NIEUWSScouts uit Bodegraven pakken volledig podium tijdens scoutingwedstrijden

07-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Scouting Bolaro uit Bodegraven heeft dit weekeinde de scoutingwedstrijden voor de regio Hollands Midden gewonnen. Zowel de eerste als de tweede plaats werden door groepjes kinderen van Bolaro veroverd. De derde plaats was qua punten voor de St. Jozefgroep uit Leiden, maar zij speelden door leeftijdsrestricties buiten mededinging mee. Hierdoor pakte Bodegraven ook de laatste podiumplek. De zes beste groepjes van het weekend mogen door naar de Landelijke Scoutingwedstrijden die tijdens het pinksterweekend gehouden worden in Baarn.

 

 

Vanaf vrijdagavond kampeerden bijna 350 tieners in groepjes op het Naaldenveld in Bentveld. Onder een zomerse zon deden ze er alles aan om de felbegeerde punten binnen te slepen. Een maaltijd koken, themakleding aan, meedoen met allerlei spellen en activiteiten; overal konden punten mee verdiend worden, tweeduizend in totaal. Het winnende groepje van de Bolaro scoorde 1663 punten. In totaal waren het weekend ruim 150 scoutingvrijwilligers actief uit alle windstreken van de Regio Hollands Midden. Ook de deelnemende kinderen kwamen uit Scoutinggroepen van Katwijk tot Boskoop.
 

Thema van het weekend was dit jaar ‘de elementen uit balans’. De kinderen moesten de vier elementen aarde, water, vuur en lucht weer in de goede verhoudingen samen brengen om de onbalans te herstellen. ’s Avonds werd dit levensgroot in beeld gebracht door een rokende en vuurspuwende vulkaan tijdens een interactief thematheater in de grote kampvuurkuil. Ook konden de kinderen daar los gaan tijdens de karaoke en hun creativiteit tonen in hilarische opdrachten.
 

Pim de Jong, coördinator namens Scoutingregio Hollands Midden, blikt tevreden terug. “Er was dit jaar veel nieuwe aanwas in vrijwilligers, zowel bij de organisatie als onder de medewerkers. Desondanks liep het programma gesmeerd, en was de inschrijving voor het eerst sinds jaren in no-time vol. Ik heb ook alleen maar blije gezichten bij de kinderen gezien. Het bewijst weer hoe scouting zichzelf blijft vernieuwen en leden aantrekt.”ESTO beet zaterdag in het Saharastof

07-04-2024

Verslag Han Koevoets

Bodegraven - Er waren slecht 13 minuten nodig en twee cadeautjes om de wedstrijd te verliezen. Voorafgaande aan dit gebeuren werd een minuut stilte gehouden voor het overlijden van oud voorzitter Anton Rijnbeek. Hij was voorzitter toen ESTO verhuisde van de Groene Zoom naar de Kievitsheuvel en heeft ESTO geholpen aan een mooie toekomt. In die toekomst spelen zijn kinderen en kleinkinderen voor ESTO nu een belangrijke rol. Generaties maken een amateurvereniging sterk.Een minuut stilte voor het overlijden van oud voorzitter Anton Rijnbeek
(Beeld: de Sportfotograaf)

 

Een natte krant

Volkomen onnodig vanwege niet kordaat optreden werd in de 6e minuut de 0-1 door de Kudelstaartse tegenstander in het ESTOnet getikt. Nauwelijks bekomen van de schrik lag nummer twee in het net. De spits van RKDES was net iets gretiger en tikte met een lob de 0-2 binnen. ESTO was de weg kwijt en voetbalde als een natte krant richting de rust. Toch was de ploeg niet zwakker dan haar tegenstander maar die hing lekker achterover en liet het rondspelende en zoekende ESTO haar gang gaan.

 


(Beeld: de Sportfotograaf)

 

De dreun

ESTO kwam enigszins hersteld uit de kleedkamer en was met goed voetbal dreigend voor het doel van haar tegenstander. Als de bal werd veroverd door RKDES knalden zij hem ongezien naar voren en dat bood een buitenkansje voor hun spits. Na een kapbeweging in de 9e minuut na rust lepelde hij nummer drie in het net. Was er nog redden aan? Jazeker want op de ESTObank zaten spelers die met hun invalbeurt het verschil maakten. De grote kansen werden echter niet benut waarbij de prima keeper van RKDES zich kon uitleven.

 

Spelbederf niet zo slim

Scheidsrechter Vogelenzang stak met kop en schouder uit boven het gebeuren op het veld. Hij floot een bijna foutloze wedstrijd. De wijze waarop RKDES de ballen zo nu en dan snoeihard over de zijlijn knalden was irritant maar ook niet zonder gevaar. Deze speelwijze heeft niets met slim voetbal te maken om te vertragen. Overigens hield de scheids de gestolen tijd goed bij maar hield hij de waarschuwing voor spelbederf op zak.

 


(Beeld: de Sportfotograaf)

 

Wel of geen derby

Volgende week gaat ESTO op bezoek bij Zwammerdam. Bij de oprichting in 1936 lag het ESTOcomplex in Zwammerdam. De autochtone supporters uit Bodegraven en Zwammerdam zal de wedstrijd zeker als een derby ervaren. Om 14.30 uur wordt afgetrapt.Een mooi Voorjaarsconcert van Muziekvereniging OBK Driebruggen

07-04-2024

Van de redactie

Waarder - Op zaterdag 6 april jl. heeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen haar Voorjaarsconcert gegeven. Als eerste begon het opleidingsorkest.Deze keer onder leiding van Mark van Mil. Het opleidingsorkest begon het concert met “Easy Pop Suite”om op te warmen. Daarna speelde het opleidingsorkest het stuk “het Dorp” van Wim Sonneveld (aangepast door Frank Ohm naar de bezetting van het orkest). 

Het Dorp van Wim Sonneveld kwam in 1974 binnen in de Top 40, vlak na zijn dood. Inmiddels is het nummer uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandstalige hits, met al zeven jaar op rij een nummer 1 positie. Hierna kwam een tweetal delen uit het boek Thumbs Up van Ivo Kouwenhove, het orkest speelde uit het boek de delen “Fanfare en Do the Boogie Woogie” Het toegestroomde publiek genoot van hun prestatie!

 

Tussen de bedrijven door waar het groot-orkest bij het opleidingsorkest aanschoof en werd er ook Jubilaris gehuldigd. Larissa Klijn, zij vierde haar 25 jarig jubileum. Zij kreeg uithanden van het bestuur, een ZHBM speldje en een bijbehorende Certificaat. Na de huldiging en de een kleine wisseling plaats te hebben gevonden, speelde de opleidingsorkestleden samen met hun collega’s van het fanfareorkest een gezamenlijk werk. Samen speelde het orkest ‘Free World Fantasy’ van Jacob de Haan uitvoeren. Dit werk is een werk wat behoort tot het ijzeren repertoire van fanfare- en harmonieorkesten en ooit, lang, zeer lang geleden uitgevoerd op concours. Deze zette dus beide onderdelen van de vereniging hun met vol enthousiasme tanden in dit werk.

 

Na de pauze te hebben gehad, (waar foto’s getoond werden uit het verleden, want OBK sloot haar 95-jubilem jaar af) vervolgde het groot orkest van OBK Driebruggen onder leiding van Mark van Mil het programma met “Prelude on Finlandia” van Jean Sibelius, arr. James Curnow. Hierna kwam het uitdagende werk “The Saints and the Royal” het is een redelijk nieuw werk, geschreven door Eric Swiggers. ‘Het komend najaar zal OBK opnieuw deelnemen aan een bondsconcours en daar haar positie in de 2e divisie verdedigen. Dit werk staat daar op het programma en voerde het orkest deze avond voor het eerst uit. Het concertwerk bevat een veelheid aan uitdagingen en thema’s. Het werk is grotendeels gebaseerd op de vespers voor Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek. Het publiek doorde dan ook verschillende Gregoriaanse melodieën en recitatieven beluisteren.’ Dit 2e divisie stuk eist veel concentratie en discipline van de muzikanten maar werd naar behore uitgevoerd. Het programma werd vervolgd door “Handelian Song” een prachtig koraal, een mooie bewerking van Robert van Beringen. Dit koraal is oorspronkelijk geschreven door Georg Friedrich Handel. Hierna kwam “Marche des Parachutistes Belges” Pieter Leemans.


Muziekvereniging OBK Driebruggen sloot de avond af met wat lichtvoetiger muziek. Als eerste “Shake a Tailfeather”, een swingend werk waarin verschillende dansstijlen te horen zijn. Vervolgens werd er afgesloten met een heuse Egerländer: “Graf Mercy”. Omlijst met een bezoek van de Alphen-zusjes! Muziekvereniging OBK Driebruggen kan terugkijken op een geslaagd concert!! Een mooie afsluiting van ons 95-jarig Jubileumsjaar!!

 

Voor meer informatie over Muziekvereniging OBK Driebruggen, kijk op de website: www.obkdriebruggen.com of bekijk de facebookpagina.Meer lucht voor Rohda’76

07-04-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Door een verdiende overwinning bij CVC Reeuwijk heeft Rohda’76 wat afstand genomen van de gevarenzone. Na een 0-1 voorsprong bij rust triomfeerden de blauwhemden uiteindelijk met 2-5.

 

Tegen de nummer voorlaatst toonde Rohda’76 zich de bovenliggende partij. Net voor de rust volgde de beloning voor de ploeg van Arjen Linstra. Vanaf de achterlijn bracht Vlatko Lazic ploeggenoot Wessel Sterk in stelling. De spits tikte vanachter zijn standbeen de 0-1 op fraaie wijze binnen.

 


Wessel Sterk tikt vanachter zijn standbeen de 0-1 op fraaie wijze binnen
(Beeld:Don van der Meer)

 

Slalom

Vijf minuten na de thee was de stand weer gelijk. De eigenzinnig leidende scheidsrechter kende CVC Reeuwijk een strafschop toe. De arbiter had hands geconstateerd van Rick Baelde. Met dat cadeautje wist de thuisclub wel raad: 1-1. Even later lag de bal weer op de stip, maar nu aan de andere kant. De solerende Boban Lazic ging binnen de zestien onvrijwillig tegen het gras. Moussa Kalisse voltrok vanaf elf meter het vonnis en schoot zijn twintigste competitietreffer onberispelijk binnen: 1-2. Even later slalomde Boban Lazic opnieuw door de Reeuwijkse afweer. Nu maakte hij het karwei zelf af: 1-3.

 

Rentree

Uit een corner kwam CVC Reeuwijk nog even terug tot 2-3, maar in de slotfase tilden de invallers Niels Boverhuis en Jorg Schreuder de stand naar 2-5. Trainer Arjen Linstra toonde zich na afloop opgelucht. ,,In deze fase telt maar één ding en dat is punten pakken. Dat hebben we goed gedaan met elkaar. Ik vind de uitslag een juiste afspiegeling van het spelbeeld en de kansenverhouding.”

Een kwartier voor tijd viel Steven Holthuijsen in. De sterkhouder maakte na een jaar blessureleed zijn rentree in de hoofdmacht.
 

Komende zaterdag 13 april speelt Rohda’76 thuis tegen hekkensluiter Gouda. Aftrap 14.30 uur.

 Ontmoetingsavond voor jonge mensen met dementie

07-04-2024

Van de redactie

Reeuwijk - In Nederland hebben naar schatting 15.000 mensen dementie op jonge leeftijd. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. De aankomende editie van het Alzheimer Café is speciaal bedoeld voor jonge mensen met dementie.
 

Op deze avond staat ontmoeting, contact en delen van ervaringen met elkaar centraal. Wat doet de diagnose met jou, je relatie, gezin, je familie, vriendengroep of collega’s? Een jong echtpaar deelt hun verhaal. Ook is er alle ruimte voor jouw ervaringen en vragen.
 

Ook partners, familie en vrienden of andere naasten en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd. Voel je welkom!

 

 

Van harte welkom in Reeuwijk op 15 april

Locatie:           De Reehorst, locatie De Spil (Poelruit 12)

Tijd:                 19:30-21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur

Thema:           Jong & Dementie

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft of krijgt met dementie. Je ontvangt tips & informatie over omgaan met dementie en er is alle ruimte voor jouw vragen, ervaringen en sociaal contact.

 

Het volgende café is op 13 mei in Gouda, thema Dagbesteding. Meer informatie? Kijk op

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-holland

 Weekmenu Stichting kom Mee

07-04-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 8 april tot en met vrijdag 12 april kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.
 

Maandag

Groentesoep, gegratineerde bloemkool met aardappelschijfjes, gehakt en tomaat uit de oven, jus, toetje

Dinsdag

Champignonsoep, aardappelen, gestoofde procureurblokjes, bietjes met ui, jus, toetje

Woensdag

Minestronesoep, aardappelen, witlof met ham. bechamelsaus met kaas, jus, toetje

Donderdag

Kippensoep, rauwe andijvie stamppot, uitgebakken spekjes, rookworst, jus, toetje

Vrijdag

Vermicellisoep, captains dinner met kapucijners, stroop, spekjes, zilveruitjes, piccalilly, appelmoes, augurken, toetje

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, BodegravenBrainstorm wint felbegeerde wisseltrofee kennisquiz

06-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op donderdag 4 april vond in het Evertshuis alweer de elfde editie van de Kennisquiz plaats, georganiseerd door Lionsclub Bodegraven. Tijdens dit evenement namen bedrijven en instellingen het tegen elkaar op om de felbegeerde wisseltrofee, die vorig jaar door Buro N11 werd gewonnen, in de wacht te slepen. Dit jaar ging de overwinning naar het team Brainstorm, dat na een spannende competitie met de 28 andere deelnemers als beste uit de strijd kwam. 

De deelnemers kregen vragen uit verschillende categorieën voor hun kiezen, zoals muziek, in-de-keuken en actualiteiten. Daarnaast was er een proeverij waarbij ze acht drankjes moesten identificeren. Hoewel verschillende teams in de tussentijdse rondes goed scoorden, was het Brainstorm die uiteindelijk de winst op zich nam. Ze ontvingen de wisseltrofee uit handen van de voorzitter van de organisatiecommissie en de vorige winnaar.

 


 

De belangstelling voor deelname was enorm. Na een gezamenlijke maaltijd begonnen 29 teams van bedrijven aan de quiz via Kahoot!, waarbij antwoorden via mobiele telefoon werden gegeven. Deze technologie zorgde ervoor dat teams hun scores direct konden volgen, wat bijdroeg aan een bijzonder spannende avond.

 


De Kennisquiz heeft als doel: het inzamelen van fondsen voor lokale goede doelen. Dit jaar werden het Hospice Bodegraven, de Voedselbank Waarder en de Langste Lunchtafel, georganiseerd door ZorgMies, gekozen als de begunstigden. Dankzij de brede steun van deelnemende en sponsorende bedrijven en organisaties kon aan elk van deze doelen een cheque van €2.500,- worden overhandigd.Mooie Opbrengst Collecteweek Reumafonds

06-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - ReumaNederland bedankt alle collectanten en inwoners van Bodegraven voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 18 tot en met 23 maart 2024 hebben zij met elkaar in totaal 3767 euro opgehaald voor het goede doel. 
 


Er leven in Nederland meer dan twee miljoen mensen met reuma. De beschadiging van hun gewrichten en spieren is nog steeds niet te genezen. De impact van reuma op je leven en op de hele maatschappij wordt ondertussen enorm onderschat. Dat is de pijnlijke realiteit van reuma. Bij ReumaNederland doen we er alles aan om die pijnlijke realiteit te veranderen. Dit doen we onder andere door geld in te zamelen voor onderzoek naar betere behandelingen. Zodat reuma in 2040 echt te genezen is. Want reuma is te pijnlijk om te negeren.Wordt Babette van De Regenboog voorleeskampioen van Zuid-Holland?

06-04-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Als schoolkampioen en regiokampioen mag Babette van Nieuwkoop uit groep 8 van christelijke basisschool De Regenboog op 10 april naar de provinciale finale van Zuid-Holland. Deze wordt gehouden in de Bibliotheek van Rotterdam.

 

 

Dit jaar streden bijna 500 Zuid-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lazen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit een zelf gekozen boek. De provinciale winnaar gaat door naar de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 22 mei.
 

In totaal zullen 8 voorleeskampioenen van diverse basisscholen uit de provincie Zuid-Holland strijden om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2024’. De finalisten zijn afkomstig uit Schiedam, Rotterdam, Heenvliet, Ouddorp, Oegstgeest, Poeldijk, Berkel en Rodenrijs en dus ook uit Reeuwijk.
 

Landelijke finale

Als Babette de voorleeskampioen van Zuid-Holland wordt, mag ze door naar de feestelijke landelijke finale op 22 mei 2024 in TivoliVredenburg Utrecht. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie de Kinderboekenambassadeur, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2024 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. Genoeg redenen voor Babette om haar uiterste best te gaan doen.
 

Het belang van (voor)lezen

Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd geeft aan: ‘Voorlezen is ook in de bovenbouw een fijne en nuttige leesbevorderingsactiviteit. Kinderen leren nieuwe boeken kennen, ze horen rijk taalgebruik en het zet aan tot praten over boeken. Bovendien wordt er bij elk voorgelezen boek een nieuwe wereld geopend. De Nationale Voorleeswedstrijd biedt niet alleen een platform voor kinderen om hun liefde voor lezen te tonen, maar benadrukt ook het belang van leesmotivatie en boekpromotie’. Met de Bieb op School heeft De Regenboog een gevarieerde keuze uit boeken. Babette vond er het boek Groep 8 Rocks! kocht het ook voor thuis en leest daar op de Provinciale Finale een fragment uit voor.Fiets mee met SenW

06-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Ontmoet nieuwe fietsmaatjes tijdens een gezellige fietstocht van 25 á 30 km door het Groene Hart op plekken die voorheen misschien nog onbekend waren!

Op dinsdag 23 april vindt er een fietstocht plaats georganiseerd door Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk. Een ochtend om een (nieuwe) route van 25 á 30 km door het Groene Hart te fietsen én kennis te maken met wellicht een ander fietsmaatje.

 

 

De route start bij het Evertshuis in Bodegraven en gaat via het Fort Wierickerschans richting Waarder. In Waarder is er een tussenstop met een drankje en een moment om even gezellig met elkaar te praten. Na dit pauzemoment fietsen we verder door naar Reeuwijk terug naar het Evertshuis. 
 

Om 09:15 uur verzamelen we bij het Evertshuis (Julianastraat 4, Bodegraven) om vervolgens om 09:30 uur te gaan starten met de fietstocht. Bij de start word er een routebeschrijving meegegeven. De route zal via knooppunten worden aangegeven en is op eigen verantwoording te fietsen.


Deelname kost €3,- per persoon en aanmelden kan via www.senw-br.nl/agenda of bel naar 0172 727 880Activiteiten april 2024 Museumpark Archeon

06-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In Museumpark Archeon staan er in april weer vele historische evenementen op de agenda. Duik op 13 en 14 april in de geschiedenis van Schotland tijdens het Schotse weekend. Verschillende re-enactment groepen laten bezoekers kennis maken met Schotland uit diverse periodes. Voor alle ridderliefhebbers is er het weekend van 20 en 21 april genoeg te beleven. Luister naar het verhaal van Sint Joris en de draak en word zelf een ridder! Tijdens de meivakantie zijn er extra activiteiten voor jong en oud. Van 28 t/m 30 april zijn er heel veel Romeinen in Archeon.

 


Beeld: ‘Museumpark Archeon’


Schots weekend
Beleef Schotse historie op 13 en 14 april in Museumpark Archeon

 

Gedurende het gehele weekend van 13 en 14 april krijgt Schotse historie alle aandacht in Museumpark Archeon. Vele re-enactors laten het leven zien uit verschillende periodes tussen 1300 en de Tweede Wereldoorlog. Zowel burgers als regimenten tonen het dagelijkse Schotse bestaan. Bezoek het kampement uit het jaar 1300 met Schotse regimenten en kom alles te weten over de Jakobitische opstand in 1745 van de spectaculaire 92nd Gordon Highlanders groep.


Beide dagen zijn er allerlei demonstraties te zien. Bekijk de exercities van de deelnemende re-enactors. Zij demonsteren ook de musketgeweren en de Claymore: het Schotse grootzwaard uit de middeleeuwen. Uiteraard kan dit weekend het bekende geluid van de doedelzak niet ontbreken!

 

De Gordons Living History en 48th Highlanders of Canada
De Gordons Living History is een grote Nederlandse re-enactment vereniging met Nederlandse leden, maar ook uit Duitsland en België. De club kent onderafdelingen, waarin de focus op verschillende historische periodes uit de geschiedenis van deze militaire highlanders ligt. Zo worden de coalitieoorlogen uit de Napoleontische tijd, de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog en de Eerste Wereldoorlog uitgebeeld. De leden beperken zich niet tot militaire zaken, ook talloze aspecten van het dagelijks leven uit deze periodes hebben hun aandacht. De 48th Highlanders of Canada laat de geschiedenis zien uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

 

Ridderweekend – Sint Joris en de draak
Ontdek tijdens het weekend van 20 en 21 april het verhaal van Sint Joris en de draak en word een ridder.

 


Beeld: ‘Museumpark Archeon’

 

In Archeon kunnen jonge ridders tijdens het weekend van 20 en 21 april zich onderdompelen in de spannende vertelling van Joris en de draak. Maak zelf deel uit van het heldhaftige avontuur en help mee om de draak te verslaan.

De legende van Joris en de Draak is een verhaal vol moed en avontuur. In de moerrassen leefde namelijk een vreselijke draak. Om hem van het lijf te houden gaven de bewoners hem dagelijks twee schapen. Maar... de schapen raakten op en de spanning nam toe. Gelukkig was daar Ridder Joris met zijn lans en zwaard! Beleef het complete verhaal van Joris en de draak in het Koopmanshuis.

Kom en bekijk een ridderdemonstratie op het Toernooiveld. Jonge bezoekers behalen daarna hun ridderdiploma door mee te doen aan verschillende activiteiten. Zwaardvechten, hoffelijk en creatief zijn, kunnen boogschieten en schrijven met een veer, al deze vaardigheden worden getest. Als zij zich op alle facetten kunnen bewijzen, ontvangen zij een ware oorkonde die mee mag naar huis.

 

Meivakantie en Romeins weekend
27 april t/m 5 mei is het meivakantie in Museumpark Archeon, 28 t/m 30 april zijn het de Romeinse dagen.


Beeld: ‘Museumpark Archeon’
 

Tijdens de meivakantie is er genoeg te beleven in Archeon. Ga op avontuur in de prehistorie en maak een tochtje in een echte boomstamkano. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. In de middeleeuwse stadje Gravendam bezoek men verschillende ambachten en leren zij zelf zwaardvechten en boogschieten.
 

Dagelijks is de spannende gladiatorenshow te zien in de Arena van het park. Gaat de publieksfavoriet de strijd winnen, of weet de jonge gladiator zijn tegenstander te verslaan… Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Romeinse Zwammerdamschepen. De gidsen vertellen over de vorderingen van het restauratiewerk van de opgegraven zwammerdamschepen.

 

De Romeinen komen!
Avé, het is tijd voor Romeinse dagen in Museumpark Archeon, van 28 t/m 30 april. Romeinse legionairs slaan hun kamp op en worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten.

 

Legio Secunda Avgvsta laat een Romeins soldatenkamp zien. De soldaten laten bezoekers hun hele uitrusting zien en vertellen hoe het is om onderdeel van een legioen te zijn. Ook geven de legionairs demonstraties en exerceren zij met bezoekers. Tijdens het Romeins weekend zijn vele Romeinse burgers aanwezig in het museumpark. Zij maken kleding, geven demonstraties in de Romeinse keuken en Romeinse dames maken mooi mozaïek.

 Mouna Laroussi mixed fysiek spel, dans en cabaret

05-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – ‘Waanzien’ is de derde solovoorstelling van de uit Gouda afkomstige Mouna Laroussi. Ze is vrouw, moeder, echtgenote, ondernemer én iemand met een bi-culturele achtergrond. Mouna neemt samen met haar alterego Fatima en een bont gezelschap aan karakters verschillende onderwerpen onder de loep (o.a. vluchtelingendebat, opvoeding, discriminatie en emancipatie). Op donderdag 11 april komt ze naar het Evertshuis.

 

 

In deze voorstelling gaat het over kijken, zien en gezien worden, door een bril kijken, begluren, wegkijken en in de gaten houden. We zien elkaar misschien nog wel, maar kijken vaak niet verder dan onze neus lang is. We zetten onze oogkleppen op. Kijken elkaar met de nek aan. En vergroten zo onze blinde vlek.

 

Mouna laat zien dat al dat kijken kan leiden tot hilarische misverstanden. Maar ook dat we misschien te vaak wegkijken en elkaar daardoor uit het oog verliezen. Ze pleit ervoor elkaar liefdevol in de gaten te houden. Want je weet: uit het oog, uit het hart. Dit alles in een multidisciplinaire vorm met dans, beweging en theater. ‘Waanzien ontroert, maakt je aan het lachen en bovenal… verbindt.

 

Mouna in de pers:

“MOUNA LAROUSSI IS CHARLIE CHAPLIN EN IGONE DE JONGH INEEN” | Parool

 

“MET HAAR INDRUKWEKKENDE MIX VAN FYSIEK SPEL, DANS, EN CABARET BENADRUKT ZE HET BELANG VAN NAAR ELKAAR KIJKEN.” | Theaterkrant

 

“LAROUSSI SPEELT EEN DUIZELINGWEKKENDE SCÈNE SCHIJNBAAR MOEITELOOS UIT. WAT EEN PERFORMER.” | Parool

 

Voor meer informatie en reserveren zie www.evertshuis.nl

 

Praktische informatie

DONDERDAG 11 APRIL 2024

CABARET

MOUNA LAROUSSI - WAANZIEN

AANVANG 20.00 uur

ENTREE  € 19,50 incl. drankje

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484Siza vrouwenochtend

05-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 19 april ben je van harte welkom bij de SIZA vrouwenochtend. We willen dan stilstaan bij de 4 seizoenen. De spreekster voor deze ochtend is Carolien Luitjes. ( www.carolienluitjes.nl) Naast dat ze uitleg zal geven over kleur en stijl in je kleding zal ze het ook gaan hebben over welke kleuren van de seizoenen het beste bij je zouden passen. 

En wat zegt de Bijbel over kleur, kleding en zelfbeeld? Ben je benieuwd geworden? Kom dan ook luisteren. Ook zullen we God prijzen met liederen en er is veel tijd voor ontmoeting. Samen in zijn aanwezigheid. Neem gerust iemand mee!  10.00-11.30. Inloop vanaf 9.30 uur. ‘t Anker, Bodegraven. Er is oppas aanwezig.
 

Team SIZA; Toos Bakker, Cobie de Romph, Eveline Segers en Charlotte Benders.  siza@hervormdbodegraven.nl. FB: SIZA vrouwenochtendFilm Killers of the Flower Moon in het Evertshuis

05-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 19 april draait de film Killers of the Flower Moon in het Evertshuis. Dit is een indrukwekkend waargebeurd verhaal over de Osage indianen in de vorige eeuw, met in de hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en Lily Gladstone (winnares van een Golden Globe. Het is het nieuwe meesterwerk van regisseur Martin Scorsese. Killers of the Flower Moon is een meeslepende misdaadsaga waarin echte liefde het pad kruist van laaghartig verraad.
 


VRIJDAG 19 APRIL
AANVANG 19.30 UUR
ENTREE €11,00 incl. drankjeGouda één van de gemeentes welke extra gesteund gaat worden in aanpak jeugdcriminaliteit

05-04-2024

Van de redactie

20 gemeenten extra gesteund in aanpak van jeugdcriminaliteit

Gouda - De komende drie jaar worden tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken om de jeugdcriminaliteit verder terug te dringen in de wijken van 20 gemeenten. Er is al structureel geld beschikbaar voor de gerichte aanpak in 27 gemeenten met buurten waar de leefbaarheid onder druk staat en de risico’s groot zijn dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit belanden. Maar jeugdcriminaliteit houdt niet op bij de grenzen van (groot)stedelijke gebieden. Daarom zijn 20 aanvullende gemeenten gevraagd een plan van aanpak te maken voor de urgente en relatief ernstige problematiek die ze kennen met jongeren in de criminaliteit. Het gaat om: Almelo, Bergen op Zoom, Brunssum, Den Helder, Diemen, Gouda, Haarlem, Hoorn, Kerkrade, Leiden, Middelburg, Nissewaard, Oosterhout, Rijswijk, Roermond, Venray, Vlissingen, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.

 

Dat schrijven minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Weerwind voor Rechtsbescherming vandaag aan de Tweede Kamer. De ministers investeren samen in de brede aanpak - Preventie met Gezag - om te voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 8 tot en met 27 jaar in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden.

 

Ondanks dat er in de afgelopen twintig jaar in Nederland gemiddeld genomen sprake is van een afname in jeugdcriminaliteit, zijn er grote verschillen in het land en zorgelijke ontwikkelingen te zien in wijken waar jongeren ernstige feiten zoals wapen-, drugs- en geweldsdelicten plegen. Daarom wordt met focus op die plekken geïnvesteerd waar dat het hardst nodig is. Gemeenten doen dit in samenwerking met alle betrokken partners in de directe leefomgeving van de jongeren: van de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering, Stichting Halt, Zorg- en Veiligheidshuizen tot en met de leraren op scholen, het jongerenwerk, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

 

Lerende aanpak

Om ook in de 20 nieuwe gemeenten het verschil te kunnen maken, is het zaak goed zicht te krijgen op de specifieke problematiek en de doelgroep om voortijdig en gericht te kunnen ingrijpen met kansrijke en bewezen effectieve interventies. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de al opgedane lessen door de 27 gemeenten en vinden zij aansluiting bij de lerende aanpak van Preventie met Gezag. De 20 gemeenten zijn gevraagd om dit voorjaar hun plannen voor te leggen. Op basis daarvan kunnen gemeenten 500.000 euro per jaar krijgen voor een periode van drie jaar. De verwachting is dat de gemeenten nog voor de zomer kunnen beginnen met de uitvoering van hun plannen.

 

De aanpak vergt een lange adem om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terechtkomen en daarin verder afglijden. Hierbij zal ook tussentijds bijgestuurd worden op nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Dit gebeurt onder meer op basis van een monitorings- en evaluatiecyclus, waar ook de 20 nieuwe gemeenten bij worden betrokken. In deze cyclus wordt zowel gemonitord op de voortgang van de activiteiten als op de problematiek in de deelnemende gemeenten. Daarvoor  wordt er samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een criminaliteitsproblematiekmonitor ontwikkeld. De eerste publicatie in deze monitor is begin dit jaar verschenen over de 27 gemeenten die inmiddels in de uitvoerende fase van Preventie met Gezag zitten (Verkenning Monitor Preventie met Gezag | CBS). Deze monitor wordt later dit jaar uitgebreid.

 

Verder doet het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) periodiek onderzoek naar de ontwikkeling van jeugdcriminaliteit en wisselen gemeenten en de betrokken partijen in de aanpak ervaringen uit. Zo vond vandaag nog een bijeenkomst in Arnhem plaats met circa 300 deelnemers uit het werkveld over wat werkt om jonge aanwas en doorgroeiers in de criminaliteit te voorkomen. Ook hierbij waren professionals van de 20 nieuwe gemeenten al aanwezig.Feestelijke viering van 101ste verjaardag bij Stichting Kom-mee-Eten

04-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Vandaag vierde Stichting Kom-mee-Eten een bijzondere mijlpaal in het leven van een geliefd gast, Lex Huijzer-Martins, die haar 101ste verjaardag vierde te midden van vrienden en familie. Het jubileum werd gevierd met een kleurrijk festijn, waarbij Lex, omringd door vlaggetjes en ballonnen op haar vaste zitplaats, straalde van geluk.


 

Bij binnenkomst werden Lex en haar gasten verwelkomd met vrolijke verjaardagsliedjes, gespeeld op een mondharmonica door een van de aanwezigen. Terwijl dochter Anneke voor een verrukkelijke traktatie zorgde die alle aanwezigen wist te bekoren.


Lex, een opmerkelijk actieve dame, blijft volledig betrokken bij allerlei activiteiten. Of het nu gaat om koersballen, sjoelen, handwerken of een wandeling maken met haar rollator, Lex staat altijd klaar voor een nieuwe uitdaging. Haar geheim voor een lang en vreugdevol leven? "Grappen en grollen houden je jong", onthult de 101-jarige lachend.
 

Stichting Kom-mee-Eten voelt zich vereerd om deel uit te maken van Lex' leven en wenst haar van harte een gelukkige verjaardag en nog vele jaren van gezondheid en vreugde toe.Nieuwe aanvangstijd Songs of Praise

04-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Zondagavond 7 april is er weer Songs of Praise in de Lutherkerk aan de Noordstraat. Omdat alle avonddiensten van de Protestantse wijkgemeente vanaf heden om 19.00 uur beginnen zal ook de Songs of Praise voortaan om 19.00 uur starten. 

Zoals gebruikelijk worden er liederen gezongen van verschillende stijlen en mogelijk ook in
verscheidene talen. Ook deze keer bestaat het programma uit verzoeknummers die de afgelopen
weken konden worden ingediend. U bent van harte uitgenodigd om mee te komen zingen.
De presentatie wordt verzorgd door Eric Bette. De muzikale begeleiding is in handen van Martine
Broere, koordirigente en lid van de Utrechtse Vocalgroup Be Sharp! Songs of Praise begint dus om 19.00 uur. Allen van harte welkomTweede editie van KNST! Uitgebracht

04-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Bij  EDGH.nl, en in het bijzonder ons team van KNST!, geloven we sterk dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn en van onschatbare waarde is. Dat is ook het idee achter het e-magazine KNST!. Een podium geven aan iedereen die zich binnen Bodegraven-Reeuwijk en een beetje regio bezighoudt met Kunst, Cultuur, cultureel erfgoed.

 

Na het succes van de eerste editie is nummer twee nog rijker gevuld dan voorheen, met maar liefst vier boeiende video's en een gezellige podcast. Het was een genoegen voor ons team dat geheel bestaat uit vrijwilligers, of zoals wij ze liever noemen onbezoldigde professionals, om aan deze editie te werken, maar nog meer zijn we trots op al die mensen die prachtige dingen creëren of betrokken zijn bij activiteiten in Ons Dorp Bodegraven-Reeuwijk!

 

Van inspirerende gedichten van twee leerlingen van Basisschool de Regenboog in Reeuwijk-Brug, de kunstwerken bij Prins Jot in Reedeurp tot de klassieke concerten van Reeuwijk-Klassiek, nemen we onze lezers mee op een ontdekkingsreis door ons lokale culturele landschap. We delen het verhaal van Teuntje Harmsma, een bijna 15-jarige uit Bodegraven die haar weg vindt naar het concertpodium. Naast de prachtige foto's van Caroline Rijnbeek, die ons het Groene Hart op een unieke wijze laat zien.

 

Bovendien, vergeet niet al het prachtigs dat zich afspeelt in het Evertshuis, de Huizen van Alles en het Groene HartHuys. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

De variatie aan kunst en cultuur is werkelijk grenzeloos en verre van elitair. Integendeel, het verrijkt het leven van ons allemaal op een unieke manier en die verhalen laten we graag zien in KNST! Het digitale magazine is tot stand gekomen in een samenwerking tussen  EditieGroeneHart.nl met de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk, Het Groene HartHuys, het Evertshuis en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

 

Voor meer informatie en om de tweede editie van KNST! te bekijken, bezoek KNST! Editie 02 | April 2024 - EDGH

 

 Stadshart Woerden viert de Lente: Kom Proeven, Ruiken, Voelen en Kijken!

04-04-2024

Van de redactie

8 t/m 14 april 2024

Woerden - Het hart van Woerden bruist deze lente! Stadshart Woerden staat op het punt om een bruisende viering van het seizoen van vernieuwing te onthullen. Met een scala aan activiteiten die de zintuigen prikkelen, belooft deze week een onvergetelijke ervaring te worden voor bezoekers van alle leeftijden. Van mode tot culinaire hoogstandjes, van creatieve workshops tot vermakelijk vermaak voor kinderen, er is voor elk wat wils. 

Mode, Verzorging en Zonnig Huis

De winkeliers van Stadshart Woerden onthullen deze week een overvloed aan inspiratie op het gebied van mode, verzorging en huiselijke verfraaiing. Ontdek de nieuwste trends en verfris je garderobe met lentemode. Verwen jezelf met verzorgingsproducten die passen bij het seizoen van vernieuwing. En maak je huis zonnig met een selectie van sprankelende interieurartikelen.

 


 

Culinaire Verleidingen

De sfeervolle restaurants van Woerden nodigen je uit om te genieten van een culinaire reis. Ontdek verrassende nieuwe gerechten die speciaal voor deze gelegenheid op de menukaarten worden gezet. Laat je smaakpapillen verwennen terwijl je geniet van de gezellige sfeer van de stad.
 

Een Week Vol Activiteiten

Stadshart Woerden biedt een gevarieerd programma vol activiteiten die de lente tot leven brengen. Hier zijn slechts enkele hoogtepunten:
 

Upcycle Workshop

Leer hoe je cadeauverpakkingen maakt van oude posters of magazines. Ontdek een creatieve en duurzame manier om je geschenken te presenteren.
 

Sup CleanUp, BootCamp CleanUp en Gratis Sup Clinics

Doe mee aan deze initiatieven om samen met anderen de omgeving schoon te maken en tegelijkertijd te genieten van een leuke sportieve activiteit.
 

Nachtmuseum

Ervaar Stadsmuseum Woerden in een ander licht tijdens speciale avondopeningen en bijzondere programma's.
 

Kindervermaak

Laat de jongsten onder ons hun creativiteit de vrije loop met activiteiten zoals een Street Art stoepkrijt graffiti challenge, glittertattoos, professionele photoshoots en een ganzen speurtocht.
 

Stadsavond

Waag jezelf tijdens deze speciale avond in de binnenstad van Woerden in de sfeer van Parijs. Geniet van heerlijke gerechten en maak de avond nog specialer met een VIP ticket.
 

Tour de Terras

Geniet op zondag van live muziek en heerlijke hapjes en drankjes tijdens de muzikale opening van het terrasseizoen.
 

Voor het volledige programma en alle aanbiedingen kun je terecht op de website van Stadshart Woerden: stadshartwoerden.nl/lalalente.
 

Kom langs en laat je verrassen door alles wat Stadshart Woerden te bieden heeft. We kijken ernaar uit je te verwelkomen in onze bruisende stad!Lezing en Proeverij: Ontdek de wereld van Eetbare Bloemen met Frans en Greet Beijerling

04-04-2024

Van de redactie

Gouda - Op 22 april organiseren Frans en Greet Beijerling een boeiende lezing en proeverij gewijd aan eetbare bloemen. Deze verhelderende avond biedt een unieke gelegenheid om meer te leren over de diverse soorten bloemen die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook heerlijk zijn om te eten.
 

Datum, Tijd en Locatie: De lezing en proeverij vinden plaats op 22 april. De avond begint om 19:30 uur en eindigt rond 22:00 uur. Het evenement wordt gehouden in Le Patapouf, te bereiken via de achteringang aan de Kolkmanstraat 1-3, 2805 CG Gouda.
 

Inschrijving: Om deel te nemen aan deze leerzame en smakelijke avond, is het belangrijk om je vooraf aan te melden. Inschrijven kan tot en met 12 april door een e-mail te sturen naar Patricia.niewold@gmail.com.
 

Wat kun je verwachten: Tijdens deze lezing en proeverij dompelen Frans en Greet Beijerling je onder in de wereld van eetbare bloemen. Je zult ontdekken welke bloemen geschikt zijn om te eten, hoe je ze kunt kweken en aan welke criteria deze bloemen moeten voldoen. Of je nu een ervaren tuinier bent of gewoon nieuwsgierig naar nieuwe culinaire ervaringen, deze avond belooft een schat aan informatie en inspiratie te bieden.
 

Kosten: De lezing is vrij toegankelijk voor iedereen. Leden van de organisatie betalen ter plaatse slechts € 2,00 op vertoon van hun ledenpas. Niet-leden zijn ook van harte welkom en betalen ter plaatse € 7,00 per persoon. Deze bijdrage is inclusief een kopje koffie of thee tijdens de pauze.
 

Meer informatie: Voor meer informatie over dit evenement en andere activiteiten georganiseerd door de Gouda Groei Gemeenschap, kun je terecht op hun website gouda.groei.nlStart jaarlijkse collecteweek Hartstichting

04-04-2024

Van de redactie

Iedere dag worden in Nederland 188 mensen getroffen door een hartinfarct en elke dag sterven 13 mensen hieraan. Daarom gaan van 7 tot en met 13 april ruim 20.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen voor de Hartstichting. Met het geld kan de Hartstichting baanbrekend onderzoek financieren om hartinfarcten en risico’s daarop sneller te herkennen en beter te voorkomen.


Naast doneren in de collectebus bij de collectant aan de deur is het ook mogelijk om te doneren op hartstichting.nl. Ook kan iedereen veilig vanuit huis een online collecte starten met de mobiele telefoon en zijn of haar familie en vrienden om een gift vragen. Op een persoonlijke pagina is te zien hoeveel er al is ingezameld.
 


Alternatief kleingeld
De QR-code is een goed alternatief voor mensen die geen kleingeld in huis hebben. De gever kan eenvoudig eenmalig geld overmaken met de smartphone door de iDEAL QR-code op het legitimatiebewijs van de collectant te scannen.
 


Hartstichting 60 jaar
De opbrengst van de collecte gaat dit jaar naar het behandelen en voorkomen van een hartinfarct en ook naar het beter herstellen na een hartinfarct. Vanwege het 60-jarig bestaan van de Hartstichting, wordt elk kwartaal aan een belangrijke hart- of vaatziekte extra aandacht besteed. Dit tweede kwartaal staat in het teken van het hartinfarct.


“Al zestig jaar doet de Hartstichting onderzoek naar betere behandeling van hartinfarcten en dat blijven we doen. Daarnaast gaan we veel meer aandacht besteden aan het voorkomen dat mensen een beroep op de zorg moeten doen”, vertelt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting.
Dit doet de Hartstichting op het gebied van hartinfarcten:
 

Onderzoek gericht op het eerder herkennen van een (risico op een) hartinfarct, zodat de patiënt eerder de juiste behandeling kan krijgen.


Onderzoek naar het behandelen van slagaderverkalking: de belangrijkste oorzaak van het hartinfarct. Zo wil de Hartstichting zoveel mogelijk hartinfarcten voorkomen.


Onderzoek naar manieren om een gezonde leefstijl vol te houden met als doel het voorkomen van slagaderverkalking en hartinfarcten.

 Restauratieopgave rijksmonumenten kost 770 miljoen euro extra

04-04-2024

Van de redactie

De komende tien jaar is 770 miljoen euro extra nodig voor restauraties van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het gaat om kerken, kloosters, molens, vuurtorens en boerderijen met een grote cultuur-historische waarde. Dat blijkt uit het tussenrapport ‘Onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten’ dat staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) en het IPO vandaag in ontvangst hebben genomen. De opdracht voor dit rapport is van rijk, provincies, gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds.

 

Staatsecretaris Gräper: ,,Dit rapport schetst de grote noodzaak om restauraties op te pakken. We hebben prachtige beeldbepalende rijksmonumenten in Nederland. Deze karakteristieke gebouwen vertellen onze geschiedenis en daarom willen we ze voor volgende generaties behouden. De opgave is groter dan het bedrag dat nu beschikbaar is. Of en hoeveel extra geld er vrijgemaakt wordt voor deze opgave is aan een volgend kabinet.  Ik zal in gesprek gaan met provincies en gemeenten over een gezamenlijke aanpak voor de lange termijn. Ook wordt onderzocht wat eigenaren zelf kunnen bijdragen.”

 

Rijksoverheid, provincies en eigenaren zijn samen verantwoordelijk voor de financiering van restauraties van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Een aantal grote monumenten is volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) nu al dringend toe aan restauratie. Het gaat bijvoorbeeld om Veenhuizen in Drenthe, klooster Steyl in Limburg en Museum Prinsenhof in Delft. Ook is er een specifieke opgave bij het groene erfgoed (zoals parken en kasteeltuinen). Het beschikbare budget van rijk en provincies is voor de restauraties van deze grote en groene monumenten niet voldoende. Het tussenrapport bevestigt dit. Deze categorieën verdienen daarom apart aandacht.

 

"Erfgoed is een wezenlijk onderdeel van onze identiteit. Daar moeten we zuinig op zijn en daarom moeten we onder meer de onderhoudsachterstand van 14,6% terugbrengen naar 10%. Hiervoor is extra inzet en investering nodig. Provincies pleiten ervoor om de financiering voor de noodzakelijke restauratieopgaven voor de langere termijn gezamenlijk met het Rijk te regelen, dus niet steeds een noodgreep maar een duurzame voorziening voor middelen.” zegt gedeputeerde Meindert Stolk, portefeuillehouder erfgoed namens de gezamenlijke provincies.

 

Lage schatting kosten

 

De rijksoverheid streeft naar een aanvaardbare restauratie-achterstand van 10 procent. Het percentage niet-woonhuis rijksmonumenten in matige of slechte staat is op dit moment bijna 15 procent. Om dit terug te brengen is de komende tien jaar in totaal 1,22 miljard euro nodig. Indien rijk en provincies hun bijdragen van de afgelopen jaren voortzetten is 450 miljoen euro hiervan gedekt. Daarmee blijft een financieringsopgave van 770 miljoen euro.

 

In het onderzoek zijn de kosten voor interieurherstel en herstel van fundering maar gedeeltelijk meegenomen. Kosten voor verduurzaming en toegankelijkheid en de aanwijzing van nieuwe monumenten zijn niet meegenomen.

 

In Nederland zijn ruim 60.000 beschermde rijksmonumenten. Gebruikelijk is dat de kosten van restauratie van deze monumenten deels door eigenaren en deels door overheden worden opgebracht. Dat kan door eigen bijdragen of leningen. De onderzoekers geven in het rapport aan dat kerkbesturen, vrijwilligersorganisaties of eigenaren van boerderijen grote moeite hebben om hun eigen bijdrage op te brengen.

 

Versterken financieringsstelsel

 

Vorig jaar heeft het kabinet eenmalig 15 miljoen euro extra vrijgemaakt voor een aantal urgente restauraties van grote monumenten. Gemeenten en provincies verdubbelden dat bedrag. Dit extra geld ging onder meer naar het aquarium van dierentuin Artis in Amsterdam, de Bovenkerk in Kampen, de Poldertoren in Emmeloord en Fort Sabina in Willemstad.

 

Het ministerie van OCW is bezig met het versterken en vernieuwen van het financieringsstelsel voor monumentenzorg. Het kabinet verhoogde de garantstelling voor leningen van het Nationaal Restauratiefonds (NRF) van 380 miljoen euro naar 500 miljoen euro zodat eigenaren van monumenten ook in de toekomst aanvullende financiering kunnen krijgen. Het NRF verstrekt leningen met een lage rente voor het restaureren en verduurzamen van monumenten.

 

Het eindrapport van het ’Onderzoek restauratieopgave niet-woonhuis-rijksmonumenten’ gaat later dit jaar naar de Kamer.

 Hoog bezoek bij opvang Oekraïners

03-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Precies twee jaar na de opening van de Oekraïne-opvang aan de Reeuwijkse Poort was het een drukte van belang in dit tijdelijke thuis van ruim 400 Oekraïners. Ambassadeur Oleksandr Karasevych kwam vorige week zijn landgenoten een hart onder de riem steken. En ook de directeur generaal van migratie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Annet Bertram, bracht kort daarna een bezoek aan de opvang voor Oekraïners.

 


Oekraïens Ambassadeur Oleksandr Karasevych bezocht zijn landgenoten in de opvang aan de Reeuwijkse Poort en kreeg uitleg van locatiemanager Alona Luijnenburg en burgemeester Grauss.
(Beeld: Pim Mul)

 

De hoogste ambtenaar van het ministerie wilde met eigen ogen zien hoe onze gemeente de opvang organiseert. Burgemeester Grauss en locatiemanager Alona Luijnenburg lieten zowel de ambassadeur als de directeur generaal zien dat de manier waarop de opvang vanaf het begin is georganiseerd voor onze gemeente goed werkt. Het belangrijkste: de bewoners, ontheemden uit de Oekraïne, zijn tevreden over de manier waarop ze in Reeuwijk worden geholpen!
 


Directeur generaal Annet Bertram (vrouw met sjaal) nam een kijkje bij de opvang  
(Beeld: Pim Mul)

 

Ook Annet Bertram, directeur generaal van migratie van het ministerie van Justitie en Veiligheid nam een kijkje bij de opvang van ruim 400 Oekraïners in onze gemeente, in aanwezigheid van burgemeester Grauss en de vorige burgemeester Erik van Heijningen, die bij de opstart van de opvang betrokken was.Feestelijke start bouw IKC De Brug

03-04-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - De bouw van Integraal Kindcentrum (IKC) De Brug in Nieuwerbrug is vorige week feestelijk ingeluid. Naast een basisschool worden ook een kinderopvang en een gymzaal op één locatie samengebracht. De locatie kan begin komend jaar in gebruik worden genomen. 

 

 

Er was veel belangstelling voor de feestelijke bijeenkomst, waarbij natuurlijk de kinderen, maar ook ouders, aannemer Kwakkenbos en de gemeente aanwezig waren. Wethouder Elly de Vries en Priscilla van Os van Basisschool De Brug luidden de feestelijkheden in, waarna de kinderen letterlijk een steentje bijdroegen aan de bouw en een liedje voordroegen. Ook mochten kinderen van alle klassen een schepje betonmortel gieten en liet de juf een paasei in het beton achter, met daarin een verhaaltje over de school en gelukwensen. Een mooie archeologische vondst voor later.

 

In het nieuwe IKC in Nieuwerbrug worden een basisschool, kinderopvang en gymzaal op één locatie bijeengebracht. Tevens worden het evenemententerrein en de natuurspeelplaats opgeknapt. De wethouder was blij dat het nu eindelijk zover is. “Het belooft een prachtige locatie te worden, waar de kinderen van Nieuwerbrug ontzettend veel aan zullen hebben.” 

 Paasviering in Emmaüs Gemeente met Promising Voices

03-04-2024

Door: Esther Kevelam-Verhorst

Bodegraven - Nieuw leven, daar draait het paasfeest om. En voor de tweede keer binnen acht dagen mocht Promising Voices hierover zingen in de Ontmoetingskerk. Het interkerkelijke koor verleende haar medewerking aan de gezinsdienst van de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs op 1e Paasdag.

 


(Beeld: ArieneFotografie)


Na de Paaszang, het paasconcert van Promising Voices, zong het koor opnieuw over de kruising, het lijden en de opstanding van Jezus. ‘Hallelujah, voor het Lam van God!’, zo begon het koor aan de gezinsdienst waar vele kinderen aanwezig waren. [Pasen in de Ontmoetingskerk]


In tegenstelling tot vorige week geen 120 koorleden op het podium, want Promising Voices zong dit keer zonder gospelkoor El Shaddai. Desondanks konden de aanwezigen genieten van het poëtische Father forgive en zong iedereen ‘Christus mijn verlosser leeft!’, want Hij heeft de dood overwonnen als teken van Zijn macht.

 


(Beeld: ArieneFotografie)


Voorganger Arjo van der Steen stond hier ook bij stil tijdens zijn verkondiging met als thema: ‘Opstandingskracht in kwetsbaarheid’. Hij vertelde dat iedereen zich kwetsbaar op mag stellen, ook als je ergens bang voor bent. Bijvoorbeeld voor oorlog, ziekte of de dood. ‘Nu jaagt de dood geen angst meer aan’, klonk het uit de honderden kelen. Na de zegen werd het ‘Amen’ gezongen door Promising Voices: ‘He’s alive forever amen!’. “Mooi dat we op deze manier het verhaal van Pasen met de gemeenteleden mochten delen! “, aldus Leon van Veen, dirigent van het koor.


Houd je van zingen en ben je ouder dan 18 maar jonger dan 60, kom dan gerust eens langs op een repetitieavond! Meer info? Klik hier! Of kijk op hun website Promsingvoices.nl.Helpt u mee de dienstverlening van Cyclus te verbeteren?

03-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De komende week krijgen 2.000 inwoners van Bodegraven-Reeuwijk - willekeurig gekozen - een brief in de bus met een uitnodiging om deel te nemen aan een inwonertevredenheidsonderzoek van Cyclus.


Cyclus wil graag weten wat ze goed doet en wat beter kan. Wat verwacht u van Cyclus, hoe tevreden bent u over de dienstverlening, hoe denkt u over afval scheiden en wat heeft u daarvoor nodig, wat vindt u van de communicatie vanuit Cyclus? Het onderzoek gaat niet in op het afvalbeleid. Dat wordt bepaald door de gemeente.  

Maak het resultaat waardevol  

Met uw waardevolle feedback kan Cyclus verbeteracties opstellen en de dienstverlening verbeteren. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het onderzoek invullen. In de brief staat een link met inloggegevens. Daarmee kunt u het onderzoek, tot en met 3 mei, online invullen. Dat invullen duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Alvast bedankt voor uw medewerking!  Textielinzameling: maandag 8 april

03-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Tijd om uw kledingkast weer eens op te ruimen! Maandag 8 april kunt u uw zakken met oud textiel aan de straat zetten. Sympany zamelt het textiel in Bodegraven-Reeuwijk in via textielcontainers. Om het u gemakkelijk te maken, haalt Sympany uw zakken met oude kleding een aantal keer per jaar ook huis-aan-huis op. Maandag 8 april kunt u uw textiel buiten zetten, waarna het in de loop van de dag wordt opgehaald.

 

Met het pakketje met reclamefolders krijgt u een Sympany-sticker in de brievenbus. Ontvangt u geen reclamefolders in de brievenbus? De Sympany-sticker is ook te downloaden vanaf sympany.nl/huis-aan-huis-inzameling. Op de sticker staat wat u aan textiel mag aanbieden. Plak de sticker duidelijk zichtbaar op uw zak met kleding en zet deze maandag 8 april voor 9.00 uur aan de straat. Biedt u meerdere zakken aan? Zet ze bij elkaar en zorg dan dat het duidelijk herkenbaar om textiel gaat. 

Sympany geeft het ingezamelde textiel een nieuwe bestemming. Ze verkoopt wat herdraagbaar is en wat overblijft gaat ze recyclen. Heeft u vragen over de inzameling, neem dan contact op met Sympany via 030-6568743.

 Tijdelijk aanbod verduurzaming VvE's met woonfunctie

03-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk biedt Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met een woonfunctie tijdelijk extra ondersteuning bij verduurzaming. Naast een aanbod van een aantrekkelijk geprijsd energieadvies, maken vier deelnemende VvE’s kans op een aanvullend begeleidingstraject. Dit traject wordt volledig betaald door de gemeente. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 mei aanstaande.

 

Het verduurzamen van een gebouw van een VvE heeft veel voordelen. Bewoners besparen geld op hun energierekening, het is behaaglijker in de woningen zelf en het gebouw is klaar voor de toekomst. Bij het verduurzamen komt echter veel kijken voor het bestuur en de bewoners. De gemeente biedt nu – in samenwerking met EnergieGarant- extra ondersteuning om de stap naar het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen makkelijker te kunnen zetten. 

 

Het aanbod

Alle VvE’s met een woonfunctie krijgen de mogelijkheid om een aantrekkelijk geprijsd energieadvies op te laten stellen. Met dit advies krijgt een VvE een woningopname, een doorrekening van gewenste duurzaamheidspakketten op kosten en baten en een overzicht van de subsidiemogelijkheden.

 

Uit de deelnemende VvE’s worden vervolgens vier VvE’s geselecteerd die - als zij dat zelf ook willen - een gratis aanvullend traject ingaan. Denk hierbij aan hulp bij de besluitvorming binnen de VvE, variantstudies op de mogelijke maatregelen, hulp bij het opstellen van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan en het aanvragen van subsidies en/of leningen. Hiermee bespaart een VvE tot wel 5.000 euro aan kosten.

 

Aanmelden

U kunt zich uiterlijk tot 1 mei a.s. aanmelden. Deelname is verbonden aan een aantal voorwaarden. Voor meer informatie over deze voorwaarden en voor aanmelden, ga naar bodegraven-reeuwijk.nl/vve-aanbod of scan de QR-code op de poster bij dit bericht.

 Ipse de Bruggen benoemt nieuwe voorzitter raad van bestuur

03-04-2024

Van de redactie

De raad van toezicht van Ipse de Bruggen heeft Angélique Koevoets per 1 augustus a.s. benoemd als voorzitter raad van bestuur. Angélique is op dit moment voorzitter raad van bestuur van Zuidwester, een gehandicaptenzorgorganisatie die actief is in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. 

Zij volgt Jan van Hoek op die per 1 september a.s. met (pré) pensioen gaat. Op deze manier vindt een zorgvuldige overdracht plaats. Ipse de Bruggen heeft veel respect en waardering voor wat Jan van Hoek de afgelopen jaren voor Ipse de Bruggen heeft betekend. Hierin stond zijn betrokkenheid bij de cliënt altijd centraal. Met de aanstelling van Angélique heeft Ipse de Bruggen vertrouwen in een waardige opvolging.

 

Angélique heeft een achtergrond in sociaalpedagogische hulpverlening en arbeids- en organisatiepsychologie. Haar eerste werkervaring in de gehandicaptenzorg was bij S&L Zorg. Vanaf toen heeft ze verschillende directie- en managementfuncties gehad binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid specifiek binnen de forensische- en justitiële jeugdzorg. Vanaf medio 2020 is ze voorzitter raad van bestuur van Zuidwester. ‘Zelden krijg je een kans om een positie te gaan bekleden waarbij al je kennis, ervaring en hart voor de doelgroep zo mooi samenvallen. Ik ben vereerd en voel me een geluksvogel dat ik het stokje van Jan van Hoek bij Ipse de Bruggen mag gaan overnemen,’ reageert Angélique op haar benoeming.

 

Voorzitter raad van toezicht Willy Spaan: ‘We zijn blij dat Angélique haar brede bestuurlijke ervaring in de gehandicaptenzorg en forensische zorg gaat inzetten voor Ipse de Bruggen. Wij hebben alle vertrouwen dat de grote uitdagingen die op onze sector afkomen bij Angélique in goede handen zijn.’

 237,65 miljoen euro steun voor jonge boeren

03-04-2024

Van de redactie

Het kabinet gaat jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel ondersteunen. Minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) stelt hiervoor bijna 240 miljoen euro beschikbaar uit zowel Europees als nationaal geld. Jonge boeren en tuinders ervaren, na de grote aankoopsom van een bedrijf, vaak in de beginperiode een hoge financieringslast, waardoor het lastig is te investeren in bijvoorbeeld verduurzaming. Het bedrag wordt uitgekeerd via verschillende subsidie openstellingen tot en met 2027. De eerste openstelling is van 3 juni tot en met 2 augustus 2024 en bedraagt 75 miljoen euro, met een maximum van 80.000 euro per aanvrager.
 

Minister Adema: “Ik ben ontzettend blij dat we iets kunnen doen voor jonge boeren die net een bedrijf starten of een bedrijf overnemen. Hopelijk geeft die 80.000 euro net dat steuntje in de rug om de eerste periode financieel door te komen en een mooi toekomstgericht boerenbedrijf neer te zetten. We hebben jonge ondernemers in de landbouw hard nodig, zij zijn de toekomst en brengen veel nieuwe kennis en innovatie met zich mee.”
 

De regeling is onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en staat bekend als de ‘Vestigingssteun voor jonge landbouwers’. Het bedrag is een som van Europese (74,65 miljoen euro) en nationale middelen (163 miljoen eigen middelen). Boeren die na 1 januari 2023 een bedrijfsovername hebben gedaan, kunnen ook nog een aanvraag indienen.
 

Vestigingssteun voor jonge landbouwers

Jonge ondernemers zijn onmisbaar voor een vitaal platteland. De vernieuwing die zij met zich meebrengen is belangrijk voor de toekomstige sociale, economische en ecologische duurzaamheid van plattelandsgebieden, de voedselzekerheid en strategische autonomie in Nederland en in de Europese Unie. Daarom hebben jonge boeren een belangrijke plek in het GLB-NSP. Zij ervaren bij de start of overname een grote drempel doordat bedrijven een relatief grote aankoopsom kennen (deels door grondwaarde) maar tegelijkertijd een lage rentabiliteit. Om de financieringslast voor die periode te verlagen is de ‘Vestigingssteun voor jonge landbouwers’ in het GLB-NSP opgenomen.
 

Jonge ondernemers die de subsidie willen aanvragen moeten een bedrijfsplan indienen bij de aanvraag die voor de komende vijf jaar de economische en ecologische doelen beschrijft. Het bedrijfsplan moet bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen op het gebied van klimaat, natuur en waterkwaliteit.
 

Andere ondersteuning voor jonge boeren

Naast de vestigingssteun komt er ook een andere subsidie uit het GLB speciaal voor aankomende jonge boeren en tuinders. Zo is er voor de periode 2023-2027 1,25 miljoen euro beschikbaar voor ‘Samenwerken aan generatievernieuwing’. Deze regeling is voor jonge landbouwers en zij-instromers die geïnteresseerd zijn om (eventueel samen) een boerenbedrijf te starten. Samenwerkingsverbanden kunnen subsidie aanvragen voor projecten waarin gewerkt wordt aan het uittesten van vernieuwende concepten die landbouwgrond en het agrarisch ondernemerschap toegankelijker maken voor (potentiële) jonge landbouwers.
 

Kennis is cruciaal voor een startende ondernemer. Daarom werkt het ministerie nauw samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aan de vormgeving van een ‘Kenniscentrum Bedrijfsovername’. Daarnaast is het ministerie van LNV samen met het onderwijs, bedrijfsleven en agrarische adviesdiensten in gesprek over hoe bijvoorbeeld via het onderwijs, jonge boeren en tuinders de juiste kennis krijgen over het starten van een nieuw bedrijf.

 


Van Ooijen aan de slag met extra acties om vertrouwen in vaccinaties te herstellen

03-04-2024

Van de redactie

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) is aan de slag met extra acties om het vertrouwen in vaccinaties te herstellen, de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma te verhogen en kinderen daarmee zo goed mogelijk te beschermen tegen ernstige infectieziekten. Centraal daarin is het versterken van de wijkgerichte aanpak, zoals het laagdrempelig aanbieden van vaccinaties in specifieke buurten, waarmee bijvoorbeeld in Amsterdam goede resultaten worden geboekt. De onafhankelijke Twijfeltelefoon van ErasmusMC waar mensen nu al terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld anticonceptie en HPV-vaccinaties wordt ook een vraagbaak voor ouders die twijfelen over het Rijksvaccinatieprogramma.

 

Hand reiken aan ouders die twijfelen
Van Ooijen: “Ik snap heel goed dat meer ouders twijfelen na alle polarisatie rond vaccinaties die we in coronatijd hebben meegemaakt. En als je twijfelt en zoekt naar antwoorden kom je ongelooflijk veel misinformatie, desinformatie en klinkklare onzin tegen. Daar moeten we meer tegenwicht aan bieden. We willen iedereen die twijfelt de hand reiken door heldere informatie makkelijker beschikbaar te maken. Zoek alsjeblieft contact met een arts of verpleegkundige als je twijfelt, bijvoorbeeld online of via de Twijfeltelefoon of op het consultatiebureau. Zij hebben er echt voor doorgeleerd en kunnen precies uitleggen hoe een vaccinatie werkt en hoe het beschermt tegen hele ernstige infectieziekten.”

 

Informatie verbeteren, tegenwicht desinformatie
Het RIVM verbetert de informatievoorziening voor specifieke doelgroepen die met reguliere middelen en kanalen minder worden bereikt. In gesprek met kinderopvangorganisaties en sleutelfiguren voor lastig bereikbare doelgroepen ontwikkelt en verspreid RIVM laagdrempelige informatie over vaccinaties. Om tegenwicht te bieden aan desinformatie kijkt staatssecretaris Van Ooijen ook naar de mogelijkheid of vrijwillige afspraken met techplatforms zinvol kunnen zijn, bijvoorbeeld over onderschriften bij berichten die desinformatie bevatten of aanbevelingen bij berichten die medisch geverifieerde informatie bevatten. Ook wordt onderzocht hoe het opschalen gefaciliteerd kan worden van initiatieven als Dokters Vandaag waarbij onafhankelijke artsen op social media antwoord geven op medische vragen.Ruim 27 miljoen illegale sigaretten onderschept in Rotterdamse haven

03-04-2024

Van de redactie

Op 29 maart heeft het Combiteam Smoke in de Rotterdamse haven een partij van ruim 27 miljoen illegale sigaretten aangetroffen. De sigaretten zaten in een zeecontainer, die het team na onderzoek en analyse had geselecteerd voor een controle. Er is niemand aangehouden. Alle sigaretten worden vernietigd.
 

Als deze sigaretten op de Nederlandse markt zouden zijn afgezet, dan was de Nederlandse Staat ruim € 6.610.500 aan accijnzen en belastinggeld misgelopen

Combiteam Smoke

Het Combiteam Smoke is een samenwerkingsverband van de Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie. Dit team bestrijdt de illegale handel in tabaksproducten.Workshops fermenteren Hortus Populus

02-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Gefermenteerd voedsel is niet meer weg te denken uit ons dagelijks voedingspatroon. Kaas, zuurkool, brood, wijn, bier en thee, ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gefermenteerd. Fermenteren zorgt voor een langere houdbaarheid, verandert de smaak en maakt het voedsel gezonder.
Cor Goudriaan uit Boskoop is een ervaren leerkracht. Hij geeft op de Hortus Populus drie workshops over het fermenteren van voedsel, steeds met een andere invalshoek en bijzonder resultaat.


De data zijn:

Vrijdag 12 april 2024, 19:00 - 21:00: Groente fermenteren – zuurkool  

Vrijdag 26 april 2024, 19:00 - 21:00: Kimchi, de Koreaanse variant op onze zuurkool

Vrijdag 10 mei 2024,  19:00 - 21:00: Gefermenteerde, suikervrije, pro-biotische frisdranken zoals kombucha, ginger ale en water- en melkkefir.

De workshops staan alle drie op zichzelf en hoeven dus niet allemaal gevolgd te worden. Het mag wel. Neem zelf mee: een teiltje, een scherp mesje en voor de eerste workshop (over zuurkool) een witte kool en een kaasschaaf. Kosten: €25,- per workshop. Dat is inclusief een fermenteerpot met waterslot, diverse ingrediënten passend bij de betreffende workshop, kopie van de presentatie en koffie/thee.
 

Wanneer je inschrijft voor alle 3 de workshops betaal je € 65,-.
** Bij te weinig deelnemers gaat de workshop niet door. Tot 1 week van te voren mag je afmelden, daarna krijg je geen geld terug. 

 

Locatie: Hortus Populus, Limespad 1, Bodegraven

Aanmelden: informatie@hortuspopulus.nl of  www.hortuspopulus.nlDe nieuwe smaaksensatie van echte Hollandse kaasmeesters uit Reeuwijk

02-04-2024

Van de redactie

Reeuwijk - De kaasmeesters van Vergeer Holland uit Reeuwijk hebben een revolutionaire kaassnack ontwikkeld, de CheeseDog®. Onze CheeseDog® heeft een echte bite. En wees gerust: deze dog bijt niet terug!
 

Door de krokante buitenlaag en de smeuïge inhoud heb je een echte kaassnack in handen die de stevige trek stilt! Met elke hap van de CheeseDog® bijt je letterlijk in de Hollandse kaasrevolutie. De CheeseDog® is gemaakt voor de echte kaasliefhebber en bestaat voor maar liefst driekwart uit kaas.

 

 

Een vers product waarmee je alle kanten op kunt. Het is een snack die gemakkelijk te bereiden is. De CheeseDog® is een bijzondere aanvulling op ons veelzijdige aanbod aan kazen. Het idee is ontstaan, omdat wij vinden dat Nederland klaar is voor een nieuw oer-Hollands product. Innovatief en ook nog eens enorm smaakvol! Naast dat de CheeseDog® van echte kaas is gemaakt, maakt dat hem ook nog eens vegetarisch.


Veel mensen zijn op zoek naar dagelijkse alternatieven voor vlees. Gezonde, duurzame producten worden steeds belangrijker. Fastgood in plaats van fastfood. Dit leidt tot een toename in de vraag naar kaasproducten. Hier sluit de CheeseDog® perfect op aan. Met een beetje fantasie kunnen de meest smaakvolle creaties worden gemaakt. Veelzijdig en echt cheeselicious!

 Het Goudse Heempad nu op zijn mooist

02-04-2024

Van de redactie

Mooie en spannende natuuractiviteiten voor jong en oud


Gouda - Het is volop lente: de mooiste tijd op het Heempad. Kom zondagmiddag 14 april 2024 (14.00-16.00 uur) daar de natuur beleven. Er zijn dan mooie en spannende natuuractiviteiten te doen. Onder begeleiding van ervaren gidsen gaan we vanuit het Infocentrum aan het Heempad (bij bloemenstalletje aan Ridder van Catsweg Prinsessenflats nabij nr. 321) op ontdekkingstocht naar de natuur in april.  Het is niet alleen luisteren, maar ook veel doen, dus zeker kinderen hoeven zich niet te vervelen.

 


Binnen in het gezellige Infocentrum gaan we met  o.a. microscopen en andere spannende spullen van alles ontdekken aan zaden en kiemplanten, kikkerdril, slakken, regenwormen, pissebedden, vogelnesten en eieren en wat planten allemaal eten om voedsel voor ons te maken.
 
Start 1e excursie om 14.00 uur, 2e excursie om 15.00 uur.
De binnen activiteiten in het Infocentrum zijn van 14.00-16.00 uur. 
Organisatie: KNNV: Natuurvereniging Gouda  en IVN IJssel en Gouwe in samenwerking met gemeente Gouda

 RFT houdt twee verdachten aan op verdenking drugshandel en witwassen

02-04-2024

Van de redactie

Waddinxveen / Pijnacker - Het Regionaal Financieel Team (RFT), een combiteam van de politie, de FIOD en het Openbaar Ministerie, heeft op dinsdag 2 april twee mannen van 60 en 42 uit Pijnacker en Waddinxveen aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel en witwassen.

Tijdens doorzoekingen in een bedrijfspand in Barendrecht en de woningen van de beide verdachten zijn onder andere administratie en verschillende gegevensdragers in beslag genomen.
 

Via onder andere anonieme tips kwam naar voren dat de beide verdachten zich schuldig zouden maken aan handel in verdovende middelen en witwassen. Dit gebeurde vermoedelijk op grote schaal over een langere periode. Daarop is het RFT een uitgebreid onderzoek gestart. Beide mannen zitten sinds hun aanhouding in beperkingen en mogen daarom alleen contact hebben met hun advocaat. Om die reden kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan. Het onderzoek van het RFT onder leiding van een officier van justitie gaat onverkort verder.
 

RFT

Het Regionaal Financieel Team is een samenwerkingsverband tussen politie, FIOD en het Openbaar Ministerie. Dit team is één van de zes zogenoemde versterkingspijlers uit het Versterkingsplan RIEC, gericht op de gezamenlijke aanpak van criminaliteit in Rotterdam.
 

Witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten uit misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.VTC Beach: Het Ultieme Strand Spektakel van Woerden Keert Terug!

02-04-2024

Van de redactie

Woerden - De zomer nadert snel en dat betekent maar één ding: VTC Beach staat weer voor de deur! Met trots kondigen wij, de VTC Beach commissie, aan dat het legendarische beachvolleybaltoernooi terugkeert naar onze geliefde stad voor een spectaculair weekend vol sport, entertainment en gezelligheid.
 

Al meer dan een decennium lang brengt VTC Beach de zomerse vibes naar Woerden. Ook dit jaar zal het evenement plaatsvinden naast de Thijs van de Polshal op de Jozef Israelslaan 58, van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni.
 

Wat maakt VTC Beach zo bijzonder? Ten eerste draait dit evenement volledig op de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers, gesteund door lokale bedrijven die geloven in de kracht van gemeenschapsevenementen. Het is een viering van teamwork, passie en de liefde voor volleybal die ons verbindt.
 

Dit jaar belooft VTC Beach meer dan ooit tevoren. Naast de spannende wedstrijden op het zand, zijn er verschillende clinics om je volleybalvaardigheden bij te schaven. Maar dat is nog niet alles - verwacht ook boeiende toernooivormen, zoals King of the Court, en vermakelijke entertainmentacts die je het hele weekend bezighouden.
 

Maar wat nog belangrijker is, is dat we willen dat jij deel uitmaakt van dit geweldige evenement! Dus, markeer je agenda, nodig je vrienden uit en kom schrijf je in voor het toernooi, kom langs voor een weekend vol plezier, actie en natuurlijk, een flinke dosis beachvolleybal.
 

Dus kom op, pak je zonnebrandcrème en je beste beachwear - VTC Beach wacht op jou! Voor meer informatie en updates, bezoek onze website: www.vtcbeachvolleybal.nlNutri-Score op steeds meer producten in de supermarkt

02-04-2024

Van de redactie

Bijna alle supermarkten kiezen met hun huismerken voor Nutri-Score

Sinds de wettelijke invoering van Nutri-Score op 1 januari staat het voedselkeuzelogo op steeds meer producten in de supermarkt. Zo kiezen bijna alle supermarkten met hun huismerken voor Nutri-Score. Vandaag start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne: ‘Kijk, vergelijk & kies’. Deze campagne helpt mensen om tijdens het boodschappen doen te kiezen voor het product met een betere samenstelling.  

Fabrikanten kunnen er sinds 1 januari voor kiezen om Nutri-Score te gebruiken. Het is één van de hulpmiddelen om mensen te helpen betere keuzes te maken op het gebied van voeding. Als fabrikanten kiezen voor Nutri-Score moeten zij op elk product van hun merk een Nutri-Score zetten. Na registratie hebben ze hiervoor 24 maanden de tijd. Bijna alle supermarkten zijn gestart met het gebruik van Nutri-Score voor hun huismerken. Zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus/Coop, Boon Food Group, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Nettorama/Boni, Poiesz, Spar en Vomar.


Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “De Nutri-Score is geen wondermiddel. Maar het is wel een ontzettend handig hulpmiddel om tijdens het boodschappen doen snel te kunnen checken welk product een betere samenstelling heeft. Vooral bij producten buiten de gezonde Schijf van Vijf heb je er echt iets aan. Bijna niemand leest wat de ingrediënten zijn van bijvoorbeeld alle pizza’s of ontbijtgranen of kant-en-klaar maaltijden. Het is voor iedereen handig dat je nu bij heel veel van dat soort boodschappen in één keer kunt zien welke een betere samenstelling hebben. Met onze nieuwe publiekscampagne willen we mensen helpen om de Nutri-Score op de juiste manier te gebruiken. En natuurlijk blijft het logo een hulpmiddel. Om gezond te eten zijn en blijven de Schijf van Vijf en gezond verstand het allerbelangrijkste.”


Zo gebruik jij Nutri-Score 
Met Nutri-Score vergelijk je dezelfde soort producten simpel en snel tijdens het boodschappen doen. En kies je makkelijker voor het product met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks. 


De Nutri-Score van een product staat op de voorkant van de verpakking. De score is aangegeven met een letter (A tot en met E) en een kleur (donkergroen tot en met donkeroranje). Het laat zien of het product een betere samenstelling heeft in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met saus. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E. 


De Nutri-Score zegt dus niet of een product gezond of ongezond is. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. Je voldoet dus niet aan een verantwoord voedingspatroon als je alleen producten met een A of B eet.


Dit is hoe Nutri-Score werkt
De Nutri-Score wordt per product bepaald met een speciale berekening (algoritme). Producten krijgen een hogere score door eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten. En producten krijgen een lagere score door energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Uit de berekening komt een totaalscore voor een product. Bijvoorbeeld een donkergroene A of een donkeroranje E. 


In het algoritme zijn karakteristieken ingebouwd om ervoor te zorgen dat een hogere score ook daadwerkelijk leidt tot een product met een betere samenstelling. Liesbeth Temme, RIVM: “Je kunt de score van een pizza bijvoorbeeld verbeteren door groente toe te voegen. Maar het product moet dan wel meer dan 40 procent groente, fruit en/of peulvruchten bevatten om hier positieve punten voor te scoren. Met de toevoeging van drie broccoliroosjes aan een pizza wordt een score dus niet beter. Zo wordt ‘healthwashing’ tegengegaan.”


Over de campagne ‘Kijk, vergelijk & kies’
Goede uitleg over hoe je Nutri-Score gebruikt bij het boodschappen doen, is belangrijk. Daarom voert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de publiekscampagne ‘Kijk, vergelijk & kies’. De campagne is onder andere te zien op tv, online, in kranten en magazines. Meer informatie vind je op nutriscore.nlVeilig Verkeer Nederland trapt VVN Praktisch Verkeersexamen af met fietshelm op Veiligheid voorop!

02-04-2024

Van de redactie

De komende weken zullen ruim 170.000 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 deelnemen aan het VVN praktisch verkeersexamen, een initiatief dat cruciale fietsvaardigheden, zoals hand uitsteken bij het afslaan en veilig navigeren in het verkeer benadrukt. Dit examen, dat voor de meeste scholen plaatsvindt tussen april en juni, brengt kennis en vaardigheden in de praktijk op een gestructureerde wijze. De aftrap van dit belangrijke evenement zal plaatsvinden op donderdag 4 april 2024 bij basisschool K.B.S Wolderweide in Harderwijk. Kinderwethouder Tom Okkema zal het startsein geven samen met rapper Danny Dijkhuizen, alias Flinke Jongen, die voor een opzwepende opwarming zal zorgen.Navigeren door het verkeer, een toenemende uitdaging

Het navigeren door het verkeersdoolhof is, door de toenemende drukte van verschillende voertuigen op de weg en het fietspad, een steeds moeilijkere uitdaging. Vooral complexe handelingen zoals links afslaan vergen extra aandacht, waarbij het noodzakelijk is om over de linkerschouder te kijken, de arm uit te steken en vervolgens veilig de afslag te nemen. Ook het oversteken van kruispunten, het begrijpen van voorrangsregels en het inschatten van verkeerssituaties vereisen goede oefening en verkeersinzicht. Het VVN Verkeersexamen gaat dan ook verder dan alleen het kennen van verkeersregels; het is gericht op het aanmoedigen en aanleren van veilig gedrag in het verkeer.
 

Fiets veilig, draag een helm!

Veilig Verkeer Nederland (VVN) benadrukt dit jaar de cruciale rol van fietshelmen in de verkeersveiligheid. De laatste jaren heeft Nederland een toename gezien van het aantal fietsers, maar helaas ook een stijging van het aantal fietsongevallen. In 2022 waren er 290 dodelijke* fietsslachtoffers en 5.810 ernstig gewonde fietsers, wat een zorgwekkende trend is. Een fietshelm kan het risico op ernstig of dodelijk hersenletsel aanzienlijk verminderen. Volgens onderzoek hebben fietsers die een helm dragen ongeveer 60% minder kans op ernstig hersenletsel en ongeveer 70% minder kans op dodelijk hersenletsel bij een ongeval, vergeleken met fietsers zonder helm. Als de helft van alle Nederlandse fietsers een helm zou dragen, zou dit jaarlijks naar schatting ongeveer 50 verkeersdoden en 800 ernstig gewonden kunnen voorkomen.
*de cijfers van het CBS over aantal dodelijke verkeersongevallen van 2023 worden deze maand verwacht
 

Een fietshelm, geen gek idee!

VVN hoopt het gebruik van fietshelmen te stimuleren door dit jaar tijdens het VVN praktisch verkeersexamen fietshelmen beschikbaar te stellen op drie scholen in Harderwijk, Naarden en Amsterdam. Daarnaast organiseert VVN een ontwerpwedstrijd. Deze wedstrijd, genaamd 'Ontwerp je Eigen Fietshelm', biedt kinderen de kans om creatief bezig te zijn terwijl ze leren over het belang van veiligheid in het verkeer en wat zij zelf kunnen doen om dit te verbeteren.
Veilig Verkeer Nederland nodigt de media van harte uit om aanwezig te zijn bij de aftrap van het verkeersexamen bij K.B.S. De Wolderweide op 4 april 2024. Om 9.00 uur* wordt het startsein gegeven. Dit is een uitgelezen kans om getuige te zijn van de toewijding van onze kinderen aan verkeersveiligheid en om meer te weten te komen over de initiatieven van Veilig Verkeer Nederland om dit belangrijke aspect van hun opvoeding te bevorderen.OM gaat niet over tot strafvervolging naar aanleiding van treinongeval bij Voorschoten

02-04-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging naar aanleiding van het treinongeval bij Voorschoten op 4 april 2023. Onderzoek door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en de Landelijke Eenheid van de Politie (sinds 1 januari 2024 de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties) wijst niet uit dat er strafbare feiten zijn gepleegd die leidden tot het ongeval.
 

Toedracht

Op 4 april 2023 heeft rond half vier ‘s ochtends ter hoogte van treinstation Voorschoten een aanrijding plaatsgevonden tussen een goederentrein en een kraan op lorries. De kraan werd ingezet voor onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. In verband met die werkzaamheden waren twee van de vier naast elkaar gelegen sporen buiten dienst gesteld. Kort voor afronding van de werkzaamheden werd de kraan alvast teruggereden naar de uitzet- en oversteekplaats bij het station. Daar zou gewacht worden op de rest van de werkploeg om gezamenlijk de twee andere sporen over te steken. Voor die oversteek zou een tijdelijke buitendienststelling van die twee sporen aangevraagd worden bij de treindienstleider, die hier een signaal voor af zou geven. Voordat deze buitendienststelling was verkregen en voordat de rest van de werkploeg op de afgesproken plek gearriveerd was, heeft de machinist van de kraan de oversteek ingezet en is daarbij in aanrijding gekomen met een passerende goederentrein. Brokstukken van de kraan en van het perron zijn op het naastgelegen spoor terechtgekomen. De passagierstrein die kort daarna over dat spoor passeerde, is in aanrijding gekomen met die brokstukken en als gevolg daarvan ontspoord. Inzittenden van deze trein raakten daarbij gewond. De kraanmachinist heeft de aanrijding niet overleefd.
 

Ongeval

Het onderzoek van de NLA en politie heeft uitgewezen dat de onderhoudswerkzaamheden conform de binnen de branche geldende veiligheidsvoorschriften zijn uitgevoerd. In de communicatie tussen ploegleiding en kraanmachinist zijn geen tekortkomingen vastgesteld. Met de kraanmachinist was afgesproken om te wachten op de rest van de werkploeg voordat er overgestoken zou worden. Het is niet te achterhalen waarom de kraanmachinist, ondanks deze afspraak, eerder aan de oversteek is begonnen. Er zijn geen technische gebreken aan de kraan vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de kraanmachinist onwel zou zijn geworden of de kraan opzettelijk voor de goederentrein zou hebben geplaatst. Het OM concludeert dus dat er sprake is van een ongeval.
 

De nabestaanden van het slachtoffer, de betrokken medewerkers en het personeel en de inzittenden van de passagiers- en goederentrein zijn inmiddels van de beslissing van het OM op de hoogte gebracht.Het belang van de Europese Unie raakt ons allemaal

02-04-2024

Van de redactie

In juni vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De uitkomst hiervan is belangrijk voor Nederland. In een tijd waarin extreemrechtse partijen met hun nationalistische ideologie de Europese Unie afwijzen en zich trouwe aanhangers van Poetin tonen, is het belangrijk om de waarde van de EU voor Nederland te benadrukken.

 

 

Het lidmaatschap van de EU bevordert niet alleen economische groei en stabiliteit, maar geeft Nederland ook een stem in de aanpak van wereldwijde problemen. Een nationalistische koers zou de internationale positie van ons land ernstig verzwakken. De EU vergroot de handelsmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en stimuleert economische investeringen. De EU bevordert ook sociale rechtvaardigheid met maatregelen zoals de minimumloonrichtlijn en initiatieven ter verbetering van de positie van vrouwen.
 

Bovendien draagt de EU bij aan vrede in Europa en biedt het een platform voor de gezamenlijke aanpak van wereldwijde problemen. Denk hierbij aan migratie, terrorisme en klimaatverandering. Zo werkt de EU aan een doeltreffender migratiebeleid en heeft zij zich ertoe verbonden om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen.
 

Kortom, kies voor veiligheid en welvaart door samenwerking. Stem op partijen die het belang van een sterke Europese Unie benadrukken en zich op die manier inzetten voor een betere toekomst voor Nederland.Mozaïekbank in Waarder geplaatst en onthuld

01-04-2024

Van de redactie

Waarder - Op zaterdagmiddag 30 maart is in Waarder met veel enthousiasme en betrokkenheid vanuit het dorp de eerste mozaïekbank feestelijk onthuld. Na een lange uitgebreide voorbereiding en ontelbare uren vrijwilligerswerk was het eindelijk zover. Onder toeziend oog van naar schatting ruim honderd belangstellenden werd de zware bank op zijn definitieve plek naast het Huis van Alles gezet.

 

 

Het project werd met enorme toewijding gerealiseerd door een team van vrijwilligers, die ontelbare uren hebben gewerkt aan het “mozaïeken“ van de bank, kleurrijk voorzien van afbeelding met elk betrekking hebbend op Waarder en de landschappelijke omgeving . Met behulp van een met vlaggen en ballonnen versierde tractor met vorklift werd de bank. vanaf de locatie bij de familie Kon en een eveneens met ballonnen versierde route, naar de plaats van bestemming, een door de gemeente gereed gemaakte plek naast de ingang van het Huis van Alles, gebracht. Na een korte inleiding door Leonne Dikmans namens het Huis van Alles, werd door wethouder Jan Leendert van den Heuvel samen met Cor Kon de feestelijke onthulling verricht .

 

Om de feestelijkheid van het moment te benadrukken, werden voorafgaand aan de onthulling door de aanwezigen twee coupletten van het Volkslied van Waarder gezongen. Direct naast de bank zijn  twee grote tegels aangebracht met daarop de namen van de sponsoren en alle betrokkenen die hebben bijgedragen of meegewerkt aan de realisatie van de bank.

 

Na de onthulling was het tijd voor een feestje. Drankjes werden rondgedeeld en er werd een toast uitgebracht op dit bijzondere moment. Met muziek van DJ Jan en smakelijke versnaperingen van "Grand Café op Wielen - Tap on Tour" werd de feestvreugde voortgezet tot aan het eind van de middag en begin van de avond.

 

Het was een dag vol samenhorigheid, trots en feestelijkheid in Waarder, waar de eerste mozaïekbank met veel inzet en betrokkenheid tot stand is gekomen. Dit initiatief toont de kracht van gemeenschapszin en vrijwilligerswerk, en zal ongetwijfeld een leuke ontmoetingsplek worden voor de inwoners van Waarder.Willibrordusschool Bodegraven vierde 10-jarig bestaan op 1 april 1924

01-04-2024

Van de redactie

“Hoe heette de meester destijds”

Bodegraven - Terwijl de wereld zich voorbereidt op een dag vol grappen en grollen, herinnert de Willibrordusschool in Bodegraven zich een bijzonder jubileum op deze dag, maar liefst 100 jaar geleden. Op 1 april 1924 vierde de school haar 10-jarig bestaan, een mijlpaal die destijds met trots werd gemarkeerd. 

Het was een tijd waarin namen als Wim ten Brink, Wim Roest, Ruub de Groot en Bertus Rietveld synoniem stonden voor de jonge generatie van die tijd. Deze jongens, toen 13 tot 14 jaar oud, maakten deel uit van een levendige en groeiende gemeenschap in Bodegraven.
 

Het jubileum van de school bracht herinneringen boven aan een tijd van gemeenschapszin en onderwijs. Maar tussen de nostalgie door blijft een vraag hangen: hoe heette de meester destijds? Deze zoektocht naar de naam van de leraar is een eerbetoon aan degenen die een belangrijke rol speelden in de vorming van de jeugd van Bodegraven.
 

De Stichting Historische Kring Bodegraven roept dan ook op tot reacties en herinneringen. Misschien kent u nog verhalen van uw grootvader over die tijd, of heeft u andere waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het reconstrueren van deze bijzondere periode in de geschiedenis van de Willibrordusschool.
 

Uw reacties zijn van harte welkom bij de Stichting Historische Kring Bodegraven via info@historischekringbodegraven.nl

 BZ&PC onder de 15 jaar kampioen

31-03-2024

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - In een vol en sfeervol zwembad De Kuil werd de kampioenswedstrijd van BZ&PC CG gespeeld. SG Mokum was de tegenstander voor de Bodegraafse jongens en meisjes onder de 15 jaar. Direct na het eerste fluitsignaal was duidelijk wie de sterkste ploeg was. Na een mooie combinatie gaf Finn de Heij de pass op Jesper Ruven die de 1-0 maakte. De druk was er daardoor af en het team kon vrijuit gaan spelen.
 

Verdedigend had aanvoerder Marius Albregts de volledige controle waardoor het balbezit elke keer weer snel in de ploeg was. Met mooie passes van keeper Koen Broxterman werden diverse breaks fraai afgemaakt door onder andere Stijn Cornelissen en Tessel Straver. Halverwege was de ploeg onder leiding van Andreas de Heij uitgelopen naar 10-1.
 

Door de felheid van Omar Bousssajra bleef de bal snel in de ploeg. Olav Matse verving neefje Koen op het doel en liet zien dat ook hij prima passes kan geven. Onder andere op een break waardoor een strafworp werd gekregen. Wendy Bakker bleef koel en benutte deze feilloos. In de slotperiode liet ook Stag de Groot zich gelden met een prima afstandschot.

 

Met een 16-2 eindstand was het kampioenschap een feit. Spelers en coach gingen uiteraard te water. Onder luid applaus werd de kampioensschaal in ontvangst genomen.

 

Doelpunten

Finn de Heij 5x, Jesper Ruven 4x, Stijn Cornelissen 2x, Tessel Straver, Wendy Bakker, Stag de Groot en Koen BroxtermanOpen dag bij VegeBoerderij

31-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Voor alle geïnteresseerden is er op zaterdag 6 april van 10.00 – 14.00 uur weer een open dag op de VegaBoerderij, aan de Buitenkerk 57 in Bodegraven. Zowel in de beide grote tunnelkassen al op de open grond zijn al heel veel groenten aangeplant. Tijdens de open dag zijn ook de nieuwe boerin Roos Köbben, bestuursleden en actieve vrijwilligers aanwezig om rondleidingen te geven, en alles te vertellen over dit initiatief, dat al weer het vierde seizoen ingaat.


De VegaBoerderij is een coöperatie, en daarmee eigendom van de leden die ook een eigendomscertificaat inkopen. Daarmee kunnen ze gedurende het oogstseizoen (van april tot in november) wekelijks een groentepakket ophalen.

 


Boerin Roos Köbben en trainee Annabel Konings aan het werk

 

Gevarieerde groenten

Dat pakket bestaat wekelijks uit gevarieerde groenten, in principe iedere week weer vijf verschillende, aangevuld met een variatie van aardappelen, tomaten, paprika, komkommer, knoflook, en kruiden. De leden beslissen ieder jaar op de ledenvergadering over de variatie, die wordt voorgesteld door een oogstcommissie van de coöperatie.

 

Veel vrijwilligers

De leden verzorgen zelf ook de uitgifte van de pakketten op vrijdag en zaterdag, en er is inmiddels een enorme groep aan vrijwilligers die regelmatig op de tuin te vinden zijn voor al het werk. Dat doen ze onder deskundige leiding van boerin Roos Köbben, en de net aangetrokken trainee Annabel Konings.

 

Biologisch, gezond, lekker

De VegaBoerderij kent een gestage groei, en passeert inmiddels de grens van 100 leden. De ambitie is dit binnen 4 jaar te verdubbelen. De coöperatie is vooral populair omdat de groente die er wordt afgehaald biologisch is, dus gegroeid zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, en daardoor gezonder en lekkerder. En ook nog eens goedkoper dan biologische producten in de winkel. Meedoen kan nog, via www.vergaboerderij.nl

 Weekmenu Stichting kom Mee

31-03-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 2 april tot en met vrijdag 5 april kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

    

Maandag 2e paasdag

GESLOTEN

Dinsdag

Groentesoep, aardappelen, slavink, bloemkool met kerriesaus, jus, toetje

Woensdag

Preisoep, hutspot met uitgebakken spekjes, saucijs, jus, toetje

Donderdag

Tomatensoep, gebakken aardappelen met mayonaise, hamburger, sperziebonen, jus, toetje

Vrijdag

Runderbouillon, macaroni met paprika, courgette en gehaktsaus, geraspte kaas, toetje

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, BodegravenHet is weer Zomertijd: Het Tijdloze Debat over Klokken en Zonneschijn

31-03-2024

Van de redactie

Met het begin van de lente, komt ook de jaarlijkse discussie over de zomertijd weer op gang. Voor sommigen is het een welkome verandering, een teken van langere dagen en meer zonneschijn. Voor anderen is het een onnodige verstoring van de klok en slaapritmes. Wat is de zomertijd en waarom blijft het een punt van discussie?

 


 

Wat is zomertijd?

Zomertijd is een praktijk waarbij de klokken vooruit worden gezet, meestal met een uur, om de avonduren langer te laten lijken. Dit wordt doorgaans gedaan in de lente, zodat mensen meer daglicht hebben in de avonduren. De oorspronkelijke gedachte achter zomertijd was om energie te besparen door mensen meer gebruik te laten maken van natuurlijk daglicht en minder afhankelijk te zijn van kunstlicht.
 

Geschiedenis van zomertijd

De introductie van zomertijd wordt vaak toegeschreven aan William Willett, een Britse bouwer, die in 1907 een pamflet publiceerde genaamd "The Waste of Daylight" waarin hij voorstelde de klokken 's zomers vooruit te zetten. Hoewel Willett zijn voorstel nooit in de praktijk zag gebracht, werd zomertijd voor het eerst officieel toegepast in Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog, als een maatregel om energie te besparen. Andere landen volgden snel.
 

Voor- en nadelen

Voorstanders van zomertijd wijzen op verschillende voordelen, zoals energiebesparing, omdat mensen minder kunstlicht nodig hebben in de avonduren. Ook wordt vaak genoemd dat zomertijd het buitenleven bevordert en mensen meer tijd geeft om na het werk van de zon te genieten.
 

Aan de andere kant zijn er critici die beweren dat de besparingen in energieverbruik minimaal zijn, zo niet onbestaande. Bovendien wijzen zij op verstoringen van slaappatronen en het risico op gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen, die kunnen optreden wanneer de klok tweemaal per jaar wordt verzet.
 

Internationale verschillen

Hoewel veel landen zomertijd praktiseren, zijn er ook landen die ervoor hebben gekozen om dit niet te doen of die het hebben afgeschaft. Zo schafte Rusland bijvoorbeeld in 2014 de zomertijd af. Ook zijn er binnen landen soms regionale verschillen, waarbij sommige delen van een land zomertijd volgen terwijl andere dat niet doen.
 

De toekomst van zomertijd

Het debat over zomertijd lijkt nooit echt te eindigen. Elk jaar laait de discussie opnieuw op, waarbij sommige landen overwegen om de praktijk af te schaffen of om permanent op zomertijd of standaardtijd over te gaan. Dit roept vragen op over de impact op verschillende aspecten van het leven, van economie en energieverbruik tot gezondheid en welzijn.
 

Kortom, zomertijd blijft een onderwerp van discussie en debat dat zowel voorstanders als critici blijft verdelen. Terwijl sommigen genieten van de langere avonden en de extra tijd om van de zon te genieten, klagen anderen over verstoringen van hun slaap en ritme. Of zomertijd blijft, verandert of verdwijnt, is uiteindelijk een kwestie van beleid en publieke opinie die voortdurend evolueert.Goudse wijktoneelclubs spelen op 3 april drie voorstellingen

31-03-2024

Van de redactie

Gouda - Een grote groep kinderen van drie wijktoneelclubs in Gouda schittert in hun eigen voorstelling in Cultuurhuis Garenspinnerij op woensdagmiddag 3 april, 15:00 uur.


Eind januari gingen drie Goudse wijktoneelclubs van start in wijkcentra Van Noord, De Walvis en het Nelson Mandela Centrum. De wijktoneelclub is een initiatief van Jeugdtheaterhuis Gouda en Kwadraad Maatschappelijk Werk in samenwerking met de Brede School Gouda. Onder leiding van jeugdtheaterdocenten van Jeugdtheaterhuis hebben kinderen van 7 t/m 12 jaar van de drie wijktoneelclubs in tien lessen een heuse voorstelling over hun eigen wijk in elkaar gezet.

 

De kinderen spelen de volgende theatervoorstellingen:

-Het Mysterieuze Museum

-De Legende van De Walvis

-Horen, zien en…

 

Cultuurhuis Garenspinnerij,
Turfsingel 34,
Gouda.

 

 Voorjaarsconcert Oefening Baart Kunst Driebruggen

30-03-2024

Van de redactie

Waarder - Op zaterdag 6 april aanstaande geeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen haar voorjaarsconcert in de PKN Gereformeerde Kerk in Waarder. De vereniging geeft een uitgebreide presentatie van wat ze in haar mars heeft, zowel van het “Opleidingsorkest” als het “Grote Orkest”. Het opleidingsorkest staat deze avond onder leiding van Mark van Mil. Zij hebben wat pittige stukken ingestudeerd, bijvoorbeeld ‘Het Dorp, Penny Lane’ en ‘Easy pop suite’ van Dizzy Stratford. Ook zal het opleidingsorkest een prachtig stuk ‘Free World Fantasy’ van Jacob de Haan spelen samen met het groot orkest.. 
 

Het grote orkest, ook onder leiding van Mark van Mil, heeft een programma met een internationaal karakter. Zij spelen voor u de Marche des Parachutistes Belges. De “Mars der Belgische Parachutisten”, ook bekend als “Marche des Parachutistes Belges”, is een beroemde mars gecomponeerd door de Belgische dirigent en componist Pieter Leemans. Deze mars werd voor het eerst uitgevoerd tijdens een radioconcert in het Paleis voor Schone Kunsten ter gelegenheid van de herdenking van V-Day op 8 mei 1946. Sindsdien is het erkend als de officiële mars van het regiment. Het orkest speelt ook een andere mooie concert-mars onder de naam ‘Graf Mercy-March’ van Nick Loris.

 

In november gaat het orkest van Muziekvereniging OBK Driebruggen op concours in Enschede. Daar worden, dit muzikale jaar, een tweetal concourswerken in gestudeerd. OBK zal deze avond als try-out het eerste ingestudeerde werk ‘The Saint and the Royal’ van Eric Swiggers ten gehore brengen. Dit concourswerk,  The Saints and the Royal werd gecomponeerd in opdracht van Koninklijke fanfare St. Willibrord Heeswijk ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan in 2023. Als in 1823 het muziekkorps wordt opgericht krijgt het de naam ‘Harmonie Sint Cecilia’, refererend aan Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek. Rond 1904 wordt de naam gewijzigd in ‘Kerkelijke fanfare Willibrord’, waarmee de verbinding met de kerk in Heeswijk, waarvan Sint Willibrord de patroonheilige is, een sterke nadruk krijgt. In 1973, bij het 150-jarig bestaan, kreeg het muziekkorps het predicaat ‘koninklijk’.

 

Muziekvereniging OBK zal de avond vervolgen met ‘Prelude on Finlandia, Handelian Song en Shake a Tailfeather’. U ziet, er is een ruim aanbod van geweldige muziek! Het concert vindt plaats op zaterdag 6 april vanaf 20.00 uur in de PKN Gereformeerde Kerk, Dorp 24 te Waarder. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis. Er is een verloting waarbij u fraaie prijzen kunt winnen. Muziekvereniging Oefening Baart Kunst ziet uit naar uw komst en wenst u vast een topavond toe!
 

www.obkdriebruggen.comFotowedstrijd nadert finish, inzendingen nog tot half april

29-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De door het Groene Hart Huys georganiseerde Fotowedstrijd Bodegraven-Reeuwijk nadert de finish. In de afgelopen weken zijn al tientallen foto’s ingeleverd, tot half april zijn nieuwe inzendingen nog welkom.
 

De fotowedstrijd is opgezet om kunst, cultuur en historie in onze gemeente onder de aandacht te brengen. ‘We hebben de criteria ruim gehouden, ons belangrijkste doel is aandacht te vragen voor het leven in onze eigen dorpen en kernen,’ aldus Ap Quist, die namens het Groene Hart Huys deze fotowedstrijd op poten heeft gezet.

 


 

WAARDEVOL

Hij vervolgt: ‘Er is buiten en binnen zoveel moois te zien, er worden zoveel verschillende activiteiten georganiseerd die de moeite van het fotograferen waard zijn. Wij vinden het waardevol om daarvoor meer aandacht te vragen.”
 

Iedereen mag foto’s insturen, mits ze gemaakt zijn binnen Bodegraven-Reeuwijk. Er wordt onderscheid gemaakt in twee categorieën: een tot en met 16 jaar en een voor die ouder is. De ingestuurde foto’s worden na de sluitingsdatum (14 april) gepubliceerd op de website van het Groene Hart Huys, waarna iedereen kan stemmen voor de publieksprijs. Een vakjury kiest de drie beste foto’s per categorie.
 

PRIJZEN

Voor de prijswinnaars zijn waardebonnen beschikbaar t.w.v. in totaal 1.300 euro, die naar eigen keuze maar wel lokaal besteed dienen te worden. De foto’s kunnen worden ingeleverd via website www.Groeneharthuys.nl  Daar staan ook de voorwaarden en spelregels voor deelneming. De prijzen worden op 18 mei uitgereikt door wethouder Elly de Vries.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina