NIEUWSInloophuis ‘Leven met kanker’ zoekt collectanten

12-05-2019

Van de redactie

Woerden - Elk jaar collecteert Inloophuis ‘Leven met kanker’ in Woerden, Kamerik, Zegveld, Harmelen en Linschoten. Kanker heeft een enorme impact op iemands leven. Iedereen kent in haar/zijn omgeving wel iemand die met kanker te maken heeft. Eigenlijk is er geen betere reden om te gaan collecteren voor Inloophuis ‘Leven met kanker’. Voor verschillende wijken in de gemeente Woerden worden nog collectanten gezocht voor de komende collecteweek van 1 t/m 6 juli 2019. In Woerden en omstreken bevinden zich heel veel mensen die het Inloophuis een warm hart toedragen. Wat zou het geweldig zijn als die mensen bereid zijn om te helpen met de collecte. Het kost ongeveer 2 tot 2,5 uur aan tijd en levert heel veel positieve reacties op van de Woerdense bevolking.
 

Wat houdt collecteren in?
Collecteren kan vaak in eigen wijk of – als dat gewenst is – ergens anders binnen de gemeente Woerden. In overleg bepaalt de collectant zelf welke straat of straten zij/hij voor haar/zijn rekening neemt. De dag en tijdstip kunnen door de collectant zelf bepaald worden. Enkele weken na afloop van de collecteweek ontvangt de collectant een berichtje wat zij/hij heeft opgehaald. Geld dat keihard nodig is om onze activiteiten te kunnen voortzetten.
 

Aanmelden?
Aanmelden kan via info@inloophuislevenmetkanker.nl of via 06-14004496 of tijdens openingsuren op 0348-447643. Met twee uurtjes kunt u al veel betekenen.
 Open dag Goudse honkbal en softbal vereniging Braves

12-05-2019

Van de redactie

Ontdek de teamspirit: honkbal en softbal in Gouda!

Gouda - Zondag 26 mei aanstaande organiseert de Goudse honkbal en softbal vereniging Braves een Open Dag op eigen honk, sportpark ”De Uiterwaard”! Tussen 13:00 en 15:30 uur kunnen jong en oud aan de hand van ‘werp-slag-vangworkshops’ en spelcircuits ontdekken hoe verrassend deze teamsport is.
 


Dit kennismakingsevenement is speciaal bedoeld voor iedereen die zich oriënteert op een sport waar teamgeest, ontwikkeling van meervoudige behendigheden en vooral plezier hoog in het vaandel staan. Bezoekers van de Open Dag die enthousiast zijn, kunnen een aantal keer gratis meetrainen om de sport nog beter te leren kennen.
 

U bent van harte welkom in het sportpark "De Uiterwaard”, Uiterwaardeweg 5, Gouda, bij Goverwelle langs de Goejanverwelledijk.
 Veel belangstelling voor Veiligheidsdag

11-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het is zeer druk op de Veiligheidsdag van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Vele kinderen zijn met hun ouders op het evenement afgekomen. Op het Raadhuisplein en de Oude Rijn zijn meerdere demonstraties te zien. De Veiligheidsdag is begonnen met het opplakken van de vaarvergunning op de nieuwe boot van de BOA. Deze boot zal worden ingezet op de Reeuwijkse plassen en op de Oude Rijn. De kinderen mogen achter het stuur van de brandweerauto of ambulance, ook op de politiemotor mag er gezeten worden.
 

 

Foto's: Digitale Bodegraafse KrantBOV zet moeders in het zonnetje op de dag voor Moederdag

11-05-2019

Van de redactie

Bodegraven – De Bodegraafse Ondernemers Vereniging heeft zaterdag 11 mei een geweldige actie gedaan. Het promotieteam heeft de moeders vandaag verwent met een heerlijk zeepjes hart. De actie werd zeer gewaardeerd door de moeders en deze vonden het een leuke attentie van de ondernemers. Ook was er in het centrum en bij winkelcentrum Vromade het draaiorgel wat het winkelen nog gezelliger maakt.
 

 Foto: Digitale Bodegraafse KrantSeptember Bodegraven viert bereiken hoogste punt

11-05-2019

Van de redactie

Wethouder Kees Oskam hijst vlag met aannemer en September

Bodegraven - Afgelopen donderdag vierde September Bodegraven een klein feestje door middel van het hijsen van de vlag bij het pand aan de Willem de Zwijgerstraat. Wethouder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Kees Oskam en Michiel van Putten, oprichter van Wonen bij September hesen samen de vlag boven de nok, onder toeziend oog van buurtbewoners en andere belangstellenden.
 


Bewoning vanaf najaar 2019
De bouw van het nieuwe pand voor Wonen bij September ligt goed op schema. Vanaf oktober 2019 zullen 23 ouderen met dementie hun intrek kunnen nemen. Net als alle woonhuizen van September in Nederland wordt ook dit woonhuis gebouwd op een plaats waar het fijn wonen is. En heeft ook dit woonhuis op de begane grond gezellige, ruime woonkamers en een open eetkeuken. Daar wordt met elkaar geleefd, gekookt, een spelletje gedaan of bijvoorbeeld de was gevouwen. De ingerichte woonkamers hebben altijd openslaande deuren naar tuin en terras. Gewoon, omdat elk mens het fijn vindt om de vrijheid te hebben om naar buiten te gaan als het lekker weer is. Een warm en huiselijk gevoel.
 

Een thuisgevoel
De appartementen bij September zijn ongeveer 30 tot 50 m2 groot en kunnen volledig naar eigen smaak worden afgewerkt en ingericht. Bewoners kunnen hun eigen meubels meenemen, waardoor het appartement herkenbaar is, zo vertrouwd en veilig mogelijk. Zoals thuis. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen. Wonen bij September kan met een CIZ-indicatie 4 of 5. 

Meer over September
Wonen bij September biedt liefdevolle, betrokken zorg aan ouderen met dementie. September heeft als missie om door heel Nederland kleinschalige woonhuizen aan te bieden voor ouderen met geheugenproblemen waar liefde, aandacht en betrokkenheid centraal staan. Particuliere zorg, toegankelijk voor een bredere groep personen.
 

Inschrijven en meer informatie
Voor inschrijven bij of meer informatie over Wonen bij September Bodegraven kunt u contact opnemen met Vincent Versluis, leidinggevende in Bodegraven via vincent.versluis@wonenbijseptember.nl of 088-572 10 76.
 

Foto’s: Iowah Munters


 
Drukte op Streekmarkt

11-05-2019

Van de redactie

Bodegraven – De Streekmarkt in de Kerstraat is vandaag drukbezocht. De ondernemers in de Kerkstraat zijn dan ook blij met de goede opkomst. 

Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
 Politie zoekt jongen wegens inbraak Binnenweg

11-05-2019

Van de redactie

Bodegraven – Op de Binnenweg is even na 18.00 uur een inbraak gepleegd. De politie is op zoek naar een Jongen van rond de 16/20 jaar, normaal/fors postuur, donkere jas, donkere hoodie, blauwe spijkerbroek en zwarte Adidas gympen. Om 19.34 uur laat de politie weten dat de jongen nog niet is aangehouden. De politie zoekt verder. Veel evenementen in Bodegraven dit jaar

10-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - In Bodegraven is dit jaar veel te doen. De Digitale Bodegraafse Krant heeft op de krant een pagina aangemaakt waar alle evenementen vermeld zijn. De komende tijd zal er nog verder gewerkt worden aan de pagina. Onder onze headers van de krant staat een balkje met de link naar evenementen in Bodegraven. 
 


Mist u een grootevenement uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk stuur deze dan naar redactie@digitalebodegraafsekrant.nl
 Zaterdag 18 mei: Seizoenspresentatie Theaterprogramma 2019/2020 EVERTSHUIS

10-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Na maanden van brainstormen, theatervoorstellingen bezoeken, wikken en wegen, keuzes maken is het moment daar… met trots presenteren we het gloednieuwe EVERTSHUIS THEATERPROGRAMMA 2019/2020 op ZATERDAGAVOND 18 MEI.


Alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk, theaterliefhebbers, filmfanaten, muziekfans, vrijwilligers, vrienden van het Evertshuis, lokale en regionale pers, kortom IEDEREEN is van harte uitgenodigd om deze spetterende avond bij te wonen. Bezoekers worden getrakteerd op een 'sneak preview' van het nieuwe theaterprogramma met afwisselende optredens van cabaretier Pieter Jouke, 'Tupperware Topper' Marja van Katendrecht en een muzikale verrassing. En uiteraard wordt het eerste exemplaar van de nieuwe theaterbrochure officieel uitgereikt aan de wethouder van cultuur, Robèrt Smits. Na afloop speelt de jazzband 'Keep on Going' nog even door in de foyer om de avond swingend af te sluiten.
 

Volgend seizoen hebben wij grote namen geprogrammeerd als Karin Bloemen, Viggo Waas, Howard Komproe, René van Meurs, Cor Bakker & Gerard Alderliefste. Daarnaast hebben we nieuwe veelbelovende jonge artiesten als Jim van der Zee, Lakshmi, Stefano Keizers, mooie concerten, dans- en toneelvoorstellingen en veel jeugdtheater. Ook gaan we in het nieuwe seizoen weer door met de musicallessen voor kinderen op zaterdagochtend in samenwerking met Jeugdtheaterhuis Gouda.
 

De voorverkoop voor (duo)vrienden van het Evertshuis start op 18 mei om 19:00 uur, zowel online als aan de theaterkassa. De losse kaartverkoop start vrijdagmiddag 24 mei om 15:00 uur (online/ theaterkassa).
 

Praktische info:
Seizoenspresentatie EVERTSHUIS 2019/2020
Datum: Zaterdag 18 mei 2019
Deur open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: GRATIS
Locatie: EVERTSHUIS, Julianastraat 4, Bodegraven
Meer info: www.evertshuis.nl
 Esther Didden gast van de week bij RTV Bodegraven

10-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandagavond 13 mei rechtstreeks op de radio bij RTV Bodegraven bij het programma “Gast van de Week” van 20.00 uur tot 21.00 uur heeft Leo Dijkmans als gast Esther Didden.
Esther is medeverantwoordelijk voor de programmering van het theaterprogramma in het Evertshuis. Zij gaat een tikje van de sluier oplichten over het theaterprogramma 2019-2020 wat het Evertshuis presenteert op zaterdagavond 18 mei om 20.00 uur in de theaterzaal van het Evertshuis. Hier zullen alvast wat artiesten optreden die geprogrammeerd zijn voor komende het theaterseizoen. De toegang is gratis en op deze avond kan het publiek al kaarten reserveren. Ook gaat het theaterprogramma dan online.
 Groet uit de leukste zwembaden van het Groene Hart

10-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Dieter (Voorzitter Stichting zwembad de Fuut) en Piet (directeur Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk) groeten je vanuit de leukste zwembaden uit het Groene Hart: De Fuut en De Kuil. Komend zomerseizoen gaan wij samen kijken wat we voor alle zwemmers van alle leeftijden in ons mooie dorp Bodegraven-Reeuwijk kunnen doen.
 

Vrolijke groet uit zwembad De Kuil (foto boven) en uit zwembad De Fuut (Foto onder)


Meer info o.a. via onze Facebook-pagina's:
www.facebook.com/zwembaddefuut en www.facebook.com/SenWBodegravenReeuwijk

We wensen jullie een mooi zwemseizoen, Dieter en Piet
 Dynamisch optreden van meezingtheater A3

10-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zingen is gezond, van zingen word je blij! Dit was ook op woensdagmiddag 8 mei in de Mondriaanzaal van Rijngaarde. Er was een minitheater opgebouwd, het zag er uitnodigend uit. Zij brachten het programma ‘De vergeten melodietjes’. De opkomst was goed, ook ouderen uit de omgeving. Het werd een sprankelende show waarin het publiek heerlijk kon meezingen en genieten. Dit gebeuren werd mogelijk gemaakt door het Fonds Alphen! De organisatie was in handen van de Dagverzorging.
 


 Janny van der Heijden in jury Gouda Cheese Awards 2019

10-05-2019

Van de redactie

Gouda - Janny van der Heijden komt naar de Gouda Cheese Awards 2019 op 6 juni. De culinair journaliste, bekend van programma’s als Heel Holland Bakt en Tijd voor Max, neemt plaats in de jury van deze wedstrijd om de lekkerste kaas van Nederland. Voorzitter van de jury is de burgemeester van Gouda, Mirjam Salet. Wie de andere drie juryleden zijn, blijft nog even een verrassing.


Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De awards worden uitgereikt in twee categorieën: Goudse jong belegen 48+ en Goudse belegen light. De winnende kazen dragen binnen hun categorie een jaar lang de naam ‘de lekkerste kaas’.


De zes finalisten
De voorrondes worden in de laatste week van mei gehouden bij het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen. Op 31 mei wordt bekend welke zes finalisten (drie kaasmerken per categorie) 6 juni het podium in Gouda zullen betreden.


Meeproeven
De keuring van 6 juni is van a tot z te volgen; alleen het juryberaad vindt achter gesloten deuren plaats. Het decor vormt de traditionele Goudse Kaasmarkt, waar boeren en handelaren nog altijd met een ‘handjeklap’ onderhandelen over de prijs. Gouda Cheese Awards start om 10.00 uur, wanneer de kaasbel wordt geluid. Natuurlijk is er voor de toeschouwers niet alleen van alles te zien en te horen, maar mogen ze vooral ook meeproeven. Het programma op de Markt duurt tot 13.00 uur.
 “Geen baan meer, hoe nu verder?”

10-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Je hebt geen baan meer, of bent op zoek naar een andere baan. Hoe nu verder? Hoe ga je om met verwachtingen die je had, maar die niet uit zijn gekomen? Verwachtingen die je had over je werkzame leven. Wat doet dat met je? Kun je je verwachtingen zomaar bijstellen?

Gastspreker Lia Broekhuizen is coach en vertelt meer over verwachtingen die niet uitkomen en hoe je daar mee om kunt gaan. Laat je (opnieuw) inspireren en kom dinsdag 14 mei naar Walk&Talk in de Bibliotheek in Bodegraven. Walk&Talk is een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden. Het is een plek waar je kunt ontmoeten, netwerken en leren in jouw zoektocht naar (ander) werk.


We starten om 09.30 uur, de Walk&Talk duurt tot uiterlijk 11.30 uur. Iedereen is welkom! Locatie: Bibliotheek de Groene Venen, ruimte in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. Deelname is gratis evenals de koffie en thee. Aanmelden is prettig en kan via www.bibliotheekdegroenevenen.nl of walkentalk@bibliotheekdegroenevenen.nl Walk&Talk is een initiatief van De Levende SollicitatiegidsPolitie zoekt getuigen straatroof

10-05-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De politie zoekt getuigen van een gewelddadige straatroof op vrijdagochtend 10 mei op de Van Boetzelaerstraat. Hierbij raakte een 24-jarige Alphenaar gewond. Rond 02.30 uur liep het 24-jarige slachtoffer op de Van Boetzelaerstraat toen hij plotseling door een onbekende man werd aangesproken en bedreigd met een steekwapen. De verdachte deelde enkele raken klappen uit en eiste geld van het slachtoffer. Omdat het slachtoffer geen geld op zak had, dwong de verdachte de man om geld te pinnen bij de pinautomaat in de Castellumstraat. Nadat de verdachte het geldbedrag buit had gemaakt, liep hij via het Stadhuisplein weg in de richting van de Stevinstraat. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. 


Signalement verdachte
Man met tenger postuur
Donkere huidskleur
Begin 20 jaar oud
Hij droeg een donkerblauw/grijzig bomberjack en lichte spijkerbroek
Ook droeg hij een grijs shirt.
Kort zwart haar met krullen
 

Getuigen gezocht
Heeft u iets gezien of gehoord? Of heeft u camerabeelden uit de omgeving van de Van Boetzelaerstraat en/of de Castellumstraat? Bel dan met de recherche via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.
 Progressief Woerden zet aandacht voor eenzaamheid op de agenda

10-05-2019

Van de redactie

Woerden - Progressief Woerden wil dat het bestrijden van eenzaamheid bijzondere aandacht krijgt in het sociaal beleid van de gemeente. Fractievoorzitter Marieke van Noort: “Eenzaamheid is een van de grootste maatschappelijke problemen en komt in alle hoeken van de samenleving voor. Maar het is ook een probleem dat je niet vanzelf opmerkt. Daarom willen wij hier speciale aandacht voor.”

Naast eenzaamheid wil de partij ook dat het beleid rekening houdt met de verschillen die er zijn in de samenleving. Van Noort: “Net als iedere gemeente hebben ook wij de uitdaging om te zorgen dat we zo harmonieus mogelijk met elkaar samenleven. Dat begint eventuele problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en daar actief op in te spelen. Dus niet alleen met handhaving, maar juist ook met je sociale beleid.”

Bij de raadsvergadering zijn beide voorstellen met dit doel van Progressief Woerden overgenomen door de meerderheid van de raad. Molens open op Nationale Molendag

09-05-2019

Van de redactie

Bodegraven/Nieuwerbrug - Op Zaterdag 11 mei is molen de Arkduif open tijdens de Nationale Molendag. De molen zal dan draaien en malen. Vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur is de molen open en is er een rondleiding en zijn er Kinderactiviteiten. Zo leer je zelf pannekoekenbeslag maken van het meel van de molen. In Nieuwerbrug is de Weijpoortsche Molen open vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur. Het adres is Weijpoort 25, in Nieuwerbrug.
 

Foto: Digitale Bodegraafse Krant

De Nationale Molendag is in het hele land op 11 en 12 mei.
 Jubileumfeest Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk

09-05-2019

Van de redactie

Zaterdag 25 mei van 10.00 tot 16.00 uur

Reeuwijk - Op zaterdag 25 mei viert het Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk haar 35-jarig bestaan met een feest(streek)markt op het voorterrein aan de Oudeweg 3, Reeuwijk. De Stichting Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk is in 1984 opgericht, onder de naam Oudheidkamer Reeuwijk. Zoals zoveel musea is ook dit museum ontstaan uit een particulier initiatief. De huisschilder Jan Buitelaar verzamelde allerhande voorwerpen die iets met de vervening van Reeuwijk te maken hadden. Toen de latere voorzitter van de toen nog Oudheidkamer in contact kwam met een anderen verzamelaar, Willem Schouten, werd in 1984 besloten dat het hoog tijd werd dat er in Reeuwijk een Oudheidkamer zou komen.
 

De collectie van het museum groeit nog steeds, ze bestaat nu uit verschillende onderdelen, zoals een omvangrijke collectie historische voorwerpen, en een grote collectie school-, verenigings-, portret- en familiefoto’s, zowel digitaal als opgeslagen in 60 albums. In het Computerbestand zijn op dit moment ruim 220.000 genealogische gegevens opgeslagen.
 


Groot jubileumfeest
Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk is in haar 35-jarig bestaan uitgegroeid tot een volwassen museum en dat gaat gevierd worden. Op zaterdag 25 mei wordt om 10 uur het jubileumfeest geopend door burgemeester, Christiaan van der Kamp. Mevrouw Loes Gerritsen, een van de oprichters zal ook bij de opening aanwezig zijn. Hierna is er tot 16.00 uur gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje de kramen met streekproducten (met o.a. biest en honing) te bezoeken.
 

Er is live muziek en leuke demonstraties, o.a. een touwbaan waarop kinderen zelf een springtouw kunnen maken. Voor de liefhebber zijn er zowel op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur als op zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur, verkoop van overtollige of niet in de museumcollectie passende voorwerpen. Het museum zelf is tijdens het feest gesloten. De entree voor dit jubileumfeest is gratis en wie zich tijdens dit jubileumfeest inschrijft als donateur kan dit jaar het museum gratis bezoeken maar betaalt pas per 1 januari 2020.
 

Voor meer informatie over het museum: www.streekmuseumreeuwijk.nl
 Donderdag 30 mei Dauwzwemmen bij Sportcentrum De Kuil

09-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op Hemelvaartsdag wordt er weer het jaarlijkse dauwzwemmen georganiseerd in het tijdelijk aangepast buitenbad van Sportcentrum De Kuil.

Op donderdag 30 mei kan er van 07:00 tot 08:00 uur ontspannen baantjes gezwommen worden. Na het zwemmen staat er een heerlijk ontbijt klaar voor de deelnemers met koffie, thee en lekkere broodjes.

Kosten zijn € 2,50 inclusief ontbijt.Wethouder Smits bezoekt ondernemers in Fairtrade week

09-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Woensdag 8 mei reed wethouder Smits in Bodegraven op de fiets bij 9 ondernemers langs in het kader van de Fairtrade week. Deze ondernemers gebruiken en/of verkopen Fairtrade producten. De wethouder ging met hen in gesprek over de waarde van eerlijke handel en overhandigde vervolgens raamstickers om dit zichtbaar te maken. 

Fairtrade Gemeente
Deze week (4 tot en met 12 mei) is het internationale Fairtrade week en worden er over de hele wereld tal van activiteiten georganiseerd rondom het thema eerlijke handel en eerlijke prijs, zo ook in onze gemeente. Bodegraven-Reeuwijk draagt sinds 2017 met trots de titel Fairtrade gemeente. Momenteel zijn er lokaal ruim 50 winkels, maatschappelijke organisaties, kerken en horeca-aangelegenheden die Fairtrade producten gebruiken of verkopen. Dit aantal groeit.
 

Zichtbaar maken
Dat veel ondernemers het steeds vanzelfsprekender vinden om voor Fairtrade te gaan is nog onvoldoende bekend. De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, waar de wethouder ambassadeur van is, gaat stimuleren dat zij dit meer naar buiten brengen.  Vorig jaar werden ondernemers in Mierenakker – Reeuwijk bezocht door de wethouder, dit jaar waren de ondernemers in Bodegraven aan de beurt. Bezocht werden: Kapsalon HIZI, Gall en Gall, Formido, Bonjour deli Plaza, Aldi Bodegraven, Complynow, Auditnow, Het Evertshuis en De Munt.
Het gaat hierbij dus niet alleen om koffie, maar ook om vers producten, wijn of hout.
 

Eerlijke bananen
Het landelijke thema van de Fairtrade week is dit keer de Eerlijke Banaan. De Wereldwinkel Bodegraven overhandigt daarom deze week aan al haar klanten een banaan. Daarmee kunnen zij meedingen naar een klein prijsje, maar vooral stilstaan bij de impact voor de boerenorganisaties en bananenplantages. Deze kunnen door de premie van 1 dollar per doos eerlijke bananen duurzaam en verantwoord produceren.
 Gratis Taxatie dag kunst en antiek bij Hoek 29

09-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Als vanaf jongs af aan heeft Ron Hendrikse uit Alphen aan den Rijn interesse gehad in antieke voorwerpen. Vooral Nederlands antiek had mijn voorkeur. Zoals items uit de Amsterdamse school zoals Berlage. Glas en aardewerk trekken altijd mijn aandacht, denk b.v. aan Leerdam glas en aardewerk uit Amsterdam (Amstelhoek, Distel), Utrecht, Arnhem, Den Haag etc. Van belang is dat het gaaf moet zijn. Helaas komt het steeds vaker voor dat voorwerpen worden nagemaakt. Soms kan men het verschil haast niet meer zien.

Mijn kennis ligt vooral in Jugendstil, Art nouveau en Art deco voorwerpen. Zeg maar vanaf 1895 tot 1960. Op dit moment zijn vintage voorwerpen erg in trek (vanaf 1950 tot ca 1980). Helaas heeft de jeugd van tegenwoordig veel minder interesse in antiek, wat heel jammer is. In het buitenland is het anders. Vooral in Engeland, waar mijn dochter woont , is antiek een ‘must’. Bijna elk dorp heeft wel 1 of 10-tallen antiekshops.

De prijzen van antiek is in Nederland erg gedaald. Behoudens aparte voorwerpen, die behouden hun waarde. Ik hoop dan ook dat we op zaterdag 25 mei vanaf 10.30 tot ca. 16.00 uur in de Hoek veel interessante voorwerpen mogen aanschouwen. En we hopen dan ook dat we U een goed advies kunnen geven alhoewel we niet alles kunnen weten. Als we het niet exact weten dan maken wij van het voorwerp een foto. We gaan het dan voor U onderzoeken en U wordt daarover later geinformeerd. Uiteraard in overleg.


Ook dochter Marleen Hendrikse is al op jeugdige jaren in aanraking gekomen met antiek, zo namen haar ouders mij mee naar beurzen, rommelmarkten en antiek fairs. Ik vond het heerlijk om daar rond te snuffelen en zeker om daarna de gekochte spullen uit te zoeken. Dat ging toen nog met naslagwerk.

Urenlang zat ik samen met mijn ouders boeken door te speuren en het was altijd leuk om meer informatie te vinden van het onderwerp dat je hebt gevonden. Ik heb ook bewust Kunstgeschiedenis als examenvak gekozen , wat ik machtig interessant vond en mij veel achtergrond informatie heft gegeven, zoals symboliek in de kunst. Tijdens en na mijn studie is het antiek zoeken op wat lager vuurtje gekomen. Maar toen ik in 2005 naar Engeland verhuisde is het meer dan ooit weer aangewakkerd. Mijn eerste baan was bij een lokaal veilinghuis. Daar kwam mijn kennis van continentale spullen (glas en keramiek) heel goed te pas.


Tegenwoordig verdiep ik me in Automobilia, aviation, collectibles, en vintage items. Mede doordat ik zelf al 25 jaar klassieke auto rallys rij. Sinds eind vorig jaar ben ik voor mijzelf begonnen met in- en verkopen en adviseer ik mensen met hun aankopen en of verkopen. Ik ben ook heel benieuwd wat mensen neenemen op de taxatiedag. Ik weet van mijn veilingtijd dat er enorme variateit is en soms is het verhaal achter een voorwerp belangrijker dan de waarde en dat is erg mooi om te horen.

 

 

Foto: Marleen WMF beeld

Foto: Ron kan Amstelhoek
 Nieuwe boot voor de Boa’s

09-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren) hebben een nieuwe handhavingsboot. Deze wordt in gebruik genomen tijdens de Veiligheidsdag op zaterdag 11 mei. De boot zal worden gebruikt voor toezicht op de Reeuwijkse Plassen en moet hiervoor worden voorzien van een vaarontheffing. Onderdeel van de vaarontheffing is een speciale sticker. Burgemeester Christiaan van der Kamp zal zaterdag 11 mei, tijdens de Veiligheidsdag, om 10.30 uur de ontheffingssticker op de boot plakken. Na de officiële ingebruikname van de boot mogen kinderen gedurende de dag een rondje meevaren.


Veiligheidsdag
De gemeente organiseert samen met de hulpdiensten op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur de Veiligheidsdag. Tijdens deze dag kunnen inwoners van jong en oud kennismaken met alle hulpdiensten die er actief zijn in onze gemeente. Er zijn diverse voertuigen van de hulpdiensten aanwezig en er worden spectaculaire demonstraties gegeven. Ook mogen de kinderen een rondje meevaren op de boten van de Reddingsbrigade en de Boa’s.

 

Spectaculaire demonstraties
Over de hele dag worden verschillende demonstraties gegeven. Op het Raadhuisplein wordt een gecombineerde demonstratie gegeven door ambulance, brandweer, politie en het Rode Kruis. Daarnaast wordt er bij de Rijnkadehaven op het water een demonstratie gegeven door de Reddingsbrigade.

 


 Prettig Langer Thuis wonen!

09-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Ook nieuwsgierig naar mogelijkheden om prettig en slim langer zelfstandig thuis te blijven wonen? Wat er allemaal mogelijk is om dat zelf verantwoord te realiseren? U krijgt informatie over wat u zelf kan organiseren en waar u aanvullend advies, hulp en ondersteuning kan vinden in Bodegraven-Reeuwijk.

U bent van harte uitgenodigd voor deze gratis bijeenkomst, verzorgd door Marie-Christien Hermans, wijkverpleegkundige van Plicare in Bodegraven-Reeuwijk. Henk-Jan de Bruijn, van het Sociaal Team WMO zal ook aanwezig zijn voor uw vragen. Wij zien uit naar uw komst en ontvangen u graag met koffie en thee.
 

Donderdag 23 mei 2019
van 10.30 – 11.30 uur
Inloop: vanaf 10.15 uur met koffie en thee
 

Locatie
Huis van Alles, Vromade 1B 2411LG Bodegraven

Aanmelden t/m woensdag 22 mei
bij Marie-Christien Hermans
T: 06 28 44 91 98 (werkdagen: ma-di-do)
E: marie.christien.hermans@plicare.nl

 Drie personen aangehouden na aantreffen gestolen Quad

08-05-2019

Van de redactie

Waarder - Surveillerende agenten zagen afgelopen nacht op de Molendijk in Waarder een bestelauto rijden. Een van de achterlichten brandde niet. Om die reden werd de bestelauto vervolgens gecontroleerd. Bij de controle bleek in de laadruimte van de bestelauto een Quad te staan.
 

Na controle van de gegevens van de Quad bleek deze recent gestolen te zijn. De drie inzittenden van de bestelauto werden aangehouden en de Quad en de bestelauto werden in beslag genomen. De recherche heeft de zaak in onderzoek. Plantenmarkt bij korfbalvereniging Vriendenschaar

08-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 11 mei is er een plantenmarkt bij korfbalvereniging Vriendenschaar. Vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur kunt u diverse eenjarige zomerplanten, sierpotten en diverse zomerbloeiers kopen.  Adres: Groene Zoom 4
 
De handen ineen voor lokaal sportakkoord

08-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gemeenten worden via het Nationale Sportakkoord aangespoord om lokale sportakkoorden op te stellen. Er zijn door het rijk financiële middelen beschikbaar gesteld voor een lokale sportformateur en voor de uitvoering van het sportakkoord.


Intentieverklaring
Om aanspraak te kunnen maken op deze gelden wordt een intentieverklaring Lokale Sportakkoorden gevraagd die is ondertekend door de gemeente en drie sport & bewegen-partijen. Deze intentieverklaring is inmiddels ondertekend door wethouder Dirk-Jan Knol, samen met sportschool Goederaad, turnvereniging Reflex en voetbalvereniging Rohda ’76.


Op de foto Arjan Griffioen van voetbalvereniging Rohda’76, wethouder Dirk-Jan Knol en Mirelle Vermeulen van turnvereniging Reflex. Eric Zwaan van sportschool Goederaad ondertekende de overeenkomst op een ander tijdstip.

Kom in beweging
De gemeente organiseerde eind 2018 (net als eind 2017) de bijeenkomst “Kom in beweging” over sport, bewegen en welzijn. Met deze enthousiast bezochte bijeenkomst is het startsein gegeven voor de totstandkoming van een visie en uitvoeringsagenda sport & bewegen voor onze gemeente. Veel van de aanwezige sportaanbieders en sociaal domeinpartners hebben aangegeven mee te willen doen aan het opstellen van een visie en uitvoeringsagenda.


Lokaal sportakkoord
Het lokale sportakkoord wordt opgesteld door meerdere lokale partijen, waaronder de buurtsportcoaches. In dit sportakkoord besteden we aandacht aan zowel het Nationaal Sportakkoord, als het Nationaal Preventieakkoord. Ook het Nationaal Preventieakkoord heeft namelijk raakvlakken met sport en bewegen.

De visie en uitvoeringsagenda sport & bewegen worden de komende maanden opgesteld. Doelstelling is deze nog dit jaar aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. Daarna kan ook het lokale sportakkoord definitief tot stand komen.


Hulp bij totstandkoming
Om tot een visie en uitvoeringsagenda te komen en dit samen te brengen in een lokaal sportakkoord is Sjoerd van Tiel van Team Sportservice ingeschakeld. Hij is een ervaren procesbegeleider op het gebied van sportstimulering en sportbeleid. Hij gaat ook optreden als de lokale sportformateur. Streekmarkt Bodegraven

07-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Aanstaande zaterdag is er weer een gezellige streekmarkt in de Kerkstraat. Het belooft een spectaculaire editie te worden! Want het is de dag van de veiligheid waarbij je veel kunt zien en beleven op het dorp. Er worden demonstraties van de hulpdiensten gehouden op verschillende locaties. Ook staan er op de streekmarkt prachtige tractoren die bezichtigd kunnen worden.
Er zijn verschillende aaibare dieren aanwezig en een veelzijdig aanbod van marktkramen gevuld met streekproducten. Bent u daarom nog opzoek naar een last-minute Moederdag geschenk? Dan bent u bij de streekmarkt op het juiste adres.
 


De streekmarkt is van 10:00-16:00u.
 Linda Boot per 1 augustus nieuwe directeur Cyclus

08-05-2019

Van de redactie

Gouda - De aandeelhouders van Cyclus hebben Linda Boot benoemd als directeur-bestuurder van Cyclus. Boot (1964) zal per 1 augustus de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf hebben én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.
 


 

Boot treedt formeel per 1 augustus in functie als directeur-bestuurder. Zij heeft een brede en jarenlange ervaring in het leiden van organisaties. In de afgelopen negen jaren werkte zij in de zorg als bestuursvoorzitter van stichting Pameijer. Daarvoor was zij actief voor onder meer gemeenten, gemeentelijke vervoersbedrijven, de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Boot: “Cyclus is een mooi operationeel bedrijf, van en voor gemeenten, met een belangrijke maatschappelijke taak. Ik heb ontzettend veel zin om samen met het team de vele mooie uitdagingen aan te gaan en de kansen te grijpen om Van Afval Naar Grondstof concreet handen en voeten te geven.”


Boot volgt Jan Krapels op. Krapels stond sinds 2015 aan het roer bij Cyclus. Hij heeft leiding gegeven aan het bedrijf tijdens een omvormingsperiode, waarin Cyclus is getransformeerd in een nieuw, compacter, toekomstbestendig afvalbeheerbedrijf. Krapels: “Ik ben trots op het team dat de afgelopen jaren onder druk knappe prestaties heeft geleverd én dat tegelijkertijd zijn pijlen heeft gericht op de mogelijkheden die er voor Cyclus zijn in de circulaire economie. De omvorming is gereed, mijn opdracht zit er bijna op. Ik draag het stokje per 1 augustus over aan Linda Boot en ik wens haar veel succes en plezier bij Cyclus.”
 17 mei Vriendinnendag bij Jodan Boys

08-05-2019

Van de redactie

Gouda - Meiden (en hun vriendinnen) die het leuk vinden om te gaan voetballen kunnen op vrijdag 17 mei a.s. meedoen aan de Vriendinnendag van Jodan Boys. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder en daarom organiseert Jodan Boys deze dag voor meiden vanaf 6 jaar.
 

Vanaf 16.30 uur is er een voetbalclinic met leuke oefeningen en partijen. Als afsluiting wordt er samen gegeten op de club. Zo kun je op een leuke manier kennismaken met voetbal en onze vereniging. De vriendinnendag eindigt rond 19.30 u. Deelname is gratis. Aanmelden kan via meidenjodanboys@gmail.com Het is de zesde keer dat Jodan Boys een vriendinnendag organiseert; de vorige keren was het een gezellige happening waar zo’n 80 meiden op afkwamen. De vriendinnendag is een mooie manier om kennis te maken met voetbal én met Jodan Boys.Onderzoek onder inwonerspanel naar winkelcentrum Broekvelden

07-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Bodegraafse deelnemers van inwonerspanel ‘Bodegraven-Reeuwijk Spreekt’ ontvangen vandaag een uitnodiging voor een onderzoek over winkelcentrum Broekvelden. Het panel wordt ingezet om inwoners van Bodegraven te bevragen over wensen en kansen voor het winkelgebied. Aanvullend worden straatinterviews in het winkelcentrum zelf gehouden.

Verbeteringen realiseren
Aanleiding voor het onderzoek zijn de uitdagingen waar het winkelcentrum Broekvelden (Vromade) mee te kampen heeft, zoals leegstand. Daarnaast wordt het gebied als sociaal minder veilig en onaantrekkelijk ervaren. De gemeente onderzoekt daarom met zowel inwoners als ondernemers hoe verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. Met het onderzoek onder ‘Bodegraven-Reeuwijk Spreekt’ moet vooral duidelijk worden waar de behoefte van het (winkelend) publiek ligt.

Lokaal onderzoek
Vanwege het lokale aspect van het onderzoek kunnen niet alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk de vragenlijst invullen. Alleen inwoners van Bodegraven vanaf 16 jaar kunnen meedoen aan het onderzoek. Daarnaast worden op locatie interviews gehouden over dit onderwerp.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich eenvoudig en kosteloos voor het inwonerspanel aanmelden via www.bodegraven-reeuwijkspreekt.nl. Inwoners die mee willen doen met schriftelijke vragenlijsten kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0575 - 760 227.

Vervolg
Het onderzoek wordt begin juli 2019 opgevolgd door een inloopbijeenkomst, waar inwoners, ondernemers, bezoekers en andere belangstellenden naar hun ideeën wordt gevraagd. Hierbij ligt de focus op het verbeteren van het functioneren van het gebied als winkel- en verblijfsgebied. De resultaten van het onderzoek en de inloopbijeenkomst worden na de zomer aangeboden aan de gemeenteraad.Feest bij IKC Schatrijk: officieel één naam!

07-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandag 6 mei onthulden de kinderen van IKC Schatrijk samen met wethouder Jan Leendert van den Heuvel op feestelijke wijze de gevel met het logo van IKC Schatrijk. De onthulling betekent na 50 jaar het officiële afscheid van de naam Pax Christischool. De school en kinderopvang, verzorgt door Junis Kinderopvang, gaan nu officieel verder onder één naam: IKC Schatrijk.

Knallende onthulling
Het IKC is op verschillende plekken voorzien van het mooie logo van IKC Schatrijk. Bij het schoolplein is het oude Pax Christi logo vervangen. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel onthulde het nieuwe logo waarna verschillende confettikanonnen werden ontpopt. De confetti versierde in één keer het hele schoolplein. De kinderen sloten het officiële moment op het plein vervolgens af met het echte IKC Schatrijk lied.


Foto: Junis Kinderopvang

Nieuwe kinderdagverblijfgroep
Na de onthulling werd door directeur-bestuurder Marie-Louise van Mourik van Junis Kinderopvang samen met de kinderen van het kinderdagverblijf de nieuwe groep geopend. Met een grote gouden schaar knipten zij het lint door van de nieuwe groep: De Duppies.
 Lutherkerk open voor stiltemoment

07-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf a.s. vrijdag weer oecumenisch stiltemoment in de Lutherkerk Vanaf a.s. vrijdagavond is de Lutherkerk aan de Marktstraat in Bodegraven weer open voor een stiltemoment. Iedereen kan zomaar binnenlopen voor een meditatief moment in de drukte van de week en in de stilte even op adem komen. Er zijn teksten waarover je kunt mediteren en er kan een kaarsje worden aangestoken. De kerk is open van 19.30 tot 20.30 uur. Iedereen is van harte welkom!
Platform-Z viert 5-jarig jubileum

07-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De vereniging Platform-Z is in 2014 opgericht om de belangen van zelfstandige professionals (‘zp-ers’) in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te behartigen. Het 5-jarig jubileum wordt groots gevierd; met muziek, gezelligheid én een goed inhoudelijk verhaal.
 

Wat is Platform-Z?
Platform-Z is een actieve ondernemersvereniging; ze organiseert regelmatig kennisbijeenkomsten, bedrijfsbezoeken, etentjes en borrels. En met Omdenken (2016), Jos Burgers (2017) en Joseph Oubelkas (2018) worden ook jaarlijks grotere sprekers naar Bodegraven gehaald. Dit heeft veel naamsbekendheid opgeleverd. Mede hierdoor is de vereniging inmiddels gegroeid naar zo’n 80 leden.

 

V.l.n.r. Olaf van Dijk, Leander Hamel, Matthja Sterk en Willeke de Waal


Samen sterk staan
Dat de zp’ers elkaar steeds beter vinden blijkt uit de diverse samenwerkingsverbanden die ontstaan. Voorzitter Willeke de Waal vertelt: “Ik heb een accountantskantoor, waarbij ik bewust zonder personeel wil blijven werken. Hiermee ben je flexibel en kun je sneller schakelen. Het werken zonder personeel geeft me de vrijheid om mijn tijd zelf in te delen. Maar het heeft ook zijn beperkingen, want je kunt niet al het werk dat op je pad komt aannemen. Gelukkig beschik ik dankzij Platform-Z over een netwerk waarin ik zaken door kan schuiven naar andere professionals.”

 

Betekenis voor de lokale economie
Secretaris Leander Hamel vult aan: “Het is mooi om te zien dat lokale bedrijven en instellingen onze zp’ers goed weten te vinden. Bij de bedrijfsbezoeken die we organiseren worden altijd leuke contacten gelegd. Het blijkt dan vaak dat onze leden wel degelijk een interessante partij kunnen zijn als leverancier voor grotere bedrijven. ‘Koop lokaal’ is een slogan die hier goed van toepassing is.”
“Ik ben zelf betrokken bij een groot project in Woerden” vertelt penningmeester Olaf van Dijk. “Dit doe ik samen met een zakenpartner uit Bodegraven. Alleen heb je de kennis niet in huis, maar door samen te werken kun je ook grotere opdrachten aannemen”.
 

Verbinding maken
Bestuurslid Matthja Sterk is grafisch vormgever en ontwerpt ook de visuele identiteit van Platform-Z. Ze vertelt: “Ik werk samen met web programmeurs, tekstschrijvers en fotografen. Zo kan ik voor elke opdracht het juiste team van vakmensen samenstellen. Daarbij leg ik graag de contact met het lokale bedrijfsleven. Niet alleen voor opdrachten, maar ook om anderen te helpen en verbinding te maken. In een persoonlijk gesprek is er vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.”
 

Hoe wordt het jubileum gevierd?
Het 5-jarig jubileum van Platform-Z wordt groots gevierd; met muziek, gezelligheid én een goed inhoudelijk verhaal. JAZZ to Concern verzorgt op vrijdag 17 mei een live geïmproviseerde muziekshow in het Evertshuis. Deze avond is tot 21.30 uur alleen toegankelijk voor (oud-)leden van Platform-Z, genodigden en introducés. Vanaf 21.30 uur wordt de zaal omgetoverd in het Evertshuis Podiumcafé. Kleinschalig met knusse zitjes waar je gezellig met vrienden kunt borrelen en/of dansen. Toegang voor het Podiumcafé is gratis, en open voor iedereen.


Lid worden?
Nieuwe leden zijn welkom. Met meer leden wil Platform-Z meer activiteiten organiseren en grotere sprekers boeken. Maar vooral betekent meer leden een grotere kans dat je vindt wat je zoekt binnen de vereniging. Gelijkgestemden, kennis opdoen en gezelligheid. Een netwerk dat nóg relevanter wordt.
 

www.platform-z.nl
 Bodegraafse eettafel in Italiaanse sferen

07-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op 18 mei kookt de Bodegraafse eettafel weer voor u. Dit keer zal er gekookt worden in Italiaanse sferen om alvast in de zomerstemming te komen.


Het menu is als volgt:
Aardappelpartjes met verse tijm en rozemarijn, kippendij met paprika ui en champignons.
Overheerlijke pasta met roomsaus
Pasta bolognese waarbij de Italianen hun vingers zouden opeten.
Nagerecht met een Italiaanse twist.
Koffie met een koekjeU bent vanaf 18.00 harte welkom in de zaal van:
Rijngaarde 1
2411EB Bodegraven
 

De vrijwilligers zien er weer naar uit om voor u te koken. U kunt zich opgeven via www.deboreftseeettafel.nl/inschrijven of via Jolanda Malipaard 06-20704779 of Cockey Kooy 06-83550765
Wilt u gebruik maken van het vervoer van Deur tot Deur dan is dat tegen betaling mogelijk, geeft u dit bij uw aanmelding aan.
 Meest knusse foodtruckfestival rrrolt Gouda binnen

07-05-2019

Van de redactie

Gouda - Rrrollend Foodtruckfestivals tovert GOUDasfalt van 10 tot 12 mei voor drie dagen om tot een waar foodtruckparadijs. Kom genieten van de unieke foodtrucks met heerlijk eten en drinken. Swing mee met jazzbandjes of leef je uit bij de lounge DJ. Ook voor kinderen is er genoeg te doen: heerlijk knutselen, schminken, of vermaak van het kindertheater.


Drie dagen genieten in Gouda
Vrijdag 10 mei kun je vanaf 17.00 tot 23.00 uur komen genieten. Zaterdag 11 mei is het festival geopend van 14.00 tot 23.00 uur en zondag 12 mei van 12.00 tot 21.00 uur. Of je nu met je buren, vrienden, collega’s, familie of je eerste afspraakje komt… voor ieder wat wils! Met wie kom jij genieten?
 

Kom op de fiets of met pontje GEIN
Pontje GEIN vaart vanaf De Veerstal (steiger nabij molen 't Slot) naar GOUDasfalt. Overtocht is € 1,00 (enkele reis, contant betalen!), kinderen tot 12 jaar gratis. Het pontje is ruim voor aanvang in de vaart.
 

Parkeren
Auto’s kunnen parkeren op het terrein van GOUDasfalt (€ 5,00 contant, per auto, aan de poort betalen). Parkeerruimte is beperkt en volg de aanwijzingen van de parkeerwachters. Let op: Parkeren op de Gouderaksedijk is niet toegestaan. Het is gevaarlijk en levert overlast op voor bewoners.
 

Over Rrrollend Foodtruckfestivals
Rrrollend is een foodfestival voor iedereen die van gezelligheid, een hapje, drankje én vermaak houdt. Je vindt er naast verrassende gerechten ook lokaal muzikaal talent, een lounge DJ en entertainment voor de kinderen. De toegang is gratis.Het komend weekend bruist het in centrum Alphen a/d Rijn

07-05-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Onder de titel Ancient Aliens is er een “educatief” schilderproject te zien in een tijdelijke Pop-Up Galerie: voormalig KIJKSHOP pand aan de Pieter Doelmanstraat. Naast de Alphense brug in het centrum. Nummer 7 op de plattegrond. In deze galerie zijn ruim 20 kunstenaars te bekijken. Totaal zijn ongeveer 90 kunstenaars te bezoeken op diverse locaties. 


Vanaf donderdagmiddag 9 mei is het fotoplein met werken van 10 fotografen te bezichtigen tegenover het stadhuis. Op zaterdag en zondag staan er op diverse plaatsen in het centrum 9 artwalls waar 21 graffiti- en stencil-art kunstenaars live aan het werk zijn. In 11 pop-up galeries kun je werk bekijken van 9 fotografen, ca. 60 2d en 3d kunstenaars en 25 graffiti- en stencil-art kunstenaars. Er worden zaterdag en zondag 2 kunstfilms gedraaid. En er zijn diverse podia voor muziek, dans, dichtkunst en dj’s. Op vrijdag 10 mei om 17.00 uur is de officiële opening in het café van Theater Castellum (Rijnplein) Na de toespraak van de wethouder van cultuur, Leo Maat, gaan alle pop-up galeries officieel open.


Openingstijden galeries: vrijdag van 18.00 - tot 21.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 17.00 uur
Wie weet kan ik je in het pand van de KIJKSHOP begroeten!Driebruggen speelt hoofdrol in aftrap CDA-campagne: ‘Het beschermen waard’

06-05-2019

Van de redactie

Campagnevideo wordt vandaag voor het journaal van 18.00 uur op NPO1 voor het eerst op TV uitgezonden


Driebruggen - Onze veiligheid, welvaart en manier van leven zijn het beschermen waard. Daar hebben we een sterk Europa voor nodig. Met die boodschap trapt het CDA op maandag 6 mei de campagne af voor de Europese verkiezingen op 23 mei.
 Europa is het werk van generaties. Dat beschrijft CDA-lijsttrekker Esther de Lange in een brief aan haar zoon. De campagnevideo werd opgenomen in Driebruggen waar Esther woont. Ze is zelf de kleindochter van een Limburgse mijnwerker. De samenwerking op het gebied van kolen en staal vormde de basis voor de huidige Europese Unie. Via vrede, ontstonden welvaart, en talloze mogelijkheden. De Europese samenwerking is het beschermen waard. Voor nu en voor de toekomst van onze kinderen. Want er zijn ontwikkelingen in de wereld die onze veiligheid, onze welvaart en onze manier van leven bedreigen en waar we ons tegen moeten beschermen. Daar hebben we als klein land onze buren bij nodig.
De campagnevideo wordt vandaag voor het journaal van 18.00 uur op NPO1 voor het eerst op TV uitgezonden. Ook de website van het CDA staat vanaf nu in het teken van de Europese verkiezingen.
 Netwerkbijeenkomst bij Kwekerij Moes en Tuin

07-05-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Open Coffee Alphen aan den Rijn organiseert op 17 mei een netwerkbijeenkomst bij Kwekerij Moes en Tuin, gelegen aan de Oostkanaalweg 3A in Alphen aan den Rijn. De kwekerij bestaat sinds 2005, maar vanaf 2015 is een gedeelte van de kwekerij ingericht voor de verkoop van hun producten die rechtstreeks uit de kwekerij komen.  Er worden verschillende soorten tuin- en perkplanten gekweekt en ze zijn gespecialiseerd in het opkweken van uitbundig bloeiende hanging baskets, balkon- en terrasbakken. Alle bakken zijn voorzien van een ingebouwd waterreservoir wat zorgt voor een uitbundige bloei en gemak geeft bij de verzorging. 
 

Zij bieden hun klanten een inplant- en omruilservice. Op de hanging baskets zit een omruilservice. De oude gebruikte hangpot kan ingeleverd worden en men krijgt dan korting op de aankoop van een nieuwe gevulde hangpot.  Bij de inplantservice kunnen klanten hun balkon- of terrasbak al in februari/maart inleveren. De bakken worden dan alvast voorgekweekt met een mengsel/kleurenmix naar keuze. De bakken kunnen vanaf begin mei opgehaald worden. Zzp-ers, start-ups en MKB-ers zijn van harte uitgenodigd om op 17 mei een kijkje te nemen bij dit mooie bedrijf. Je bent welkom vanaf 08.45 – 11.00 uur. 
 

Kijk voor info www.opencoffeealphen.nl
 Succesvol SROI-beleid biedt perspectief

06-05-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het Social Return on Investment-beleid (SROI) van Bodegraven-Reeuwijk heeft sinds de start in 2015 33 inwoners direct of indirect aan een baan geholpen. “Een succesvolle manier om inwoners te helpen aan betaald werk en daarmee perspectief te bieden aan hun leven”, aldus wethouder Inge Nieuwenhuizen (Werk en inkomen). Het SROI-beleid is in 2015 gestart en verplichtte opdrachtnemers bij opdrachten vanaf 50.000 euro één inwoner met bijstandsuitkering uit Bodegraven-Reeuwijk in dienst te nemen. “Het beleid was onderdeel van de maatregelen om zoveel mogelijk inwoners te helpen aan betaald werk en daarmee perspectief te bieden aan hun leven”, licht wethouder Nieuwenhuizen toe.


Succesvolle cijfers
Dat is gelukt: sinds de start van het SROI-beleid medio 2015 zijn 34 mensen voor een jaar in dienst genomen. Van deze mensen hebben er vier een vast dienstverband gekregen, 29 inwoners hebben na dit jaar elders werk gevonden. Eén persoon ontvangt opnieuw een bijstandsuitkering. Deze cijfers laten zien dat het SROI-beleid de laatste jaren succesvol is geweest.


Maatwerkaanpak
De komende periode zet de gemeente het SROI-beleid voort, maar geeft zij ondernemers tegelijkertijd meer ruimte bij de invulling van de SROI-verplichting. Met deze maatwerkaanpak sluit het SROI-beleid beter aan op de markt.Bodegraafse Ondernemers Vereniging zet Moeders in het zonnetje met zeepje

06-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - De Bodegraafse Ondernemers Vereniging zet op zaterdag 11 mei de dag voor Moederdag de Moeders in het zonnetje. Het promotieteam van de BOV zal dan de straat op gaan om de Moeders een zeepje te overhandigen. Zolang de voorraad strekt is het promoteam aanwezig in het centrum. Ook zal het draaiorgel voor de nodige muzikale nummers gaan zorgen in de straten van Bodegraven en bij winkelcentrum Vromade. Want winkelen doe je natuurlijk in Bodegraven.Zeepje Moederdag speciaal gemaakt voor de BOV

06-05-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 11 mei zal de Bodegraafse Ondernemers Vereniging voor de moeders van Bodegraven zeepjes uitdelen. De zeepjes zijn speciaal gemaakt voor de BOV. Zo heeft constructiebedrijf Kraan en Roos uit Bodegraven een hart gemaakt van staal in opdracht van activiteitencentrum Klassewerk uit Waddinxveen. Dit activiteitencentrum heeft de zeepjes gemaakt en is onderdeel van IPSE de Bruggen. Op het activiteitencentrum werken mensen met een verstandelijke beperking en deze hebben de zeepjes samen met de leiding gemaakt van A tot Z.
 

Maar hoe komt nu een zeepje in de vorm van een hart tot stand
De zeep komt binnen in de vorm van kleine bolletjes en is geur- en kleurloos. Deze bolletjes worden dan met de hand gemengd met de juiste kleur- en geurstoffen tot op de ml. nauwkeurig. De bolletjes gaan hierna meerdere keren door de zeepmachine tot dat het de juiste egale kleur heeft gekregen. Zie deze machine maar als een grote gehaktmolen.
 


Nadat het fijn genoeg is gaat de zeep nogmaals in de machine en wordt de juiste vorm op het apparaat gebracht en dan komt die vorm eruit... Voor Moederdag is dit een hart geworden. De zeep komt in een lange sliert uit de machine en snijd men in een speciale snijder. Hierna kijkt men de zeep na en kan er een gaatje ingeboord worden voor het touwtje. Als dit proces klaar is kan de zeep ingepakt worden. Dit keer is het in doorzichtige folie en komt er een kaartje aan welke door het Bodegraafse bedrijf Star Reklame is gemaakt. 
 


 

Wilt u als bedrijf ook zeepjes laten maken vraag dan eens naar de mogelijkheden bij activiteitencentrum Klassewerk. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 9.00 uur tot 16.00 uur op telefoonnummer 088 – 9674180
 Lokaal goed doel maakt kans op Wecycle-cheque van 1.000 euro

06-05-2019

Van de redactie

Inzamelactie e-waste met gemeentelijke milieustraten

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - Clubs, verenigingen of lokale goede doelen kunnen een Wecycle-sponsorcheque winnen van 1.000 euro door afgedankte elektrische apparaten of energiezuinige lampen (e-waste) in te leveren op de gemeentelijke milieustraat. In totaal zijn 25 sponsorcheques beschikbaar. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste.
 


 

Om kans te maken op de sponsorcheque, stuurt de club of vereniging een foto of korte video van het inlevermoment op de gemeentelijke milieustraat én een beschrijving van de inzamelactie naar Wecycle. "Wij staan landelijk voor de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste en lokaal voor de binding met onze partnergemeenten", zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. "Lokale goede doelen of verenigingen maken met deze inzamelactie kans op een mooi sponsorbedrag. Zo gaan circulair en sociaal hand in hand." Wecycle kiest de 25 leukste, opvallendste, creatiefste inzendingen die tot en met 9 juni 2019 kunnen worden ingestuurd via www.wecycle.nl/inleveren. Daar zijn ook de actievoorwaarden te lezen. 
 

Optimale recycling
Wecycle laat de ingeleverde apparaten en lampen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Door recycling komen ook schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.Expositie ‘Afgekeurd & Controversieel’ geopend!

06-05-2019

Van de redactie

Gouda - Terecht? Of niet? Dat is de vraag die Libertum stelt aan bezoekers van de expositie ‘Afgekeurd & Controversieel, Gecensureerde cartoons van over de wereld’. Deze eerste, spraakmakende expositie van het nieuwe Verzetsmuseum Zuid-Holland werd 5 mei onder grote belangstelling geopend door Patricia Olsthoorn, creatief leider van Libertum, en Tjeerd Royaards, winnaar van de Inktspotprijs 2018 en hoofdredacteur van Cartoon Movement. Speciale gasten bij de opening waren Rolf Jessewitch, directeur van Zentrum für verfolgte Künste in Solingen, en wethouder Corine Dijkstra.


Foto: Geert Smits Fotografie


De datum voor de opening is niet willekeurig gekozen; in ‘Afgekeurd & Controversieel’ verkent Libertum samen met Cartoon Movement de grenzen van de vrijheid, en wel die van meningsuiting. De expositie laat zien welke grenzen er internationaal worden gesteld, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de cartoonist. Bezoekers worden uitgedaagd uit om zelf te beslissen of de cartoons de controverse, de verbanning of het onderduiken waard zijn. Pijnlijke onderwerpen worden daarbij niet geschuwd. De expositie is tot en met 9 juni iedere vrijdagmiddag, zaterdag en zondag te bezichtigen. In de weekends verzorgt Tjeerd Royaards, zelf cartoonist voor het NRC, verschillende workshops cartoons maken.


Libertum
Libertum is de nieuwe naam van Verzetsmuseum Zuid-Holland. Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid, en de lastige keuzes die er moeten worden gemaakt om die te bereiken én te bewaren. Met deze expositie van soms niet eerder vertoonde afgewezen cartoons opent Libertum zijn themajaar ‘Vrijheid in beeld’. Kaarten voor de expo en workshops in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20, Gouda) kunnen worden gereserveerd via www.libertum.nlWensconcert 2019

06-05-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het laatste concert in de orgelcyclus 2018/2019 is op vrijdagavond 31 mei a.s. Dit concert zal geheel verzorgd worden door onze stadsorganist Simon Stelling. Wensen van bezoekers gaan ook nu weer in vervulling en maken dit slotconcert tot een uniek gebeuren. We gaan luisteren naar bijzondere orgelwerken, waaronder de Pastorale van César Franck, het Adagio van Albinoni. Ook kunnen we luisteren naar Only for you en Conquest of paradise. Van Boëlmann zal de Suite Gotique vertolkt worden. Enkele werken van Vivaldi en Karg-Elert zullen zeker goed klinken op dit magnifieke orgel bespeeld door Simon. Ook speelt Simon werken van de hedendaagse componisten Adrie Groenveld en Frank van der Belt. Beide zullen tijdens dit concert aanwezig zijn. Al met al wordt dit een geweldig mooie afsluiting van de orgelcyclus 2018/2019.


Het concert begint om 20.15 uur en u bent vanaf 19.45 hartelijk welkom. Toegang € 7,-. De Adventskerk (Julianastraat 69) is rolstoeltoegankelijk.
Na afloop kunnen we ook nu weer napraten onder het genot van een glaasje.
Meer info op de website: www.orgelcommissiealphen.nl.
 Beste Buitenslandse Film ‘Roma’ te zien bij Parkvilla

06-05-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Vanaf donderdag 9 mei vertoont Parkvilla Filmhuis de film Roma. Een liefdevol en ontroerend familieportret dat zich afspeelt in Mexico-stad in de jaren ’70. De film won de Oscar voor Beste Regie, Beste Camerawerk en Beste Buitenlandstalige film. Het zwart-wit gefilmde drama is een niet te missen filmervaring in het filmhuis. 

De film volgt Cleo (Yalitza Aparicio), een jonge huishoudelijke hulp in Roma, een arbeiderswijk in Mexico-stad. Cleo werkt als een inwonende dienstmeid en oppas voor een gezin uit de hogere middenklasse in het Roma-district. Wanneer de vader voor een verdacht lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Cleo helpt Sofia en de kinderen door de moeilijke periode heen, terwijl ze zelf ook in moeilijkheden raakt wanneer ze zwanger wordt. Technisch virtuoos en inlevend vertelt regisseur Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men, Y tu mamá también) het verhaal van zijn eigen jeugd. Hij schetst hij een levendig, ontroerend portret van de dagelijkse strijd van families en de sociale hiërarchie in het onrustige politieke klimaat van de jaren 70. De film is niet alleen een ode aan het kindermeisje uit zijn jeugd, maar ook een prachtig geschoten liefdesbrief aan de cinema. Te zien op donderdag 9 mei (13.30), zaterdag 11 mei (20.00), zondag 12 mei (14.30), dinsdag 14 mei (20.00) en woensdag 15 mei (20.00)

Kaartjes zijn te koop via de website www.parkvilla.nl of aan de kassa. Indien u kaarten online koopt kunt u van te voren uw stoel bepalen.
 Toerfiets trainingen in het Groene Hart gaat door

06-05-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Heb je altijd al eens een peloton willen fietsen, maar slaat de schrik toe als je in een peloton/groep fietst? Dan biedt ‘clinc toerfiesten in het Groene Hart” uitkomst. Met dit trainingsprogramma spijkeren we je techniek en fietsbeheersing bij, zodat je zelfverzekerd op de fiets zit.


Foto: Avanti
 

 

Start op vrijdag 10 mei
Er is nog ruimte voor een paar deelnemers aan de toerfiets trainingen van de FTC Avanti. De trainingen staan onder leiding van Paul Zwanenburg van bikecontrol Er zijn twee trainingen op vrijdag avond start om 19.00 tot 20.30 op de wielerbaan aan de Amerikalaan en daarna 4 trainingen op de zondagochtenden, dan vertrekken we om 09.00 uur en gaan we de weg op en maken mooie tochten door het groene hart met de nodige leermomenten in de praktijk. Om 12.00 uur zijn we terug. De deelnemerskosten zijn € 20,00 en voor meer informatie kijk op www.ftcavanti.nl/actueel/fietsclinic of neem contact op met Fred Peters publiciteit@ftcavanti.nl 
 Prachtige kerkmuziek bij Toonkunst Gouda

06-05-2019

Van de redactie

Gouda - Het nu ruim 100-jarige Toonkunst Gouda geeft op vrijdag 17 mei 2019 het eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent, Gilles Michels. Op het programma staat een aantal fraaie werken uit de wereld van de internationale kerkmuziek: werken van Felix Mendelssohn-Bartholdy, van Leoš Janáček, van Ralph Vaughan Williams en van John Rutter. Van deze laatste zal zijn imposante Requiem worden uitgevoerd.


Als solisten werken mee: sopraan Bepke Keersmaekers en tenor Sebastian Brouwer. Voor het eerst werkt het koor deze avond ook samen met de nieuwe organist van de Sint Jan, Gerben Budding, die ook een solowerk van Mendelssohn zal spelen. Verder is de begeleiding in vertrouwde handen van het Holland Kamer Orkest. Het concert zal worden gegeven in het koorgedeelte van de Goudse Sint-Jan en vangt aan om 20.00 uur.


Kaartverkoop: via www.toonkunstgouda.nl (waar ook betaald kan worden met de podium cadeaukaart), bij de boekhandels Verkaaik (Lange Tiendeweg), Smit aan de Korte Tiendeweg, Van den Tooren (Willem en Marialaan), The Read Shop (Winkelcentrum Bloemendaal) en bij de kassa van de Goudse Sint-Jan. Partij voor de Dieren: akkoord FvD, VVD en CDA dramatisch voor natuur, dierenwelzijn en leefomgeving

06-05-2019

Van de redactie


Den Haag – Het akkoord dat op 2 mei jl. is bekendgemaakt door Forum voor Democratie (FvD), de VVD en het CDA is dramatisch voor de natuur, dierenwelzijn en de leefomgeving in Zuid-Holland. Dat stelt de fractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. In het akkoord wordt vooral ingezet op forse groei van de economie, schaalvergroting van de veehouderij, nieuwe wegen en kernenergie.


Schaalvergroting veehouderij
In het akkoord wordt gesteld dat schaalvergroting in de veehouderij moet samengaan met het vergroten van dierenwelzijn. Het welzijn van dieren in de vee-industrie kan echter niet geborgd worden. Dieren kunnen per definitie geen natuurlijk gedrag vertonen in dergelijke industriestallen en delen van hun lichaam worden standaard verminkt, zoals het afknippen van staarten en snavels. Het probleem van overschot en de schrijnende toestanden van jonge dieren, zoals kalfjes en eendagshaantjes, wordt alleen meer groter met deze voorgestelde uitbreiding. De Partij voor de Dieren wil juist dat de veestapel wordt verkleind, omdat de vee-industrie één van de grootste vervuilers is van onze leefomgeving en bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien is het een gevaar voor de volksgezondheid en dus slecht voor dierenwelzijn.


Economische groei
Groei van de economie is niet de oplossing, maar juist het probleem. We leven alsof we nu drie aardbollen hebben en die hebben we niet. Dit akkoord geeft alle ruimte om door te gaan met de aantasting en vervuiling van onze leefomgeving, wat uiteindelijk ten koste gaat van onszelf. Een duurzame economische ontwikkeling, die rekening houdt met een gebruik van grondstoffen die de aarde aankan, is noodzakelijk om de roofbouw op onze leefomgeving tegen te gaan, vindt de Partij voor de Dieren.


Natuur
Zuid-Holland heeft de minste natuur van alle provincies, zes procent. De enorme daling van het aantal dier- en plantensoorten is zeer verontrustend en een gevaar voor ons voortbestaan als mens, maar ook voor dieren. Massaal worden in onze provincie bomen gekapt. Daarom is het noodzakelijk dat er meer natuur komt van een goede kwaliteit, dat de grootschalige bomenkap wordt gestopt en er nieuwe bossen worden geplant. De akkoordpartijen willen enkel inzetten op natuurbeheer en kiezen niet voor méér natuur en versterking van die natuur. Mede gelet op het groeiend aantal inwoners is het noodzakelijk dat de natuur in Zuid-Holland fors wordt vergroot en versterkt.


Woningbouw
Het akkoord geeft aan stevig te willen inzetten op de groei van het aantal woningen. Op zich is het belangrijk dat iedereen in onze provincie een passende woning heeft. De kans is echter groot dat met deze groeidrift wordt gebouwd in de kwetsbare open en groene gebieden. Deze mogelijkheid is namelijk in het akkoord opgenomen. De Partij voor de Dieren wil dat de open en groene gebieden beschermd blijven en dat daar niet wordt gebouwd.


Energietransitie
Lichtpuntje is dat er wordt ingezet op energiebesparing, maar tegelijkertijd wordt de deur opengezet voor kernenergie, waarvan inmiddels is aangetoond dat dit een zeer gevaarlijke vorm van energievoorziening is, zoals in Tsjernobyl en Fukushima is gebleken.


Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Er wordt met geen woord gerept over de noodtoestand van het klimaat, de ecologische crisis die gaande is en hoe dit wordt aangepakt. Er wordt ingezet op het grote geld, economische groei en kort termijndenken. We vinden dat de aanpak van de klimaatverandering, het beschermen van de leefbaarheid van onze provincie en de mensen en dieren die er leven, de hoogste prioriteit moet krijgen. De Partij voor de Dieren zal daarom geen steun geven aan dit akkoord.”Voorlichtingsbijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel

06-05-2019

Van de redactie

Gouda - Informatiebijeenkomst over omgaan met gevolgen van een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie. Tevens gelegenheid tot lotgenotencontact en het stellen van vragen. Het thema is Vermoeidheid en niet-aangeboren hersenletsel. Deze bijeenkomst is voor mensen die een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie hebben gehad. Recent of langer geleden. Ook familieleden en andere geïnteresseerden zijn welkom. 
 

De bijeenkomst is gratis. Wel graag aanmelden via info@transmuraalnetwerk.nl of 0182-505534. Geef bij aanmelding uw naam en het aantal personen door waarmee u komt.
Datum en tijdstip: woensdag 15 mei 2019 om 16.15-17.15 uur. De zaal gaat om 16.00 uur open.
Locatie: Groene Hart Ziekenhuis, Bleulandweg 10, Gouda, Green Restaurant (begane grond).
 Studio Forza in theater de Muze in Noordwijk

05-05-2019

Van de redactie

Noordwijk/Bodegraven - Zondag 5 mei stonden de selectiegroepen van Studio Forza in theater de Muze in Noordwijk. Zij deden succesvol mee aan Dance Waves Dance Competitions! De talentklas mocht in de eerste show dansen en deed voor het eerst mee aan een wedstrijd, best spannend natuurlijk! Onze ochtend werd heel mooi afgesloten met een super mooie tweede plaats voor deze groep! Tijdens deze eerste show deden ook Move it, JOY en een aantal meiden met een duo of solo mee! Dat leverde ons een welverdiende tweede plaats op voor JOY, een derde plek voor de solo van Dewi, een tweede plaats voor de solo van Eline en een derde plek voor het duet van Floor en Marit! De andere meiden vielen niet in de prijzen, maar hebben wel hele mooie solo´s laten zien!
 


Ook ´s middags was het feest! Anastasija en Noa behaalde met hun duo een tweede plaats, Dejana werd 3e met haar solo en Lisa net daar achter 4e. Ook Move it viel in de prijzen, zij werden derde in hun, sterke, categorie! Winnen is natuurlijk super leuk, maar we hebben daarnaast ook gewoon een hele gezellige dag gehad!

 


 

Meer foto's bij lees verder


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina