NIEUWS



Gevangene Ontsnapt Tijdens Bezoek aan Ziekenhuis

16-07-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Een gevangene die naar het ziekenhuis werd gebracht voor een medische behandeling, is na het bezoek aan het ziekenhuis gevlucht. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) meldde maandag dat de gevangene wist te ontsnappen en nog niet is gevonden. Een gespecialiseerd team is ingezet om de man op te sporen.
 

Incident op 27 juni

Het incident vond plaats op donderdag 27 juni. De gevangene, die in de gevangenis van Alphen aan den Rijn zat, verbleef op dat moment op het politiebureau voor een verhoor. Onder begeleiding van de politie werd hij naar het ziekenhuis gebracht voor een medische behandeling. "Bij het verlaten van het ziekenhuis zag de gedetineerde kans er rennend vandoor te gaan," aldus een woordvoerder van DJI.
 

Achtervolging door FASTNL

Het Fugitive Active Search Team (FASTNL), een samenwerking tussen de politie en het Openbaar Ministerie (OM), is onmiddellijk gestart met de zoektocht naar de ontsnapte gevangene. Het team staat bekend om zijn expertise in het opsporen van voortvluchtigen. De autoriteiten hebben geen informatie vrijgegeven over de misdrijven waarvan de gevangene wordt verdacht of de redenen voor zijn verblijf in de gevangenis van Alphen aan den Rijn.



Werkgevers realiseren ruim 85.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking

16-07-2024

Van de redactie

Sinds 2013 hebben werkgevers in totaal 85.665 extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Het aantal banen is in 2023 licht gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, maar blijft achter bij de doelstelling. Dit meldt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) in zijn brief over de tussentijdse resultaten van de banenafspraak.


Werkgevers in zowel de sector markt als overheid hebben afgesproken elk jaar extra banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit wordt de banenafspraak genoemd. In 2026 moet de teller op 125.000 extra banen staan; 100.000 banen extra bij marktwerkgevers en 25.000 banen extra bij overheidswerkgevers.


“Het is goed nieuws dat er opnieuw meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag zijn gegaan bij een reguliere werkgever en zo hun talenten kunnen benutten”, aldus staatssecretaris Nobel. “Tegelijkertijd zien we minder groei. Werkgevers geven aan dat het moeilijker is geworden om mensen aan een baan te helpen. Het is duidelijk dat er extra inzet nodig is om het tij te keren. Daar is de afgelopen periode al een start mee gemaakt. Ik ga graag op korte termijn in gesprek met markt- en overheidswerkgevers om deze plannen verder te brengen. We willen dat iedereen naar vermogen mee kan doen op de arbeidsmarkt en hebben ook iedereen keihard nodig.”


Nieuwe impuls
Met 74.031 extra banen hebben marktwerkgevers het streven van 80.000 extra banen in 2023 niet gehaald. Het is voor het eerst dat de marktwerkgevers de jaarlijkse doelstelling niet hebben gehaald. Vooruitlopend op deze cijfers hebben VNO-NCW en MKB Nederland dit voorjaar het initiatief genomen om een nieuwe impuls te geven aan de banenafspraak door het organiseren van het Malietorenberaad. Tijdens dit beraad hebben de ondernemersorganisaties met uitvoerende organisaties zoals UWV en de VNG afgesproken extra in te zetten op het matchen van werkzoekenden met werkgevers. Dit gebeurt onder meer door de talenten en baankansen van werkzoekenden beter in kaart te brengen.


Overheidswerkgevers hebben 11.634 extra banen gerealiseerd. Hiermee is de doelstelling om 25.000 extra banen te creëren in 2023 niet gehaald. Wel laten de cijfers een stijgende lijn zien ten opzichte van voorgaande jaren. Het Rijk heeft de afgelopen periode extra geïnvesteerd in de kwaliteit en duurzaamheid van banen. Ook is sprake van een efficiëntere manier van werken. Dit heeft geleid tot betere resultaten.


Onderzoek Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie constateert in een onderzoek dat ruim een derde van de mensen die tot de doelgroep banenafspraak behoren niet werkt en dit de afgelopen jaren ook niet heeft gedaan. Staatssecretaris Nobel geeft in zijn brief aan dit zorgelijk te vinden. Hij benadrukt dat er te veel mensen met een arbeidsbeperking aan de kant staan die willen en kunnen werken. Nobel wil daarom de komende tijd verder gaan met het beter in beeld brengen van kandidaten bij werkgevers, waarbij de ondersteuningsbehoefte van de doelgroep centraal staat. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om het aantrekkelijker te maken voor werkgevers om mensen aan te nemen en de doelgroep beperkt te verbreden. Een grotere groep komt dan in aanmerking voor de instrumenten en ondersteuning die nu al gelden binnen de banenafspraak.



Celstraf geëist tegen nep-bankmedewerker (21) die tientallen oudere personen zou hebben opgelicht

16-07-2024

Van de redactie

Van liegen en bedriegen heeft hij een gewoonte gemaakt, zei de officier van justitie vandaag voor de Amsterdamse rechtbank in de strafzaak tegen een 21-jarige Amsterdammer. De man zou vooral oudere personen hebben wijsgemaakt dat er iets mis was met hun bankrekening en dat hij ze wel zou helpen. In plaats van ze te helpen, troggelde hij ze geld af. Vandaag eiste het OM drie jaar gevangenisstraf  tegen hem.
 

De officier van justitie: “Met zijn handelen heeft hij alle slachtoffers leed aangedaan, hun vertrouwen geschonden en hen angst aangedaan. Deze slachtoffers voelen zich stom of schuldig, en ervaren angst klachten als gevolg van wat hen is overkomen. Ze hebben geen vertrouwen meer in het online betalingsverkeer of überhaupt het voeren van telefoongesprekken.”
 

Zelfde specifieke werkwijze

Op de tenlastelegging staan elf feiten met achttien slachtoffers. Ze zouden voor bijna 35 duizend euro zijn opgelicht. Het is slechts het topje van de ijsberg van de strafbare feiten en het aantal slachtoffers, stelt de officier van justitie. Het onderzoek naar de Amsterdammer startte in juli 2023 na een grote hoeveelheid aangiftes van oplichting met dezelfde specifieke werkwijze. In de aangiftes kwamen steeds dezelfde drie I-meinummers terug waarmee werd gebeld door de oplichters. Twee van de drie Imei-nummers kon de politie in verband brengen met de verdachte. Op gegevensdragers van de verdachte die de politie in beslag nam na zijn aanhouding trof de politie aanwijzingen voor betrokkenheid bij nog meer aangiftes. Ook trof de politie daarop gegevens van slachtoffers aan.
 

De verdachte zou de meeste slachtoffers hebben gebeld en zich hebben voorgedaan als bankmedewerker. De slachtoffers zou hij hebben wijsgemaakt dat er iets mis zou zijn met hun bankrekening. Ze moesten een app downloaden waarmee hij kon meekijken in hun bankomgeving. Vervolgens zou hij ze hebben aangespoord om geld over te boeken naar verschillende bankrekeningen. Volgens het OM heeft de verdachte de persoonsgegevens van zijn slachtoffers aangekocht via berichtendienst Telegram. Op zijn Ipad zijn persoonsgegevens van duizenden personen gevonden.
 

Stuitend en doortrapt

Met het geld van de slachtoffers zou de verdachte cadeaukaarten hebben aangeschaft waarmee hij iPhones en luxegoederen heeft besteld die in de buurt van zijn woning werden afgeleverd. In zijn woning zijn vele luxe goederen aangetroffen, veelal dure kleding.
 

De manier waarop de fraude wordt gepleegd is koelbloedig, professioneel, stuitend en doortrapt, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Aan de hand van belscripts worden slachtoffers soms uren aan de lijn gehouden en wijs gemaakt dat er iets mis is met hun bankrekening en dat de medewerker aan de lijn hen gaan helpen. We zien helaas regelmatig dat er bewust wordt gezocht naar kwetsbare slachtoffers, omdat die gemakkelijker te beïnvloeden zijn.”
 

De rechtbank doet op 30 september uitspraak.



Gelijkere kansen voor leerlingen door doorstroomtoets

16-07-2024

Van de redactie

Leerlingen krijgen door de nieuwe doorstroomtoets gelijkere kansen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek naar de eerste afname van deze toetsen, dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Tweede Kamer stuurde. Bij maar liefst driekwart van de leerlingen bij wie het voorlopig schooladvies kon worden bijgesteld, is dat ook daadwerkelijk gebeurd. Zo draagt de doorstroomtoets bij aan gelijkere kansen voor leerlingen in de overgang naar de middelbare school. Daarnaast wijst onderzoek uit dat de resultaten van de diverse doorstroomtoetsen goed vergelijkbaar zijn.  


Staatssecretaris Paul: “Leerlingen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben of leerlingen met een migratieachtergrond en meisjes werden lange tijd onderschat. Terwijl leerlingen gelijke kansen verdienen bij gelijke resultaten. Het moet voor je schooladvies niet uitmaken waar je woont of hoeveel diploma’s je ouders hebben. Ik ben heel blij dat de doorstroomtoets daar sterk aan blijkt bij te dragen, precies zoals we voor ogen hadden met de nieuwe wetgeving.”


Passend advies voor iedere leerling
Uit DUO-cijfers over de definitieve schooladviezen blijkt dat 75 procent van de leerlingen die in aanmerking kwam voor een bijstelling, die ook daadwerkelijk kreeg. Scholen moeten het schooladvies in principe bijstellen als de toets laat zien dat een leerling meer uitdaging aankan, maar ze kunnen bij dat definitieve schooladvies uiteindelijk wel hun eigen, professionele afweging maken. Doel is om iedere leerling een passend advies te geven, een plek waar je kunt laten zien wat je in je mars hebt. Daarbij is nadrukkelijk de ene leerroute niet beter dan de andere.


Definitieve schooladviezen
Er zijn dit jaar minder schooladviezen voor het praktijkonderwijs gegeven. Bij een leerling met voorlopig schooladvies ‘praktijkonderwijs’ die het toetsadvies ‘praktijkonderwijs/vmbo-bb’ krijgt hoeft het schooladvies niet te worden bijgesteld. Er kan uit de toets namelijk geen enkelvoudig advies praktijkonderwijs (pro) komen, omdat de kenmerken voor dat advies niet getoetst kunnen worden met de doorstroomtoets. Maar zo’n bijstelling blijkt wel voor te komen. Daarnaast laten scholen voor praktijkonderwijs horen dat het aantal aanmeldingen voor komend schooljaar op sommige plekken flink lager is. Staatssecretaris Paul: “Praktijkonderwijs kan een heel passende vorm van onderwijs zijn voor veel leerlingen. Ik overleg met het veld over wat er nodig is om de schooladvisering richting het praktijkonderwijs nog beter in te richten.”


Er zijn ook minder vmbo-adviezen gegeven dan vorig jaar. Verder waren er vooral meer dubbele adviezen (met name havo/vwo) en bleef het aantal definitieve schooladviezen vwo min of meer gelijk.


Vergelijkbare toetsen
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE), die de kwaliteit en normering van deze toetsen bewaakt, heeft gekeken naar de resultaten op de diverse doorstroomtoetsen. Scholen kunnen kiezen voor een toets die past bij hun onderwijsvisie, een wens vanuit zowel het onderwijsveld als de politiek. Het CvTE constateert dat de resultaten op de zes toetsen goed vergelijkbaar zijn en dat ze recht doen aan de prestaties van de leerlingen op de toets.


Verbeteren overgangsmomenten
De staatssecretaris wil er ten slotte voor zorgen dat leerlingen ook daadwerkelijk een passende plek vinden in het voortgezet onderwijs en dat ze daar genoeg ondersteuning krijgen. Ook is het belangrijk dat ze op de middelbare school nog van leerroute kunnen wisselen. Later dit jaar stuurt ze hierover een brief aan de Tweede Kamer.



Open tuinen Haastrecht en Vlist

15-07-2024

Van de redactie

Haastrecht - Op zaterdag 10 augustus 2024 organiseert de afdeling Groei&Bloei Gouda e.o. een open tuinen dag. Deze dag is vrij toegankelijk en wordt gehouden van 10.00 – 16.00 uur. Open tuinen vlaggen geven duidelijk aan waar de tuinen zijn.
 

Het is aan te bevelen deze tuinen op de fiets te bezoeken, maar mocht dit niet mogelijk zijn dan zijn er enkele parkeerplaatsen. Voor meer informatie, zie ook de website van Groei&Bloei Gouda
Naast het bezoek aan de tuinen is er gelegenheid voor het nuttigen van consumpties bij enkele tuinen en bij de horeca in het dorp Haastrecht.



 

De te bezoeken tuinen zijn:

De Overtuin Bisdom van Vliet: dit is een openbaar park, gelegen tegenover Museum Paulina Bisdom van Vliet (Tegenover Hoogstraat 166, 2851 BE Haastrecht). 

De tuin van Tony en Marja, Beatrixlaan 2, Haastrecht

De tuin van Kees en Lenie, Oostvlisterdijk 18, 2855 AC Vlist

De tuin van Wil en Trude, Huis te Roosendaal, Provincialeweg Oost 37, Haastrecht



LEADER Hollandse Plassen maakt vliegende start

15-07-2024

Van de redactie

Regio - Voor de regio Hollandse Plassen is de komende jaren 2,2 miljoen euro extra geld beschikbaar om te investeren in de ontwikkeling van de plattelandseconomie, natuur en leefbaarheid in het gebied in het kader van het LEADER-programma. Sinds 2 april kan subsidie worden aangevraagd door lokale initiatieven die bijdragen aan de doelen van het programma. Vier keer per jaar worden aanvragen beoordeeld door de Lokale Actie Groep.

 

Maar liefst acht aanvragen werden er in de afgelopen periode ingediend, vijf in de categorie Proeftuinprojecten (tot 25.000 euro subsidie) en drie in de categorie Impactprojecten (tot 125.000 euro subsidie). De Lokale Actie Groep had er een hele kluif aan om ze allemaal zorgvuldig te beoordelen met als eindresultaat: zes van de acht aanvragen kregen een positieve beoordeling. In totaal gaat het om een kleine 4 ton aan LEADER-subsidie.
 

Het gaat om uiteenlopende aanvragen, variërend van een plan om grondstoffen in de regio te telen voor veganistische zuivelproducten, een educatieve samenwerking tussen een tuinderij, een kinderdagverblijf en een basisschool tot het opzetten van een coöperatieve dorpswinkel. Allemaal lokale initiatieven die bijdragen aan de sociaaleconomische versterking en de leefbaarheid van de streek.


LEADER is meer dan subsidie

LEADER is een Europees programma om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan de versterking van de economie op en van het platteland en onderdeel van het Europese landbouw- en plattelandsbeleid. Maar het neemt wel een bijzondere positie in. Bij LEADER staat een gebiedsgerichte aanpak van onderaf centraal: niet Europa, Rijk of provincie bepalen het beleid, maar de inwoners van het gebied zelf. Zij stellen hiervoor een gebiedsplan op, Lokale Ontwikkelingsstrategie genoemd.  Dit plan is vorig jaar goedgekeurd door de provincie Zuid-Holland. Nu mag het gebied het plan ook zelf uitvoeren. Hiervoor is een Lokale Actie Groep, een LAG, gevormd. De LAG is een afspiegeling van de verschillende belanghebbenden uit het gebied. Samen bepalen zij aan welke lokale initiatieven de beschikbare Europese en provinciale subsidiemiddelen worden toegekend.

 

Investeren in de plattelandseconomie en toekomstperspectief agrarische sector

Het werkgebied van het programma beslaat van West naar Oost grofweg het platteland tussen Leiden en de grens met de provincie Utrecht en van Noord naar Zuid vanaf de grens met de provincie Noord-Holland tot Zoetermeer en Gouda. Kernen met minder dan 30.000 inwoners worden ook tot het platteland gerekend.


Het programma wil initiatieven ondersteunen die de plattelandseconomie in het gebied versterken en met name de agrarische sector nieuwe toekomstperspectieven bieden. De focus ligt op investeringsprojecten die bijdragen aan de thema’s Duurzame, circulaire regio, Voedzame regio en Beleefbare regio. Subsidies bedragen tussen de € 25.000 en € 125.000. Voor het uitwerken van innovatieve ideeën is daarnaast een Proeftuinfonds beschikbaar met bijdragen tot € 25.000.

 

Meer informatie

Subsidieaanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. Aanvragen die uiterlijk 16 september worden ingediend, worden op 28 oktober beoordeeld.
 

Meer informatie over het LEADER programma is te vinden op de website www.leader-hollandseplassen.nl. Of neem direct contact op met de coördinator Bart Soldaat via: contact@leader-hollandseplassen.nl, 06-21292979.



Onderzoeksdocent CIV Welzijn & Zorg ontvangt prestigieuze Comenius beurs

15-07-2024

Van de redactie

Leiden/Zoetermeer - Nellie Klaassen (Foto: Rechts)  heeft de prestigieuze Comenius beurs toegekend gekregen. Klaassen is onderzoeksdocent bij het practoraat van het CIV Welzijn & Zorg en docent bij mboRijnland. Deze beurs ter waarde van €50.000 is bedoeld voor een periode van anderhalf jaar en wordt verstrekt door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). De toekenning is een belangrijke mijlpaal voor het mbo-onderwijs en biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatieve onderzoeksprojecten binnen het mbo.  

 

Wat is de Comenius beurs? 

De Comenius beurs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en wordt beheerd door het NRO. De beurs richt zich op onderwijsinnovatie en was aanvankelijk alleen beschikbaar voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Sinds dit jaar kunnen voor het eerst ook mbo-instellingen aanspraak maken op deze financiering. Dit jaar waren 28 beurzen van €50.000 beschikbaar, speciaal voor innovatieprojecten binnen het mbo. 

 

Project Nellie Klaassen en Désirée Bierlaagh 

Nellie Klaassen heeft met ondersteuning van Désirée Bierlaagh (Foto: Rechts), practor van het CIV Welzijn & Zorg, een project ingediend dat zich richt op het ontwikkelen en implementeren van een leerlijn voor mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. Deze leerlijn, genaamd ‘Stevig leren staan als mbo-verpleegkundige en verzorgende’, is gericht op het verbeteren van de professionele beroepshouding en de beroepsidentiteit van studenten. De aanleiding voor dit project komt voort uit ervaringen van stage-instellingen waar studenten soms een gebrek aan professionele houding laten zien.  

 

Nellie Klaassen legt uit: "Tijdens mijn master 'Leren Innoveren' heb ik actieonderzoek gedaan naar wat studenten nodig hebben om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Dit heb ik gecombineerd met inzichten uit de literatuur, eerdere onderzoeken, en focusgroep gesprekken met studenten, docenten en stagebegeleiders." De leerlijn is onder andere geënt op het boek ‘Stevig (leren) staan: Aan de slag met professionele identiteit in beroep en opleiding’ (2023). Désirée Bierlaagh is medeauteur van het boek. 

 

Innovatieve aanpak 

De leerlijn omvat lessen over beroepsidentiteit, professionele identiteit, communicatievaardigheden en cultureel sensitief werken. Dit wordt geïntegreerd in de begeleidingsuren in de gehele opleiding Verpleegkunde (VP) en Verzorgende IG (VIG). Klaassen: "Het is belangrijk dat studenten leren reflecteren en feedback geven in een veilige omgeving. Dit helpt hen om beter om te gaan met situaties die ze tijdens hun stages tegenkomen." 

 

Bierlaagh vult aan: “Uit onderzoek weten we dat het kennen van jouw beroepsidentiteit de basis vormt van praktisch wijs handelen in de praktijk, het thema waar ons practoraat zich mee bezighoudt.” 

 


Beeld: mboRijnland

 

Betekenis voor het mbo 

Bierlaagh benadrukt de bredere betekenis van dit project: "Deze toekenning laat zien dat het mbo serieus wordt genomen in het onderzoek naar onderwijsinnovatie. Dankzij de inzet van oud-minister Dijkgraaf van OCW, de MBO Raad en de Stichting Practoraten zien we dat onderzoek steeds nadrukkelijker een plek krijgt binnen het mbo. Dit project is daar een mooi voorbeeld van." 

 

De onderzoekers merken dat het werken aan beroepsidentiteit én deze leerlijn ook interesse wekt van andere mbo-instellingen. Klaassen: "We zijn al benaderd door drie andere mbo-instellingen die interesse hebben in onze aanpak. We richten om die reden een onderzoeksgroep op om deze innovaties breder te delen en samen verder te ontwikkelen." 

 

Vervolg 

Het project loopt van september 2024 tot februari 2026. Tijdens deze periode wordt het effect van de leerlijn onderzocht. De eerstejaars VP- en VIG-studenten in Zoetermeer en Leiden nemen deel aan dit onderzoek, evenals hun docenten, voor wie een aparte handleiding is ontwikkeld. Daarnaast worden stage-instellingen betrokken bij het geven van feedback over de beroepshouding van studenten. 

 

Nellie Klaassen besluit: "We hopen dat dit project bijdraagt aan een betere voorbereiding van onze studenten op hun toekomstige beroep. Een goede professionele houding is essentieel in de zorg en welzijn. Ik ben blij dat we met deze beurs de kans krijgen om hieraan te werken." 



Zuid-Holland krijgt er 200 ha biodiverse akkers bij; beter voor klimaat en stikstof

15-07-2024

Van de redactie

Provincie Zuid-Holland, Urgenda en LTO helpen 40 lokale boeren dit najaar aan 200 hectare groenbemesters.


Nederland krijgt er dit najaar 2000 hectare biodiverse akkers met groenbemesters bij, waarvan dus minstens 200 ha in Zuid-Holland. Groenbemesters of vanggewassen worden na de oogst ingezaaid om de bodem te beschermen tegen zon, regen en wind. Groenbemestermengsels met vlinderbloemigen zijn duurder in aanschaf, maar beter voor natuur, bodem en klimaat. Vanaf 21 juni kunnen 400 akkerbouwers flinke korting krijgen op zaadmengsels waarmee zij kunstmest (stikstof en CO2) besparen en meer biodiversiteit terugbrengen op het land. De campagne 1001ha soortenrijke groenbemestermengsels van LTO en Urgenda haalt geld op bij burgers en overheden en zet deze om in korting voor boeren: simpel en doeltreffend. In 2022 en 2023 zaaiden 240 akkerbouwers al 1.250 hectare in. Boeren zijn zeer enthousiast over behaalde resultaten en daarom helpt de provincie mee.

 

Hier kunnen boeren bestellen en burgers doneren: groenbemesters.1001ha.nl


Foto : DSV Zaden Nederland
 
De kracht van vlinderbloemigen
Groenbemesters of vanggewassen zijn gewassen die de boer inzaait na de oogst om de bodem tijdens de winter bedekt en actief te houden. Groenbemestermengsels dragen – meer dan enkelvoudige groenbemesters – bij aan organische stofopbouw en biodiversiteit. Ze leggen nutriënten vast in de winter, beschermen de bodem bij grote hoeveelheden neerslag en dragen bij aan een gezond en divers bodemleven. Mengsels met vlinderbloemigen (zoals klaver, wikke of lupine) zijn iets duurder in aanschaf en nog redelijk onbekend bij akkerbouwers, maar leggen stikstof uit de lucht vast waardoor kunstmest en CO2 kunnen worden bespaard. Tijdens een pilot in 2022 zaaiden 40 Zeeuwse akkerbouwers 200 hectare in. In 2023 schaalde de campagne landelijk op: 200 akkerbouwers zaaiden 1000 hectare in.
 
Goed voor boer, klimaat en milieu
Uit een enquête onder 240 deelnemers van de campagne ‘1001ha groenbemester-mengsels’ blijkt dat gemiddeld 1/3 kunstmest en 1/5 dierlijke mest bespaard wordt door het gebruik van een groenbemestermengsel met vlinderbloemigen. Dat is zowel gunstig voor de portemonnee van de boer en voor klimaat, bodem en biodiversiteit. De boeren waardeerden de actie met een 8,8. Twintig procent van de geënquêteerde boeren maakte voor het eerst gebruik van een mengsel en 80% wil dit in de toekomst vaker doen.
 
ZLTO, Urgenda en drie aangesloten zaadleveranciers (DSV zaden, Neutkens en Ten Have Seeds) gaan komend jaar samenwerken. Doel is meer voorlichting aan de deelnemende akkerbouwers te geven om de toevoeging van mest verder te verminderen en te helpen met andere duurzame stappen zoals niet-ploegen en ruimte te maken voor meer akkervogels.
 
Via website en nieuwsbrieven krijgen de boeren hulp bij het kiezen van het juiste mengsel, inspiratie door ervaringen van andere boeren, informatieve filmpjes en de laatste kennis over duurzaam boeren en het gezond houden van de bodem.
 

1001ha: hulp voor boeren door crowdfunding
 
1001ha begon in 2020 voor de melkveesector door samenwerking tussen Urgenda en LTO Nederland. Melkveehouders kunnen 150 euro korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels voor hun weides. De campagne sloeg aan en resulteerde in 5.000 verkochte hectare dankzij bijdragen van donateurs en overheid. Ook LTO Noord haakte aan. Iedere hectare kruidenrijk grasland scheelt 500 kg kunstmest en 1000 kg CO2. 74% van de melkveehouders is na het eerste experiment ‘om’.
 
De campagne breidde in 2022 uit naar de akkerbouw door een samenwerking met ZLTO en provincie Zeeland. Sinds die eerste succesvolle pilot zijn inmiddels ook de provincies Noord-Brabant, Limburg, Flevoland, Zuid-Holland en Groningen aangesloten evenals vier gemeenten. Op 21 juni startte een nieuw seizoen met genoeg budget om 400 akkerbouwers voor 2000 hectare aan biodiverse groenbemestermengsels te helpen.


Partij voor de Dieren Zuid-Holland dringt aan op schuilmogelijkheden voor weidedieren

15-07-2024

Van de redactie

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie Zuid-Holland maatregelen neemt om schuilmogelijkheden voor weidedieren te verbeteren en heeft hiertoe een voorstel ingediend. De partij benadrukt dat de toenemende hittegolven en hevige regenval een ernstige bedreiging vormen voor deze dieren.

 

Fractievoorzitter Carla van Viegen: “De extremen in het weer nemen toe, en dat levert grote welzijnsproblemen op voor weidedieren. Zonder adequate schuilmogelijkheden lijden deze dieren onder de hitte en regen, en soms overlijden ze zelfs.”

 

De partij wijst op de Wet dieren, die voorschrijft dat dieren beschermd moeten worden tegen fysiek en fysiologisch ongemak, en het Besluit Houders van dieren, dat bescherming vereist bij slechte weersomstandigheden. Ondanks deze wettelijke kaders blijkt de praktijk vaak tekort te schieten. In 2023 nam de Tweede Kamer al een besluit aan dat beschuttingsmogelijkheden tegen extreme weersomstandigheden voor weidedieren verplicht stelt. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft regels opgesteld en handhaaft deze om weidedieren te beschermen, maar op provinciaal en gemeentelijk niveau is nog veel werk te verzetten.
 

Het Zuid-Hollandse Omgevingsprogramma biedt gemeenten de mogelijkheid om schuilmogelijkheden op te nemen in hun plannen, maar veel gemeenten hebben hier nog geen beleid voor. De Partij voor de Dieren heeft tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten een voorstel ingediend om gemeenten te stimuleren beleid te ontwikkelen voor schuilmogelijkheden. Daarnaast vraagt de partij om bekendheid te geven aan een nieuwe subsidieregeling vanuit het Deltaplan Biodiversiteit voor houtige landschapselementen, zoals heggen, houtwallen e.d., die kunnen bijdragen aan meer beschuttingsmogelijkheden. GroenLinks/Partij van de Arbeid, VVD, CDA, ChristenUnie, JA21, PVV, SGP, VVD en Volt stemden tegen het voorstel, waardoor het voorstel geen meerderheid behaalde.
 

Van Viegen: “Het is van groot belang dat we nu actie ondernemen. De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk zichtbaar en treffen niet alleen mensen, maar ook dieren. Met dit voorstel zetten we juist een concrete stap om het welzijn van weidedieren te verbeteren en hen beter te beschermen tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Het is jammer dat het voor nu niet gelukt is., maar we zullen ons hiervoor blijven inzetten!”

 



Zonnebloem introduceert samen met DIXI de ZonnebloemPot

15-07-2024

Van de redactie

Nijmegen - 14 juli was de aftrap van de campagne ‘Waar kan ík plassen?’ Nationale Vereniging de Zonnebloem wil hiermee aandacht vragen voor de toegankelijkheid van openbare ruimtes. In samenwerking met DIXI wordt de ‘ZonnebloemPot’ geïntroduceerd. Een opvallend, rolstoeltoegankelijk, mobiel toilet. Omdat deze hele week vijf van deze toiletten zijn te vinden op de Vierdaagsefeesten in Nijmegen was hier de onthulling.



 

Onbeperkt en onbezorgd deelnemen aan evenementen
Een grote zorg van mensen met een lichamelijke beperking, is de afwezigheid van een goed toegankelijk toilet. ‘Als wij ergens naartoe gaan, vragen we onszelf nooit af of we er naar het toilet kunnen. Voor onze doelgroep is dit de eerste vraag’, legt Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem uit. ‘Door de ZonnebloemPot te introduceren willen we organisatoren van evenementen, maar ook van dorpsfeesten en ook gemeentes met hun stadsparken bewust maken om óók aan een rolstoelvriendelijk toilet te denken. Hiermee wordt ieder evenement voor iedereen toegankelijk.’


Gele DIXI
Simon Bosschieter, algemeen directeur van DIXI: 'Natuurlijk waren er al aangepaste DIXI's, maar door deze samenwerking met de Zonnebloem willen we benadrukken hoe belangrijk wij het vinden dat iedereen zich overal welkom kan voelen. En toiletbezoek hoort daarbij en dat kunnen wij nu met deze opvallende ZonnebloemPot samen bieden.'


Festivals
'Vorige week was ik nog op Rock Werchter en daar kon ik met mijn rolstoel gewoon naar het toilet. Onze jongere doelgroep is ict-vaardig, handig met internet en checkt vooraf of er voorzieningen zijn als parkeerplekken in de buurt, hoe ver is de afstand tot de eindbestemming en is er een aangepast toilet. Als zij vooraf niet gerustgesteld zijn, gaan ze niet. Daar ontstaat sociaal isolement', aldus Mireille Vaal, bestuurslid en ervaringsdeskundige als fervent festivalganger. 'Met onze vijf toiletten gaat de Zonnebloem het probleem niet oplossen. Maar het is belangrijk dat iedereen zich hiervan bewust wordt, zodat ook onze deelnemers zich gezien voelen.”


Jubileum Nationale Vereniging de Zonnebloem
Nationale Vereniging de Zonnebloem bestaat 75 jaar. Onze 29.000 vrijwilligers zijn actief in heel Nederland voor mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Uit recent onderzoek over de toegankelijkheid in Nederland blijkt dat het werk van de vereniging nog altijd hard nodig is: meer dan de helft (56%) van de mensen met een lichamelijke beperking geeft aan minder of helemaal geen vrijetijdslocaties te bezoeken, omdat ze bang zijn dat deze niet toegankelijk zijn voor hen. In dit kader en om haar jubileum te vieren, lanceerde de Zonnebloem al eerder een nieuw platformmet 75 toegankelijke uitjes in Nederland.



Verdovende middelen aangetroffen tussen planten

15-07-2024

Van de redactie

Tijdens een douanecontrole van een koelcontainer met levende planten uit Guatemala werden zondag 14 juli afwijkingen geconstateerd. Bij controle van de inspectieruimte troffen Douaniers 38 blokken vermoedelijk cocaïne aan. De container met levende planten was bestemd voor een ontvanger in Rotterdam. Deze lijkt niets met de zending verdovende middelen te maken te hebben.



Beeld: Openbaar Ministerie
 

HARC-team

Het HARC-team, een inmiddels 28 jaar oud samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd. De straatwaarde van de partij bedraagt bijna 3 miljoen euro.



Aanhoudingen in onderzoek naar misbruik account voor gestolen cryptovaluta

15-07-2024

Van de redactie

Op 9 juli heeft de FIOD een man (52) en vrouw (54) uit Nijmegen aangehouden op verdenking van witwassen. Tijdens de doorzoeking in hun woning is beslag gelegd op ruim een half miljoen euro in contanten, cryptovaluta, designerkleding en een luxe auto. De verdachten zijn 12 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. De hechtenis van de man is verlengd met 14 dagen, die van de vrouw is onder bijzondere voorwaarden geschorst. 
 

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de FIU. Opgevallen was dat de 52-jarige Nijmegenaar een account had aangemaakt op een platform voor de aan- en verkoop van cryptovaluta. Een dag later werd op zijn account bijna één miljoen euro aan Ether gestort. Dezelfde dag zette de man de gestorte cryptovaluta om in euro’s. Het vermoeden is dat de Ether afkomstig zijn van frauduleuze verkoop en dat de verdachte zijn account heeft gebruikt om de gestolen cryptovaluta te ontvangen. Gezien het onverklaarbare aangetroffen vermogen in de woning wordt ook de vrouw verdacht van witwassen.
 

Ter informatie! Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.



Stichting BuddyBike: Samen Fietsen in het Groene Hart

14-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - In Bodegraven zet Stichting BuddyBike zich met hart en ziel in om mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen, jong en oud, de vreugde van een fietstocht te laten ervaren. De stichting wordt gedragen door de inzet van 45 enthousiaste vrijwilligers, die met veel plezier hun tijd en energie geven om met de gasten te fietsen.



 

Een BuddyBike is een bijzondere duofiets waarbij je naast elkaar zit. Deze opzet maakt het mogelijk om tijdens het fietsen gezellig te kletsen en samen van de omgeving te genieten. De vrijwillige 'Bikers' hebben een speciale training gevolgd om de BuddyBike veilig en zorgvuldig te kunnen besturen. Daarnaast krijgen ze regelmatig bijscholing om hun vaardigheden op peil te houden.
 

Sinds de oprichting in 2016 heeft de stichting met veel toewijding gewerkt en beschikt ze nu over twee BuddyBikes. Deze fietsen worden intensief gebruikt en er is al een indrukwekkende afstand van 21.400 km afgelegd! Dankzij de steun van bedrijven, serviceclubs en gulle gevers konden deze fietsen worden aangeschaft.
 

Stichting BuddyBike heeft een ANBI-status, wat betekent dat donaties fiscaal aftrekbaar zijn. Giften blijven hard nodig voor het onderhoud van de fietsen en om de vergoeding voor de ritten zo laag mogelijk te houden. Op deze manier blijft het voor iedereen mogelijk om een rit aan te vragen en te genieten van een ontspannen fietstocht door het Groene Hart.



 

Extra vrijwilligers zijn welkom
De bekendheid van de BuddyBike in Bodegraven groeit gestaag, wat resulteert in een toenemende vraag naar fietstochten. Hierdoor is de stichting voortdurend op zoek naar extra vrijwilligers om aan alle aanvragen te kunnen voldoen.
 

Dus, heb je een paar uur per week over en wil je bijdragen aan een waardevolle en leuke activiteit? Neem dan contact op met Stichting BuddyBike! Wij zorgen voor de instructie en onze gasten zullen dolblij zijn met jouw aanmelding. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer mensen we kunnen laten genieten van een ritje op de BuddyBike door ons prachtige Groene Hart.

 



Weekmenu Stichting kom Mee

14-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 15 juli tot en met vrijdag 19 juli kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.


Maandag

Courgettesoep, aardappelen, gehaktbal, bloemkool, jus, toetje

Dinsdag

Groentesoep, aardappelen uit de oven, omelet met gebakken rosbief, gemengde groenten, jus, toetje

Woensdag

Minestronesoep, aardappelen, witlof gerold in ham, kaassaus, jus, toetje

Donderdag

Wortelsoep, aardappelen, slavink, spinazie, jus, toetje

Vrijdag

Runderbouillon, aardappelen of rijst,  kip-champignonragout, sperziebonen, jus, toetje

 


Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Brandweerploegen tonen hun kracht tijdens survivaldag in Nieuwerbrug

14-07-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - Zaterdag 13 juli was het een dag vol actie en adrenaline in Nieuwerbrug. Maar liefst twaalf verschillende brandweerploegen namen deel aan een uitdagende survivaldag, verspreid over het hele dorp. De ploegen werden getest op hun uithoudingsvermogen, teamwork en praktische vaardigheden tijdens verschillende survivalonderdelen.



© Digitale Bodegraafse Krant
 

Diversiteit aan uitdagingen

De deelnemende teams moesten zich door een reeks uiteenlopende opdrachten werken, variërend van fysieke uitdagingen tot technische taken. De onderdelen waren zo ontworpen dat ze de vaardigheden en samenwerking van de brandweerlieden op de proef stelden.

 



Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ

14-07-2024

Van de redactie

Gouda - Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu je partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

Zondag, 21 juli is het eerstvolgend Rouwcafé

Het thema is: Vakantie

De zomerperiode kan voor mensen die alleen zijn en/of onlangs een dierbare hebben verloren een moeilijke periode zijn. Waar je voorheen wandel- of fietstochten maakte, vraag je je nu af wat je met jezelf aan moet. Je ziet anderen genieten, je ruikt de barbecue van de buren en je wilt ook in je eigen tuin zitten, maar je voelt je eenzamer dan ooit. In het Rouwcafé van juli willen we hierover met lotgenoten in gesprek gaan. Wetende dat een half woord genoeg is om elkaar te begrijpen.

Wanneer

Zondag, 21 juli 2024

Aanvang

15.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur)

Waar

Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1, 2804 XA Gouda

Kosten

€ 5,00 incl. consumpties

Aanmelden

info@boek-en-troost.nl



Jeugdtrainerskorps van Rohda’76 een mooie mix

13-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - De technische jeugdcommissie van Rohda’76 is er opnieuw in geslaagd een prima trainingskorps samen te stellen voor het seizoen 2024-2025. Een mix van jong talent, oude bekenden en betrokken ouders.

 


Enkele jeugdtrainers die onlangs hun contract tekenden                    (Beeld: Eddie Plomp)

 

Voor de jeugdspelers van JO8 tot en met JO12 staan de trainers van voetbalschool Soccerdream klaar. Die samenwerking bevalt goed en gaat het vierde achtereenvolgende seizoen in. Bij Soccerdream hebben enkele junioren ervaring opgedaan als trainer. Rohda’76 geeft deze gedreven jongeren de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen in het trainersvak en hun opgedane kennis en vaardigheden over te brengen op jeugdelftallen.

 

Binding

Verder stemt het de club tot tevredenheid dat enkele jeugdtrainers - na een uitstapje bij andere vereniging - weer terugkeren op sportcomplex De Broekvelden. Dat zegt iets over hun binding met Rohda’76. En tenslotte prijst de club zich gelukkig met betrokken ouders die teams gaan begeleiden waarin hun kind speelt.

 

 



Geslaagd feest groep 8 IKC Schatrijk

12-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Groep 8 van IKC Schatrijk heeft na een super week, met de fantastische musical Vlam in de Pan afscheid, genomen. Met dank aan meester Mike, meester Peter, de ouderraad en het zonnetje konden de leerlingen op een toffe manier afscheid nemen. Springend de school uit, een route langs alle leerlingen om high fives te krijgen en een geslaagde eindfoto. IKC Schatrijk kijkt met heel veel plezier terug!


 



Fietster aangereden op brug in Reeuwijk: Omstanders bieden eerste hulp

12-07-2024

Van de redactie

Reeuwijk – Op donderdagavond 11 juli omstreeks 18.40 uur heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan aan de Raadhuisweg in Reeuwijk. Een fietster kwam op de brug ten val en werd vervolgens overreden door een automobilist, die haar niet op de grond had zien liggen.
 

Het incident trok onmiddellijk de aandacht van omstanders, die snel te hulp schoten. Zij verleenden eerste hulp aan het slachtoffer en wachtten samen op de komst van de ambulancemedewerkers. De fietster is ter plaatse gestabiliseerd en vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht voor verdere behandeling van haar verwondingen. De exacte toestand van het slachtoffer is op dit moment nog onbekend.
 

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. Gedurende deze periode was de Raadhuisweg tijdelijk afgesloten voor verkeer, wat enige verkeershinder veroorzaakte.



OCW-onderzoek: leerlingen socialer en geconcentreerder door mobieltjesafspraak

12-07-2024

Van de redactie

Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoeren. Sinds januari 2024 bestaat in het voortgezet onderwijs de landelijke afspraak om tijdens lessen mobiele telefoons niet langer toe te staan. Na de zomervakantie geldt dat ook voor het primair en gespecialiseerd onderwijs.
 

Inmiddels hebben alle middelbare scholen die deelnamen aan het onderzoek maatregelen getroffen om mobieltjes uit de klas te weren, blijkt uit de meting. Een deel van de scholen had dit zelf al geregeld, nog voordat de landelijke afspraak van kracht werd. Voor andere scholen werkte de landelijke afspraak als stok achter de deur. Scholen geven aan dat de afspraak hen hielp om hierover in gesprek te gaan met ouders, leerlingen en personeel.
 

Staatssecretaris Paul: “Deze afspraak blijkt een schot in de roos. Het onderzoek laat zien dat  leerlingen en leraren zich vlot hebben aangepast. Leerlingen praten meer met elkaar, letten beter op in de les en steken daar ook meer op. Bovendien zeggen scholen in het onderzoek dat ze goed uit de voeten kunnen met dit beleid en er dus geen extra hulp of ondersteuning bij nodig hebben. Ook basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs niet, waar de afspraak na de zomervakantie gaat gelden. Ik ben blij dat deze maatregel ontzettend goed uitpakt, en dat komt vooral door alle leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals die hier hard mee aan de slag zijn gegaan.”
 

Basisscholen en gespecialiseerd onderwijs

In het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs gaat de afspraak na de zomervakantie in. OCW heeft in deze meting ook 494 basisscholen en 317 (v)so-scholen gevraagd hoe zij hier tegenaan kijken. Meer dan 70 % van deze scholen geeft aan al vergelijkbaar telefoonbeleid te hebben. Op de meeste scholen moeten leerlingen bij binnenkomst hun telefoon inleveren. Sommige basisscholen (6 %) heeft een nog strenger beleid waarbij ook op het schoolplein mobieltjes zijn verboden.  
 

Scholen in deze sectoren melden dat afleiding door mobiele telefoons onder jonge leerlingen veel minder voorkomt dan in het voorgezet onderwijs. Slechts 0 tot 20 % van de leerlingen neemt een mobiele telefoon mee naar school. Daarom verwachten ze ook minder grote effecten dan in het voortgezet onderwijs. Toch willen bijna alle scholen die nog geen duidelijke afspraken over mobiele telefoons hadden gemaakt dit alsnog gaan doen.
 

Nee, tenzij…

Het principe van de afspraak is dat mobiele telefoons alleen mogen worden gebruikt als ze noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les. Bijvoorbeeld in een les over mediawijsheid. En als leerlingen ervan afhankelijk zijn, bijvoorbeeld om medische redenen of wegens een beperking.
 

Aanvullende maatregelen

Het ministerie blijft de effecten van landelijke afspraak monitoren. In de zomer van 2025 zal het ministerie met alle betrokken partijen voor het basis-, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een wettelijk verbod.



Onderzoek: Ruim 8 op de 10 Zuid-Hollanders hebben poepschaamte

12-07-2024

Van de redactie

Een grote boodschap doen buiten de deur? Liever niet! 82,2% van de Zuid-Hollanders heeft namelijk poepschaamte. 68% doet dit alleen als het écht niet anders kan en 14,2% doet zelfs helemaal nooit een grote boodschap buiten de deur. Dit en meer blijkt uit ‘ Het Grote WC-onderzoek' van Sanitairwinkel. In samenwerking met bureau Panel Inzicht ondervroegen zij 1.200 Nederlanders naar hun WC-gewoontes. 
 

In Zuid-Holland hebben inwoners vaker dan gemiddeld last van poepschaamte. Op landelijk niveau ligt dit percentage namelijk een stuk lager: 73,8% van de Nederlanders vermijdt liever poepen buitenshuis.



 

Dit zijn de meest ongemakkelijke situaties
Veel Zuid-Hollanders vinden het ongemakkelijk om buiten de deur een grote boodschap te doen. Maar wat zijn dan eigenlijk de ongemakkelijkste poepsituaties? Dat blijken WC-hokjes te zijn met een open boven- en onderkant. Bij dit soort cabines zijn WC-geluiden namelijk extra goed hoorbaar.
 

De meest ongemakkelijke toiletsituaties om een grote boodschap te doen zijn als volgt:

  1. Een 'open' WC-hokje: 91,3% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  2. Op een date: 86,9% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  3. Bij een vriend(in) thuis: 77,1% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  4. Op school: 73,8% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  5. In een openbare ruimte (restaurant, musea, evenement, etc.): 73,5% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
     

Mannen met kinderen zitten het langst op de pot
Veel mannen nemen lekker de tijd op de pot. 32,1% van de Nederlandse mannen heeft namelijk langer dan 5 minuten nodig om een grote boodschap te doen, tegenover 24,2% van de vrouwen.
 

Onder mannen met thuiswonende kinderen is het percentage langpoepers veel hoger. 36% van hen neemt langer dan 5 minuten de tijd om een grote boodschap te doen. Ter vergelijking: bij vrouwen met thuiswonende kinderen ligt dit percentage een stuk lager, namelijk 23,6%.


Meer informatie over het onderzoek lees je op: https://www.sanitairwinkel.nl/inspiratie/trends/het-grote-wc-onderzoek/



Start opleiding Chauffeur Wegvervoer met baangarantie bij mboRijnland

12-07-2024

Van de redactie

Rijden voor een verhuisbedrijf of voor een bedrijf in de bloemen en plantenindustrie, transport rijden in het buitenland of ervaring opdoen in de transport en op- en overslag in het magazijn? In september start bij mboRijnland een nieuwe opleiding Chauffeur Wegvervoer met baangarantie.  
 


Deze opleiding is een zogenaamde BBL-opleiding; dit betekent vier dagen werken bij een transportbedrijf in de buurt en één dag naar school bij de bloemenveiling in Rijnsburg. De docenten van mboRijnland verzorgen de theorielessen, zoals Nederlands, rekenen, Engels en Duits op locatie. Deze opleiding is tot stand gekomen door een samenwerking tussen mboRijnland, Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en diverse transport- en logistieke bedrijven. STL zorgt ervoor dat de student bij een van de bedrijven wordt gedetacheerd en regelt alles rondom het behalen van het rijbewijs.  

 

Chauffeursdiploma en baangarantie 

Tijdens de opleiding behalen de studenten niet alleen hun chauffeursdiploma, maar leren ze ook alle ins en outs over douaneformaliteiten, laden en lossen bij klanten, alles over het magazijn en op de weg rijden. Na de opleiding hebben de studenten een baangarantie en kunnen meteen aan de slag binnen Europa of daarbuiten.  

 

Docent Willem-Jacques van der Oest, docent mboRijnland: “We zien dat het beroep van chauffeur regelmatig in de familie zit bij onze studenten. Ze hebben vaak ouders of andere familieleden die rijden. Het is voor sommigen dus echt een vak dat door de aderen stroomt. Het voordeel is dat onze leslocatie klein is en vertrouwd aanvoelt. Bij Vianen Flowers, waar je één dag in de week les krijgt, is een lokaal aanwezig. Verder geven we op het terrein ook praktijklessen. Als we met de theorie bezig zijn, kunnen we het meteen in de praktijk laten zien en uitvoeren. Daarnaast werken de studenten vier dagen in de week bij een van de leerwerkbedrijven.” 

 

Vrijheid  

Voordeel bij deze nieuwe opleiding is dat studenten de vrijheid behouden na hun opleiding elders te gaan werken. “Als je klaar bent, heb je alle papieren die je nodig hebt. Je mag bij het leerwerkbedrijf blijven, maar je mag ook ergens anders heengaan, je zit dus nergens aan vast”, aldus Van der Oest. 

 

Innovatieve samenwerking onderwijs en sector 
Lutze van der Ploeg, Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL): “Wij zorgen namens de werkgevers- en werknemersorganisaties voor instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel. BBL-studenten komen bij ons in dienst en worden gedetacheerd bij de leerbedrijven. Ze krijgen betaald volgens de cao-beroepsgoederenvervoer en leren in de praktijk het vak van vrachtwagenchauffeur of logistiek medewerker. STL biedt studenten een arbo- en heftruckopleiding, een studieplan en 90% subsidie op alle opleidingen voor de rijbewijzen B, C en CE. De gediplomeerden zijn na het succesvol doorlopen van een tweejarig leerwerktraject verzekerd van een baan met een volwaardig salaris.” 

 

Bedrijven die aan deze nieuwe opleiding meedoen zijn: Dobbe Transport in Roelofarendsveen, Van der Slot Transport in Rijnsburg, Wesseling Logistics in Sassenheim, Oomen Verhuizers in Katwijk, Jongeneel Transport in Valkenburg en De Wit Transport in Oegstgeest. 



Partij voor de Dieren Zuid-Holland zorgt voor steun aan dierenambulances

12-07-2024

Van de redactie

De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben met een ruime meerderheid besloten om financiële ondersteuning toe te kennen aan de 14 dierenambulancesmet een ANBI status in de provincie. Dit voorstel, ingediend door de Partij voor de Dieren, zorgt ervoor dat deze belangrijke organisaties gezamenlijk een bedrag van €110.000 ontvangen.

 

Dierenambulances spelen een cruciale rol in onze samenleving door bij te dragen aan het welzijn van dieren en dienen daarmee het publieke belang. Ze reageren op noodsituaties, helpen gewonde en zieke dieren en zorgen voor het vervoer naar de opvang van dieren in nood. Dierenambulances zijn volledig afhankelijk van giften, donaties en subsidies. Ondanks dat de dierenambulances ook taken verrichten voor de provincie, zoals het ophalen van gewonde dieren van de provinciale wegen, kregen ze tot nu toe geen financiële steun van de provincie, terwijl ook het maatschappelijk draagvlak groot is.

 

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland benadrukt het belang van deze organisaties: "Dierenambulances doen ongelooflijk belangrijk werk. Ze hebben veel steun in de samenleving en dragen bij aan het welzijn van dieren in Zuid-Holland. Dat de provincie nu eindelijk financiële steun kan bieden, is een goede stap vooruit! Hiermee erkennen we hun waarde en ondersteunen we hen zodat ze hun werk kunnen blijven doen."

 



OM, politie, gemeenten en veiligheidsregio’s oefenen cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten

12-07-2024

Van de redactie

De politie, het Openbaar Ministerie (OM), 32 gemeenten en verschillende veiligheidsregio’s in Noord-Holland oefenden woensdag 10 juli op het thema cyber. Door gezamenlijk te oefenen wapent de overheid zich tegen cybercriminaliteit. Met een maatschappij die digitaliseert nemen digitale dreigingen toe. Deze cyberdreigingen vragen om een andere aanpak dan fysieke dreigingen. In de oefening werden verschillende scenario’s behandeld, waaronder een ransomware-aanval.
 

Cybercrime bestrijden begint bij bewustwording

Corien Fahner, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland: “Het bestrijden van cybercime vraagt om een gezamenlijke aanpak, ook vanuit de driehoek (politie, OM en gemeenten). Naast het bestrijden van deze vorm van criminaliteit, is het je bewust zijn van de gevaren misschien nog wel belangrijker, want voorkomen is beter dan genezen. Deze cyberoefening is daar een goed voorbeeld van. Door gezamenlijk met elkaar te oefenen creëren we bij alle betrokken partijen bewustwording over verschillende vormen van cybercrime. Daarnaast kunnen we door zo’n oefening elkaar sneller vinden en weten we beter van elkaar wie welke rol heeft tijdens een cyberaanval.”’
 

Oefening in samenwerking met NH Veilig

De oefening kwam tot stand met ondersteuning van NHVeilig. Dit is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Noord-Holland. Criminaliteit stopt niet bij gemeentegrenzen en veiligheidsopgaven kunnen complex, divers en veranderlijk zijn. Samenwerking is dan ook een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken en aan te pakken.



Meer verdachten van bedreiging politici voor de rechter

12-07-2024

Van de redactie

Het OM heeft in 2023 67 personen voor de rechter gebracht op verdenking van het bedreigen van politici. In 2022 waren dit er nog 37. De stijging komt onder meer voort uit het feit dat er meer verdachten in Nederland woonachtig zijn en daardoor sneller geïdentificeerd konden worden. De rechter legde in veel gevallen naast een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op.
 

Politici moeten hun werk ongehinderd kunnen doen. Het Team Bedreigde Politici van de regionale recherche van politie-eenheid Den Haag heeft als taak hieraan bij te dragen. In 2023 ontving het team 753 meldingen van bedreiging. Dat is een stuk minder dan in 2022 toen er 1125 meldingen binnenkwamen. Na binnenkomst beoordeelt het OM de meldingen. In 2023 concludeerde het OM in 578 gevallen dat de melding een strafbare bedreiging betrof. In 2022 waren dat er nog 889 meldingen.
 

Vervolgens doen politie en OM onderzoek naar de strafbare bedreigingen. Dat leidde er in 67 gevallen toe dat personen werden gedagvaard om zich voor de strafrechter te verantwoorden. In 83 gevallen loopt dat onderzoek nog. De verwachting is dat dit cijfer nog zal oplopen naarmate meer onderzoeken uit 2023 worden afgerond.
 

Veel bedreigingen worden gedaan via social media, met name via X en Instagram. Maar ook telefonisch, via de e-mail of zelfs door middel van brieven worden dreigingen geuit. Welke persoon aan een social-media-account is gekoppeld, is vaak alleen te achterhalen via de social-media-bedrijven. Die werken soms wel, maar soms ook niet mee. Sowieso is daar tijd mee gemoeid. Het Team Bedreigde Politici heeft wel gemerkt dat er in 2023 meer bereidheid was vanuit social media bedrijven om mee te werken.
 

Daarna moet geverifieerd worden of die persoon ook daadwerkelijk de gebruiker is van dat account en of die ook het bedreigende bericht heeft verzonden. De verificatie bestaat onder meer uit het verhoren van de verdachte. Dat is erg gecompliceerd wanneer de verdachte zich bijvoorbeeld bevindt in een land waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft. Helaas is dat vaak het geval.
 

Rechtshulp

Van de 578 strafbare bedreigingen kwamen 175 bedreigingen uit landen waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft. Wanneer cruciale rechtshulp bij identificatie en verdachtenverhoor niet mogelijk is, heeft verder onderzoek geen zin. Het onderzoek wordt dan beëindigd en deze zaken worden ‘opgelegd’. Dat houdt in dat door het ontbreken van verdere opsporingsmogelijkheden de zaken stil liggen. Een andere reden om een zaak op te leggen is dat, ondanks al het mogelijke onderzoek door de politie, het onderzoek niet heeft geleid tot een verdachte. In totaal zijn 420 zaken opgelegd.
 

Strafrechter

Het totale aantal politici dat bedreigd wordt, is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In 2023 werden 67 verdachten voor de strafrechter gedaagd tegen 37 in het jaar daarvoor. De verwachting is dat de 83 zaken die nog in onderzoek zijn, zullen leiden tot nieuwe dagvaardingen en zittingen voor de strafrechter.
 

Verder deed het OM vorig jaar drie zaken zelf af via een OM-strafbeschikking of OM-zitting. Daarnaast voerde de politie twee keer berispende gesprekken. Dat gebeurt in het algemeen met minderjarige verdachten die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Een wijkagent van de politie gaat dan thuis, in bijzijn van de ouders, in gesprek met de jongere over de gevolgen van zijn handelen. En drie zaken zijn om uiteenlopende redenen geseponeerd.



Nieuw Bedrijventerrein Rijnhoek II Een Stapje Dichterbij

11-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het college van B&W heeft de provincie een locatie voorgesteld om een nieuw energieneutraal bedrijventerrein te ontwikkelen bij Bodegraven. Het gaat om Rijnhoek II, een gebied in het verlengde van het bestaande bedrijventerrein Rijnhoek. Dit nieuwe gebied, strategisch gelegen tussen de Rijn en het spoor in de richting van Zwammerdam, moet bijdragen aan de economische en duurzame ambities van de gemeente.



 

Dubbel Ruimtegebruik en Duurzaamheid

In de Bedrijvenvisie Bodegraven-Reeuwijk 2030-2040 heeft de gemeenteraad aangegeven dat Rijnhoek II moet voldoen aan de principes van dubbel ruimtegebruik. Dit betekent dat het gebied zowel moet dienen voor bedrijfshuisvesting als voor de opwekking van duurzame energie. Dit komt onder andere tot uiting door het plaatsen van zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken en gevels van de nieuwe bedrijfsgebouwen.
 

Vergelijkbaar met Rijnhoek I

De plannen voor de ontwikkeling van Rijnhoek II zijn niet nieuw. Gedeputeerde Staten van de provincie erkennen al langer de economische noodzaak van deze uitbreiding, maar hadden meer informatie nodig over de ruimtelijke onderbouwing. Na grondige evaluatie van zes mogelijke locaties, bleek Rijnhoek II nog steeds de meest geschikte optie. Het nieuwe bedrijventerrein zal qua omvang en uitstraling vergelijkbaar zijn met Rijnhoek I en via dit terrein te bereiken zijn. De bouwhoogtes en het type bedrijvigheid zullen eveneens aansluiten bij die van Rijnhoek I.
 

Betrokkenheid van Omwonenden

De gemeente heeft veel belang gehecht aan de mening van de omwonenden bij de ontwikkeling van Rijnhoek II. Dit heeft geresulteerd in een reeks keukentafelgesprekken, waarbij de plannen en ideeën direct bij de mensen thuis werden besproken. Daarnaast zijn er twee inloopavonden georganiseerd in het kader van de gebiedsvisie Oude Rijnzone. Tijdens deze bijeenkomsten hebben inwoners hun zorgen, vragen en suggesties kunnen delen, wat heeft geleid tot aanpassingen in de plannen waar mogelijk.


 

Vervolgstappen

Bij een positief besluit van de provincie zal de gemeente verder gaan met de uitwerking van het project Rijnhoek II. De ruimtelijke en financiële uitgangspunten zullen verder worden uitgewerkt in een startnotitie, waarin ook de inbreng van omwonenden wordt meegenomen. Bovendien zal de planning duidelijk maken wanneer de eerste bedrijven hun nieuwe pand in Rijnhoek II kunnen betrekken en wanneer de eerste duurzame energie geleverd zal worden.
 

Het nieuwe bedrijventerrein Rijnhoek II belooft een belangrijke stap te zijn in de richting van een duurzame en economisch veerkrachtige toekomst voor Bodegraven en omstreken.



Silvan de Smit Treedt Op in Ichtuskerk te Bodegraven

11-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdagmiddag 27 juli 2024 zal de getalenteerde gitarist Silvan de Smit een bijzonder concert geven in de Ichtuskerk te Bodegraven. Met zijn klassieke, nylon-snarige gitaar belooft hij een unieke en inspirerende middag vol met mooie, geraffineerde muziek. Het concert begint om 13:15 uur.



 

Silvan behaalde vier jaar geleden zijn Master-diploma aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft sindsdien een indrukwekkende reeks concerten gegeven. Zo heeft hij opgetreden in prestigieuze locaties zoals Het Concertgebouw en was hij te horen op Radio 4. Daarnaast speelde hij in vele theaters, kerken, salons en op festivals. Zijn gitaarspel is een levenslange passie, en hij streeft er dagelijks naar om het instrument en de muziek optimaal tot hun recht te laten komen.
 

Op zijn YouTube-kanaal, YouTube.com/@silvandesmit, kunt u alvast genieten van zijn muziek. Silvan raadt aan om de opnames te beluisteren met oortjes, een koptelefoon, of een degelijk audiosysteem voor de beste ervaring, in plaats van platte telefoon- of computerspeakers.



 

Silvan kijkt er enorm naar uit om van dit concert een prachtig evenement te maken en hoopt u daar te ontmoeten. De toegang tot het concert is gratis, maar een gift na afloop wordt zeer gewaardeerd en helpt om deze concerten te blijven organiseren.
 

Kom en laat u meeslepen door de prachtige klanken van Silvan de Smit's gitaarspel in de sfeervolle ambiance van de Ichtuskerk. Het belooft een middag te worden die u niet wilt missen!



Waddinxveen Gaat Door met Oplossing voor Verkeersknelpunt Brugweg

11-07-2024

Van de redactie

Waddinxveen - De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk wil geen financiële bijdrage leveren aan een onderzoek naar oplossingen voor de verkeersproblematiek in het poldergebied. De raad wil alleen kleine maatregelen onderzoeken. Voor gemeente Waddinxveen is dit niet voldoende, omdat dit een herhaling is van zetten uit het verleden. Daarom gaat gemeente Waddinxveen na het besluit van gemeente Bodegraven-Reeuwijk dan ook zelfstandig door met een duurzame oplossing voor de verkeerssituatie op de Brugweg.

 

Gemeente Waddinxveen onderzoekt meerdere oplossingen

Op basis van een verkeersonderzoek en een plan van aanpak gaat gemeente Waddinxveen verder aan de slag om de verkeersproblematiek in het poldergebied te verminderen. Na het besluit van Bodegraven-Reeuwijk legt gemeente Waddinxveen de focus op verkeersmaatregelen binnen haar eigen gemeentegrens.

 

Wethouder Femke Vleij (verkeer en vervoer) betreurt het besluit van Bodegraven-Reeuwijk: “Het is jammer dat onze buurgemeente geen verdere invulling wil geven aan onze samenwerkingsovereenkomst. We hebben ons ingezet voor een goede samenwerking, omdat de Brugweg een belangrijke ontsluiting is voor Reeuwijk-Dorp. Met de groei van beide gemeenten is het belangrijk om aandacht te hebben voor onze verkeersknelpunten. Voor Waddinxveen willen we dat er een oplossing komt voor het verkeersknelpunt aan de Brugweg – een knelpunt dat er al vele jaren is.” Om dit knelpunt op te lossen onderzoekt gemeente Waddinxveen op korte termijn de mogelijkheid om de Brugweg (op bepaalde tijden) af te sluiten voor vrachtverkeer en vervroegt de gemeente het uitgestelde groot onderhoud aan de Brugweg. Voor de lange termijn voert de gemeente onderzoek uit naar een nieuwe ontsluitingsroute. Alles met als doel om de Brugweg goed in te richten voor de toekomst.



Verkeersproblematiek in het poldergebied blijft een gezamenlijk probleem
Het poldergebied tussen Waddinxveen en rond Reeuwijk-Dorp bestaat uit een eeuwenoude wegenstructuur die nooit ingrijpend is aangepast. Wel is de bedrijvigheid en bebouwing door de jaren heen gegroeid. Door de ontwikkeling en groei van beide gemeenten is de verwachting dat dit blijft toenemen. Alle deelnemers aan het verkeer maken gebruik van dezelfde smalle wegen en dat zorgt voor knelpunten. Veiligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke verkeersthema’s, zowel in Waddinxveen als in Bodegraven-Reeuwijk.


Vanaf 2021 hebben beide gemeenten samengewerkt om een oplossing te onderzoeken voor de verkeersproblematiek in het poldergebied. Dit heeft geresulteerd in een verkeersonderzoek, waarmee de verkeersproblematiek objectief in beeld is gebracht en mogelijke maatregelen zijn voorgesteld. Daaropvolgend hebben we een gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld om de 3 maatregelen met het hoogst oplossend vermogen en de nul-variant verder te onderzoeken.



Brand in Appartement Willemstraat

11-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdagavond om 23.40 uur brak er brand uit in een appartement aan de Willemstraat. De brandweer evacueerde de bewoners van het wooncomplex als voorzorgsmaatregel. De brand veroorzaakte een aanzienlijke rookontwikkeling.
 

Volgens de eerste berichten heeft de bewoner van het getroffen appartement mogelijk zelf de brand aangestoken. Deze persoon vluchtte vervolgens in verwarde toestand en de politie heeft in de omgeving naar hem gezocht. Op dit moment wordt de woning als een plaats delict (PD) behandeld en is de politie een uitgebreid onderzoek gestart.
 

Ondanks de aanvankelijke ernst van de situatie, schaalde de brandweer op naar middelbrand maar wist de brand snel onder controle te krijgen. Nadat de brandweer de woningen had gecontroleerd op koolmonoxide, konden de omliggende bewoners terugkeren naar hun appartementen.



Sterke Lekdijk test nieuwe techniek voor dijkversterking

11-07-2024

Van de redactie

De zoektocht naar alternatieven voor de stalen damwand gaat door: binnen project Sterke Lekdijk wordt de ‘MIP-freesmethode’ getest. Bij deze techniek wordt een grote freesmachine ingezet om een stevige waterdichte wand te maken in de ondergrond aan de binnenkant van de dijk.
 

Omdat bij deze methode de bestaande ondergrond in de wand verwerkt wordt, is deze sneller, goedkoper en minder vervuilend dan veel bestaande technieken, zoals een stalen damwand. Bovendien maakt de MIP-freesmethode het mogelijk een dijk te versterken zonder deze te verhogen of verbreden. Een goede oplossing voor een land waarin ruimte schaars is en bijvoorbeeld woningen, boerderijen en historische gebouwen dicht tegen de dijken liggen.



 

Veldproef bij Sterke Lekdijk – deelproject Culemborgse Veer/Beatrixsluis

De MIP-freesmethode is eerst in het laboratorium onderzocht en bevindt zich nu in de testfase. De veldproef vindt plaats op een terrein in de buurt van de Lekdijk. Daar mixt de freesmachine (zie foto) de bestaande ondergrond tot wel 15 meter diep met een bindmiddel (bijvoorbeeld water en cement). Daarmee vormt het een wand die de dijk op twee manieren moet gaan versterken. Het voorkomt piping (het ontstaan van kanaaltjes onder de dijk die zanddeeltjes meenemen en de dijk verzwakken) en het maakt de grond stabieler, wat verschuiving en verzakking van de dijk voorkomt. Dit maakt de MIP-freesmethode bijzonder, omdat er niet veel alternatieven zijn met dezelfde eigenschappen.



De ‘Freesmachine’, Beeld HITEC Road
 

Feestelijk moment: eerste wanden uitgegraven

De veldproef duurde een aantal weken. In totaal zijn er drie wanden getest met bindmiddel in verschillende samenstellingen, waaronder één met olifantsgras. Ook test het team of en in hoeverre de wanden waterdicht zijn. Nu de wanden goed zijn gedroogd en gehard, is gisteren -onder het oog van diverse genodigden- een feestelijke start gemaakt met het uitgraven van de wanden.
 

Nader onderzoek in het laboratorium



Hans, Annerieke en Wilco doen mee aan BikevoorParkinson 2024

11-07-2024

Van de redactie

Gouda - Hans, Annerieke en Wilco doen mee aan de BikevoorParkinson. Zij fietsen als team onder de naam ‘Fietsen voor Parkinson Gouda’. Graag delen zij hun verhaal en motivatie waarom zij meedoen aan dit jaarlijkse unieke fietsevenement!



 

Even voorstellen

Hans van Geluk is 64 jaar en woont in Gouda. Hij heeft sinds mei 2019 de diagnose de ziekte van Parkinson. Samen met zijn vrouw Jolanda kookt hij elke avond authentiek Italiaans en hij houdt van verschillende soorten stijlen muziek.


Annerieke van den Brink is 42 jaar en ook wonend in Gouda. Ze is gespecialiseerd Parkinsonverpleegkundige bij Zorgbrug en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.


Wilco van Wensveen woont in Reeuwijk en is werkzaam als fysiotherapeut voor zorgpartners midden Holland en Topzorg, beiden in Gouda. Zijn passie is fietsen en dit wil hij met zoveel mogelijk mensen delen. Zodoende is hij vijf jaar geleden gestart met het samen fietsen voor mensen met de ziekte van Parkinson in Gouda.
 

Tijdens de BikevoorParkinson hoef je niet mee te fietsen in de heuvels van Zuid-Limburg. Het is ook toegestaan om op een andere plek je eigen fietsroute af te leggen. Het gaat tenslotte om een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor een mooi Parkinson project.
 

Wat gaan jullie doen?

Wilco: ‘Samen met Hans van Geluk en Christa Plasschaert (toenmalig Parkinsonverpleegkundige) hebben we ‘Fietsen voor Parkinson Gouda’ opgezet en uitgebreid en naar een professioneler niveau (lees groter niveau) getrokken. Met als doel samen sporten en bewegen. Ook als je Parkinson hebt, kan je sporten en is het juist goed om in beweging te komen en te blijven.’
 

Hoe bereid je je voor?

Hans: ‘De voorbereiding begint al in januari met het zoeken van een geschikte fietslocatie. Tot nu toe hebben we elk jaar een andere start- en finishlocatie gehad. Dit jaar dus vanaf GOUDasfalt in Gouda. Als het bevalt, willen we hier voortaan starten en finishen. Mede door de uitstekende uitval mogelijkheden.’

‘Omdat ik er pas bij ben, was het even wennen om aan te haken. Nu we er zo mee bezig, kijk ik uit naar dit mooie event!’ - Annerieke van den Brink

 

Waarom kom je in actie tijdens de BikevoorParkinson?

Hans: ‘Mijn bedoeling was om geld op te halen tijdens mijn fietsritten. Toeval of niet, maar tijdens de coronatijd konden ze niet in Limburg, de Cauberg plaatsvinden tijdens de BikevoorParkinson. De organisatie besloot toen dat men mee kon doen vanuit zijn of haar eigen woonplaats. Hier begon mijn eerste actie. Het jaar erop wilde ik dit weer doen en vertelde ik dit idee aan mijn fysiotherapeut Yvonne McPherson (ParkinsonNet). Zij gaf mij aan dat een collega fysiotherapeut, Wilco van Wensveen (ook ParkinsonNet) dit al eens eerder had gedaan in Gouda. Toevallig kende ik Wilco al, dus ik besloot contact met hem op te nemen. We waren het beide eens dat we het dat jaar groter wilde maken en dat lukte! Nu doen we ‘Fietsen voor Parkinson Gouda’ inmiddels alweer voor het vierde jaar’

 

Parkinson en de toekomst

Het team hoopt van harte dat Parkinson op een gegeven moment de wereld uit is. ‘Dat zou het mooiste zijn, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Onderzoek blijft belangrijk en nodig. Daar hebben we geld voor nodig, en elk bedrag helpt hierbij. Natuurlijk hopen we dat Parkinson met onderzoek in de toekomst te genezen is en dat er meer inzicht komt wat onze omgeving voor invloed heeft op het krijgen van de ziekte van Parkinson. Dit bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zodat hier op Europees niveau en mondiaal niveau stappen kunnen worden gezet om dit aan te pakken en te verbieden,’ sluit het team af.

 



We investeren meer in verduurzaming woning

11-07-2024

Van de redactie

Het aantal consumenten dat leent voor het verduurzamen van hun woning, is gegroeid. En ook het gemiddelde leenbedrag voor verduurzaming stijgt flink. Dit blijkt uit onderzoek van Geld.nl. In de Datamonitor Lenen volgde de vergelijkingssite alle geaccepteerde leningaanvragen van de eerste vijf maanden van dit jaar. Hieruit blijkt dat het aantal leningen met een groen doel op dit moment ruim anderhalf keer hoger ligt dan in 2023. Het gemiddelde leenbedrag voor verduurzaming van de woning stijgt van € 16.521 in 2023 naar € 21.107 dit jaar, een stijging van bijna 28%.
 

Minder verbouwen, meer verduurzamen

Verduurzaming van de woning valt in het onderzoek van Geld.nl onder de overkoepelende categorie ‘Verbouwen’. Dat het aantal leningen voor duurzaam wonen toeneemt, is opvallend. Het percentage leningen voor verbouwen in het algemeen loopt namelijk iets terug. Paul Huibers, financieel expert bij Geld.nl, zegt hierover: “Verbouwen blijft met ruim 19% van de aanvragen ook in de eerste helft van 2024 het tweede belangrijkste leendoel. Wel zien we dit percentage iets teruglopen ten opzichte van 2023. Toen leende nog meer dan 23% van de kredietaanvragers voor een verbouwing. Reden voor deze daling kan liggen in steeds verder stijgende prijzen van bouwmaterialen, in combinatie met een tekort aan vakmensen om de verbouwing uit te voeren.”



In het licht van deze cijfers valt het toenemend aantal leningen voor onder andere zonnepanelen en isolatie verbeterende maatregelen extra op. Huibers: “De stijgende energieprijzen stimuleerden veel consumenten vorig jaar om te investeren in de verduurzaming van hun woning. Ook nu de energieprijzen weer stabiel lijken, blijft de wens om hierin te investeren groeien. Het is wel even afwachten hoe bereid mensen blijven om te investeren in zonnepanelen nu de salderingsregel verdwijnt en steeds meer energieleveranciers bezitters van zonnepanelen kosten in rekening brengen.” Al blijven zonnepanelen ondanks dat voor veel mensen rendabel.
 

Geld besparen belangrijkste motivatie

De belangrijkste reden om te investeren in het verduurzamen van de woning, is besparen. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2023 naar duurzaam wonen. Hierin gaf 43% van de ondervraagden aan vooral geld op de energierekening te willen besparen. Op de tweede plaats gevolgd door het milieu (27%). 13% van de ondervraagden noemde het verbeteren van het wooncomfort als hoofdreden voor verduurzaming.

 



MCB Zomerconcert in het Evertshuis

10-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - De theaterzaal van het Evertshuis was zaterdagmiddag het decor van een afwisselend Zomerconcert van het Muziek Collectief Bodegraven-Reeuwijk. Leerlingen en docenten zetten samen een mooi programma neer, voor een goed gevulde zaal.


 

Na een opening met duetten op hoorn en bugel, traden diverse jonge leerlingen op uit de pianoklas van Annemarie de Boer. Een hele belevenis om na pas een korte periode les, achter de mooie vleugel van het Evertshuis te mogen plaatsnemen. Later in het programma viel dezelfde eer toe aan leerlingen van docente Liesbeth van Hemmen.

 

In het kader van ‘Muziek maak je samen’, het motto van het MCB, traden ook diverse combinaties van leerlingen op. Er klonk Vivaldi op viool en piano, een cello duet van Gabrieli, en familiesamenspel op diverse instrumenten. In de Suzuki vioolgroep van Clara Post musiceerden ervaren spelers samen met jonge, nog maar net begonnen leerlingetjes en op de vleugel werd quatre-mains gespeeld.

 

 

Solo klonk prachtige romantische pianomuziek van Rachmaninov en Grieg, en harpmuziek van John Thomas. Grote verrassing van de avond was de presentatie van de nieuwe zangdocente van het MCB, Grazia Lin. Met haar vertolking van ‘Think of me’ uit The Phantom of the Opera, met docente Annemarie aan de vleugel, liet zij horen wat zij in huis heeft aan volume en stembereik.

 

 

De middag werd afgesloten met 2 Klezmer melodieën, gespeeld door een ensemble op blokfluit, viool, piano en contrabas. Het Muziek Collectief is er trots op, zoveel talent, kwaliteit en speelplezier in huis te hebben, en nodigt u graag weer uit voor een volgend concert.



Wat doet u met zwerfafval?

10-07-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Iedereen kan helpen om zwerfafval tegen te gaan. Gemeenten, bedrijven, scholen. En u! Samen maken we Nederland Schoon. Er zijn al meer dan 100 betrokken inwoners die graag een handje helpen om onze mooie dorpen schoon te houden. 



 

Maakt u ook af en toe een opschoon-ommetje? Trek er op uit, haal een frisse neus en raap ondertussen zwerfafval. Een afvalknijper en afvalzakken krijgt u gratis van de gemeente. Het verzamelde zwerfafval wordt ook weer bij u opgehaald. De tijd en uw inzet bepaalt u zelf.
 

Wilt u meer weten of wilt u zich direct aanmelden? Doe dat via info@bodegraven-reeuwijk.nl of 0172 522 522.



Werk aan de Molendijk

10-07-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - De Molendijk, tussen Nieuwerbrug en de A12, is aan een opknapbeurt toe. Verzakkingen worden hersteld en er wordt opnieuw geasfalteerd. Daarom is de weg op maandag 22 juli, tussen 7 en 17 uur, niet toegankelijk voor het autoverkeer. Dat autoverkeer wordt omgeleid via Bodegraven. Het fietspad blijft open. Fietsers en voetgangers hoeven dus niet om te fietsen of lopen, zij kunnen de klus wel passeren.


 

 



Feestelijke diploma-uitreiking studenten Thuiszorg Leerweg mboRijnland

10-07-2024

Van de redactie

Zoetermeer - Tijdens de feestelijke diploma-uitreiking werden de studenten van de Thuiszorg Leerweg bij mboRijnland in Zoetermeer in het zonnetje gezet. Na een intensieve opleiding van anderhalf jaar mochten ze hun diploma ‘Assistent Dienstverlening en Zorg’ in ontvangst nemen. De studenten werken en leren tegelijk in deze opleiding. De gediplomeerden kunnen direct aan de slag bij een van de thuiszorg organisaties.



 

De Thuiszorg Leerweg heeft een unieke benadering. De meeste studenten zijn relatief kort in Nederland en hebben diverse culturele achtergronden. Tijdens de opleiding, die in samenwerking met thuiszorgorganisaties Thuiszorg Inis, Allcura Thuiszorg, Vierstroom en werkbedrijf De Binnenbaan is opgezet, doen de studenten zowel vakinhoudelijke kennis als taalkennis op. Ze werken twee à drie dagen per week en komen anderhalve dag per week naar school, waarbij de extra halve dag specifiek is gericht op het leren van de Nederlandse taal. Dit is essentieel voor hun werk in de thuiszorg en de communicatie met cliënten.



 

Student Sunethra Hitihamu: "Het was een hele leuke opleiding. Ik heb veel geleerd en de docenten waren allemaal heel lief. Ik ga de klas heel erg missen!" “We zijn als partner heel erg trots op onze werknemers. Deze opleiding en samenwerking is echt een mooie ontwikkeling voor zorgland", aldus praktijkopleider Marijke Kolen van Vierstroom.

 

Keuzedelen en excursies

De opleiding biedt ook praktische keuzedelen aan, zoals ‘Omgang met de cliënt’ en ‘Schoonmaken’. Deze keuzedelen zijn van belang voor de dagelijkse praktijk in de thuiszorg.  


Brenda Koerts-Weeber, studieloopbaanbegeleider mboRijnland: "Het keuzedeel ‘Omgang met de cliënt’ is een extra keuzedeel waarin de studenten leren over ziektebeelden als dementie en waarin ze ook leren wat normaal is in de omgang met de cliënt en wat niet. Verder leren de studenten hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag bijvoorbeeld of wanneer ze problemen signaleren."



 

Daarnaast hebben de studenten deelgenomen aan diverse excursies, zoals een bezoek aan Corpus om meer te leren over het menselijk lichaam en Madurodam om Nederland en Den Haag wat beter te leren kennen en als onderdeel van het vak loopbaan en burgerschap. In februari zijn al vijf studenten versneld afgestudeerd. Vandaag ontvingen de andere acht studenten hun diploma. 
 

Nieuwe groep succesvol gestart

In november 2023 is een tweede groep van veertien studenten succesvol gestart met deze niveau 1-opleiding. De opleiding biedt de studenten niet alleen een formele erkenning van hun vaardigheden, maar ook een belangrijke stap in hun integratie en carrière in de Nederlandse zorgsector. Voor velen van hen, die al jarenlang in de thuiszorg werken zonder officieel diploma, betekent dit een bekroning op hun toewijding en harde werk. Het onderwijs en de kosten van de boeken worden door hun werkgevers vergoed, wat bijdraagt aan hun verdere professionele ontwikkeling en inzetbaarheid in de thuiszorg.



VVD Zuid-Holland tijdens voorjaarsnota: Vol voor woningbouw!

10-07-2024

Van de redactie

Tijdens de behandeling van de provinciale financiën heeft de kersverse fractievoorzitter Jeroen van Dijken van de VVD Zuid-Holland zich sterk uitgesproken over de toekomst van onze provincie. Met daadkrachtige plannen in duidelijke taal, richt de VVD zich op het bouwen van woningen, het versterken van de economie en het verbeteren van de bereikbaarheid. Tot slot wil de VVD graag een impuls in de energiemix en zorg dragen voor een goede waterhuishouding. Dit alles natuurlijk binnen de begroting.  


  

Waar zetten we ons voor in? 
2.5 miljoen euro investeren in schoon Zuid-Hollands water voor een gezonde leefomgeving voor onze inwoners en om te zorgen dat de woningbouw niet stil valt. 

 

Belemmeringen weghalen bij woningbouw. De provincie moet versnellen en zeker niet vertragen. Minder regels zorgen ervoor dat er sneller en meer gebouwd kan worden. 
 

Kernenergie op tafel in Zuid-Holland. We gaan de volgende stappen zetten in de realisatie van modulaire kerncentrales in onze provincie. 

 

Inventariseren bij onze gemeenten inventariseren wie er geen bezwaar heeft tegen onderzoek naar kleine modulaire kerncentrales.  

 

In overleg over lokale energie. Een bijeenkomst te organiseren op het provinciehuis waar inwoners van Zuid-Holland samen met statenleden en gedeputeerden kunnen praten over zon-, wind- en kernenergie in hun omgeving. 
 
Veilige wegen. Dit kunnen we bijvoorbeeld bereiken door een zogenaamde Flexflitser in te zetten om de snelheid op de provinciale wegen te handhaven en hardrijders te straffen. 

 

Als we al deze ambities waar willen maken, zullen we moeten zoeken naar meer ruimte. Zeewaartse uitbreiding kan hierin een uitkomst zijn. Zodoende wil de VVD de mogelijkheden onderzoeken naar het uitbreiden van de provincie op zee. 

 

 

Woningbouw: Dromen van Stenen 

 “De inwoners van Zuid-Holland willen geen mooie woorden, maar daden. We moeten stoppen met brieven stapelen en beginnen met stenen stapelen,” aldus Jeroen van Dijken. De VVD gaat voor de bouw van bijna 250.000 nieuwe woningen, zodat iedereen – van starter tot senior – een plek kan vinden. Geen bureaucratische rompslomp, maar snelle, betaalbare en duurzame woningen. 

  

Economie: Ruimte voor Ondernemers 

Zuid-Holland bruist van ondernemerschap en innovatie. “Ondernemers zijn de motor van onze economie. We moeten hen niet dwarszitten met regels, maar juist ondersteunen,” benadrukt Van Dijken. De VVD pleit voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en ondersteuning van ondernemers bij innovatie en duurzaamheid. Meer banen, meer groei, meer welvaart. 

  

Bereikbaarheid: Investeren in Toekomst 

Goede infrastructuur is de ruggengraat van onze provincie. “Van de Rijnlandroute tot de Blankenburgverbinding, wij blijven investeren in wegen, fietspaden en openbaar vervoer,” zegt Van Dijken. De VVD wil zekerheid over de financiering van alle geplande projecten en blijft aandringen op efficiënte uitvoering. 

  

Energie en Duurzaamheid: Slimme Keuzes 

“De toekomst van energie ligt in diversiteit,” stelt Van Dijken. Naast zonne- en windenergie wil de VVD ook kernenergie benutten. Kleine kernreactoren bieden een stabiele energiebron en ontzien het stroomnet. Daarnaast moet lokale energieopwekking een grotere rol spelen, zodat iedereen kan participeren in duurzame stroom. 

  

Financiën: Zuinig en Verstandig 

Een gezonde financiële basis is essentieel. “Wij willen niet dat toekomstige generaties de rekening betalen. Eenmalige meevallers gaan in de spaarpot,” aldus Van Dijken. De VVD streeft naar een verantwoorde begroting, waar structurele uitgaven gedekt worden door vaste inkomsten. 

  

De VVD Zuid-Holland blijft werken aan een provincie waar iedereen kan floreren. Met deze heldere en krachtige plannen bouwen we samen aan een welvarend, bereikbaar en duurzaam Zuid-Holland.



Brand in Vuilniswagen

09-07-2024

Van de redactie

Waddinxveen – Op dinsdagmiddag ontstond er brand in de lading van een vuilniswagen aan de Anna van Hannoverstraat in Waddinxveen. De chauffeur merkte rook op die uit de wagen kwam en nam snel actie om grotere schade aan de wagen te voorkomen.



 

Bij het zien van de rook besloot de chauffeur het afval direct op straat te dumpen. Deze snelle reactie bleek cruciaal om de situatie onder controle te krijgen. De toegesnelde brandweer was snel ter plaatse en wist de brand te blussen voordat deze verder om zich heen kon grijpen.
 

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de brand waarschijnlijk is veroorzaakt door een accu die bij het huisafval was gegooid. Dit incident benadrukt nogmaals het belang van het correct scheiden van afval en het apart inzamelen van gevaarlijke materialen zoals batterijen en accu's.
 

De vuilniswagen en het gedumpte afval zijn naderhand gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen verdere brandhaarden aanwezig waren. Dankzij de snelle reactie van de chauffeur en het adequate optreden van de brandweer is de schade beperkt gebleven en zijn er geen gewonden gevallen.



Woerdense kaasgroothandel, Treur Kaas, wint diverse kaasaward prijzen!

09-07-2024

Van de redactie

Woerden - De Woerdense kaasgroothandel Treur Kaas heeft meerdere prijzen gewonnen bij de International Cheese & Dairy Awards (ICDA) in Engeland op 27 juni 2024. Dit evenement, een van de grootste ter wereld, kende dit jaar meer dan 5000 kazen van over de hele wereld in verschillende categorieën. Familiebedrijf Treur Kaas uit Woerden schreef met succes diverse kwaliteitskazen in, waarvan er acht in de prijzen vielen!



 

Hier zijn de winnende kazen:

Mèkkerstee Oud – Goud Mèkkerstee Oud is een heerlijke biologische geitenkaas die op ambachtelijke wijze is bereid. De kaas heeft een rijpingstijd van maar liefst een jaar, wat zorgt voor een pittig karakter en een rijk aroma.
 

Twisca Pikant – Goud Twisca Pikant, een schapenkaas met een volle, romige smaak, dankt zijn unieke smaak aan de langere rijpingstijd en de Noord-Hollandse weiden waar de melkschapen grazen.
 

Chevretta Blue – Goud Chevretta Blue is een romige geitenkaas met een blauwschimmel cultuur. Deze kaas van 3,5 kg heeft circa 8 weken gerijpt en heeft een romige, zachte structuur met karakteristieke blauwschimmel smaak en zichtbare blauwe aders.
 

Chevretta Oud – Zilver Chevretta Oud, een Noord-Hollandse geitenkaas van ongeveer een jaar oud, heeft door de lange rijpingstijd een karaktervolle smaak en bevat mooie eiwitkristallen. De kaas heeft een stevige structuur.
 

Daniel’s Selection Premium Truffle / Villa Truffo – Brons Villa Truffo combineert Hollandse boerderijkaas met de intense smaak van zwarte truffel. De kaas heeft een korte rijpingstijd van 8 weken, wat resulteert in een bijzonder romige structuur en een uitgesproken smaak dankzij de truffelstukjes.
 

Villa Roma – Brons Villa Roma is een jonge boerderijkaas die ongeveer 4 weken gerijpt is. De kaas, gemaakt van koemelk, is romig en zacht van structuur en heeft toevoegingen van diverse kruiden en specerijen zoals fenegriek, prei, chili, knoflook, paprika en lavas, wat zorgt voor een heerlijke fris/kruidige smaak.
 

Weydeland Rijck – Brons Weydeland Rijck is een brokkelkaas met een lange rijpingstijd. De kaas heeft een zeer rijpe smaak en bevat kleine rijpingskristallen die knisperen in de mond. De kaas zit vol aroma’s en is karaktervol van smaak.
 

Happy Mrs Jersey Old – Brons Deze biologische kaas, gemaakt van 100% Jerseymelk, heeft een jaar op houten planken gerijpt. De kaas heeft een mooie kristalstructuur en is nog bijzonder romig. Het is een echte specialiteit!
 

Met deze indrukwekkende resultaten heeft Treur Kaas uit Woerden zijn positie als producent van hoogwaardige kazen wederom bevestigd.



Woerden&Democratie stelt wederom vragen over bomen aan de Beneluxlaan

09-07-2024

Van de redactie

Woerden - Nadat de fractie van Woerden&Democratie (W&D) in januari 2023 al vragen stelde over de armoedige staat van de bomen aan de Beneluxlaan in Woerden, heeft de partij hierover nu wederom vragen gesteld aan het college van B en W in de gemeente.
 

Begin januari 2023 stonden de net geplante bomen enkele weken in het water vanwege de regenval en de slechte afwatering aan de Beneluxlaan, nu lijken een behoorlijk aantal van die bomen dood of stervende. In de beantwoording van de eerdere vragen gaf het college nog aan dat de bomen in de ruststand stonden en dat zij geen last zouden ondervinden van de hoge waterstand. Die beantwoording lijkt volgens de fractie van W&D niet te kloppen nu een groot aantal van de bomen aan deze nieuwe weg niet is aangeslagen.  
 

De partij vraagt zich af of de afwatering wel goed functioneert en wat de kosten zijn van het plaatsen van nieuwe bomen?



Kringloop zoekt vrijwilligers: doe goed met waar je goed in bent!

09-07-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Er bestaat geen leukere plek om vrijwilligerswerk te doen dan bij de kringloop. Je leert nieuwe mensen kennen, je kunt jezelf ontwikkelen én je betekent iets voor een ander en het milieu. Ervaring is helemaal niet nodig. Zin erin wel!



Jeanette Alkemade is 12 jaar vrijwilliger bij de kringloop

 

Directeur Martin van Keeken typeert Stichting Kringloop Alphen als een warme en betrokken organisatie: ‘als je bij ons werkt, dan maak je deel uit van een club bevlogen en gezellige mensen. Nergens vind je een groep mensen die zo divers is als bij ons. Betaalde kracht of vrijwilliger, wel of geen afstand tot de arbeidsmarkt, jong of ervaren, we werken allemaal met passie voor de stichting. Wist je dat de jongste vrijwilliger 13 is en de oudste 83? Hoe verschillend we ook zijn, gezamenlijk zetten we ons in voor zoveel mogelijk hergebruik en een verrassende winkelervaring voor klanten.”

 

Over hergebruik gesproken, Stichting Kringloop Alphen verwerkte vorig jaar ruim 1,3 miljoen kilo goederen en textiel. Van Keeken: ‘Ophalen, uitsorteren en netjes presenteren in de winkel, elk item gaat door vele handen. De toevoer van goederen en textiel groeit gestaag. Heel goed nieuws voor het milieu, maar we merken dat we nu letterlijk handen tekort komen. Wat vrijwilligerswerk bij de kringloop zo bijzonder maakt, is dat we net als bij de spullen kijken naar mogelijkheden. Waar is iemand goed in? Waar wordt iemand blij van?


De werkzaamheden zijn zo divers dat er altijd wel iets is waar je helemaal op je plek bent. Ben je een echte fashionista en lijkt je het leuk om op de kledingafdeling te werken? Hou je liever de huisraadafdeling op orde en maak je graag een praatje met de klanten? Heb je ervaring met het rijden van een bakwagen en ga je graag de weg op? Ben je handig en vind je het leuk om meubels in elkaar te zetten? Of heb je andere talenten die je in wilt zetten? Je bent van harte welkom! Je kiest zelf in welke vestiging je wilt werken en welk dagdeel je het beste uitkomt. Bel naar 0172 – 422 490 of mail je nummer naar  info@kringloopalphen.nl en dan bellen we jou.’



Alarmsignalen politie bij gemeentehuizen: Tijd dringt voor vroegpensioenregeling

09-07-2024

Van de redactie

Op dinsdag 9 juli lieten politiemensen door heel het land hun stem horen bij verschillende gemeentehuizen. Om 11.59 uur precies gingen de sirenes en zwaailichten van hun voertuigen aan voor een minuut, als een duidelijk signaal dat de tijd dringt voor de verlenging van de huidige vroegpensioenregeling (RVU). Deze regeling, bedoeld voor de politie en andere zware beroepen, loopt af en de politiebonden dringen aan op verlenging. De actie zal de komende weken elke dinsdag worden herhaald, waarbij de duur telkens met een minuut wordt verlengd.

 

Gemeentehuizen als Doelwit

Er is ditmaal bewust gekozen voor gemeentehuizen als het centrale punt van de acties. Op lokaal niveau opereert de politie onder het gezag van de burgemeester wanneer het gaat om openbare orde en handhaving. Burgemeesters zijn zich als geen ander bewust van de zware lasten die politiemensen dragen. De politiebonden hopen dat deze gezagsdragers hun stem laten horen richting de landelijke politiek en pleiten voor de verlenging van de vroegpensioenregeling.
 

Pijlen Gericht op Burgemeesters

Hoewel burgemeesters vaak het hoogste woord hebben, blijven ze stil als het gaat om de vroegpensioenregeling. Ze stellen hoge eisen aan de politie en verwachten veel van hen. Het zou de burgemeesters sieren als ze daadwerkelijk het welzijn van de politiemensen die de veiligheid in hun gemeenten bewaken, in acht nemen. Ze moeten ervoor zorgen dat ‘hun’ mensen gezond de eindstreep halen en in goede gezondheid van hun welverdiende pensioen kunnen genieten.
 

Publieksvriendelijke Actie

De actie met loeiende sirenes en zwaailichten is bedoeld als een publieksvriendelijke manier om aandacht te vragen voor de problematiek. Sinds januari voeren de politiebonden een reeks RVU-acties om een vroegpensioen voor zware beroepen te waarborgen. Deze specifieke actie op dinsdag 9 juli is een vervolg in deze reeks, waarbij de politie met hun signaal wil benadrukken hoe dringend de situatie is.
 

De politiebonden hopen dat deze acties niet alleen de aandacht van het publiek trekken, maar ook de gewenste reactie van de burgemeesters en de landelijke politiek teweegbrengen. De gezondheid en het welzijn van politiemensen staan op het spel, en een tijdige verlenging van de vroegpensioenregeling is essentieel.



Barrières in de havens helpen: Douane onderschept minder drugs in eerste halfjaar 2024

09-07-2024

Van de redactie

De Douane heeft in het eerste halfjaar van 2024 minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Douane over de drugsvangsten. De Douane heeft dit jaar ruim 16.000 kg cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is veel minder dan de ruim 28.000 kg in dezelfde periode vorig jaar. De grootste vangst cocaïne in de afgelopen maanden betrof een vangst van ruim 3600 kilo in juni in de haven van Vlissingen.

 


 

De opgeworpen barrières lijken effect te hebben. De Nederlandse zeehavens zijn minder aantrekkelijk voor criminele netwerken voor de smokkel van verdovende middelen. Door het versterken van de informatiepositie door plaatsing van liaisons in Latijns-Amerika, de inzet van innovaties en specialistische teams en de toegenomen samenwerking met het bedrijfsleven werpt de Nederlandse Douane barrières op.



OM eist in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf voor liquidatie bij parkeergarage in Amsterdam-West

09-07-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf en een gedragbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM-maatregel) tegen een 25-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van medeplegen moord op Ayla Mintjes en poging moord op haar vriend in Amsterdam.
 

Het slachtoffer rijdt met haar 26-jarige vriend op zondagavond 16 mei 2021 in haar auto uit een parkeergarage aan de Maassluisstraat in Amsterdam-West. Daar worden ze opgewacht door drie mannen. Twee schutters nemen met automatische wapens de Mercedes onder vuur. Daarna vluchten ze in een auto die door de derde verdachte wordt bestuurd. Ayla Mintjes wordt geraakt in haar rug en overlijdt enige uren later in het ziekenhuis. Haar vriend blijft ongedeerd. Er worden 36 kogelhulzen gevonden in de straat, niet alleen de auto van de slachtoffers, maar ook omliggende woningen en auto’s zijn geraakt. Uit onderzoek blijkt dat de vriend van Ayla Mintjes, die samen met haar in de auto zat, het doelwit was van de liquidatie.
 

De verdachte die nu in hoger beroep terecht staat wordt ervan verdacht één van de schutters te zijn die met een automatisch wapen op de auto heeft geschoten. In september 2023 zijn de twee medeverdachten van de moord, een schutter en de bestuurder van de vluchtauto, veroordeeld. Het hof in Amsterdam legde ze een gevangenisstraf van 30 jaar op. Dat was ook de straf die was geëist door het OM in hoger beroep. De zaak van deze derde verdachte werd uitgesteld omdat hij vlak voor de behandeling van de zaak afgelopen herfst van advocaat wisselde.
 

Verklaringen in hoger beroep

De verdachte heeft in hoger beroep verteld over wat er volgens hem gebeurd is. Het OM stelt dat die verklaringen enkel uit strategisch oogpunt zijn afgelegd, niet omdat er sprake is van spijt. Er blijven volgens de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep) nog veel vragen onbeantwoord en onderdelen van zijn verhaal kloppen aantoonbaar niet. Zo zegt de verdachte dat hij de twee mededaders niet kent. Daar gaat het OM niet in mee. Uit onderzoek naar de gebruikte telefoons blijkt dat deze verdachte juist de link is tussen de eerder veroordeelde andere schutter en bestuurder van de vluchtauto. De verdachte had als enige contact met hen allebei.
 

De advocaat-generaal stond tijdens de zitting stil bij de impact die de zaak heeft. “Dit is waar de criminele wereld zich opdringt aan de niet criminele wereld. Op een mooie zondag waar veel mensen vrij en buiten zijn, worden totaal onschuldige mensen geconfronteerd met verdachten die maar één doel hebben en voor welk doel alle menselijkheid en alle redelijkheid moet wijken. Verdachte heeft hiermee een meedogenloosheid en gewetenloosheid getoond en laten zien niets te geven om een mensenleven. Een mensenleven van een jonge vrouw, welk verlies een groot leed heeft veroorzaakt bij de nabestaanden”.
 

De eis van 28 jaar gevangenisstraf en een GVM-maatregel is volgens het OM passend voor medeplegen van moord, poging moord en voor brandstichting, voor medeplegen voorhanden hebben van twee automatisch vuurwapen en een pistool en voor de vernielingen aan de gebouwen in de straat. Bij de eis is rekening gehouden dat de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Maar ook, zo stelt de advocaat-generaal, met zijn berekenende proceshouding.



OM eist 3,5 jaar cel tegen verdachte van cybercriminaliteit: ‘Impact van zaken als deze is enorm’

09-07-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen een 26-jarige verdachte uit Assen die met een zelf ontwikkelde, multifunctionele cybercrimetool phishingaanvallen uitvoerde op onder meer klanten van een Zwols hostingbedrijf. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle: “De impact van cybercriminaliteit is enorm. Het ondermijnt het vertrouwen in instituties, bedrijven, mensen, cryptovalutamarkten en digitale technologie en is daarmee één van de meest bedreigende en angstaanjagende vormen van criminaliteit.”
 

De tool die verdachte gebruikte kan worden vergeleken met een digitaal Zwitsers zakmes; het was multi-inzetbaar en expliciet bedoeld voor het plegen van strafbare feiten. De Assenaar wist inloggegevens van mailadressen te achterhalen door middel van phishing. De mailadressen in combinatie met wachtwoorden testte hij vervolgens op een geautomatiseerde manier bij andere websites, zoals webshops. Zo logde hij op andere plekken in met accounts van anderen en haalde vervolgens –ongemerkt en ongezien- bijvoorbeeld bitcoins van slachtoffers weg bij cryptovalutadiensten.
 

Bij de verdachte werden in totaal 650 cryptowallets aangetroffen, die volgens het OM onmogelijk allemaal eigendom van verdachte waren. Hij bestelde via accounts van zijn slachtoffers –waarvan hij dus de logingegevens had gehackt- ook dure kleding bij online winkels. Mails met bevestigingen van bestellingen en/of aanmaningen van onbetaalde facturen werden automatisch onderschept, door in de mailbox van de slachtoffers de filters in te stellen, zodat e-mails direct werden doorgestuurd zonder dat het slachtoffer dat wist of kon zien. 
Ook de mails van de bezorgdiensten leidde de verdachte om naar een tijdelijke mailbox van zichzelf. Deze e-mails bevatten onder meer een link om het afleveradres te wijzigen; zo liet de verdachte de pakketten bezorgen bij pakketpunten of pakketautomaten.
Omdat voor het afhalen van pakketten soms een identiteitsbewijs nodig is, ontwikkelde verdachte ook een functionaliteit in zijn tool waarmee hij die vervalste. Zo maakte hij zich volgens het OM schuldig aan identiteitsfraude. Daarnaast is ook een vuurwapen aangetroffen.
 

Met zijn criminele activiteiten voorzag verdachte in zijn dagelijks levensonderhoud, aldus het OM. Hoeveel slachtoffers hij precies dupeerde, valt niet te achterhalen: de man beroept zich op zijn zwijgrecht en wist zijn eigen apparaten dermate te versleutelen dat die informatie niet kon worden achterhaald.
 

Onderzoek wijst uit dat de psychische, emotionele en fysieke effecten op slachtoffers van cybercriminaliteit worden onderschat. De impact op slachtoffers die anoniem worden aangevallen is groot. Er gaat bovendien veel schaamte mee gepaard. Tijdens de motivering van de strafeis deed de officier van justitie een oproep aan slachtoffers en bedrijven die worden gehackt om, ondanks die schaamte, altijd aangifte te doen. “Schaam je niet als je slachtoffer wordt, dit kan iedereen overkomen. Er is maar één verantwoordelijke voor alle ellende en dat is de hacker, de cybercrimineel.”
 

Richting de bedrijven die zich wel meldden in deze zaak (een hostingbedrijf uit Zwolle en een bedrijf dat een parkeerapp beheert) uitte het OM vandaag complimenten: “Omdat zij aangifte deden en transparant hun ervaringen deelden. Zij droegen bij aan de oplossing in deze zaak, aan het feit dat de politie deze cybercrimineel kon oppakken. We zien in het dossier dat er ook bedrijven zijn die géén aangifte deden en het feit dat ze gehackt werden onder de mat hebben geveegd. Deze ondernemingen waarschuwden hun klanten níet en de gegevens van hun klanten liggen nog op straat, zonder dat de klanten hier weet van hebben. Zij zouden zich moeten schamen.”



Reserveer nu voor de stoperabus naar Rigoletto

08-07-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Op woensdag 18 september gaat de Stoperabus naar de indrukwekkende opera ‘Rigoletto’ van Giuseppe Verdi (1813 - 1901) in Amsterdam. De bus vertrekt om 16.30 uur vanaf Zalencentrum de brug en om 16.45 uur vanaf het NS station in Bodegraven. Let op! In verband met het tijdig reserveren van de tickets bij de Nationale Opera dienen de kaarten voor 1 augustus gereserveerd te worden.

 

 

Het verhaal

Kun je te ver gaan in het beschermen van je kind voor de gevaren van de wereld? Verdi’s Rigoletto vertelt het verhaal van een vader die zijn dochter opsluit in een poging haar te beschermen voor zijn verdorven werkgever, de grensoverschrijdende womaniser Hertog van Mantua. Tevergeefs, zo blijkt wanneer zijn dochter uiteindelijk tóch verliefd, verleid en ontvoerd wordt.

 

Rigoletto is de hofnar van de hertog van Mantua. Hij bespot graaf Monterone, wiens dochter door de hertog verleid is en wordt daarop vervloekt. Vermomd als een arme student maakt de hertog vervolgens Rigoletto's dochter Gilda het hof. Zij wordt door hovelingen met hulp van de nietsvermoedende Rigoletto ontvoerd en naar het paleis gebracht, waar zij eveneens verleid wordt. Rigoletto neemt dan de huurmoordenaar Sparafucile in de arm, die met behulp van diens zuster Maddalena de hertog naar zijn woning buiten de stad lokt, maar ook Maddalena zwicht voor de charmes van de edelman. Zij weet haar broer te overreden een ander in de plaats van de hertog te doden en Gilda, die dit gesprek afluistert, besluit zich voor de hertog op te offeren. Als Rigoletto de zak met het lijk naar de rivier sleept, hoort hij in de verte de stem van de hertog en ontdekt hij zijn stervende dochter in de zak. De vloek is in vervulling gegaan.

 

De muzikale leiding is in handen van Yi-Chen Lin en de regie door Damiano Michieletto. Ga voor meer informatie en reserveren naar www.evertshuis.nl

 

Praktische informatie

WOENSDAG 18 SEPTEMBER 2024

STOPERABUS RIGOLETTO

OPERA

5e rang € 81,00 | 4e rang € 111,00 (incl. busvervoer)

Vertrek 16.30 uur vanaf Zalencentrum De Brug in Reeuwijk | 16.45 uur vanaf NS Station Bodegraven



Het belang van beweging en voeding bij dementie

08-07-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Ook in de zomermaanden juli en augustus bent u van harte welkom in het Alzheimer Café! Op 15 juli gaat de avond in Reeuwijk over gezond leven bij dementie, zoals bewegen en voeding. Deze avond krijgt u informatie en tips hoe dit aan te pakken. Goede voeding en voldoende bewegen hebben een positief effect op de gezondheid. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen van ziektes en het verminderen van klachten.


Diëtist Larissa Versteeg vertelt u deze avond meer over gezonde voeding en ondervoeding. Fysiotherapeut Remco Verschut vertelt meer over bewegen in relatie tot dementie. Beide sprekers geven handvatten hoe een gezonde leefstijl te stimuleren bij dementie.


 

Wie/wat/waar

Locatie:           De Reehorst, locatie De Spil (Poelruit 12, Reeuwijk)

Tijd:                 19:30-21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur

Thema:           Het belang van bewegen en voeding

 

In augustus vindt het Alzheimer Café plaats in Gouda op 19 augustus en staat het thema ‘Technologische hulpmiddelen in de thuissituatie’ centraal.

 

Meer informatie? Kijk op

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-holland

 



5 tips voor een autovakantie zonder zorgen

08-07-2024

Van de redactie

Auto vakantie-klaar? Rijden maar!

Zaterdag 13 juli begint de zomervakantie in Zuid-Holland. Tijd om de koffers te pakken, de kofferbak vol te laden en jouw auto vakantie-klaar te maken. Of je nu de Franse Rivièra, de Italiaanse Alpen of de Nederlandse kust als bestemming hebt: Met deze vijf tips reis je zuinig en zonder zorgen naar jouw vakantiebestemming. Dat is fijn voor je portemonnee én beter voor het klimaat.


 

1. Plan je route met aandacht

Door je route goed te plannen, voorkom je vervelende verrassingen. Check daarom altijd welke route voor jou het beste is. Handig: Google Maps op Android-telefoons en iPhones berekent naast de snelste route ook altijd de meest zuinige route. Controleer ook altijd of er tolwegen of wegafsluitingen zijn op jouw route. En of je bijvoorbeeld een vignet, een tolbadge of milieusticker nodig hebt. Neem in ieder geval een uitgeprinte versie van je groene kaart mee. Want digitale versies worden niet overal geaccepteerd.

 

2. Doe voor vertrek de bandencheck

Controleer of de banden niet beschadigd zijn en nog voldoende profiel hebben. En breng de banden op spanning. Ook je reserveband, als je die hebt. Je vindt de geadviseerde bandenspanning op een sticker in de deur of het tankklepje, het instructieboekje of op watismijnbandenspanning.nl. Let op: Voor een volgeladen auto is de adviesspanning vaak hoger. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, prettiger én zuiniger. 

 

3. Zorg dat de olie en andere vloeistoffen op peil zijn 

Olie zorgt ervoor dat de motor niet vastloopt. Check dus altijd of je auto voldoende olie heeft voor je op vakantie gaat. Peil de olie als de motor al minstens 10 minuten uit is. En let op dat je auto niet op een helling staat, maar zo recht mogelijk. Check ook gelijk de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof en vul bij als dat nodig is.

 

4. Check of de airco en verlichting goed werken

Als je naar een zonnige vakantiebestemming gaat, is een goed werkende airco wel zo fijn. Het advies is om je airco één keer per jaar na te laten kijken bij een garage. Daarnaast wil je ook zeker weten dat alle verlichting van de auto het doet. Controleer of alle lichten werken en neem reservelampjes mee voor de zekerheid.

 

5. Gebruik de systemen in je auto
Bij lange autoritten kan je brandstof en geld besparen door zuiniger te rijden. Veel auto’s hebben handige systemen die je daarbij helpen, zoals de ECO-modus, cruise-control, de schakelindicator en het start-stopsysteem. Dus zet die ECO-modus en het start-stopsysteem aan, gebruik cruise-control bij lange stukken op de snelweg en volg de schakelindicator als je door mooie dorpjes of steden rijdt. Kijk op lekker-op-weg.nl voor uitleg over deze systemen en meer tips om zuiniger te rijden.



Nieuwe natuur in de Meijegraslanden aantrekkelijk voor zeldzame planten en dieren

08-07-2024

Van de redactie

Nieuwkoop - De inrichting voor de nieuwe natuur in een deel van de Meijegraslanden ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen is klaar. Op drie locaties zijn door Natuurmonumenten gebieden ingericht met kruiden- en faunarijk grasland, vochtig weidevogelgrasland, vochtig hooiland, rietmoeras en blauwgrasland. Dit is gebeurd in samenwerking met programmabureau Veenweiden Gouwe Wiericke in opdracht van provincie Zuid-Holland.



 

Tijdens een veldbezoek kwamen de betrokken bestuurders de nieuwe inrichting bekijken en kregen zij van Natuurmonumenten, die verantwoordelijk is voor de inrichting, tekst en uitleg. Gedeputeerde Berend Potjer is blij dat na vele jaren van intensieve gesprekken de natuurinrichting is voltooid: “De nieuw aan te leggen natuur ondersteunt en versterkt de bestaande natuur van het Natura 2000-gebied de Nieuwkoopse Plassen, waardoor zeldzame planten en dieren zoals brede orchis en de rietzanger weer een kans krijgen”.

 

Belangrijke schakel

De Meijegraslanden maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland en is een belangrijke schakel in de verbinding tussen de Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen. “Het is essentieel dat deze gebieden beter met elkaar verbonden worden om het netwerk van natuurgebieden te herstellen”, aldus Pauline Mulder van Natuurmonumenten. “Met de nieuwe natuur versterken wij de biodiversiteit in en om de Nieuwkoopse Plassen zelf, waardoor verdwenen soorten, zoals de zeldzame roerdomp weer te horen is in de Meijegraslanden. Ook bloeien in de natte schraallanden binnen enkele jaren orchideeën”.



Verhogen waterpeil
Ook de waterkwaliteit en het waterpeil spelen een belangrijke rol als het gaat om de inrichting van onder meer het rietmoeras. Hans Schouffoer, hoogheemraad bij Rijnland, ziet de voordelen van de nieuwe inrichting van het gebied: “Het verhogen van het waterpeil draagt bij aan het tegengaan van de bodemdaling van de veengronden. Daarnaast biedt het kansen voor natuurontwikkeling. Het beperken van de voedselrijkheid draagt bij aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit en zorgt daarmee voor een gezonder ecosysteem”, aldus hoogheemraad Hans Schouffoer.

 

Gesprekken en afspraken

De totstandkoming van de natuurinrichting in de Meijegraslanden ging niet vanzelf. Dat had te maken met de verschillende belangen. Decennialang waren er gesprekken met de omgeving over de toekomst van de Meijegraslanden. Uiteindelijk zijn hier afspraken over gemaakt en de nodige besluiten genomen. Onder andere over de plek, omvang en invulling van de nieuwe natuur.



© Natuurmonumenten
 

Verandering van leefomgeving

Vanuit de gesprekken met agrariërs en omwonenden is er geluisterd naar de zorgen over de verandering van de leefomgeving en zijn er aanpassingen op het ontwerp doorgevoerd. Bovendien is de wens uitgesproken dat er wordt gewerkt aan een betere samenwerking tussen Natuurmonumenten en agrariërs. Daarin neemt de provincie het voortouw.
 


© Natuurmonumenten
 

Inrichting nieuwe natuur

De nieuwe natuur bestaat uit 45 hectare rietmoeras en blauwgrasland en daarnaast is op 55 hectare percelen met agrarisch medegebruik een kwaliteitsimpuls gegeven gericht op kruiden- en faunarijk grasland en vochtig weidevogelgrasland. Op 14 augustus 2023 is begonnen met de inrichting van de nieuwe natuur op drie verschillende locaties op de gronden van Natuurmonumenten binnen de Meijegraslanden. De inrichting hiervan is nu klaar.



DSS sluit het seizoen groots af

08-07-2024

Van de redactie

Aarlanderveen - Op donderdag 4 juli heeft Muziekvereniging DSS het seizoen afgesloten. Dit gebeurde met een groots concert. De Mars en Showband startte met een rondje door het dorp om alle omwonende op te halen.



 

Bij aankomst op het dorpshuisplein zat het opleidingsorkest al klaar. Deze enthousiaste jeugdleden speelde de sterren van de hemel. Bij de laatste twee nummers kwamen er nog 20 jeugdleden bij. 15 debutanten op blokfluit en 5 op bugel. Wat was dat een mooi gezicht, al die enthousiaste leerlingen. Natuurlijk kon het nummer Europapa niet ontbreken, en het gehele publiek ging uit zijn dak. Daarna kwam de Vrolijke Noot, de jongste band, die een gevarieerd programma brachten. Hun hoogtepunt was de solo op bekkens.  De fanfare bracht een zomers programma, waarmee ze hopen dat het publiek vrolijk de zomer in gaat.



© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina