NIEUWSFotovoorstelling “De Gasfabriek” bij Stichting Historische Kring Bodegraven

22-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Milieuorganisaties zien het liefst dat alle huizen in 2030 volledig aardgasvrij zijn. Het doel van het kabinet is om voor het klimaatakkoord, 2 miljoen huizen aardgasloos maken. Nog deze kabinetsperiode moet jaarlijks bij 50.000 bestaande huizen de gaskraan dicht. Dit moet versnellen, tot ongeveer elke woning uiteindelijk aardgasvrij is in 2050. 100 jaar geleden was dit precies andersom. Toen kregen we allemaal een gasaansluiting in huis. Wil je zien hoe dat ging? Kom dan aanstaande donderdag naar de fotopresentatie van de Stichting Historische Kring Bodegraven. Donderdagavond 26 november om 20.00 uur presenteren wij in “Het Anker” Pastorieplein 2, een fotovoorstelling met als onderwerp: “De Gasfabriek” 
 Vanwege de corona regelgeving zijn er slechts 30 zitplaatsen en is inschrijven verplicht. Dit kan via de website historischekringbodegraven.nl of als u geen internet heeft via telefoonnummer 0172 - 650 010Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

22-11-2020

Van de redactie

 100.000 leghennen worden geruimd 

In Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) is bij een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. 

Vervoersverbod
In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 10 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.
 

Maatregelen
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken is eerder al uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.Sinterklaas en de verdwenen vlaggen Theatershow + winnaars

22-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Wil je weten hoe het afloop met de verdwenen vlaggen? Kijk hier dan de spannende ontknoping in de Grote Sinterklaas TV Show. Aan het eind zal Sinterklaas samen met burgemeester van der Kamp tussen de vele tekeningen de prijswinnaars selecteren en bekend maken.
 Sunday Half Hour

22-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 29 november organiseert de jongerendienst commissie van de Protestantse gemeente Emmaüs weer een SHH dienst; een korte dienst van een half uurtje. De dienst begint om 11.30 uur in de Ontmoetingskerk.
 

Het thema van deze dienst is : “ADVENture”
De Adventtijd is aangebroken en we gaan op “ADVENTure”: onze zoektocht naar Jezus, onze reis naar Kerst. Ga je mee op reis? Kom dan naar deze SHH dienst.  Arjo van der Steen zal voorgaan en de Twenty4Eleven Band zal de muzikale medewerking verlenen. Vanwege de corona maatregelen vragen wij om aan te melden via de volgende link: https://forms.gle/Kh8kC4QVzcdXmGGr9 of via de QR code op de poster. Er zal deze dienst ook een livestream zijn, die link is vanaf zondagochtend te vinden op www.pge.nu en vanaf 11.30 uur te bekijken.
 

De dienst wordt georganiseerd door de jongerendienstcommissie, maar is voor iedereen; jong en oud. Ook als u/jij nog nooit geweest bent, van harte welkom om te komen of mee te kijken!
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

22-11-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 23 november t/m 27 november 2020 het volgende menu voor u.

 

Maandag
Runderbouillon, nasi goreng met Chinese wok groenten,
gebakken uitjes, satésaus, kroepoek, augurk, toetje

Dinsdag
Groentesoep, aardappelen, boomstammetje,
sperziebonen, jus, toetje

Woensdag
Courgettesoep, aardappelen, gestoofde procureur,
bietenblokjes met ui, jus, toetje

Donderdag
Champignonsoep, spruitjesstamppot,
rookworst, jus, toetje

Vrijdag
Mosterdsoep, Hollandse jachtschotel met rundergehakt,
aardappelpuree en appel, jus, toetjeOpgave kan bij Asha Bruinsma-Soedhoe, 06-53102893 (tot 1 dag van te voren)
Kosten maaltijd : € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd. Noblesse op Gouwestad

22-11-2020

Van de redactie

Gouda - De Haagse Indierockband Noblesse is vrijdag 27 november tussen 19 – 20 uur te horen met een sessie in het Gouwestad Radio muziekprogramma Going Underground. Het geplande optreden in Studio Gonz van afglopen zaterdag kon mede door Covid-19 op het laatste moment niet doorgaan. Voor Noblesse echter geen reden niets van zich te laten horen. Het Indierock-trio besloot in eigen beheer een opnamesessie te houden en deze te delen met Going Underground op Gouwestad Radio. Aangevuld met een interview is deze sessie tijdens de uitzending te beluisteren.


Going Underground, vrijdagen (live) en dinsdagen (herhaling) van 19 - 20 uur op GouwestadRadio, 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether), het digitale DAB+ en vwww,gouwestad.nl (livestream). Daarna nog vier weken terug te luisteren via 'Uitzending Gemist' op de programmapagina en op de Mixcloud-pagina van Gouwestad Radio.Vervanging duikerbrug Oostdam meer dan alleen ‘rondje Singel varen’

21-11-2020

Van de redactie

Woerden - De geplande werkzaamheden aan de duikerbrug op de Oostdam hebben er in korte tijd voor gezorgd dat de gemoederen hoog zijn opgelopen. En dat is ook niet zo vreemd. De beperkte doorgang voor automobilisten over een periode van vijftien maanden heeft veel invloed op oostelijke in- en uitgang van het centrum en zorgt voor veel hinder. Toch is het vervangen van de duiker een weloverwogen besluit geweest en ligt het project in tegenstelling tot een ‘leuk rondje Singel varen’ iets gecompliceerder.
 

Sinkholes in wegdek
Ondanks dat de ingestorte duiker provisorisch is gemaakt, moet deze dringend worden vervangen. Wethouder Bolderdijk: “Er zijn al twee sinkholes (zinkgaten) ontstaan die een verhoogd risico geven op de verkeersveiligheid op de Oostdam. Met het ontstaan van nieuwe sinkholes is het goed mogelijk dat een deel van de weg of zelfs het trottoir wegzakt, met alle gevolgen van dien. We realiseren ons ten zeerste wat dit project allemaal teweeg brengt, maar de urgentie van veiligheid en het moeten vervangen van de duiker kunnen we hier niet negeren. Een scenario zoals de onlangs ingestorte kademuur in Amsterdam moet hier worden voorkomen. Dat deze noodzakelijke vervanging de mogelijkheid geeft om dan gelijk een doorvaarbare duikerbrug te realiseren, die kans hebben we met beide handen aangegrepen”.
 

Uitgebreide planning
Er zijn veel verschillende partijen aan het werk op de Oostdam, waardoor de planning erg uitgebreid is. Hierdoor is de duur van het project dan ook afgestemd op ongeveer 15 maanden.
Wethouder Bolderdijk: “Dat de planning zo uitgebreid is heeft vooral te maken met de nutswerkzaamheden die worden uitgevoerd. Bij het verleggen van kabels en leidingen heeft de aannemer rekening te houden met het seizoen. Zo mag het verleggen van de waterleiding niet in de zomer worden uitgevoerd, omdat dit een te hoge druk geeft op de watervoorziening tijdens warme dagen. En het verleggen van de gasleiding mag nu eenmaal niet plaatsvinden in de winterperiode. De andere werkzaamheden moeten dus worden afgestemd op de nutsbedrijven.
Ondanks dat de pijn nu enorm is, kunnen we beter nu alles in één keer openbreken en goed vervangen, dan over meerdere jaren last hebben van klein zeer. En door de werkzaamheden te combineren kan de Oostdam gelijktijdig met het vervangen van de duiker ook alvast voorbereid worden op de toekomstige ontwikkelingen in het gebied zoals het Snellerbrugcircuit en het verhogen van de fietsveiligheid”.
 

Bereikbaarheid binnenstad
Na diverse kritische geluiden uit de samenleving en van ondernemers is vorige week besloten om een aanpassing te maken in de omleidingenkaart. In plaats van één rijrichting open te stellen voor alleen uitgaand verkeer, krijgt het verkeer richting het centrum nu over diezelfde rijstrook ook toegang. Deze verkeersmaatregelen worden gemonitord en indien nodig aangepast om de verkeersdoorstroming en daarmee de bereikbaarheid te dienen. Wethouder Bolderdijk: “Ook wij zien dat deze getroffen aanpassing niet leidt tot minder drukte op deze verkeersader. In tegendeel. Het verkeer blijft nu gebruik maken van deze route, terwijl het idee was om het verkeer buitenom te leiden en de Oostdam te ontlasten. We zijn constructief in gesprek met de ondernemers van het Stadshart, de Ondernemerskring Woerden en andere betrokkenen om tot een oplossing te komen voor een betere doorstroming van het verkeer. Alle mogelijke scenario’s, ook die met de aanleg van pontons, worden afgewogen en ondergezocht op haalbaarheid”.
 

Subsidie
Het college en gemeenteraad buigen zich ieder jaar over de begroting. Grootschalige reconstructies zoals deze op de Oostdam zijn ruim van tevoren bekend en worden opgenomen in een Meerjarig Onderhouds Programma. Wethouder Bolderdijk: “Alle projecten worden hierin afgewogen op urgentie, omdat de wij ons maar al te goed realiseren dat iedere euro maar één keer kan worden uitgegeven. Voor de Oostdam, de Kwakelbrug en de reconstructie van Boerendijk waren deze financiën al gereserveerd. De extra kosten van de duikerbrug ten opzichte van alleen de duiker worden mogelijk door de provincie gesubsidieerd”.
 

Wegwerkzaamheden westkant
Aan de westkant van de stad worden op dit moment werkzaamheden uitgevoerd door de kabel- en leidingbedrijven. Hier worden kabels en verouderde (gas)leidingen vervangen. Daarnaast worden er diverse aanpassingen uitgevoerd aan het telecommunicatie- en waterleidingnet. Een deel van deze werkzaamheden zou vorige week al afgerond zijn, maar duren nog zo’n anderhalve week. De werkzaamheden aan de Kwakelbrug gaan dit weekend al van start. Hierbij is de brug van vrijdagavond tot maandagochtend afgesloten voor alle verkeer.
 

“De renovatie aan de Kwakelbrug gebeurt gefaseerd en is half februari voltooid waarna de reconstructie van de Boerendijk verder gaat. We zijn in gesprek met de aannemer die het kabels- en leidingenwerk uitvoert en zoeken ook hier naar een oplossing om de doorstroming tijdens de werkzaamheden te verbeteren. We verwachten dan minder oponthoud vanaf de Waardsedijk- Boerendijk- Chrysantstraat richting het centrum’, besluit wethouder Noorthoek.
 Meer mogelijkheden voor afpakken crimineel vermogen

21-11-2020

Van de redactie

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vergroot de mogelijkheden voor afpakken van crimineel vermogen. Hij werkt aan een wetsvoorstel, waardoor het mogelijk wordt om crimineel geld en zaken afkomstig van een misdrijf af te pakken zonder voorafgaande veroordeling voor een strafbaar feit. Het maakt niet uit op wiens naam het object staat, of dat de eigenaar onbekend is. Voor confiscatie door de overheid is alleen van belang dat het Openbaar Ministerie (OM) bij de rechter aannemelijk kan maken dat het afkomstig is van een misdrijf.


Minister Grapperhaus heeft deze week in een brief aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor de zogenoemde ‘non conviction based confiscation’ (NCBC)-procedure aangekondigd. ,,We pakken criminelen aan waar het ze raakt: in hun vermogen. Dan hebben we niet alleen over hun drugsgeld, ook hun luxe auto’s en dure horloges. Als de politie een pand binnenvalt op zoek naar illegale wapens en ook een half miljoen aan contanten vindt, is geen langdurig strafproces nodig om dat geld af te pakken als betrokkenen in een zaak roepen dat het niet van hen is. Ook trucs met verhullende eigendomsconstructies, waarbij criminelen bijvoorbeeld auto’s en panden op naam van anderen zetten, hebben geen zin’’, aldus Grapperhaus.


Het afpakken van crimineel vermogen is een belangrijk onderdeel van de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Niet alleen worden criminelen dwars gezeten in hun streven naar snel financieel gewin, het draagt ook bij aan het voorkomen van criminele investeringen in verdere illegale praktijken. Bovendien wordt voorkomen dat misdadigers en hun facilitators die de illegale praktijken meehelpen mogelijk te maken, met hun criminele geld de legale economie corrumperen en daarmee de samenleving kunnen ondermijnen.


Uitwerking wetsvoorstel
Op dit moment wordt een wetsvoorstel voor de NCBC-procedure uitgewerkt. Volgens de huidige Plukze-wetgeving is het niet mogelijk zonder een veroordeling voor een strafbaar feit crimineel vermogen af te pakken. Met de NCBC-procedure kan dat wel en zorgt daarmee voor een snellere interventie om objecten met criminele herkomst uit de markt te halen. Om af te pakken zijn nu betrokken opsporingsorganisaties en het OM eerst veel menskracht en tijd kwijt in het strafproces tegen een verdachte, vooral ook als via rechtshulp met andere landen moet worden samengewerkt en als gebruik wordt gemaakt van verhullende eigendomsconstructies. De kracht van de nieuwe methode schuilt in het omdraaien van de huidige werkwijze: niet de persoon, maar het object staat centraal in het afpakken.


Vanwege de inbreuk op het eigendomsrecht is de confiscatie alleen mogelijk na een onherroepelijke rechterlijke beslissing. Daarvoor moet de overheid aannemelijk maken dat het voorwerp in verband staat met strafbare feiten. Als er personen zijn die aanspraak maken op het in beslag genomen voorwerp, wordt verwacht dat ze kunnen verklaren dat de herkomst uit legale bron afkomstig is. Ook worden de nodige rechtswaarborgen opgenomen, waaronder bijvoorbeeld het recht op bijstand van een advocaat en de mogelijkheid tot het instellen van rechtsmiddelen tegen de rechterlijke beslissing. Hierbij wordt ook betrokken de mogelijkheid van vergoeding van schade als sprake is van onrechtmatige confiscatie.


Het streven is om dit voorjaar een wetsvoorstel voor de NCBC-procedure gereed te hebben voor consultatie.Help elkaar Bodegraven is op zoek naar verzorgings- en schoonmaakmiddelen

20-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Vanuit help elkaar Bodegraven worden ruim 60 gezinnen voorzien van een Kerstpakket. Deze gezinnen zijn minder bedeeld en de kinderen daarvan krijgen ook een Sinterklaascadeau. Op dit moment loopt de inzameling voor verzorgings producten en schoonmaak middelen niet zo hard als dat we zouden willen.
 


Help elkaar Bodegraven verzamelt ook houdbaar eten en drinken, Kerststollen, toiletpapier, lekkernijen etc. Help elkaar Bodegraven wil graag gelijkwaardige pakketten maken. Zo kregen ze van de inwoners postcodeloterij Vega bonnen en kon dan ook veel rijst, pasta, leverpastei en potten groente inzamelen. Maar helaas nog geen 60 stuks.
 

Heeft u spullen plaats dan een persoonlijk bericht op de Facebookpagina van help elkaar Bodegraven. 
 WALK&TALK ONLINE: Netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden nu online bij de Bieb

20-11-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk / Regio - Omdat het nu lastig is om een fysieke bijeenkomst te organiseren, hebben wij iets nieuws: Bibliotheek De Groene Venen organiseert Walk&Talk Online! Graag nodigen wij alle werkzoekenden uit om deel te nemen aan deze online netwerkbijeenkomst.
 

Het thema van deze eerste online bijeenkomst is “Solliciteren in de tijd van nu”. Juist nu zijn er veel werkzoekenden. Maar het solliciteren is niet meer wat het vroeger was. Er is ontzettend veel veranderd. Is jouw LinkedIn helemaal up to date? En ben je goed online bereikbaar? Hoe presenteer je je in een online gesprek? Allemaal vragen die je misschien hebt en waar wij jou antwoord op gaan geven.
 

Mediacoach Elja Franken is gastspreker en geeft diverse tips en tops om jouw zoektocht naar werk digitaler te maken en dus in de tijd van nu. Misschien zit je nu veel thuis en is dit het moment om even met andere gelijkgestemden hierover te praten. En het is ook een mooie manier om meer vertrouwd te raken met online bijeenkomsten. Praat met ons mee. Meld je aan via walkentalk@bibliotheekdegroenevenen.nl .
 

Datum: 24 november 2020
Tijd: 9:30 – 11:00
Inloggen vanaf 9:15.
Locatie: Online (link wordt gestuurd na aanmelding)
Kosten: gratis
 VSB Fonds Woerden en Jumbo Bijlsma werken samen voor de Voedselbank

20-11-2020

Van de redactie

Woerden - Het VSB Fonds Woerden heeft € 13.000 gedoneerd aan de Voedselbank Woerden. Hiermee kan de Voedselbank gedurende één kwartaal, wekelijks voor € 1.000 aan levensmiddelen kopen. De samenwerking voor deze inkopen is aangegaan met Jumbo Stef Bijlsma. Ook Jumbo Stef Bijlsma doneert €1.000 aan levensmiddelen waarmee er in totaal 14 weken voor €14.000 euro kan worden ingekocht.

Het bestuur van de Voedselbank Woerden is heel blij met deze schenking van levensmiddelen, voorzitter Henk Woertman licht toe: ‘Door corona zijn veel inzamelingsacties door serviceclubs in het najaar niet doorgegaan. En dat begrijpen we heel goed want om nu acties te houden in de winkelstraten is niet verstandig. Het gevolg is helaas dat de Voedselbank nauwelijks houdbaar voedsel kan inzamelen. We hebben gevraagd of het VSB Fonds Woerden ons kon helpen, en we zijn zeer dankbaar voor deze gulle gift. We komen hiermee letterlijk de winter door.’

Gert Blonk van het VSB Fonds vertelt: ’ Het bestuur van VSB Fonds Woerden was direct enthousiast om te helpen het tekort aan levensmiddelen gedurende de winterperiode op te vangen. Wij voelen ons maatschappelijk betrokken en laten dat graag op deze wijze zien’. 

Stef Bijlsma van Jumbo Bijlsma Gert Blonk van VSB Fonds Woerden en voorzitter Henk Woertman
 Vervanging dak Margrietschool zo goed als gereed

20-11-2020

Van de redactie

 Kleutergroepen verhuizen weer naar eigen gebouw 

Woerden - De vervanging van het dak op locatie Alpenstraat van de Margrietschool is bijna afgerond, net als het herstel van het schoolplein. Op 16, 17 en 18 december aanstaande verhuizen de groepen 1 en 2 daarom weer naar hun eigen gebouw. De noodlocatie die sinds 9 december 2019 door de kleuters in gebruik was genomen, is daarmee na ruim een jaar lang gebruikt te zijn, overbodig geworden.


Constructiefout dak
Vernieuwing van het dak was nodig omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat er een constructiefout in het dak van de locatie aan de Alpenstraat zat. Als het zou gaan sneeuwen - in combinatie met vorst - kon de veiligheid van het dak van het schoolgebouw niet geborgd worden. Als gevolg hiervan moest de school voor de winter 2019 haar pand verlaten. Door een noodlocatie op het eigen schoolterrein te bouwen, kon dit snel gerealiseerd worden. Deze noodlocatie wordt in januari 2021 van het plein verwijderd. 

Bewogen periode
Met de verhuizing van de groepen 1 en 2 naar hun oorspronkelijke gebouw en het verwijderen van de noodlocatie, is bijna een einde gekomen aan een bewogen periode. Ruim een jaar lang hadden 10 van de 19 klassen van de Margrietschool een ander onderkomen dan de eigen locatie.
De dak-vervanging nadert haar voltooiing, net als het herstel van het schoolplein. School gaat ervan uit dat de geplande verhuizing in de week voor de kerstvakantie doorgaat. De kleuters zijn die dagen vrij.


Verhuizing groepen 3 en 4
De periode van uithuizing is pas echt voorbij als ook de groepen 3 en 4 weer terug kunnen naar de Alpenstraat. Zij zijn tijdelijk gehuisvest in de BSO-locatie ‘Bergbeklimmers’ van KMN Kind & Co aan de Oeralstraat. Zodra de noodlocatie van het plein van de Alpenstraat is verwijderd en ook dat deel van het plein is hersteld, verhuizen deze vier groepen terug naar de eigen locatie. De verwachting is dat dit eind februari/begin maart plaats vindt.
 Rekenkamercommissie doet aanbevelingen voor duurzaam inkoopbeleid gemeente Woerden

20-11-2020

Van de redactie

Woerden - De rekenkamercommissie van de gemeente Woerden adviseert de gemeenteraad en het college het beleid voor duurzaam inkopen te versterken. De commissie doet dit advies op basis van onderzoek dat zij heeft laten uitvoeren naar het gemeentelijk inkoopbeleid.


De belangrijkste conclusie uit het onderzoek van de rekenkamercommissie is dat de ambities op het gebied van duurzaam inkopen nog niet voldoende bekend en gedragen zijn binnen de gemeentelijke organisatie. De rekenkamercommissie adviseert dan ook het beleid voor duurzaam inkopen duidelijker te definiëren zodat dit breed in de organisatie toegepast kan worden. De rekenkamercommissie doet de gemeenteraad een voorstel voor een definitie van duurzaam inkopen waarin drie peilers zijn benoemd: een focus op Social Return on Investment, kansen voor lokale ondernemers en de toepassing van milieucriteria. De eerste twee peilers zijn al geborgd binnen het beleid voor sociaal domein en economische zaken van de gemeente. Met name de aandacht voor de toepassing van milieucriteria kan versterkt worden volgens de rekenkamercommissie door deze te koppelen aan de bredere duurzaamheidsambities van de gemeente.


De rekenkamercommissie zal het onderzoek en de aanbevelingen toelichten aan de gemeenteraad op 30 november om 19:00. Dit is live te volgen via de website van de gemeenteraad.woerden.nl. Daar zijn tevens het raadsvoorstel en onderzoeksrapport in te zien.Wachten is op vaccin, maar operatie vaccinatie al in volle gang

20-11-2020

Van de redactie

Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin tegen het coronavirus is, zal dit snel en zorgvuldig zijn weg vinden naar de bevolking. Ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19 worden als eerste gevaccineerd. Het kabinet volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Vaccins zijn ruim ingekocht, net als veiligheidsnaalden en speciale vriezers. Ook komt er een uitgebreide informatiecampagne over het vaccin en het belang van vaccineren. Vaccinatie is gratis en vrijwillig.


Naar verwachting kan in de eerste maanden van 2021 worden gestart met inenten, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in de Vaccinatiestrategie, die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd. De logistieke operatie is in volle gang. Toch zijn ook veel zaken nog onbekend; bijvoorbeeld welke vaccins worden toegelaten tot de Europese markt, wanneer de leveringen goed op gang komen en de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen. Dat maakt dat nu nog niet met zekerheid gezegd kan worden wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoe lang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.


Minister De Jonge: “Het vaccin is onze belangrijkste troef om deze crisis te boven te komen, om de pandemie achter ons te laten. En om terug te gaan naar de situatie waarin je gewoon met vrienden je verjaardag kan vieren, je oma kunt knuffelen, niet meer elke dag thuis werkt en weer lekker naar een concert of het voetbalstadion kunt. Toch is het niet het vaccin dat het verschil gaat maken, maar vaccinatie. Het is de prik in de bovenarm die ziekte voorkomt en levens redt en ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”


Aankoop vaccins
Nederland heeft zicht op vaccins van minimaal zes verschillende vaccinontwikkelaars. Met vijf fabrikanten is het contract rond, met de zesde (Moderna) wordt nog onderhandeld. Deze contracten worden vanuit de EU voor alle 27 lidstaten gesloten. Nederland heeft daarbij een actieve rol. Alle vaccins bevinden zich momenteel in de laatste of voorlaatste testfase. Daarna moeten het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG) oordelen over de effectiviteit, kwaliteit en veiligheid. Als alle vaccins de eindstreep halen en worden toegelaten door EMA, wat op dit moment nog niet zeker is, zou Nederland de beschikking krijgen over ruim 50 miljoen doses. Omdat bij de meeste vaccins twee inentingen per persoon nodig zijn, is dat genoeg voor ruim 29 miljoen mensen. Daarnaast is er in de meeste contracten ruimte voor aanvullende leveringen en er worden ook nog gesprekken gevoerd met andere vaccinontwikkelaars. Voor de inkoop van de vaccins is 700 miljoen euro gereserveerd.

 

 
Bedrijf Bestelling Hoeveel NL'ers Fase EMA-besluit* Start levering*
Astra Zeneca 11,7 mln 5,8 mln Contract rond Q4 2020 Q1 2021
BioTech Pfizer 7,8 mln 3,9 mln Contract rond Q4 2020 Q1 2021
Moderna 3,1 mln 1,6 mln In onderhandeling Q1 2021 Q1/Q2 2021
Janssen 7,8 mln 7,8 mln Contract rond Q1 2021 Q2 2021
Curevac 8,8 mln 4,4 mln Contract rond Q2 2021 Q2/Q3 2021
Sanofi 11,7 mln 5,8 mln Contract rond Q2 2021 Q3 2021
Totaal 50,9 mln 29,3 mln   * naar verwachting * naar verwachting


Advies Gezondheidsraad en volgorde van vaccineren
De Gezondheidsraad adviseert een vaccinatiestrategie die gericht is op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte. Het kabinet neemt dit advies over. De aanbevelingen van de Gezondheidsraad sluiten aan bij de doelstellingen die het kabinet heeft geformuleerd om het virus te bestrijden: beschermen van kwetsbaren en voorkomen dat de zorg verder overbelast raakt. Ook sociaal-economisch is het verstandig om eerst ouderen en kwetsbare groepen te vaccineren. Hoe eerder deze mensen beschermd zijn tegen het virus, hoe sneller we de meest beperkende maatregelen achter ons kunnen laten. Daarom komen ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren en zorgmedewerkers van deze groepen als eerste in aanmerking komen voor een vaccin.
Zodra EMA de eerste vaccins goedkeurt, komen ook de eerste leveringen naar Nederland. Nederland krijgt de bestellingen in delen geleverd. Op basis van de laatste berichten van producenten is het de verwachting dat in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren. Dat is niet genoeg om direct alle 60-plussers en medische risicogroepen te vaccineren. Het kabinet kiest ervoor de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan in ieder geval de circa 155.000 bewoners van verpleeghuizen en aan mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Ook medewerkers van deze instellingen vaccineren we. Met instellingen werk ik verder uit hoe we de mantelzorgers hierin meenemen. Daarna volgen andere groepen zoals 60-plussers met een medische indicatie (de oudste mensen eerst), 60-plussers zonder medische indicatie, mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie, zorgmedewerkers van genoemde groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19. Naarmate in de daaropvolgende maanden meer vaccins worden geleverd, kunnen groepen worden toegevoegd.
 

Logistiek
Het RIVM, dat ook het Rijksvaccinatieprogramma coördineert, leidt de voorbereiding en uitvoering van de corona-vaccinatie. De afgelopen maanden zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden aangeschaft. Ook zijn er, speciaal voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden bewaard moeten worden, extra supervriezers gekocht. Verder bestaat de voorbereiding uit regelen van beveiligde opslaglocaties en bijvoorbeeld transport en distributie. Ook komt er een landelijk registratiesysteem speciaal voor de COVID-19-vaccinatie, belangrijk met het oog op het registreren, monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen.


“Gelukkig heeft Nederland ervaring met grote vaccinatiecampagnes. Als er straks vaccins worden geleverd, staat alles klaar. Waarschijnlijk is dat in de eerste maanden van 2021. Ook als het de vaccinontwikkelaars zou lukken om al in december te leveren, kunnen we direct aan de slag”, aldus minister De Jonge.
Momenteel zijn het RIVM en VWS in gesprek met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), GGD, bedrijfsartsen, instellingsartsen en ziekenhuizen over de rollen en verantwoordelijkheden bij het toedienen van de vaccinaties. Hierbij wordt zo veel mogelijk aangesloten bij de bestaande en bewezen structuur van de griepvaccinatie. De kosten van de hele vaccinatie-operatie worden, exclusief de aankoop van vaccins, geschat op 900 miljoen tot 1 miljard euro.


Communicatie
EMA beoordeelt de vaccins net zo streng als andere middelen in niet-coronatijd. Toch is het logisch dat er vragen en zorgen leven over bijvoorbeeld de veiligheid en effectiviteit van de vaccins. Een belangrijke element uit de vaccinatiestrategie is daarom de publiekscommunicatie en de dialoog met de samenleving. Er komt een grote campagne, die zich niet alleen zal richten op het algemeen publiek, maar ook op specifieke doelgroepen, zoals zorgmedewerkers, jongeren en laaggeletterden. Desinformatie wordt bovendien actief weersproken. Deze aanpak moet ertoe leiden dat mensen weten waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden, zodat ze uiteindelijk een goed geïnformeerde keuze kunnen maken.
 Verbod verkoop tabak supermarkten

20-11-2020

Van de redactie

Om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker, heeft de ministerraad er op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd om het aantal verkooppunten van tabak verder terug te dringen. De verkoop van tabak bij supermarkten wordt verboden. De verwachting is dat dit tot 2030 zorgt voor zo’n 120.000 minder rokers: een enorme gezondheidswinst.

Op dit moment zijn er circa 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er 5.600 minder in 2022 door het besluit van het vorige kabinet om sigarettenautomaten te verbieden. In 2024 stopt de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten.


Minder verkooppunten tabak
Het verder terugdringen van de verkooppunten van tabaks- en aanverwante producten vindt de komende jaren plaats in een paar stappen:
- 2022 Verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars.
- 2023 Verbod op de online verkoop van tabak.
- 2024 Verbod op de verkoop van tabak bij supermarkten.
Supermarkten zijn uiteraard een plek waar veel gezinnen en kinderen komen. Supermarkten vormen 40% van het aantal verkooppunten en hebben 55% van de tabaksomzet in Nederland.


Voorkomen veel sterfgevallen en medisch leed
Staatssecretaris Blokhuis: “We vinden het nu een gek idee dat je ooit kon roken in de trein of een restaurant. Ik ben er van overtuigd dat we later ook zo zullen terugkijken op het kopen van sigaretten in een supermarkt. Aan overal sigaretten kunnen kopen, komt in de toekomst een einde. Daarmee wordt het voor rokers en ex-rokers makkelijker om de verleiding te weerstaan. Voor kinderen wordt het moeilijker om er überhaupt mee te beginnen. Met dit besluit en de koers die we vandaag hebben ingezet, voorkomen we heel veel onnodige sterfgevallen en medisch leed.”


Alleen speciaalzaken
Het is de inzet van het kabinet om na 2030 gefaseerd de verkoop van tabak af te bouwen, achtereenvolgens bij tankstations en tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. Op dit moment zijn er zo’n 2.100 bemande tankstations die tabak verkopen en circa 1.600 tabak- en gemakszaken en speciaalzaken. In 2021 wordt onderzocht hoe de afbouw na 2030 het beste vorm kan krijgen, met aandacht voor de economische impact en regionale spreiding van speciaalzaken, zodat een volgend kabinet daarover kan besluiten.Geen centraal examen voor beroepsgericht profielvak vmbo

20-11-2020

Van de redactie

Beroepsgerichte profielvakken op het vmbo worden dit jaar afgesloten met een schoolexamen, in plaats van een centraal examen. Leerlingen moeten hetzelfde kennen en kunnen, maar op deze manier kunnen scholen zelf bepalen wanneer ze het examen afnemen. Begin december wordt duidelijk of er meer maatregelen voor de eindexamens volgen, heeft minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) aan de Tweede Kamer laten weten.


Scholen kunnen het examenmateriaal gebruiken dat al gemaakt is voor het centraal examen voor beroepsgerichte profielvakken, dat nu niet doorgaat. Beroepsgerichte profielvakken zijn bijvoorbeeld horeca, bakkerij en recreatie (HBR) en produceren, installeren en energie (PIE).


‘Belangrijkste zijn de leerlingen’
Minister Slob: “Het belangrijkste zijn de leerlingen. Zij moeten onder deze moeilijke omstandigheden goed voorbereid hun eindexamen kunnen maken. Ook dit jaar moeten leerlingen een volwaardig diploma kunnen halen.”


Verruimen afnametermijn
Eerder kondigde minister Slob al aan dat de afnametermijn voor de digitale examens in het vmbo en de aanlevertermijn voor de schoolexamens verlengd worden. Daardoor krijgen scholen meer tijd om herkansingen voor het schoolexamen in te plannen of om achterstanden in te lopen bij leerlingen die enkele examens missen, bijvoorbeeld doordat ze in quarantaine zitten.


Mogelijk meer maatregelen
Over een paar weken wordt duidelijk of er meer maatregelen voor de eindexamens nodig zijn. De inzet is dat de examens dit jaar voor alle 211.000 leerlingen doorgaan. In de komende weken verschijnen onderzoeken over de situatie in het onderwijs. De onderwijspartijen, van leerlingen en docenten tot ouders en scholen, willen deze informatie gebruiken om een goed besluit te kunnen nemen. Als het besluit over eventuele aanvullende maatregelen voor de kerstvakantie wordt genomen, hebben scholen voldoende tijd om zich voor te bereiden op de eindexamens. Zo maakt Zorg en Zekerheid de regio gezonder

20-11-2020

Advertorial

Bodegraven-Reeuwijk / Regio - Wist jij dat Zorg en Zekerheid samenwerkt met de gemeente en de zorgverleners bij jou in de buurt? Samen maken wij ons sterk voor goede zorg en welzijn, zodat jouw gemeente steeds gezonder wordt. Heb jij ook een gezond idee? Laat het ons weten!

Zorg en Zekerheid is jouw regionale zorgverzekeraar. Waarom? Omdat wij de huisarts, de fysiotherapeut en de andere zorgverleners bij jou in de buurt goed kennen. Samen maken we goede afspraken, voor betere, bereikbare en betaalbare zorg. Voor jou en voor de mensen om je heen. Maar we doen meer, zoals het ondersteunen van gezonde projecten bij jou in de buurt. 

Fietsmaatjes
Een van die gezonde projecten is Fietsmaatjes. Speciaal voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit niet meer alleen kunnen. Meetrappen mag, maar hoeft niet.  Fietsmaatjes koppelt elke gast aan een vrijwilliger. Zij fietsen naast elkaar op een elektrische duofiets. Samen actief bezig zijn, een praatje maken en genieten van de omgeving. Ouderen en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking zijn van harte welkom. Zorg en Zekerheid ondersteunt Fietsmaatjes in 11 gemeenten!

 

Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst
Eén op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht. Met de JOGG beweging zet een groot aantal gemeenten in ons land zich in voor een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en een gezond gewicht onder jongeren. In de regio werkt Zorg en Zekerheid hieraan actief mee met advies en financiële ondersteuning. Zo zorgen wij voor drinkwaterprojecten en voor groente en fruit op basisscholen.
 

Eigen hardloopcircuit
Altijd al willen hardlopen? Doe dan mee aan het Zorg en Zekerheid Circuit, het groots hardloopevenement in de Randstad. Al ruim 25 jaar zorgt het ZZ Circuit voor verbinding tussen lopers en hardloopverenigingen. Want iedereen is welkom: jong, oud, beginnende en ervaren lopers. Dit seizoen zijn alle lopen virtueel. Meer informatie: zorgenzekerheidcircuit.nl
 

Welzijn op Recept
Mensen die naar de huisarts gaan met een lichamelijke klacht hebben soms meer baat bij Welzijn op Recept. Een gesprek met een welzijnscoach van de gemeente wijst hen de weg. Bijvoorbeeld naar wekelijks sporten in de beweegtuin van Zorg en Zekerheid, iets creatiefs doen, vrijwilligerswerk of aanhaken bij een eetclub. Welzijn op Recept wordt voorgeschreven door de huisarts in de hele regio.
 

Maak jouw buurt beter!
Heb jij een gezond idee voor jouw buurt? Laat het ons weten! Dan maak je kans op een financiële bijdrage. De voorwaarden? Jouw idee gaat over voeding, beweging, ontspanning of verbinding en maakt meerdere mensen beter. Je leest er alles over op zorgenzekerheid.nl/beterinjouwbuurt
 Bewoonster Rijngaarde bestolen door Corona-babbeltruc

19-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Let op! Corona-babbeltrucs worden gebruikt om bij kwetsbare mensen in huis te komen! Helaas is een bewoonster in het complex Rijngaarde hier slachtoffer van geworden laat Mozaiek wonen weten. Een vrouw belde aan en zei dat ze namens de Vierstroom het huis kwam ontsmetten i.v.m. corona.


De vrouw vroeg of de bewoonster de huiskamer wilde verlaten. Toen heeft ze vervolgens kastjes e.d. doorzocht en is ze er met de buit vandoor gegaan. Doe dus nooit zo maar de portiekdeur open, zonder dat je weet wie er binnenkomt. En vraag altijd wie er aanbelt. Vertrouw je het niet? Doe dan niet open.Sinterklaas en de verdwenen vlaggen (aflevering 4)

19-11-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Voorafgaand aan de grote TVshow, welke op 21 november om 11:00 zal worden uitgezonden op BR6, zijn vier sinterklaasjournaals uitgezonden waarin de verhaallijn zich afspeelt in onze dorpen met een ontknoping van het verhaal in de grote show.


 Martien Brander nieuwe gemeentesecretaris Woerden

19-11-2020

Van de redactie

Woerden - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden heeft na een uitvoerige procedure besloten Martien Brander aan te stellen als nieuwe gemeentesecretaris. Brander was sinds augustus 2017 al een van de directeuren bij de gemeente Woerden en de laatste maanden waarnemend gemeentesecretaris.
 


 

Martien Brander wordt benoemd per 1 januari 2021. Formeel zal dit besluit in het college van 24 november worden bekrachtigd. Het college heeft vertrouwen in Brander en ziet uit naar de verdere samenwerking.  De selectie- en adviescommissie gaf unaniem een positief advies aan het college om Martien te benoemen tot algemeen directeur/gemeentesecretaris. Namens het college zegt burgemeester Victor Molkenboer: “Martien Brander voldoet van alle uitgenodigde kandidaten het meest aan de door het college vastgestelde profielschets. Een beoordelingsassessment heeft dit uiteindelijk ook bevestigd.”
 

Brander kijkt hier ook naar uit: “De laatste jaren ben ik echt verknocht geraakt aan Woerden. Daar wil ik me graag voor een langere periode aan blijven verbinden en voor inzetten.”
Eerder was Martien Brander onder andere actief binnen de gemeente Haarlemmermeer als clustermanager gebieds-en relatiemanagement.
 Kennismaken met schilderen in Inloophuis ‘Leven met kanker’

19-11-2020

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 1 december van 10.00 tot 12.00 uur is er een schilderworkshop in Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden. De schilderworkshop is eenmaal per maand onder leiding van ervaren schilderdocenten, deze maandag door Corrie Berends.

Even vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Dat kan in Inloophuis ‘Leven met Kanker’. We werken aan de hand van voorbeelden maar zelf iets bedenken mag ook, het is voor iedereen te doen. Tijdens het schilderen staat plezier voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.
Het huis is open vanaf 9.30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Omdat het om een beperkt aantal plaatsen gaat, is aanmelden voor deze workshop nodig. Dat kan telefonisch (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ).


Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Minister Slob stelt paal en perk aan topsalarissen omroepen

19-11-2020

Van de redactie

Topbestuurders van publieke omroepen gaan vanaf 1 januari 2021 minder verdienen. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) verlaagt hun maximumsalaris met tienduizenden euro’s zodat deze binnen maatschappelijk verantwoorde grenzen valt.


Passende salarissen
Op dit moment geldt voor hen nog het algemene maximum van de Wet normering topinkomens (209.000 euro in 2021). Alle omroepbestuurders kunnen nu evenveel verdienen, ongeacht de omvang van de omroep, het bereik en het aantal leden. Minister Slob: ,,Dit is de samenleving niet goed uit te leggen. Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld. Zo is het ook in andere sectoren geregeld.’’ In de praktijk betekent dit dat zo’n 25 van de bijna 40 topbestuurders de komende jaren salaris moeten inleveren.


Vier maxima
De publieke omroepen worden voortaan verdeeld in vier verschillende categorieën met bijpassende salarissen. In welke categorie een omroep thuishoort, hangt af van de complexiteit ervan. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar het bereik van de omroep en het aantal leden. Hoe complexer, hoe zwaarder de bestuursfunctie en hoe hoger het maximumsalaris. Het gaat in 2021 om 148.000 euro voor bestuurders van bijvoorbeeld PowNed en Omrop Frylân, 176.000 euro voor onder meer NTR en Omroep Brabant en 193.000 euro voor EO, MAX, STER en VPRO.


Afbouwen salarissen
De salarissen van zittende bestuurders die straks de nieuwe grenzen overschrijden, moeten in maximaal 7 jaar worden afgebouwd. Nieuwe topbestuurders vallen direct onder de verlaagde maxima. Het verlagen van de maximumsalarissen is een onderdeel van de plannen van minister Slob om het publieke bestel toekomstbestendig te maken.Meer ruimte voor zonnestroom op het net door afspraken netbeheerders en zonsector

19-11-2020

Van de redactie

Terwijl netbeheerders de komende jaren fors investeren in verzwaring van het elektriciteitsnet, is het zaak de beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te benutten. In het convenant Zon Betaalbaar op het Net, dat vandaag door Netbeheer Nederland en Holland Solar aan minister Wiebes is aangeboden, staan afspraken die hieraan bijdragen. Door grootschalige zonprojecten voortaan aan te sluiten op 70% van de piekcapaciteit, ontstaat meer ruimte voor zonnestroom en kunnen duurzame energieprojecten sneller op het elektriciteitsnet worden aangesloten.


Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt rap toe. Zo laat het jaar 2019 een forse toename (2.265 MW) van zonne-energie zien. Dat zijn grofweg 7.5 miljoen zonnepanelen die in 2019 zijn geïnstalleerd (uitgaande van gemiddelde panelen van 2m₂ en een vermogen van 300Wp). Om die groei aan te kunnen investeren netbeheerders de komende tijd op grote schaal in netverzwaringen. Tot die tijd moet het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk worden benut, om lokaal ruimte te behouden om nieuwe duurzame energieprojecten aan te sluiten en de systeemkosten te verlagen.
 

Aansluiten op 70% van de piekcapaciteit
In het convenant ‘Zon Betaalbaar op het Net’, dat vandaag werd aangeboden aan minister Wiebes en Ed Nijpels, spreken Netbeheer Nederland en Holland Solar af grootschalige zonprojecten voortaan aan te sluiten op 70% van het paneelvermogen. Hierdoor kan het elektriciteitsnet efficiënter worden benut en ontstaat meer ruimte om duurzame energieprojecten aan te sluiten op plekken waar die ruimte schaars is. Dit is een verandering ten opzichte van de huidige werkwijze: netbeheerders rekenen nu nog met het maximale vermogen van een zonnepaneel (piekcapaciteit) om te bepalen of er voldoende ruimte (transportcapaciteit) is op het elektriciteitsnet om projecten te kunnen aansluiten. Het komt in de praktijk echter sporadisch voor dat de zon zo hard schijnt dat het volledige vermogen van een zonnepaneel wordt benut. Een productiepiek van boven de 70% komt jaarlijks maar zo’n 3% van de tijd voor.
 

Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat: “de energietransitie stelt ons voor de uitdaging om niet alleen meer duurzame energie in Nederland op te wekken, maar ook zo’n manier dat we deze energie op een goede manier kwijt kunnen op ons elektriciteitsnet. En dat is nog best een uitdaging. Het is dan ook goed dat netbeheerders in samenwerking met de zonnesector en energieproducenten met goede oplossingen komen die hieraan bijdragen.”
 

Over het convenant
Het convenant is ondertekend door Netbeheer Nederland en Holland Solar. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en diverse (regionale) netbeheerders zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het convenant. Meer toezicht op naleving coronamaatregelen in drukke winkelgebieden

19-11-2020

Van de redactie

De detailhandel verscherpt op verzoek van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Keijzer (EZK) het toezicht in winkelgebieden om de naleving van coronamaatregelen nog beter op orde te krijgen. Bij drukte in winkels en in winkelgebieden wordt ingegrepen door de winkeliers, hierbij worden zij zo nodig ondersteund door BOA’s en politie.
 

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland hebben winkeliers en winkelmedewerkers hard gewerkt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Toch ziet het kabinet dat een extra stap nodig is om het virus de komende tijd onder controle te krijgen en te houden. Veilig winkelen speelt daarbij een belangrijke rol, zeker in de drukke decembermaand. In overleg met VNO-NCW, MKB-Nederland en de brancheorganisaties in de detailhandel is door de bewindslieden afgesproken dat de detailhandel en overheid er samen voor zorgen dat de maatregelen in de winkels beter worden nageleefd en de omgeving van de winkels veilig is.


De detailhandel stelt een private toezichthouder aan om ervoor te zorgen dat winkelbezoekers en winkelmedewerkers de maatregelen uit het protocol ‘veilig winkelen’ naleven. Als de richtlijnen en afspraken niet worden nagekomen kan de private toezichthouder een beroep doen op de lokale overheid om de naleving af te dwingen, bijvoorbeeld door de inzet van BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren).

 

Nederland telt ongeveer 2500 winkelgebieden, dit zijn zowel winkelstraten in binnensteden, als (wijk)winkelcentra en woonboulevards.  Deel bedrijven aarzelt met voorbereidingen Brexit

19-11-2020

Van de redactie

Nederlandse bedrijven zijn onzeker over de afloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw partnerschap. Een derde van hen wacht daarom met het treffen van voorbereidingen op de gevolgen van de Brexit. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 572 bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het VK.
 

Of de EU en het VK nu een akkoord bereiken of niet, per 1 januari 2021 zullen er nieuwe regels gaan gelden voor het zakendoen met het VK. Iets minder dan de helft van de bedrijven met een directe handelsrelatie (47%) stelt redelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van de Brexit. Dit aantal is nagenoeg gelijk gebleven aan de vorige meting in april 2020.
 

Ruim de helft van de bedrijven die direct zakendoen met het VK vindt het belangrijk om zich op de gevolgen van de Brexit voor te bereiden (53%). Zes op de tien bedrijven (57%) geven aan zich een beetje tot zeer grote mate te hebben voorbereid, waarmee dit aandeel weinig is veranderd sinds april. Een derde van de bedrijven stelt eerst de uitkomsten van onderhandelingen af te wachten alvorens zich echt te zullen voorbereiden. Vooral bedrijven met een indirecte handelsrelatie bereiden zich (nog) niet voor op Brexit (74%), vooral omdat zij niet verwachten dat Brexit gevolgen zal hebben voor hun bedrijf.
 

Brexit en corona
Ondanks de coronacrisis blijven veel bedrijven het belang van Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk inzien. Net als tijdens de vorige meting, ziet ruim een kwart (28%) van de bedrijven Brexit nog steeds als een probleem voor hun bedrijf. De meeste bedrijven met een directe handelsrelatie geven aan dat de coronacrisis geen of weinig invloed heeft op hoe zij zich voorbereiden op de nieuwe regels (65%) of stelt het niet te weten (22%).
 

Bredere voorbereidingen
Het aandeel bedrijven met een directe handelsrelatie met het VK dat zich in zeer grote of behoorlijke mate op Brexit voorbereidt blijft sinds 2019 stabiel rond de 30%. Maar uit het onderzoek blijkt deze groep zich vaker in de volle breedte voor te bereiden. Bedrijven maken vaker dan voorheen afspraken over leveringsvoorwaarden, prijzen, afspraken met transporteurs, en doen vaker de Brexit Impact Scan.
 

Verwachtingen lopen uiteen
Iets meer dan de helft van de bedrijven die direct zakendoen met het VK (54%) hoopt op een bredere deal, inclusief afspraken over allerlei aspecten van economische samenwerking, al lopen de verwachtingen over wat de uitkomst zal gaan zijn sterk uiteen. Slechts 5% denkt dat een bredere deal mogelijk zal zijn. Een groter aandeel bedrijven verwacht dat er geen akkoord zal komen (26%), verwacht een beperkt akkoord (23%) of weet het niet (23%).
 

Aflopen overgangsperiode
Aan het einde van het jaar loopt de overgangsperiode voor Brexit af. Akkoord of geen akkoord, per 1 januari zullen er nieuwe regels gaan gelden voor het zakendoen met het VK. Zo zullen er sowieso grensformaliteiten gaan komen. Ondernemers kunnen nu al veel doen om zich goed voor te bereiden. Dit zal helpen bij het tegengaan van oponthoud wanneer de regels ingaan. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. En door zich goed te laten informeren door de Britse overheid over regels en formaliteiten die in het VK zullen gaan gelden.


Voor tips en meer informatie kunnen ondernemers terecht op www.brexitloket.nl. Hier kunnen zij de Brexit Impact Scan invullen om te kijken welke maatregelen zij nu al kunnen en moeten treffen. De Rijksoverheid roept ook ondernemers die al voorbereidingen getroffen hebben op om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.Mondkapje verplicht vanaf 1 december

19-11-2020

Van de redactie

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
 

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies.
 

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens
De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.
 

Onderwijs
In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.
 

Contactberoepen en zorgverleners
Bij contactberoepen is de anderhalvemeter-maatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen.
 

Uitzonderingen
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.
 

De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die door de ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (J&V) en Ollongren (BZK) naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan. Op basis van de tijdelijke coronawet heeft het Parlement zeven dagen om zich over deze regelingen te buigen. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.Minstens 7,5 procent woningvoorraad Zuid-Holland aardgasvrij

19-11-2020

Van de redactie

Met iets minder dan 30 jaar tot de eindstreep van het klimaatakkoord, is momenteel ten minste 7,5 procent van de woningen in Zuid-Holland aardgasvrij. Wel zijn er grote verschillen per gemeente wat betreft de energietransitie. Zo is Capelle aan den IJssel koploper; hier wordt namelijk al minstens 29,2 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, dat de huidige stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in Nederland in kaart bracht.
 

Capelle aan den IJssel, Leiden en Rotterdam koplopers energietransitie
 

Niet elke gemeente in Zuid-Holland is even ver met de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Op het gebied van warmtetransitie staat Capelle aan den IJssel op kop, maar ook in Leiden (21,2 procent) en Rotterdam (17,7 procent) zijn relatief veel huizen van het gas af. De koplopers hebben dit grotendeels te danken aan het feit dat zij ervoor kozen om woningen op het warmtenet aan te sluiten in plaats van het gasnet. Nieuwkoop is koploper als het op warmtepompen aankomt, tenminste 2,7% van alle koopwoningen heeft hier een warmtepomp.


 

De gemeente Schiedam moet de grootste stappen maken om de klimaatdoelen te halen. Hier wordt namelijk minstens 0,1 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. De voortgang per gemeente is te lezen op https://www.vattenfall.nl/duurzame-energie/geef-gas-op-groen/aardgasvrij/


Stadsverwarming meest gebruikte alternatief van aardgas
Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen bijna alle huizen voor 2050 van het aardgas af moeten. Van alle woningen wordt in Zuid-Holland 7,1 procent verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse cv-ketels op gas waarmee 50 tot 80 procent CO2-uitstoot wordt bespaard. De warmtepomp is momenteel in minstens 0,4 procent van de huizen geïnstalleerd. 


Andere uitdaging voor steden en platteland
De uitdaging van de warmtetransitie ligt met name in de diversiteit van het Nederlandse woningaanbod. Hoe en waar mensen wonen bepaalt de mogelijkheden; er is dus niet één oplossing. Zo kan een warmtenet voor nieuwbouwwijken een uitkomst zijn, maar is aansluiting op het warmtenet in landelijke gebieden weer moeilijker dan in dichtbebouwde stedelijke gebieden en liggen individuele oplossingen meer voor de hand. Ook in de steden zijn grote stappen nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. 
 

Arno van Gestel, commercieel directeur Warmte bij Vattenfall Nederland: “In de warmtetransitie in de gebouwde omgeving is ontzettend veel klimaatwinst te behalen door woningen en bedrijven aardgasvrij te maken en duurzaam te verwarmen. Er is veel behoefte aan betaalbare alternatieven voor aardgasvrij wonen voor verschillende typen gebouwen en woonomgevingen. Als Vattenfall zijn we actief in de warmtetransitie: we investeren in warmtenetten en de verduurzaming daarvan, we ontwikkelen warmtepompen en sinds kort bieden we onze klanten ook groen gas aan. Zo willen we via verschillende routes bijdragen aan de versnelling van de warmtetransitie.”  School op Seef certificaat uitgereikt aan de Verhoeff-Rollmanschool

18-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 18 november 2020 is het School op Seef certificaat uitgereikt aan de Verhoeff-Rollmanschool in Bodegraven. Het verkeersveiligheidslabel wordt toegekend door de Commissie Certificering SCHOOL op SEEF. Het certificaat is drie jaar geldig. Hierna dient de school opnieuw een verzoek voor het verkeersveiligheidslabel in te dienen. Een onafhankelijke adviseur bezoekt de school en verricht de toetsing. Na een positief resultaat reikt de gemeente het label uit. 

De Verhoeff-Rollmanschool is getoetst op de vier pijlers van het programma:
* theoretische en praktische verkeerseducatie, waaronder fietslessen voor de kinderen;
* een structurele en planmatige organisatie;
* communicatie met ouders;
* een veilige schoolomgeving en ‘school-thuis’ routes.


Wethouder Nieuwenhuizen heeft de school het certificaat overhandigd
 

Het is de derde keer dat het verkeersveiligheidslabel uitgereikt is. De eerste keer was in 2014. De Verhoeff-Rollmanschool is er trots op dat ze 21 van de 21 punten gehaald heeft en zo een verkeersveilige school zijn! 

 2248 zonnepanelen voor de gemeente op het dak van Koemans Verpakkingen

18-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Wethouder Kees Oskam en directeur John Koemans bekrachtigden vorige week hun overeenkomst om 2248 zonnepanelen voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op het dak van Koemans Verpakkingen te plaatsen. “In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben we steeds meer aandacht voor duurzaamheid,” vertelt Oskam als wethouder met duurzaamheid in portefeuille. “We zoeken continue naar duurzame oplossingen.” Zo werd bij het pand van Koemans Verpakkingen de kans gezien om zonnepanelen te plaatsen op het dak van het bedrijf.Met deze samenwerking wordt invulling gegeven aan het verder verduurzamen van de gemeente. Er zijn op het dak van het bedrijf 2284 zonnepanelen geplaatst, die naar verwachting per jaar 531 MWh - megawatt-uur - aan energie op gaan brengen. “Hiermee kunnen we weer een mooi deel van het energieverbruik in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk dekken,” vervolgt Oskam. “Om een beeld te geven: met 531 MWh kunnen we de volgende voorzieningen draaiend houden: de openbare verlichting in Reeuwijk, Waarder en Driebruggen, plus alle verkeerslichten in de gemeenten, plus alle bruggen, plus de fonteinen in Bodegraven, plus de markt in Reeuwijk, plus het monument in Waarder en dan ook nog de aula van begraafplaats Vredehof in Bodegraven. Dat allemaal samen verbruikt zo ongeveer de hoeveelheid energie die we met deze zonnepanelen, op het dak van Koemans Verpakkingen, op gaan wekken.”


Koemans Verpakkingen BV is een wereldwijd actief familiebedrijf dat gespecialiseerd is in industriële verpakkingsmaterialen voor de food- en non food sector. Het bedrijf heeft een historie die terug gaat tot 1926 en is sinds 2018 in Bodegraven-Reeuwijk gevestigd. Directeur John Koemans vertelt over de samenwerking met de gemeente: “Ik vind het een uniek partnership dat een bedrijf zijn dak ter beschikking stelt aan de gemeente waar zij zich heeft gevestigd. Dit is een typische voorbeeld van 1 + 1 = 3; niet alleen ons bedrijf en de gemeente hebben hier baat bij, dit is natuurlijk vooral ook heel voordelig voor ons milieu!”


De gemeente is blij met de gelegenheid die Koemans Verpakkingen biedt voor deze duurzame samenwerking. Daarom heeft de gemeente op datzelfde dak 288 extra zonnepanelen gerealiseerd, waarmee Koemans Verpakkingen in de eigen energiebehoefte kan voorzien.Uitreiking gids ‘Monumenten in Bodegraven- Reeuwijk’

18-11-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op vrijdag 20 november 2020 om 12:30 uur reikt wethouder Jan Leendert van den Heuvel officieel de eerste exemplaren van de gids ‘Monumenten in Bodegraven-Reeuwijk’ uit. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus verloopt deze uitreiking digitaal. Aan wie de gids wordt uitgereikt en waarom, is nog een verrassing. 


In de gids ‘Monumenten in Bodegraven-Reeuwijk’ staat een aantal rijks- en gemeentelijke monumenten, cultuurhistorische waardevolle panden en beeldbepalende objecten die gemeente Bodegraven-Reeuwijk rijk is, uitgelicht. Met hun bijzondere verhalen en foto’s van toen en/of nu. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel: “Het is een prachtige verzameling van verhaal en beeld geworden die de lezer meeneemt in betekenisvolle momenten uit het verleden. Momenten die tot op de dag van vandaag hun invloed op de wereld om ons heen hebben. Monumenten leren ons op die manier eigenlijk allerlei zaken over ons bestaan en waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Laat het ook een inspiratiebron zijn voor een mooie wandel- of fietsroute, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.”


De gids is verkrijgbaar op verschillende punten in de gemeente. Een actueel overzicht zal vanaf vrijdag 20 november geplaatst worden op de website van Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk (deze link gaat vrijdag 20 november live).
 Gemeentenieuws week 47

18-11-2020

Van de redactie

Laatste winnaars van raampostercampagne bekend!
De afgelopen weken zijn er in Bodegraven-Reeuwijk steeds meer posters met Galliërs verschenen achter de ramen van onze inwoners. Als onderdeel van onze lokale coronacampagne was er met het ophangen van de raamposter wekelijks een lokale dinercheque ter waarde van 50 euro te winnen. De campagne liep deze week af en daarmee zijn ook de laatste winnaars bekend. 

En de dinercheque gaat naar…
In deze laatste weken (week 44 t/m 46) van de campagne mogen we de volgende inwoners blij maken met een dinercheque: Beatrix Slappendel, Karel Vlasveld, Gert-Jan Slappendel en Gerben Glas. Van harte gefeliciteerd! We sturen de dinercheque zo snel mogelijk naar jullie toe en wensen jullie veel (eet)plezier!


Samen sterk blijven
Hoewel de actie met dinercheques afgelopen is, kunt u nog steeds een raamposter ophangen. Het coronavirus is nog steeds onder ons, helaas. Met deze raampostercampagne willen we mensen bewust blijven maken dat we samen vechten tegen het coronavirus zodat het aantal besmettingen terugloopt. Heeft u nog geen poster? De posters zijn af te halen bij het Evertshuis, een paar winkels in Bodegraven en de cafetaria in Driebruggen. Weet u daarnaast nog een goede plaats om deze poster af te halen? Laat het ons weten via e-mail communicatie@bodegraven-reeuwijk.nl.
Samen krijgen we het coronavirus onder controle. Helpt u ook mee?


Verkeersremmers in Waarder
 65 jaar Treur Kaas!

18-11-2020

Van de redactie

Woerden - 2020 is een bijzonder jaar voor Treur Kaas. Dit jaar bestaat het familiebedrijf precies 65 jaar. In 1955 startte E.M. Treur de kaasgroothandel. Hij verruilde de melkemmer voor het kaasmes en begon in de Havenstraat in Woerden met het verhandelen van kaas. In 65 jaar tijd is 4 maal van pakhuis gewisseld om de hoeveelheid kaas te kunnen verwerken en inmiddels staat al een tijdje de tweede generatie aan het roer; Daan en René Treur. In 2015 deed de derde generatie zijn intrede in het bedrijf. Dankzij de ijver van de familie Treur en de gedreven werknemers bij Treur Kaas is het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is. Samen verantwoordelijk voor succes; ieder zijn kracht! Leverancier van unieke Hollandse kaasmerken die zowel Nederlandse als buitenlandse klanten voorziet in de lekkerste kaas; compagnons in kaas.Om dit jubileumjaar te vieren is er een speciale jubileumkaas ontwikkeld: “Erfgoed 1955”. Dit is met body. Rijk van smaak, lekker romig en met pit! Gemaakt van koemelk van de MRIJ (Maas-Rijn-IJssel- een kaas ras) koe en gerijpt met liefde en vakmanschap. Deze jubileumkazen worden als cadeau aangeboden aan alle klanten om samen het jubileum te vieren en om ze te bedanken voor de (soms jarenlange) samenwerking. Want zonder klanten is het allemaal niet mogelijk. Tevens heeft Treur Kaas recentelijk haar nieuwe huisstijl gelanceerd door middel van de geheel vernieuwde
 website. Op de site vind je informatie over het bedrijf, het assortiment, de verkooppunten, heerlijke recepten en meer! www.treurkaas.nlWeek tegen kindermishandeling vraagt aandacht van omstanders voor misstanden

18-11-2020

Van de redactie

 “Je kunt altijd wat doen” 
 

Woerden - Een veilig thuis is voor veel kinderen geen vanzelfsprekendheid. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Jaarlijks sterven naar schatting nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen de ogen opent en in actie komt. De Week tegen Kindermishandeling vraagt hier van 16 tot en met 22 november aandacht voor. En richt zich dit jaar dus speciaal op omstanders.


Kindermishandeling
Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt. Kindermishandeling is niet alleen fysiek geweld. Het komt ook voor dat ouders, verzorgers of andere volwassenen een kind geestelijk pijn doen. Of ouders die elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen waar het kind getuige van is. In veel gevallen gebeurt dit niet opzettelijk, maar bijvoorbeeld vanuit onmacht of radeloosheid. Al deze vormen van geweld tegen een kind hebben grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.


Wat kun je doen?
Maak jij je zorgen om een kind? Kom in actie, want er is altijd iets wat je kunt doen. Oók als je twijfelt.
Iedereen ziet weleens iets gebeuren of hoort iets dat een signaal kan zijn van kindermishandeling.
Een eerste stap is om je zorgen te delen. Misschien weten anderen wat er aan de hand is. Je kunt ook het gezin steunen door te vragen hoe het eigenlijk thuis gaat. Bied een luisterend oor of een helpende hand.
Is praten geen optie? Of kom je niet verder? Vraag advies of hulp bijvoorbeeld bij iemand in de buurt, op school, het consultatiebureau, de huisarts of WoerdenWijzer (www.woerdenwijzer.nl of bel 0348 - 428 600). Deze organisaties kunnen je verder helpen.
Je kunt ook gratis en anoniem bellen met Veilig Thuis (0800 2000). Dat is het landelijke advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt ook laagdrempelig chatten via www.veiligthuis.nl.
Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt.

Week tegen Kindermishandeling
Van 16 tot en met 22 november is het de Week tegen Kindermishandeling. In deze week wordt, verspreid door het land, op verschillende manieren aandacht gevraagd voor kindermishandeling. De gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht en Woerden organiseren in deze week twee keer de webinar ‘Signaleren van kindermishandeling’ voor alle professionals en vrijwilligers die met ouders en/of kinderen werken. Landelijk lanceert Veilig Thuis in deze week de campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’.


Wethouder Arjan Noorthoek steunt deze campagne: “Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Ieder slachtoffer van kindermishandeling is er een teveel. Ieder kind heeft recht op een veilig thuis en daarom is het belangrijk om hier blijvend aandacht aan te schenken. Daarbij is het van levensbelang dat mensen in de omgeving van een kind, signalen van mishandeling, verwaarlozing of misbruik opmerken. Dat ze actie durven te ondernemen en weten hoe ze kunnen handelen. Want een kind durft er niet altijd zelf over te praten. Dus denk niet ‘ik doe niets want misschien heb ik het wel mis’. U kunt altijd wat doen, ook als u twijfelt. Zoek advies en hulp van de professionals die voor u klaar staan.”
 Eerste uitgave ARWE Gallery

18-11-2020

Van de redactie

Gouda – De eerste publicatie van de Gallery is een feit. Een mooie uitgave waarin Tomas Baker Feijo, Helen Anna Flanagan, Matthijs Jeuring, Thomas Meijerman en Jaehun Park vertellen over hun inspiratie, uitgangspunten en artistieke visie.

In dit uiterst roerige jaar zijn wij afgelopen zomer van start gegaan met een nieuwe galerie voor actuele kunst, de ARWE Gallery in het centrum van Gouda. Tegen de stroom in zou je kunnen zeggen, want de start viel precies in een periode waarin afstand, verminderde aantallen bezoekers en zelfs tijdelijke sluiting door lockdown maatregelen van de overheid gemeengoed was en nog steeds is. Dat geldt zeker ook voor kunstenaars die deze zomer een opleiding of verdiepingstraject hebben afgerond. Voor hun het moment om iedereen te laten zien waar je staat als kunstenaar. Dat moment is voor de meeste pas afgestudeerden stilletjes voorbijgegaan. Hier en daar zijn er weliswaar fysieke shows geweest, maar ook tijdens die momenten hebben de kunstenaars, door alle regels en tijdsloten, niet de kansen gekregen die er anders waren in tijden zonder corona. Het is daarom dit jaar extra bijzonder om de eerste Here We Are Nowexpositie te kunnen organiseren. Als extra hebben wij een mooie uitgave gemaakt die te koop is in de gallery, maar ook als extra aanvulling op de portfolio wordt meegegeven aan de kunstenaars.

Zaterdag 28 november is iedereen welkom om meer te horen over deze uitgave en kun je de expositie Here We Are Nowbezoeken. Je kunt een bezoek plannen via de website ARWE.Gallery en via onze facebookpagina.

Bezoekers van de presentatie krijgen het eerste exemplaar gratis mee. Daarna is deze uitgave voor 10 euro o.a. te koop in de gallery

De expositie Here We Are Nowis verlengt tot 12 december.
Jeruzalemstraat 4, 2801 JE Gouda
 Partij voor de Dieren wil jachtstop vanwege vogelgriep

18-11-2020

Van de redactie

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft Gedeputeerde Staten gevraagd de jacht op watervogels stil te leggen. Dit om de verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. De Veiligheidsregio Fryslãn roept al op om gebieden met watervogels met rust te laten om te voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreidt. Daarnaast kost het vogels die ziek zijn energie om beter te worden. Het regelmatig opjagen van vogels verlengt daarmee aanwezigheid van vogelgriep in een wilde populatie.


Vogelgriep is een zoönose, een dierziekte die kan overslaan van dier op mens. Zo’n ziekte is dus niet alleen gevaarlijk voor dieren, maar ook voor mensen. Zeker als het virus muteert, wat al het geval is.[1] Het kan zelfs van mens op mens worden overgedragen. Ook in Zuid-Holland zijn vogels met het vogelgriepvirus aangetroffen, maar dit heeft nog niet geleid tot een oproep om gebieden met watervogels met rust te laten. Deze oproep moet zich niet beperken tot wandelaars, maar moet zeker ook gericht zijn aan jagers, vindt de Partij voor de Dieren.


De partij vraagt het provinciebestuur of zij de zorg voor het gevaar van besmetting van dier op mens delen en hoe zij het gevaar voor de mens inschatten van de vogelgriep. De partij wil daarom dat de provincie de hobbyjacht gedurende de periode dat de vogelgriep heerst verbiedt om verspreiding van het vogelgriepvirus zo veel mogelijk te voorkomen. Dat verbod zou ook moeten gelden voor de jacht waarbij gebruik wordt gemaakt van vrijstellingen en ontheffingen. De Wet natuurbescherming biedt hiertoe mogelijkheden en is tevens vanuit het oogpunt van veiligheid voor alle inwoners van Zuid-Holland, mens en dier, zeer wenselijk.


Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Er is ook in Zuid-Holland weer vogelgriep aangetroffen. Vooral dichte populaties van dieren in de intensieve veehouderij blijken bijzonder vatbaar te zijn voor het virus. Dieren in het wild zijn sterker, omdat hun genetische diversiteit veel breder is. De overdracht van zoönosen als de vogelgriep, maar ook andere zoönosen als varkensgriep en Q-koorts, is een reden om de intensieve veehouderij aan banden te leggen. Daarnaast wordt er enorm veel gejaagd in deze maanden. Zo is de hobbyjacht opengesteld: jagers mogen voor hun plezier wilde eenden, hazen, konijnen, fazanten en houtduiven doorschieten. Daarnaast wordt er gejaagd op onder meer ganzen, vossen, kraaien en kauwen. Jagers verstoren (water)vogels, waardoor er een groter gevaar is van verspreiding van het virus. Daarom is het in het belang van de veiligheid verstandig de jacht voorlopig op te schorten.”Taskforce werkt langer door om achterstanden asielaanvragen weg te werken

18-11-2020

Van de redactie

De speciale taskforce die een achterstand van 15.350 asielaanvragen moet wegwerken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat ook na het einde van dit jaar nog door. Door een aantal tegenslagen, waaronder de maatregelen tegen corona, opstartproblemen en doordat de afhandeling onder meer omwille van de vereiste zorgvuldigheid niet verder versneld kan worden, is meer tijd nodig. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.


Ondanks de genoemde tegenslagen, zijn inmiddels circa 6.500 zaken van de achterstand afgehandeld. De verwachting is dat daar voor de jaarwisseling nog circa 1.500 zaken bijkomen, waardoor voor het einde van het jaar circa 8.000 zaken zijn afgehandeld. Dat houdt in dat een even groot aantal asielzoekers, die vaak lang moesten wachten, de afgelopen maanden duidelijkheid heeft gekregen over hun aanvraag. Zij kunnen zich nu gaan richten op integratie of terugkeer.


Voortzetting in 2021
De overige zaken moeten komend jaar worden afgehandeld. Een deel daarvan (circa 2.500) is dermate complex dat dit de expertise van zeer ervaren IND’ers vereist. Het gaat dan bijvoorbeeld over bekeerlingen of LHBTI-aanvragen. De inschatting van de taskforce is vooralsnog om medio 2021 klaar te zijn, mits corona de processen niet verder beïnvloedt.


Onverminderde inzet
Volgens Broekers-Knol is dit voor de groep nog wachtende asielzoekers bijzonder pijnlijk. De onverminderde inzet van de taskforce blijft er dan ook op gericht om de langwachtende asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun aanvraag. Deze groep wachtenden wordt per brief geïnformeerd over de stand van zaken van de taskforce en de afhandeling van hun aanvraag.


Opbrengst
Ondanks dat de taskforce nog niet alle zaken heeft kunnen behandelen, ziet de staatssecretaris meerwaarde van de werkwijze. Zo had de IND zonder inzet van de taskforce nog voor een onvoorziene periode te maken gehad met grote achterstanden. Dat had er ook aan bijgedragen dat op nieuwe zaken niet binnen de termijn besloten hadden kunnen worden. Verder zijn de werkprocessen verbeterd, waardoor nu centraal kan worden gepland, schriftelijk horen mogelijk is en delen van het werk kunnen worden uitbesteed. Broekers-Knol laat de werkwijze evalueren, waardoor de IND de werkprocessen op termijn structureel kan verbeteren.


Dwangsommen
Ook is bij een deel van de zaken voorkomen dat een asielzoeker via de rechter een dwangsom had kunnen krijgen. De IND heeft dit jaar tot nog toe 11,5 miljoen euro uitgekeerd en verwacht dat daar voor de jaren 2020 en 2021 nog 32 miljoen euro bij komt. De eindstand van deze kostenpost is nog niet bekend (dwangsommen worden pas uitgekeerd na de afhandeling van een aanvraag), maar werd eerder in totaal geschat op circa 70 miljoen euro. De staatssecretaris heeft inmiddels ook de wet tijdelijk aangepast, waardoor in nieuwe zaken geen dwangsom meer kan worden opgelegd. Een permanente wet wordt zo snel mogelijk aangeboden aan.Sparen voor historische plaatjes bij Jumbo Langerak

17-11-2020

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf woensdag 18 november kun je bij Jumbo Langerak sparen voor historische plaatjes uit Bodegraven. Deze stickers kun je verzamelen in een album, waarin diverse feiten over het vroegere Bodegraven worden beschreven. Zo wordt bijvoorbeeld de brand in 1870 besproken, is het oude centrum van het Kaasdorp te zien en worden diverse oude schoolfoto’s getoond. Het boek bestaat uit diverse onderwerpen, zoals sport, industrie, kerken en nog veel meer. Een prachtig item om te sparen, voor jong en oud! De spaaractie is in samenwerking met de Stichting Historische Kring Bodegraven opgezet.

Hoe kun je sparen?
Bij iedere €10,- aan boodschappen krijg je een pakketje met stickers. In totaal zijn er 341 plaatjes om te sparen. Het album is gratis op te halen bij de servicebalies in de winkels. Om goed van start te gaan, krijgt iedereen een gratis pakketje stickers geleverd bij de krant. Spaar je ook mee? Blijf in beweging met SenW

17-11-2020

Van de redactie

Driebruggen - In de week van 23 november gaan de Buurtsportcoaches weer leuke activiteiten organiseren!
 

Buitensportmiddag in Driebruggen
Weer of geen weer….sporten kan altijd! Op woensdag 25 november organiseren een buitensportmiddag op het voetbalveld van WDS in Driebruggen. Wilt uw kind meedoen tijdens deze plezierige middag? Iedereen gaat op spelenderwijs sporten met vriendjes en vriendinnetjes. Lekker gek doen en plezier maken!  De middag is van 14:30 – 16:00 uur bij Voetbalvereniging en voor iedereen tussen de vier en twaalf jaar! Er is plek voor 30 kinderen en deze middag is onder voorbehoud van de corona maatregelen en het (nood)weer.
 

It’s game time!
Speelt uw kind graag spelletjes met zijn/haar vriendjes? Op vrijdag 27 november organiseren zij van 15:00 uu t/m 17:00 uur een sportieve middag met spelletjes in de gymzaal in Nieuwerbrug voor kinderen van zes t/m twaalf jaar. Ze doen spelletjes, zoals Master Mind en Pac Man tikkertje. Er is plek voor 20 kinderen, dus wacht niet te lang met inschrijven! 

Schrijf je nu in via de website: www.senw-br.nl !
 Ronald van Assen lanceert fairytale fantasy

17-11-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - 28 november 2020 verschijnt het nieuwste boek De tranen van de eenhoorn van Ronald van Assen. Tijdens het online BOEK10 Event wordt de fairytale fantasy De tranen van de eenhoorn van Ronald van Assen gelanceerd. De tranen van de eenhoorn is een spannend en soms ontroerend verhaal waarin alles draait om klassieke fantasy thema’s als de strijd tussen goed en kwaad, opoffering en vriendschap.

De tranen van de eenhoorn
De bevolking van Invisia staat op het punt te worden uitgeroeid. Legers afzichtelijke wezens trekken op naar de hoofdstad Amarena. Als de troonopvolgster wordt vergiftigd, is de chaos compleet. Slechts de tranen van de eenhoorn bieden uitkomst. Vier personen zetten hun leven op het spel om het kostbare vocht te bemachtigen. Als alles verloren lijkt voor de bevolking van Amarena, komt er hulp uit onverwachte hoek. Het verhaal speelt zich af in Invisia, een verborgen deel van de aarde. Invisia wordt bevolkt door bekende rassen als mensen, elfen, dwergen, aardmannen en trollen, maar ook door andersoortige wezens zoals smorgels, arachnieten en mockels. Het lijkt op de aarde zoals wij haar kennen met steden, bossen, bergen en akkers, maar pas op … in Invisia is niets wat het lijkt.


Signeeractie inwoners Bodegraven-Reeuwijk
Omdat signeren in een boekwinkel met alle corona-maatregelen lastig is, heeft Ronald een actie bedacht zodat inwoners van Bodegraven-Reeuwijk toch een gesigneerd exemplaar kunnen bemachtigen. ‘Wanneer iemand bij mij in de periode van 30 november t/m 11 december een exemplaar besteld, kom ik hem persoonlijk, gesigneerd en voorzien van een leuke attentie langsbrengen,’ aldus Ronald. Contact opnemen kan via het emailadres ronaldvanassen@hotmail.com. Een exemplaar aanschaffen via de lokale boekhandel is uiteraard ook altijd mogelijk.


Ronald van Assen
Ronald van Assen (Delft, 1971) begint op zijn veertigste, na een moeilijke periode in zijn leven, met schrijven. In eerste instantie schrijft hij op therapeutische basis, maar het schrijven geeft hem zoveel voldoening dat hij ermee doorgaat. Hij heeft inmiddels meerdere boeken op zijn repertoire staan en hij beheerst verschillende genres. Zijn boeken bevatten vaak een diepere boodschap. Veel van wat hij schrijft, is afkomstig uit eigen ervaring.
 Nieuwe welkomst- en informatieborden

17-11-2020

Van de redactie

Reeuwijk / Regio - De informatieborden in de natuur- en recreatiegebieden van Groenalliantie worden vervangen. Inmiddels zijn er op verschillende plekken nieuwe informatieve- en welkomstborden te zien o.a. in de Krimpenerhout, het Loetbos en het Gouwebos. De andere gebieden volgen de komende tijd.

De oplettende bezoeker heeft het misschien al gemerkt, bestaande informatieborden zijn in de natuur- en recreatiegebieden van Groenalliantie verwijderd. Inmiddels zijn er op verschillende plekken nieuwe informatieve- en welkomstborden te zien o.a. in de Krimpenerhout, het Loetbos en het Gouwebos. De aannemer is druk met het plaatsen van de borden, ook in de Reeuwijkse Hout, Elfmorgen, Twaalfmorgen, de Goudse Hout, ’t Weegje en de Oostpolder. 

Ga mee op avontuur
De welkomst- en informatieborden komen bij de toegangspoorten van de natuur- en recreatiegebieden en geven bezoekers informatie en tips over de natuur en de omgeving en geeft ook de geldende spelregels weer. Op iedere plek worden drie parels uitgelicht, elke ‘parel’ heeft een ander doel, zoals actief beleven, natuur en educatie. Op het bord staat ook een oriënterende kaart, hierop is in één oogopslag helder duidelijk wat er buiten allemaal te zien en te beleven is. Met de nieuwe bebording wil Groenalliantie ook bekendheid geven aan andere Groenalliantie gebieden, ook hier is namelijk veel te ontdekken.
 

Vernieuwen informatievoorziening
Alweer een aantal jaar geleden heeft het bestuur van Groenalliantie onderkend dat de inrichting van haar gebieden niet meer aansloot bij de wensen van de huidige recreant. Sinds die tijd is er door Groenalliantie, samen met de Provincie Zuid-Holland, geïnvesteerd in een Kwaliteitsimpuls. Een onderdeel daarvan is het vernieuwen van de informatievoorziening. Jan Vente, bestuurder van Groenalliantie en wethouder van de gemeente Krimpenerwaard zegt daarover enthousiast: “Met de nieuwe informatievoorziening kunnen de bezoekers beter de weg vinden in onze terreinen en beter zien waar de bijzondere plekken zijn, die je echt niet mag missen”.
 

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie
De Kwaliteitsimpuls heeft als doel recreatiegebieden aantrekkelijker te maken voor bezoekers, zodat zij er meer kunnen doen, beleven en zien. In het ene gebied volstaat een kleine opknapbeurt, elders staan aanzienlijke veranderingen op stapel. Groenalliantie Midden-Holland is eigenaar van de recreatiegebieden en opdrachtgever voor de Kwaliteitsimpuls. Staatsbosbeheer staat als beheerder van de recreatiegebieden aan de lat voor de uitvoering. We werken samen met andere partijen om projecten gezamenlijk te realiseren en/of te onderhouden.
 

Herkenbare huisstijl
De nieuwe borden zijn gefabriceerd door Orionis uit Middelburg, een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar (zo regulier mogelijk) werk begeleidt en helpt bij hun ontwikkeling. De lay-out van de welkomst- en informatieborden is doorontwikkeld in lijn met de huisstijl van Groenalliantie.
 Huisarts Park Triangel verhuist naar stationslocatie

17-11-2020

Van de redactie

Waddinxveen – Op maandag 16 november, zijn huisarts Erik Middelveld en de projectorganisatie Park Triangel tot overeenstemming gekomen over de vestiging van de huisartsenpraktijk in de nieuwbouw bij het station. De huisarts, nu gevestigd in het Medisch Paviljoen aan de Parklaan, zal komend voorjaar verhuizen naar de nieuwbouw in Stationspark. Hier is ook het Tandheelkundig Centrum Triangel gevestigd."Ik ben heel blij dat het is gelukt. Het is een prachtige, goed bereikbare locatie waar we kunnen meegroeien met de wijk. Per 1 januari start onze nieuwe (vrouwelijke) huisarts en dan breiden we ook onze openingstijden uit tot vijf hele dagen in de week," vertelt huisarts Erik Middelveld trots. Gaan alle paramedici, nu actief in het medisch paviljoen, mee? "Dat is de volgende stap. Nu het contract rond is, kunnen we het plan verder uitwerken. De medicijnenkluis van de apotheek gaat zeker mee en met de paramedici ga ik snel in gesprek."


Ook Alexander de Vries, directeur van de projectorganisatie Park Triangel is gelukkig met deze ontwikkeling. "Een snelgroeiende wijk als Triangel verdient naast goed onderwijs ook goede gezondheidszorg. Met de komst van de huisartsenpraktijk ontstaat er met het tandheelkundig centrum een mooie ‘zorgboulevard' centraal in de wijk."

 Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 46

17-11-2020

Van de redactie

 Percentage positieve testuitslagen daalt nog niet 


Regio - In de week van 9 tot 15 november zijn 10616 personen getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 14,7% positief, opnieuw een daling in vergelijking met vorige week. Het blijft belangrijk je aan de maatregelen te houden en het aantal ontmoetingen te beperken. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen testten 1990 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 25 personen aan de gevolgen van het coronavirus.De GGD ziet opnieuw een daling van het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands Midden. Het aantal testen is ook gedaald met 6%. Toch daalt het percentage positieve testen minder hard dan verwacht. Dat is bijzonder. Voorheen was het namelijk zo dat als het aantal testen afnam, er percentueel ook minder corona werd aangetroffen. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Ten eerste kan het zo zijn dat de GGD niet langer alle coronabesmettingen in beeld heeft. Dat komt dan mogelijk doordat mensen zich niet bij de GGD maar in de commerciële teststraten laten testen. Het is mogelijk dat niet alle corona uitslagen aan de GGD worden gemeld. Zij zijn wel verplicht de positieve uitslagen aan de GGD te melden. Een tweede verklaring kan zijn dat mensen zonder klachten zich minder laten testen, terwijl mensen met klachten zich wel laten testen. De kans is dan groter dat het corona is. Het percentage positieven in de teststraten blijft dan hoog, ondanks het feit dat de GGD minder testen afneemt.


De GGD Hollands Midden blijft de cijfers monitoren en spoort commerciële teststraten aan positieve uitslagen aan de GGD te melden.

Gedragsonderzoek
Hoe gaat u om met corona? Beïnvloed het uw gedrag? Wordt het makkelijker of juist moeilijker om de regels op te volgen? De GGD Hollands Midden heeft een nieuw gedragsonderzoek uitgezet. Met dit onderzoek probeert de GGD een beeld te krijgen wat corona doet met ons gedrag en ook hoe we er fysiek en mentaal mee omgaan. Ook u kunt meedoen aan het onderzoek. Op de website van de GGD vindt u meer informatie over hoe u deel kunt nemen.


Bron- en contactonderzoek weer volledig uitgevoerd
De GGD Hollands Midden voert weer uitgebreide bron- en contactonderzoeken uit. Een aantal weken geleden waren er veel positieve besmettingen in de regio. Zoveel dat het de GGD niet lukte om alle contacten van een coronapatiënt te informeren. De patiënt moest daarom zelf zijn/haar omgeving informeren en uitleg geven over de leefregels aan de hand van een informatiepakket dat de GGD toestuurde.  Inmiddels lopen de aantallen besmetting terug, heeft de GGD meer medewerkers om het contactonderzoek uit te voeren en hebben mensen minder contacten waardoor een onderzoek minder tijd in beslag neemt. De GGD Hollands Midden start daarom weer met volledig bron- en contactonderzoek.


Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.
 Gedeeltelijke lockdown gaat verder

17-11-2020

Van de redactie

 Maatregelen blijven nodig om elkaar te beschermen 

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We adviseren nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.
 

Houden aan de basisregels
Het volhouden van de basismaatregelen blijft cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen. Wie klachten heeft, ook als ze mild zijn, blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven. Iedereen houdt anderhalve meter afstand en wie op een drukke plek is, gaat weg. Er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.
 

Steunmaatregelen en aandacht voor elkaar
Deze maatregelen hebben forse impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers, werkenden en werkzoekenden met steunmaatregelen. En er is aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen of in de financiële problemen raken. Maar het is ook belangrijk dat we ons aan de maatregelen blijven houden. Om zelf gezond te blijven en om anderen gezond te houden. En om ervoor te zorgen dat we zicht krijgen op meer vrijheden in ons dagelijks leven, zolang het coronavirus er nog is – samen zijn met familie en vrienden, samen sporten en samen naar evenementen of een restaurant gaan.
 

Vooruitzicht
Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast. Dat betekent dat sinterklaasvieringen gevierd kunnen worden, maar we houden afstand van anderen en ontvangen maximaal drie personen thuis. Maar met wat creativiteit kunnen wellicht oplossingen worden gevonden om pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes verspreid over meerdere dagen of via een digitale verbinding. Daarnaast doet Sint er goed aan om op tijd en bij voorkeur alleen zijn inkopen te doen en waar mogelijk lokaal of anders online te winkelen.

Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw. Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassing van de maatregelen.
 

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.
 

De maatregelen vanaf 19 november
Groepen:
Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag. U ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
Buitenshuis mag u met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.


Het dagelijks leven:
Reis zo min mogelijk.
Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
Hotels voor hotelgasten die er overnachten.


Uitvaartcentra.
Luchthavens voorbij de security check.


Bedrijfskantines.
Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.


Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur.
Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.
Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
Warenmarkten (de gewone weekmarkten).


Beurzen en congressen.
Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.
Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.
Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).


Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
Professionele zangers.
Kinderen tot en met 12 jaar.
Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.
Zingen als onderdeel van een demonstratie.
Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.
 

Sporten is beperkt mogelijk:
Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 

Uitgezonderd zijn:
Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
Geen publiek bij sport.


Reizen:
Voor reizen in Nederland geldt:
Reis zo min mogelijk.
Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.


Voor reizen naar het buitenland geldt:
Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk.
Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.
Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies. Digitale voorlichtingsbijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel

17-11-2020

Van de redactie

Regio - Informatiebijeenkomst over omgaan met gevolgen van een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie. Tevens gelegenheid  tot lotgenotencontact en het stellen van vragen.

Het thema is deze keer: Onbegrip vanuit de omgeving. Sanne Pelser, neuropsycholoog bij Basalt gaat op dit onderwerp in en zal uw vragen beantwoorden.  Het is voor mensen die een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie hebben (gehad), recent of langer geleden. Ook voor mensen met MS of Parkinson. Tevens zijn familieleden en andere geïnteresseerden welkom. Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst.


Het is op maandag 14 december 2020, 16.15-17.15 uur. De digitale inloop is vanaf 16.00 uur. De bijeenkomst is enkel digitaal te volgen. U ontvangt na aanmelding een link om deel te kunnen nemen.  Aanmelden hiervoor kan via info@transmuraalnetwerk.nl. Geef bij aanmelding uw naam, e-mailadres, telefoonnummer en het aantal personen door waarmee u de informatiebijeenkomst bijwoont.
 Stadsfilosoof Dennis de Gruijter is Gast van de Week

17-11-2020

Van de redactie

Gouda - Wat is goed en wat is waar? Over deze en andere levensvragen denken filosofen al een paar duizend jaar na. Zijn ze er al uitgekomen? Stadsfilosoof Dennis de Gruijter geeft zijn visie op Gouwestad radio. Kan hij en passant vanuit de filosofie praktische handvatten aanreiken voor het omgaan met de corona-pandemie? En wat wordt bedoeld met “frustratie-intolerantie”? Luister op zaterdag 21 november 2020 van 11 tot 12 uur naar het eerste deel van het interview en precies een week later naar het tweede.


Gouwestad Radio is te ontvangen via 97.7 (kabel), 106.2 (ether), via het digitale DAB+ en via www.gouwestad.nl. Herhalingen: zondagavond om 19 uur en woensdagochtend om 7 uur.Uitbreiding proef met buurtrechter om recht toegankelijker te maken

17-11-2020

Van de redactie

De proef met buurtrechters - waar je op een laagdrempelige manier je probleem kunt voorleggen – wordt uitgebreid. Op basis van de experimentenwet die volgend jaar ingaat, geven we mensen die een zaak aanmelden een steuntje in de rug – door de tegenpartij te verplichten mee te werken. Dat is nu nog niet het geval en daar is wel behoefte aan, zo schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer over maatschappelijk effectieve rechtspraak.

Minister Dekker:
“Het mooie aan de buurtrechter is dat je je probleem op een heel eenvoudige manier aan de rechter kunt voorleggen. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?”


Laagdrempelig en eenvoudig
Omdat niet alle partijen altijd willen meewerken, hebben buurtrechters in ons land nog maar weinig zaken behandeld. Er is behoefte om te onderzoeken of een dergelijke procedure ook goed werkt als die verplicht is. Daarom start de Rechtspraak op basis van de Tijdelijke experimentenwet rechtspleging die rond de zomer 2021 in werking treedt, een nieuwe proef waar die verplichting een onderdeel van is.


Leren van het buitenland
Aan het eenvoudiger en sneller oplossen van problemen van mensen kan ook de techniek een bijdrage leveren. Dat kan door digitalisering én door het inrichten van een nieuw soort digitale procedure.


Minister Dekker:
“Mensen met een probleem willen niet persé een rechtszaak, maar een oplossing. En dan het liefst een oplossing die eenvoudig, snel en goedkoop is. We willen leren van het buitenland over hoe we dat ook in Nederland voor elkaar kunnen krijgen.”

Zo heeft Canada een verplichte online geschilbeslechting voor civiele zaken. Hierdoor vinden rechtzoekenden makkelijker informatie, worden partijen begeleid bij het bereiken van overeenstemming en krijgen rechtzoekenden als ze dat willen een beslissing van een deskundige. De gedachte achter dit systeem is dat het de toegang tot professionele geschilbeslechting eenvoudiger maakt, en dat geschillen sneller, duurzamer en tegen geringere kosten kunnen worden opgelost. Het WODC gaat onderzoek doen naar hoe het Canadese systeem is opgezet en of een dergelijk systeem voor Nederland mogelijkheden biedt.Oudere Nederlander voelt zich gemiddeld zes jaar jonger

17-11-2020

Van de redactie

 Zuid-Hollandse vijftigplusser is tevreden met gezondheidszorg, maar heeft weinig vertrouwen in coronamaatregelen 

Het overheidsbeleid ten aanzien van het coronavirus kan weinig genade vinden in de ogen van vijftigplussers: slechts 46 procent heeft vertrouwen in de coronamaatregelen van het kabinet; 36 procent heeft er expliciet géén fiducie in. Dat blijkt uit het Zorgonderzoek 2020, een kwantitatief onderzoek onder ruim 1.500 vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl.
 

Over de gezondheidszorg in het algemeen zijn vijftigplussers wél en masse tevreden (83 procent). Ook is 83 procent van de respondenten (zeer) tevreden over de eigen zorgverzekeraar. Hoe ouder, hoe tevredener men is. Wel ervaart driekwart (74 procent) de premies als erg hoog. Opvallend is dat hoger opgeleiden de zorgkosten minder vaak hoog vinden dan laag- of middelbaar opgeleiden. Regionaal zijn er ook verschillen te zien. Drentenaren (83 procent), Zeeuwen (83 procent) en Limburgers (82 procent) vinden de zorgkosten vaker te hoog dan mensen uit Gelderland (65 procent), Noord-Brabant (66 procent), Overijssel (69 procent), Utrecht (64 procent) en Zuid-Holland (68 procent). 

Eigen risico
De meeste vijftigplussers (85 procent) hebben bij hun zorgverzekering een standaard eigen risico van €385,-. Gemiddeld heeft 48 procent van de vijftigplussers het eigen risico voor dit jaar al (gedeeltelijk) opgebruikt.  Van de vijftigplussers is 80 procent aanvullend verzekerd. Dit percentage loopt op naarmate men ouder wordt. Toch is van de zeventigplussers nog steeds 15 procent níet aanvullend verzekerd. Lager opgeleiden zijn iets vaker aanvullend verzekerd dan hoger opgeleiden: 83 versus 76 procent. In Noord-Brabant (88 procent) hebben vijftigplussers vaker een aanvullende verzekering afgesloten dan mensen in Drenthe (72 procent), Gelderland (73 procent), Groningen (74 procent), Limburg (78 procent), Zeeland (79 procent) en Zuid-Holland (79 procent).
 

Switchen
Dit jaar denkt 37 procent van de vijftigplussers erover om te switchen van zorgverzekeraar; 2 procent wil dit zeker doen. Die cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar, toen 38 procent van plan was om misschien dan wel zeker over te stappen. Inwoners van Drenthe (48 procent) en Overijssel (53 procent) denken vaker aan overstappen dan mensen uit Friesland (31 procent), Gelderland (29 procent), Noord-Brabant (30 procent), Zeeland (30 procent) en Zuid-Holland (32 procent). Reden voor overstappen is vooral de hoop op een lagere premie (62 procent). Dat verschil moet dan wel fors zijn: €15,- of meer per maand, zegt 20 procent. Toch zijn vijftigplussers over het algemeen honkvast: de afgelopen vijf jaar is 74 procent van de respondenten nog niet van zorgverzekeraar gewisseld; 16 procent slechts één keer.
 

Fit
Vijftigplussers voelen zich over het algemeen fit: 52 procent van de respondenten geeft aan zich jonger te voelen dan zijn of haar eigen leeftijd. Gemiddeld voelen respondenten zich zes jaar jonger. Hoe ouder men is, hoe vaker men zich jonger voelt. Ook gunstig: 9 procent van de vijftigplussers is sinds de coronacrisis gezonder gaan eten. Slechts 5 procent is juist minder gezond gaan eten, dat zijn vaak de 50-59 jarigen (8 procent). Vooral vijftigplussers uit Zuid-Holland (10 procent), Gelderland (11 procent) en Zeeland (13 procent) zijn gezonder gaan eten. Met bewegen is het helaas minder positief gesteld: slechts 11 procent van de vijftigplussers zegt meer te zijn gaan bewegen tijdens de coronaperiode, ten opzichte van bijna een kwart (24 procent) dat juist luier is geworden. Vooral vijftigplussers uit Zuid-Holland (31 procent) en Groningen (32 procent) zijn minder gaan bewegen, in vergelijking met vijftigplussers uit Drenthe (17 procent), Friesland (14 procent), Gelderland (19 procent) en Zeeland (17 procent).
 

Over Startpagina.nl
Startpagina.nl wijst mensen al meer dan 20 jaar de weg op het internet en trekt samen met het vraag- en antwoordonderdeel GoeieVraag maandelijks ruim 4 miljoen bezoekers. Startpagina.nl biedt onder meer een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van inspiratie, vragen en antwoorden, tot specifieke aankoop.
 Proef met wapenstok voor BOA’s in januari van start in tien gemeenten

17-11-2020

Van de redactie

Vanaf uiterlijk januari krijgen start in tien Nederlandse gemeenten een proef waarbij boa’s in de openbare ruimte de beschikking krijgen over de korte wapenstok. Deze pilot zal worden uitgevoerd voor de duur van één jaar. De opgedane ervaringen en de evaluatie van de pilot dienen als input voor nieuwe regelgeving over bewapening en uitrusting van de boa’s.


De geselecteerde gemeenten voor deelname aan de pilot zijn: Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer, Zuid West Friesland. Bij de selectie voor deze pilot is o.a. gekozen voor een landelijke spreiding, waarbij rekening is gehouden met een verdeling over grootstedelijk gebied, middelgrote en kleine gemeenten/landelijk gebied waar boa`s nog niet de beschikking hebben (gehad) over de korte wapenstok.


Minister Grapperhaus:’ We vragen veel van onze boa’s. Zij verdienen onze waardering, maar ze verdienen het ook om voorzien te worden van voldoende middelen in het kader van hun veiligheid. Met deze pilot komen we tegemoet aan een wens die al langer leeft. Dit middel kan o.a. door de mogelijke preventieve werking ervan de veiligheid van de boa vergroten.


Vanzelfsprekend geldt dat de boa’s die deelnemen moeten voldoen aan de vereiste opleiding en training. Voordat in de geselecteerde gemeenten daadwerkelijk gestart kan worden met de uitvoering van de pilot, moeten de boa’s starten met (aanvullende) opleiding en training met de korte wapenstok. De evaluatie van de pilot zal worden uitgevoerd door het WODC. Los daarvan zal gedurende de looptijd van de pilot een begeleidingsgroep de voortgang van de pilot monitoren en waar nodig als vraagbaak (voor gemeenten) fungeren.


Het ministerie van JenV werkt aan een wetsvoorstel zodat er duidelijke regels over de bewapening en uitrusting van boa’s zijn. Het wetsvoorstel zal naar verwachting medio 2021 ter advisering worden aangeboden aan de Raad van State, waarna het voorstel aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd.Intertoys donatie-actie voor Jantje Beton van start

16-11-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Maandag is de tweede landelijke donatie-actie van Intertoys voor Jantje Beton gestart. Van 16 november t/m 24 december 2020 kunnen klanten van de 200 Intertoys filialen bij de kassa €0,50 doneren aan Jantje Beton. Doneren kan in de winkel en online. De opbrengst gaat naar projecten van Jantje Beton. Met de opbrengst helpt Jantje Beton kinderen in kwetsbare speelposities.

Opbrengst naar kinderen in kwetsbare speelposities
“Buitenspelen is niet alleen gezond, maar ook leuk”, zegt Dave Ensberg (directeur van Jantje Beton). “Juist nu in deze bijzondere tijd moeten kinderen ondanks alles kunnen genieten van een leuke vrije tijd. Samen met vriendjes en vriendinnetjes speelherinneringen maken waar ze later als volwassene met veel plezier op terug kunnen kijken.” Dat is volgens Ensberg helaas geen vanzelfsprekendheid. “Denk alleen al aan kinderen met een handicap of een chronische ziekte. Zij hebben minder vriendjes en spelen minder vaak buiten. Juist nu is de kans op een isolement en eenzaamheid voor hen groter dan ooit.” Intertoys en Jantje Beton werken met deze actie voor een tweede keer samen, nadat de eerste landelijke donatie-actie beide partijen goed was bevallen. “Door deze geweldige samenwerking met Intertoys kunnen we als Jantje Beton zorgen dat meer kinderen buiten én samen kunnen spelen.”


De donatie-actie
De tweede landelijke donatie-actie van Intertoys en Jantje Beton is weer van start.
Klanten vanaf 18 jaar en ouder kunnen tijdens het afrekenen, zowel in de winkel als online, een minimaal bedrag van €0,50 of een veelvoud hiervan doneren. Dit kan bij een aankoopbedrag vanaf €10,-. De opbrengst gaat naar projecten voor kinderen in kwetsbare speelposities, zoals kinderen die in armoede leven of kinderen met een verstandelijke beperking. Zodat ook zij gewoon buiten kunnen spelen. Drie op de tien kinderen spelen nooit of maar één keer per week buiten. Dat is alarmerend. Met dank aan Intertoys en haar klanten kan Jantje Beton meer kinderen, meer laten buiten spelen.


Meer informatie over de projecten van Jantje Beton, kijk op www.jantjebeton.nl/projecten
 Avondje cabaret in het Evertshuis met Chris Verlaan

16-11-2020

Van de redactie

Bodegraven – We mogen weer open vanaf 19 november! Vrijdag 27 november speelt cabaretier Chris Verlaan zijn debuutprogramma ‘Man in de Maak’ in het Evertshuis. Deze droogkomische data-analist uit Almere won glansrijk de jury- én publiekprijs van Cameretten in 2018. Reserveer vlug uw tickets online, er is beperkt plek in de zaal.
 

In ‘Man in de Maak’ legt Chris de vinger op de zere plek; bij hem, bij u en om ons heen. Soms fijnzinnig, soms bitterzoet maar de liefdevolle klappen zijn altijd doordrenkt met vrolijk makend cynisme en pessimisme. ‘Word autist, word autist het is beter dan verkrachter of zelfmoordterrorist’, zong Chris in een uitverkocht Luxortheater in Rotterdam tijdens de finale van het landelijke cabaretfestival Cameretten in 2018. Het publiek kroonde hem direct tot winnaar. De jury idem en schreef: ‘Hij lijkt geïnspireerd door mensen als Kees Torn en Hans Dorrestijn, zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid.’ 

De stijl van Chris is origineel en tegelijkertijd traditioneel qua vorm. Hij wisselt hilarische liedjes af met korte verhalen die druipen van zelfspot en cynisme. Kortom, dat belooft een heerlijke cabaret avond te worden op 27 november, coronaproof uiteraard! Het Evertshuis is blij om bezoekers weer gastvrij en veilig te mogen ontvangen in de theaterzaal. Koop vlug uw kaarten, want er mogen max. 30 personen in de zaal. En vol is vol! Reserveren kan alleen online.
 

De voorstelling begint om 20.30 uur, tickets kosten € 21,00. Er is geen pauze en bezoekers worden vriendelijk verzocht in de foyer een mondkapje te dragen. De gastvrouwen wijzen u naar uw plek in de zaal en als u zit mag het mondkapje af. Voor meer informatie of het reserveren van tickets zie www.evertshuis.nl
 

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, info@evertshuis.nl
 

Praktische informatie
VRIJDAG 27 NOVEMBER
CHRIS VERLAN – Man in de Maak
GENRE: Cabaret
AANVANG: 20.30 uur
ENTREE: € 21,00
Geen pauze, horeca is gesloten i.v.m. coronamaatregelen.
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina