK

AANVANG 20.30 uur

ENTREE € 12,50 met drankje* 

LOCATIE THEATERZAAL

 

*Meebrengen geldig coronatoegangsbewijs verplichtDe laatste kant-en-klaar woning zit erin!

08-10-2021

Van de redactie

Gouda - Het lege frame aan de Winterdijk, waar over een paar weken de eerste huurders intrekken, wordt langzamerhand gevuld met de kant-en-klare woningen. Op donderdag 7 oktober plaatste wethouder Rogier Tetteroo met militaire precisie de laatste woning in het complex aan de Winterdijk. De woningen zijn bedoeld voor jongeren, starters en spoedzoekers. 


 

Het was een wonderlijk gezicht, een volledig afgebouwde kant-en-klaar woning die in de lucht ‘hangt’ aan niets anders dan een ogenschijnlijk dunne kabel. Toch wordt op deze manier binnen no time het volledige frame gevuld met woningen die binnenkort bewoond zullen worden door nieuwe huurders. Rogier Tetteroo, wethouder gemeente Gouda, mocht met behulp van de aannemer één van de woningen in een frame plaatsen. Net lego, maar dan in het groot. Rogier Tetteroo: “Een mooie mijlpaal in het realiseren van een grote hoeveelheid sociale huurwoningen in Gouda, waarmee veel jongeren eindelijk een woning kunnen betrekken. Op een goede locatie, dichtbij de binnenstad en met het OV op korte afstand. Gouda heeft meer woningen nodig. Naast de vele honderden reguliere nieuwbouwwoningen die op stapel staan, benutten we een plek als deze optimaal door het plaatsen van flexwoningen. Met het realiseren van projecten zoals deze, zetten we met succes in op het versnellen van de woningbouw.”


 

Wonen in een prefab woning

De woningen worden gebouwd in twee lagen (totaal circa 6 meter hoog) in een modulair, prefab bouwsysteem. De woningen worden in een fabriek gebouwd en op het terrein aan elkaar gezet en aangesloten. Dat betekent dat met groot transport de woningen 'kant en klaar' zijn aangeleverd. “We zijn blij deze bijzondere woningen te mogen gaan verhuren. De woningnood is hoog in Gouda en met deze woningen kunnen we weer veel woningzoekenden aan een eigen ‘thuis’ helpen.” Aldus Ron de Haas, directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen. De woningen zijn gasloos, duurzaam en circulair (constructiemateriaal is hout). Er wordt gebruik gemaakt van de oude funderingen van de gesloopte school. 

 

Doelgroepen en beheer

Alle woningen worden sociale huurwoningen met tijdelijke contracten, voor éénpersoonshuishoudens. De voornaamste doelgroep bestaat uit reguliere starters/ jongeren van 18 t/m 27 jaar.  De overige woningen worden gereserveerd voor spoedzoekers en mensen met begeleiding op maat.

 

Het project

Op de Winterdijk worden 60 verplaatsbare woningen gerealiseerd. Er komen 14 studio's van 30 m² en 46 tweekamerwoningen van 40 m². Op de bestaande vloer wordt een verblijfstuin voor de bewoners ingericht en er zijn 51 parkeerplaatsen op het terrein. Er is ook een gemeenschappelijke fietsenberging gebouwd op het terrein voor de bewoners.Gratis voorleesboekje in ruil voor oude lampen op milieustraat en veel kringloopwinkels tijdens de Nationale Recycleweek

08-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - Tijdens de Nationale Recycleweek (11 - 17 oktober) ligt er voor snelle inleveraars van lampen en ander e-waste bij de gemeentelijke milieustraat en heel veel kringloopwinkels een leuk cadeautje klaar, een gratis voorleesboekje: Sanne SuperPower. Op een leuke manier leren de jongste inwoners en hun (groot) ouders alles over recyclen. Wees er snel bij, op=op!Toch nog een tweede leven voor je apparaat?
Denk dan aan de Kringloopwinkel. Op watismijnapparaatwaard.nl staan nog meer mogelijkheden om je apparaat een tweede leven te geven of misschien toch in te leveren voor recycling.


Nationale Recycleweek
Op 14 oktober is het voor de 3e keer International E-waste Day. De hele week rondom deze dag is in Nederland uitgeroepen tot Nationale Recycleweek en zijn er acties en campagnes om de inzameling van e-waste extra te stimuleren.


Over Wecycle
Wecycle is een landelijke campagne van stichting OPEN en Stichting Lightrec die consumenten en bedrijven moet aanzetten om elektrisch afval en energiezuinige verlichting gescheiden in te leveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten.
Meer informatie en alle e-waste inleverpunten: wecycle.nlSchapen gestolen in Tempel

08-10-2021

EditieGroeneHart.nl

Reeuwijk – Afgelopen week zijn er opnieuw meerdere schapen gestolen uit een weiland aan de Tempeldijk in Reeuwijk. Al eerder werd de eigenaar geconfronteerd met diefstal van schapen. Waarschijnlijk zijn de schapen ook opgejaagd, want een aantal schapen zijn verdronken. 

Op Facebook waarschuwt de politie dat de dieren voorzien zijn van medicijnen en een sterk ontwormmiddel. Consumptie van de dieren kan gevaar op leveren voor de gezondheid en wordt dan ook afgeraden.
 

Weet u meer van de diefstal of kent u iemand die plotseling over meerdere schapen beschikt?   📞 0900-8844. liever anoniem?   📞  0800-7000Aanpak stalbranden: snel minder branden en slachtoffers

08-10-2021

Van de redactie

Een pakket aan maatregelen dat minister Schouten vandaag voorstelt moet het aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers in Nederland snel verminderen. De meeste dierlijke slachtoffers vallen, voor zover de oorzaak bekend is, bij branden veroorzaakt door gebrekkige elektra. Daarom worden jaarlijkse visuele keuringen van elektra voor álle stallen verplicht. Ook moeten de overlevingskansen van dieren worden vergroot. Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dat kan worden bereikt. Dat schrijft minister Schouten vandaag in reactie op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.
 

Uit onderzoek blijkt dat bij bijna de helft van het aantal stalbranden de oorzaak onbekend is. Van de branden waarvan de oorzaak wél bekend is, zijn werkzaamheden in of bij de stal de meest genoemde oorzaak. De meeste dierlijke slachtoffers vallen bij branden die zijn veroorzaakt door elektra, zoals defecte apparaten en/of kortsluiting.
 

Omdat bij brand in grote stallen het risico op meer slachtoffers groter is, gaan voor deze stallen meer maatregelen gelden.
 

Verplichte jaarlijkse keuringen voor alle stallen

Veel dierlijke slachtoffers kunnen voorkomen worden door deugdelijke elektra in de stal. Vanaf 2023 stelt minister Schouten daarom een jaarlijkse, visuele keuring van elektra wettelijk verplicht voor alle stallen. Daarnaast moeten de grote veehouderijen iedere drie jaar een uitgebreidere, strengere elektra- en zonnestroomkeuring ondergaan. De overige veehouderijen ondergaan dit iedere vijf jaar.
 

Brandveiligheidseisen technische ruimte

Stallen van grote veehouderijen hebben veelal een ruimte waarin technische installaties of apparaten staan. Indien hier brand ontstaat, moet voorkomen worden dat deze overslaat naar de dierverblijven. Daarom wil minister Schouten deze technische ruimte van bestaande stallen in de toekomst verplicht omgeven (compartimentering) met tenminste 60 minuten brandwerend materiaal en daarnaast preventieve branddetectiesystemen in de technische ruimte verplicht stellen voor grote veehouderijen.
 

Vergroten veiligheid grote stallen

Omdat het menselijk handelen, en het uitvoeren van werkzaamheden een belangrijke oorzaak is van stalbranden, moet er in 2024 op grote veehouderijen iemand aanwezig zijn die een veiligheidsmanagementcursus heeft gevolgd. Bij deze cursus staan omgang met brandrisico’s, orde en netheid van het pand, en onderhoud van technische apparatuur centraal.
 

Indien er een brand uitbreekt, moeten dierlijke slachtoffers zo goed als mogelijk voorkomen worden. Hoe groter de stal, hoe hoger het risico op meer dodelijke dierlijke slachtoffers op het moment dat er brand uitbreekt. Om dat risico te verkleinen wil minister Schouten een grens stellen aan het aantal dieren per brandcompartiment. Ook zal met het ministerie van Binnenlandse Zaken de mogelijkheid bekeken worden om een maximum grens te stellen aan de grootte van brandcompartimenten in nieuw te bouwen en te verbouwen veestallen.
 

Voortgang

De Tweede Kamer zal jaarlijks op de hoogte gehouden worden van de voortgang van de aanpak stalbranden. Indien nodig neemt het ministerie tussentijds aanvullende maatregelen om het aantal stalbranden op korte termijn snel terug te brengen.Akkoord over medicijn voor spierziekte SMA

08-10-2021

Van de redactie

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft samen met Ierland en België een akkoord bereikt over de prijs van gentherapie Zolgensma. Een specifieke groep kinderen in deze drie landen, die onderdeel zijn van de Beneluxa, kan hierdoor gebruik maken van Zolgensma. Zolgensma is een gentherapie voor de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA), Het is de eerste keer dat België, Ierland en Nederland samen een akkoord bereiken met een fabrikant over de prijs van een medicijn. 
 

Staatssecretaris Blokhuis: “Mooi dat de samenwerking met deze landen succesvol is. Door deze samenwerking worden medicijnen toegankelijker en dit is prachtig nieuws voor deze patiënten die nu toegang krijgen tot dit medicijn. We zetten ook in de toekomst in op deze succesvolle samenwerking”
 

Gezamenlijke beoordeling en onderhandeling

Het gezamenlijke traject begon met een Health Technology Assessment door Nederland, België en Ierland. Dit is een beoordeling van de effecten en kosten van een behandeling. In juli 2021 zijn de drie eerstgenoemde landen uiteindelijk de prijsonderhandelingen begonnen. Het resultaat is dat Zolgensma in deze landen vergoed zal worden voor een specifieke groep kinderen. In Nederland start de vergoeding per 1 november 2021.
 

Het medicijn is een innovatieve, veelbelovende en eenmalige behandeling die aangrijpt op de oorzaak van de ziekte. Het wordt voor een specifieke groep kinderen beschikbaar gesteld. Het gaat om  patiënten met SMA type 1 en presymptomatische SMA-patiënten met maximaal drie kopieën van het SMN2-gen. Jaarlijks zullen tussen de 10 en 20 kinderen hiermee worden geholpen.  
 

De Beneluxa

De drie samenwerkende landen maken deel uit van Beneluxa, die daarnaast bestaat uit Luxemburg en Oostenrijk. In 2015 is de Beneluxa-samenwerking begonnen met het oog op langdurige toegang tot geneesmiddelen in de betrokken landen. De landen willen samen de toegang tot betaalbare zorg voor patiënten waarborgen. Daarbij  gaat het niet alleen om de prijsonderhandelingen, maar ook om onderzoek naar innovatieve en vaak extreem dure geneesmiddelen die op de markt gaan komen. Ook worden er evaluaties uitgewisseld op het gebied van gezondheidstechnologie. 
 

De succesvolle onderhandeling over Zolgensma is het  eerste resultaat dat drie landen uit de Beneluxa bereiken. In het verleden was al bewezen dat onderhandelen met twee landen succesvol kon zijn. 
 

Binnen de Beneluxa is ook het internationale horizontale scanning initiatief (IHSI) geïntroduceerd. Hierin wordt de samenwerking met andere Europese landen aangegaan. Het doel hiervan is een permanent systeem te bouwen dat landen en instellingen gaat ondersteunen bij de vergoeding van nieuwe geneesmiddelen. Programmabegroting 2022-2025: Broos perspectief

07-10-2021

Van de redactie

 "Sluitende begroting met beperkte lastenverhoging" 

 

Bodegraven-Reeuwijk - Burgemeester en Wethouders hebben vandaag de Programmabegroting 2022-2025 Broos perspectief aangeboden aan de gemeenteraad. De laatste begroting tijdens deze collegeperiode en vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. De begroting voor 2022 is een structureel sluitende begroting, omvat weinig nieuwe plannen, maar geeft wel financiële dekking voor de met de gemeenteraad afgesproken plannen die in de afgelopen jaren zijn gestart. De keuzes uit de Kadernota zijn in deze begroting verwerkt en daarmee biedt deze begroting een basis voor nieuwe beleidskeuzes in de komende collegeperiode. © Digitale Bodegraafse Krant

 

Deze begroting met de titel ‘Broos Perspectief’ is zogenoemd beleidsarm, maar geeft wel invulling aan financiering van het door de raad ingezette beleid in de afgelopen jaren. “Broos” omdat de financiële positie kwetsbaar blijft. Met name het jaar 2023 laat in de meerjarenbegroting nog een tekort zien. “Perspectief” omdat er een sluitende begroting ligt voor 2022 en in de jaren daarna weer zwarte cijfers in het vooruitzicht worden gesteld. Dit geeft het nieuwe college na de verkiezingen de mogelijkheid om nieuwe beleidskeuzes te maken.

 

Wethouder Dirk-Jan Knol “Ik ben blij dat het Rijk extra geld voor gemeenten heeft toegezegd. Anders zouden we dit jaar geen sluitende begroting hebben rond gekregen. De bij de kadernota genomen besluiten over een aantal bezuinigingen blijven helaas wel noodzakelijk. Uitgangspunt bij deze begroting is dat het voorzieningenniveau voor onze inwoners zo veel als mogelijk op niveau moet blijven. In de afgelopen jaren is er ondanks de financiële druk nog steeds geïnvesteerd in de kwaliteit van de dorpen, zoals wegen, scholen, sport, kunst en cultuur en dergelijke”.

 

Tijdens het opstellen van deze begroting kondigde het Rijk tijdens Prinsjesdag aan dat er toch meer structurele extra geld voor gemeenten beschikbaar komt. Met deze mededeling kon de gemeentelijke begroting voor 2022 sluitend gemaakt worden. 

 

Het extra geld voorkomt ook dat onze gemeente een eenmalige onttrekking uit de magere algemene reserves zou moeten doen en dat er extra bezuinigd zou moeten worden. Wel blijven er zorgen over de bijdragen van het Rijk. Zo is het namelijk nog niet duidelijk hoe de nieuwe verdeelmodellen vanuit het Rijk er de komende jaren uit gaan zien en wat dit voor onze gemeente betekent. 

 

De lasten voor onze inwoners zullen in 2022 licht stijgen. De totale gemeentelijke belasting voor een gemiddeld huishouden inclusief een inflatiecorrectie van 1,5% stijgt met 2,5% en is daarmee in lijn met de in de Kadernota door de raad vastgestelde kaders. Het grootste deel komt door een stijging van de rioolheffing door extra investeringen in het rioolstelsel. Voor een gemiddeld huishouden stijgen de lasten met € 26 van € 1.071 naar € 1.097 per jaar; oftewel voor een gemiddeld huishouden circa € 2,20 per maand.

 

De lasten voor ondernemers stijgen iets sterker. De OZB niet-woningen groeit in twee stappen naar het landelijk gemiddelde. De totale gemeentelijke belasting voor een gemiddelde onderneming stijgt met 7,0% in 2022. Voor een gemiddelde onderneming betekent dit een lastenstijging van € 2.221 naar € 2.376 per jaar; oftewel circa € 13 per maand. Daar staat overigens tegenover dat het tarief voor het ondernemersfonds is verlaagd met een bedrag van gemiddeld € 90 per jaar; oftewel circa € 8 per maand. Per saldo stijgen dan de totale lastendruk voor een gemiddelde onderneming in 2022 met bijna 3%. 

 

Na vaststelling van de begroting door de gemeenteraad wordt deze uiterlijk 15 november a.s. ter goedkeuring ingezonden aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Omdat er sprake is van een sluitende begroting is preventief toezicht door de provincie in 2022 niet aan de orde.Planning werk aan Raadhuisweg / Zoutmansweg

07-10-2021

Van de redactie

Reeuwijk - Het lijkt alsof de rood-witte blokken op de Raadhuisweg er permanent staan. Het was echter een tijdelijke maatregel om het verkeer alvast te laten wennen aan de nieuwe situatie en om ze eraan te herinneren dat de Reeuwijkse Randweg echt een prettigere route is voor het doorgaande verkeer. Maar hoe staat het met de geplande definitieve herinrichting van de Raadhuisweg en Zoutmansweg?

 

Voor de zomer heeft het college van Burgemeester en Wethouders het laatste stukje vastgesteld van het ontwerp voor het nieuwe uiterlijk van de Raadhuisweg en Zoutmansweg. Dat ging over de vijf plekken aan het water. Ondertussen is het werk aanbesteed bij een aantal aannemers, om te kunnen vergelijken welk bedrijf dit het best kan gaan uitvoeren. De aanbesteding voor het realiseren van de vijf plekken aan het water is afgerond: Aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos BV gaat dat uitvoeren. Zij beginnen in november met de vlonders aan de waterkant.
 

De tweede aanbesteding, voor de herinrichting van de weg, loopt. Binnen twee weken hoopt de gemeente een aannemer te selecteren die deze klus mag oppakken. Op verzoek van de Reeuwijkse winkeliers wordt dit deel van het werk pas in het nieuwe jaar uitgevoerd. Zij hebben een grote voorkeur om vrij baan te hebben voor klanten en leveranciers tijdens de decemberwinkeldrukte. Daarom is er voor gekozen om te starten met de herinrichting van de weg nadat de vlonders gereed zijn.

 

Fietspad

Het aanzien van de Raadhuisweg en Zoutmansweg wordt met de nieuwe inrichting mooi dorps. De fietser krijgt er alle ruimte. Deze keuze sluit aan bij de ambitie van gemeente Bodegraven-Reeuwijk om het fietsgebruik te stimuleren. Op de weg komen twee fietsstroken van elk twee meter breed. Daarnaast blijft het fietsen op het huidige pad mogelijk.
 

De schoolroute, oftewel het Nijntjepad, tussen de brug en de Groen van Prinstererlaan, blijft gehandhaafd als onverplicht fietspad. De rest van het traject, buiten het deel van het Nijntjepad, blijft een voetpad waar we de fietser gedogen. Dit betekent dat de verkeerssituatie hetzelfde blijft als dat het nu is. Qua vormgeving wordt het pad aangepast aan het nieuwe uiterlijk van de Raadhuisweg. Op het Nijntjepad wordt het pad verbreed waar het kan. 
 

 

Tunneltje Nieuwdorperweg

Ondertussen staan er ook gele borden bij de Nieuwdorperweg. Rijkswaterstaat gaat de binnenkant van het tunneltje onder de A12 opknappen. Daarom is die weg volgende week, van 11 tot en met 15 oktober, afgesloten tussen 9 en 17 uur. Gedurende die tijd wordt het verkeer omgeleid in een eenrichtingsstroom, over de Raadhuisweg richting Bodegraven en over het Treebord richting Gouda.Het Groene HartHuys opent zaterdag 16 oktober

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Na een aantal maanden, door veel vrijwilligers, gewerkt te hebben aan de verbouwing is het eindelijk zover.  Het Groene HartHuys opent zijn deuren. Met trots nodigen wij u dan ook van harte uit voor de OPEN DAG op zaterdag 16 oktober a.s. - 10.00 uur – 17.00 uur - in Het Groene HartHuys in de Bouwsteeg 6 in Bodegraven.  

 

Het Groene HartHuys is ontstaan uit het Inwonersinitiatief 'Hart in Bodegraven' en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; het idee was opgevat -in het kader van het grotere plan om het centrum van Bodegraven op te knappen- om één plek te creëren, waar de activiteiten van de Kunstkring, de Historische Kring en de Culturele Commissie samen kunnen komen. Het Groene HartHuys is in korte tijd met steun van vrijwilligers, sponsorende bedrijven en ondersteuning door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gegroeid tot een prachtig centrum voor cultuur, historie en kunst met een kleine ‘k’. 

 

Het Groene HartHuys gaat alle kernen van de gemeente en de regio verbinden op het gebied van kunst, cultuur en historie en in de toekomst een onderkomen bieden aan allerlei activiteiten op het gebied van historische lezingen, exposities van lokale kunstenaars, creatieve workshops, fotografie, muziek en poëzie. Ook gaat Het Groene HartHuys als vertrekpunt dienen van kunst- en historische wandel/fietsroutes.
 

U bent van harte welkom om ons prachtige pand te bezichtigen. De opening wordt muzikaal omlijst door de “First Ladies”.  Wij maken u erop attent, dat bij de ingang QR-codes worden gecontroleerd. 

 

Het Groene HartHuys in Bodegraven-Reeuwijk zoekt met spoed vrijwilligers voor verschillende taken binnen de organisatie


De Culturele Commissie, de Kunstkring en de Historische Kring zetten Bodegraven-Reeuwijk op de kaart als kunstenaarsdorp in het centrum van het Groene Hart.  Vanuit Het Groene HartHuys in de Bouwsteeg 6 te Bodegraven verbinden zij de dorpen en omliggende kernen.


Daarnaast gaat onze aandacht uit naar het bundelen van onze krachten om breder samen te werken binnen het Groene Hart. Met het doel om vanuit onze verschillende achtergronden het Groene Hart, de rijkdom en schoonheid en ook de kunst, cultuur en historie van het gebied, te benadrukken.

 

Om dit alles te kunnen realiseren hebben wij vrijwilligers nodig voor verschillende taken. Denk aan schoonmaak en onderhoud, rondleiden van mensen, koffie, thee of drank verzorgen, assisteren bij evenementen, binnen Het Groene Harthuys zoals bij optredens enz.. Het Groene Harthuys is meerdere dagen per week overdag geopend en bij optredens en/of lezingen en andere activiteiten ook in de avonduren.

 

Heb je interesse mail dan naar  info@hetgroeneharthuys.nl

Peter Blanken, voorzitter
Het Groene HartHuysHet Grote Inhaalfeest "De Reedeurpernarren houden hun woord"

07-10-2021

EditieGroeneHart.nl

Reeuwijk-Dorp – Nadat het feest maar liefst twee op een volgende jaren niet in volle glorie kon doorgaan en genoegen moest worden genomen met een aangepast carnaval vanwege de coronamaatregelen, gaan zaterdag 9 oktober alle remmen los in Reeuwijk-Dorp. Dan is het Grote Inhaalfeest van Carnavalsvereniging de Reedeupernarren. 

Net als Assepoester
De organisatie was liever doorgegaan tot diep in de nacht, maar zoals ze aangeven in de uitnodiging moet er, net als voor Assepoester, om klokslag 0:00 uur een eind aan het inhaalfeest worden gebreid. Maar dat mag volgens de initiatiefnemers de pret zeker niet drukken.
 

Alle gemiste feesten worden ingehaald de 9e
Het feest begint bij Gasterij Vergeer. Er is een bingo en DJ Jelle gaat ervoor zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. De ambities zijn niet mis, want het motto is dat alle gemiste feesten de 9e ingehaald gaan worden.
 

Om toegang tot de zaal te krijgen is een vaccinatie, herstel- of testbewijs nodig via de Corona Check up en een geldige legitimatie. Zonder beiden kan helaas geen toegang tot de zaal worden verleend.Solliciteer naar een plaats op de kandidatenlijst van ChristenUnie Bodegraven-Reeuwijk

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Kandidaat raadslid worden? Wil jij je inzetten voor Bodegraven-Reeuwijk? Dan kun je de hele maand oktober solliciteren naar een plaats op de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

 

 

De ChristenUnie Bodegraven-Reeuwijk kiest voor wat écht telt en heeft onder het thema “SAMEN RECHT DOEN” de volgende speerpunten:
 

*     Zorg voor elkaar

*     Een economie waarin mensen centraal staan

*      Kiezen voor de schepping

 

Wil je weten waaraan je moet voldoen? Lees dan op de website www.bodegraven.christenunie.nl onder de rubriek verkiezingen het profiel. Heb je vragen neem dan contact op met ons via  fractie@bodegraven.christenunie.nl en één van de fractieleden zal je benaderen. 


Je kan solliciteren door een mail met je gegevens en motivatie te versturen naar  bestuur@bodegraven.christenunie.nl De selectiecommissie zal je daarna benaderen.Veel animo voor open repetitie Koor Fabulous!

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Op maandag 4 oktober jl. hield Koor Fabulous! een open repetitie waarbij geïnteresseerde dames van harte uitgenodigd waren om eens mee te doen en te ervaren of zingen bij dit koor ook iets voor hen is. Maar liefst 11 nieuwe dames meldden zich deze avond voor de koorrepetitie in IKC Schatrijk aan de Eendrachtsweg in Bodegraven en voegden zich - na het in ontvangst nemen van een muziekmap - tussen de andere koorleden. 

Na een kort welkom aan de nieuwe dames startte dirigente Tanja van Dijk-Lutke met een originele ‘ademsteunoefening’, waarbij diverse klanken, geklap en gestamp elkaar afwisselden en uiteindelijk ook door elkaar klonken. De oefening vergde de nodige concentratie, maar leverde ook een hoop pret op. Daarmee was het ijs voor de meesten dan ook wel gebroken.
 

Vervolgens werd een nieuw driestemmig lied ingestudeerd dat tot slot ook nog in 5 groepen in canon werd gezongen. Verder werden enkele songs uit het bestaande repertoire doorgezongen. De nieuwelingen die dat wilden, konden hiermee - aan de hand van de muziekmap - zoveel mogelijk proberen mee te zingen.
 

Ook passeerde de meeslepende ‘inzinger’ ‘Georgia on my mind’ de revue, waarbij de dames werden uitgedaagd om op ‘soul-achtige wijze’ te improviseren. Door de prettige, ontspannen sfeer in de groep durfden de meesten wel wat van zich te laten horen.
De avond werd afgesloten met het mooie, driestemmige liedje ‘When I say goodbye’ en toen was er nog gelegenheid om - onder het genot van een drankje - bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Ook veel van de dames die er voor het eerst waren, bleven nog gezellig napraten. De reacties waren veelal erg positief en enthousiast en 5 van de nieuwe dames lieten direct al weten de volgende repetitie ook graag weer van de partij te zijn.


Al met al was het een geslaagde muzikale avond waarbij gezelligheid en saamhorigheid in een ontspannen sfeer de boventoon voerden en de nieuwe dames zich heel welkom hebben gevoeld. Heb je de open repetitie gemist, maar lijkt het jou ook leuk om eens mee te zingen bij Fabulous!? Ook tijdens de reguliere repetities is er de mogelijkheid om een keertje op proef mee te komen doen. Neem dus gerust contact op met voorzitter Joyce Smid op 06-23888193 of stuur een e-mail naar  info@koorfabulous.nl. Meer informatie is te vinden op  www.koorfabulous.nl of www.facebook.com/koorfabulous.De gemeente gaat weer uitnodigingen versturen voor een 70+ Huisbezoek

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het is bijna een jaar geleden dat de gemeente uitnodigingen voor een 70+ huisbezoek heeft verstuurd. Corona maakte dat het project voor langere tijd stil kwam te liggen. Nu de Coronamaatregelen zijn versoepeld gaan ook de uitnodigingen binnenkort weer de deur uit.

 

Getrainde vrijwilligers van SAM gaan met behulp van een uitgebreide vragenlijst met ouderen in gesprek over o.a. gezondheid, wonen, financiën, behoefte aan zorg- en dienstverlening en sociale contacten. Maandag 4 oktober zijn de vrijwilligers sinds lange tijd weer fysiek in de ruimte van SAM aan de Rijngaarde samengekomen om de nieuwe ronde uitnodigingen met elkaar te markeren. Zij zijn zeer gemotiveerd om weer aan de slag te gaan. 

Inwoners van Bodegraven Reeuwijk hoeven niet te wachten tot er via de gemeente een uitnodiging komt voor het 70+ huisbezoek, maar zij kunnen het ook zelf aanvragen via info@samwelzijn.nl of het telefoonnummer 0172- 614500, voor extra informatie zoek contact met Marjolein Waagmeester, sociaal makelaar, tel: 06-30849203, mail:  m.waagmeester@samwelzijn.nl.Beweeg de herfstvakantie mee met SenW!

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het is bijna herfstvakantie! Ook in deze vakantie heeft Sport en Welzijn weer verschillende sportieve activiteiten waar je aan kan meedoen! Kijk snel op onze website voor meer informatie. Trek alvast je sportschoenen aan, neem een flesje water mee en dan zien we je dan! Wij hebben er zin in.
 

Op maandag 18 oktober trappen we af met een leuke Sport en spelmiddag.  Van  13.30 tot 15.00uur zijn we in de Sporthoeve in Bodegraven voor kinderen van 4 tot 8 jaar!
 

Altijd al eens meerdere sporten op één dag willen proberen?! Kom dan op donderdag 21 oktober met elkaar naar onze ‘Breng thuis naar buiten(sport)’! Een leuke activiteit voor het hele gezin! Neem je ouder(s) of begeleider(s) mee en kom met elkaar drie sporten ervaren op de Groene Zoom in Reeuwijk-Brug: korfbal, voetbal en atletiek! Welke sport vinden jullie samen het leukst om te doen? En wie kan jij verslaan?! Meedoen kan vanaf 6 jaar en een volwassene en is van 09.30-12.00 uur op de velden in Reeuwijk! We zien je/jullie daar! 
Meld je wel aan via de website  www.senw-br.nl

 Opening Kinderboekenweek op Da Costaschool

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Op 6 oktober hebben we de Kinderboekenweek met het thema 'Worden wat je wil' geopend. Onze directeur Joke Pater miste al haar leerkrachten. Wel waren er een bouwvakker, een dokter, een muzikant, een bakker, een politieagent, een brandweervrouw, een laborante en een marskramer. Hoe moest dat nu vandaag op school nu de leerkrachten voor een ander beroep hadden gekozen? Gelukkig kwam het allemaal goed. De dokter bijvoorbeeld wilde toch wel leerkracht zijn en natuurlijk kinderen helpen als er een pleister nodig mocht zijn. Elke groep kreeg een cadeau uitgereikt: een boek passend bij het thema van de Kinderboekenweek. De komende dagen wordt er extra veel voorgelezen en aandacht geschonken aan de verschillende beroepen.


 Rijbewijskeuringen CBR in Bodegraven

07-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer u om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR.

Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen in Crown Business Centre Bodegraven op donderdag 20 oktober en maandag 22 november medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. 

Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 50,00.
Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is de prijs € 70,00.

Afspraak maken
Een afspraak voor het spreekuur kunt u uitsluitend maken via RegelZorg: Gemakkelijk en snel via onze website:  www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088 2323 300.
Voor het laten invullen van een rapport oogarts gaat u naar  www.regelzorg.nl/oogarts of belt u ons.

De Procedure
Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en begin 5 maanden voor deze datum met het verlengen van uw rijbewijs, indien u ook medisch gekeurd moet worden. De eerste stap is het kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Dat kan online op  mijn cbr.nl, via DigiD met SMS- of App-verificatie. Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de meeste gemeenten of via  RegelZorg.   

Deze vragenlijst over uw eigen gezondheid moet u eerst zelf invullen en opsturen naar het CBR. Als antwoord krijgt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één), die de keuringsarts moet invullen. Op dát moment kunt u pas een afspraak maken voor de keuring.
De artsen waar Regelzorg mee samenwerkt, zijn aangesloten bij ZorgDomein. Zij vullen de formulieren digitaal voor u in en versturen deze direct naar het CBR.  Meer informatie over de procedure leest u op de website van Regelzorg.

Coulanceregeling EU voor alle rijbewijshouders
Verloopt het rijbewijs tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: uw rijbewijs is in de hele EU nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op uw rijbewijs.

De doorlooptijden van het CBR zijn een stuk verbeterd, dus als u zich tijdig laat informeren en u zich goed voorbereidt op de keuring zult u geen gebruik hoeven maken van deze regeling.A12 richting Den Haag weer volledig open voor verkeer

07-10-2021

Van de redactie

De A12 richting Den Haag onderging de afgelopen 9 dagen een grondige opknapbeurt. Er is 24 uur per dag gewerkt om de A12 weer op tijd te kunnen openen voor de weggebruiker. Met het afronden van de werkzaamheden en het verwijderen van de afzettingen is dat deze ochtend gelukt. De A12 tussen Woerden en Nieuwerbrug was in slechte technische staat en toe aan onderhoud. De afgelopen winter hebben temperatuurverschillen ervoor gezorgd dat er gaten in het wegdek waren ontstaan. Met het nieuwe stillere asfalt kan dit deel van de A12 er weer jaren tegen aan.Grondige opknapbeurt
De A12 heeft de afgelopen 9 dagen een grondige opknapbeurt ondergaan. Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het asfalt over 4,5 kilometer over de volledige breedte vervangen door dubbellaags ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton), dit is zeer stil asfalt. Dit asfalt is circa 2 cm hoger dan het huidige asfalt, waardoor ook bermen en vangrail op de juiste hoogte moesten worden gebracht. Daarnaast is 23 km aan nieuwe belijning aangebracht, zijn 38 detectielussen vervangen, hebben we acht voegovergangen vervangen voor stillere voegen, kapotte verlichting vervangen, gemaaid en betonreparaties aan viaducten uitgevoerd. Een omvangrijke klus die 24/7per dag doorging. Door dit omvangrijke onderhoud is dit deel van de A12 weer klaar voor de toekomst en heeft de omgeving minder last van snelweggeluid. De A12 richting Utrecht verkeerd in betere conditie en wordt op een later moment aangepakt.Kort en hevig
We hebben bewust gekozen voor een korte afsluiting met hevige hinder. Met een volledige afsluiting van meerdere dagen achter elkaar hebben we in korte tijd veel werk verzet en konden we de veiligheid van de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen. 

Omgevingsmanager Stef Kampinga aan het woord:’Het was een flinke klus die kort, hevig en onvermijdelijk was. We hebben met man en macht 24/7 doorgewerkt om de A12 richting Den Haag weer op tijd en in goede staat open te kunnen stellen.’Doorstroomteam
De omliggende gemeenten hebben voorafgaande aan de werkzaamheden hun zorgen geuit over de mogelijke verkeersdrukte op het onderliggend weggennet. Uiteraard hebben we deze signalen serieus genomen. Om sluipverkeer zoveel mogelijk te voorkomen hebben we het verkeer grootschalig via het hoofdwegennet omgeleid. Verder hebben we tijdens de werkzaamheden ter bevordering van de doorstroming en veiligheid ca. 65 verkeersregelaars ingezet op het gemeentelijk en provinciaal wegennet. Tijdens de werkzaamheden kwam het doorstroomteam, bestaande uit de wegbeheerders (Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies), aannemer en hulpdiensten, dagelijks (meermaals) bijeen om de situatie continue in de gaten te houden en waar nodig gezamenlijk bij te sturen.


Foto’s: Rijkswaterstaat​

Planning werkzaamheden
Het oorspronkelijke uitgangspunt was om de werkzaamheden in de zomerperiode van 2021 uit te voeren, met het idee de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.

Op verzoek van de omliggende gemeenten en de veiligheidsregio zijn de werkzaamheden verplaatst naar eind september/begin oktober. Redenen hiervoor zijn conflicterende werkzaamheden op het onderliggend wegennet, maar ook geplande evenementen in de regio.De gevolgen van corona op ons gedrag

07-10-2021

Van de redactie

Regio - Eén op de drie geeft aan dat de corona maatregelen een negatieve invloed hebben gehad. Dat blijkt uit de 15e ronde van het corona gedragsonderzoek dat het RIVM en de GGD uitvoeren. Een op de drie geeft aan dat er ook een positieve invloed is geweest. Bijvoorbeeld betere relaties met vrienden en familie. Maar ook betere prestaties op school of het werk.

 

Sinds februari zijn minder deelnemers ernstig eenzaam of mentaal ongezond. Verder geven deelnemers ook aan meer mensen in het echt te ontmoeten. Dat is vergelijkbaar met het onderzoek van augustus. 

 

Bijna een op de vijf deelnemers heeft extra hulp nodig gehad tijdens de coronaperiode. Meestal omdat ze niet lekker in hun vel zaten of omdat ze lichamelijke klachten kregen. Twee derde van hen heeft deze hulp ook gevonden. Voor een van de vijf was de hulp niet voldoende. Een op de elf heeft de hulp die nodig was niet gevonden.

 

Het gedragsonderzoek is van 8 tot 12 september voor de 15e keer uitgevoerd. De regionale resultaten zijn te vinden op het dashboard van de GGD Hollands Midden. De landelijke resultaten zijn te vinden bij het RIVM​. 

 

Testen voor je reis
Sinds 1 oktober 2021 kun jij je niet meer gratis laten testen via ‘Testen voor je reis’. De overheid heeft in de maanden juli t/m september gratis coronatesten aangeboden via testenvoorjereis.nl. Begin juni was nog niet iedereen aan de beurt voor vaccinatie. Door de gratis test hadden die mensen geen financiële nadelen als ze op vakantie wilden.  

 

Wil je nu op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heb je een testbewijs nodig als je niet gevaccineerd bent of geen herstelbewijs hebt. Het maakt niet uit of je reisbestemming binnen of buiten Europa ligt. Je kan je laten testen op een commerciële testlocatie. Een overzicht van locaties vind je op de website van Testen voor Toegang. De kosten betaal je zelf. Het is niet mogelijk om je te laten testen door de GGD. De GGD test namelijk alleen bij klachten. 

 

Prikbussen
Inmiddels zijn we ruim 2,5 maand aanwezig met prikbussen in de regio. Er zijn tot afgelopen week 6757 prikken gezet in de prikbussen. De bussen staan 6 weken in een gemeente. Daarna doet de prikbus weer een nieuwe gemeente aan. 

 

Voor het laatst
Op woensdag 13 oktober staan we voor de laatste keer met de prikbus in Hillegom en Reeuwijk. In Voorhout is dat op vrijdag 15 oktober en in Lisse op zaterdag 16 oktober.

 

Lisse is van deze gemeenten koploper in het aantal gezette prikken. Er zijn daar tot 4 oktober maar liefst 955 prikken gezet. De aantallen in Hillegom, Voorhout en Reeuwijk zijn 610, 204 en 76 prikken.

 

Nieuw
Volgende week start de prikbus in Leiderdorp. De bus staat op dinsdag 12 oktober van 12-18u aan de Zijlbaan 15 op het parkeerterrein bij Leenbakker en Praxis. In Moerkapelle komt vanaf woensdag 13 oktober een prikbus te staan. In Zevenhuizen vanaf donderdag 21 oktober. Op beide locaties van 14.00 – 18.00 uur. 

 

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 83% van de 12-plussers een eerste prik gehad. En 81% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. 

 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl. Energiearmoede in Woerden

07-10-2021

Van de redactie

Woerden - De gasprijzen gaan door het dak en voor mensen met een kleine beurs kan het steeds moeilijker worden om het warm te hebben. Jelmer Vierstra van Progressief Woerden maakt zich zorgen en vind dat we ons dit ook in Woerden moeten aantrekken.


 

Met de stijgende energieprijzen dreigen steeds meer mensen te vervallen in “energiearmoede”. Voor deze mensen slokken de kosten voor gas en elektriciteit een te groot deel (13 tot 20 %) van hun inkomen op. Vaak wonen deze mensen in slecht geïsoleerde huizen en heeft men te weinig geld om er iets aan de toen. Vierstra: we willen weten van het college hoe we hier in Woerden mee omgaan. Bestaat het fenomeen energiearmoede ook in Woerden? Heeft de gemeente zicht op hoeveel huishoudens in de gemeente meer dan 15% van hun inkomen aan energie besteden?”  Progressief Woerden wil weten wat het college doet om te helpen en heeft ook wat suggesties. Zoals het samen met de woningbouwcorporatie isoleren van slecht geïsoleerde huizen in armere wijken. Vierstra: “ We willen ook onderzoeken of we publieke middelen meer ten goede laten komen inwoners die de stijgende energiekosten niet meer kunnen ophoesten.” 
 

Progressief Woerden vind dat bij de energietransitie extra rekening moet worden gehouden met mensen die kampen met energiearmoede.

 Van energie besparen tot aardgasvrij: stap voor stap, samen aan de slag

07-10-2021

Van de redactie

 Inwoners kunnen tot 31 oktober reageren op de concept-Warmtevisie 
 

Woerden - Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat we samen stappen zetten om minder CO2-uit te stoten. Iedereen doet wat: van energie besparen tot aardgasvrij. Sinds januari 2021 werkt gemeente Woerden samen met inwoners en ondernemers aan de Warmtevisie. Hierin staat hoe we in gemeente Woerden aan de slag gaan met energie besparen en uiteindelijk in alle huizen en gebouwen afscheid nemen van aardgas. Er ligt nu een concept-Warmtevisie.  Inwoners en ondernemers kunnen tot 31 oktober reageren via woerden.nl/warmtevisie. Daarna wordt het naar de gemeenteraad gestuurd ter besluitvorming. 

 

Bij het verwarmen van onze huizen met aardgas komt CO2 vrij. Dit zorgt voor opwarming van de aarde, wat grote gevolgen heeft. Denk aan hitte en wateroverlast. Wereldwijd zetten we stappen om minder CO2 uit te stoten. Iedereen doet wat. Gemeente Woerden doet dat samen met inwoners en ondernemers. Hoe we duurzame elektriciteit kunnen opwekken in gemeente Woerden hebben we afgesproken in het Afwegingskader. Hoe we energie kunnen besparen en van het aardgas af kunnen in onze huizen en gebouwen, spreken we met elkaar af in de Warmtevisie. 

 

Wat staat er in de concept Warmtevisie

De concept Warmtevisie geeft een eerste beeld van de mogelijkheden om energie te besparen en van het aardgas af te gaan, en de kosten daarvan. De concept Warmtevisie is geschreven op basis van een technische analyse en met input van inwoners en ondernemers. 

 

Uitgangspunten
Op basis van de gekregen input zijn er uitgangspunten vastgesteld. Belangrijke uitgangspunten zijn dat het haalbaar en betaalbaar moet zijn, dat het een gezamenlijke opgave is waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, én waarbij iedereen mee kan doen. En omdat de techniek zich ontwikkelt, wordt er iedere 5 jaar een nieuwe Warmtevisie gemaakt.

 

De ambitie
De ambitie is om zo snel als haalbaar en betaalbaar mogelijk, CO2-neutraal te worden. Voor de overstap naar aardgasvrij verwarmen is in Klimaatakkoord afgesproken dat in 2030 20% van de woningen aardgasvrij zijn, of klaar zijn om dat te worden. Het einddoel is dat in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Voor gemeente Woerden gaat het om ruim 4300 bestaande woningen die voor 2030 zo goed geïsoleerd moeten zijn dat ze over kunnen op duurzame warmte, of van het aardgas af zijn.

 

Verkenning mogelijke alternatieven
In de technische analyse is gekeken naar mogelijke alternatieven voor aardgas en de kosten hiervan. Mogelijkheden die in beeld zijn, zijn individuele oplossingen zoals een warmtepomp. Ook lijkt in enkele buurten een collectieve oplossing een optie, zoals een warmtenet. Er zijn ook alternatieven die nog niet beschikbaar of betaalbaar zijn, maar dat mogelijk wel worden. Zoals waterstof. Daarnaast zijn er mogelijkheden die beschikbaar zijn, maar veel nadelen hebben. Zoals biomassa. In de Warmtevisie worden geen definitieve keuzes gemaakt. Die worden samen met inwoners en ondernemers gemaakt, op basis van aanvullend onderzoek.

 

Speerpunten: Stap voor stap en Samen aan de slag
In gemeente Woerden willen we kijken waar er logische kansen liggen om aan de slag te gaan met energie besparen en aardgasvrij. We willen er niet voor kiezen om per wijk van het aardgas af te gaan. De voorgestelde aanpak bestaat daarmee uit twee speerpunten:
 

1. Stap voor stap isoleren en besparen: In ieder huis kunnen kleine en grote stappen worden     gezet om energie te besparen en te isoleren. Isoleren is belangrijk om huizen geschikt te            maken voor duurzaam verwarmen, zonder aardgas. De analyse laat zien dat er veel CO2 kan    worden bespaard door te isoleren. Als alle huizen worden geïsoleerd tot label B dan wordt er    zo’n 17% bespaard. Als een huis label B heeft, dan is een cv-ketel met hybride warmtepomp    mogelijk. Dit kan nog eens 20% CO2 besparen. 
 

2. Samen aan de slag: De Warmtevisie benoemt mogelijke alternatieven voor aardgas en          opties voor energiebesparing. Op initiatief van de gemeente of vanuit de samenleving kunnen      er collectieve acties worden gestart om hiermee aan de slag te gaan. Ook worden er     alternatieven voor aardgas per buurt verkend. De technische analyse laat bijvoorbeeld zien           dat het een optie is om huizen te verwarmen met warmte uit de rioolwaterzuivering. Of dit kan,   moet verder worden onderzocht. Dit wordt dan uiteraard besproken met omwonenden.


Reageer tot 31 oktober
Wat er nu ligt, is een conceptversie. Als inwoners opmerkingen, vragen of aanvullende ideeën hebben kunnen zij hier tot 31 oktober op reageren. Dit kan: 

Online via warmwoerden.inbeeld.app
Tijdens één van de bijeenkomsten op 18, 21, 25 of 26 oktober. 

 

De reacties worden doorgenomen en verwerkt. Wat er met de reacties gebeurt, is te lezen in een zogenaamde antwoordnota. Daarna wordt de Warmtevisie voor een besluit naar de gemeenteraad gestuurd, naar verwachting in januari 2022. Energie besparen en van het aardgas af gaan, raakt iedereen. Het heeft impact op de huizen, bedrijven en op de omgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners, ondernemers en gemeente met elkaar in gesprek blijven en samen aan de slag gaan. Iedereen doet wat. Het vaststellen van de Warmtevisie is niet het einde van het gesprek, maar eigenlijk het begin.
 

Gemeente Woerden helpt verder 

Aan de slag gaan met energie kan een flinke verbetering zijn voor wooncomfort, de energierekening en het is goed voor het klimaat. Maar wat, en waar te beginnen? Gemeente Woerden helpt inwoners verder:

Bijvoorbeeld via het online energieloket www.jouwhuisslimmer.nl/woerden. Hier is van alles te lezen over kleine maatregelen, isoleren, slim verwarmen en energieneutraal wonen!
Gemeente Woerden heeft ook een subsidie voor energieadvies, zodat inwoners stap voor stap aan de slag kunnen met verduurzamen.
Samen met de buurt aan de slag? Ook daar is subsidie voor, bijvoorbeeld voor hulp van een deskundige bij een collectieve inkoopactie voor isolatie. 


Ga voor meer informatie naar  www.woerden.nl/energieRegenboog Alliantie Alphen aan den Rijn van start

07-10-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De regenbooggemeente Alphen aan den Rijn heeft bijgedragen aan het oprichten van de Regenboog Alliantie. Deze alliantie bestaat uit vrijwilligers vanuit de LHBTIQ-gemeenschap en mensen daarbuiten.


Beeld: Joost de Mooij

 

De Regenboog Alliantie is belangenbehartiger voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen. (LHBTIQ) en zet zich in voor deze gemeenschap. De Regenboog Alliantie wil werken aan het organiseren van activiteiten voor de LHBTIQ-gemeenschap en uiteraard alle andere geïnteresseerden. 

 

Zo worden binnenkort de goedbezochte maandelijkse diners weer georganiseerd. Het eerste diner staat gepland op 29 oktober om 17.00 uur bij de Tapperij in de Hooftstraat. Aanmelden kan via  info@regenboogalliantiealphen.nl en iedereen is welkom. In de Week van Respect, 8 tot 12 november, volgt meer informatie over de Regenboog Alliantie en hun activiteiten. 

 

Op Coming Out Day, maandag 11 oktober, is de Regenboog Alliantie ook aanwezig bij het gemeentehuis. Wethouder Han de Jager hijst om 8.45 uur de regenboogvlag. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat iemand openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: de coming-out. Ook hierbij is iedereen welkom bij de vlaggenmast.Bijna helft hypotheekaanvragen bestemd voor verbouwen of oversluiten

07-10-2021

Van de redactie

Aantal hypotheekaanvragen aankoop woning daalt sterk met 20 procent

Bodegraven - Hoewel het totale aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode in het topjaar 2020 vrijwel gelijk (-1 procent) is gebleven, vindt een duidelijke verschuiving plaats naar hypotheken die worden aangevraagd voor het oversluiten (+35 procent) of verbeteren van de woning (+52 procent). Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is juist sterk gedaald, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. In het derde kwartaal daalde het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met maar liefst 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Zo wordt op dit moment nog slechts iets meer dan de helft van het aantal hypotheekaanvragen afgesloten voor de aankoop van een woning. Deze opvallende daling wijst er volgens De Hypotheker op dat de woningmarkt op slot zit.

“Hoewel de vraag naar koopwoningen onverminderd hoog blijft, bevindt het aantal hypotheektransacties voor de aankoop van een nieuwe woning zich op een dieptepunt. Door de oververhitte huizenmarkt kiezen Nederlanders massaal eieren voor hun geld. Alles wijst er op dat huizenkopers als gevolg van de enorme woningnood op zoek gaan naar haalbare alternatieven. Zo is bijna de helft van de hypotheekaanvragen afkomstig van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten of hun woning willen verbeteren, bijvoorbeeld door deze te verbouwen of te verduurzamen”, vertelt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. “De vooruitzichten voor huizenkopers zijn nog altijd vrij somber. Zo neemt de enorme schaarste aan betaalbare woningen alleen maar toe en zullen ook de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld zo’n 14 procent stijgen.”

Sterke daling hypotheekaanvragen aankoop woning
Vooral in Gelderland (-27 procent) en de provincies in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht; -20 procent) is het aantal transacties voor de aankoop van een woning sterk gedaald. Opvallend is dat ook in de noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) sprake is van een flinke daling (-19 procent). Dit duidt erop dat de woningnood in deze provincies ook steeds meer toeneemt. Het totale aantal hypotheekaanvragen is in de noordelijke regio weliswaar wel gestegen (+13 procent), maar dat komt door een enorme toename van het aantal oversluitingen (+73 procent) en het aantal hypotheekaanvragen bedoeld voor de verbetering van de woning (+99 procent).

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het derde kwartaal ook gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019 (-13 procent), toen de coronacrisis nog niet was begonnen. Het totale aantal hypotheekaanvragen is wel gestegen (+15 procent) ten opzichte van dezelfde periode in 2019, met name onder invloed van een enorme groei in het aantal oversluiters. Waar in het derde kwartaal van 2019 nog 70 procent van het totale aantal hypotheektransacties bedoeld was voor de aankoop van een woning, is dit in 2021 nog slechts iets meer dan de helft (53 procent). Dit is het gevolg van het enorme tekort aan betaalbare woningen. Zo is in heel Nederland een sterke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag zichtbaar. Sinds het derde kwartaal van 2019 is dit met 19 procent gestegen (van 273.000 naar 324.000 euro) en ten opzichte van 2020 met 11 procent (van 291.000 naar 324.000 euro).

Aantal oversluiters stijgt explosief
In het derde kwartaal van 2021 koos maar liefst 91 procent van de hypotheekaanvragers voor een rentevaste periode van 20 jaar of langer. Vanwege de aanhoudend lage hypotheekrente is het nog steeds gunstig om een hypotheek over te sluiten. Het aantal oversluiters is sinds 2019 dan ook zeer sterk toegenomen (+99 procent); ten opzichte van 2020 bedraagt de stijging 35 procent. Op dit moment wordt een kwart van de hypotheekaanvragen gebruikt om de hypotheek over te sluiten. 

Bijna één op vijf hypotheken gebruikt voor woningverbetering
Daarnaast is 19 procent van de hypotheekaanvragen afkomstig van huizenbezitters die hun woning willen verbouwen of verduurzamen. Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is 53 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 is zelfs sprake van een stijging van 103 procent. Vanwege de krapte op de huizenmarkt kiezen veel huizenbezitters er (noodgedwongen) voor om te investeren in hun eigen woning. Jeremy Witteman: “Uit onze analyse blijkt dat de huizenmarkt nu definitief op slot zit. Daarom kiezen veel Nederlanders er voor hun woning te verbouwen of de hypotheek om over te sluiten, zodat zij op hun maandlasten kunnen besparen. De blik is dan ook gericht op Den Haag. We hopen dat er snel een nieuw kabinet aantreedt, zodat er behalve de extra investering van 1 miljard euro voor het versneld bouwen van nieuwe woningen ook structurele maatregelen kunnen worden getroffen om de impasse op de huizenmarkt te doorbreken. Daarnaast pleiten we voor de terugkeer van het Ministerie van Volkshuisvesting in combinatie met een aanpak die verder kijkt dan één regeringstermijn.”

Bekijk in de  infographic van de Hypotheek Index Q3 2021 voor de laatste trends in hypotheekland.Interpellatiedebat parkeerbeleid Woerden

07-10-2021

Van de redactie

Woerden - Op 14 oktober aanstaande houdt de gemeenteraad van Woerden een interpellatiedebat (spoeddebat) over het nieuwe parkeerbeleid in de binnenstad van Woerden. Het nieuwe parkeerbeleid dat op 1 april jl. is ingevoerd, zorgt voor veel onrust onder binnenstadbewoners, ondernemers en bezoekers. Er wordt al gesproken van winnaars en verliezers.

De fractie van Woerden&Democratie heeft in aanloop naar dat debat schriftelijke vragen gesteld aan het college van b en w van Woerden. Een centrale vraag daarbij is of in aanloop naar dit nieuwe parkeerbeleid het participatieproces met inwoners wel goed gefunctioneerd heeft? Raadslid Bakker wil van het college weten of nu er naar aanleiding van dit beleid o.a. een kortgeding is geweest, de Nationale Ombudsman is ingeschakeld en er namens 150-200 inwoners 40 bezwaarschriften zijn ingediend, nog wel kan worden gesproken van een succesvol participatieproces waarbij alle betrokkenen goed gehoord zijn?

Daarnaast vraagt W&D aan het college of de uitgangspunten van het nieuwe beleid wel goed zijn uitgevoerd? De gemeenteraad besloot dat de parkeergarages primair bedoeld zijn voor het parkeren door bezoekers, terwijl het college daar nu juist vergunningen verkoopt aan bewoners van de binnenstad. Bakker heeft inmiddels een motie ingediend waarin hij het college vraagt het oude parkeerbeleid weer in ere te herstellen om daarmee de rust in de binnenstad van Woerden te laten terugkeren.
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina