NIEUWSGesprek van de Dag gaat na winterstop weer van start

18-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Na een korte winterstop zendt RTVBodegraven vanaf zondagavond 19 januari 19:00 uur weer een nieuwe Gesprek van de Dag uit. Een programma rondom actuele gasten en opmerkelijk nieuws uit onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 


In deze aflevering zijn te gast, Jaco Kastelein en Martin oost, Jaco is boer in de Meije, en was in het verleden raadslid in de voormalige gemeente Bodegraven en lid van de provinciale staten van Zuid-Holland, met hem praat AnneMarie over de problematiek waar de boeren door getroffen worden, zoals stikstof, Pfas, CO2 uitstoot, en dat allemaal als je land grenst aan een Natura2000 gebied, waar nog meer strengere eisen gelden!. Met wijkagent Martin Oost, praat zij over het gebruik van drugs, de gevolgen daarvan voor de samenleving en de zaken die hij op allerlei gebied tegenkomt als wijkagent in Driebruggen, Waarder en Reeuwijk, kijken dus !!!.


Gesprek van de Dag is te zien vanaf zondagavond 19 januari 19:00 uur bij RTVBodegraven, op de Facebook pagina van Gesprek van de Dag en het You-tube kanaal van de lokale omroep, RTVBodegraven is te ontvangen op alle providers op de onderstaande kanalen:


Ziggo - Digitaal: kanaal 42
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven
 Orgelconcert Sietze de Vries in Gereformeerde Gemeente Gouda

18-01-2020

Van de redactie

Gouda - Op 1 februari 2020 hoopt concertorganist Sietze de Vries het Van Vulpen orgel in Gouda te bespelen (Gereformeerde Gemeente, Nieuwe Gouwe Oostzijde 2b). Sietze geniet internationaal bekendheid als meesterlijk improvisator en is onder meer organist van de Martinikerk in Groningen.In Gouda zal hij naast eigen improvisaties ook werken van Praetorius en Bach spelen. Van Bach voert hij onder meer een bewerking van een driedelig Concerto voor Clavecimbel, strijkers en basso continuo uit. Bijzonder om deze muziek op een groot kerkorgel te horen. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, er wordt gecollecteerd voor de onkosten. Na afloop is er gratis koffie en thee verkrijgbaar.
 Informatieavond kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Hout fase 2

17-01-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Staatsbosbeheer organiseert op dinsdag 4 februari een inloopavond over de inrichtingsplannen van de Reeuwijkse Hout. In de Reeuwijkse Hout zijn de ontwikkelingen voor kwaliteitsimpuls fase 2 gestart. Inrichtingsplannen zijn gemaakt voor de verbetering van het padenstelsel, de groenstructuur en de herinrichting van de strand- en oeverzone. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen 17:30 – 21:00 uur in Restaurant 't Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4 in Reeuwijk. 

Inloopavond
Tijdens de informatieavond zijn medewerkers aanwezig om de plannen toe te lichten en reacties te bespreken. Tussen de aangegeven tijden kan op ieder moment worden binnengelopen. Aanmelden is niet nodig.
 

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie
Groenalliantie Midden-Holland werkt al enige tijd aan het mooier en aantrekkelijker maken van de Goudse Hout. Deze ontwikkelingen zijn onderdeel van de kwaliteitsimpuls Groenalliantie. De kwaliteitsimpuls bestaat uit meerdere fasen en heeft als doel natuurgebieden aantrekkelijker te maken voor bezoekers zodat zij er meer kunnen doen, beleven en zien. In de eerste fase kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Hout is het entreegebied aangepakt. Zo zijn enkele percelen in het entreegebied opnieuw ingericht en binnenkort starten we met de herinrichting van de parkeerplaats. Ook is in december besloten om in dit gedeelte van de Reeuwijkse Hout samen met Landal een avonturenroute aan te leggen.
 

Groenalliantie Midden-Holland
Groenalliantie Midden-Holland is eigenaar van de recreatiegebieden en opdrachtgever voor de Kwaliteitsimpuls. Een deel van het werk is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Staatsbosbeheer staat als beheerder van de recreatiegebieden aan de lat voor de uitvoering. We werken samen met gemeenten en andere partijen om projecten gezamenlijk te ontwikkelen, realiseren en/of te onderhouden.


Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen e.o. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden. Meer weten over de Kwaliteitsimpuls en alle projecten? Kijk dan op de website www.groenalliantiemiddenholland.nl MCB Winterconcert

17-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdagmiddag 25 januari vindt het jaarlijkse MCB Winterconcert plaats in de theaterzaal van het Evertshuis, Julianastraat 4 te Bodegraven. Aanvang concert 15:00 uur.
Voor u zullen optreden: het Suzuki vioolensemble, solisten en samengestelde ensembles van blazers, strijkers en pianisten.
 
Er zullen werken uitgevoerd worden van klassieke componisten als Mozart, Faure, Diabelli, Bach, Devienne en Tsjaikovsky. Verder zullen er zogenoemde Traditionals en muziek uit de Middeleeuwen ten gehore gebracht worden maar ook Jazz standards en werken van componisten van nu waaronder de Poolse componist Marcin Przybyłowicz.  Natuurlijk ook bij het MCB speciale aandacht voor het Beethovenjaar 2020. Ludwig von Beethoven werd 250 jaar geleden geboren. Daarom zal een van zijn bekendste werken “Fur Elise” worden uitgevoerd tijdens het Winterconcert. Kortom een mooi en leuk winters concert om samen met familie en vrienden te bezoeken.


Entree is gratis,. Een bijdrage na afloop van het concert ter bestrijding van de kosten wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld. www.muziekcollectiefbodegraven.com
 Kamervragen aan minister De Jonge over gedwongen verhuizing bij zorginstelling Reinaerde te Woerden

17-01-2020

Van de redactie

Woerden - SP Kamerlid Maarten Hijink heeft vragen gesteld aan minister de Jonge over de gedwongen verhuizing van Lex uit de zorginstelling Reinaerde te Woerden, naar aanleiding van het verzoek aan Lex om voor 1 februari a.s. naar Appelscha te verhuizen, waardoor hij gescheiden wordt van zijn partner en familie. Hijink vraagt de minister of hij bereid is ervoor te zorgen dat cliënten van Reinaerde in de buurt kunnen blijven wonen van hun omgeving. Hijink: “Vindt de minister het acceptabel dat mensen die wonen in zorginstelling Reinaerde gedwongen moeten verhuizen naar locaties honderden kilometers verderop, omdat Reinaerde de locatie in Woerden wil sluiten?”


Op eerdere vragen van de SP antwoordde de minister dat Reinaerde een zorgvuldig proces wil doorlopen om tot een goede oplossing te komen voor hun cliënten. Hijink wil nu van de minster weten of hij gedwongen verhuizingen honderden kilometers verderop, waardoor cliënten gescheiden worden van hun familie getuigen vindt van een zorgvuldig proces.
 Ingrid uit Alphen aan den Rijn wint 10.000 euro bij BankGiro Loterij

17-01-2020

Van de redactie

 Arie nam de prijs namens zijn vrouw Ingrid in ontvangst. Hij reageerde compleet verrast. 

Alphen aan den Rijn – Een grote verrassing voor Ingrid uit Alphen aan den Rijn. Zij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. Onlangs stond de Loterij bij haar op de stoep om de cheque te overhandigen.  Arie vertelt enthousiast: "Het is geweldig! In mijn hoofd heb ik het geld al uitgegeven. We kunnen lekker op vakantie naar Schotland of misschien weer een keer terug naar Nieuw-Zeeland, dat vonden we zo mooi. Of misschien wel een nieuw autootje. Je hoort het, genoeg bestemmingen."
 
Deelnemers én cultuur winnen bij BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij maakt iedere dag de winnaar van een prijs bekend. Alle dagen gaat er 10.000 euro uit, elke week 100.000 euro en iedere maand wint een deelnemer van de loterij maar liefst 1 miljoen euro. De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland: niet alleen deelnemers winnen, ook tal van culturele organisaties zoals musea, molens en monumenten. Met minimaal 40 procent van ieder lot dragen de ruim 700.000 BankGiro Loterij-deelnemers maandelijks bij aan cultuur in Nederland. Hierdoor kon de Loterij in 2019 ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties.

 


 


Presentatie met natuurfoto's

17-01-2020

Van de redactie

Woerden - Maandagavond 10 februari is er in het clubgebouw van vogelvereniging Avicultura, Singel 43 A in Woerden een presentatie met natuurfoto's van de jonge fotografe Celina Polane. Celina is afgestudeerd fotograaf aan De Fotovakschool. De presentatie begint om 20.00 en de toegang is gratis".
 Benefietconcert Sint Jan te Gouda

17-01-2020

Van de redactie

Gouda - Op 14 februari 2020 wordt er in de St. Jan te Gouda een benefietconcert georganiseerd. De opbrengst van het concert komt volledig ten goede van hulp aan Malawi, het armste land ter wereld. Meewerkende musici zijn onder andere Martin Mans (dirigent & organist), Mark Brandwijk (pianist) en Arjan en Edith Post (trompettisten). Daarnaast zijn er diverse koren aanwezig en kunt u zelf meezingen tijdens de samenzang. Het concert begint om 20:00, kaarten zijn verkrijgbaar via www.concertmalawi.nl. Wij ontmoeten u graag in de prachtige Sint Jan, meer informatie over ons en over het concert vindt u op de genoemde website.
 Wegdromen bij ‘En Route’ met Cor Bakker en Gerard Alderliefste

16-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagavond 23 januari komen pianist Cor Bakker en zanger/gitarist Gerard Alderliefste naar het Evertshuis in Bodegraven. Beide heren hebben elkaar op meer dan één vlak gevonden. Allebei zijn ze, naast bewogen vertellers en gepassioneerde muzikanten, ook vader van een jong kind en ze wonen op steenworp afstand van elkaar, in het hart van de Amsterdamse Jordaan.


Fotograaf:  B. Vink 
 

Dat moest wel tot iets moois leiden en dat heeft het ook gedaan. In de studio bij Cor Bakker thuis werd het plan geboren om samen op reis te gaan. ‘En route’, met liedjes uit ons collectieve geheugen. Op reis naar de tijd dat we in de auto naar Frankrijk reden en luidkeels meezongen met Gérard Lenorman, Les Poppy’s, Michel Fugain en Jacques Brel. En dat we luisterden naar prachtige chansons als ‘Les moulins de mon coeur’ van Michel Legrand en ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Kortom, dat wordt nostalgisch wegdromen in het Evertshuis!
 

Kaarten à € 21,50 (inclusief drankje) zijn online en aan de theaterkassa verkrijgbaar. Het theaterconcert begint om 20:30 uur. TIP! Boek vooraf een heerlijke THEATERHAP. Dit wordt bereidt door onze ‘huiscateraar’ chef-kok Edwin van den Heuvel van Koksvisie. Bezoekers hebben de keuze uit vlees (Boeuf Bourguignon, gebakken aardappelen met winterse salade) of een vegetarische verrassing. Vanaf 18:30 uur in het Grand Café.

Voor meer informatie en reserveren van kaarten en de theaterhap, ga naar www.evertshuis.nl/gerard-alderliefste-cor-bakker . Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.
 

Praktische informatie
Cor Bakker & Gerard Alderliefste - En Route
DONDERDAG 23 JANUARI 2020
Genre: Muziektheater
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 21,50 (inclusief drankje)
Aanvang THEATERHAP 18:30 uur, prijs € 16,50 p.p
 Oplevering fase 1 en start bouw fase 2 van Hart van Bodegraven

16-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Wethouder Kees Oskam en Esther Fleers, directeur van Heijmans, onthulden vandaag samen een bord met fase 1 en 2 op de bouwplaats van ‘Hart van Bodegraven’. De toekomstige bewoners konden onder het genot van een hapje en drankje met elkaar kennismaken.


In fase 1, aan de stationszijde van het voormalige Domburgterrein, zijn 31 vrije sector huur en koopwoningen gereed voor oplevering. De eerste bewoners krijgen begin februari 2020 de sleutel.
Heijmans start nu ook met de bouw van de uitverkochte fase 2. De 24 koopwoningen aan de brouwerijzijde worden in het najaar van 2020 opgeleverd. De gemeente startte eind 2019 met de inrichting van het openbare gebied van de eerste fase. De buitenruimte wordt eind eerste kwartaal afgerond. De gronden voor het appartementengebouw voor Mozaïek Wonen aan de Doortocht zijn eind 2019 bouwrijp gemaakt (fase 2). De eerste bouwwerkzaamheden zijn reeds gestart. Begin 2021 worden de energiezuinige sociale huurappartementen opgeleverd.


Hart van Bodegraven kan getypeerd worden als een gevarieerde, duurzame en gasloze wijk met grondgebonden woningen en appartementen aan de rand van het dorpscentrum van Bodegraven.

 Oversluiten onverminderd populair: bijna 30 procent meer overgesloten hypotheken in 2019

16-01-2020

Van de redactie

 Driekwart huizenkopers koos afgelopen jaar voor rentevaste periode van 20 jaar of langer 


Bodegraven - Het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek oversluit, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Zo groeide het aantal overgesloten hypotheken in 2019 met bijna 30 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Gezien de renteverwachtingen verwacht De Hypotheker dat het oversluiten van een hypotheek naar een lagere rente ook in 2020 nog steeds gunstig is. Verder kiezen huizenkopers steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Zo is het aantal Nederlanders dat voor een rentevaste periode van 30 jaar kiest in de afgelopen drie jaar gestegen van 9 naar 24 procent.


De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders vanwege de aanhoudend lage rente ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten. Zo kunnen zij profiteren van lagere woonlasten. Over geheel 2019 nam het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek heeft overgesloten met 29,3 procent toe in vergelijking met 2018. De hypotheekrente is het afgelopen jaar verder gedaald, waardoor oversluiten nog steeds populair is. In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld nog 2,5 procent. Inmiddels is deze gemiddelde hypotheekrente gedaald naar 1,68 procent, een verschil van 0,82 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG laat een flinke daling zien van 2,94 procent eind 2018 naar 2,08 procent eind 2019.


Voorkeur lange rentevaste periode
Er is ook een verschuiving zichtbaar in de voorkeur voor een langlopende rentevaste periode. Vijf jaar geleden koos slechts een kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 20 jaar. In 2019 gold dat voor maar liefst 46 procent waardoor de 20-jaars rente het meest populair is. De 30-jaars rente wordt door bijna een kwart van de huizenkopers gekozen. “Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, kan oversluiten nog steeds erg gunstig zijn. De rentepercentages zijn het afgelopen jaar opnieuw flink gedaald en de percentages van de verschillende rentevaste periodes liggen vanwege de steeds grotere concurrentie op de hypotheekmarkt bovendien dichter bij elkaar. Daarom kiezen veel huizenkopers voor een lange rentevaste periode. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een voorkeur voor een rentevaste periode tussen de 20 en 30 jaar. Dit biedt meer zekerheid met stabiele maandlasten over een langere periode”, zegt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven.


Extra geld voor verbouwing of verduurzaming woning
Oversluiten is vooral interessant als de rentevaste periode binnen korte tijd afloopt. Bij het aflopen van de rentevaste periode kan zelfs boetevrij worden overgesloten. Vanwege de oververhitte woningmarkt kiezen huizenbezitters er vaker voor om niet te verhuizen maar te investeren in de eigen woning. Oversluiten kan gunstig zijn als je de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning. Zo biedt een lagere rente en een eventuele overwaarde op de woning wellicht meer mogelijkheden om extra te financieren waardoor een gedeelte gebruikt kan worden voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen of het verbouwen van de huidige woning.

Lees hier meer over de Hypotheek Index en bekijk hier de infographic.CVC Reeuwijk met nieuw elan 2020 in

16-01-2020

Van de redactie

Reeuwijk - CVC Reeuwijk heeft met het aanstellen van een nieuw bestuur in november een nieuwe stap gezet tot een verdere professionalisering van de structuur van de vereniging. Uiteraard zonder te tornen aan de grote samenhang en de kenmerkende gezellige sfeer binnen CVC Reeuwijk.


De manier waarop het nieuwe bestuur tot stand is gekomen is voor een groot deel te danken aan de inspanningen van de adviescommissie. Deze adviescommissie, bestaande uit oud-bestuursleden Ries van Eijck, Arjen Breedveld, Bart Meinen, Jan Muit, Peter Kwinten en Jan Edelman, gaat ook als officiële commissie verder door het leven en staat het nieuwe bestuur bij met raad en daad


Het nieuwe bestuur van CVC Reeuwijk

Wat het nieuwe bestuur uniek maakt is de samenstelling, een mix van zeer ervaren bestuursleden en jonge, enthousiaste nieuwkomers. Dit gegeven staat garant voor een goede dynamiek


Luuk Kwast, voorzitter

Een jonge en gedreven selectiespeler van CVC Reeuwijk die de handschoen vol verve opgenomen heeft.

 

Aksel Koopman, Bestuurslid PR & Sponsorzaken

Ook Aksel is een selectiespeler die zijn verantwoordelijkheid genomen heeft voor de club. Bestuurslid PR & Sponsorzaken is een veelomvattende functie binnen CVC Reeuwijk.

 

Ronald Spee, penningmeester

Zeer ervaren functionaris die CVC Reeuwijk al vanaf de jaren tachtig op deskundige wijze bijstaat voor wat betreft de financiën. Is eerder een aantal keren penningmeester van CVC Reeuwijk geweest.

 

Dennis van den Heuvel, Bestuurslid Materiaal & Kleding

De familie van den Heuvel heeft een lange traditie van werkzaamheden voor CVC Reeuwijk. De jongste zoon van Gerrit van den Heuvel heeft deze belangrijke taak op zich genomen.

 

Chris Schrier, Secretaris

Heeft ontelbare functies binnen CVC Reeuwijk op zijn conto en daarmee enorm ervaren in het besturen van de vereniging. De oud voorzitter is al eerder secretaris geweest.

 

Jan Edelman, Bestuurslid technische voetbalzaken

Niet voor niets Mister CVC Reeuwijk. Jan heeft een grote staat van dienst in voetballend en bestuurlijk opzicht.

 

Adriaan Koppe, Bestuurslid Jeugdzaken

Bevlogen, enthousiast en onvermoeibaar. Deze kwalificaties zijn tekenend voor het bestuurslid jeugdzaken Adriaan Koppe.

 

Björn Schouten, Bestuurslid Niet Voetbalzaken

Opnieuw een man met veel ervaring en kunde. Bjorn is verantwoordelijk voor activiteiten en aangelegenheden binnen de vereniging die niet direct met het voetbal te maken hebben.

 

Koen Verweij, Bestuurslid Sportiviteit & Respect

CVC heeft sportiviteit en respect hoog in het vaandel staan. De nog jonge Koen Verweij heeft deze belangrijke taak binnen CVC Reeuwijk op zich genomen.

 

Gert de Nood, Bestuurslid Ledenwerving en Vrijwilligers

Zowel het op peil houden van het aantal leden en het zorg dragen voor voldoende vrijwilligers zijn essentieel voor het goed draaien van de vereniging. CVC Reeuwijk heeft in de persoon van Gert de Nood de juiste man gevonden om dit in goede banen te leiden. 

Nieuwe doelstellingen voor CVC

Het nieuwe bestuur heeft ambitieuze plannen voor de vereniging. Een paar belangrijke doelstellingen zijn:

- Selectievoetbal naar een hoger plan brengen

- Dames voetbal structureel terug bij CVC Reeuwijk

- Maatschappelijke betrokkenheid tonen aan de inwoners van Reeuwijk

- Revitaliseren van de businessclub voor ondernemers en een lokaal netwerk

- Jeugdvoetbal op een nog hoger niveau brengen


Met het instellen van het nieuwe ambitieuze bestuur en het opnieuw activeren van diverse commissies heeft CVC grote stappen gezet om de plannen tot een goed einde te brengen. CVC Reeuwijk leeft meer dan ooit tevoren! Voorzitter Luuk Kwast aan het woord:


‘’CVC is een mooie dorpsclub met een mooie accommodatie. Met CVC willen we de komende jaren een aantal stappen zetten, om de continuïteit van de club te kunnen waarborgen. Om vooruitgang te boeken en onze investeringen doelmatig te kunnen laten zijn, zullen we als club ambitieus moeten zijn. We verliezen daarbij onze dorpse identiteit niet uit het oog. Om de club te versterken/professionaliseren, gaan we de ledenwerving intensiveren, willen we de banden met sponsoren aanhalen en versterken, brengen we het vrouwenvoetbal terug bij CVC en zorgen we ervoor dat we een aantrekkelijke club blijven voor iedereen. Daarbij willen we het selectievoetbal naar een hoger plan tillen. Daarvoor is het belangrijk dat we de komende tijd meer gaan investeren in de jeugd.


We hebben als nieuw bestuur hoge ambities. We verwachten deze ambities waar te kunnen maken door de gezonde financiële situatie waarin we verkeren, ondersteund door een hoop leden die in de afgelopen tijd hebben gemeld iets te willen betekenen voor de club. Als amateurvereniging zijn we sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. We zijn dan ook blij dat juist in een tijd van individualisering het gemeenschapsgevoel bij CVC Reeuwijk sterk voelbaar is.


We willen als CVC de komende jaren groeien, maar daarbij niet uit het oog verliezen dat we een club zijn en blijven voor iedereen, waar naast ruimte voor ontspanning, ook prestatievoetbal centraal staat.’’


Kennis maken met CVC Reeuwijk?

Het is een goed idee om eens langs te komen bij CVC Reeuwijk op wedstrijddagen of om geheel vrijblijvend een training mee te maken. Aanmelden voor een proeftraining kan vrijblijvend via info@cvcreeuwijk.nl.


Volg CVC verder op Facebook (@CVCReeuwijk) of Instagram (@CVCReeuwijk.nl).  Theatervoorstelling Eend! Wat is er aan de hand?

16-01-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Deze familievoorstelling (2+) vindt plaats in het kader van de Nationale Voorleesdagen en naar aanleiding van het prentenboek van het jaar: De Moppereend. Muzikale duizendpoot Jeritza Toney neemt met haar gitaar op geheel eigen wijze peuters mee op een muzikaal avontuur en onderzoekt waarom eendje Biebelebob niet vrolijk is. Een uitgelezen kans voor ouders en grootouders hun (klein)kind kennis te laten maken met theater. Bij Parkvilla te zien op 26 januari om 15.00 uur.
Kijk voor meer informatie www.parkvilla.nl.
 Waddinxveen sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

16-01-2020

Van de redactie

Waddinxveen - Wethouder Hannie van der Wal heeft op 15 januari jl. haar handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.


Dat deed wethouder Van der Wal tijdens de Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. Daar troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid.

Wethouder Hannie van der Wal: “Ook in Waddinxveen is een deel van de inwoners eenzaam. We willen de stijgende trend van eenzaamheid doorbreken. Daarom hebben we het als een van de speerpunten opgenomen in ons gezondheidsbeleid en sluiten we ons van harte aan bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.”

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Waddinxveen gaat het om 53% van de 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.


Op de foto staat naast wethouder Hannie van der Wal, Marianne van den Anker ambassadeur van Eén tegen eenzaamheid.

Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge, die de meet-up opende: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Kijk wat u kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nlMusical Goodbye, Norma Jeane in Theater Castellum

16-01-2020

Van de redactie

 Het verhaal van de laatste nacht van Marilyn Monroe  

Alphen aan den Rijn - Actrice, wereldberoemd icoon en felbegeerd sekssymbool, Marilyn Monroe was het allemaal. Een turbulent leven maar zeker ook een dood waarover nog altijd de meest bizarre verhalen rondgaan. Wat is er nu precies gebeurt op de vijfde augustus 1962 en wat heeft dit te maken met een deurbel. Eerder was de voorstelling met veel succes te zien in Antwerpen. Goodbye, Norma Jeane zal op 7 februari 2020 om 20:15 uur te zien zijn in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. Goodbye, Norma Jeane - De laatste nacht van Marilyn Monroe is geschreven door Allard Blom met muziek van Sam Verhoeven en wordt geregisseerd door Martin Michel. Brigitte Heitzer, tweevoudig Musical Award winnares voor beste vrouwelijke hoofdrol in speelt de Jonge Marilyn Monroe. Jane Edwards zal worden gespeelt door Ellen Pieters en Soy Kroon neemt de rol op zich van de jonge journalist Henri Mortensen.


Het verhaal
Het is 1984. Henri Mortensen, een gretige jonge journalist, belt ergens in Europa aan. Een vrouw van 58 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman weet wel beter: de vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beroemd als Marilyn Monroe en waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 22 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden. Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Ze is bang dat haar geheim bekend zal worden en doet er alles aan om hem te overtuigen het verhaal niet te publiceren.
 

Praktische informatie
Goodbye, Norma Jaena – De laatste nacht van Marilyn Monroe zal op 7 februari 2020 om 20:15 uur te zien zijn in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. Voor meer informatie en kaartverkoop kijkt u op: www.marilynmusical.nlMannenochtend van start bij Inloophuis ‘Leven met kanker’

16-01-2020

Van de redactie

Woerden - Inloophuis ‘Leven met kanker’ biedt de meest uiteenlopende activiteiten en heeft vele gasten maar het merendeel is vrouw. Hoewel mannen ook te maken hebben met de ziekte kanker of met het verlies van een dierbare, blijkt dat zij vaak minder goed aansluiting vinden of andere interesses en behoeftes hebben. Daarom start Inloophuis ‘Leven met kanker’ met een speciale Mannenochtend op de vierde vrijdagochtend van de maand, en de eerste keer is op vrijdag 24 januari, dan staat er een bedrijfsbezoek bij Bakkerij van Leeuwen op het programma. 

Bij een enkele activiteit zoals wandelen op maandag, Tai-Chi of de muzikale zondagmiddag sluiten de mannen zich graag aan, maar daar blijft het bij. Mannen zijn toch minder van het creatieve en het met elkaar om tafel zitten om zomaar wat te praten. Daarom gaan ze er op uit om bijvoorbeeld een bedrijf te bezoeken met de start en afsluiting altijd in het Inloophuis. Deelnemers kunnen ook hun eigen ideeën inbrengen.
 

De eerste keer is op vrijdag 24 januari om 10.00 uur. Na de koffie in het Inloophuis gaan de mannen onder leiding van vrijwilliger Henk Burggraaff naar Bakkerij van Leeuwen voor een rondleiding en uitleg door Dick van Leeuwen. De afsluitende kop koffie is wederom in het Inloophuis. Op deze manier wordt het nuttige met het aangename verenigd waardoor het Inloophuis verwacht meer mannen een plek te kunnen bieden.
 

Zin om mee te gaan? Kom dan naar ons Inloophuis aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden op vrijdag 24 januari 2020. De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie vragen of aanmelden kan uiterlijk op donderdag 23 januari telefonisch op 0348-447643 of 06-14004496 of via: info@inloophuislevenmetkanker.nl 
 Lichtgevende herdenkingsstenen tijdens project ‘Levenslicht’

15-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Van 22 januari tot 2 februari zal het project ‘Levenslicht’ te zien zijn in het Evertshuis in Bodegraven. Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.


Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.


Lichtgevende herdenkingsstenen
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Na een landelijke onthulling wordt in elke betrokken gemeente een deel van de stenen tentoongesteld. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

 Oud dirigent koor Fabulous Maurits Draijer als gast bij “Gast van de Week “

15-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Maandag 20 januari van 20.00 uur tot 21.00 uur is Maurits Draijer de gast bij het rechtstreekse radioprogramma “Gast van de Week” Maurits heeft haast 9 jaar het koor Fabulous gedirigeerd en heeft nu het stokje overgedragen aan Tanja van Dijk – Lutke. Maurits Draijer volgde de studie tot muziekdocent met hoofdvak zang. 

Tijdens zijn studie behaalde hij ook nog een minor in de Jazz zang. Na zijn studie was Maurits solist in diverse opera’s, oratoriums en muziektheatervoorstellingen en heeft hij verschillende koren gedirigeerd. Maurits heeft samen met zijn vrouw zangstudiovoorburg opgericht en gaat verder met een mooi nieuw project. Hoe verder vertelt Maurits in het radioprogramma afgewisseld met mooie muziek. Nieuwsgierig? Luister dan maandagavond 20 januari van 20.00 uur tot 21.00 uur naar Radio Bodegraven op 107.8 FM of via de website van RTV Bodegraven.
 Aanmelden nieuwe leerlingen

15-01-2020

Van de redactieUitnodiging prestentatie & voorstelling “Vliegeren met tegenwind”

15-01-2020

Van de redactie

 Over Alzheimer en hoe je ermee omgaat 

Reeuwijk - Bent u mantelzorger of familie van iemand met Alzheimer of heb je ermee te maken in je werkveld of heb je gewoon belangstelling voor dit onderwerp? Dan is deze uitnodiging voor u ! Theatergezelschap Vliegeren met tegenwind geeft een presentatie over dementie, met aansluitend een korte theatervoorstelling: Plakband en Polaroid.
 
Tijdens deze interactieve presentatie komen de volgende onderwerpen aan de orde :  
Soorten en vormen van dementie en het daarbij passende gedrag
Hoe werkt dat nu eigenlijk in de hersenen
En hoe kan er op het gedrag gereageerd worden

De interactieve presentatie zal ongeveer 1 uur duren, na een korte pauze zal de voorstelling Plakband & Polaroid worden gespeeld, een voorstelling over iemand met Alzheimer.


Dinsdag 4 februari
Dienstencentrum De Reehorst, Reeuwijk
19:00 – 21:00 uur
Inloop 18:30 uur
Toegang: gratis!
 

Graag aanmelden via e-mail : dereehorst@zorgpartners.nl of telefonisch 0182- 393222, van ma t/m vrij van 09.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 14.45 uur. Voor vragen kunt u terecht bij Elise Wijland, welzijnscoach De Reehorst (deze uitnodiging is niet bestemd voor mensen met Alzheimer) U bent van harte welkom !
 

Dienstencentrum De Reehorst, Poelruit 12, 2811 SX Reeuwijk
Voor meer info over Vliegeren met tegenwind klik u op deze link.
 Praat mee over de toekomst van bedrijventerrein Zoutman

15-01-2020

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Reeuwijk - Op dinsdag 21 januari a.s. organiseert de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een eerste gebiedsbijeenkomst over de toekomst van bedrijventerrein Zoutman in Reeuwijk-Brug.  Eigenaren, omwonenden en gebruikers kennen het bedrijventerrein als geen ander. Door met elkaar het gesprek aan te gaan onderzoeken we de (on)mogelijkheden voor zowel de uitbreiding van Zoutman als een gedeeltelijke transformatie naar wonen. Hoe zou een woongebied op het oostelijke deel van Zoutman eruit kunnen zien? En welke kansen biedt de uitbreiding van het bedrijventerrein voor het Reeuwijkse bedrijfsleven? Deze vragen, opgenomen in het gemeenteraadsprogramma, proberen we de komende tijd samen te beantwoorden.

Omdat beide vraagstukken complex lijken wordt een zorgvuldig proces doorlopen. Deze bijeenkomst is dan ook de eerste van vier gedurende het komende half jaar. De resultaten van de bijeenkomsten worden na de zomer voorgelegd aan de gemeenteraad.
 

Meld u aan
Bent u als eigenaar, huurder, bewoner of omwonende ook geïnteresseerd in de toekomst van Zoutman? En wilt u hierover graag meepraten en -denken?
Meld u dan aan via zoutmanverandert@bodegraven-reeuwijk.nl of via het aanmeldformulier op www.zoutmanverandert.nl.


Locatie : Zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1 te Reeuwijk-Brug
Tijd : 19.30-21.30 uur
 Koningin Máxima bij kick-off honderdjarig bestaan welpen

15-01-2020

Van de redactie

Noordwijkerhout - Vanmiddag, woensdag 15 januari, was Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig bij de start van de viering van 100 jaar welpen van Scouting Nederland. De leeftijdsgroep van kinderen van 7-11 jaar startte officieel in 1920 in Nederland. Het bezoek van Koningin Máxima luidt een jaar vol feestelijke activiteiten in.
 


 

Samen feestelijke cupcakes bakken
Tijdens het bezoek ging Koningin Máxima in gesprek met vrijwilligers van het projectteam van 100 jaar welpen. Zij hebben haar geïnformeerd over de feestelijkheden die in 2020 in dit kader gepland staan. Ook stonden ze tijdens het gesprek stil bij de grote rol die vrijwilligers spelen bij de organisatie van de verschillende Scoutingevenementen. Zo dragen zij bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdleden.
 


 

Daarna was het tijd om een schort om te doen: Koningin Máxima hielp de veertig aanwezige welpen met het bakken en versieren van cupcakes. Aan het einde van het bezoek kreeg ze van de kinderen als cadeau de zelfgemaakte cupcakes mee naar huis. Niet alleen de koningin wordt op lekkernij getrakteerd, zo bieden alle welpen in heel Nederland deze maand in het kader van 'Tijd voor taart' een taart aan aan de burgemeester in hun gemeente om het jubileum te vieren.
 


 

100 jaar welpen
Bijna alle duizend Scoutinggroepen in Nederland hebben een welpengroep. Met 27.000 kinderen tussen de 7-11 jaar is dit de grootste leeftijdscategorie binnen Scouting. Het honderdjarig bestaan van de welpen in Nederland wordt groots gevierd met activiteiten in het hele land, zoals bijvoorbeeld het Junglefestival: een geweldige verjaardagsfeestdag vol uitdagende activiteiten voor de welpen in acht (pret)parken in Nederland.Werkgevers zijn cruciaal in het bevorderen van verkeersveiligheid

15-01-2020

Van de redactie

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Athlon zetten rol bedrijfsleven op de kaart bij minister van Infrastructuur en Waterstaat 
 

Veilig Verkeer Nederland en partner Athlon zijn van mening dat verkeersveiligheid onderdeel moet zijn van de bedrijfsvoering. Het draagt bij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van werkgevers en geeft invulling aan goed werkgeverschap. Het bedrijfsleven kan veel invloed uitoefenen op een veilige verkeersdeelname van medewerkers en kan daarin zelfs verder gaan dan de wet. Steeds meer bedrijven verbieden bijvoorbeeld het gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname.


Whitepaper Verkeersveiligheid
Athlon stelde samen met Veilig Verkeer Nederland de Whitepaper Verkeersveiligheid op. Vandaag overhandigen VVN en Athlon dit Whitepaper aan verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. Athlon laat daarmee als een van de grootste leasebedrijven van Nederland zien dat meedoen aan verkeersveiligheid niet moeilijk is, en benadrukt dat werkgevers hier meer verantwoordelijkheid in kunnen en moeten nemen. Om zelf het goede voorbeeld te geven kunnen alle Athlon medewerkers kiezen voor een oplossing om smartphone gebruik tijdens het autorijden onmogelijk te maken. Daarnaast kan iedere werknemer deelnemen aan een online trainingsprogramma, de Athlon e-Driver, om hun verkeersveiligheid te verhogen.
 

Athlon vrijwilligers inzetten om verkeersveiligheid te stimuleren
In de meerjarige samenwerking tussen VVN en Athlon hebben wij een doel: samen verkeersveiligheid onderdeel te maken van de invulling van goed werkgeverschap. Daarbij steunt de mobiliteitsprovider de jaarlijkse VVN-campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. “Per medewerker stellen wij jaarlijks twee ‘vrijwilligers’-dagen beschikbaar om de schouders te zetten onder bijvoorbeeld verkeersveiligheidsprojecten in de regio. Dit jaar hebben veel van onze collega’s als gastdocent voor de klas gestaan. Zelf mocht ik ook een gastles geven, om met kinderen in gesprek te gaan over het thema. In 2020 gaan wij nog een stap verder. We gaan onze klanten vragen om met ons mee te doen. Met onze bijdragen willen wij de impact op de verkeersveiligheid verhogen”, aldus Niels van den Hoogen, commercieel directeur Athlon Nederland. 

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat: Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen bij veilig verkeersgedrag. Het is te bizar voor woorden, maar één op de tien werkgevers vindt het een normale zaak dat hun werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden. We geven met onze MONO-zakelijk campagne een heldere boodschap af. Ook als je zakelijk onderweg bent geldt: houd je aandacht op de weg en rij MONO. Athlon geeft samen met Veilig Verkeer Nederland het goede voorbeeld. Alle werkgevers zouden aandacht moeten hebben voor veilig verkeersgedrag van hun medewerkers. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met hun medewerkers over het gebruik van de smartphone in de auto of op de fiets.
 

VVN-directeur Evert-Jan Hulshof; “Nog veel meer dan een overheid of een verkeersveiligheidsorganisatie, kunnen bedrijven een cruciale rol spelen bij het consequent bevorderen van een veilig verkeersgedrag van hun medewerkers. Wij zijn dan ook blij met het initiatief van onze partner Athlon die als één van de grootste leasebedrijven al vele jaren de nek uitsteekt als het gaat om verkeersveiligheid door hun medewerkers concrete handelingsperspectieven te bieden. De stap van Athlon door in 2020 hun klanten te vragen hun voorbeeld te volgen is meer dan een voornemen alleen. Wij roepen het bedrijfsleven op om dit voorbeeld te volgen en verkeersveiligheid nadrukkelijk onderdeel te maken van de bedrijfsvoering”.
 

Over Athlon
Athlon Nederland is marktleider op het gebied van operationele autoleasing- en mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf ontwikkelt al meer dan 100 jaar innovatieve, duurzame en kostenefficiënte oplossingen voor zakelijke mobiliteit. Athlon maakt het mogelijk dat haar klanten zich zorgeloos kunnen verplaatsen door het bieden van geïntegreerde en duurzame oplossingen voor wagenpark en mobiliteit. Athlon wil de grenzen opzoeken en de weg vrijmaken zodat klanten kunnen genieten van een mobiel leven. Het bedrijf is, rechtstreeks of via partners, actief in meer dan 20 landen in Europa en Noord-Amerika, met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland. Athlon maakt deel uit van Daimler AG en wordt beheerd door Daimler Mobility AG. Meer informatie over Athlon vindt u op de website www.athlon.com.  Schone Lucht Akkoord getekend

14-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op maandag 13 januari hebben 9 provincies en ruim 35 gemeenten met minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) het Schone Lucht Akkoord getekend. Het akkoord gaat uit van 50% gezondheidswinst in 2030 door schonere lucht ten opzichte van 2016. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel tekende namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De gemeente onderschrijft daarmee het belang van schone lucht. Het draagt bij aan de gezondheid en maakt onze gemeente aantrekkelijk om in te leven.

De luchtkwaliteit is in Nederland sinds de jaren 90 enorm verbeterd. Toch overlijden jaarlijks nog 11.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. Concreet gaat het Schone Lucht Akkoord om een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen verplichten zich jaarlijks de voortgang te laten zien. In Bodegraven-Reeuwijk wordt al op diverse plaatsen samen met de Milieuraad en wijkteams rondom de klok de luchtkwaliteit gemeten. Dit blijven we doen. Christelijke Kerken van Reeuwijk en Bodegraven bidden samen voor vrede, gerechtigheid en tolerantie

14-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In de week van 19 t/m 26 januari 2012 is er landelijk de week van gebed voor de eenheid van de christenen. De Christelijke kerken van Reeuwijk en Bodegraven doen hier aan mee door van maandag tot en met vrijdag (Bodegraven ook zaterdag) oecumenische gebedsbijeenkomsten te houden. Iedereen is hierbij welkom. Het thema is “Buitengewoon” en dat gaat over de bijbelpassage hoe Paulus na een schipbreuk “buitengewoon vriendelijk” werd ontvangen door de bewoners van Malta. Hoe benaderen wij andersdenkenden en mensen in nood?
De christenen van Malta hebben dit thema voorbereid. Malta is negatief in het nieuws door een corruptie schandaal in de regering. De kerken willen de waarheid boven krijgen en strijden voor recht en gerechtigheid. Verder stranden er in Malta bootvluchtelingen. Hoe worden zij ontvangen?

In Reeuwijk beginnen de gebedsbijeenkomsten om 19.30 uur en wel:
maandag 20 jan. bij Elim, Einsteinstraat 12 d
dinsdag 21 jan. in de RK-pastorie van Reeuwijk Dorp
woensdag 22 jan. in De Ark, Kerkstuk 1
donderdag 24 jan. in de Hervormde Kerk van Sluipwijk
vrijdag 24 jan. in de Ichtuskerk, Nieuwdorperweg 1.

In Bodegraven zijn de gebedsbijeenkomsten van 19.15 uur tot 19.50 uur en wel: 
maandag 20 jan. Hervormd Bodegraven, Dorpskerk op de markt
dinsdag 21 jan. RK Geloofsgemeenschap St Willibrordus, St Willibrorduskerk aan de Overtocht
woensdag 22 jan. Pinkstergemeente De Morgenstond, Salvatorkerk aan de Vrije Nesse
donderdag 23 jan. Protestante wijkgemeente Emmaüs, Lutherkerk aan de Marktstraat
vrijdag 24 jan. Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, Ichtuskerk aan de Stationsweg
zaterdag 25 jan. Gereformeerde Gemeente, Bethelkerk aan de Dronensingel

Iedereen is van harte welkom!

Voor meer informatie kunt u kijken op www.weekvangebed.nl of www.raadvankerken.nl
of contact opnemen met Jan Kromwijk, e-mail jan.m.kromwijk@gmail.com of tel. 06-10337988.
 Expositie Moeder Teresa geopend

14-01-2020

Van de redactie

Bodegraven – in de Willibrorduskerk aan de Overtocht is de expositie over het leven van de heilige Moeder Teresa van Calcutta geopend. De expositie bestaat uit 70 panelen, welke staan opgesteld in de beide zijbeuken van de Willibrorduskerk. In biografische volgorde trekt het leven van Moeder Teresa aan u voorbij, te beginnen bij het leven in het gezin, de religieuze roeping, het begin van de nieuwe congregatie, de eerste stichtingen tot aan de heiligverklaring. 

De expositie toont een reis door het leven en de spiritualiteit van de stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde geboren in Skopje in 1910 en overleden in Calcutta in 1997. Een reis van een vrouw die met lege handen het hoofd bood aan de armoede welke overheerste in Calcutta. Moeder Teresa zelf vertelt in brieven, welke pas zijn ontdekt na haar dood, over haar ervaring van het luisteren naar de Stem van Jezus, van de vrees te doen wat gevraagd wordt, van arm te zijn onder de armen.


De openingstijden zijn tussen 12 januari en 2 februari op:
Vrijdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur
Zaterdag van 11.00 – 14.00 uur en van 20.00-21.00 uur
Zondag van 10.00 tot 13.00 uur
U bent van harte welkom, de toegang is gratis!
 Recherche onderzoekt overval in woning en zoekt getuigen

14-01-2020

Van de redactie

Gouda - De recherche is een onderzoek gestart naar een overval in een woning aan de Kornoeljelaan op maandag 13 januari. De overval gebeurde even voor 18.00 uur.
Twee onbekende mannen drongen de woning binnen nadat de bewoonster de deur voor één van hen had opengedaan. 

Er ontstond een worsteling waarna de 57-jarige vrouw werd vastgebonden. De mannen dreigden met vermoedelijk een vuurwapen en zochten in de woning naar sieraden en geld. Kort daarna renden de mannen de woning uit. Twee buren zijn nog achter de mannen aangerend, maar verloren hen in de buurt van de Driestar uit het oog. Mogelijk zijn ze daarna in een auto gestapt. De twee mannen, leeftijd tussen 20-25 jaar, hebben beiden een getinte/donkere huidskleur waarvan de langste een opvallend geel veiligheidsvestje droeg. De recherche in Gouda onderzoekt de overval en verzoekt getuigen zich te melden via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.
Wat vindt u belangrijk voor Woerden?

14-01-2020

Van de redactie

 Waardenkader: voorbereiding op ruimtelijke keuzes 

Woerden - Wat maakt Woerden tot Woerden? En wat vinden we waardevol aan Woerden? Daarover gaat de gemeente komende weken graag in gesprek met inwoners, ondernemers en andere stakeholders. Tijdens gesprekken op straat of bij evenementen, in een publiek debat of door het invullen van een online enquête kan iedereen aangeven wat hij/zij waardevol vindt voor Woerden. De inbreng is nodig om straks goede besluiten te kunnen nemen over de toekomst van onze leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, energietransitie en verkeer.
 

Woerden staat voor een aantal grote vraagstukken. Zo zijn er dringend meer woningen nodig, maar waar moeten die komen? Bouwen we alleen binnen de bebouwde kom en kiezen we voor hoogbouw, of mag er aan de rand van de stad en de dorpen worden bijgebouwd in het groen? Als we ‘van het gas af gaan’, kiezen we dan voor wind, zon of biomassa buiten de bebouwde kom en onder welke voorwaarden zouden we dat willen? Het autoverkeer loopt vast, zetten we in op fietsen en openbaar vervoer of gaan we investeren in nieuwe wegen? En mag dat ten koste gaan van het groen? Hoe denken we over het Groene Hart in relatie tot de landbouw of extra bedrijfsruimte?
Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling): “Het gaat om ingrijpende ruimtelijke vraagstukken, die aan bod komen als we ze later dit jaar gaan vastleggen in de omgevingsvisie. Maar als voorbereiding daarop moeten we nu al nadenken over wat we willen behouden voor Woerden of wat onder voorwaarden mag veranderen. Dan weten we waar we rekening mee moeten houden als we straks keuzes gaan maken. Ook geeft het houvast als we de Woerdense belangen inbrengen in de regio. Ik nodig iedereen uit zijn of haar stem te laten horen!”
 

Voorzet
Het college heeft een voorzet gedaan door alvast zeven waarden te benoemen, namelijk het landschap van het Groene Hart, cultuurhistorie, de rol van Woerden in onze regio, energieke kernen en wijken, bereikbaarheid, duurzaam ruimtegebruik en de waarde van ‘handen uit de mouwen’. In januari en februari kunnen inwoners, ondernemers en andere stakeholders hierop reageren. Zijn de waarden herkenbaar? Ontbreken er nog waarden? Moeten de waarden worden aangescherpt? Tegelijk zoomen we ook alvast in op de opwekking van nieuwe energie: zon, wind, bio. Wat vinden Woerdenaren belangrijke voorwaarden bij het opwekken van duurzame energie in de gemeente? Ook dit is immers van invloed op onze leefomgeving. In dezelfde periode zal ook de gemeenteraad worden gevraagd om te reageren op de waarden van Woerden. Op basis van de input uit de samenleving en de raad zal het college een definitief waardenkader opstellen. De planning is dat de raad hierover in maart een besluit kan nemen.
 

Doet u mee?
De online enquête is te vinden op www.woerden.nl/inwoners/omgevingsvisie. Invullen kan nog tot 26 januari. Daarnaast is de gemeente aanwezig op straat, op de markt en bij diverse evenementen. Er komt ook een publiek debat begin februari, waar u met de gemeente in discussie kunt gaan en waar duidelijk zal worden dat de belangen verschillend zijn. Meer informatie hierover volgt via de gemeentelijke kanalen.
 

Omgevingsvisie
Vanaf 2021 treedt de Omgevingswet in werking. Deze staat voor een goede balans tussen het gebruiken en beschermen van onze fysieke leefomgeving. In de omgevingsvisie (nu nog: structuurvisie) leggen we vast hoe we deze leefomgeving zo kunnen inrichten dat het goed leven, wonen, leren, werken en ontspannen is voor iedereen in de gemeente Woerden. De gemeenteraad weegt uiteindelijk alle belangen tegen elkaar af en neemt vervolgens een democratisch besluit over de omgevingsvisie.
 Werkatelier toekomst stationsgebied

14-01-2020

Van de redactie

Woerden - Gemeente Woerden organiseert op woensdag 29 januari een werkatelier over de toekomst van het stationsgebied voor alle belangstellenden: inwoners, bedrijven en (andere) gebruikers van het stationsgebied. Doel van de avond is om de bezoekers bij te praten over de stand van zaken en reacties te krijgen op twee ontwikkelscenario’s die zijn gemaakt. De avond is van 19.00 – 21.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Vanaf 18.45 uur staat de koffie klaar.
 

Woerden werkt aan een visie op de ontwikkeling van het stationsgebied. Hoe moet dit gebied er in de toekomst gaan uitzien? In mei 2019 was er al een eerste meedenkavond hierover. Inmiddels heeft een stedenbouwkundig bureau een analyse gemaakt van het gebied en de vraagstukken die spelen. Hierbij hebben zij alle input van de meedenkavond meegenomen. Het is nu tijd voor de volgende stap. Ook daarvoor vraagt de gemeente weer de hulp van de inwoners en gebruikers van het gebied. Tijdens het werkatelier worden zij bijgepraat over de stand van zaken én over de bouwstenen die gebruikt kunnen worden bij het opstellen van de visie voor het stationsgebied. Deze bouwstenen zijn door een stedenbouwkundig bureau vertaald in twee ontwikkelscenario’s. Hierover gaan we aan verschillende tafels met elkaar in gesprek. Iedereen die een bijdrage wil leveren, is van harte welkom.
 

Waarom een toekomstvisie?
In de omgeving van station Woerden spelen allerlei ontwikkelingen. Zo is er volop sprake van plannen voor en realisatie van woningbouw, zoals op het Defensie-eiland, het voormalige Campina-terrein, het voormalige Pels-terrein, Middelland-Noord en Snellerpoort. Ook werkt de gemeente samen met de provincie aan een snelfietspad parallel aan de spoorlijn tussen Woerden en Utrecht. Om deze en andere ontwikkelingen goed op elkaar te laten aansluiten, gaat de gemeente ook met het gebied rondom het station aan de slag. Dit biedt ook de kans om de stationsomgeving te verbeteren voor de komende tientallen jaren. Het gaat daarbij om het verbeteren van openbare ruimte (bijv. pleinen en groen) in het gebied zelf en van de bereikbaarheid voor fietsers, voetgangers en automobilisten, maar ook om nieuwe functies die een plek kunnen krijgen in het gebied en de verbindingen tussen verschillende gebieden.
 

Aanmelden
Aanmelden vóór 24 januari 2020 via www.aanmeldenwoerden.nl. Daar is ook het programma van de avond te vinden.
 Sarah Schakel van G.V. Heres 3e plaats in Amsterdam

13-01-2020

Van de redactie

Amsterdam/Bodegraven - Op zaterdag 11 Januari deden een aantal turnsters van G.V. Heres mee aan de KNGU District wedstrijd Zuid- Holland in Amsterdam. In de vroege ochtend maakte Tess Bakker en Celeste Jaspers hun opwachting in hun categorie Jeugd 2 F. Tess turnde een mooie vloer oefening, en kreeg hiervoor 10.433 punten. Bij Celeste was haar hoogste score op de vloer en kreeg hiervoor 9,800 punten. Uiteindelijk eindigde Celeste op de 13e plaats en Tess op de 19e plaats.


Sarah Schakel kwam in de middag uit in haar categorie Junior E. Zij turnde een hele goede wedstrijd. Bij de sprong liet zij een mooie ‘half in half uit’ zien en haalde daarmee 11.150 punten. Met een prachtige vloer oefening op de muziek van Titanium van David Guetta haalde zij 11.233 punten binnen. Op de onderdelen balk en brug turnde zij goede oefeningen en dat resulteerde in een podiumplaats met de bronzen medaille. Laat in de middag was het de beurt aan Mandy Both en Fleur Baas in de categorie Senior D. Fleur liet een nette vloer oefening zien en behaalde daarmee 10.800 punten. Mandy deed het goed op sprong met 10.600 punten. Helaas door wat tegenslag op balk voor Mandy en op sprong voor Fleur eindigde zij op de 21e en 22e plaats.Vrijwilligers gehuldigd bij Rode Kruis Bodegraven

13-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Rode Kruis Bodegraven op 7 januari zijn enkele vrijwilligers in het zonnetje gezet. Twee personen ontvingen een onderscheiding vanwege jarenlange trouwe dienst. Daarnaast werd er afscheid genomen van de vrijwilligers van de vrouwenochtenden.
 
Vrijwilliger Corné van de Krol ontving een onderscheiding voor 10 jaar trouwe dienst. Hij startte in september 2009 als destijds een van de jongste vrijwilligers bij afdeling Bodegraven. Naast het hulpverlenen zet hij zich ook in voor de planning van de evenementen en het magazijnbeheer. Wilma Anker werd gehuldigd voor 20 jaar trouwe dienst bij het Rode Kruis. Zij startte in september 1999 als EHBO-vrijwilliger bij afdeling Bodegraven en zet zich al 20 jaar met hart en ziel in voor diverse activiteiten binnen en buiten Bodegraven, zoals de Vakantiespelen en de Nijmeegse Vierdaagse.
Bij de nieuwjaarsreceptie van het Rode Kruis werd ook afscheid genomen van de groep betrokken vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor Bodegraafse allochtone vrouwen en de Welfare. De vrijwilligers Willie van Doorn, Thea de Vogel, Does van Middelkoop, Annette Jacobi, Annelies Wagenaar en Corrie Pijnacker gaven tijdens de zogenaamde ‘vrouwenochtenden’ naailessen, haken, breien en sportlessen aan allochtone vrouwen. Naast de lessen stonden deze ochtenden in het teken van verbinding, contact met anderen en het leren van de Nederlandse taal. Om de vrijwilligers te bedanken voor hun jarenlange inzet en betrokkenheid bij Rode Kruis Bodegraven ontvingen zij van voorzitter Wim van Os een erkenning en waarderingspin.
 Vrouwenochtenden naar SAM
Vanwege een nieuwe visie en strategie binnen het landelijke Rode Kruis zijn sociale projecten zoals de Vrouwenochtenden de afgelopen jaren geleidelijk afgebouwd. Om te voorkomen dat deze waardevolle activiteit binnen Bodegraven helemaal zou verdwijnen, heeft het bestuur van Rode Kruis Bodegraven contact gezocht met SAM Welzijn om de activiteit daar voortgang te laten vinden. Gelukkig stond SAM Welzijn er zeer positief tegenover om de vrouwenochtenden inclusief de actieve vrijwilligers bij hun onder te brengen. Vanuit het Huis van Alles in Bodegraven zullen zij de activiteiten met veel enthousiasme voortzetten.
 Gratis proefles musical in het Evertshuis voor de allerkleinsten

13-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Ben jij de nieuwe Annie of Ciske? Kun je niet stil blijven zitten als je muziek hoort? Ben je dol op dansen, zingen en spelen? Kom dan zaterdag 18 januari naar het Evertshuis om een gratis proefles musical van het Jeugdtheaterhuis voor de allerkleinsten (4 t/m 6 jaar) te volgen. De nieuwe lesreeks start op zaterdag 1 februari.
 

De eerste helft van het seizoen van het Jeugdtheaterhuis zit er alweer op. Dit bekent dat de eerste reeks theaterlessen van 10 theaterlessen voor de allerkleinsten is afgerond met een spetterende afsluiting waar (o)pa’s, (o)ma’s, broertjes en zusjes mochten komen kijken in de theaterzaal. Gelukkig start er binnenkort weer een nieuwe S-klas (4 t/m 6 jaar) op zaterdagochtend, waarin kinderen zich wekelijks kunnen uitleven.
 

De gratis proefles op 18 januari is van 9:30 – 10:00 uur in de theaterzaal. Kleine theater- en musicalliefhebbers krijgen zo een idee van wat een les van het Jeugdtheaterhuis nu precies inhoudt, of om een keer een vriendje of een vriendinnetje mee te nemen. Ouders/verzorgers mogen vanaf de tribune blijven kijken.
 

Nieuwe reeks lessen
Op 1 februari 2020 starten de nieuwe lessen theater/ musicalles voor kinderen van 4 t/m 6 jaar in het Evertshuis. Tijdens deze lesreeks ontdekken ze op speelse wijze hoe leuk het is om te zingen, dansen en toneel te spelen. Ze ontdekken nieuwe kanten van zichzelf, maken nieuwe vrienden, krijgen meer zelfvertrouwen en er wordt vooral veel plezier gemaakt!
 

Het Evertshuis biedt in samenwerking met het Jeugdtheaterhuis Gouda deze lessen aan voor kinderen. De lessen zijn op zaterdagochtend, docente is ook dit seizoen weer Lianne Loos, afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Met deze lessenreeks wordt er zelfs toegewerkt naar een echte voorstelling tijdens het Jeugdtheaterhuis Weekend op 28 maart in het Evertshuis. De M-groep volgt 25 lessen (7 t/m 9 jaar) door het hele seizoen en zij zijn zich al vol passie aan het voorbereiden op deze eindpresentatie.  Meer informatie zie www.evertshuis.nl/jeugdtheaterhuis . INSCHRIJVEN voor de nieuwe lesreeks én voor de gratis proefles kan via www.jeugdtheaterhuis.nl/inschrijven/gouda 
 

Praktische informatie
ZATERDAG 18 JANUARI
Proefles theater-musical, leeftijd 4 t/m 6 jaar
Tijd: 9:30 – 10:00 uur
Toegang is GRATIS
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Erin de Jong en Roan van der Weide Clubkampioen

13-01-2020

Van de redactie

Gouda/Bodegraven - Zaterdag 11 januari werden Bodegravers Erin de Jong en Roan van der Weide gehuldigd als clubkampioen bij Widex GZC DONK. Op 4 en 5 januari waren de clubkampioenschappen zwemmen bij de Goudse club. Erin en Roan stonden hierbij ook aan de start. Erin zwom 25 meter vlinderslag en 50 meter rugcrawl, schoolslag en vrijeslag. Roan zwom 50 meter vlinderslag en 100 meter rugcrawl, schoolslag, vrijeslag en wisselslag. Om te bepalen wie er clubkampioen wordt, worden alle gezwommen tijden omgezet naar punten en worden deze bij elkaar opgeteld. Diegene met de meeste punten per leeftijdscategorie wordt clubkampioen.
 

Zaterdag 11 januari werden de clubkampioenen bekendgemaakt. Zowel Erin als Roan waren de snelste in hun leeftijdscategorie. Beiden behaalden de meeste punten en werden Clubkampioen, zodat ze ieder een mooie beker in ontvangst mochten nemen. Roan was ook de snelste bij de 50 meter vrijeslag benen, zodat hij ook de Benenbeker in ontvangst mocht nemen. Daarnaast ontving hij ook een herinneringsmedaille voor zijn deelname aan het NJJK.
 

Clubkampioenen Erin de Jong en Roan van der WeideFilm ‘The Lion King’ in het Evertshuis

13-01-2020

Van de redactie

Bodegraven – Vrijdag 24 januari is het weer filmavond in het Evertshuis. Deze keer de prachtige film ‘The Lion King’. Deze real life versie van het bekende verhaal is een fantastische animatie waarbij gebruik is gemaakt van baanbrekende filmtechnieken. In de geheel nieuwe Disney Live Action film van regisseur Jon Favreau, reist The Lion King naar de Afrikaanse savanne waar een toekomstige koning is geboren. Simba adoreert zijn vader, koning Mufasa, en neemt zijn eigen koninklijke bestemming ter harte.
 

Maar niet iedereen in het koninkrijk viert de komst van de nieuwe welp. Scar, Mufasa's broer - en voormalig erfgenaam van de troon - heeft zijn eigen plannen. De strijd om Pride Rock wordt geteisterd door verraad, tragedie en drama, wat uiteindelijk resulteert in Simba's verbanning. Met de hulp van een paar nieuwsgierige nieuwe vrienden zal Simba moeten uitzoeken hoe hij kan opgroeien en terugnemen wat hem rechtmatig toekomt. De sterrencast bestaat uit Donald Glover als Simba, Beyoncé Knowles-Carter als Nala, Chiwetel Ejiofor als Scar, James Earl Jones als Mufasa, Billy Eichner als Timon en Seth Rogen als Pumbaa.
 


De film begint om 20:30 uur, tickets kosten € 9,00 inclusief drankje. Voor meer informatie of het reserveren van tickets ga naar www.evertshuis.nl


Praktische informatie
VRIJDAG 24 januari 2020
Film The Lion King (9+)
Aanvang: 20.30 uur
Entree: € 9.00 (inclusief drankje)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Eline van Niekerk kampioen op prestigieus judotoernooi

13-01-2020

Van de redactie

Eindhoven/Bodegraven - Op zaterdag 11 januari is Eline van Niekerk van Sportschool Goederaad kampioen geworden op het zware internationale Matsuru Dutch Open Espoir toernooi in Eindhoven. Zij wist alle partijen in haar poule overtuigend met ippon (maximale score) te winnen.  
Indy Spits en Caitlin Binnendijk vielen helaas buiten het podium, evenals Sieb Griede, Ricardo Kamal Ghatias en Lars Leuverink op zondag. Enzo Hermsen, uitkomend voor Mahorokan eindigde ook naast het podium.BZ&PC 7e en 11e op landelijke interregio senioren

13-01-2020

Door: Rina Hampel

Zoetermeer/Bodegraven - Zaterdag 11 januari vond in Zoetermeer de interregio uitvoeringen voor senioren plaats in zwembad de Veur te Zoetermeer. BZ&PC nam deel met maar liefst twee ploegen. Deze wedstrijd is een goede voorbereiding voor de senioren die 25 en 26 januari op het NK zullen gaan zwemmen in Hoofddorp.
 De ploegen moesten een technische uitvoering laten zien. Dat wil zeggen dat alle ploegen vijf verplichte elementen in hun kuur moesten laten zien. Een jury beoordeeld de uitvoering, de artistieke indruk en de moeilijkheid van de uitvoering.Ondanks dat ploeg 1 het met één synchroonzwemster minder moest doen wisten Sophie Ngan, Emma Verdouw, Anna Verdouw, Ilse Ronner, Sabine van Oossanen, Anouk Baars en Gerianne Koot 55,9034 punten bij elkaar te zwemmen wat een 7e plek opleverde. Elza van Vliet, Danielle Verleun, Sanne Baars, Jasmijn van Beijnum, Evy Onderwater, Barbera Coehoorn, Jente Doornhein en Marije Koot zwommen in ploeg 2 en behaalden 52,9060 punten en eindigden daarmee op de 11e plek.Voor het NK over twee weken zijn inmiddels kaarten verkrijgbaar op de website van de KNZB. BZ&PC zal dat weekend ook meedoen met een duet aan het NK masters. Komen jullie ons aanmoedigen in Hoofddorp? 
 Groene Voornemens Wandeling Reeuwijkse Plassen

13-01-2020

Van de redactie

 Geniet van de wintergasten op en rondom de plassen 

Reeuwijk - Ga zondag 19 januari mee op pad met de gids van Staatsbosbeheer en geniet van het enorme aantal overwinterende vogels in het Reeuwijkse Plassengebied. Duizenden smienten en nog veel meer wintergasten zijn te zien. Ook de ijsvogel is aanwezig. Onderweg is er de gelegenheid om lekker op te warmen bij een vuurtje onder het genot van een kop koffie of thee. De wandelexcursie duurt ongeveer 3 uur en gaat rondom de plassen Broekvelden en Vettenbroek. De route is ongeveer 7 kilometer lang en is geschikt voor minder-validen en kinderen vanaf 8 jaar.


De kosten zijn €10,00 voor volwassenen en €5,- voor kinderen tot 12 jaar. De aanvangstijd is 10:00 uur. Startpunt is Paviljoen Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4 in Reeuwijk. De deelnemers dienen vooraf te boeken via deze linkGezocht Douwe Egberts punten voor reünie Indiëveteranen

13-01-2020

Van de redactie

Bodegraven/Regio - Heeft u nog Douwe Egberts punten in de la liggen? Weet u niet wat u ermee gaat doen? Ieder jaar, dit keer op 30 mei a.s. , organiseren wij in Oirschot weer een grote landelijke reünie voor Indiëveteranen uit het gehele land en hun begeleiders. Voor de daarbij te houden speciale loterij kunnen we voor deze grote groep best wat leuke prijzen gebruiken. Met prijzen uitgekozen van de door u ingeleverde DE-punten bezorgt u deze dag de eens zo stoere oud-strijders een nog groter plezier. Reageert u via de mail, dan ontvangt u na afloop van de reünie een digitale nieuwsbrief met verslag en foto's van deze dag. Meer weten over deze veteranen? Kijk dan op www.sepatoeroesak.nl
 Reacties kunt u sturen naar marianne.lankhuizen@gmail.com
 ‘VSTS dames 1 begint het nieuwe jaar met winst’

13-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - De dames van VSTS mochten na de winterstop de competitie weer vervolgen en dat gebeurde afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen ZVH dames 1. De wedstrijd werd met 3-1 gewonnen door hoge servicedruk en werkvolleybal. De dames van VSTS waren weer gewaarschuwd voor het enthousiasme van ZVH en hadden zich voorgenomen, zeker met de volle reservebank waarover coach Dennis Strang kon beschikken, zich hierdoor niet te laten overrompelen.
 

De wedstrijd werd gestart met Judith Terpstra op de spelverdeling, Elvira Duiven als diagonaal, Wendy Beukeboom en Fleur van der Laan op het midden, Kirsten van der Lecq en Aline van den Heuvel als passer/lopers en Karin van Rijn als libero. Beide teams startten nog wat onwennig maar halverwege de eerste set was het toch ZVH wat de lijnen uitzette en door middel van hoge servicedruk de dames van VSTS onder druk zette waardoor Terpstra met een mindere pass de aanvalsters moest zien te bereiken. Een dubbele wissel aan de kant van ZVH pakte voor hen goed uit en VSTS werd te laat wakker en zo was de eerste setwinst met 25-19 voor de thuisploeg. De tweede set keek VSTS weer tegen een achterstand aan maar de dames besloten het niet erbij te laten zitten. Na een time-out van coach Strang werd het vuurtje weer aangewakkerd en met een goede serviceserie van Mirjam van der Kruk, die weer terug is na haar zwangerschap, werd er een voorsprong afgedwongen die niet meer uit handen werd gegeven: 19-25. De stand in sets was weer gelijk en beide teams vochten in de derde set voor elk punt. Elvira Duiven, die deze wedstrijd op alle fronten een puike wedstrijd speelde, scoorde veelvuldig voor haar team en ook Kirsten van der Lecq kon steeds beter scoren aan de buitenkant en via de drie meter. Judith Terpstra hield haar speelsters scherp en speelde zelf ook een constante wedstrijd. De set bleef tot het einde spannend maar helaas was het ZVH die uiteindelijk het setpoint verzilverde, na drie setpoints te hebben gehad: 26-24.
De vierde set liet VSTS zien hoe het volleyballend allemaal klopte en dat met veel enthousiasme, werklust en hoge servicedruk de tegenstander weinig te vertellen had.
Fleur van der Laan ging op het midden steeds beter blokkeren en ook aanvallend kwam ze er steeds beter door. Aline van den Heuvel werd afgewisseld door Olivia van Wijngaarden die vooral verdedigend haar mannetje stond en ook met haar sprongservice de nodige punten maakte. Dit zorgde voor een overtuigende setstand van 18-25 in het voordeel van de Bodegraafse formatie en hiermee was een vijfde set nodig om een winnaar aan te wijzen.


De dames van VSTS gingen weer goed van start en Terpstra had door de goede passing van Rijn wat te kiezen en zo kon het blok van ZVH worden uitgeschakeld of omzeild. Met een kleine voorsprong werd van speelhelft gewisseld maar ZVH vond toch weer de aansluiting waardoor het tot het slot weer spannend bleef. VSTS hield het hoofd koel en kon het matchpoint verzilveren en was daarmee de winnaar van deze wedstrijd met 2-3. De dames zijn blij met de getoonde werklust en het betere spel en hopen dit door te trekken naar aankomende donderdag, waar gespeeld wordt voor de beker tegen Zovoc dames 1, in de Kuil om 21:00uur. VSTS staat nu op een vierde plek in de derde divisie B en heeft zeker nog kansen om hoger in ranking te komen.


De volgende competitiewedstrijd is op zaterdag 25 januari, uit tegen Volevo dames 1 in Leidschendam, om 16:00uur.
Alle support is welkom!
 Overeenkomst aanplant en vervangen bomen getekend

13-01-2020

Van de redactie

Woerden - Gemeente Woerden werkt aan het mooier, veiliger en leefbaarder maken van de openbare ruimte. Onze bomen spelen hierbij een belangrijke rol. “De kwaliteit van het bomenareaal in de gemeente Woerden is de afgelopen jaren achteruit gegaan. De aankomende jaren staan we voor een grote vervangingsopgave”, aldus wethouder Arthur Bolderdijk. Na een aanbesteding zijn Bomenwacht Nederland, Boom-Element en Boomrooierij Weijtmans geselecteerd om samen met de gemeente deze opgave aan te pakken. Zij hebben op maandag 13 januari jl. de overeenkomst getekend. Begin 2020 starten zij met de werkzaamheden.Gezond bomenareaal
De ambitie van de gemeente is het creëren van een gezond bomenareaal dat aansluit bij de beleidsambities. Er wordt gewerkt aan een duurzaam, gezond en veilig bomenareaal, gericht op de toekomst. Onder de naam Operatie #Treemark Woerden gaan de betreffende organisaties zich in de periode 2020 - 2024 richten op het verwijderen, vervangen en onderhouden van bomen in de gemeente Woerden.
 

Grote vervangingsopgave
Het huidige bomenareaal kenmerkt zich onder andere door een gebrek aan diversiteit in soorten en verkeerde soorten op een ongeschikte plek. Op verschillende locaties moeten bomen verwijderd en vervangen worden. Bomenwacht Nederland, Boom-Element en Boomrooierij Weijtmans zijn integraal verantwoordelijk voor het vervangingstraject: van programmeren, onderzoek, ontwerp, tot uitvoering en nazorg.

De vervangingsopgave wordt in kleine stappen uitgevoerd, zodat de impact kleiner is voor de maatschappij, het klimaat, de ecologie, het landschap, het wonen in de gemeente en recreatie. De organisaties gaan in gesprek met de inwoners van de gemeente Woerden en werken aan een hernieuwd bomenareaal. Eén die past bij de huidige omgeving, die van toegevoegde waarde is voor de ecologie en die opgewassen is tegen de effecten van klimaatverandering.
 

Doelstellingen overeenkomst
De overeenkomst heeft betrekking op het aanplanten en vervangen van bomen in de gemeente Woerden. Er wordt een langdurige overeenkomst afgesloten, om een kwaliteitsverbetering in het bomenareaal te kunnen doorvoeren.
 

Operatie #Treemark Woerden
De organisaties voeren de werkzaamheden uit onder de naam Operatie #Treemark Woerden. Via een website en social media kanalen houden zij de omgeving op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Er wordt informatie gedeeld over de werkzaamheden, maar ook educatieve informatie over de bomen in de gemeente. Daarnaast komt er een interactieve kaart, waarop geïnteresseerden de status van alle bomen in de gemeente kunnen raadplegen. Operatie #Treemark Woerden begint in 2020 met het aanplanten van kleine ‘bossen’ op verschillende locaties in de gemeente. Zodra zij hiermee starten, worden inwoners geïnformeerd.
 Fractie Bakker wil debat over groeiende intolerantie

13-01-2020

Van de redactie

Woerden - Fractie Bakker heeft bij de agendacommissie van de gemeenteraad van Woerden het verzoek ingediend om een debat te voeren over intolerantie. Met 17.3 miljoen inwoners wordt het in Nederland en dus ook in Woerden steeds voller en drukker. Daardoor lijken mensen steeds vaker last van elkaar te ondervinden. Daarnaast zien we dat mensen ook steeds mondiger worden en beter de weg weten te vinden om middels wetten en regels hun recht af te dwingen.


In Woerden is hiervan het duidelijkste voorbeeld, het nachtelijke stilzetten van de klokken van de Bonaventurakerk. Maar ook de discussies over Zwarte Piet, het oudejaarsvuurwerk, de maximumsnelheid op snelwegen en zaken als vlieg- en vleesschaamte hebben een beperkend effect op vrijheden van mensen. Er mag steeds minder terwijl we van nature toch zo’n tolerant volk zijn.
Om dit thema te bespreken heeft Bakker de notitie; Politiek en maatschappelijk gesprek over de neerwaartse spiraal van intolerantie, ingediend. Opmerkelijk is dat Burgemeester Molkenboer van Woerden, drie dagen na het indienen van dit bespreekstuk door Bakker, hetzelfde thema gebruikte in zijn nieuwjaarstoespraak. Bakker gaat er van uit dat het thema dan ook in de gemeenteraad van Woerden besproken gaat worden.
 Denk mee met GOUDasfalt

13-01-2020

Van de redactie

Gouda - GOUDasfalt bestaat bijna drie jaar. Er zijn al veel activiteiten op het voormalige industrieterrein ontwikkeld en diverse evenementen hebben er plaatsgevonden. Om het terrein ook op lange termijn een goede invulling te kunnen geven, werkt GOUDasfalt samen met de gemeente Gouda aan een nieuw omgevingsplan. Met een enquête vraagt GOUDasfalt inwoners van Gouda en omgeving om ideeën en suggesties, die zullen worden verwerkt in de toekomstplannen.
 

GOUDasfalt komt naar u toe
GOUDasfalt wil haar plannen en ambities graag met alle inwoners van Gouda en omgeving delen. Daarom gaan vrijwilligers van GOUDasfalt in de periode van 21 januari tot 2 februari op pad naar markten, winkelcentra en scholen in Gouda en omgeving. Zij vertellen inwoners over GOUDasfalt Next Level, welke evenementen er komen op het terrein en welke projecten worden opgepakt om GOUDasfalt verder te ontwikkelen.
 

Online enquête
Om nog meer mensen te betrekken bij de ontwikkeling van GOUDasfalt, heeft GOUDasfalt een leuk filmpje en een enquête gemaakt. Deze zijn beide vanaf 20 januari t/m 2 februari te vinden op www.goudasfalt.nl/omgevingsplan. De enquête kan dan online worden ingevuld. Welke activiteiten ziet u graag op het terrein van GOUDasfalt: sport, natuur, ambacht of meer evenementen? GOUDasfalt hoort graag ieders mening! Het kost maar een paar minuutjes om de enquête in te vullen. Onder de deelnemers worden leuke prijzen verloot.Kunstclub voor kids bij Parkvilla

13-01-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Vanaf 5 februari kunnen kids van 6 tot 16 jaar creatief bij Parkvilla worden geprikkeld bij de Kunstclub. De kinderen werken met verschillende materialen, leren veel technieken en ontdekken de mooie wereld van de kunst. Door te begeleiden in plaats van te sturen wordt de kinderen geleerd oplossingen te vinden. Zo vergroten ze hun mogelijkheden, versterkt hun gevoel van eigenwaarde en leren de kinderen hun creativiteit breed te ontwikkelen en toe te passen. Nu en in de toekomst. Inspiratie komt van interessante kunstenaars, muziek, theater en boeken en ieder jaar wordt een expositie of theatervoorstelling bezocht. Een paar onderwerpen die op het programma staan: selfies maken met houtskool of met verf, van klei luchtkastelen bouwen. Timmeren van een ideale stad. Of hoe maak je een supergroot schilderij van een lievelingsdier? 

Kijk voor meer informatie www.parkvilla.nl
 “Toppers in klassieke en eigentijdse muziek”

13-01-2020

Van de redactie

 Zondagmiddag 19 januari  treedt om 15:00 uur het Arcadië Trio op 


Waddinxveen - Het Arcadië Trio bestaat uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth. De musici leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Hun repertoire omvat werken van bekende componisten als Brahms, Beethoven en Bruch, maar ook van minder bekende grootheden als Rota, Tajčević en Zemlinsky. Zij geven concerten door heel Nederland en in België. In 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. In 2015 leidde een tournee hen naar Spanje alwaar zij concerten gaven in Madrid en Léon. Het Arcadië Trio heeft live opgetreden op zowel Radio 4 als op Radio 1.
 


Uitvoering:
Zondagmiddag 19 januari 2020 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen. Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Reserveren via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl
 

Telefonisch reserveren kan ook via 0653 28 10 16 of 0653 67 27 87.
Entree €13,00 incl. koffie of thee. Vonkpashouders en houders van de Rotterdampas €10,50. Jongeren tot 21 jaar €8,00. Alle betalingen á contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar. Website ICEparty Tienerdisco in Theater Concordia

13-01-2020

Van de redactie

Haastrecht - Ben je klaar voor het coolste feest van het jaar? Steel jij de show met ijspegels in je haar, strakke schaatsbroek of een warme schapenvacht. Op de ICE party kan alles als het maar ijs en ijskoud is. Op zaterdag 25 januari is er voor de 7e keer een tienerdisco in Theater Concordia.  Theater Concordia wordt omgetoverd tot ijspaleis, glijd over de dansvloer met je coole moves waar de muziek als een lawine over je heen raast. Een profi DJ zorgt ervoor dat je in beweging blijft, anders zou je nog bevriezen;-) Er is een echte ICE Bar waar alcoholvrije drankjes, koek en zopie te koop zijn. Op school hangen stemlijsten om je favoriete dancetracks aan te vragen. Dus ijskoude feestgangers uit groep 7, 8 en de brugklas, zet deze datum met stip in je agenda en vergeet niet je vrienden en vriendinnen uit te nodigen. Zoals altijd kun je ook weer leuke selfies maken en is er nog veel meer te beleven, maar dat zie je vanzelf wel als je komt.

 

Nog even in het kort:
Waar: Theater Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht
Wanneer: Zaterdag 25 januari 2019 van 19.30 - 22.30 uur
Leeftijd: groep 7, groep 8 en brugklas
Thema: ICE Party
€ 5,00 inclusief drankje
Kaarten via www.theaterconcordia.nl
 

Tijdens de disco zijn alle ouders van harte welkom in het gezellige Grand Café Concordia. Uw kinderen zijn in goede handen van de Concordia vrijwilligers in de grote zaal. Daarnaast scheelt het ook een ritje huiswaarts. Dus van harte welkom!
 Bodegraver Ronald van Assen lanceert twee avonturenromans

12-01-2020

Van de redactie

Bodegraven – 25 januari 2020 verschijnen maar liefst twee romans van Ronald van Assen; De acht poorten en Een boodschap uit het verleden.
Tijdens het BOEK10 SchrijfEvent in theater Het Klooster in Woerden worden De acht poorten en Een boodschap uit het verleden gelanceerd. De acht poorten is het eerste deel van de trilogie over Ron en Geertje, Een boodschap uit het verleden is het tweede deel. Naast de avontuurlijke verhaallijn in het zeventiende eeuwse Delft, bevatten beide boeken wandelroutes die langs de plekken uit het verhaal voeren. Vanaf 25 januari zijn de boeken verkrijgbaar in iedere (online)boekhandel.


De acht poorten
Wanneer de zestienjarige Ron op een dag – geheel tegen zijn zin – zijn moeder helpt, valt hij in een vijver. Wanneer hij bijkomt, blijkt hij op precies dezelfde plek te zijn, alleen dan in de zeventiende eeuw. Hij ontmoet daar Geertje. Zij helpt hem te overleven in deze voor hem vreemde omgeving. Om terug te keren naar zijn eigen tijd moet Ron acht voorwerpen verzamelen uit de stadspoorten van Delft. Tijdens zijn zoektocht beleeft hij spannende avonturen en ontmoet hij verschillende bekende Delftenaren. Zal het hem lukken? Wil hij uiteindelijk nog wel terug?


Een boodschap uit het verleden
Geertje heet inmiddels Geertruida en is de rijkste vrouw in het zeventiende eeuwse Delft. Ondanks haar rijkdom is ze niet gelukkig. Ze mist haar grote liefde Ron en wil niets liever dan bij hem zijn. Daarvoor moet ze een manier vinden om naar de eenentwintigste eeuw te reizen. Met behulp van haar goede vriend broeder Edward lukt het haar. De prijs is echter hoog. Hoe overleef je als inwoner uit de zeventiende eeuw in onze moderne tijd?

Signeren
Zaterdag 8 februari is Ronald te gast bij Verkaaik Boeken aan de Lange Tiendeweg 35 te Gouda. Hij kan u tussen 14.00 en 16.00 uur alles vertellen over zijn nieuwe boeken.
 Heren VSTS herpakken zich tegen Taurus H4

12-01-2020

Door: Daisy van der Neut

Houten/Bodegraven - Afgelopen zaterdag hervatte de heren van VSTS de competitie tegen Taurus H4. Na een moeilijke start de wedstrijd wisten de heren zich te herpakken en de wedstrijd met winst af te sluiten. De eerste set begon onwennig en al snel werd er tegen een achterstand aan gekeken. Het eigen spel van de Kraan & Roos Constructie equipe van VSTS was helaas niet te zien. De eerste set ging dan ook verloren met 25-18.
 

De Bodegravers werden even goed wakker geschud en het spel begon vanaf de 2e set te draaien. Al snel werd er initiatief genomen door VSTS en Taurus had het nakijken. De mannen uit Houten kwamen er in de rest van de wedstrijd niet meer aan te pas waardoor VSTS redelijk gemakkelijk de wedstrijd naar zich toe kon trekken met setstanden van 12-25, 18-25, 17-25. Concurrent VV Utrecht komt dichterbij en de 2e seizoenshelft zal een spannend slot kennen.Zaterdag 25 januari is de volgende wedstrijd tegen nummer 10 ZVH H3 in Zevenhuizen.1 februari speelt VSTS weer thuis om 16.30 uur tegen VTC Woerden, graag tot dan!Rohda’76 gelijk tijdens trainingsweekend

12-01-2020

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - De selectie van Rohda’76 streek afgelopen weekend voor trainingskamp neer in het Brabantse Alphen. Op vrijdagavond stond er voor de Bodegravers een training in de zaal op het programma. Een dag later nam Rohda’76 het in Echteld op tegen de plaatselijke voetbalvereniging, ook een vierdeklasser. Na de 1-0 voor de thuisclub zorgde Joppe van Veldhuizen voor de 1-1 eindstand.

Komende zaterdag hervat Rohda’76 de competitie. Dan spelen de blauwhemden het restant van de eerder gestaakte uitwedstrijd tegen Kamerik. Daar moet Rohda’76 proberen om in 40 minuten tijd een 2-1 achterstand ongedaan te maken.
 

Zaaltraining Rohda’76
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

12-01-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 13 januari tot en met 17 januari weer een heerlijk menu voor u.


Maandag
Champignonsoep, aardappelen, hamburger,
gebakken uiringen, sperziebonen, jus, toetje
 

Dinsdag
Minestronesoep, aardappelen, gehaktbal,
wortel/doperwtjes, plakjes komkommer jus, toetje
 

Woensdag
Runderbouillon, bami goreng met Chinese wok groenten,
kroepoek, saté saus, omeletreepjes, augurk, toetje
 

Donderdag
Mosterdsoep, rauwe andijvie stamppot met spekjes,
braadworst, jus, toetje
 

Vrijdag
Groentesoep, aardappelpuree, draadjesvlees,
bloemkool, jus, toetje

 

Adres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Lezing ‘Plaagdieren zijn onmisbaar voor de biodiversiteit in je tuin’

12-01-2020

Van de redactie

 Woensdag 29 januari 20.00 uur 
Gouda - Lezing ‘Plaagdieren zijn onmisbaar voor de biodiversiteit in je tuin’, door Suze Peters in het infocentrum aan het Heempad (ingang Ridder van Catsweg t.h.v. 263-321 Prinsessenflat Marianne). Aanmelden via de website


Foto Ab H Baars


De kranten staan vol over hoe slecht het gaat met de natuur en de biodiversiteit. Dus als je geen chemisch poeder of verdelgende spray meer wilt gebruiken om onkruid en plaagdieren te bestrijden; wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif? Suze Peters schreef er een boek over: Het Plaagdierboek. Een leerzame en praktische gids met alle ‘lastige tuinbeestjes’ in de hoofdrol, zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote ‘tuinweb’.


Op 29 januari aanstaande zal Suze op uitnodiging van IVN afdeling IJssel en Gouwe aan de hand van de bladluis uit de doeken doen hoe dit web werkt. En hoe je ermee aan de slag kunt in je eigen tuin. Na deze lezing ga je anders naar plaagdieren kijken. Je leert ze kennen en begrijpen, zodat je meer tolerantie voor ze zult hebben. En ga je vanzelf minder vertrappen en meer vertroetelen.


 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina