NIEUWSBetaal niet voor het maken van een afspraak bij de gemeente

17-09-2020

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht door de website afspraakloket.nl. Onze gemeente werkt NIET samen met deze website en wij adviseren ook iedereen om hier geen gebruik van te maken. 

Via zoekmachines op internet kunt u terecht komen op websites als www.afspraakloket.nl die zeggen een afspraak voor bijvoorbeeld het verlengen van uw rijbewijs voor u te kunnen maken en worden er kosten in rekening gebracht. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk werkt NIET samen met deze site of andere websites voor het maken van een afspraak. Een afspraak is GRATIS en kunt u alleen via de website van de gemeente maken.
 

Afspraak maken bij de gemeente
Een afspraak bij de gemeente maakt u gratis via de website of telefonisch via nummer 0172-522-522. Meepraten over Raadhuisweg/Zoutmansweg

17-09-2020

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Op dinsdag 22 september 2020 en vrijdag 25 september 2020 organiseert de gemeente een inloopavond over de plannen voor de herinrichting van de Raadhuisweg/Zoutmansweg in Reeuwijk. U bent hierbij van harte uitgenodigd. U kunt de plannen ook digitaal inzien en uw vragen en opmerkingen laten horen.


Voorlopig ontwerp
Om van de Raadhuisweg/Zoutmansweg een dorpse weg te maken met een lagere snelheid, stimuleren we het doorgaand verkeer om van de randweg gebruik te maken. Daarnaast krijgen fietsers volop de ruimte. Het college van burgemeester en wethouders heeft bij de herinrichting van de Raadhuisweg/Zoutmansweg gekozen voor een (voorlopig) ontwerp met een doorfietsroute. Dat betekent dat de mogelijkheid van fietsen op het pad gehandhaafd blijft maar dat fietsers ook op de weg de ruimte krijgen om veilig te fietsen.


De stukken op basis waarvan het college een besluit heeft genomen, liggen tot en met half oktober ter inzage. U kunt hierover vragen stellen. Dit kan zowel digitaal als tijdens de inloopavonden.


Inloopavonden
Bij de inloopavonden ziet u op schetsen en sfeerimpressies hoe de vernieuwde Raadhuisweg/Zoutmansweg eruit komt te zien. We leggen u uit waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt en u kunt vragen stellen. Daarnaast nodigen wij u uit om met ons mee te denken over het type lichtmasten, het soort beplanting en over de locaties van parkeervakken. U kunt op basis van meerkeuze voor de eerste twee onderdelen uw voorkeur uitspreken.


Locatie en tijden
De inloopavonden vinden plaats in zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1 in Reeuwijk. Het is belangrijk dat we de coronamaatregelen naleven met elkaar. Daarom moet u zich van tevoren aanmelden voor een tijdsblok, waarbij steeds ruimte is voor maximaal 20 personen:

• dinsdag 22 september, 21-22 uur

• vrijdag 25 september, 20-21 uur

• Vrijdag 25 september, 21-22 uur

Ondernemers melden zich aan voor het tijdsblok op dinsdag 22 september tussen 20 en 21 uur, via een e-mail naar info@bodegraven-reeuwijk.nl. Ook hier geldt een maximum van 20 personen.

Online mogelijkheden
Kunt u niet naar een inloopavond komen? Het voorlopig ontwerp is tot en met 15 oktober te bekijken in het Huis van Alles aan de Van Staverenstraat in Reeuwijk-Brug of op de projectpagina op deze website. U kunt uw vragen stellen of uw voorkeuren of opmerkingen persoonlijk doorgeven aan projectleider Barbara Wortman via 0172 522 522 of info@bodegraven-reeuwijk.nl.

Vervolg
We verzamelen al uw op- en aanmerkingen en voorkeuren. Het college neemt ze mee in de besluitvorming. Wij informeren u via de lokale media zodra er een definitief besluit is, naar verwachting begin november. Het definitief ontwerp en hoe is omgegaan met uw reactie kunt u dan bekijken op onze website.

Heeft u vragen? Neem contact op met projectleider Barbara Wortman via 0172 522 522 of info@bodegraven-reeuwijk.nlAanhouding motorrijders A16 Breda - Rotterdam

17-09-2020

Van de redactie

Breda / Rotterdam / Waddinxveen - De politie hield woensdagochtend 16 september een 24-jarige man uit Rotterdam en een 22-jarige man uit Waddinxveen aan in verband met het onderzoek naar de motorrijders die levensgevaarlijk reden over de A16 nabij Breda. Ze worden verdacht van poging doodslag en overtreding van artikel 5A van de wegenverkeerswet; opzettelijk levensgevaarlijk rijgedrag vertonen. De beelden van de rit waren een paar weken terug op social media te zien.
 

Politiemensen van Team Verkeer Zeeland-West-Brabant hielden gisterenochtend, in samenwerking met de Landelijke Eenheid, Team Verkeer Den Haag en Team Verkeer Rotterdam, twee van de drie vermoedelijke bestuurders van de motoren aan die met levensgevaarlijk rijgedrag over de A16 reden in de richting van Breda naar Rotterdam. De twee verdachten werden vanochtend rond 6:00 uur in hun woning en op straat aangehouden. Daar kregen zij van agenten te horen dat ze verdacht worden van poging doodslag en overtreding van artikel 5A van de wegenverkeerswet; opzettelijk levensgevaarlijk rijgedrag vertonen. Ook hun rijbewijzen zijn ingenomen. De identiteit van de derde verdachte die bij de motorrit betrokken was is bekend en de politie vraagt hem zich te komen melden.Onderzoek
Team Verkeer startte samen met Team Digitale Opsporing, na het zien van de beelden op social media, direct het onderzoek naar de motorrijders. In het onderzoek zijn verschillende opsporingstechnieken gebruikt, zo is onder andere gebruik gemaakt van de beelden van verkeerscamera’s. Ook plaatste het team een getuigenoproep waarin contact werd gezocht met mensen die de motoren mogelijk hadden zien rijden. Hierop kwamen veel tips binnen waarvan sommige een grote bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek. De vele bruikbare tips hebben er dan ook, in combinatie met goed politiewerk, voor gezorgd dat de identiteit van de motorrijders is achterhaald. Eind augustus volgde de doorzoeking van de woningen van de verdachten en werd er onder andere beslag gelegd op verschillende elektronische apparaten en één motor. Afgelopen weekend is nog een motor in beslag genomen.


Poging doodslag
De verdachten worden onder andere verdacht van poging doodslag. De tenlastelegging is onder andere gebaseerd op de snelheden die motorrijders reden. Uit onderzoek is gebleken dat de drie ongeveer 270 kilometer per uur hebben gereden. Dat houdt in dat ze per seconde 75 meter aflegden. Ook wees het onderzoek uit dat ze met ruim 260 kilometer per uur het overige verkeer rechts inhaalden en met ruim 190 kilometer per uur tussen twee voertuigen door reden. Met dit soort snelheden en weggedrag is de kans op een dodelijk ongeval zeer groot. Gezien het beeldmateriaal hebben de motorrijders willens en wetens dit risico genomen. Er zijn bij de politie zaken bekend waarbij motorrijders met dit soort snelheden achterop een personenauto zijn gereden en inzittenden daarbij zijn overleden.


Melden
Dit soort rijgedrag is onacceptabel en neemt de politie dan ook hoog op. Er wordt flink geïnvesteerd in het opsporen van dit soort roekeloze weggebruikers. Maar net als bij dit onderzoek, hebben we ook de hulp van u nodig. Ziet u een voertuig dat levensgevaarlijk rijgedrag vertoont, bel direct 112! Beschikt u over dashcambeelden? Deel deze dan met de Politie. Contact opnemen kan via 0900 8844 of digitaal via deze link.Gemeente sluit woning in Woerden

17-09-2020

Van de redactie

 Zes maanden sluiting wegens vermoeden drugshandel 

Woerden - Vanwege de vondst van drugs en producten die gebruikt worden voor de handel in drugs heeft de gemeente Woerden een woning in Molenvliet gesloten. De sluiting geldt vanaf donderdag 17 september voor zes maanden.

Eerder dit jaar vond de politie een ruime handelshoeveelheid harddrugs en softdrugs, in een woning aan de Wederikveld in Woerden. Ook werden een grammenweegschaal, drie telefoons en notitieboekje gevonden met verwijzingen naar de telefoons. Dit zijn indicaties van drugshandel.
 

Veilige woonomgeving
Drugshandel levert onwenselijke en gevaarlijke situaties op in de omgeving. Zo is er een verhoogd risico op overvallen door rivaliserende criminelen (rip deals) en ongewenst bezoek door drugsdealers. Het is dan ook een prioriteit van de gemeente om drugsgerelateerde activiteiten, zoals productie en handel te stoppen. Om de veiligheid van mensen in de omgeving van de woning te waarborgen en te zorgen dat de woning niet langer bekend kan staan als drugspand, heeft de gemeente besloten de woning tijdelijk te sluiten.


Bestrijden doen we samen
Burgemeester Victor Molkenboer: “Veilig samenleven moet vanzelfsprekend zijn in de gemeente Woerden. Drugshandel staat dat in de weg en is onacceptabel. Sluiting is een krachtig middel om drugshandel te stoppen. Inwoners kunnen ons helpen bij de bestrijding van drugshandel, door contact op te nemen met de politie als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem.”
 

Ondermijnende criminaliteit
Drugshandel is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maken criminelen uit de onderwereld gebruik van diensten van de bovenwereld. Zoals in dit geval door een woning te gebruiken voor de handel in drugs. Ondermijnende criminaliteit is in Nederland een diepgeworteld probleem. Daarin vormt de gemeente Woerden helaas geen uitzondering. Het gezamenlijk aanpakken van ondermijnende criminaliteit heeft dan ook hoge prioriteit bij de gemeente en andere veiligheidspartners. Hulpdiensten ingezet bij zoekactie in Surfplas

17-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk - De hulpdiensten zijn woensdagavond even voor 24.00 uur opgeroepen voor een zoektocht naar mogelijk een persoon te water aan de Reeuwijksehoutwal. De surfplas is door de politie, brandweer, ambulancemedewerkers en een traumahelikopter afgezocht. Na een lange zoektocht is er geen persoon aangetroffen.  
 


Foto: archief Digitale Bodegraafse KrantOndernemen in tijden van corona: Nederlandse ondernemers vrij positief

17-09-2020

Van de redactie

Hoewel het beeld is dat er in Nederland momenteel een flink aantal ondernemers is dat het moeilijk heeft, laat het onderzoek ‘Ondernemen in tijden van corona’ zien dat het met een groot deel van de Nederlandse ondernemers goed gaat. Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) uitgevoerd onder 1695 respondenten in de periode eind juli - begin augustus blijkt dat 4 van de 10 ondernemers de huidige bedrijfssituatie een 8 of hoger geeft. Gemiddeld beoordelen ondernemers hun bedrijfssituatie met een 6,8 als vrij positief. Er is wel veel variatie tussen sectoren. Zo beoordelen ondernemers met een bedrijf in de sector sport, cultuur en recreatie hun situatie met een magere zes (5,9).
 

Bijna de helft van de ondernemers staat er positief voor en gaat onveranderd door of is zelfs aan het groeien. De sectoren bouw en detailhandel staan er vaker goed voor dan andere sectoren. Ongeveer een kwart heeft het moeilijker en geeft aan bezig te zijn met overleven, te krimpen of zelfs (bijna) failliet te gaan. Daarvan is vaker sprake in de horeca en cultuur, sport en recreatie.


Verschillen tussen sectoren
Er zijn diverse sectoren die het moeilijk hebben. Het gaat hierbij vooral om horeca en cultuur, sport en recreatie. Daar heeft corona het meeste (negatieve) impact gehad, en daar zijn de rapportcijfers dan ook het laagst. Zo kreeg in deze sectoren meer dan driekwart van de ondernemers te maken met een omzetdaling. Een vergelijkbaar beeld zien we als vooruit gekeken wordt naar de impact van de coronacrisis in de komende zes maanden.
 

Stoppen?
Het merendeel van de ondernemers (73%) denkt voorlopig niet aan stoppen. Een klein deel (14%) geeft aan wel eens te twijfelen over, of te denken aan stoppen met de onderneming. Een groot deel hiervan geeft aan dat dit te maken heeft met de coronacrisis. Een veelgenoemde reden is dat men te weinig klanten of opdrachten heeft.


Aanpassingen
Ondernemers hebben in de afgelopen maanden aanpassingen gedaan. Zo heeft 21% in de afgelopen maanden gebruikt gemaakt van financiële regelingen, 18% heeft kostenbesparingen gerealiseerd, 17% heeft zijn bedrijfsreserves moeten aanspreken, 15% heeft zijn (online) zichtbaarheid verbeterd en ook 15% heeft zijn of haar product of dienst aangepast. Bijna een kwart geeft aan (meer) te zijn gaan thuiswerken (24%) of meer digitale mogelijkheden te hebben gebruikt (22%). Het merendeel van de ondernemers geeft aan dat deze aanpassingen toe te schrijven zijn aan de coronacrisis.


De toekomst
Voor de komende zes maanden richten veel ondernemers zich op het realiseren van nieuwe of meer klanten. Dat blijkt ook uit de belangrijkste plannen die ondernemers de komende maanden hebben met hun bedrijf. Die bestaan uit het verbeteren van de (online) zichtbaarheid van het bedrijf, marketingacties om klanten te werven en aanpassingen van het product of de dienst. Ook het aangaan van nieuwe samenwerkingen en meer gebruik maken van digitale mogelijkheden wordt relatief vaak genoemd.


Het onderzoek `Ondernemen in tijden van corona’ is uitgevoerd onder 1695 zzp’ers en mkb’ers. Het veldwerk is gedaan van 22 juli t/m 9 augustus 2020.Koningin Máxima opent borstkankermaand tijdens jubileum Borstkankervereniging Nederland

17-09-2020

Van de redactie

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagochtend 1 oktober de jaarlijkse borstkankermaand tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) in World Forum The Hague. Tijdens borstkankermaand wordt ieder jaar in oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft.


Koning Máxima opent de borstkankermaand officieel door het boek ‘Alles over borstkanker’ in ontvangst te nemen. Het boek is onder andere geschreven door borstkankerchirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam. Daarnaast presenteert BVN de laatste cijfers over borstkanker en wordt stilgestaan bij de noodzaak en de doelen van de vereniging. Koningin Máxima spreekt over de late gevolgen van borstkanker, over vroege opsporing en over erfelijke/familiaire aanleg met mensen die hier zelf ervaring mee hebben. Ook spreekt ze enkele van de 230 vrijwilligers van BVN over hun inzet en betrokkenheid.


Borstkankervereniging Nederland zet zich sinds 1980 in voor de belangen van alle mensen met borstkanker, erfelijke aanleg daarvoor en hun naasten. De vereniging streeft naar passende behandeling, zorg en steun. Tijdens borstkankermaand brengt BVN borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg onder de aandacht en verzorgt onder andere (online) bijeenkomsten voor lotgenotencontact.

 Een schone straat begint bij jezelf!

16-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op 19 september is het World Clean Up Day. Op deze dag gaan in de hele wereld mensen aan de slag om zoveel mogelijk zwerfafval in hun buurt op te ruimen. In onze gemeente doen we hier met 'De Zwerfafvalchallenge' ook aan mee: Met zoveel mogelijk inwoners pakken we samen het afval op straat en in de natuur aan. Vanwege het corona-virus doen we dat niet in grote groepen, maar dat wil niet zeggen dat je zelf niet de handen uit de mouwen kan steken om op deze dag jouw straat een stukje schoner te maken. Ga zaterdag de straat op en zorg dat je jouw omgeving weer een stukje schoner achterlaat! Je kunt prikkers, vuilniszakken en vuilniszakhouders lenen bij Cyclus of de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.


In de eerste plaats, voorkom zwerfafval!
Wist je dat veel zwerfafval ontstaat doordat PMD zakken te vroeg worden opgehangen, of door restafval dat naast een container wordt neergezet. Katten, soms honden, maar ook ratten scheuren de achtergebleven zakken open op zoek naar etensresten en voordat je het weet waait de inhoud alle kanten op. Voorkomen is dus altijd beter dan achteraf moeten opruimen met elkaar. De straat is van ons allemaal en je houdt jouw huis toch ook netjes? Hou dus in de gaten wanneer het PMD-afval wordt opgehaald en laat het niet onnodig aan de lantarenpalen hangen. Is de container defect of vol, neem dan jouw zak gewoon even mee terug naar huis en bel Cyclus (0182-547500) om een melding te maken.


World Clean Up Day
World Clean Up Day is een wereldwijd initiatief waar het lokale initiatief ‘De Zwerfafvalchallenge’ graag op aansluit. Ook Cyclus doet dit jaar mee: Bij hen kun je, net als bij de gemeente, gratis prikkers, vuilniszakken, vuilniszakhouders en gekleurde hesjes lenen. Bovendien haalt Cyclus zo gewenst na afloop van jouw opruimactie het afval gratis op. Meld jouw initiatief daarom snel aan bij communicatie@cyclus.nl of bel met de gemeente (0172-522 522) en help mee om met elkaar de vloer aan te vegen met Zwerfafval in Bodegraven-Reeuwijk. Popronde presenteert ‘Popronde Poppodium Pre-Party’

16-09-2020

Van de redactie

Woerden - Popronde, het grootste reizende festival van Nederland gaat dit najaar toch op tour. Van 12 september tot en met 28 november doet het festival de Nederlandse poppodia aan, onder het mom van de ‘Popronde Poppodium Pre-Party’. Op zondag 27 september strijkt het festival neer in Podium Bredius in Woerden.
 

Een Poprondeshow in ieder poppodium in Nederland, ongeacht in welke stad of regio het podium zich bevindt, dat is het idee van de Popronde Poppodium Pre-Party. Een ‘Pre-Party’ omdat de originele editie van het festival, dat dit najaar zou plaatsvinden is verplaatst naar begin 2021. Vanwege de corona maatregelen; ‘Popronde vindt plaats in kroegen, kerkjes, kledingwinkels en kapperszaken, locaties waarin het publiek geen anderhalve meter afstand kan waarborgen,’ aldus Chris Moorman, hoofd communicatie van het festival. ‘In de poppodia is deze mogelijkheid er wel, het gros organiseert al kleine concerten voor 30, 40 of misschien zelfs 100 man publiek, dat zit in de zaal en de afstand keurig bewaart. Een uitgelezen kans dus om toch nog iets voor die 146 geselecteerde acts te kunnen betekenen, en ze hopelijk allemaal tenminste één keer te kunnen laten spelen dit najaar.’ 

Geen vervanging voor de Popronde
De Poppodium Pre-Party is geen vervanging voor de Popronde, maar een aanvulling op het beproefde concept, geboren vanuit de beperkingen die de pandemie oplegt. Een ander concept, met andere voorwaarden, zo wordt niet enkel vastgehouden aan de 42 speeldata en steden die Popronde normaal gesproken telt, maar zijn ook podia als De Groene Engel in Oss, P60 in Amstelveen, het Beest in Goes en Q-Factory in Amsterdam speellocaties. Moorman: ‘Een van de ambities die we hebben uitgesproken in onze gehonoreerde BIS aanvraag is dat we het gat tussen Popronde en het podiumcircuit willen verkleinen, met dit concept nemen we alvast een aanloop daar naartoe, door de banden met de podia die we normaal gesproken niet aandoen ook aan te trekken, en Popronde opnieuw bij hen en hun publiek onder de aandacht te brengen’
 

Popronde optredens zijn normaal gesproken gratis toegankelijk, maar gezien de situatie waarin de podia zich bevinden, het mislopen van inkomsten, is besloten dat ieder podium maximaal 5,- entree mag heffen.
 

De Popronde Poppodium Pre-Party begint op zaterdag 12 september in Doornroosje, in thuisstad Nijmegen waar het festival traditioneel aftrapt. De tour eindigt op 28 november met een eindfeest in de Melkweg in Amsterdam. Op zondag 27 september strijkt het festival neer in Podium Bredius in Woerden. Er zijn optredens van KY., Phillipine en Voidfare.
Alle andere speelsteden en locaties, en het bijbehorende programma zijn te vinden op www.popronde.nl.
 Expositie Kooijman Interieurs ‘De paarden van Inge Sips’

16-09-2020

Van de redactie

Woerden - ‘Wat maakt 'het paard' in mij los? Wanneer denk ik 'wow'?’, zegt Inge Sips. Dat is als ze vanuit een auto- of treinraam paarden ziet galopperen, in een film aanstormende paarden in een Middeleeuwse veldslag voorbij ziet gaan en werken bekijkt van kunstenaars die door de eeuwen heen het paard op hun eigen wijze verbeelden.


Voor deze tweevoudige winnares van de RijnKUNSTprijs van KUNSTaandenRIJN is ook spannende muziek is een inspiratiebron. “Het Erlkönig lied van Schubert, 15e eeuwse estampies (middeleeuws populaire dansmuziek) en hedendaagse Dance. Mijn verbeelding slaat op hol, er springt een vonk over. Hier moet ik iets mee in mijn werk. Dit wil ik overbrengen op doek, papier, uitwerken in 3-D. Het paard, springend, schreeuwend, bijtend, dreigend, maar ook met ingehouden kracht, samengebalde spieren, machtig. Zo moet het overkomen in mijn werk.”
Inge volgde de Academie voor Beeldende Kunst (Monumentale Vormgeving), Maastricht en studeerde Culturele Wetenschappen.


Een groot deel van haar werk is tot eind februari te zien bij Kooijman & Gladzo interieur en parket aan de Touwslagersweg 14 Woerden.
 Bijeenkomst voor jongvolwassenen Stichting Boek en Troost

16-09-2020

Van de redactie

Gouda - De Stichting Boek en Troost organiseert 1 oktober a.s. van 19.30 -21.30 uur een bijeenkomst in Buurtpunt Zoutman, Zoutmanplein 6a, te Gouda.
 


Als jongvolwassene een ouder verliezen
Je bent in een leeftijdsfase waarin je bezig bent met studie, een carrierere, een eigen leven opbouwen en dan overlijdt een van je ouders. Het leven staat stil, je bent overgeleverd aan jezelf. Je bent jong en hebt die steun en liefde van die ouder nog hard nodig. Veel jongvolwassenen ervaren dat hun verdriet en gemis lastig te delen is met leeftijdgenoten omdat de werelden plotsklaps zo verschillen van elkaar. Daarnaast vindt de omgeving het ook lastig om te vragen wat je nodig hebt. Je hebt als nabestaande te maken met het ongemak van de omgeving. Die voelt zich onmachtig om iets aan je verdriet te doen. Als rouwende moet je zelf aangeven wat je nodig hebt. En dat is ook lastig. Want je weet soms helemaal niet wat je nodig hebt. Je voelt verdriet, gemis.
Om over deze en andere ervaringen te kunnen praten organiseert Boek en Troost een bijeenkomst voor lotgenoten.
Info: www.boek-en-troost.nl Aanmelden (verplicht): info@boek-en-troost.nlFilmaanbod Concordia Filmavond

16-09-2020

Van de redactie

Haastrecht - Even in een andere wereld genieten van goede films. Dat kan. Elke twee weken op donderdagavond is er in Theater Concordia een Filmavond met een zeer gevarieerd aanbod kwaliteitsfilms. Deze films zijn echte aanraders om te zien. En om de bezoeker ook vooraf context te geven worden de films kort toegelicht door Arthur Weghorst. ‘Een heel waardevolle toevoeging’, aldus een bezoeker.
 

De film draait in Theater Concordia op groot scherm met een fantastisch geluid. De zaal is huiselijk ingericht en u wordt aan uw tafeltje bediend.
Daarmee wordt de filmavond wordt natuurlijk coronaproof volgens RIVM richtlijnen georganiseerd.
 

Ook worden er op de woensdagmiddag in schoolvakanties kinderfilms vertoond. Meer info en Kaarten zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl en te koop in Grand Café Concordia op openingsdagen vanaf 17.00 uur. 

 

 


 Achttien aanhoudingen bij internationale actie tegen drugs

16-09-2020

Van de redactie

Den Haag - Rechercheurs van de politie Eenheid Den Haag hielden woensdag 16 september samen met de politie in Spanje en België een grote internationale actie tegen een crimineel netwerk dat handelde in drugs. Op dit moment zijn achttien personen, in de leeftijd tussen 25 en 68 jaar, aangehouden. Naast de aanhoudingen werden er invallen gedaan op tientallen locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije. Daarbij zijn verdovende middelen, vuurwapens en contant geld aangetroffen. Ook werd er beslag gelegd op tientallen auto’s.
 

De recherche kreeg deze criminele organisatie in beeld na een langdurig en uitgebreid opsporingsonderzoek. Tijdens de actie vandaag werden bijna duizend politiemensen in verschillende landen ingezet. Naast de achttien aanhoudingen werden er gelijktijdig tientallen invallen gedaan op diverse locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije.
 

De meeste aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Voor een aantal geldt ook dat zij verdacht worden van verboden wapenbezit. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten.
 

In de video spreekt men nog van 17 aanhoudingen, het zijn er inmiddels 18

Witwassen
Het vermoeden bestaat dat de in beslag genomen goederen met winsten uit de handel in verdovende middelen zijn verkregen. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals de handel in verdovende middelen.

Internationaal onderzoek
Dit internationale onderzoek is mogelijk geworden door een Spaans-Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is samengewerkt via Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken. Nederland heeft de Spaanse en Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de aangehouden verdachten.

Encrochat
Het rechercheteam heeft in dit onderzoek ook gebruik gemaakt van informatie die werd verkregen van het bedrijf Encrochat. Deze chatdienst werd onlangs door de Nederlandse politie gekraakt. Dat bedrijf bood jarenlang cryptocommunicatiediensten aan, voornamelijk aan criminelen.  Coronadashboard aangepast: meer gegevens en vernieuwd ontwerp

16-09-2020

Van de redactie

Het coronadashboard is opnieuw uitgebreid en verbeterd. Er is nu voor heel Nederland informatie over virusdeeltjes in het rioolwater. Bovendien biedt het nieuwe ontwerp een beter overzicht van de cijfers en statistieken. Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Rioolwater laat in een vroeg stadium zien hoe het ervoor staat met het virus. Het aantal locaties waarop dit gebeurt, is de afgelopen weken uitgebreid van 80 naar 318, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Ook wordt nu wekelijks op bijna al deze plekken gemeten. Zo is beter en vroeger te zien hoe het virus zich ontwikkelt.


Vernieuwd ontwerp
Het vernieuwde dashboard presenteert de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts. Minister Hugo de Jonge (VWS): “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.” De komende tijd wordt het dashboard steeds verder verbeterd en worden nieuwe bronnen toegevoegd.


Dashboard geeft overzicht
Met het coronadashboard brengt het ministerie van VWS belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland samen, zoals het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Burgers, beleidsmakers en wetenschappers kunnen zo in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden.


Meer informatie vindt u op het Dashboard coronavirus.Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen ondertekenen intentieovereenkomst tot ondersteuning

15-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Woningcorporatie Mozaïek Wonen in Gouda gaat vanaf 1 januari 2021 Woningbouwvereniging Reeuwijk (Wbv. Reeuwijk) ondersteunen bij hun bedrijfsvoering. Vandaag is daarvoor de  intentieovereenkomst getekend. Wbv. Reeuwijk blijft een zelfstandige corporatie met eigen  beleidskeuzes en een eigen inzet voor de volkshuisvesting. Voor de huurders en woningzoekenden wordt hiermee de continuïteit in de dienstverlening en de bedrijfsvoering kwalitatief versterkt. Voor de dienstverlening aan huurders en woningzoekenden blijven de bekende mensen aanwezig op hetzelfde kantoor van Wbv. Reeuwijk. 

Versterken continuïteit en kwaliteit
Wbv. Reeuwijk, lokaal goed geworteld in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is met haar kleine organisatie op onderdelen kwetsbaar. Om een goede continuïteit in de dienstverlening blijvend te waarborgen en de relatief grote volkshuisvestelijke opgaven en de steeds ingewikkeldere wet- en regelgeving kwalitatief goed te kunnen uitvoeren, is naar ondersteuning gezocht. Deze is gevonden bij collega Mozaïek Wonen. Daar wordt vanaf januari de gehele bedrijfsvoering ondergebracht. Waarbij alle klantencontacten, net zoals nu, in het eigen kantoor op dezelfde wijze en door dezelfde mensen worden behartigd. De ondersteuning biedt voor Wbv. Reeuwijk belangrijke continuïteits- en kwaliteitsvoordelen op het gebied van wet- en regelgeving, tal van financiële/administratieve zaken, de projectontwikkeling, de toenemende digitalisering en zaken als communicatie.
 

Zelfstandig verantwoordelijk
Wbv. Reeuwijk blijft zelfstandig met de eigen ledenvergadering en huurdersorganisatie. Ze blijft zelf verantwoordelijk voor de volkshuisvestelijke opgaven en financiële continuïteit met een eigen Raad van Commissarissen en directeur.
 

Nauw contact met huurder blijft
Vincent van Luit, directeur-bestuurder Wbv. Reeuwijk: “Wij zijn een organisatie met een sterke lokale binding. Daarbij past het nauwe en persoonlijk contact met onze huurders. Dat willen we graag zo houden. Om dit te kunnen voortzetten en het hoofd te kunnen bieden aan de toenemende regeldruk van buitenaf en de relatief grote volkshuisvestelijke opgave, is nu de tijd gekomen dat de collegiale kennis en ondersteuning van een grotere organisatie als Mozaïek Wonen meer dan welkom is”.
Ron de Haas, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: “Wij willen ons daarvoor graag inzetten. Als buur-corporaties was er al een goede relatie. Deze wordt nu intensiever, met behoud van ieders identiteit en ambities. Dat is mooi dat dat kan”.
 

Werkzaam in dezelfde regio
Mozaïek Wonen verhuurt ongeveer 10.000 verhuureenheden in Gouda, Bodegraven, Nieuwerbrug en Moordrecht. Wbv. Reeuwijk bezit circa 1.100 verhuureenheden in Reeuwijk, Driebruggen en Waarder. Beide woningcorporaties zijn werkzaam in de woningmarktregio Midden-Holland en daarbinnen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.  1000 jaar Herfst in de Meije

15-09-2020

Van de redactie

 Cultuurhistorische ontdekkingstocht in de Meije en Zegveld  


De Meije / Zegveld - Op zaterdag 26 september organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van de Meije en Zegveld.
De deelnemers maken tijdens de excursie een reis door de tijd. 

De Groene Hart gids ontvangt de deelnemers vanaf 9:45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan de deelnemers gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd. Na deze wandeling gaan de deelnemers per auto naar de schraallanden van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de Haagse School vonden deze kleurrijke weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend. Om plm. 13.00 uur bent u weer terug bij Eetcafé de Halve Maan.


De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor deelnemers tot 12 jaar. De wandeling gaat over geplaveide paden en door het gras. Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan.


Parkeren bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20, 2411 PP in de Meije (Bodegraven).
U dient zich aan te melden via utrechtsewaarden@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van Naam en telefoonnummer, of via telefoon nr. 06-23646290 (tijdens kantooruren).  Gluren bij de buren: Hoe maakt u uw huis duurzaam?

15-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Van Reeuwijk-Dorp tot Waarder, van Bodegraven tot Driebruggen, overal vinden we bewoners die bezig zijn met verduurzaming. In deze serie interviews nemen we een kijkje over de schutting bij deze bewoners. Ze vertellen ons over hun drijfveren, hun toekomstplannen en de vraagstukken waar zij tegenaan liepen. In deze editie: Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen uit Reeuwijk.


Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen


Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen wonen al ruim tien jaar aan de Oukoopsedijk in Reeuwijk. Eenmaal ingetrokken, besloten ze om zonnepanelen aan te leggen op hun jaren ’70- pand. Nu, tien jaar verder, is praktisch de hele Oukoopsedijk om. “Dat vinden we echt mooi. We doen het niet alleen. Inmiddels liggen er ruim 500 panelen op twintig huizen.”
Zo, dat is een flinke hoeveelheid. “Ja! In het begin merkte je hier en daar nog wat twijfels. Maar inmiddels is praktisch de hele dijk om. Nu wordt hier zoveel energie opgewekt, dat het net soms overbelast is. Daar gaat een bewoner van de Oukoopsedijk met de netbeheerder over om de tafel. Dat gaat dus wel goedkomen. Iedereen merkt toch wat een voordeel het heeft om zelf zonnepanelen te hebben.”
 

Aan wat voor voordelen moet ik dan denken?
“Nou ja, allereerst is er natuurlijk de milieukwestie. Wij hebben een groen hart, om het zo maar te zeggen. Maar zonnepanelen zijn daarnaast financieel makkelijk om geld op te verdienen. De terugverdientijd is niet erg lang.” Dus doe je het niet om het milieu, dan kun je het wel doen voor je portemonnee. “Het blijft natuurlijk wel een investering. Voor de één kan dat wel, voor de ander niet. Dat is heel erg afhankelijk van eenieders situatie. We kunnen niet zeggen: iedereen kan zijn huis helemaal verduurzamen.”
 

Wat kunnen we dan wél zeggen?
“Alles wat je doet aan verduurzaming, is goed. Je hoeft niet meteen een energieneutraal huis te hebben. Voer je een kleine maatregel uit, dan doe je ook wat. Doe je één keer een grote maatregel en vervolgens niks meer, dan draagt dat toch ook bij.” Alle kleine beetjes helpen.
“Exact! Bij ons had het ook met het financiële plaatje te maken. We begonnen met dakisolatie, toen de zonnepanelen. Toen was het geld even op. Een paar jaar later begonnen we met de spouwmuur en de vloer.”
 

Inmiddels zijn jullie dus al heel ver gekomen.
“Ja! Maar ons hele huis compleet energielabel A maken, is praktisch niet mogelijk.”
Jammer! Waar ligt dat aan? “Dan zouden alle muren eruit moeten. Dat kan gewoon niet. We hebben de muren nu zoveel mogelijk geïsoleerd. Een warmtepomp zou nog een volgende stap kunnen zijn.”
 

Die heeft dus nu de prioriteit?
‘Nou, dat moeten we nog even bekijken. De nieuwe badkamer moet er ook nog wel een keer komen, hè. Maar dat is dus echt een kwestie van prioriteiten stellen. Wij stelden die prioriteit eerst bij het verduurzamen van ons huis. Een nieuwe badkamer is daar voor ons ondergeschikt aan. Maar die warmtepomp moeten we wel eerst even goed uitzoeken.”


Dat uitzoeken, hoe gaat dat dan in zijn werk?
“Het is wel echt een klus als je dat allemaal zelf moet uitdokteren. Daarom waren wij zo blij met het Duurzaam Bouwloket. Daar staat alle informatie over verduurzaming gewoon online. Zo moeilijk was het daardoor uiteindelijk niet. Er werd verwezen naar bepaalde bedrijven die maatregelen voor je kunnen uitvoeren. En de gemeente gaat nu ook langs de deuren.”


Met de energiecoaches bedoelen jullie?
“Ja. Dat kan ook wel echt helpen, dat zij je aan de hand nemen langs al die informatie. Daarmee wordt het toch allemaal wat makkelijker. Er is een hoop online te vinden. En iemand die bij je thuis komt om die informatie te geven, helpt echt.”


Wilt u ook aan de slag maar weet u niet goed hoe? De gemeente heeft energiecoaches opgeleid om woningeigenaren in Bodegraven-Reeuwijk en alle kernen hierbij te helpen. U kunt een gratis advies aanvragen via het aanmeldformulierPolitie-inzet op kermis

15-09-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op de kermis in Alphen aan den Rijn is maandagavond, 14 september, veel politie op de been geweest. in Alphen was dit omdat er mogelijk jeugdgroepen voornemens waren met elkaar op de vuist te gaan.


Later op de avond kwam bij de politie informatie binnen dat twee jeugdgroepen van plan waren om naar Alphen te komen om daar op de kermis met elkaar op de vuist te gaan. Na zorgvuldige beoordeling van de binnengekomen informatie werd besloten dat het signaal dermate serieus genomen moest worden, dat agenten direct met meerdere eenheden poolshoogte zijn gaan nemen op de kermis. Uiteindelijk is in overleg met de kermisorganisatie besloten dat de kermis een half uur voor de geplande sluitingstijd het terrein zou sluiten. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De komende avonden zal er, zichtbaar en onzichtbaar, meer politie op de been zijn op en rond het kermisterrein.
 

Geen risico
De politie monitort en rechercheert actief online en op social media. Daarbij kijkt zij onder andere naar signalen over strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld op handen zijnde vechtpartijen tussen groepen jongeren. Ook komen regelmatig tips binnen en wordt de politie op die manier geïnformeerd over verdachte berichten. Wanneer er bijvoorbeeld signalen zijn dat men van plan is elkaar te treffen, worden deze zorgvuldig geanalyseerd en beoordeeld. Waar nodig worden –zichtbaar en/of onzichtbaar- maatregelen getroffen en wordt overlegd met het lokale bestuur over eventueel te treffen bestuurlijke maatregelen.


Tips?
Ziet u online dat er wordt opgeroepen om ergens te gaan vechten of ziet u andere signalen van mogelijk strafbare feiten? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. 
Cadeaukaart voor kleine energiebesparende maatregelen in huis

15-09-2020

Van de redactie

 Gemeente Woerden en lokale initiatieven bieden cadeaukaart aan t.w.v. €75 
 

Woerden - Gemeente Woerden en Duurzaam Woerden hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend om huiseigenaren te stimuleren energie te besparen. Vandaag starten zij samen met Wijkplatform Molenvliet, Bewonersvereniging Schilderskwartier Woerden en de Energiegroep Woerden een actie. Hierbij ontvangen alle inwoners van gemeente Woerden een cadeaukaart t.w.v. €75. 

Eind 2019 was er de mogelijkheid om per gemeente bij de landelijke overheid een subsidie aan te vragen voor kleine energiebesparende maatregelen. Duurzaam Woerden, Wijkplatform Molenvliet, Bewonersvereniging Schilderskwartier Woerden en de Energiegroep Woerden hebben dit in samenwerking met gemeente Woerden aangevraagd. Vandaag is de samenwerkingsovereenkomst getekend door Tymon de Weger, wethouder duurzaamheid en Lex Albers, voorzitter Duurzaam Woerden. De subsidie wordt in gemeente Woerden aangeboden in de vorm van een cadeaukaart met als doel het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in huis.
 

Cadeaukaart
Vanaf 15 september valt er bij alle inwoners van gemeente Woerden een brief op de mat met daarin uitleg over de actie. Bij deze brief is een cadeaukaart toegevoegd t.w.v. €75. Dit bedrag kan uitgegeven worden aan o.a. LED-lampen, tochtstrips, een slimme thermostaat of onafhankelijk energieadvies. De cadeaukaart moet geactiveerd worden voor gebruik en kan besteed worden bij een drietal winkels in Woerden. De actie loopt van 1 oktober t/m 31 december 2020. Er is voor deze actie een vast bedrag beschikbaar gesteld door de landelijke overheid. Als dit bedrag besteed is, dan stopt de actie automatisch.
 

Informatieavonden
In oktober organiseert Duurzaam Woerden met de samenwerkingspartners een aantal informatieavonden. De eerste avond vindt plaats op 1 oktober. Kleine energiebesparende maatregelen en uitleg over de cadeaukaart staan centraal bij deze avonden. In verband met de coronamaatregelen is het noodzakelijk dat bezoekers zich aanmelden via de website van Duurzaam Woerden. Ook worden er in november vier chat-avonden georganiseerd. Hier kunnen inwoners online vragen stellen aan een aantal deskundigen.
 

Kijk op de website www.duurzaamwoerden.nl/cadeaukaart voor meer informatie over de actie en hoe u zich kunt aanmelden voor een informatieavond.
 AutoWinkel onthult elektrische Fiat 500e

15-09-2020

Van de redactie

Waddinxveen - AutoWinkel, de officiële Fiat Dealer van het Groene Hart, presenteert eind oktober de elektrische Fiat 500e. De eerste volledig elektrische auto van het merk met een actieradius van 320 km. Van 20 t/m 24 oktober is de auto te zien bij AutoWinkel in Waddinxveen tijdens een exclusieve preview. De week zal worden afgetrapt met een VIP Experience waarin de Fiat 500e feestelijk wordt onthuld en je wordt bijgepraat over elektrisch rijden.

Korte laadtijd
De accu van de Fiat 500e wordt in 5 minuten al voldoende opgeladen voor een bereik van 50 km. En binnen 25 minuten is de accu al voor 85% opgeladen. Met deze auto rijd je met een paar korte tussenstops dus zo door naar Italië.


Autonoom rijden volgens niveau 2
De Fiat 500e rijdt autonoom volgens niveau 2, en is daarmee de eerste auto in zijn klasse met deze functionaliteit. Optrekken, remmen, binnen de rijbaan blijven, verkeersborden lezen en snelheidsmeldingen gaan daardoor automatisch. En met de 360° Drone View worden voetgangers en fietsers nauwkeurig waargenomen.


Prijs en beschikbaarheid
De prijs voor de luxe uitgeruste ‘La Prima’ openingseditie zal € 35.900 bedragen, inclusief laadbox. Private leasen doe je vanaf € 399/mnd. De Fiat 500e is vanaf december dit jaar leverbaar.


Italiaans design
Geheel volgens Italiaanse stijl is er ruimschoots aandacht besteed aan het design van de La Prima. Er zijn zelfs 3 speciale uitvoeringen met nog een extra laagje elegantie: de Armani, Bvlgari en Kartell versie. Alle 3 net als de reguliere designs beschikbaar in zowel cabrio als hatchback variant. De Fiat 500e is uitgerust met LED-koplampen, 17-inch diamantgeslepen velgen en verchroomde sierlijsten op de ruiten en zijpanelen.

Features
Accucapaciteit: 87 kW
Topsnelheid: 150 km/h (begrensd)
0-100 km/h in 9 seconden en 0-50 km/h in 3,1 seconden
UConnect 5-infotainment systeem met 7-inch TFT-display
10,25-inch navigatie-touchscreen
Draadloos CarPlay/Android Auto en Telematic Box Module


Exclusieve preview bij AutoWinkel Waddinxveen
Van 20 t/m 24 oktober is er mogelijkheid om de Fiat 500e te bekijken tijdens een exclusieve preview bij AutoWinkel Waddinxveen aan de Coenecoop 143. Op dinsdagavond 20 oktober is er een VIP Experience om 19:30 waar de Fiat 500e feestelijk wordt onthuld. Ook wordt er dan een presentatie gegeven over elektrisch rijden met een hapje en een drankje. Vanwege Corona zijn een beperkt aantal bezoekers mogelijk. Een plek is te reserveren via deze link.  Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 37

15-09-2020

Van de redactie

Regio - In de week van 7 september zijn er 4380 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 344 personen (7.8%) positief getest op corona. Een stijging van 3 procent ten opzichte van de voorgaande week (4.8%). Er zijn afgelopen week geen nieuw clusters ontstaan.


Veel besmettingen onder jongeren
Er zijn opnieuw veel besmettingen ontstaan onder jongeren in de leeftijdscategorie 12-24 jaar. Het gaat vooral om cases in de studentenwereld. Deze toename heeft te maken met het feit dat deze jongeren zich bij sociale activiteiten niet aan de 1,5 meter afstand houden. Ook in andere leeftijdsgroepen zien we het aantal besmettingen oplopen.

Daarnaast blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat mensen erg veel nauwe sociale contacten hebben. Dat betekent: langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Naar aanleiding van één positieve besmetting moeten regelmatig enkele tientallen mensen in quarantaine in afwachting of ze klachten ontwikkelen. Voor iedereen die toch langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van iemand anders is geweest geldt: ga niet op bezoek bij kwetsbare mensen of ouderen.


Langere wachttijden
Wie een coronatest wil aanvragen, moet vaak lang wachten voor hij of zij terecht kan. Dit heeft er mee te maken dat de laboratoria niet voldoende capaciteit hebben om de testen te verwerken. De minister heeft de GGD Hollands Midden gevraagd niet verder op te schalen tot de laboratoria meer capaciteit hebben.


Afzeggen testafspraak
Het komt af en toe voor dat mensen niet op komen dagen bij de testafspraak. De GGD roept mensen op hun afspraak af te zeggen als ze om wat voor een reden dan ook verhinderd zijn. Dit kan door te bellen naar 085-0782878. Op die manier kan de GGD de plek aan iemand anders toewijzen.


Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl​.
 Het Goudsch Kamerkoor laat weer van zich horen!

15-09-2020

Van de redactie

Gouda - Het Goudsch Kamerkoor zingt weer en is ontzettend blij op zaterdag 3 oktober een concert te kunnen geven. Met onze “Songs of Rest” willen we u een moment van rust bieden in deze soms hectische tijd. Door corona moesten de repetities worden gestaakt en het voorjaarsconcert geannuleerd. Dankzij medewerking van kraanbedrijf Nederhoff zijn we half juni weer begonnen met repeteren. In hun hal hebben we met plezier gewerkt aan het programma dat we op 3 oktober graag voor u willen uitvoeren. We zingen onder andere uit “Songs of Farewell” van Parry, “Rest” van Vaughn Williams, “Funeral Ikos” van Taverner, “Abendlied” van Rheinberger en het bekende “Cantique de Jean Racine” van Fauré.Aan het concert wordt medewerking verleend door sopraan Anitra Jellema. Het koor staat onder leiding van Mark Lippe.
 

Natuurlijk houden we ons bij dit concert aan de Corona-richtlijnen. Daarom kiezen we dit keer voor de ruimte van de Sint Jan. Hier kan het koor ruim worden opgesteld en staan de stoelen voor u op veilige afstand van elkaar. Helaas betekent dit ook dat er geen pauze is. 

Songs of Rest, Goudsch Kamerkoor,
3 oktober 2020, 20.15 uur,
Sint Janskerk Gouda.
Om een rij te voorkomen hebben wij graag dat u uw entreebewijs online koopt.
Koop uw kaart (kan ook vlak voor de voorstelling) via:  www.goudschkamerkoor.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/songsofrest Prinsjesdag 2020: Ondersteunen en investeren voor korte én lange termijn

15-09-2020

Van de redactie

Steunen, helpen aanpassen en investeren. Het kabinet heeft de afgelopen maanden ongekende maatregelen genomen om banen, bedrijven en werkenden te beschermen en om de economie te ondersteunen. Per 1 oktober treedt het nieuwe steun- en herstelpakketin werking. Tegelijkertijd kijkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook naar de lange termijn. Het Nationaal Groeifonds moet de welvaart en het verdienvermogen van toekomstige generaties veiligstellen.


Het koffertje met de Miljoenennota                                                                        Beeld: Valerie Kuypers
 

Nationaal Groeifonds voor toekomstige welvaart
De afgelopen jaren is een groot deel van de toegenomen welvaart naar de stijgende kosten van publieke voorzieningen gegaan. Om de welvaart de komende 20 tot 30 jaar te behouden en te vergroten, moet de economie harder én anders groeien. Dat is nodig om ook in de toekomst gezondheidszorg, onderwijs en pensioenen te kunnen betalen en daarnaast geld over te houden voor de huishoudportemonnee. In het geval van een toekomstige economische dip, is het belangrijk om die klappen op te kunnen vangen zónder directe bezuinigingen. Daarom trekt het kabinet de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan het behouden en vergroten van welvaart. Dit geld wordt ondergebracht in het Nationaal Groeifonds en gaat naar kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.


Nederland wil immers koploper zijn op het gebied van innovatie, verduurzaming en digitalisering. Het is daarbij ook van belang dat bedrijven die leidend zijn op deze gebieden, van klein tot groot, in Nederland blijven investeren. Dat draagt bij aan duurzame groei, werkgelegenheid en kennisontwikkeling. Bovendien is Nederland door de aanwezigheid van mondiale spelers internationaal een serieuze gesprekspartner op deze gebieden. Daarom blijft het kabinet zich inzetten voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.


Investeringen in groeibedrijven, innovatie en banen
Het kabinet neemt voor in totaal 1 miljard euro aan maatregelen gericht op groeibedrijven, innovatie, het behoud van banen en omscholing in het mkb. Om groeibedrijven (startups en scale-ups) te ondersteunen stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar door middel van een groot nationaal scale-upfonds. Ook gaat er 150 miljoen euro naar de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, waarmee zij innovatieve mkb-bedrijven kunnen ondersteunen. Er komt 157 miljoen euro extra beschikbaar voor de innovatieregeling WBSO, waarmee vooral startups en mkb-bedrijven meer onderzoek en ontwikkeling kunnen doen. Daarnaast is er voor mkb-werkgevers 38 miljoen euro beschikbaar voor omscholing van personeel.
Ook wordt er 300 miljoen euro gereserveerd voor een beoogd fonds om (middel)grote bedrijven gezond te houden. Tot slot heeft het kabinet 225 miljoen euro vrijgemaakt voor cofinanciering van EU-programma’s gericht op regionale ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en digitalisering.


Sleuteltechnologieën voor maatschappelijke en economische kansen
‘Sleuteltechnologieën’ zoals kunstmatige intelligentie, kwantum- en nanotechnologie zullen de manier waarop we leven, leren, innoveren, werken en produceren ingrijpend veranderen. Deze technologieën kunnen een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals duurzamer produceren, een betere digitale veiligheid en meer gezonde levensjaren. Nederlandse topinnovaties dragen bovendien bij aan onze economie. Om hier een impuls aan te geven investeert het kabinet vanaf 2021 structureel 10 miljoen euro per jaar in sleuteltechnologieën. Daarnaast is er de komende jaren 23,5 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek en ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI).


Uitvoering Klimaatakkoord gaat door
De uitvoering van het Klimaatkoord gaat ondanks het coronavirus gewoon door. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 49% in 2030 (t.o.v. 1990) op een manier die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Met de eerste verbrede de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) die eind dit jaar opengaat komen meer CO2-reducerende technieken in aanmerking voor subsidie. Komend jaar wordt de CO2-heffing voor bedrijven in de industrie ingevoerd. De heffing is ontworpen om het reductiedoel in 2030 te halen en tegelijkertijd de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te behouden. Voor duurzame innovaties in de industrie stelt het kabinet komend jaar 60 miljoen euro beschikbaar. Dit wordt onder andere geïnvesteerd in pilotprojecten om nieuwe CO2-reducerende technologieën te testen of versneld in te zetten, de opschaling van duurzame waterstof te stimuleren en het testen van methodes voor het opslaan, hergebruiken of transporteren van CO2 (CCUS). Internationale samenwerking essentieel voor veilig en welvarend Nederland

15-09-2020

Van de redactie

De gevolgen van de coronapandemie laten duidelijk zien dat onze veiligheid en welvaart direct afhankelijk zijn van mondiale ontwikkelingen. Om de Nederlandse belangen internationaal te kunnen blijven behartigen, is een diplomatiek netwerk onmisbaar. Om voor deze belangen op te blijven komen, moeten we verder bouwen aan een sterk Europa én aan een stabiele wereld. Hierin kunnen democratie, mensenrechten, duurzame ontwikkeling en handel verder floreren.


De dreigingen in de wereld van vandaag zijn divers en onvoorspelbaar. Onze veiligheid staat niet meer alleen onder druk door fysieke conflicten. Geschillen worden tegenwoordig uitgevochten in de cyberwereld, door middel van economische druk en door belangrijke internationale verdragen te ondermijnen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken: ‘Alleen samen, in internationaal verband, kunnen we zorgen voor een veilig Nederland. Dat doen we door conflicten te voorkomen, Nederland te verdedigen en vooral door de internationale rechtsorde te versterken én te verbeteren.’


Europese Unie
Een veilig en welvarend Nederland is onlosmakelijk verbonden met de mate van samenwerking binnen de Europese Unie. Het kabinet blijft daarom kiezen voor de aanpak die de EU en onszelf veel goeds heeft gebracht: pragmatische samenwerking op kwesties die Europese burgers raken. Minister Blok: ‘Het is essentieel dat Europa zich internationaal niet de kaas van het brood laat eten en meer verantwoordelijkheid neemt, voor onze veiligheid en zekerheid.’


Duurzame ontwikkeling
Geboekte resultaten op het gebied van duurzame ontwikkeling dreigen te verdampen door de coronacrisis. Om dat te voorkomen, is internationale samenwerking belangrijk, met zowel het maatschappelijk middenveld als het bedrijfsleven als partner. Duurzame en eerlijk verdeelde welvaart is essentieel om armoede te verminderen, conflicten te voorkomen en stabiliteit te bevorderen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Onze inzet is om sterker uit de crisis te komen en in te spelen op de kansen die er liggen door te kiezen voor een eerlijk, inclusief en groen herstel.’


Maatwerk voor ondernemers
Nederland ondersteunt ondernemers die internationaal opereren met een pakket aan maatregelen en zet zich in om handelsstromen op gang te blijven houden. Ook volgend jaar staat het kabinet klaar om bedrijven te helpen. Daarbij staat maatwerk voorop, Nederland zal doen wat nodig is. Het kabinet ondersteunt ook bedrijven om geleden schade te herstellen en nieuwe kansen te verzilveren.


Perspectief voor kwetsbaren en jongeren
De coronacrisis heeft laten zien dat het belangrijk blijft om te investeren in landen met kwetsbare gezondheidssystemen. Dat doet Nederland met speciale aandacht voor geestelijke gezondheid en psychosociale steun in crisissituaties. Door de coronacrisis worden jongeren ook internationaal sociaal-economisch hard getroffen. Minister Kaag: ‘Daarom blijven we werken aan perspectief voor jongeren in kwetsbare landen door te investeren in onderwijs en werk.’


Consulaire dienstverlening
Een goede, moderne consulaire dienstverlening is belangrijk om de veiligheid van Nederlanders in het buitenland te waarborgen. In 2021 bouwt het ministerie verder op de geleerde lessen van de coronapandemie. Zo wordt de voorbereiding op crises verder aangescherpt. Hierbij ligt de nadruk op reisadviezen en voorlichtingscampagnes; zodat reizigers goed geïnformeerd zijn en zich tegelijkertijd bewust zijn van de eigen verantwoordelijkheid op reis. Kabinet: investeren in crisis- en toekomstbestendige zorg

15-09-2020

Van de redactie

Het kabinet zet ook de komende periode in op het beheersen van de coronacrisis. Zodat kwetsbare mensen beschermd worden en de zorg niet te zwaar belast wordt. Dit en volgend jaar trekt het kabinet 6,7 miljard euro uit aan crisismaatregelen. Tegelijkertijd richt het kabinet zich op de toekomst van de zorg: meer focus op preventie en gezondheid, een betere organisatie van de zorg en meer ruimte voor vernieuwing en werkplezier. Komend jaar is er 92,7 miljard euro beschikbaar voor de zorg.
 

Coronacrisis het hoofd bieden
Het kabinet zet ook in het komende jaar in op het onder controle houden van het virus en trekt veel geld extra uit om die maatregelen te treffen die nodig zijn. Voor meer testcapaciteit is tot nu toe 650 miljoen euro uitgetrokken en komt komend jaar 350 miljoen euro beschikbaar. Er wordt 305 miljoen euro geïnvesteerd in meer IC-capaciteit. Voor vaccinontwikkeling is 700 miljoen euro gereserveerd. Voor de bonus van zorgmedewerkers is in 2020 en 2021 2,16 miljard euro beschikbaar. In totaal wordt er in 2020 en 2021 6,7 miljard euro extra uitgetrokken aan crisismaatregelen in de zorg.

Het kabinet investeert in ondersteuning en zorg op afstand via digitale toepassingen zoals de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) voor zorgaanbieders. Tijdens de crisis hebben digitale toepassingen hun waarde bewezen. Voor deze regeling is in 2020 77 miljoen euro beschikbaar.
 

Werken in de zorg aantrekkelijker maken
Mensen maken de zorg. Het kabinet wil het werken in de zorg aantrekkelijker maken zodat meer mensen kiezen om in de zorg te (blijven) werken: minder werkdruk, minder administratieve lasten, meer autonomie en meer zeggenschap, en een beter ontwikkel- en loopbaanperspectief. Het al bestaande actieprogramma Werken in de Zorg wordt uitgebreid en structureel gemaakt. Het kabinet maakt daarvoor 20 miljoen euro extra vrij voor 2021, oplopend tot jaarlijks 130 miljoen euro vanaf 2023.
 

De afgelopen drie jaar is bijna 5 miljard euro extra beschikbaar gesteld voor de salarissen in de zorg. De sociale partners hebben dit vertaald in CAO-afspraken met gunstige loonstijgingen. De loonontwikkeling in de zorg is vergelijkbaar met die in de marktsector. Daarnaast heeft het kabinet eerder besloten een bonus van netto 1.000 euro uit te keren. Ook het komende jaar wordt waarschijnlijk opnieuw veel gevraagd van zorgprofessionals. Daarom komt er in 2021 een tweede bonus van netto 500 euro.
 

Aanvullend wil het kabinet aandacht besteden aan specifieke knelpunten én kansen, ook op het terrein van de arbeidsvoorwaarden, bij het aantrekken en behouden van zorgprofessionals. Een speciale SER-commissie wordt gevraagd een verkenning op te stellen met analyse en mogelijke varianten. Bijzondere aandacht gaat uit naar de ervaren knelpunten in de volgende beroepsgroepen: huishoudelijke hulp, helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen. De verkenning moet voor 1 april 2021 zijn afgerond, zodat de uitkomsten betrokken kunnen worden bij de formatie van het volgend kabinet.
 

Extra hulp dak- en thuislozen, terugdringen aantal zelfmoorden
Het kabinet heeft voor het terugdringen van dakloosheid 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2020 en 2021. Dit bedrag is vooral bedoeld voor het beschikbaar stellen van extra woonplekken met begeleiding voor dak- en thuislozen. Gelijktijdig zet het kabinet in op het voorkomen van dakloosheid en kortdurende opvang in één- of tweepersoonskamers. Vanaf 2021 is 4,8 miljoen euro extra per jaar beschikbaar om aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen.
 

Versterking jeugdzorg
In 2022 ontvangen gemeenten 300 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Hiermee verlengt het kabinet de tijdelijke extra middelen die gemeenten in de periode 2019 – 2021 hebben ontvangen als compensatie voor de extra groei in de jeugdzorg. Met dit extra bedrag hebben gemeenten tijdig helderheid over hun budget voor 2022. Daarnaast werkt het kabinet aan een verbeterde organisatie van de jeugdzorg en komt met een wetsvoorstel daarvoor. Speciale aandacht is er voor de zorg voor de groep kinderen en jongeren met meervoudige en complexe problematiek. Hiervoor worden 8 bovenregionale expertisecentra opgericht. Vanaf 2021 is er structureel 26 miljoen euro beschikbaar voor deze centra.
 

Extra aandacht voor preventie
Met extra aandacht voor preventie kan niet alleen de gezondheid van mensen worden verbeterd, maar kunnen ook zorgkosten worden voorkomen. In 2021 is 12 miljoen euro extra beschikbaar om - vooral via gemeenten en lokale organisaties - het realiseren van de ambities van het Nationaal Preventieakkoord te versnellen. In 2022 stijgt dit naar 16 miljoen euro extra.
 

Zorg van de toekomst
Het kabinet wil ook naar de toekomst de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid borgen en komt in het najaar met een discussienotitie hiervoor. De contouren hiervan zijn: meer focus op preventie en gezondheid, organisatie en regie en meer ruimte voor ruimte voor vernieuwing en werkplezier.
 

Ontwikkeling zorgpremie
Voor 2021 raamt het kabinet een zorgpremie van 123 euro per maand. Dit betekent een groei van enkele euro’s per maand. Uiterlijk in november 2020 wordt de premie vastgesteld door de zorgverzekeraars. Eigen risico blijft ook in 2021 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.Komend jaar in het teken van werk houden of vinden

15-09-2020

Van de redactie

De impact van het coronavirus op de economie houdt aan en zal ook komend jaar bepalend zijn voor de arbeidsmarkt. Naar verwachting herstelt de economie zich deels, maar de werkloosheid loopt in 2021 verder op. Het kabinet richt zich het komend jaar dan ook op het behouden van werkgelegenheid. Tegelijk ondersteunt het kabinet mensen en bedrijven bij de omschakeling naar de veranderde economie. En er is aandacht voor de mensen die bovenmatig worden getroffen door deze veranderingen, zoals jongeren en mensen met een arbeidsbeperking.
 

Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de begroting van hun departement, die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd.
 

Van economische voorspoed en een historisch lage werkloosheid ging Nederland in zeer korte tijd naar recessie en toenemend baanverlies. Voor veel mensen is het een zware, onzekere periode. Dat geldt voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van het coronavirus in hun directe omgeving, voor mensen die hun werk zien veranderen, voor mensen die afscheid moeten nemen van een gewaardeerde collega of medewerker en voor mensen die zelf hun werk verliezen. Dit jaar heeft het kabinet twee noodpakketten gepresenteerd. In oktober gaat het steun- en herstelpakket van start. Daarmee probeert het kabinet banen en inkomens te beschermen. Zelfstandigen kunnen aanspraak maken op inkomensondersteuning via de Tozo, en werkgevers krijgen een tegemoetkoming in de loonkosten met de NOW. Maar niet alle banen kunnen blijven bestaan en niet alle bedrijven zullen deze periode overleven. Met een aanvullend sociaal pakket van 1,4 miljard euro helpt het kabinet mensen en bedrijven om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Specifiek is er aandacht voor de mensen die bovenmatig worden getroffen door de veranderingen, zoals jongeren en mensen met een arbeidsbeperking.
 

Het kabinet is daarnaast bezig met de uitvoering van het regeerakkoord. Het kabinet wil werken aantrekkelijker maken en heeft daarom elk jaar de belasting voor werkenden stapsgewijs verlaagd. Dat gebeurt ook komend jaar, onder meer doordat de arbeidskorting met maximaal €324 omhoog gaat. Dankzij een stijging van de algemene heffingskorting met €82 en een verlaging van het tarief van de eerste schijf in de inkomstenbelasting van 0,25 procentpunt naar 37,10% gaan naast werkenden ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden minder belasting betalen. Ouderen krijgen een extra steuntje in de rug doordat het kabinet de ouderenkorting met €55 verhoogt. Verder krijgen gezinnen met meer dan twee kinderen een fors hoger kindgebonden budget: zij krijgen per jaar €617 per kind extra vanaf het derde kind. Daarmee wil het kabinet kinderarmoede bij grote gezinnen terugdringen.
 

Tegelijk met deze belastingverlaging wacht in 2021 een onzeker jaar. Het CPB verwacht dat de economie weliswaar deels herstelt, maar dat de werkloosheid oploopt. Naar verwachting is de loonstijging daardoor komend jaar beperkt (1,2%), terwijl de inflatie wel hoger ligt (1,5%). Toch verwacht het CPB dat dankzij de belastingverlagingen de meeste huishoudens er in 2021 iets op vooruitgaan. Een slag om de arm bij deze voorspellingen is echter gepast, vanwege de economische onzekerheid in de komende maanden. Bovendien gaan de rekenmodellen ervan uit dat iedereen het hele jaar zijn baan of uitkering houdt. Mensen die hun baan verliezen zullen zich daarom niet goed kunnen herkennen in de koopkrachtcijfers. Of mensen er in hun portemonnee op vooruit gaan of niet, hangt uiteindelijk meer af of zij hun baan behouden of nieuw werk vinden. Daar richt het kabinet zich dan ook op.
 

Verder op de ingeslagen weg
De afgelopen jaren heeft het kabinet hard gewerkt aan hervormingen van de arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Daardoor stonden we er relatief goed voor toen de coronacrisis uitbrak. Het kabinet gaat komend jaar door op die ingeslagen weg. Zo werkt minister Koolmees momenteel de afspraken rondom het pensioenakkoord uit tot concrete voorstellen voor wet- en regelgeving, zodat Nederland uiterlijk in 2026 over kan gaan op een moderner en persoonlijker pensioenstelsel. Ook het inburgeringsstelsel gaat op de schop. Vanaf 1 juli 2021 kunnen nieuwkomers sneller aan het werk en de Nederlandse taal leren. Gemeenten krijgen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast hoopt het kabinet dit najaar te komen met een reactie op de voorstellen van de Commissie Regulering van werk, die op verzoek van het kabinet voorstellen heeft gedaan voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. De situatie op de arbeidsmarkt als gevolg van het coronavirus onderstreept deze analyse.
 

Staatssecretaris Van ’t Wout komt dit najaar met het wetsvoorstel Breed Offensief, dat het gemakkelijker moet maken voor mensen met een arbeidsbeperking om aan het werk te komen. Het doel is iedereen naar vermogen te laten meedoen, onder andere door het voor werkgevers eenvoudiger te maken mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Daarnaast wordt de aanpak van armoede en schulden versneld en geïntensiveerd, om de vele mensen die door de coronacrisis acuut in financiële problemen komen, te helpen. Zo komt er een fonds waarmee mensen sneller geholpen kunnen worden met het aflossen van hun schulden. Ook wijzigt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening met ingang van 2021, krijgen gemeenten de wettelijke grondslag om vroegtijdig schulden te signaleren en een hulpaanbod te doen. Tot slot wordt er gewerkt aan een reactie op het rapport van de commissie Heerts Kabinet investeert opnieuw extra in onderwijs en cultuur

15-09-2020

Van de redactie

Ook in de begroting voor 2021 trekt het kabinet, naast de steunmaatregelen vanwege de coronacrisis, opnieuw extra geld uit voor onderwijs, cultuur en wetenschap. Er is structureel 450 miljoen euro vrijgemaakt om scholen en universiteiten te compenseren voor hogere aantallen leerlingen en studenten. Voor cultuurinstellingen die ondanks een positieve beoordeling buiten de subsidies vielen van het Fonds Podium Kunsten is de komende vier jaar alsnog 15 miljoen euro per jaar beschikbaar, waardoor er ook meer instellingen in de regio subsidie krijgen. En er komt jaarlijks 32 miljoen euro extra voor vermindering van het lerarentekort, bovenop de bedragen die er dit jaar en deze kabinetsperiode beschikbaar voor zijn gekomen.


Steun vanwege corona in de nieuwe begroting
Net als iedereen in Nederland en de wereld, moet ook het onderwijs zich aanpassen vanwege de coronacrisis. Leraren zijn online les gaan geven. Er zijn zomerscholen georganiseerd. Het onderwijs is tijdens deze crisis goed overeind gebleven. Dankzij de inzet van leraren, leerlingen ouders, studenten, onderwijsorganisaties en het ministerie. En dankzij extra investeringen van het kabinet.


Om te voorkomen dat leerlingen en studenten achterop komen heeft minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in mei bijna 500 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor 2020 en 2021 om achterstanden in te lopen en studenten te compenseren. Met dit geld kunnen scholen bijvoorbeeld extra les geven of zomer-/herfstscholen inrichten. Zoveel mogelijk leerbanen en stages worden behouden. Studenten die in hun laatste studiejaar vertraging hebben opgelopen door corona worden deels gecompenseerd. Scholen in po, vo en mbo kregen steun voor de aanschaf van laptops, voor onderwijs op afstand. Deze zomer worden er daarnaast maatregelen genomen tegen jeugdwerkloosheid door loopbaangesprekken te voeren met kwetsbare leerlingen en studenten in met name het mbo (29,5 miljoen).


Kunstenaars en professionals in de culturele en creatieve sector zijn hard geraakt door corona. Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in april direct voor 300 miljoen euro aan maatregelen getroffen om de sector tijdens de eerste moeilijke maanden te steunen, naast de kabinetsbrede regelingen (TOGS, TVL, NOW). Niettemin trof corona deze sector bovengemiddeld hard. Daarom heeft het kabinet deze zomer besloten tot een aanvullend steunpakket van 482 miljoen euro, om de culturele sector ook in 2021 te kunnen ondersteunen. Met de kabinetsbrede maatregelen erbij loopt de aanvullende steun voor de cultuursector in 2021 op tot 700 miljoen euro. Onderdeel hiervan is ook ondersteuning voor lokale cultuur en steun voor gemeentes, en voor het bereiken van publiek via innovatieve en nieuwe vormen. Sinds het begin van de crisis heeft het kabinet hiermee in totaal ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in de culturele en creatieve sector.

De publieke omroep speelt tijdens corona een essentiële rol in de voorziening van onafhankelijke, betrouwbare en toegankelijke informatie. De omroep moest hiervoor extra kosten maken; deze worden gedeeltelijk gecompenseerd met 19 miljoen euro. Ook is er eerder dit jaar een steunfonds van 35 miljoen euro in het leven geroepen voor lokale informatievoorziening.


Forse investeringen door dit kabinet de afgelopen periode
Dit is de laatste begroting van dit kabinet. De afgelopen jaren heeft het kabinet fors geïnvesteerd in onderwijs, cultuur en wetenschap. Ten opzichte van de vorige kabinetsperiode, investeert dit kabinet komend jaar structureel ruim 2 miljard euro meer dan het vorige.


Deze kabinetsperiode is veel werk gemaakt van de aanpak van het lerarentekort. Structureel is er 811,7 miljoen euro extra beschikbaar gekomen. Dit geld is onder meer ingezet voor verhoging van salarissen in het po en het verminderen van de werkdruk. Incidenteel kwam er 358,7 miljoen bij voor het funderend onderwijs, en is geïnvesteerd in zijinstroom. Ook heeft het kabinet structureel extra geïnvesteerd in voor- en vroegschoolse educatie (170 miljoen structureel) en de kwaliteit van het technisch onderwijs in het vmbo (100 miljoen structureel).


In het hoger onderwijs is deze periode 175 miljoen euro uitgetrokken om de toegankelijkheid te verbeteren door het collegegeld voor het eerste jaar te halveren. Daarnaast kwam er 40 miljoen extra bij voor bèta- en technisch onderwijs. Ook in wetenschap is flink geïnvesteerd: structureel 200 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek en 50 miljoen voor toegepast onderzoek. Daarnaast is er 100 miljoen geïnvesteerd in de onderzoeksinfrastructuur.


Cultuur heeft deze kabinetsperiode 80 miljoen euro extra per jaar erbij gekregen, naast de steunmaatregelen in verband met corona (hierboven). Dit is onder andere gebruikt om de basisinfrastructuur te kunnen uitbreiden. Daarnaast is er deze periode 325 miljoen geïnvesteerd in erfgoed.Een sterke rechtsstaat voor een veilige samenleving

15-09-2020

Van de redactie

Als de coronapandemie iets helder maakt, dan is het wel hoe afhankelijk we van elkaar zijn voor onze veiligheid en ons welzijn. Grote maatschappelijke vraagstukken kunnen we alleen samen aan. En te midden van alle onzekerheid moeten overheden, bedrijven en burgers kunnen rekenen op goed functionerende instituties van de rechtsstaat. Daarom investeren we in 2021 verder in een sterke rechtsstaat, voor een veilige samenleving.


Bestrijding van ondermijnende criminaliteit
Het breed offensief tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit kan met structureel geld verder worden uitgebouwd. Het doel is de criminele (drugs)industrie te bestrijden en de samenleving weerbaarder te maken tegen het gif van crimineel geld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties. Het kabinet stelt hiervoor in 2021 141 miljoen euro ter beschikking. In de jaren daarna wordt dat 150 miljoen euro structureel. Het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) kan nu uitgroeien naar een zelfstandig team van honderden specialisten op het gebied van inlichtingen, toezicht, handhaving en opsporing (o.a. financiële en digitale expertise). Het gaat uiteindelijk om het verstoren van criminele bedrijfsprocessen, het oprollen van criminele netwerken en het afpakken van criminele vermogens; ofwel het afbreken van machtsposities van criminele kopstukken en hun facilitators.

Daarnaast wordt met het structurele geld de komende jaren het stelsel van bewaken en beveiligen en de getuigenbescherming duurzaam versterkt. Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit is een belangrijke voorwaarde dat veiligheid en weerbaarheid wordt geboden aan getuigen en cruciale beroepsgroepen die zich inzetten voor de democratische rechtsstaat, zoals lokale bestuurders, rechters, officieren van justitie, agenten, advocaten en journalisten. Voor de verdere versterking van de lokale en regionale aanpak is in 2021 en 2022 geld gereserveerd; met tijdelijke middelen kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in preventieve projecten om sociale problemen in steden en buurten aan te pakken om zo voedingsbodems voor ondermijnende criminaliteit weg te nemen.


Betere toegang tot het recht
De drempel om je recht te halen wordt verlaagd. Er komt bijvoorbeeld een beter aanbod van online dienstverlening. Zo krijgen burgers op een eenvoudige manier toegang tot begrijpelijke juridische informatie. Voor wie uiteindelijk een advocaat nodig heeft, blijft dat mogelijk. Sociaal advocaten krijgen net als in 2020 ook in 2021 een tijdelijke toelage om de omslag naar het vernieuwde stelsel van rechtsbijstand mogelijk te maken. We zorgen daarnaast voor oplossingen die rechtzoekenden écht verder helpen. Bijvoorbeeld door met een mediation-wet zowel de kwaliteit als het gebruik van deze soort geschiloplossing te stimuleren. Daarnaast komt het oplossen van conflicten letterlijk dichterbij huis door wijk- en buurtrechters, onder meer ondersteund door een nieuwe experimentenwet. Digitale middelen worden vaker ingezet om rechtszoekenden snel en efficiënt te helpen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt er in 2021 45 miljoen euro bij om verder te bouwen aan digitalisering binnen de strafrechtketen.


Achterstanden coronacrisis wegwerken
Als gevolg van de coronacrisis konden veel rechtszaken niet doorgaan. Hierdoor is een flinke achterstand opgelopen. Het kabinet heeft voor 2021 40 miljoen euro beschikbaar gesteld om de achterstanden die door de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Partijen als het OM, de Rechtspraak, Reclassering, Dienst Justitiële Inrichtingen en het Centraal Justitieel Incassobureau slaan hiervoor de handen ineen door bestaande gerechtsgebouwen beter te benutten, extra personeel in te zetten, zaken tijdelijk anders af te doen en de manier van werken te vernieuwen. Eind 2021 moeten deze achterstanden zijn weggewerkt in de strafrechtketen. Met de Rechtspraak zijn vorig jaar afspraken gemaakt om de reeds bestaande achterstanden weg te werken in de periode 2020-2022. Die afspraken blijven gelden.


Basis op orde
Om ook de komende jaren te zorgen dat de basis op orde blijft wordt er voor 2021 ruim 142 miljoen euro aan de begroting toegevoegd, structureel gaat het om € 332 mln. Het leeuwendeel hiervan gaat naar DJI: het gevangeniswezen 113 miljoen euro, forensische zorg 108 miljoen euro. en tbs 38 miljoen euro. Dit geld wordt gebruikt om de operationele capaciteit en de personele bezetting ook de komende jaren op orde te houden. De te verwachten capaciteitsbehoefte in de justitiële keten wordt in kaart gebracht op basis van de jaarlijkse ramingen van het prognosemodel (PMJ).


Stevige aanpak overlastgevende asielzoekers
Nederland wil veiligheid bieden aan mensen die vluchten voor oorlog of geweld. Een kleine groep asielzoekers maakt hier misbruik van en zorgt voor overlast of criminaliteit. Dit vraagt om een stevige aanpak. Asielzoekers uit veilige landen, die relatief vaak voorkomen in de groep die zorgt voor overlast, worden in 2021 apart en versoberd opgevangen. Ook werkt de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in 2021 aan de verdere ontwikkeling van de landelijke Top-X aanpak van de meest hardnekkige overlastgevers. Zij kunnen onder meer overgeplaatst worden naar een locatie waar een extra streng regime geldt. Vanwege de aanhoudende asielinstroom en achterstanden bij de behandeling van asielaanvragen komt er daarnaast 174 miljoen euro bij voor de asielketen in 2021. Dit geld is met name bedoeld voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).Jaarlijks extra geld naar kunst en cultuur

15-09-2020

Van de redactie

Op de begroting voor cultuur is, naast het steunpakket van € 482 miljoen, voor de komende vier jaar € 15 miljoen extra per jaar beschikbaar (in totaal € 60 miljoen over 2021-2024). Daarnaast wordt jaarlijks € 2 miljoen ingezet voor de provincies Zeeland, Flevoland, Limburg, Drenthe, Overijssel en Friesland. Deze middelen zijn bedoeld om de culturele infrastructuur in deze regio’s verder te versterken. Het kabinet hecht aan een stevige culturele en creatieve sector. Deze sector levert een forse bijdrage aan een gunstig economisch vestigingsklimaat in Nederland.


Minister Van Engelshoven heeft de adviezen van de Raad voor Cultuur over de toekenning van rijkssubsidies aan culturele instellingen voor de Basisinfrastructuur 2021-2024 overgenomen. In totaal krijgen 113 culturele instellingen en 6 fondsen een totaalbedrag van € 413 miljoen subsidie per jaar (inclusief de € 15 miljoen). De € 15 miljoen extra zal door het Fonds Podiumkunsten worden verdeeld onder de grote groep podiumkunst instellingen die ondanks een positieve beoordeling niet in aanmerking zou komen voor meerjarige subsidie.


Minister Van Engelshoven: “Juist in deze tijd heeft de culturele en creatieve sector de overheid keihard nodig. Door de coronamaatregelen zal deze sector nog langere tijd niet in staat zijn om het publiek te bereiken dat nodig is om financieel gezond te kunnen zijn. Kunst en cultuur is van en voor iedereen. Een sector die ons verwondering brengt en die aan heel veel mensen werkgelegenheid en inkomen biedt. Deze structurele subsidie biedt hen, naast het steunpakket, de zekerheid die ze nodig hebben voor het maken van vernieuwende en mooie producties.”


Scapino, Noorderslag en Next Nature Network
Op verzoek van de Tweede Kamer wordt Scapino Ballet Rotterdam opgenomen in de Basisinfrastructuur 2021-2024 door het subsidieplafond in de categorie dans te verhogen. Daarnaast krijgen festival Eurosonic Noorderslag en het initiatief van Next Nature Network in samenhang met andere initiatieven in Eindhoven voor vier jaar een projectsubsidie.


Steunmaatregelen
Kunstenaars en makers in de culturele en creatieve sector zijn hard geraakt door corona. Het publiek kan nog niet in grote getalen ontvangen worden, veel voorstellingen zijn afgelast en veel makers zitten zonder werk. Tegelijkertijd lopen de kosten van veel bedrijven en zelfstandigen door. Na het eerste steunpakket voor cultuur van € 300 miljoen, kwam daarom een aanvullend steunpakket van € 482 miljoen. Dit tweede steunpakket is bedoeld om innovatie en verdienvermogen in de cultuursector te ondersteunen. Er komt onder andere extra geld beschikbaar voor gemeentes en provincies, private musea en collecties, varend erfgoed, leningen voor monumenten en vrije producenten en het garantiefonds film.


Met de algemene steunmaatregelen, zoals de tegemoetkoming vaste lasten (TVL), loonsubsidie (NOW) en de inkomensondersteuning voor zzp’ers (TOZO) loopt de aanvullende steun voor de cultuursector bij Prinsjesdag op tot ruim € 1 miljard euro.


Forse investeringen in cultuur de afgelopen periode
De afgelopen jaren heeft het Kabinet fors geïnvesteerd in cultuur. Naast de steunmaatregelen in verband met corona heeft cultuur deze kabinetsperiode € 80 miljoen extra per jaar erbij gekregen. Dit is onder andere gebruikt om de basisinfrastructuur te kunnen uitbreiden. Daarbovenop komt nog eens jaarlijks € 15 miljoen voor de komende vier jaar. Daarnaast is er deze periode € 325 miljoen geïnvesteerd in erfgoed.Extra middelen nodig voor omscholing

15-09-2020

Van de redactie

Extra financiële middelen zijn hard nodig om mensen van werk naar werk te begeleiden. “Goed dat het kabinet in de Rijksbegroting voor het komende jaar niet bezuinigt. Maar de 1,4 miljard euro die het kabinet extra uittrekt in het kader van de corona-steun is volstrekt onvoldoende”, zegt Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, op Prinsjesdag in een reactie op kabinetsplannen.


De coronacrisis heeft bepaalde bedrijfstakken loeihard geraakt. Denk aan de reisbranche, de evenementensector en de horeca. Ondanks de tegemoetkoming in de loonkosten (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid – NOW) komen de ontslagprocedures op gang en is de verwachting dat de werkloosheid flink zal toenemen. Tegelijkertijd is er een tekort aan arbeidskrachten in technische sectoren, de zorg en het onderwijs. “We kunnen werklozen voorkomen als we nu flink investeren in het begeleiden van werk naar werk. In onze regio worden bijvoorbeeld stewardessen al omgeschoold tot verpleegkundigen. De technische mensen in de evenementensector in Amsterdam kunnen ook prima aan de slag als installateur van zonnepanelen. Het kabinet trekt voor het corona-steunpakket 1,4 miljard extra uit voor inkomensondersteuning. Als je daarvan het geld voor bijvoorbeeld de TOZO-regeling aftrekt, blijft er slechts 0,5 miljard over voor omscholing. Dat is volstrekt onvoldoende.”

Infrastructuur
Behalve dat in de begroting van het kabinet meer geld voor dit doel gereserveerd moet worden, kan het nieuwe Nationale Groeifonds van 20 miljard euro uitkomst bieden. Dat is gericht op een sterkere en duurzamere economie en investeringen in de toekomstige welvaart en het welzijn van alle Nederlanders. Keukens: “De energietransitie, onze infrastructuur en onze kennisontwikkeling kunnen niet verder zonder extra publieke investeringen. Wat de fysieke infrastructuur aangaat, pleit ik voor investeringen in het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Hoofddorp via Schiphol en een snelle ontwikkeling van de Oude Spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht tot een traject met intercity’s in combinatie met de aanleg van een fijnmazig netwerk van lightrailverbindingen.”
  Geen Sinterklaasintocht maar mogelijk rondgang van Sinterklaas in Bodegraven

14-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Tijdens het persgesprek op maandagmiddag 14 september heeft Henri Stolwijk aan burgemeester Christiaan van der Kamp de vraag gesteld dat er in de gemeente Bodegraven geen Sinterklaasintocht is en in de andere kernen van de gemeente wel. Bestaat er nog kans dat de intocht in Bodegraven alsnog in de steigers wordt gezet of heeft de gemeente daar geen enkele rol in?
 

Hierop antwoorde de burgemeester dat hij een vriend van Sinterklaas is en wil graag dat de intocht van Sinterklaas in alle kernen doorgaat. Het zal geen echte intocht worden maar mogelijk een rondgang door de dorpen. Binnenkort beraad de burgemeester met de comite’s wat binnen de Corona-dreiging wel mogelijk is. 
 

Foto: archief Digitale Bodegraafse KrantVV ESTO en ING verlengen sponsorcontract en gaan samen voor 25% groei in het meiden- en vrouwenvoetbal

14-09-2020

Van de redactie

Sarina Wiegman, bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, en sinds 14 februari 2020 de ambassadeur van het meiden- en vrouwenvoetbal

Bodegraven - VV ESTO en ING blijven na zes succesvolle jaren ook de komende drie jaar samenwerken. Het sponsorcontract met hoofdsponsor ING is per 1 september verlengd. ING verlengt de komende tijd de contracten met meer dan 500 amateurvoetbalverenigingen. Minimaal 25% van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Dit sluit aan bij de doelstelling die de KNVB en ING begin dit jaar hebben uitgesproken om het meiden- en vrouwenvoetbal nóg meer te integreren in de voetbalwereld. VV ESTO is blij met het vertrouwen van ING om samen te werken aan de groei van het meiden- en vrouwenvoetbal.VV ESTO gaat voor verdere groei meiden- en vrouwenvoetbal
Het meiden- en vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren al volop in ontwikkeling in Nederland. Met onder andere de bijdrage van ING krijgt het meiden- en vrouwenvoetbal de kans om zich ook bij amateurclubs verder te ontwikkelen. Voorzitter Martijn Verlaan: “We zijn ontzettend blij met de verlenging van ons sponsorcontract met ING en kijken uit naar de komende jaren. En natuurlijk dragen wij graag bij aan de verdere ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland. ”  Een groei van 25% naar 200.000 vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs  

 

De gezamenlijke ambitie van de KNVB en ING is om het meiden- en vrouwenvoetbal nóg meer te integreren in de voetbalwereld. De komende vijf jaar werken beide partijen samen met honderden amateurclubs aan een groei van 25% naar 200.000 vrouwelijke KNVB-leden en 25% meer vrouwelijk kader bij amateurclubs. Steven Sedee, manager sportsponsoring ING: “We zijn er trots op dat we juist in deze tijd de amateurverenigingen kunnen blijven steunen. Zij zijn de basis van het Nederlandse voetbal. Het is belangrijk voor het succes van het meiden- en vrouwenvoetbal dat de amateurclubs hier ook hun rol in pakken. Zij hebben de kennis, kunde en faciliteiten in huis om meiden- en vrouwenvoetbal aan te bieden en verder te ontwikkelen. Samen met Sarina Wiegman, bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, en sinds 14 februari 2020 de ambassadeur van het meiden- en vrouwenvoetbal, willen we het meiden en vrouwenvoetbal de aandacht geven die het verdient”. ING wil daarbij als hoofdsponsor van de KNVB en het Nederlandse voetbal alle voetballiefhebbers (jong en oud, man en vrouw, speler of fan) zo goed mogelijk faciliteren zodat zij dat kunnen doen wat zij het liefste doen: met voetbal bezig zijn. Ukkies mogen zich uitleven bij Rohda’76

14-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Ard Hoogendoorn en Berna Roorda staan weer iedere zaterdag om 10.00 uur klaar op het trainingsveld van Rohda’76. Dan brengt dit ervaren duo zogenaamde ukkies op een luchtige en speelse manier de eerste voetbalbeginselen bij. Door deze aanpak voelen 4-, 5- en 6-jarigen zich snel op hun gemak en kunnen zij op een ontspannen manier ervaren of voetballen iets voor hen is.

Deelname aan de ukkietrainingen is gratis.Kinderen die op eerder dit jaar de ukkietrainingen bij Rohda’76 volgden, spelen nu al wedstrijdjes. Geen competitie, maar gezellige oefenpartijtjes tegen leeftijdsgenootjes van andere verenigingen waarmee Rohda’76 afspraken heeft gemaakt.

Ouders die meer willen weten of hun kind willen aanmelden voor de ukkietrainingen, kunnen bellen met jeugdcoördinator Ard Hoogendoorn: 06-34949431 of een mail sturen naar jeugd@rohda76.nl.
 Sunday Half Hour (SHH)

14-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 20 september organiseert de jongerendienstcommissie van de Protestantse Gemeente Emmaüs voor het eerst weer een SHH dienst in de kerk. Vanwege social distancing zal de dienst nu gehouden worden in de Ontmoetingskerk! Karin van de Weiden zal voorgaan en met ons nadenken over het thema “Meet and greet with God”
 

God ontmoeten…..Hoe werkt dat en op welke plek kan dat? Wat moet je ervoor doen en hoe merk je Gods nabijheid? De bijbel staat ook vol met voorbeelden van mensen die een ontmoeting met God hebben.


De muziek in deze dienst wordt verzorgd door de Twenty 4 Eleven Gospelband; de nieuwe band van de Emmaüsgemeente. We hopen u/jullie weer graag in de kerk te zien. De dienst begint om 11.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vragen wij om aan te melden via de link die op de website www.pge.nu staat of via de QR code op de poster. Aanmelden kan tot zaterdagavond 19 september 24.00 uur. De dienst zal ook online mee te kijken zijn. De link hiervoor vindt u ook op de site. Laatste lunchconcert van ReeuwijkKlassiek een muzikaal hoogtepunt

14-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk - De Hongaars-Nederlandse pianiste Klára Würtz schitterde in het laatste lunchconcert van het zomerseizoen. De muzikale maaltijd die deze begenadigde toppianiste de bezoekers van ReeuwijkKlassiek voorzette, vormde een eenheid ondanks de verschillende ingrediënten. Het voorgerecht begon met de romantische Schumann, gevolgd door Schubert en Mozart. Hoofdgerechten Chopin en Bach. Dan Leoš Janáček en als toetje Debussy.


Over elk stuk vertelde Klára Würtz wat bijzonders, waardoor elk stuk als een deel van de puzzel in het grote geheel paste. Voor de vaste bezoekers van de serie lunchconcerten op het terras van restaurant ’t Vaantje vormde het optreden van Klára Würtz het hoogtepunt van de serie. Bij de voortreffelijke lunch kon nog met Klára worden nagepraat. Veel bezoekers kwamen haar na afloop van de lunch persoonlijk bedanken.


Vanwege de corona dreiging zijn alle concerten van ReeuwijkKlassiek in De Brug voor het komend seizoen geannuleerd. Vanaf september 2021 hoopt ReeuwijkKlassiek opnieuw kamermuziekconcerten te organiseren.Viering 200 jaar Multatuli in de Ark

14-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - Kom ook naar de viering van 200 jaar Multatuli, met de film Op zoek naar Max Havelaar en wethouder Oskam over Multatuli als inspiratiebron voor nu. De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk viert in samenwerking met de Protestantse Gemeente “de Ark” en de Wereldwinkel Reeuwijk op dinsdagavond 6 oktober de 200e geboortedag van activist en schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli.  Het gaat om een bijeenkomst die door Corona uitgesteld was en nu wel kan worden georganiseerd.  

In zijn beroemde roman Max Havelaar beschrijft Douwes Dekker uit eigen ervaring hoe Nederland ruim anderhalve eeuw geleden de bevolking uitbuitte en onderdrukte in Oost-Indië, het huidige Indonesië. Dit thema is ook nu nog actueel. Want nu zijn het de multinationals die de macht hebben en worden mensen nog steeds uitgebuit. Dit onderwerp van eerlijke handel en eerlijke prijs is de agenda van Fairtrade organisaties wereldwijd. Zij werken o.a. met het keurmerk dat naar Max Havelaar is genoemd.


Theatergroep Maskerade uit Waddinxveen heeft het boek Max Havelaar bewerkt tot straattheater. Die voorstelling is de kern van de film die voorzitter Roelof Schut van Maskerade gemaakt heeft: “Op zoek naar Max Havelaar.” Daarbij gaat het om de vraag hoe het kan dat een 160 jaar oud boek nog steeds mensen aanzet om in actie te komen tegen oneerlijke handel.
De film toont onder meer een gesprek met Chris van de Ven uit het Gelderse Duiven. Hij is al een leven lang begeesterd door het werk van Multatuli. Met de jeugdgroep Hope XXL streeft hij al jaren naar verandering met als motto: ‘Verander de wereld, begin bij jezelf'.


Klaartje Groot van het Multatuli huis in Amsterdam komt erin aan het woord over de persoon Eduard Douwes Dekker en wat hem dreef om De Havelaar te schrijven. Een vuistdik boek dat geen roman is maar een politiek pamflet. Wat heeft dit boek na de verschijning in 1860 teweeggebracht. En wat is aantrekkingskracht van de Havelaar op wereldverbeteraars van onze tijd? Wat zou hij denken van de handelspraktijken van onze tijd? Na de film is er een interview met wethouder Duurzaamheid Oskam van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk over Multatuli als inspiratiebron voor het nu. Hierbij is ruim gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.


Iedereen is van harte welkom in “De Ark”, ’t Kerkestuk 1, Reeuwijk-Brug. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot circa 21.30 uur. Vanaf 19.30 uur staat koffie of thee voor u klaar.
Vanwege Corona is het aantal plaatsen beperkt en vragen wij u om zich vooraf aan te melden bij: ingefroger@kpnmail.nl of 06-41490650.  ESTO niet opgewassen tegen Olympia

14-09-2020

Door: Han Koevoets

Gouda / Bodegraven - De Goudse ploeg pakte thuis met 4-1 een verdiende overwinning in de bekercompetitie. Opnieuw stond ESTO tegenover een 1e klasser. Nu op zondag en tegen een ploeg die meer in huis had dan de zaterdag 1e klasser vorige week. Deze bekerwedstrijden zijn een mooie opmaat naar de gewone competitie die volgende week zondag begint. Trainer Andy Biekman kon volop de kracht van zijn ploeg testen en mag per saldo niet ontevreden zijn met deze voorbereidingen.
 

In de eerste helft kwam ESTO na twintig minuten op voorsprong. Jesper den Besten prikte van rechts de bal keurig over de rood-zwart gestreepte Gouwenaars richting de vrijstaande Jordy Romijn die vervolgens de 1-0 voorsprong aantekende. Vrijwel direct na de aftrap liep de Goudseploeg de gelijkmaker binnen en pakte vervolgens het initiatief. Esto kreeg in de eerste helft meerdere prima kansen om te scoren. Olympia domineerde echter. Met hulp van de lat en de paal en goed keeperswerk hield ESTO de stand gelijk tot de 48 minuut. Toen vloog de 2-1 voor Olympia binnen. In de rust bleven de ploegen in het zonnetje op het veld en daaruit bleek al dat de tweede helft een zomerzondagmiddagwedstrijd zou worden. Zeker toen na 11 minuten ESTO nummer drie kon incasseren leek de pot gespeeld. Toch herpakte ESTO zich en creëerde met prima voetbal nog een aantal goede kansen. Twee minuten voor tijd rondde Olympia een mooie aanval af met een doelpunt voor de eindstand van 4-1. Volgende week begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen de Rotterdamse studenten voetbalvereniging Antibarbari. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Woerden trapt mee met landelijke campagne Ik Fiets

14-09-2020

Van de redactie

Woerden - Als één van de 26 gemeenten van de provincie Utrecht, trapt Woerden vanaf vandaag mee met de landelijke campagne Ik Fiets. De campagne is erop gericht zoveel mogelijk inwoners te stimuleren om vaker de fiets te pakken. De campagne wordt de komende twee jaar actief ingezet in de hele provincie Utrecht. Het doel van de campagne? Minstens 10.000 inwoners van de provincie Utrecht vaker laten fietsen én op de fiets te houden.


Uitprobeeractie
Om inwoners het fietsen met een e-bike of speedpedelac te laten ervaren, is er een uitprobeeractie. Wethouder Noorthoek: “Fietsen is gezond en voor vrijwel iedereen mogelijk. Gemeente Woerden werkt dan ook graag mee aan deze campagne om inwoners te stimuleren vaker de fiets te pakken. Fietsen is niet alleen goed voor jezelf, maar het is ook een duurzaam vervoermiddel.
Tijdens de campagne kan bij BSO Jij en Wij een week lang gratis gebruik worden gemaakt van een e-bakfiets. Liever een speedpedelac? Dat kan natuurlijk ook! Deze worden uitgegeven bij het gemeentehuis.”
Fietsen voor leuke aanbiedingen

Met de Ik Fiets app worden afgelegde kilometers omgezet in punten. Deze gespaarde punten wissel je eenvoudig in voor leuke aanbiedingen of doneer ze aan een goed doel. Zo wordt fietsen nog leuker! Meer weten over de campagne en de uitprobeeractie? Kijk dan op de website www.ikfiets.nl voor meer informatie.
 Open Huis Steunpunt Midden-Holland

14-09-2020

Van de redactie

Gouda - Zaterdag 3 oktober 2020 is er weer het 3-maandelijkse open huis van Steunpunt Midden-Holland. U bent van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over de ondersteuning in het hospice en in de thuissituatie en over het doen van vrijwilligerswerk.
 Ook bestaat de gelegenheid om in het Atelier, tijdens het open huis, schilderijen en/of kunstvoorwerpen, die door vrijwilligers zijn gemaakt, te bezichtigen. Bij verkoop gaat een deel van de opbrengst naar de organisatie. Bijeenkomst voor jongvolwassenen Stichting Boek en Troost

14-09-2020

Van de redactie

Gouda - De Stichting Boek en Troost organiseert 1 oktober a.s. van 19.30 -21.30 uur een bijeenkomst in Buurtpunt Zoutman, Zoutmanplein 6a, te Gouda.


Als jongvolwassene een ouder verliezen
Je bent in een leeftijdsfase waarin je bezig bent met studie, een carrière, een eigen leven opbouwen en dan overlijdt een van je ouders. Het leven staat stil, je bent overgeleverd aan jezelf. Je bent jong en hebt die steun en liefde van die ouder nog hard nodig. Veel jongvolwassenen ervaren dat hun verdriet en gemis lastig te delen is met leeftijdgenoten omdat de werelden plotsklaps zo verschillen van elkaar. Daarnaast vindt de omgeving het ook lastig om te vragen wat je nodig hebt. Je hebt als nabestaande te maken met het ongemak van de omgeving. Die voelt zich onmachtig om iets aan je verdriet te doen. Als rouwende moet je zelf aangeven wat je nodig hebt. En dat is ook lastig. Want je weet soms helemaal niet wat je nodig hebt. Je voelt verdriet, gemis. Om over deze en andere ervaringen te kunnen praten organiseert Boek en Troost een bijeenkomst voor lotgenoten.

Info: www.boek-en-troost.nl    Aanmelden (verplicht): info@boek-en-troost.nlKennismaken met schilderen in Inloophuis ‘Leven met kanker’

14-09-2020

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 22 september van 10.00 tot 12.00 uur is er een schilderworkshop in Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden. De schilderworkshop is eenmaal per maand onder leiding van ervaren schilderdocenten, deze maandag door Corrie Berends.

Even vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Dat kan in Inloophuis ‘Leven met Kanker’. We werken aan de hand van voorbeelden maar zelf iets bedenken mag ook, het is voor iedereen te doen. Tijdens het schilderen staat plezier voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.


Het huis is open vanaf 13.30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 14.00 tot 16.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Omdat het om een beperkt aantal plaatsen gaat, is aanmelden voor deze workshop nodig. Dat kan telefonisch (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Boomgaard op Landgoed Langeraar

14-09-2020

Van de redactie

Langeraar wordt een landgoed rijker. Tegen de noordrand waar meer dan 100 nieuwe huizen zijn gebouwd, verreist ook een nieuw 21 hectare groot landgoed. Landschapsfonds Holland Rijnland verstrekt een subsidie van € 3.000,- om hierop een boomgaard aan te leggen.


Peter van der Akker, voorzitter Landschapsfonds Holland Rijnland, overhandigt Jos Droogh een voucher van 3000 euro voor de nieuwe boomgaard.


Andere invulling
Al vijf generaties lang heeft familie Droogh hun boerenbedrijf gerund op dit land. Nu er geen bedrijfsopvolging is, moest er gedacht worden aan een andere invulling voor het land. Jos Droogh vertelt: “Wij willen graag het gebied een natuurlijk karakter geven maar dat moet dan ook economisch haalbaar zijn. Als ‘landgoed’ is dit gelukkig mogelijk. Voorwaarden zijn dat 10% bebouwd mag worden en 90% groen blijft. Tevens dient het perceel deels openbaar te zijn.”

Een architect is aan de slag gegaan en heeft voor dit grote perceel in nauw overleg met familie Droogh en mooi project ontwikkeld. Naast de bouw van twaalf landhuizen worden tevens een boomgaard, voedselbos en bloemrijke grasranden gerealiseerd. Er komen wandelpaden en bruggetjes waardoor het een prachtig recreatief gebied gaat worden voor alle Langeraarders.
 

Karakteristieke boomgaard
Een boomgaard in dit plan aanleggen, is een grote wens van Jos. “Als kind staat me de grote boomgaard achter onze boerderij nog goed bij. In het voorjaar stonden de fruitbomen prachtig in bloei en ik vond het geweldig om in de herfst het fruit te helpen plukken. Zo’n karakteristieke boomgaard wil ik heel graag in dit plan realiseren. Ik ben blij dat ik Peter van den Akker van Landschapsfonds Holland Rijnland heb ontmoet waardoor wij samen een boomgaard kunnen realiseren.”

De boomgaard komt op één van de achterste kavels van 7000 m2, waarop op het moment al kruidenrijke planten groeien. Een perfecte voorbereiding om de wilde bijen alvast te lokken. In november 2020 worden 29 diverse soorten hoogstamfruitbomen gepoot. De schapen die nu al op dit stuk lopen, blijven er ook in de toekomst nog lekker grazen. Én zij krijgen gezelschap van nog een stel kippen.
 

Natuurliefhebber
Jos Droogh is en blijft een natuurliefhebber en waarschijnlijk zullen de toekomstige bewoners van dit perceel dit ook zijn. Zij kunnen meehelpen in de boomgaard en het voedselbos en plukken daar dan direct -letterlijk- de vruchten van. Het voedselbos wordt tegelijk met de boomgaard aangelegd. Tevens zijn de vele sloten al uitgegraven en de bermen en oevers ingezaaid met bloemrijke kruiden.

In de toekomst wordt nog gekeken naar een imker om de bestuiving te ondersteunen. Op deze manier krijgt Langeraar er een fraaie deels openbare dorpsrand bij, passend bij het landschap. Op de vraag hoe het staat met de verkoop van de landhuizen, meldt Jos: “Op het moment zijn er vier landhuizen verkocht en start de bouw van het eerste huis eind september. Volgend voorjaar zal het perceel er al heel anders uitzien en hopelijk genieten de nieuwe bewoners maar ook de huidige dorpsbewoners van dit nieuwe natuurgebied.”
 

Oud en nieuw met elkaar verweven
Voor Jos en zijn familie is de cirkel met dit project rond. Jos: “Vroeger bestonden de boerenkavels uit lange stroken met veel slootjes. Met dit Landgoed komt de oorspronkelijke situatie weer terug. Leuk feitje is dat de vier generaties van ons boerenbedrijf terugkomen in dit plan: vier percelen dragen de naam van onze voorvaderen.” Samen met de aanplant van een karakteristieke boomgaard, met oudhollandse hoogstamfruitbomen die vroeger veel in Zuid-Holland voorkwamen, zijn oud en nieuw met elkaar verweven.
 

Steun voor hoogstamboomgaarden
Peter licht nog toe: “Deze fruitbomen maken deel uit van het gezamenlijke project van het Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, Landschapsfonds Holland Rijnland en partners. Het doel is de komende 2-3 jaar 1000 hoogstamfruitbomen aan te planten in de regio Alphen aan den Rijn en
Nieuwkoop. Mail of bel ons gerust als u een idee heeft!”
 

Kijk voor meer informatie op: www.landschapsfondshollandrijnland.nlVVN: schoolomgeving moet veiliger

14-09-2020

Van de redactie

 ‘Ga lopend of met de fiets naar school’ 

Uit recente gesprekken tussen Veilig Verkeer Nederland, scholen en gemeenten, blijkt dat verkeersdrukte rondom basisscholen op veel plekken een probleem is. Veilig Verkeer Nederland trekt daarom aan de bel en laat weten dat het dringend nodig is om schoolomgevingen veiliger te maken. Hiervoor start zij deze week een nieuwe campagne onder het motto ‘Meedoen is makkelijk’. Automobilisten worden verzocht om schoolzones zoveel mogelijk te vermijden. Meer info via vvn.nl/veilige-schoolomgeving.

De oproep aan ouders luidt: ‘Op de fiets naar school maakt de buurt blijer’ en moet ervoor zorgen dat ouders hun auto ’s morgens laten staan en hun kinderen in de plaats daarvan vaker lopend of met de fiets naar school brengen. Dit nieuwe haal- en brenggedrag moet volgens VVN vanaf nu de norm worden. Aanleiding: lopend of fietsend naar school gaan leidt tot minder verkeersdrukte rondom scholen en voor kinderen specifiek ook tot meer praktijkervaring. 

Duidelijke afspraken
Het realiseren van een nieuwe norm rondom het halen en brengen van kinderen. Volgens VVN is dit hard nodig om schoolomgevingen veiliger te maken. De directe schoolomgeving wordt bij voorkeur autoluw of zelfs autovrij. Saillant detail: In Nederland is de gemiddelde afstand van huis naar een basisschool zo’n 600 meter. VVN-Directeur Evert-Jan Hulshof licht toe:

“Het inrichten van schoolstraten, waarbij schoolomgevingen vlak voor en na de schoolbel voor auto’s tijdelijk worden afgesloten, gebeurt al steeds vaker. Ook helpt het wanneer scholen en ouders onderling duidelijke afspraken maken over het gewenste haal- en brenggedrag. De meeste basisscholen zijn gelegen in de woonwijk zodat het makkelijk, leuk en leerzaam is om kinderen lopend of op de fiets te begeleiden naar school. Totdat ze het zelf kunnen.”, aldus Hulshof.
 

Uiterst waardevol
Uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder ruim 3.300 ouders, blijkt dat maar liefst 95% van alle basisschoolkinderen binnen een straal van vijf kilometer bij hun school vandaan woont. Het realiseren van een nieuwe norm rondom het halen en brengen moet volgens VVN daarom haalbaar zijn. Ook laat de organisatie weten dat het uiterst waardevol is om je kind lopend of op de fiets te brengen. Ouders die hiervoor kiezen integreren verkeerseducatie namelijk op een natuurlijke manier in hun dagelijkse routine en zorgen er zo voor dat hun kind praktijkervaring opdoet. Kinderen die in het verkeer veel praktijkervaring opdoen, zijn zich eerder bewust van de gevaren en kunnen ook eerder zelfstandig naar school toe.
 

Top-5 oplossingen
Verkeersveiligheid is niet direct tastbaar, maar wel van levensbelang. Om iedereen die aan het verkeer deelneemt hieraan te herinneren, en om meedoen makkelijk te maken, presenteert Veilig Verkeer Nederland aan alle weggebruikers een Top-5 met oplossingen:
1. Geef ruimte aan kinderen en vermijd schoolzones
2. Houd extra rekening met kwetsbare verkeersdeelnemers
3. Rij relaxed, gun jezelf en anderen de tijd
4. Houd je aan de verkeersregels
5. Rij mobielvrij, rij MONO Brandweer rukt uit voor vuurkorf

13-09-2020

Van de redactie

Bodegraven – De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag uitgerukt voor een brand welke gezien was vanaf de A12. Eenmaal ter plaatse ging het om een vuurkorf welke brande bij een woning gelegen aan de Parallelweg.
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

13-09-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 14 september t/m 18 sept 2020 het volgende menu voor u.


Maandag
Tomatensoep, aardappelblokjes, boeren omelet,
gemengde groenten, jus, toetje
 

Dinsdag
Groentesoep, aardappelpuree,
gevulde Chinese koolrolletjes, jus, toetje
 

Woensdag
Champignonsoep, aardappelen, saucijs,
sperziebonen, jus, toetje
 

Donderdag
Kokos-kerriesoep, rauwe andijvie stamppot,
rookworst, jus, toetje
 

Vrijdag
Vermicellisoep, macaronischotel met paprika
en courgette, geraspte kaas, toetje
 


Opgave kan bij Asha Bruinsma-Soedhoe, 06-53102893 (tot 1 dag van te voren)
Kosten maaltijd : € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd. Rohda’76 klaar voor competitiestart

13-09-2020

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Na de 0-0 tegen Naaldwijk zit het bekeravontuur voor Rohda’76 erop. De Bodegravers noteerden – na de 1-1 tegen HPSV en de 2-2 tegen HBSS – het derde gelijke spel op rij. Het team van trainer Arjen Linstra kan zich nu volledig richten op de start van de competitie, uit tegen Sportief in Woerdense Verlaat op zaterdag 19 september.
 

Net als een week eerder zette de tegenstander Rohda’76 vast op eigen helft. Pas na een half uur lukte het de blauwhemden zich af en toe onder de druk uit te voetballen, zonder echt gevaar te stichten in het Naaldwijkse strafschopgebied. Ook na de thee bleef de derdeklasser uit Naaldwijk de bovenliggende partij. Desondanks kreeg invaller Steven Holthuijsen de kans om de score te openen. ,,Dat zou onverdiend geweest zijn’’, vond ook Mitchell van Waveren. De Rohda-captain zag wel een bemoedigende ontwikkeling. ,,Net als vorige week tegen HBSS waren wij in het laatste kwartier frisser dan de tegenstander. Dat betekent dat het conditioneel wel goed zit.’’


Rohda’76 onder druk tegen Naaldwijk.                                                                   Foto: Danny de Vries Schouwburgdirecteur Tineke Maas is Gast van de Week

13-09-2020

Van de redactie

Gouda - Op zaterdag 19 september is schouwburgdirecteur Tineke Maas Gast van de Week op Gouwestad radio. Van 11 tot 12 uur is zij in gesprek met Ton de Witte, die allereerst benieuwd is hoe de corona-crisis de Goudse Schouwburg (financieel) heeft geraakt. Verder staat het gesprek in het teken van de tot eind december uitgestippelde programmering.


Gouwestad radio is te ontvangen via 97.7 (kabel), 106.2 (ether) en via www.gouwestad.nl. Herhalingen: zondagavond om 19 uur en woensdagochtend om 7 uur.Veiliger online – Word geen slachtoffer van cybercriminaliteit

12-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De kranten staan er vol van, cybercriminaliteit neemt explosief toe. Hoe voorkom je dat jij slachtoffer wordt? Met de lezing "Veiliger Online" op maandag 5 oktober in het Evertshuis in Bodegraven leert schrijfster en onderzoeksjournalist Maria Genova je beter te beschermen tegen de toenemende digitale gevaren. Tijdens de lezing wordt er op een heel toegankelijke, makkelijke en boeiende manier verteld hoe jij je kunt beschermen tegen hackers en online oplichters.


Weet je hoe hackers WhatsApp gebruiken? Hoe wordt je gehackt op sociale media? Herken jij een foto waar een virus in verstopt zit? Je krijgt praktische tips die jou helpen goed voorbereid te zijn op de toekomst, want de digitale ontwikkelingen gaan snel!


· Datum: maandag 5 oktober
· Tijd: van 19.30 uur tot 22.00 uur
· Locatie: Evertshuis Bodegraven
· Kosten €17,00


Geef je op via de website van de Volksuniversiteit Het Groene Hart (www.vuhetgroenehart.nl) en lees ook over onze versoepelde annuleringsvoorwaarden en de toegepaste richtlijnen van het RIVM.
 Opening cultureel seizoen ‘coronaproof’ in het Evertshuis

11-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Nieuwe plannen, een nieuw seizoen! Na drie maanden sluiting door alle coronamaatregelen en een tropische zomer met leuke BRAVO! activiteiten voor kinderen, start het EVERTSHUIS het nieuwe culturele seizoen op ZATERDAGAVOND 12 SEPTEMBER. Toegankelijk via een livestream verbinding voor iedereen.


Het wordt een spetterende presentatie van het nieuwe ‘coronaproof’ THEATERPROGRAMMA 20/21. Met optredens van diverse artiesten, onder het genot van een drankje, vanwege de beperkte capaciteit op uitnodiging voor (duo)vrienden. Nieuw dit jaar is dat de gehele avond ook via een live verbinding door BR6 wordt gestreamd voor alle cultuurliefhebbers uit de regio.


Wat kunt u verwachten? Muziek van Guus Westdorp, met zijn ‘Ramses de liederen’ brengt hij een ode aan het werk van levenskunstenaar Ramses Shaffy, acteur Rik Hoogendoorn speelt een deel uit zijn hilarische theatermonoloog ‘Oppas Opa’ en Janneke Jager verrast met haar fout-nostalgische cabarettrip ‘Fantoomgeluk’. Presentator van de avond is Michiel van de Burgt.


De avond begint om 20.30 uur, de zaal is al helemaal vol. Het Evertshuis volgt uiteraard de richtlijnen van het RIVM: blijf thuis als u klachten heeft, respecteer de 1,5 meter maatregel voor bezoekers en medewerkers, onze gastvrouwen begeleiden u naar uw plaats in de theaterzaal en uw drankje mag mee. Voor meer informatie en reserveren van tickets voor het nieuwe seizoen, ga naar www.evertshuis.nl De online kaartverkoop start ’s middags om 13.00 uur.
 


Heeft u vragen? Dan verzoeken wij u vriendelijk te mailen naar info@evertshuis.nl
Praktische informatie:
Opening Cultureel Seizoen Evertshuis
Zaterdag 12 september 2020
Aanvang 20:30 uur
Toegang is GRATIS
Locatie theaterzaal Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven. ONLINE te volgen via BR6 livestream verbinding https://www.youtube.com/br6tvSpreeuwen, rivierkreeften en straten in Wie Kent Gouda

11-09-2020

Van de redactie

Gouda - Wie zijn er zaterdag 19 september van 10 tot 11 te gast in Wie Kent Gouda? Rob Haster schreef een gedicht over de spreeuwen bij de Goejanverwelledijk, Roxana van der Meulen maakte een spannende speurtocht door Gouda, die te vinden is via Ontsleuteld.nl, Anne Rutgrink doet onderzoek naar de overal in Gouda voorkomende Amerikaanse rivierkreeften, Peter Paul Kloosterman bracht al 37 lief & leed straten in Gouda in beeld (en er kunnen nog 13 straten bij dit jaar) en Paul Beek brengt op 6 november een boek uit over zijn Joodse nichtje Edith.

Wie Kent Gouda, iedere zaterdag van 10 – 11, met herhalingen op zondag 17 uur en op dinsdag om 11 en 17 uur.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina