NIEUWSGeslaagde Walking Triathlon

28-06-2022

Van de redactie

Reeuwijk - Op 26 juni vond de eerste editie van de Walking Triathlon Reeuwijk plaats bij de Surfplas in de Reeuwijkse Hout. Een triathlon, dus 3 sportieve activiteiten, maar dan in een relaxed tempo. Geen wedstrijd. Maar gezellig samen een leuke dag beleven.
35 deelnemers hadden zich ingeschreven voor deze sportieve activiteit. De jongste deelnemer was 12, de oudste 78.
 

Vanaf 9 uur gingen zij een rondje zwemmen in de Surfplas. In een omkleedtent konden zij zich weer omkleden, om te beginnen aan het tweede onderdeel, een fietsroute van 25km door de mooie omgeving. De route was helemaal voorzien van wegwijzers. En na afloop van het fietsen werd er een rondje om de Surfplas gewandeld. Na de finish werd er een medaille uitgereikt. De eerste deelnemer was al voor het middaguur binnen, en de laatste groep nam wat meer de tijd, die waren om half vier klaar. Tussendoor was er veel tijd om lekker consumpties te nuttigen : Na 20km fietsen kwamen ze langs ijscoman Antonio. Met een bon kregen ze een heerlijk ijsje.
 

Naast deze bon kregen de deelnemers ook nog een bon voor koffie of thee met gebak bij paviljoen de Reeuwijkse Hout. Het weer was heerlijk, het was droog en later steeds zonniger, en de watertemperatuur was aangenaam te noemen : 21,4 graden.

Iedereen, organisatie en deelnemers waren het erover eens : dit was een geslaagde dag!Scooterrijder gewond bij eenzijdig ongeval

27-06-2022

Van de redactie

Bodegraven – Een scooterrijder is maandagavond even voor 20.30 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Zuidzijde. De scooterrijder was tegen een van de palen gereden bij de wegversmalling. De traumahelikopter is met een medisch team ter plaatse gekomen om het ambulancepersoneel te ondersteunen. De scooterrijder is naar het ziekenhuis overgebracht.
 

© Digitale Bodegraafse KrantSuccesvolle ontmoetingen met Vluchtelingen

27-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen zaterdag stonden vrijwilligers en vluchtelingen uit onze gemeente met een kraam op het Raadhuisplein in Bodegraven. Onder het genot van een bakkie koffie of thee waren er leuke ontmoetingen en inspirerende gesprekken met inwoners uit onze gemeente. 
 

 

De aanleiding was de viering van Wereldvluchtelingendag (20 juni). Een moment waarop er aandacht is voor de kracht en moed van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging. Ruim 100 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Doodgewone mensen die van de ene op de andere dag huis en haard moeten verlaten vanwege oorlog of geweld, maar ook om wie ze zijn, waar ze in geloven, van wie ze houden, of omdat ze opkomen voor hun rechten”, aldus VluchtelingenWerk. “Vluchten is helaas van alle tijd. De opvang van Oekraïense vluchtelingen is nu heel actueel. Maar ook vluchtelingen uit onder andere Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan hebben de afgelopen jaren een veilig thuis gevonden in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.” VluchtelingenWerk Bodegraven-Reeuwijk begeleidt vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Vrijwilligers helpen met praktische zaken, maken hen wegwijs in de samenleving, ondersteunen met het leren van de taal en begeleiden hen tijdens juridische procedures.


 

Wil jij iets betekenen voor Nieuwkomers in onze gemeente? Neem dan per email contact op met Alexandra Moreu; amoreu@vluchtelingenwerk.nl.Judo examens bij Chikara Sport

27-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 25 juni vonden bij Chikara Sport de halfjaarlijkse examens plaats. De volgende judoka’s zijn bevorderd naar een hogere band:

 

 

Gele band: Niels Beukers, Joël Roeleveld, Rens Graveland, Thomas van Zwet, Amber Hulshof, Julian Treur, Lieke van Leeuwen, Iris Blijleven, Jolijn Kuipers, Chanelle Kastelein, Minke Moerman, Ramon Spruit, Timon Kastelein, Mathijs Muller, Gijs van Dobben, Dijar Zeqiri en Ruben Kastelein
Oranje band: Evi van Leeuwen, Merijn Kapteijn, Meck Kapteijn, Jayden Andweg, Juda Uijl, Benedek Nagel en Thomas Toma, 
Groene band: Willem Jan Kooiman, Hannah Kooiman, Kevin Langerak, Rowin de Jong, Sven Blijleven en Thomas Meijer
Blauwe band: Ruben Stolwijk, Thimo van den Bosch
Bruine band: Eline van Niekerk, Bianca Kamal Ghatias en Kenneth Vonk.

 


Op dezelfde dag mocht Meta van Wensveen in Spijkenisse haar examen afleggen voor de zwarte band (1e Dan). Zij slaagde met vlag en wimpel met behulp van haar valmaatje (Uke) Indy SpitsTypexamen op de Pr. Beatrixschool

27-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Na ruim 20 weken typles hebben de leerlingen van groep 6 van de Pr. Beatrixschool het typexamen gedaan en allemaal hun certificaat behaald. De leerlingen in groep 6 krijgen elk jaar typles aangeboden, zodat ze in groep 7 en 8 nog wat kunnen oefenen en dat ze op het voortgezet onderwijs het voordeel hiervan ondervinden.
 MCB Zomerconcert

27-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Leerlingen en docenten van het Muziek Collectief Bodegraven nodigen u allen van harte uit, te komen kijken en luisteren naar het jaarlijkse zomerconcert. Tijdens dit concert vertolken de leerlingen werken van onder andere Chopin, Schumann, Glinka, Elgar, Debussy, Pachelbel en Mozart, maar ook moderne stukjes en zogeheten traditionals. U hoort ensembles en solisten op piano, harp, blokfluit, cello en viool.  

Samenspel vinden we heel belangrijk, dit zien we ook terug in een optreden van het MCB projectorkest onder leiding van Lucienne de Valk. Tijdens het Voorjaarsconcert in maart maakte dit orkest een geweldige entree. Voor deze avond is hard gewerkt aan arrangementen van Eine kleine Nachtmusik van Mozart en Raiders of the Lost Ark van John Williams, en aan een klassieke medley waarin u diverse bekende thema’s voorbij hoort komen. 
 

Iedereen is van harte welkom, familie, vrienden, kennissen, belangstellenden. De toegang is gratis, een spontane gift ter bestrijding van de kosten na afloop van het concert wordt zeer op prijs gesteld. Het concert heeft een pauze waarin u een drankje kunt drinken en ook na afloop kunt u nog even blijven napraten. 
 

Datum: Woensdagavond 29 juni,  aanvang concert 19:00 uur                                                                                                  Locatie Theaterzaal Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven
 Goud en zilver voor de jongste synchroonzwemsters

27-06-2022

Door: Rina Hampel

Bodegraven - Op zaterdag 26 juni vond er een meerkamp uitvoeringen plaats in zwembad de Kuil in Bodegraven. Dit is de laatste wedstrijd van het seizoen voor de synchroonzwemsters in onze regio van de onderbouw. BZ&PC was vertegenwoordigd met zestien meiden. 

Uitvoeringen zijn het leukste onderdeel van synchroonzwemmen. Alles wordt uit de kast getrokken om er representatief uit te zien. Gelatine in het haar, een kroontje, glitterbadpakken en waterproof make-up. Op muziek mag dan het “dansje” in het water uitgevoerd worden voor een jury die je op verschillende onderdelen, uitvoering, artistieke indruk en moeilijkheid beoordeeld. Voor een aantal zwemsters was dit de allereerste keer, dus extra spannend.

 

In categorie 1 werd met een ploeg gezwommen. Noa Rijkaart, Febe van Cittard, Sue Edelman, Carlijn Zomer, Viyenna Hollevas, Sterre van der Star, Lynn van Bemmelen en Yill de Winter wisten op de muziek “Encanto “ 34,9667 punten bij elkaar te zwemmen. Met dit mooie puntenaantal bereikten ze de vierde plaats. In categorie 2-3 zwommen Harley Schouten en Eva Bode een duet op “Make it”. Zij wisten een tweede plek te bemachtigen in deze categorie met 39,9000 punten.


In Categorie 4 vormden Charly van Barneveld, Jessie Schouten, Jiska Gentenaar en Cécile Domburg een ploeg. Op de muziek “Symphony” wisten zij 41,4000 punten bij elkaar te zwemmen wat hen een vierde plek in deze categorie opleverde. In categorie 6 zwommen Anouchka Kuijf en Christianne van Vreedendaal een duet op “Faith”. Met 49,4667 haalden zij de eerste plek in deze categorie.

 

Ben  of ken je iemand tussen de 5 en de  8 jaar, die van zwemmen, dansen en muziek houdt en minimaal zwemdiploma A  heeft? Bij ons kun je 6 keer gratis proeftrainen om te kijken wat synchroonzwemmen nu  precies is en  of  het je  leuk  lijkt. Mail even naar  synchro@bzpc-bodegraven.nl als je interesse hebt.Basisschool de Venen tien jaar excellente school

27-06-2022

Van de redactie

Gouda - Trots, dat zijn directeuren Ron de Bruijn en Maaike van Velzen op hun school. De Venen heeft namelijk wederom het predicaat excellente school gekregen. De openbare basisschool in Reeuwijk-Brug van Stichting Klasse is door de jury excellent bevonden op het gebied van kwaliteitszorg, begaafdenbeleid en talentontwikkeling. Vanochtend overhandigde mevrouw Daniëlle Schiet, directeur Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het juryrapport aan de directie van de Venen. De jury ziet de school als voorbeeld voor andere scholen door de manier waarop zij hun kwaliteitsontwikkeling op een professionele manier vormgeven.Beeld:  Bart Tuerlings
 

De Venen is al tien jaar een excellente school, een predicaat dat voor drie jaar wordt toegekend. De Venen is één van de vijf scholen in Nederland die zich al sinds 2012 excellent mag noemen. Alleen scholen die door de onderwijsinspectie over de gehele linie als goed beoordeeld zijn, komen in aanmerking voor het predicaat excellente scholen.
 

Maaike van Velzen: “Wij zien het bezoek van de jury excellente scholen als een mooie externe audit. Top professionals uit de onderwijswereld leggen je school langs de meest kritische meetlat die er is. Het vervult me met trots dat we al zo lang in staat zijn onze kwaliteit op zo'n hoog niveau vast te houden”.
 

Ron de Bruijn is ook erg trots op zijn team van leerkrachten en ondersteuners. “Wij investeren veel in de kwaliteit en de talenten van onze medewerkers. Je kunt dit alleen bereiken als je een heel goed team hebt. Als je werkt vanuit een gedegen visie en met alle partijen iedere dag probeert een beetje beter te worden dan gisteren”.
 

Dat de onderwijskwaliteit op de Venen hoog is, spreekt ook veel ouders aan. Zij kiezen bewust een school die, naast het geven van goed onderwijs, oog heeft voor de talenten van hun kinderen. Afgelopen jaren is de school enorm gegroeid en telt inmiddels zo’n 580 leerlingenDeelnemers Symposium Ouderengeneeskunde profiteren van unieke samenwerking in de zorg

27-06-2022

Van de redactie

Gouda - Zorgpartners Midden-Holland, het Groene Hart Ziekenhuis en Mediis organiseerden afgelopen woensdag 22 juni een Symposium Ouderengeneeskunde rondom het thema ‘Pijn, ellende en nieuw perspectief’ in Irishof in Gouda. De lovende woorden van de deelnemers geven aan dat deze samenwerking tussen ziekenhuiszorg, ouderenzorg en huisartsen in deze regio voor herhaling vatbaar is. 
 


Dick van Duijn, lid Raad van Bestuur opende met gepaste gastvrijheid het symposium. Aansluitend liet het HoutenBeenTheater kort en krachtig zien wat de problematiek bij de huisartsen is met betrekking tot chronische pijn. Er werd herkenbaar geknikt in de zaal. Keynote spreker Martin Appelo volgde deze korte voorstelling op met een dynamisch en prikkelend betoog over pijn en hoe hiermee om te gaan. Zijn verhaal sprak de aanwezige huisartsen, POH’s en verpleegkundig specialisten erg aan. Dat was ook te merken door de kritische vragen die achteraf werden gesteld. 

De drie workshops pijn bij artrose, sensorische informatieverwerking en aanhoudende lichamelijke klachten waren inspirerend en goed bezocht. Zo lieten medewerkers van Zorgpartners Amanda von Meijenfeldt, Janie Verschoor, Lydia van der Worp en Wilma Aantjes hun passie zien in de door hun gegeven workshop Sensorische Pijnbestrijding. “Een inhoudelijk sterke workshop,” jubelt een van de deelnemers.

 

“Het diner was echt weer fantastisch verzorgd door Martin Poot en zijn team van De Hanepraij. Ook hier hebben we veel complimenten over ontvangen. Alles was perfect georganiseerd,” aldus organisator en relatiemanager van Zorgpartners, Bernadette Kolmer.Ashton Brothers, Spinvis en nog vele anderen in het nieuwe theaterseizoen Parkvilla

27-06-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - September lijkt nog ver weg, maar het nieuwe theaterseizoen staat zo voor de deur. Parkvilla opent die deur met een groot aanbod van theaterconcerten en vele familievoorstellingen. Speciaal voor kinderen, heeft Parkvilla aankomend seizoen een uitgebreid programma samengesteld. Ook op het gebied van cabaret, theatercolleges, toneel, muziektheater en kleinkunst is er keuze genoeg.  

 

‘Muziek leeft enorm bij de Alphenaren en daar spelen we met ons aanbod op in’, vertelt Agnes van den Ham, coördinator theater. ‘We programmeren bijvoorbeeld kwalitatieve tributebands, maar ook Spinvis, één van de meest eigenzinnige popartiesten van ons land. De familievoorstellingen zijn van een hoogwaardige artistieke kwaliteit, maar toch ook laagdrempelig.’Agnes van den Ham
 

Shaffy & Brass

Op het nieuwe theaterprogramma is geen label te plakken. Het bevat voorstellingen met bekende namen, zoals Paul Haenen, Stefano Keizers én van aanstormend talent. ‘Liefhebber van Ramses Shaffy? Kom naar het theaterconcert ‘Shaffy & Brass’ van Micheline van Hautem en fanfareorkest DSS uit Aarlanderveen. Dit is ook echt een fantastisch voorbeeld van een samenwerking met een lokale culturele partner. 
 

De Ashton Brothers komen bijna een week in Parkvilla repeteren voor hun try-out om die vervolgens drie keer in ons theater te spelen voor publiek. Wat een eer om deze rasartiesten in huis te hebben’, aldus Van den Ham.

 

Nog persoonlijke tips?

‘Als geboren en getogen Drent kan ik natuurlijk ook niet anders dan me verheugen op GROLLO, dé enige Cuby+Blizzards tributeband. Niet alleen komen ze muzikaal akelig dicht in de buurt van het origineel, ook qua uitstraling hadden de bandleden destijds zo bij Cuby in de boerderij kunnen wonen. Waar ik heel nieuwsgierig naar ben is ‘Motherland’, een ‘fantasy’ voorstelling met een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten. En zo kan ik nog even doorgaan!’ Het gehele programma is online te bekijken en te bestellen via parkvilla.nl.The Tambles op Gouwestad

27-06-2022

Van de redactie

Gouda - Vrijdag 1 juli staan The Tambles tussen 19 - 20 uur live in het Gouwestad Radio muziekprogramma Going Underground. 2020 begon veelbelovend voor de Goudse garagebeat band The Tambles: 4 support-optredens voor de Britse band Supergrass in Parijs, Brussel en Amsterdam, gevolgd door een succesvolle Spaanse tour. Helaas zette corona vlak daarna alles stil. Of toch niet?


The Tambles zouden The Tambles niet zijn, als ze hierdoor stil gingen zitten. Ze schreven muziek voor theateracts Roes en Ruth Elings, namen een derde plaat op met zanger, schrijver en columnist Jerry Hormone, deden mee aan diverse andere muzikale projecten en schreven ondertussen nieuw repertoire, dat uitkwam op een EP (2021) én op hun drie weken geleden verschenen tweede langspeler 'Scraping By'. Meer dan genoeg reden om bij te praten en meteen een voorproefje te geven voor hun optreden tijdens 'So What Open Air' op zondag 3 juli.Going Underground, vrijdagavond live en dinsdagavond op herhaling van 19 - 20 uur op Gouwestad Radio, 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether), DAB+ (digitale radio) 
Rekam/Caiway (kanaal 1874), KPN/XS4ALL (kanaal 1199), TuneIn (mobiel) en als livestream via  www.gouwestad.nl. Daarna terug te luisteren via de Gouwestad Mixcloud, als podcast via de bekende streamingdiensten en (vier weken) via Uitzending Gemist op de programmapagina.Loop gezellig mee met de klimaatwandeling

27-06-2022

Van de redactie

Reeuwijk - De Klimaat Partij nodigt iedereen uit om mee te wandelen met de  klimaatwandeling op dinsdagavond 28 juni, van 19:00 tot 20:30 (uitloop tot 21:00 uur).
 

We gaan lekker met een groepje een stuk wandelen en kletsen over alles wat ons op het gebied van het klimaat bezighoudt. Maar niets hoeft… het wandelen staat centraal.

 

Wil je ook meelopen? Kom gewoon naar het startpunt om 18:50 uur bij Het Huis van Alles Reeuwijk, aan de Van Staverenstraat. We vertrekken om 19:00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het is de bedoeling om iedere laatste dinsdag van de maand een klimaatwandeling te houden, waarbij we steeds van een andere locatie in één van onze dorpen/kernen zullen starten.

 

www.mijnklimaatpartij.nlMinisterie EZK zoekt klimaatburgemeesters- en supporters voor de Nationale Klimaatweek 2022

27-06-2022

Van de redactie

Van 31 oktober tot en met 6 november organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met partners de Nationale Klimaatweek 2022.
 

  • De Nationale Klimaatweek is bedoeld om aandacht te vragen voor klimaatverandering en duurzame en klimaatbewuste initiatieven die al in de samenleving worden ontplooid een podium te geven.
  • Ook dit jaar zoekt het ministerie Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters; mensen, bedrijven, of andere organisaties die zich actief inzetten voor een beter klimaat en bereid zijn om hun verhalen te delen tijdens de Nationale Klimaatweek en daarmee anderen te inspireren.
     

Nederland heeft grote klimaatambities. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland in 2050. Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten, hoe sneller we klimaatverandering afremmen en dat perspectief kunnen bereiken. Daarom organiseert het ministerie van EZK de Nationale Klimaatweek. Gedurende deze week vestigt het ministerie van EZK op allerlei manieren de aandacht op duurzame, klimaatbewuste initiatieven die in de samenleving worden ontplooid. Vorig jaar zetten maar liefst 142 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en inspireerden zij Nederland om bewuster om te gaan met het klimaat.
 

Klimaatburgemeesters

Het ministerie zoekt ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of juist klimaatbewuster consumeert. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal binnen het eigen netwerk, in lokale media en/of organiseert een actie of evenement tijdens de Nationale Klimaatweek. Afgelopen jaar zijn verschillende Klimaatburgemeesters ook in gesprek gegaan met de echte burgemeester over wat er nog moet gebeuren om in zijn of haar gemeente de klimaatdoelen te halen. Lijkt jou dit wat en ben jij de Klimaatburgemeester die wij zoeken? Of ken je iemand? Aanmelden kan via:  www.nkw2022.nl.
 

Klimaatsupporters

Ook bedrijven, stichtingen en andere organisaties die hun beste beentje voor zetten voor het klimaat kunnen een bijdrage leveren aan de Nationale Klimaatweek. Loopt jouw bedrijf, stichting of organisatie voorop met verduurzaming of energiebesparing en ben je bereid om jouw duurzame initiatieven te delen en/of een actie of evenement te organiseren tijdens de Nationale Klimaatweek? Meld je dan aan als ‘Klimaatsupporter’. Kijk voor de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden op:  www.nkw2022.nl.Minister-president Rutte, minister Hoekstra en minister Ollongren naar NAVO-top in Madrid

27-06-2022

Van de redactie

Minister-president Rutte neemt samen met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie deel aan de NAVO-top in Madrid die plaatsvindt van 28 tot en met 30 juni. De top staat in het teken van de Russische inval in Oekraïne, de veiligheidssituatie in de wereld en het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO.

 

Dinsdag 28 juni neemt minister-president Rutte deel aan het openingsdiner onder gastheerschap van de Spaanse Koning. Ministers Hoekstra en Ollongren zijn aanwezig bij een diner dat wordt aangeboden door de Spaanse ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie.

 

Woensdag 29 juni nemen de minister-president en de ministers gezamenlijk deel aan twee werksessies. De eerste werksessie staat in het teken van de oorlog in Oekraïne. Daarbij zal de Oekraïense president Zelensky virtueel aanwezig zijn. Tijdens de tweede werksessie, later die dag, komen de wereldwijde veiligheidsuitdagingen aan de orde.

 

’s Avonds is minister-president Rutte aanwezig bij een informeel trans-Atlantisch diner, onder gastheerschap van de Spaanse premier. Minister Hoekstra en minister Ollongren hebben separaat een werkdiner met hun collega-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

 

Donderdag 30 juni nemen de minister-president en de ministers gezamenlijk deel aan de derde en laatste werksessie, waarin onder meer gesproken wordt over dreigingen die uit gebieden ten zuiden van de NAVO voortkomen. Bij de werksessies zullen verschillende partners van de NAVO aansluiten, zoals Oekraïne, Georgië, Finland, Zweden, partners in de Indo-Pacific en de EU. En marge van de top hebben de bewindspersonen verschillende ontmoetingen met collega-regeringsleiders en -ministers.Winnaars OSB Bedrijventoernooi Kees en Tristan van KR Werken

26-06-2022

Van de redactie

Bodegraven – Onder ideale weersomstandigheden, waarbij de voorspelde hittegolf gelukkig achterwege bleef, werd op het Bodegraafse Jeu de Boules terrein aan de Groene Zoom voor de 15e keer het OSB Bedrijventoernooi georganiseerd. Na twee jaar in de Covid pauzestand te hebben gestaan kon de toernooiencommissie eindelijk aan de slag om in een iets gewijzigde vorm weer een spetterend toernooi te organiseren. Op het gezellige en schaduwrijke terras werd door de wedstrijdleider  het wedstrijdschema aan  de deelnemers uitgereikt en werd er om 11.00 begonnen met de eerste ronde.

 

Om 16.00 uur waren door alle deelnemers de vier partijen  gespeeld en werd onder het genot van een koel drankje en gezellige muziek met spanning afgewacht wie de winnaar van 2022 zou worden.Beeld: Lex de Vries
 

Verrassende winnaars werden Kees en Tristan, een team van  KR Werken, welk bedrijf voor de eerste keer deelnam aan dit toernooi. Tweede werden Brian en Leon van K & S Bouw en de derde prijs ging tenslotte naar John en Jan van De Kruijf Sportmassage. En natuurlijk was er de door iedereen de verfoeide en gehate, poedelprijs die werd “gewonnen” door de dames Djamilla en Eva. (uit piëteit noemen we geen bedrijfsnaam)  De oudste deelnemer, de 92 jarige Ben Hendriks, werd op een ludieke manier in het zonnetje gezet door Peter van der Laan, een medespeler.


Nieuw was de speciaal voor deze zeer warme dag in het leven geroepen prijs voor de deelnemer met de “heetste bal”. Aan het begin van de derde partij heeft een onafhankelijke  jury de temperatuur van de boules opgemeten en vastgesteld welke boule de hoogste temperatuur had. Winnaar van deze  “heetste bal” met 50 graden Celsius werd Kees Glismeijer.


De organisatie kijkt met plezier terug op een geslaagd en sportief bedrijventoernooi.Pleinconcert Muziekvereniging Oefening Baart Kunst Driebruggen

26-06-2022

Van de redactie

Driebruggen - Op zaterdag 2 juli geeft Muziekvereniging Oefening  Baart Kunst uit Driebruggen een pleinconcert als afsluiting van het muzikale seizoen. De aanvangstijd is 16. 00 uur. Ook vindt dan de Grote Verloting plaats van de loten die u misschien in de afgelopen weken hebt gekocht. U kunt genieten van de saxofoongroep en het grote orkest. 

De saxofoongroep speelt een aantal uitdagende stukken met o.a. “Memory en swingende Dixieland Blues” ‘Dixieland, is een vroege muziekstijl die in het begin van de twintigste eeuw ontstond in New Orleans en zich van daaruit verspreidde naar Chicago en New York’.
 

Het grote orkest sluit de muzikale middag af met  o.a. het spaanse werk “Suspiros Espania” ‘In deze typische, pasodoble waant u zich voor even in de Spaanse zon’ en het prachtige “Pastime With a Good Company”  ‘Het is een typisch muziekstuk uit de Renaissance en een klassieker binnen het Brits repertoire’. Ook speelt OBK fraaie barokmuziekstukken “Bach Variations en Four old Dances”.  Muziekvereniging OBK sluit de muzikale middag af met een vrolijke noot, OBK speelt de met veel plezier ingestudeerde stukken “The John Barry Selectie” en een solowerk “Teddy Picnic”. 


Na afloop van dit muzikale gedeelte volgt de Grote Verloting met fraaie prijzen. De weersverwachting is gunstig, dus u kunt een heerlijke muzikale middag verwachten in de Lindelaan te Driebruggen!
 

www.obkdriebruggen.comN459: Nachtafsluiting Goudsestraatweg / Goudseweg door werkzaamheden 27 juni – 2 juli

26-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Reeuwijk - De provincie voert van 27 juni tot en met 2 juli 2022 werkzaamheden uit aan de N459. Tijdens de werkzaamheden is de Goudsestraatweg/Goudseweg tussen rotonde  Goudsestraatweg – afslag Reeuwijk (12) tot en met rotonde Goudseweg – N11 in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.
 

Wat gaat er gebeuren?

Om deze weg in goede staat te houden voor de veiligheid van weggebruikers vervangen we meerdere asfaltlagen op de Goudsestraatweg en Goudseweg, gedeelte tussen rotonde  Goudsestraatweg – afslag Reeuwijk (12) en rotonde Goudseweg – N11. Ook het naastgelegen fietspad krijgt nieuw asfalt.
 

Werktijden

Deze asfaltwerkzaamheden voeren we uit van maandagavond 27 juni tot en met zaterdagochtend 2 juli 2022. We werken elke nacht tussen 20.00 uur en 06.00 uur.
 

Verkeershinder en omleiding

Om de overlast voor het verkeer te beperken en om onze wegwerkers veiligheid te bieden is er voor de nachturen gekozen. Het is dan minder druk op de weg.
 

Tijdens de werkzaamheden is de Goudsestraatweg/Goudseweg tussen rotonde Goudsestraatweg – afslag Reeuwijk (12) tot en met rotonde Goudseweg – N11 in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Tijdens de werkzaamheden die starten op maandagavond (27 juni) en dinsdagavond (28 juni) is de afslag en oprit van de N11 dicht. Op 29 juni, 30 juni en 1 juli is de afslag en oprit van de N11 open. Voor wegverkeer zijn omleidingsroutes ingesteld, daardoor kan uw reistijd oplopen.
 

Ambulance, brandweer, politie en reddingswerkers kunnen gebruik blijven maken van de weg.Snoeien, soppen en zagen bij Rohda’76

26-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Een kleine 20 vrijwilligers kwamen zaterdag 25 juni af op de klusdag bij Rohda’76. Zij gingen vanaf negen uur aan de slag om het toch al prachtige sportcomplex De Broekvelden nog meer glans te geven.

 

Snoeien, soppen en zagen

Het onkruid tussen de tegels en langs de afrastering moest eraan geloven en de flink uitgelopen bosschages ondergingen een stevige snoeibeurt. De kantinekeuken kwam glanzend onder het sop vandaan, het materialenhok werd opgeschoond en de kleedkamers ondergingen een extra boenbeurt. Enkele handige klussers zaagden planken van steigerhout om daar statafels van te maken voor in de kantine. Lekker handig om daar in het nieuwe seizoen op te leunen en je drankje op te zetten. De uitgelopen bosschages moesten eraan geloven bij Rohda’76  (Beeld: Ad van den Herik)


Complex rookvrij

En inmiddels hangen er bij de entree en verspreid in en rond de kantine bordjes waarop staat dat ons het sportcomplex met ingang van 1 juli aanstaande rookvrij is. 

 

 “Klimaatwinkel” opent in de Brugstraat

26-06-2022

Van de redactie

Bodegraven heeft er een unieke winkel bij: midden in de Brugstraat heeft mijnklimaatpartij de deuren geopend van een klimaatwinkel. Daar kan iedereen binnenlopen. Het is de bedoeling daar kennis en ideeën uit te wissel over wat we lokaal allemaal kunnen doen en bijdragen om de opwarming van de aarde te beperken. 
 


De klimaatwinkel opent midden in de Brugstraat
 

Het idee komt voort uit de meet-up over ruilen en delen die 4 juni werd gehouden op het pleintje voor de bibliotheek.  Ruilen en delen zorgt dat er minder spullen en kleding gemaakt hoeven te worden, en minder productie vraagt minder grondstoffen, transport en minder opwarming. De etalage van de klimaatwinkel zal gebruikt worden om hierover tips en informatie te delen. 

 

Matthja Sterk, voorzitter van de meet-up ruilen en delen: “We zullen er tijdelijk zitten, en proberen daarna door te schuiven naar een volgende tijdelijke winkel. Zo zijn we een pop-up store. Ook bij ons gaat het niet om het bezitten, maar om het gebruik van een winkelpand, en zo geven we zelf ook vorm aan de nieuwe deel-economie”.   

 

In de winkel staat een ruilkast waarin tuinpotten geruild kunnen worden. Alléén ruilen, want de klimaatwinkel werkt wel samen met de kringloopwinkels maar zal er geen concurrent van worden. De klimaatwinkel is ingericht met interieur van Oud & Nieuw Bodegraven uit de Bernhardstraat. 

 

Voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij toont zich zeer trots op de opening van de winkel. “De opwarming van de aarde moet ons allemaal in beweging brengen om ons steentje bij te dragen. Wij willen 8 jaar lang ieder seizoen een thema starten waarbij mensen eenvoudig kunnen aansluiten. Het thema ruilen en delen komt van de jongeren in onze beweging. Heel gaaf dat ze dit voor elkaar hebben gekregen”. 1672 NU! Reddeloos, Redeloos maar Vastberaden!

26-06-2022

EditieGroeneHart.nl

Dit weekend staat Zwammerdam in het teken van het dynamische toneelstuk 1672 NU!, waarin het verhaal van het rampjaar door maar liefst 40 acteurs & musici wordt verteld.
 

 Jongeren ontmoeten ouderen

26-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Vrijdag 24 juni hebben 5 kinderen van IKC schatrijk, alweer voor de derde keer, een handje geholpen in Rijngaarde. Alicia, Aya, Dyshairo, Amin en Damian hebben zich ingezet bij de ouderengym, de koffietafel en bij dagbesteding "de Romein".
 


Onder begeleiding hielpen ze met allerlei kleine klusjes, speelden ze spelletjes en maakten ze samen muziek, waar zowel de kinderen als de ouderen erg van genoten. Als dank voor hun hulp kregen ze een heerlijke zak (gezond) snoepgoed mee naar huis. Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

26-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 27 juni tot en met 1 juli het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Preisoep, gegratineerde aardappelpuree, hamburger, uiringen, broccoli-bloemkool, jus, toetje

Dinsdag

Groentesoep, aardappelen, Zuid-afrikaanse bobotie, sperziebonen, jus, toetje

Woensdag 

Runderbouillon, spaghetti met gehaktsaus, paprika, courgette, geraspte kaas, toetje

Donderdag

Kokos-kerriesoep, pittige hutspot met een twist, verse worst, jus, toetje 

Vrijdag

Paprikasoep, aardappelen, kiprollade met champignon- roomsaus, doperwtjes, jus, toetje 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven.18e editie van de Nederlandse Veteranendag trekt 85.000 bezoekers naar Den Haag

26-06-2022

Van de redactie

Bijzondere editie vanwege uitreiking vaandelopschriften aan 18 detachementen door Z.M. de Koning.Voor het eerst in drie jaar werd de Nederlandse Veteranendag als vanouds gevierd. Maar liefst 85.000 bezoekers trokken naar Den Haag voor de publieksactiviteiten op het Malieveld en om langs de route van het defilé te staan. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.
 


Beeld: Ilse Wolf


Dit jaar was de Nederlandse Veteranendag extra bijzonder, omdat Z.M. de Koning aan 18 detachementen een vaandelopschrift uitreikte voor hun uitzonderlijke inzet in Afghanistan. 
Het toekennen van de vaandelopschriften geldt als één van de hoogste (dapperheids) onderscheidingen die een Nederlandse militaire eenheid ten deel kan vallen. Voor de bijzondere gelegenheid werden pontons op de Hofvijver gelegd. In zijn toespraak tijdens de vaandelceremonie benadrukte Z.M. de Koning de verbondenheid tussen de samenleving en de Krijgsmacht: “Wij voelen ons evenzeer verbonden met alle ruim 100.000 veteranen die zich vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet in dienst van het Koninkrijk. Uw herinneringen, uw loyaliteit, uw gevoelens, en uw pijn verdienen respect en aandacht. Nu en in de toekomst.” 


Dappere optreden in uitdagende omstandigheden
Minister van Defensie Kajsa Ollongren lichtte het dappere optreden van de detachementen uit en benadrukte de uitdagende omstandigheden waarin dit plaatsvond: “In Afghanistan hebben onze militairen laten zien waar ze toe in staat zijn. Zij wisten samen het verschil te maken tegen de vijand die zich soms letterlijk verschool achter de lokale bevolking. Onder continue dreiging van aanslagen en bermbommen. [..] Het gaat om het dappere optreden van gevechtseenheden op de grond en vanuit de lucht en ook om ondersteunende eenheden zoals de artillerie, de genie, de verbindingstroepen, de bevoorradings- en transporttroepen, die zich ook hebben onderscheiden.”


Een succesvolle Veteranendag
De Koninklijke Schouwburg vormde het toneel van de muzikale aftrap van de dag met Karsu Dönmez en Eric Vloeimans. Het defilé trok weer veel bezoekers. De detachementen trokken langs Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk, waarbij hij hen afzwaaide. Ook op het Malieveld liepen vele burgers, militairen en veteranen rond. Op het grote podium sloot Alain Clark het geheel feestelijk af met een concert samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. “Het Nationaal Comité Veteranendag kijkt terug op een succesvolle Veteranendag. Na een coronapauze van twee jaar is het ontzettend mooi dat mensen zich in zulke grote getalen hebben laten zien. Veteranen konden weer samenkomen en het publiek heeft hun erkenning en waardering kunnen uiten.”, aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.  


Ode aan onze veteranen
Omroep MAX zendt dit jaar – net als in 2021 - ‘Ode aan onze Veteranen’ uit. In dit programma vertellen drie veteranen hun verhaal en worden ze toegezongen door bekende Nederlandse artiesten. De drie veteranen zijn Bosnië en Irak veteraan Mitchel Martis, voorzitter van de Amsterdamse veteranen, Bosnië en Afghanistan veteraan Dennis van der Kraats, initiatiefnemer van het Veteranen Search Team en luchtmacht-kolonel Talitha Born, Afghanistan veteraan. Floor Jansen, Racoon en volkszanger Anmar verzorgen de optredens onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. ‘Ode aan onze Veteranen’ wordt uitgezonden op zondag 26 juni om 18.10 uur op NPO1.
 

 Prinses Margriet reikt eremedaille voor Kunst en Wetenschap uit aan Ton Wiggers

26-06-2022

Van de redactie

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft zaterdag 25 juni 2022 de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uitgereikt aan de oprichter en algemeen directeur van dansgezelschap Introdans, Ton Wiggers. De uitreiking volgde op de End of Season-voorstelling in Stadstheater Arnhem in aanwezigheid van het dansersensemble.

 

De onderscheiding is bij Koninklijke Beschikking van 10 juni 2022 aan de heer Wiggers toegekend wegens zijn bijzondere persoonlijke verdiensten, onder meer vanwege zijn inzet voor het innovatieve en inclusieve karakter van de dansproducties, zijn bijdrage aan het voor een breed publiek toegankelijk maken van moderne dans en het betrekken van de regio bij het dansgezelschap.

 

De eremedaille voor Kunst en Wetenschap wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap. Aan de verlening ligt tevens een bijzondere band ten grondslag met het Koninklijk Huis.Donaties voor gewonde boer uit Nieuwerbrug stromen binnen

25-06-2022

Van de redactie

 "Inmiddels meer dan 100.000 euro opgehaald"
 
KLIK OP DEZE LINK OM TE DONEREN 
DONEERDONEER

Nieuwerbrug – De donaties voor de gewonde boer Bert Olieman (40) uit Nieuwerbrug stromen binnen. Bert raakte woensdagmiddag 22 juni tijdens het boerenprotest ernstig gewond bij een ongeval op de Rijksweg A12 in Ede. Een vrachtwagen klapte achter op de tractor. Ook Bert zijn vrouw Bertine (37) en dochter Rhodé (17) raakte gewond bij het ongeval. Deze konden woensdagavond het ziekenhuis weer verlaten. Beeld: AS Media
 

HELP DE BOER 
Meindert en Lianne Pasterkamp-Olieman zijn een inzamelingsactie namens de Familie Olieman begonnen. Ze zijn enorm dankbaar dat er inmiddels meer dan 100.000 euro is opgehaald. Het streefbedrag is in elk geval verhoogd en er is de komende tijd nog meer geld nodig. De kans is groot dat er heel lang hulp nodig zal zijn op de boerderij gezien de verwondingen van Bert. Mocht er geld overblijven, dan gaat dit naar Agractie. Zij zullen beter zicht hebben op welke boeren wat nodig hebben op financieel gebied.  KLIK OP DEZE LINK OM TE DONERENBeeld: AS Media

 

Bert ging woensdag mee om te laten zien dat boeren onmisbaar zijn. Helaas liep dit op deze manier af. Veel fysieke gevolgen maar ook financieel een hele grote klap. Met het opgehaalde geld wil de familie ervoor zorgen dat Bert een andere trekker kan kopen en/of hulp kan betalen? Zodat het noodzakelijke werk op de boerderij door kan gaan? 
 

Vrijdagmorgen 24 juni is Bert voor de 2e keer geopereerd en dat is goed gegaan.
De situatie is zorgelijk en de weg van herstel/revalidatie kan maanden in beslag nemen. We zijn als Familie stil, verwonderd en dankbaar over deze manier van meeleven. We zijn jullie ook dankbaar voor de lieve en hartverwarmende berichten die zijn verstuurd. In vele gebeden wordt Bert en of Familie opgedragen en wij ervaren dat als een zegen.


KLIK OP DEZE LINK OM TE DONEREN

 

 

 Laatste wedstrijd Yesper Schouten voor zomerstop

25-06-2022

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 2 juli zal Yesper Schouten afreizen naar Echt, Limburg, voor zijn laatste wedstrijd voor de zomerstop.
 


 

De afgelopen weken heeft hij hard getraind en deze laatste week zullen de puntjes op de i gezet worden. Een grote groep supporters zal mee reizen, maar er zijn nog kaarten over, verkrijgbaar bij Sportcentrum ReBo. Yesper heeft als bijnaam 'The Wizard', vanwege zijn mooie traptechnieken die lijken op het zwaaien van een toverstok. Hij is er helemaal klaar voor om onze gemeente en zijn naam op de kaart te zetten! Gemeente sluit 2021 af met positief resultaat, maar toekomst blijft kwetsbaar

25-06-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De jaarrekening van de gemeente over 2021 geeft een positief resultaat te zien van 5 miljoen euro. Tegelijk blijft de financiële situatie van de gemeente zeer kwetsbaar. Het positieve resultaat in 2021 wordt vooral veroorzaakt doordat het Rijk een hogere algemene uitkering heeft verstrekt. Ook heeft de gemeente in 2021 incidentele positieve resultaten uit de grondexploitatie gehaald. 

Naar verwachting blijft de algemene uitkering van het Rijk ook op de langere termijn hoger dan in de afgelopen jaren. Maar de uitgaven voor het sociaal domein blijven onverminderd zwaar drukken op de exploitatie van de gemeente. Daarnaast drogen de opbrengsten uit de grondexploitatie ná 2026 op, waardoor voordelen zoals die zich in 2021 voordeden, tot het verleden behoren. Tenslotte heeft de gemeente een grote leningenportefeuille die in de komende decennia stap voor stap naar een aanvaardbaar niveau moet worden teruggebracht. Met de toenemende inflatie en de rentestijgingen moet de gemeente de broekriem in de aankomende jaren flink aantrekken.

 

De jaarrekening is inmiddels aan de gemeenteraad aangeboden en wordt tijdens de raadsvergadering van 6 juli behandeld en vastgesteld.Witte Anjerperk voor veteranen

25-06-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Sinds kort heeft Bodegraven-Reeuwijk een Witte Anjerperkje voor de Nederlandse veteranen. Het omgeeft het beeld van het bevrijdingsmonument bij het rosarium in Bodegraven. Wethouder Robin Kersbergen stond daar vrijdagmiddag bij stil, samen met enkele veteranen uit onze gemeente.Wethouder Robin Kersbergen (midden) met veteranen Peet van Os (links) en Cor Batelaar (rechts)


“De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering van de Nederlandse Veteraan,” vertelde wethouder Kersbergen. Morgen, zaterdag 25 juni, is de Nederlandse Veteranendag. Dan bedankt Nederland de veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. “Op verzoek van het Nationaal Comité Veteranendag hebben we nu ook in onze gemeente een speciaal Witte Anjerperkje aangelegd. Zo willen we onze waardering voor de veteranen tonen. Nederland telt 110.000 veteranen en een aantal daarvan woont in onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk. We zijn hen dankbaar voor het werk dat zij verrichten. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met vandaag de dag zetten mannen en vrouwen zich als militair in voor onze vrijheid en in dienst van de vrede. Met deze witte anjers zijn we ons daar wat vaker van bewust.”

 Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen

25-06-2022

Van de redactie

500 scholieren meten dat de waterkwaliteit in de Nieuwkoopse Plassen goed is


De kersverse wethouder Ines de Ridder van de gemeente Nieuwkoop heeft de Nieuwkoopse Plassen bezocht. Samen met leerlingen van basisschool de Veenvogel uit Nieuwveen deed zij onderzoek naar de waterkwaliteit in het gebied. Dit in het kader van de ‘Waterdagen’, een gezamenlijk programma van Natuurmonumenten en de gemeente Nieuwkoop. De wethouder blikt tevreden terug: “De Nieuwkoopse Plassen zijn enorm belangrijk voor onze gemeente, niet alleen om op te recreëren, maar ook vanwege de natuur die we met elkaar moeten beschermen. Tijdens de Waterdagen leren kinderen spelenderwijs meer over dit mooie en belangrijke gebied in onze gemeente.“ 

Waterdagen

De Waterdagen is een programma dat jaarlijks de groepen 7/8 van basisscholen uit alle kernen van de gemeente Nieuwkoop uitnodigt om de Nieuwkoopse Plassen op te gaan. Met hun klas varen ze het gebied in om gewapend met een zoekkaart, schepnetje en loeppotje op zoek te gaan naar alle plantjes en dieren die er in het water voorkomen. Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten: “Veel planten en beestjes vind je in iedere sloot, maar er zijn er bij die alleen in echt schoon water voorkomen. Denk daarbij aan het schrijvertje of verschillende kranswieren. De scholieren gaan op zoek naar die soorten en controleren daarmee de waterkwaliteit in het gebied.”
 


Trots

De leerlingen nemen het gebied onder de loep, en vinden deze bijzondere soorten. De wethouder is blij met het resultaat. “Als ware onderzoekers stappen de leerlingen aan boord om te ontdekken, welke dieren en planten er allemaal in het gebied leven en hoe belangrijk schoon water is voor de natuur en voor de gezondheid van mensen.”
 


Waardevol

In totaal doen er dit jaar 526 leerlingen mee met de Waterdagen, van in totaal 10 basisscholen uit de gemeente Nieuwkoop. Lerares Hester de Ruiter van groep 7 van de Veenvogel in Nieuwveen vindt de Waterdagen zeer waardevol. “Al jaren gaan wij mee tijdens de waterdagen. Ik kan zelf in de klas uitleggen wat het belang van schoon water is, maar het is veel leerzamer wanneer mijn leerlingen dit zelf op het water gaan onderzoeken. En los van de waterkwaliteit leren ze ook over de otter, de geschiedenis van het gebied en alle vogels die hier voorkomen. Dit vergeten ze hun leven niet.“
 


Watersafari

De Waterdagen zijn achter de rug, maar iedere woensdag varen de boswachters uit om kinderen en hun ouders het gebied in te gaan. Tijdens deze Watersafari van OERRR ga je op zoek naar alle dieren en planten die leven in de Nieuwkoopse Plassen. Aanmelden hiervoor kan via  www.natuurmonumenten.nl/agenda

 

Beeld: ©Gert-Jan PieterseKapotte spullen? Kom er 30 juni mee naar het Repair Café!

25-06-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wat doet u met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! Elke laatste donderdag van de maand organiseert Stichting Kringloop Alphen het Repair Café van Alphen aan den Rijn. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen!
 


De laatste editie voor de zomerstop is 30 juni. Wacht dus niet, maar kom gezellig langs. U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij Repair Café Alphen, denk bijvoorbeeld aan: 

·         elektrische apparaten die het niet meer doen, 

·         fietsen met een lekke band,

·         klokken die niet meer lopen en

·         kleding met een gaatje.

 

Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van juli en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Energieweg 13 in het gezellige KringloopCafé onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw kapotte spullen mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld. 

 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt. 

 

Meer weten over Stichting Kringloop Alphen? Ga naar www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.nl.Zomerse meester-en juffendag op de Pr. Beatrixschool

24-06-2022

Door: Astrid Sloof

Bodegraven - De ouders van de schoolcommissie van de Pr. Beatrixschool, hebben voor de  leerkrachten  op donderdag 23 juni een mooi verjaardagsfeest georganiseerd. Naast de ouders van bovenstaande commissie, waren er veel ouders die geholpen hebben er een mooie dag van te maken voor de kinderen, juffen en meester.

De kinderen vermaakten zich met heel veel spelletjes/stormbaan op het plein, popcorn, cake versieren en pannenkoeken/broodjes knakworst eten.


  

 Project Rampjaar 1672 Bodegraven

24-06-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op donderdag 30 juni aanstaande, zal muziekvereniging OBK Driebruggen een speciaal concert geven met als thema Rampjaar 1672. In die tijd (Barok en Renaissance) was er voor blaasmuziek nog niet zoveel geschreven, maar OBK heeft toch verschillende muziekstukken om weten te schrijven naar muziek uit deze tijd. Zelfs een muziekstuk van Bach hebben zij om weten te schrijven voor fanfare. Wij van de culturele commissie Bodegraven-Reeuwijk hebben al mogen luisteren tijdens de repetities en zijn van mening dat u verrast bent over het concert wat zij geven op donderdag 30 juni in het Evertshuis te Bodegraven.


Aanvang 20.30 uur toegang gratis!

U bent van harte uitgenodigd!! 

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door de culturele commissie Bodegraven – Reeuwijk

www.obkdriebruggen.comGemeente Woerden sluit 2021 financieel af met positief resultaat

23-06-2022

Van de redactie

Woerden - Afgelopen najaar werd nog een tekort van € 0,2 miljoen verwacht, maar uiteindelijk sluit de gemeente het jaar 2021 af met een positief resultaat van € 5 miljoen. Dit is vooral te danken aan een hogere algemene uitkering die de gemeente ontving van het Rijk (€ 3,5 miljoen), lagere rentelasten (€ 0,5 miljoen) en lagere overheadkosten (€ 1,8 miljoen), onder andere voor ICT. De gemeenteraad bespreekt de jaarstukken tijdens de politieke avond op 30 juni en neemt naar verwachting op 6 juli een besluit. 

 

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om van het positieve saldo circa € 1,5 miljoen door te schuiven naar 2022. Daarmee kunnen dan diverse taken worden opgepakt die in 2021 om uiteenlopende redenen niet zijn uitgevoerd of afgerond. Denk bijvoorbeeld aan het baggeren van watergangen, jongerencoaching, aanpak van dak- en thuisloosheid of voorbereidingen voor een oostelijke randweg. Daarnaast is het voorstel om een deel van het overgebleven bedrag aan de reserves toe te voegen, waaronder ruim € 2,5 miljoen aan de algemene reserve. Overigens is de accountantscontrole nog niet afgerond, dat kan nog aanpassingen tot gevolg hebben.

 

Corona

De coronacrisis heeft ook in 2021 op veel gemeentelijke werkzaamheden impact gehad. De dienstverlening aan de inwoners is ondanks deze crisis redelijk op peil gebleven. Om de financiële gevolgen voor bijvoorbeeld de culturele instellingen, de sportverenigingen en de ondernemers zo veel mogelijk te beperken, is ingezet op waar mogelijk gespreid betalen, indien mogelijk over te gaan tot kwijtschelding of is gekozen om extra steun te verlenen. Het Rijk heeft hiervoor ook geld beschikbaar gesteld. Daarmee is veel leed voorkomen. 

 

Burgemeester Victor Molkenboer (plaatsvervangend portefeuillehouder financiën): “Een positief saldo is goed nieuws. Zeker nu corona opnieuw veel invloed heeft gehad, ook financieel. Maar laten we ons niet te snel rijk rekenen. Er staan nog flink wat investeringen op het programma de komende jaren en ook onze reserves zijn nog niet op het gewenste peil. We moeten dus blijven werken aan een gezonde financiële situatie en dat vraagt soms om lastige keuzes. Maar wij geven hiermee het nieuwe gemeentebestuur een goede basis mee.” Auto vakantieklaar? Rijden maar!

23-06-2022

Van de redactie

Zuid-Holland maakt zich klaar voor vertrek met de bandencheck


De zomervakantie begint bijna in Zuid-Holland. Ga je met de auto op vakantie, met vrienden naar een festival of een dagje weg met het gezin? Doe voor vertrek de bandencheck, want dan ga je veilig op pad en verbruikt je auto minder brandstof. Dat is fijn voor je portemonnee én het klimaat.  

De auto is volgeladen, eindelijk zit iedereen en je kijkt uit naar je bestemming terwijl je meezingt met de lekkerste zomerhits. Dan wil je niet met een platte band langs de weg komen te staan. Doe dus voor vertrek de bandencheck:
 

Controleer of je banden toe zijn aan vervanging. Veiligheid voorop! Kijk naar beschadigingen, scheuren en bobbels en het profiel van je banden. Tip: zet bij een zomerband een munt van één euro tussen het profiel van de band. Zie je de gouden rand? Dan is het advies de band te vervangen

Controleer voor vertrek je bandenspanning. Is de bandenspanning te laag? Pomp dan je banden op. Want met de juiste bandenspanning heb je minder brandstof nodig. Zo stoot je minder CO2 uit en bespaar je geld. Je vindt de juiste bandenspanning op een sticker in je auto (deurstijl of tankdop), in het instructieboekje of op watismijnbandenspanning.nl. Vergeet niet na het oppompen van de banden de ventielen terug te plaatsen. 


Controleer je banden bij voorkeur wanneer deze nog koud zijn. Heb je langer dan 15 minuten of 5 kilometer gereden? Dan is de lucht in je band warm. Geef je banden dan 0.3 bar extra lucht om dit te compenseren. Tip: kies voor de spanning met de volle belading. Dan rijdt je auto nog zuiniger.


Ga je op pad met de caravan, vouwwagen of camper? Check ook of deze banden nog goed zijn en breng ze op de juiste spanning. De bandenspanning vind je op de wielkast of in het instructieboekje van je caravan of camper.


Controleer ook de spanning van je reservewiel. Als je dan tóch met een lekke band langs de weg komt te staan, kan je snel je reis weer vervolgen! Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, zuiniger en schoner en ben je lekker op weg. Fijne vakantie!

 

Tips voor een duurzamer leven

Door zuiniger te rijden bespaar je geld en wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven vind je op  Iedereendoetwat.nl.Wethouder Tymon de Weger opgenomen in het ziekenhuis

23-06-2022

Van de redactie

Woerden - Vanochtend bereikte ons het bericht dat wethouder Tymon de Weger vannacht na een lichte hersenbloeding is opgenomen in het ziekenhuis. Hij moet daar in elk geval een aantal dagen blijven. 
 

Burgemeester Victor Molkenboer: “We zijn erg geschrokken van dit bericht en hopen dat hij snel herstelt. Tymon staat op het punt om met pensioen te gaan. Het is heel verdrietig dat dit hem nu juist in zijn laatste week als wethouder treft. We gaan ervan uit dat we na de vakantie met hem zijn afscheid als wethouder en dat van George Becht kunnen vieren.” Beeld: Liesbeth Dinnissen
 

Afscheidsreceptie gaat niet door 

Voor morgen, 24 juni, stond een afscheidsreceptie voor George Becht en Tymon de Weger gepland. In overleg met alle betrokken is besloten om deze te verplaatsen naar een moment na de zomer.Zomerexpositie SHOP ART bij Kunstcentrum Firma van Drie

23-06-2022

Van de redactie


Gouda - In de expositie ‘Shop Art’ exposeren zo'n 25 kunstenaars bij Kunstcentrum Firma van Drie tijdens de zomermaanden. De kunstwerken zijn divers en vriendelijk geprijsd, maximaal €150. De titel van de expositie is een knipoog én een oproep om kunst te kopen: de expositieruimte is een ‘kunstwinkel’ en biedt gelegenheid tot unieke kadootjes of wat moois voor jezelf. Je kunt direct betalen én het kunstwerk gelijk meenemen. 
 


Het getoonde werk is zeer gevarieerd en voor een breed publiek: je treft er sieraden, schilderijen, fotografische kunst, beelden en grafische kunst en zowel abstract als realistisch werk. De exposanten zijn allemaal Goudse of regionale kunstenaars.  Ook als je alleen de expositie wil zien, is het moeite waard om het kunstcentrum geheel vrijblijvend binnen te lopen. Wellicht kom je toch nog in de verleiding iets mee te nemen. ‘Shop Art’ is te bezoeken tot en met 21 augustus. De toegang is gratis.


Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur.
Adres: Achter de Kerk 13, tussen de Sint Jan en Museum Gouda.

 29 juni t/m 21 augustus Meer instrumenten voor boa’s om zelfstandig en veilig te kunnen werken

23-06-2022

Van de redactie

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) spelen een steeds belangrijkere rol in de leefbaarheid en veiligheid van ons land. Om de taak van boa zelfstandig en veilig te kunnen uitoefenen is een goede opleiding, een adequate uitrusting en zo nodig bewapening noodzakelijk. Om op straat makkelijker iemands identiteit vast te kunnen stellen krijgen boa’s vanaf volgend jaar ook toegang tot het rijbewijzenregister. Zo laat minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid weten in de meerjarige beleidsagenda boa’s die ze vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

 

Nederland kent ongeveer 23.000 boa’s die verspreid over zes domeinen werken en via honderden publieke en private werkgevers. Zo kennen we de gemeentelijke handhavers die handhaven op veelvoorkomende overlast zoals hinderlijk gedrag van hangjongeren, afval op straat en verkeersovertredingen. De groene boa’s zoals de boswachter die zorgt voor handhaving in de buitengebieden. Of de ov-boa’s: conducteurs in de trams, treinen en bussen. Ook leerplichtambtenaren en sociaal rechercheurs zijn boa’s. Er zijn dus veel verschillende boa’s. Naast een belangrijke rol die is weggelegd voor werkgevers, is de minister van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor dit hele stelsel van boa’s.

 

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid: “Boa’s zijn de oren en ogen van de wijk. Zij kennen de inwoners, worden vaak als eerste aangesproken of spreken mensen aan. In de buitengebieden zorgen de groene boa’s ervoor dat de natuur beschermd blijft en in het openbaar vervoer dat iedereen veilig kan reizen. In de loop der jaren hebben boa’s er meer taken bij gekregen. Daarom hebben zij ook de bijbehorende instrumenten nodig om hun taak goed en zelfstandig te kunnen uitoefenen. Uiteraard in een goede samenwerking met de politie.”

 

Toegang tot systemen 

Wanneer een boa op straat bij een overtreding een boete wil uitschrijven moet deze de identiteit van de overtreder kunnen vaststellen. Wanneer een persoon geen identiteitsbewijs bij zich heeft moet nu de politie erbij komen om de identiteit vast te stellen. Om ervoor te zorgen dat boa’s dit zelfstandig kunnen doen krijgen zij toegang tot het rijbewijzenregister van de Dienst Wegverkeer (RDW). Zo kunnen gemeentelijke handhavers, publieke groene boa’s en ov-boa’s naar verwachting in de loop van 2023 zelfstandig de identiteit van een persoon vaststellen.

 

Bewapening 

Boa’s moeten hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent dat de werkgever moet zorgen voor training en een goede uitrusting zoals een portofoon of een beschermend vest. Boa’s kunnen wanneer het nodig is voor hun taak worden uitgerust met geweldsmiddelen, bijvoorbeeld met de korte wapenstok. Bij het toekennen van de geweldsmiddelen moet de boa-werkgever nu onder meer aantonen of er sprake was van een toename van het aantal geweldsincidenten tegen de boa. Wanneer het aantal geweldsincidenten gelijk bleef of afnam, kon dit leiden tot de intrekking van het geweldsmiddel, terwijl de noodzaak tot het uitrusten van een boa met een geweldsmiddel aanwezig bleef. Dat is onwenselijk. Daarom wordt dit criterium nu aangepast in de beleidsregels boa. Daarnaast zullen handboeien op termijn worden toegevoegd aan de standaarduitrusting van boa’s die een geweldsbevoegdheid hebben.

 

De pilot met een korte wapenstok voor gemeentelijke handhavers in 10 gemeenten is geëvalueerd door het WODC. De evaluatie heeft veel nuttige leerpunten opgeleverd, bijvoorbeeld op het vlak van communicatieve vaardigheden en over het belang van training. Een aantal leerpunten wordt verwerkt in de beleidsregels boa. De pilot met de korte wapenstok eindigt 1 juli 2022. Alle gemeenten kunnen, indien zij dat willen, op basis van de aangepaste beleidsregels boa een aanvraag voor toekenning van de korte wapenstok indienen. Uiteraard moet die voldoen aan alle voorwaarden en criteria.

 

Neutraliteit van het uniform 

De boa vertegenwoordigt gedurende het werk de Nederlandse overheid en kan hierbij gebruikmaken van de aan hem of haar toegekende politiebevoegdheden en eventueel geweldsmiddelen. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en vereist een neutrale en professionele uitstraling. Daarom is er een landelijke richtlijn lifestyle-neutraliteit boa opgesteld conform de richtlijn zoals de politie die kent. In de richtlijn staat dat een boa in contact met het publiek afstand neemt van “zichtbare uitingen van (levens)overtuiging, religie, politieke overtuiging, geaardheid, beweging, vereniging of andere vorm van lifestyle, die afbreuk doet aan de gezagsuitstraling, neutraliteit en veiligheid van de buitengewoon opsporingsambtenaar”.Persoonlijke lening bij verbouwing vrijwel altijd goedkoper dan hypotheek

23-06-2022

Van de redactie

Door de fors stijgende hypotheekrentes is je verbouwing financieren met een persoonlijke lening tegenwoordig bijna altijd goedkoper dan je hypotheek verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite  Geld.nl.

 

Stijgende hypotheekrentes maken persoonlijke lening steeds aantrekkelijker

Toen de vergelijkingssite  in juli vorig jaar hetzelfde onderzoek deed, was een persoonlijke lening leenbedragen van maximaal 28.000 euro goedkoper dan een tweede hypotheek afsluiten. Door de alsmaar stijgende hypotheekrentes was de grens in maart van dit jaar al  opgelopen naar 55.000 euro. “En nu zien we dus dat zelfs als je 100.000 euro of meer leent voor je verbouwing, je dit voordeliger kunt lenen met een persoonlijke lening dan door je hypotheek te verhogen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit komt vooral doordat de hypotheekrentes sinds eind vorig jaar fors zijn gestegen. De leenrentes stijgen ook, maar veel minder hard.”


 

Waarom een persoonlijke lening voordeliger is

Als je je hypotheek verhoogt, krijg je vaak eenmalig te maken met bijkomende kosten. Wanneer een hypotheek na de verhoging hoger wordt dan het bedrag waarvoor je je hypotheek oorspronkelijk had ingeschreven bij de notaris, moet je voor de verhoging opnieuw notariskosten betalen. Daarnaast betaal je voor de tweede hypotheek advies-, afsluit- en taxatiekosten. Alles bij elkaar kom je op ongeveer 3.000 euro aan bijkomende kosten. Bij een persoonlijke lening heb je geen bijkomende kosten. Hierdoor is het eigenlijk altijd al zo dat tot een bepaald leenbedrag de persoonlijke lening goedkoper is dan je hypotheek verhogen, ondanks dat een persoonlijke lening vaak een hogere rente heeft dan een hypotheek.

“Hier komt nu dus ook nog bij dat door de snel stijgende hypotheekrentes de rente voor een persoonlijke lening in verhouding lager zijn ten opzichte van de rente voor een hypotheek”, zegt Bulthuis. “Dit alles bij elkaar zorgt er nu dus voor dat ook voor heel uitgebreide, dure verbouwingen een persoonlijke lening vaak voordeliger is dan een tweede hypotheek afsluiten.”

 

Geleend bedrag

Gemiddelde rentekosten hypotheek 10 jaar vast*

Rentekosten hypotheek + bijkomende kosten*

Rentekosten persoonlijke lening met laagste rente bij looptijd 120 maanden*

Besparing met een lening

€ 10.000

€ 1.291,95

€ 3.179,85

€ 1.816,79

€1.363,06

€ 25.000

€ 3.229,57

€ 5.117,47

€ 3.230,83

€ 1.886,64

€ 35.000

€ 4.520,89

€ 6.408,79

€ 4.523,41

€ 1.885,38

€ 50.000

€ 6.458,51

€ 8.346,41

€ 6.289,85

€ 2.056,55

€ 75.000

€ 9.688,07

€ 11.575,97

€ 9.434,47

€ 2.141,51

€ 100.000

€ 12.917,64

€ 14.805,54

€ 12.665,29**

€ 2.140,25

€ 150.000

€ 19.376,15

€ 21.264,05

€ 18.868,93**

€ 2.395,12

 

*Kosten zijn na verrekening belastingaftrek. De rente voor de hypotheek en persoonlijke lening zijn aftrekbaar als je het gebruikt voor de woning. Ook de bijkomende kosten voor de tweede hypotheek zijn éénmalig aftrekbaar.

**Een persoonlijke lening kun je afsluiten tot maximaal 75.000 euro. Daarom hebben we voor het leenbedrag van 100.000 euro dit gespreid over twee persoonlijke leningen (van 75.000 euro en van 25.000 euro). Het leenbedrag van 150.000 euro is gespreid over twee persoonlijke leningen van 75.000 euro.

 

Over het onderzoek

Geld.nl vergleek voor dit onderzoek de kosten voor een hypotheek en de kosten voor een persoonlijke lening. In de berekening ging de vergelijkingssite uit van een looptijd van 120 maanden (10 jaar) voor de persoonlijke lening en de hypotheek. Geld.nl keek ook naar de kosten bij langere looptijden voor de hypotheek zoals 180 maanden en 360 maanden. In die gevallen was een persoonlijke lening nog tot hogere leenbedragen goedkoper. Je hebt bij een langere looptijd van de hypotheek wel lagere maandlasten, omdat het leenbedrag gespreid wordt over meer maanden, maar je betaalt ook langere rente, waardoor de totale kosten hoger zijn.

 Jeugdolympiade ESTO groot feest voor jong en oud

22-06-2022

Door: Bernadet van Bemmelen

Bodegraven - In het weekend van 18 en 19 juni was het na twee jaar weer groot feest bij Voetbalvereniging Esto: de Jeugdolympiade vond plaats! Het was een groot feest voor jong en oud. Zaterdag na de spectaculaire opkomst van alle jeugdteams tot en met de JO13 werd gestart met penalty voorrondes en allerlei spellenrondes met stormbanen, levend sjoelen en voetbalspellen. De zaterdag werd afgesloten met de traditionele survival in de Reeuwijkse Hout.  

Zondag een voetbaltoernooi, de laatste voorrondes van de penalty’s en in de middag de penalty finale met ADO Den Haag keeper Sem Buvelot als jong talent onder de latten! Na een zinderende finale is Joël Hos als winnaar uitgeroepen! Hij mag zich dit hele jaar penalty kampioen van Esto noemen en ontving een grote beker.  

Esto kijkt terug op een zeer geslaagd weekend en bedankt iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en aanwezig is geweest voor hun enthousiasme!! Wil jij volgend jaar ook meedoen met de jeugdolympiade, meld je dan aan voor een proeftraining! Keurslager Kamerling in actie voor onze boeren

22-06-2022

Van de redactie

Bodegraven – De boeren in het land zijn in opstand wegens het stikstofbeleid. Keurslager Kamerling is het met de boeren volledig eens, want zonder boer is er geen vlees. Daarom roepen ze iedereen op de Faceboekpagina op om een bericht te delen en te liken. Iedereen die dit doet maak kans op een minitractor. Want zonder de boer, eet u geen verantwoord voer!
 

DEEL, LIKE EN WIN DEZE TREKKER! Ga meteen naar de Faceboekpagina van Keurslager Kamerling.

 

 

 Nieuwe slijtlaag op wegen in Plassengebied

22-06-2022

Gemeentenieuws

Reeuwijk - Op donderdagochtend 23 juni, wordt er gewerkt aan de Hortemansdijk. Op een deel van de weg wordt een nieuwe slijtlaag aangebracht, als proef. Tijdens het werk is de Hortemansdijk afgesloten en wordt het verkeer omgeleid.

 

Met de bedoeling om de levensduur van enkele wegen in het Plassengebied te verlengen, heeft de gemeente vorig jaar, na de zomer, een slijtlaag op de Bosmankade, Kooidijk, Hortemansdijk en Nieuwenbroeksedijk aangebracht. Deze slijtlaag bleek niet de gewenste kwaliteit te hebben. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de weersomstandigheden tijdens het aanbrengen van de laag. Op dit moment geeft de mislukte slijtlaag veel hinder. De gemeente wil deze hinder herstellen en het uiteindelijke resultaat verbeteren.
 

Proefstuk

Om de juiste aanpak te kunnen kiezen, legt de gemeente nu eerst een proefstuk aan, op de Hortemansdijk. Als dit proefstuk goed bevalt, dan pas worden de andere wegen aangepakt. Kerkopenstelling van de Adventskerk

22-06-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 2 juli bent u van harte welkom in de Adventskerk om een kijkje binnen te nemen. Vanaf 12 uur staan de deuren open. U kunt gebruik maken van een rondleiding door een gastvrouw/-heer of zelf rond kijken.  

Er zijn twee concerten, zodat u ook kunt luisteren naar de schitterende klanken van het Steinmeyer-orgel. Alexander Schippers bespeelt het orgel om 12.30 - 13.00 uur. U kunt dan luisteren naar Symphonie no.1, opus 14 van Louis Vierne. Om 16.00 – 16.30 uur speelt Simon Stelling delen uit het Orgelconcert van Händel en uit Orgelsymphonie no. 3 van Widor. De toegang is gratis, maar een kleine bijdrage in de orgelpijp is van harte welkom om dit unieke orgel te behouden.

 

Er zijn prachtige zelfgemaakte kaarten te koop en voor een passend cadeautje zijn er diverse kerkartikelen verkrijgbaar, zoals een beker met een afbeelding van de 100-jarige Adventskerk. Ook zijn er cd’s te koop met muziek, gespeeld op het Steinmeyer-orgel door Simon Stelling. NIEUW: een dubbel cd; een cd met orgelwerken uit de Engelse, Duitse en Franse Romantiek en een cd met orgeltranscripties van beroemde orkestwerken. Kosten: € 18,00 te betalen via een QR-code of contant.

 

Geen gelegenheid om 2 juli te komen luisteren naar het orgel of binnen te kijken in de kerk? Op zaterdag 6 augustus, 3 en 10 september (Open Monumentendag) is de Adventskerk ook geopend. De kerk is rolstoeltoegankelijk.

 

Tot ziens in de Adventskerk!

Julianastraat 69

Alphen aan den Rijn

www.adventskerk.infoEerste € 30 miljoen voor demonstratieprojecten groene waterstof

22-06-2022

Van de redactie

Vanaf 21 juni is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) open met een nieuw thema: Waterstof en Groene Chemie. Met de regeling worden bedrijven en kennisinstellingen ondersteund in het uitvoeren van innovatieve demonstratieprojecten die leiden tot CO2-reductie in 2030. Hiervoor is € 30 miljoen beschikbaar. Projecten kunnen ondersteuning aanvragen op het gebied van de productie van waterstof, transport en opslag van waterstof en de toepassing van waterstof. De regeling is open tot 10 januari 2023 en werkt op een ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe.
 

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: "Dit is een belangrijke stap in de opschaling van waterstoftoepassingen. Dit is namelijk de eerste subsidieregeling waarmee demonstratieprojecten voor de opschaling van waterstof en groene chemie ondersteund worden. Deze projecten gaan vervolgens hun lessen delen met het R&D-programma van GroenvermogenNL. Zo zorgen we ervoor dat er een sterke basis komt voor waterstofprojecten op schaal."
 

Deze regeling is onderdeel van het Nationaal Groeifondsprogramma “Groenvermogen van de Nederlandse Economie” (GroenvermogenNL). Het doel van dit programma is om de productie, opslag, transport en toepassing van groene waterstof versneld mogelijk te maken door innovatie en kostenreductie te ondersteunen. Dit doet GroenvermogenNL via drie pijlers:
 

  1. Opschaling: de realisatie van waterstofprojecten op schaal;
  2. Onderzoek en ontwikkeling: de coördinatie van onderzoek en innovatie;
  3. Ontwikkeling kennis: arbeidscapaciteit en kennis door omscholing en opleiding.
     

Voor de eerste pijler is in totaal € 600 miljoen beschikbaar gesteld door het kabinet. Hiervan is in de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor kleinschalige pilot- en demonstratieprojecten. Bij de tweede ronde is in april bekendgemaakt dat het kabinet € 500 miljoen beschikbaar stelt voor significante opschaling van groene waterstof en groene chemie. De openstelling van het DEI+-thema Waterstof en Groene Chemie geeft met een budget van bijna € 30 miljoen het startschot voor de eerste pijler.
 

Marjan Oudeman, voorzitter van het programmabestuur van GroenvermogenNL: "Met deze openstelling gaat GroenvermogenNL daadwerkelijk van start. Nog deze zomer gaat ook het onderzoek- en ontwikkelprogramma van start. Als bestuur stimuleren we intensieve kennisuitwisseling tussen de demonstratieprojecten en het onderzoek."Het jaar van Tanja Groen: geen aanspraak meer op 1 miljoen, tips blijven welkom

22-06-2022

Van de redactie

Donderdag 23 juni is het een jaar geleden dat Stichting ‘De Gouden Tip’ werd opgericht. Vervolgens werd met behulp van crowdfunding een miljoen euro bij elkaar bracht voor de gouden tip die leidt naar het lichaam van Tanja Groen. Deze actie, een initiatief van wijlen Peter R. de Vries, werd ondersteund door het Openbaar Ministerie en de politie en heeft tot op de dag van vandaag nog niet geleid tot de oplossing van de verdwijning van de studente Tanja Groen (18) in de zomer van 1993. Vanaf middernacht is het jaar van Tanja Groen voorbij en kan geen aanspraak meer gemaakt worden op de 1 miljoen euro bij het aanbrengen van een nieuwe tip. Tips blijven desondanks welkom.   
 

Initiatief Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaf destijds aan dat de stichting in het leven is geroepen, omdat de beloningen die doorgaans worden uitgeloofd niet werken. “Een bedrag van 10.000 of 15.000 euro trekt mensen niet zo snel over de streep om toch iets te vertellen dat al jaren aan hen knaagt.” De Vries benadrukte ook dat de beloning van een miljoen euro voor het terugbrengen van Tanja Groen is. “Alles wat boven het streefbedrag van een miljoen euro uitkomt, zal worden aangewend voor andere cold cases”, zo lichtte hij toe. “Het gaat echter niet alleen om de zaak van Tanja Groen. In de toekomst kan de stichting ook een rol spelen in andere onopgeloste zaken.” Kelly de Vries (voorzitter Stichting De gouden Tip), die na het overlijden van haar vader het initiatief voortzette, laat weten dat er bij de stichting zo’n 1000 tips zijn binnen gekomen. “Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en de concrete tips zijn (anoniem) doorgestuurd naar het coldcase team Limburg.” Het team bekijkt momenteel de laatste tips. De 1 miljoen blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip, totdat het coldcase team alle tips die tot 23 juni 2022 bij Stichting De Gouden Tip zijn binnengekomen heeft onderzocht. De stichting verwacht verder voor het einde van het jaar bekend te maken hoe dit onderzoek is afgerond.
 

Cold case

De politie heeft sinds de vermissing veel onderzoek gedaan en diverse scenario’s tegen het licht gehouden. Zo is er in 2012 een fiets uit de Maas gehaald, werd in Heugem in 2020 het graf van een in 1993 overleden man geopend en in juni 2021 op de Strabrechtse Heide nog gezocht naar het lichaam.
 

Samenwerking

De goede samenwerking met Peter R. de Vries, woordvoerder/vertrouwenspersoon van de familie Groen, werd voorgezet met Stichting De Gouden Tip. Het coldcase team is nog steeds bezig met het onderzoek dat ook na 23 juni niet stopt. Op dit moment wordt er nog aan zo’n 30 tips gewerkt. Dit vergt uitgebreid nader onderzoek. Echter andere coldcase zaken verdienen ook nader onderzoek. Als alle tips die zijn binnengekomen zijn onderzocht, wordt dit met de stichting kortgesloten. Ook de familie Groen wordt met enige regelmaat over de stand van zaken op de hoogte gehouden.
 

Studente Tanja Groen

De destijds 18-jarige Tanja raakte in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 vermist in Limburg. Ze verdween na een studentenfeestje in Maastricht en kwam nooit aan bij haar studentenkamer in Gronsveld, zo’n tien kilometer verderop. Haar fiets en spullen zijn ook nooit teruggevonden.Cybermaatregelen in meer sectoren maken Nederland en EU digitaal veiliger

22-06-2022

Van de redactie

Beter beveiligde netwerk- en informatiesystemen en een meldplicht voor ernstige cyberincidenten moeten de digitale veiligheid in de EU flink gaan verhogen. De belangrijkste spelers in de levensmiddelensector (industriële voedselproductie en distributie zoals grotere supermarktketens), maar ook partijen in de chemische- en maakindustrie, afvalverwerking, post- en koeriersdiensten en datacenters moeten vanaf medio 2024 passende cybermaatregelen gaan nemen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben vandaag een politiek akkoord bereikt over de herziening van de zogenoemde EU Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2). Nederland zet zich al jaren in voor passende Europese afspraken op dit gebied.


Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) stelt dat cyberincidenten niet stoppen bij de landsgrenzen: “We zijn steeds meer afhankelijk van digitale processen, zeker nu we sinds corona steeds meer thuiswerken. Daarnaast zien we een groeiende digitale dreiging van zowel criminelen als statelijke actoren die, met een oorlog aan de oostgrens van Europa, voorlopig nog niet af gaat nemen. Het is daarom nu noodzakelijk om een volgende stap te zetten om het niveau van cybersecurity in de EU te verhogen. Hiermee voorkomen we dat digitale incidenten onze maatschappij ontwrichten.”


Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “We moeten alert zijn op de risico’s van cyberaanvallen. De impact kan groot zijn, zoals lege schappen in de winkels of uitval van industriële productie. Digitale veiligheid regelen, blijft een eigen verantwoordelijkheid van bedrijven en consumenten. Maar met deze wetgeving kunnen we wel een stap zetten om te zorgen dat het niveau van cyberbeveiliging omhoog gaat bij (middel)grote partijen in meer belangrijke sectoren.”

 

Verbetering cyberbeveiliging toeleveringsketen en afhandeling incidenten

Onder de huidige richtlijn zijn aanbieders van essentiële diensten (zoals banken, drinkwater, energie) en digitale partijen (zoals clouddiensten, online marktplaatsen) door de Rijksoverheid al aangewezen om maatregelen te nemen voor hun digitale veiligheid en ernstige cyberincidenten te melden. Hierop is ook toezicht. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum, ministerie van JenV) geeft bijstand en advies aan de essentiële diensten en het CSIRT DSP (Computer Security Incident Response Team, ministerie van EZK) doet dit voor de betreffende digitale dienstverleners.


Vanaf medio 2024 wordt het aantal sectoren fors uitgebreid. De herziene NIB2-richtlijn kent dan twee categorieën: essentiële aanbieders en belangrijke aanbieders. Bij de essentiële aanbieders, voornamelijk partijen uit Nederlandse vitale sectoren, is het toezicht straks proactief. Bij de belangrijke aanbieders, vindt het toezicht achteraf plaats als er aanwijzingen zijn dat er sprake is van een incident. Dit zijn voornamelijk (middel)grote partijen, waarbij verstoring geen zeer ernstige maatschappelijke of economische gevolgen zal hebben. Naast de meldplicht moeten alle aanbieders die onder de herziene richtlijn gaan vallen, ook veiligheidsmaatregelen gaan nemen; de zogenaamde zorgplicht. Het gaat dan onder andere om het verhogen van de beveiliging van hun toeleveringsketen en het op orde brengen van de wijze van afhandeling van cyberincidenten.


Na stemming in het Europees Parlement wordt de richtlijn naar verwachting in de herfst van dit jaar gepubliceerd en kan deze daarna voor medio 2024 worden omgezet in nationale wetgeving.Koningin Máxima en minister Wiersma brengen werkbezoek in het kader van scholieren- en studentenwelzijn

22-06-2022

Van de redactie

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, en minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs hebben woensdagmiddag 22 juni een werkbezoek gebracht in het kader van scholierenwelzijn in het voortgezet onderwijs en studentenwelzijn in het middelbaar beroepsonderwijs. Het werkbezoek vond plaats op het Nova College in Beverwijk.

 

Scholieren en studenten zitten in een fase in hun leven waarin vaak veel gebeurt en verandert. Regelmatig worstelen zij met hun mentale gezondheid wat hun leerprestaties ook in de weg kan zitten. Eerder sprak Koningin Máxima op  de Hogeschool Leiden over studentenwelzijn in het hoger en wetenschappelijk onderwijs

 

Koningin Máxima en minister Wiersma spraken met diverse betrokkenen waaronder Gezonde School coördinatoren van het Nova College en het Kennemer College over hoe zij zich inzetten voor de mentale gezondheid van hun studenten en scholieren. Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl, zowel fysiek als mentaal, op school vanzelfsprekend te maken. Bij dit gesprek sloten ook leerlingen van het Kennemer College en studenten van het Nova College aan. Aansluitend namen Koningin Máxima en minister Wiersma deel aan een grote co-creatie sessie georganiseerd door de Gezonde Generatie. De Gezonde Generatie, een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen, heeft tot doel dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld. Momenteel wordt er gewerkt aan een gezamenlijk manifest waarin jongeren uitspreken wat zij in het onderwijs nodig hebben om mentaal gezond op te groeien. Aan de sessie namen bijna dertig jongeren deel die onder meer UNICEF, de Nederlandse Jeugdraad en Laks vertegenwoordigen. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over hoe landelijk wordt ingezet op meer structurele aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs.

 

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.Eerste Kamer stemt in met Tijdelijke Wet Nationaal Groeifonds

22-06-2022

Van de redactie

De Eerste Kamer stemde in met het wetsvoorstel van minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en minister Kaag (Financiën). Deze tijdelijke wet regelt de vormgeving van het Nationaal Groeifonds als een begrotingsfonds. Daarnaast bevat de wet een grondslag voor een subsidieregeling. Daarmee is het mogelijk gemaakt dat bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties in de 3e ronde van het Nationaal Groeifonds rechtstreeks voorstellen indienen.
 

Deze subsidieregeling wordt naar verwachting binnen enkele weken gepubliceerd. Indieners kunnen vanaf begin 2023 bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) terecht met hun voorstellen. De voorstellen voor het Nationaal Groeifonds moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen, onder meer als het gaat om de bijdrage aan het duurzaam verdienvermogen, de strategische onderbouwing van het voorstel, uitvoerbaarheid van het plan en de samenwerking en governance. Ter ondersteuning van het indieningsproces biedt RVO sinds deze week een quickscan aan.
 

Wie kan indienen?

De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en andere partijen. RVO gaat de subsidieregeling uitvoeren. Potentiële indieners kunnen in een vroeg stadium bekijken of hun idee kansrijk is met een  quickscan. Indieners leggen via een digitaal invulformulier de feitelijke samenvatting van hun voorstel voor. Het gebruik van de quickscan wordt zeer aangeraden, omdat het een eerste inschatting biedt. Na indiening van het voorstel ontvangt de indiener een terugkoppeling. 
 

Welke voorstellen zijn geschikt voor indiening?

Voorstellen moeten een wezenlijke bijdrage leveren aan de  doelstelling van het Nationaal Groeifonds. Dit zijn grootschalige investeringsprojecten en programma’s met een minimum subsidieomvang van € 30 miljoen per voorstel. Het gaat om gerichte investeringen op de terreinen Kennisontwikkeling en Onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Op deze 2 terreinen zijn de meeste kansen aanwezig voor structurele en duurzame economische groei. Voorstellen moeten voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die vooraf door de commissie zijn vastgelegd in  randvoorwaarden en criteria.
 

Werkwijze Nationaal Groeifonds

Voor het Nationaal Groeifonds stelde het kabinet een adviescommissie in. Deze adviescommissie werkt onafhankelijk. Aan de hand van vooraf vastgestelde randvoorwaarden en criteria beoordeelt zij indiende voorstellen met hulp van externe deskundigen. De commissie brengt een advies uit aan het kabinet. Het advies is bedoeld om aan te geven welke voorstellen voor financiële ondersteuning in aanmerking moeten komen. 
 

Openstelling derde ronde

Het is mogelijk om voorstellen in te dienen van 1 januari 2023 tot en met 3 februari 2023 17:00 uur. Voorarrest verlengd op verdenking prikken vrouwen

22-06-2022

Van de redactie

Vanmiddag is een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van mishandeling. Hij zou zaterdag 18 juni tijdens een dancefestival in het Haagse Zuiderpark meerdere vrouwen met een injectienaald in het lichaam hebben gestoken. De rechter-commissaris heeft besloten zijn voorarrest met veertien dagen te verlengen.
 

Na een melding van een vrouw werd de man ter plekke aangehouden. Daarbij bleek dat hij een injectienaald bij zich had. Inmiddels hebben drie vrouwen aangifte gedaan omdat zij met een naald gestoken zijn. Geen van de vrouwen is buiten bewustzijn geweest.
 

De inhoud van de spuit wordt onderzocht door het NFI. De resultaten zijn nog niet bekend. Het OM is van plan om de verdachte binnenkort voor de snelrechter te brengen.Rijksrecherche onderzoekt politieschietincident Den Hoorn

22-06-2022

Van de redactie

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar een politieschietincident vanmiddag rond 13.00 uur aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Daarbij is een 23-jarige man uit Den Hoorn gewond geraakt.
 

De politie-inzet begon naar aanleiding van een melding. Toen agenten arriveerden aan de Harnaschdreef, troffen zij een 23-jarige man met een steekwapen. Vervolgens heeft de politie op de man geschoten. Hij is daarbij gewond geraakt en met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.
 

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het schieten door de politie. Dit is een onafhankelijke instantie die onder leiding van het Openbaar Ministerie het optreden van de politie onderzoekt. Dat gebeurt altijd wanneer bij politieoptreden iemand gewond raakt of overlijdt.
 

Het Rijksrecherche-onderzoek is net van start gegaan. Als daaruit meer feitelijkheden te melden zijn, zal het OM dat doen.Natuurplannen voor Bodegraven Noord

21-06-2022

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - U bent van harte welkom tijdens de inloopavond over de nieuwe natuur in Bodegraven Noord op dinsdag 21 juni, in de Hollandse Boerderij aan de Meije 63. U kunt vrij binnenlopen tussen 19.00 en 21.00 uur. Op deze inloopavond ziet u het inrichtingsplan voor zo’n 290 ha natuur in het gebied tussen de Oude Rijn en de Meije. De inloopavond wordt georganiseerd door het Programma Veenweiden Gouwe Wiericke. Uiteraard kunt u die avond al uw vragen stellen. 

Natuurontwikkeling Bodegraven Noord

De natuur in Bodegraven Noord is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Het gebied is een belangrijke verbinding tussen de Reeuwijkse en de Nieuwkoopse Plassen. Het gebied wordt aantrekkelijker voor weidevogels, amfibieën en insecten. Ook de otter zal zich thuis voelen. Op de graslanden groeien meer kruiden. Het water wordt schoner, zodat er kranswieren, krabbenscheer, fonteinkruiden en dotterbloemen groeien.
 

Veenweiden Gouwe Wiericke

Gouwe Wiericke is een prachtig gebied. De Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen en de open veenweidegebieden eromheen bieden ruimte aan natuur, veeteelt en recreatie. De veenweidennatuur hier is uniek in Europa. Dat willen we graag zo houden en versterken. Daarom werken gemeenten en waterschappen samen in het Programma Veenweiden Gouwe Wiericke. Samen met andere partijen versterken we de natuur, vergroten we de biodiversiteit en zorgen we dat mensen van de natuur kunnen genieten. Zo werken we samen aan de toekomst van dit unieke plassen- en polderlandschap.
 

Benieuwd naar de plannen?

Kijk dan op de website van het  programmabureau Veenweiden Gouwe Wiericke.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina