NIEUWSVerkeer rondom scholen moet veiliger

12-04-2021

Van de redactie

 Automobilisten kunnen belangrijke bijdrage leveren 

Uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat 69% van alle Nederlanders graag ziet dat schoolomgevingen veiliger worden. VVN onderstreept deze uitkomst en concludeert dat gemotoriseerd vervoer rondom scholen te vaak tot onveilige situaties leidt. Om schoolomgevingen veiliger te krijgen, doet de verkeersveiligheidsorganisatie vandaag een appél op alle ouders en alle automobilisten. Ouders wordt op het hart gedrukt dat de route van huis naar school voor kinderen het ideale moment is om praktijkervaring op te doen. Aan ouders dan ook de oproep om enkel bij uitzondering de auto te pakken. Automobilisten kunnen helpen de situatie te verbeteren door schoolzones zoveel mogelijk te mijden. Bijdragen aan een veiliger verkeer is volgens VVN niet moeilijk.


Om de boodschap voor een veilige schoolomgeving kracht bij te zetten, start VVN komende woensdag een ‘Meedoen is makkelijk’-campagne. 
Veilig Verkeer Nederland laat weten dat het merendeel van alle basisschoolleerlingen (80%) binnen een straal van drie kilometer bij hun school vandaan woont. Het merendeel van de scholen is gesitueerd in een woonwijk. Daarmee lijkt het voor de hand liggend dat kinderen in grote getale lopend of met de fiets naar school gaan. Toch wijst de praktijk anders uit. VVN ontvangt het hele jaar door meldingen over gevaarlijk gemotoriseerd verkeer rondom scholen en laat weten dat ook veel schooldirecteuren en Verkeersouders met dit probleem worstelen. Volgens VVN is hiervoor maar één makkelijk toepasbare oplossing: ‘Laat de auto staan en breng je kind lopend of met de fiets naar school’. Onderzoek* toont aan dat kinderen lopend en fietsend naar school gaan vele malen leuker vinden dan met de auto.Naar elkaar omkijken
Niet alleen schoolomgevingen blijken onveilig. Uit nieuw onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 65% van alle Nederlanders zich in het verkeer weleens onveilig voelt. Op de vraag wie de grootste bijdrage kan leveren om het verkeer veiliger te maken, staan ‘automobilisten’ met stip op één. Hieruit blijkt dus dat niet alleen ouders en kinderen er verstandig aan doen om vaker lopend of fietsen eropuit te gaan, maar in feite iedereen die een auto bezit. Volgens VVN is een derde van alle Nederlanders (33%) van plan om vaker de fiets te pakken. 


Meedoen is makkelijk
Veilig Verkeer Nederland hanteert sinds twee jaar het motto ‘Meedoen is makkelijk’. Hiermee hoopt zij weggebruikers bewust te maken van het feit dat iedere verkeersdeelnemer iets kan doen om het verkeer veiliger te maken. Volgens VVN kan dit al zodra je de deur uitstapt. De auto vaker laten staan en kinderen doorgaans lopend of met de fiets naar school brengen, zijn slechts voorbeelden van hoe we door het maken van een eenvoudige keuze samen het verkeer veiliger maken. 


Speciaal voor mensen die zich ongerust maken over een onveilige verkeerssituatie in hun directe omgeving heeft VVN een  meldpunt opgezet. Daarop kan iedereen eenvoudig een melding maken en samen met VVN in actie komen om de omgeving veiliger te maken.
*Bron: Publab (2018). Veilige basisschoolomgeving, september 2018
 Keukenhof met 12.500 bezoekers

12-04-2021

Van de redactie

Keukenhof mocht afgelopen weekend drie dagen beperkt open binnen het programma Testen voor Toegang van de overheid. Zo konden toch 12.500 mensen van het park genieten. Iedereen moest vooraf wel getest worden. 
 

Bezoekers genoten zichtbaar van het park. “We kunnen eindelijk weer iets ondernemen”, en “wat fijn dat we weer naar Keukenhof kunnen komen”, waren veelgehoorde opmerkingen. De bezoekers hielden zich in het park goed aan de coronaregels. In het grote bloemenpark is  afstand houden dan ook geen probleem. 

Directeur Bart Siemerink is blij dat er weer bezoekers zijn in Keukenhof. “Meedoen aan de test is op dit moment de enige mogelijkheid. Maar het is niet de manier waarop we graag onze gasten ontvangen. Wij vinden dat iedereen in Keukenhof op een verantwoorde en veilige manier kan wandelen. Zonder test, net zoals in ieder ander park in ons land. Keukenhof doet mee aan de test om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk gewoon open kunnen.
 

Het maximumaantal bezoekers dat het park deze drie dagen mocht bezoeken is veel lager dan de 85.000 bezoekers die er gewoonlijk zouden zijn. 
 

Op 16, 17 en 18 april is Keukenhof nog een weekend open voor de test. Tickets daarvoor zijn te boeken via w ww.keukenhof.nl.Interactief spel Sociale Slimmeriken in een nieuw jasje gestoken

12-04-2021

Van de redactie

 Met verstandelijke beperking beter wegwijs op social media 

Sociale media zijn leuk en handig, ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ze brengen ook lastige keuzes en risico’s met zich mee. Want hoe zorg je voor privacy en veiligheid? Hoe ga je om met prikkels of contact met anderen? Wat deel je wel en niet?  
Voor cliënten, begeleiders, maar ook voor ouders en familie is er het spel Sociale Slimmeriken, ontwikkeld door 's Heeren Loo. Het spel is in een nieuw jasje gestoken. Samen maken we mensen met een verstandelijke beperking mediawijs. Maar iedereen die te maken heeft met sociale media kan het spel spelen en kan ervan leren.© Heeren Loo


Interactief
Sociale Slimmeriken is een interactief spel over de keuzes die je maakt op sociale media. De kracht zit hem vooral in de eenvoud. De basis van Sociale Slimmeriken is namelijk: Memory. Wanneer je twee dezelfde kaartjes hebt gevonden, bijvoorbeeld met een camera erop, kun je samen praten over het gebruik van een webcam. Zet jij hem wel eens aan? En bij wie wel of bij wie niet? 


Er zitten ook een paar doe-opdrachten in het spel. Daardoor ontstaat er een leuke dynamiek in de groep. De laagdrempeligheid in het spel levert vaak goede en leerzame gesprekken op. En je hoeft zelf, als (spel-)begeleider ook helemaal geen expert te zijn.


Bestellen
Het spel is voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, oudere cliënten, begeleiders, maar ook voor vrienden en familie. De nieuwe editie is te bestellen voor € 35,95 via www.sheerenloo.nl/sociale-slimmeriken


Over ’s Heeren Loo 
’s Heeren Loo is een grote landelijke organisatie die al 130 jaar zorg, begeleiding en huisvesting levert aan ruim veertienduizend mensen met een verstandelijke of andere beperking. Dit werk wordt gedaan met zeventienduizend medewerkers op elf honderd locaties. ’s Heeren Loo heeft woonzorgparken waar cliënten wonen, huizen in de wijk en begeleidt en helpt ook kinderen thuis bij hun ouders. Zo helpen we mensen verder, dat is ons motto.
www.sheerenloo.nlWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

11-04-2021

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 12 april 2021 t/m 16 april 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag
Groentesoep, aardappelen, kipschnitzel, doperwtjes, appelmoes, jus, toetje

Dinsdag
Preisoep, hutspot met spekjes en rookworst, jus, toetje

Woensdag
Tomatensoep, aardappelen, procureur, rode kool, jus, toetje 

Donderdag
Champignonsoep, aardappelen, saucijs, spinazie, jus, toetje

Vrijdag
Courgettesoep, zuurkoolschotel met gehakt en appel, jus, toetje

 


 

Kosten: € 8,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06- 5310 2893


Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Versneld 35 duizend extra vaccins voor ziekenhuispersoneel

11-04-2021

Van de redactie

Ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten krijgen versneld extra vaccins. Dat hebben de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) vanavond besloten, na overleg met Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). Het gaat om zorgmedewerkers in de ziekenhuizen met direct contact met patiënten die daardoor risico lopen op besmetting. Door de toenemende druk op de ziekenhuizen door de derde golf kunnen de ziekenhuizen zich geen uitval door ziekte veroorloven. De komende weken zijn cruciaal.
 

Het gaat om 35 duizend vaccins van Janssen. Hiervan is maar één prik nodig. Begin dit jaar gingen 40 duizend vaccins naar de medewerkers in de acute Covid-zorg. Twee weken geleden zijn er opnieuw bijna 40 duizend AstraZeneca-vaccins uitgereden naar de ziekenhuizen voor een aanvullende vaccinatieronde onder het acute zorg-personeel. Ziekenhuizen die deze vaccins (deels) nog niet gebruikt hebben vanwege het besluit op 2 april om het prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar uit voorzorg te pauzeren, kunnen deze inzetten voor hun medewerkers boven de 60 jaar nu is besloten om AstraZeneca alleen nog boven de 60 jaar in te zetten. Met de extra 35.000 Janssen-vaccins kunnen meer medewerkers, waaronder de medewerkers die aanvankelijk met AstraZeneca gevaccineerd zouden worden maar nog niet aan de beurt waren gekomen, worden gevaccineerd.
 

Het streven is om de komende weken het andere medische personeel met direct patiëntencontact met aanvullende leveringen aan vaccins in de ziekenhuizen te prikken.
 

“Gezien de grote drukte in de ziekenhuizen met Covid-patiënten in deze derde golf en de noodzaak om de reguliere zorg zoveel mogelijk op peil te houden, wil het kabinet alles doen om de mensen in de ziekenhuizen op de been te houden,” aldus de twee bewindspersonen.
 

Ook de ziekenhuizen blijven AstraZeneca zoals gezegd doorprikken aan medewerkers in de directe patiëntenzorg boven de 60 jaar en aan medewerkers die al een eerste AstraZenecaprik hebben gekregen. Dit is in lijn met het advies van de Gezondheidsraad en het besluit van minister de Jonge deze week over AstraZeneca.
 

Het Janssen-vaccin komt deze week voor het eerst aan in Nederland. Ongeveer de helft van die levering is voor de zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. In totaal zijn nu 115.000 vaccins beschikbaar gesteld voor deze groep. In het tweede kwartaal komen er zo’n 16,5 miljoen vaccins beschikbaar in Nederland – waarvan 3 miljoen Janssen.Je hoeft het niet langer alleen te doen

11-04-2021

Van de redactie

Lieve lezers van de Digitale Bodegraafse Krant,


Zaterdag was ik in het heerlijk eigenzinnige hotel waar de cursus Schrijf Geschiedenis gaat plaatsvinden. Het was alsof ik een urban-droom binnenstapte... Ik heb de workshopruimtes gezien met in mijn hoofd al de gretige deelnemers. De zon schitterde op het IJ. Hier gaan we beginnen. Op 13 en 14 mei.  Focus en flow. Daar gaat het om bij het schrijven van een boek. Tijd vrijmaken. Weten: hier ga ik naartoe. En dan vrij mogen spelen. 


Het mooiste aan Schrijf Geschiedenis is bovendien: je hoeft het niet langer alleen te doen.
Je doet het samen. 
Met mij. 
Met de andere deelnemers. 
En met een weergaloos team. 


Ik stel ze met liefde aan je voor: 


Truus Druyts is de expert op het gebied van public speaking. Ze sprak in binnen- en buitenland voor zalen tot 10.000 mensen. Ze had hoofdrollen in de meest bekeken Belgische series, Wittekerke en Spoed, en had 15 jaar een eigen radioprogramma op nationale radio. Ze helpt mensen om tot de 15% beste sprekers van hun veld te behoren. Als mentor ligt haar expertise bij het blootleggen en de deur uitzwieren van je persoonlijke saboteur. Ook daar ga je mee aan de slag! Je krijgt van haar twee Masterclasses, een persoonlijke sessie en je kunt haar al je vragen stellen. 
 

Petra van Vliet, is de eigenaar, het brein en het hart achter de Powershoot. Ze fotografeert op een manier waardoor angst en ongemak verdwijnen en ook jij relaxed op de foto kunt staan. Zij geeft jou haar beste adviezen. Van schudden als een hondje voor je op de foto gaat tot afspraken maken met de fotograaf. Je ontvangt haar Masterclass. En ze maakt in deze 100 dagen een professionele foto van jou voor je achterflap. 
 

Natascha Koningsveld is de koningin op het gebied van branding. Ze is founder van het succesvolle beautybrand Colour & Spice. Als creative director introduceerde zij de grote natuurzuivere beautymerken in Nederland. En ze is schrijfster van The beauty Sabbatical dat nog voor het boek uitkwam al uitgebreid aandacht kreeg in Linda, Elle, Grazia en Jan.  Ze geeft jou een Masterclass. Bovendien krijg je persoonlijk advies over jouw branding. En je weet na jouw sessie met Natascha ook welke kleuren jou nog mooier maken.
 

Zonneke Kimpen ademt social media. Ze weet als geen ander hoe je zichtbaar wordt als je meest authentieke zelf, hoe je een sterk merk bouwt en wat de rode vlaggen zijn. Ze kijkt met jou naar je feed en geeft persoonlijk advies. 
 

En wist je dit al? Mark Verhees, die ik mocht begeleiden bij zijn twee laatste (mega)bestsellers, komt vertellen hoe je dat nu doet: een boek in eigen beheer uitgeven. En dan ook nog op nummer 1 komen. We beginnen op 13 en 14 mei in ons viersterrenhotel op de mooiste plek in Amsterdam-Noord.  
En daarna blijf ik 100 dagen bij je.  Met dagelijks advies. Tweewekelijks een Masterclass. 
En je krijgt van mij als je weer thuis bent een extra persoonlijke sessie, van maar liefst 2,5 uur. 


Bovendien is er een terugkomdag op 1 juli. Op deze dag leer je alles over het weergaloos in de wereld zetten van jouw verhaal. Met een compleet en persoonlijk plan voor zes maanden. Vanzelfsprekend doen we ook nog een drankje op het terras en klinken we op wat gaat komen. 

Voor dat ene boek dat geschreven móet worden...


Gaat jouw hart zingen? 
Dan reserveer ik met liefde jouw plek. 
Ja, we doen het samen. 
Alleen dat al...


Liefs, 
Christine Pannebakker
Overname Sandd door PostNL noodzaak voor continuïteit postbezorging

11-04-2021

Van de redactie

Het toestaan van de overname van Sandd door PostNL is noodzakelijk, omdat er anders een onaanvaardbaar hoog risico ontstaat voor de levensvatbaarheid en betaalbaarheid van de postbezorging in Nederland. Dat staat in een nieuw en uitgebreider gemotiveerd besluit van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) waarin vandaag met terugwerkende kracht een vergunning voor deze overname wordt verleend. Aan de toestemming zitten bovendien aangescherpte voorwaarden verbonden.
 

Uit extra onderzoek dat onderdeel is van dit nieuwe besluit, blijkt dat het rendement van het postbedrijf van PostNL voorafgaand aan de overname onvoldoende was om de continuïteit van de landelijke postdienstverlening te kunnen blijven garanderen. Daarnaast stond Sandd voorafgaand aan de overname in 2019 op de rand van een faillissement. Deze marktomstandigheden laten voortbestaan, had kunnen leiden tot het verdwijnen van de vijfdaagse postbezorging waarbij veel werknemers hun baan zouden verliezen. Of tot een situatie waarin alleen met financiële overheidssteun de postbezorging in Nederland nog kon blijven plaatsvinden.
 

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Mijn taak is om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een markt die jaarlijks 6 tot 10 procent krimpt. De concurrentie die er bestond, kwam vooral ten goede aan grootzakelijke verzenders zoals de Rijksoverheid zelf. Maar het leverde nauwelijks voordelen voor een consument op en ging bovendien ten koste van de arbeidsvoorwaarden van bezorgers en sorteerders. Ik ben op basis van uitgebreider onderbouwde economische, juridische en sociale argumenten opnieuw tot de conclusie gekomen dat toestemming voor de overname noodzakelijk is.”
 

Verder aangescherpte strenge voorwaarden aan toestemming verbonden

Er zijn strenge voorwaarden verbonden aan de vergunning. De eerder bekend gemaakte voorwaarden voor de overname zijn verder aangescherpt. Aan PostNL wordt een rendementsplafond van 9 procent opgelegd op de Nederlandse postdienstverlening, inclusief de zakelijke activiteiten. Zo worden overwinsten voorkomen en blijven de tarieven – waaronder de postzegelprijs – de daadwerkelijke kosten volgen.
 

Ook moet PostNL toegang bieden tot haar landelijke netwerk voor andere regionale postvervoerbedrijven, waaronder bestaande bedrijven die actief zijn op het gebied van sociaal werk. Een aanscherping van de voorwaarden voorkomt dat PostNL selectief toegangstarieven kan verhogen van bepaalde (populaire) toegangsproducten. PostNL zal zich daarnaast moeten inspannen om binnen het bedrijf de bezorging door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verdubbelen in de komende jaren.
 

Verleende vergunning op grond van artikel 47 Mededingingswet

Het verlenen van een vergunning op grond van artikel 47 van de Mededingingswet is mogelijk als de voorgenomen concentratie noodzakelijk is vanwege gewichtige redenen van algemeen belang die zwaarder wegen dan te verwachten beperking van de mededinging.
 

De rechtbank Rotterdam heeft in juni 2020 het eerdere besluit over de overname (september 2019) vernietigd. De staatssecretaris is het niet eens met het oordeel van de rechtbank, is daarom in hoger beroep gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en heeft vandaag een nieuw, uitgebreider gemotiveerd en onderbouwd besluit genomen. Dat betekent dat het CBb in het hoger beroep meteen ook gaat oordelen over dit nieuwe besluit.Regenboogpad in gebruik genomen

10-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - is een bijzonder regenboogpad rijker. Wethouder Dirk-Jan Knol heeft samen met inwoner Tim Baelde het nieuwe regenboogpad op het Stationsplein in Bodegraven in gebruik genomen. Het regenboogpad is een statement van de gemeente. Het vertelt dat Bodegraven-Reeuwijk een diverse samenleving is waar iedereen welkom is en iedereen elkaar in zijn waarde laat.
 


Wethouder Dirk-Jan Knol stelt: “Dit is een mooie stap, zo laten we zien dat we een inclusieve gemeente zijn. Twee jaar terug nam de gemeenteraad een motie aan om meer zichtbaarheid te geven aan de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Met dit regenboogpad borduren we daar op voort. Zo kan iedereen die uit de trein stapt en Bodegraven-Reeuwijk binnenkomt, even stil staan bij de vraag in hoeverre hij of zij zelf anderen accepteert. Of iemand nu een kleurtje heeft, anders geaard is of afwijkt van de norm. Het is goed dat we laten zien dat we een open samenleving zijn, waar iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Met het regenboogpad vieren we  diversiteit, met alle culturen, religies, geaardheden en persoonlijkheden samen.”
 Walk&Talk Online met en voor werkzoekenden

09-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - Ook in april organiseert de Bibliotheek de maandelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden online. Op dinsdag 20 april hebben wij Ron Swets te gast. Hij is adviseur van Leren en Werken, een organisatie onder de paraplu van het UWV, Gemeenten en Onderwijs. Ron Swets heeft in het verleden ook als adviseur van het UWV gewerkt. 

We gaan met hem en met elkaar in gesprek over onderwerpen zoals het UWV, scholing en training. Over ZZP vanuit een WW-positie, over hoe het gaat als uren en salaris van een nieuwe baan verschillen met je werkverleden, etc. 
 

Er is ruimte voor vragen. Heb je nu al een vraag, mail deze naar:

walkentalk@bibliotheekdegroenevenen.nl zodat deze tijdens de bijeenkomst beantwoord kan worden. Er wordt tijdens de bijeenkomst niet op persoonlijke dossiers en rechtsonderwerpen ingegaan.

 


Bij Walk&Talk Online ontmoeten we elkaar via Zoom en de link wordt toegestuurd na aanmelding via onderstaand mailadres. Een koffiepauze met je eigen koffie of thee erbij. Werkzoekenden ontmoeten elkaar eens per maand met steeds een ander thema dat centraal staat. Walk&Talk Online is een goed alternatief zolang het niet mogelijk is elkaar live te ontmoeten. 


Doe je mee, meld je dan aan via  walkentalk@bibliotheekdegroenevenen.nl

Datum:  dinsdag 20 april  
Tijd: 9.30 – 11.00 uur

Inloggen: niet eerder dan 9.15 uur
Locatie: Online (link wordt gestuurd na aanmelding)
Kosten: gratis 
 Veteranen Lopikerwaard presenteren boek met veteranenverhalen

09-04-2021

Van de redactie

Woerden - Op donderdag 8 april presenteerde de Stichting Veteranen Lopikerwaard het boek “Verhalen van Veteranen uit de Lopikerwaard”. In dit boek vertellen negentien veteranen hun verhaal. Vroeger militair geweest, of nog steeds. Negentien veteranen uit Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik. De oudste is 93 jaar oud, de jongste 34.
 

Journalist Otto Beaujon interviewde hen. Ze zijn op vredesmissie geweest, of in een oorlog, of het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. Openhartig vertellen ze over hun ervaringen. Over hoe ze er nu op terug kijken. Maar ook over wat het met hen gedaan heeft. Meerderen van hen dragen nog dagelijks de sporen met zich mee.
 

Het boekje is een eerbetoon aan deze negentien, maar ook aan alle andere veteranen uit de Lopikerwaard die zich ingezet hebben voor vrede en veiligheid. De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft het jubileumjaar “75 jaar vrijheid” aangegrepen om dit boekje uit te geven.

 

Overhandiging eerste boekje

Het eerste boekje werd uitgereikt aan de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, en aan de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Ook de burgemeesters van Woerden, Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein, allen ambassadeurs van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, krijgen het boekje overhandigd. Op maandag 12 april a.s. zal burgemeester Victor Molkenboer een exemplaar in ontvangst nemen.

 

Gastlessen en voucher voor veteranen

In de periode tot aan 5 mei 2021 zal op een groot aantal basisscholen in de Lopikerwaard een gastles door een veteraan worden gegeven, waarbij de boekjes aan de groep 8 leerlingen worden uitgereikt.  En alle veteranen wonende in één van de vijf gemeenten zullen binnenkort met de post een voucher ontvangen die zij kunnen inwisselen voor het boekje in een plaatselijke boekenwinkel. 
 

Het boekje kon tot stand worden gebracht dankzij bijdragen van het VSB Fonds Woerden, het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en Kiremko B.V. Belangstellenden kunnen het boekje bestellen via  www.veteranen-lopikerwaard.nl of bij de lokale boekhandels in Oudewater, IJsselstein, Woerden, Montfoort en Lopik.

 

Over Stichting Veteranen Lopikerwaard

De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft onder meer als doel het bewerkstelligen van maatschappelijke waardering voor de positie van veteranen en het bevorderen van het onderling contact tussen veteranen. Meldpunt afvaldump gemeente Woerden

09-04-2021

Van de redactie

Woerden - Regelmatig krijgt fractie WeDo meldingen over afval dat rondslingert in en rondom Woerden. Fractie WeDo is daarom een meldpunt gestart om ervaringen en klachten te verzamelen. De bevindingen uit het Meldpunt zullen worden betrokken bij voorstellen om verloedering in gemeente Woerden aan te pakken.
 

Verloedering van de buurt en woonomgeving door vuildumpingen kan negatieve effecten hebben op het welbevinden van mensen en kan leiden tot extra druk op zorg, welzijn en GGZ. Gemeentelijk beleid dat de verloedering niet adequaat tegengaat kan tevens de cohesie in de wijk drukken.
 

WeDo heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over het huidige afvalbeleid en roept nu de inwoners op om via het meldpunt van WeDo hun ervaringen te delen. Dat kan ook anoniem.Schriftelijke vragen naar aanleiding Wob-verzoek aftreden wethouder Bolderdijk

09-04-2021

Van de redactie

Woerden - Kort na het aftreden van wethouder Bolderdijk (vanwege het oostdamdebat in de gemeenteraad van Woerden) heeft Woerden voor Democratie bij de gemeente een verzoek ingediend op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Nadat de wethouder een motie van wantrouwen ruimschoots overleefde, bleek hij plots ziek en diende hij op 2 januari jl. zijn ontslag in. 


In zijn ontslagbrief aan college en raad schreef Bolderdijk teleurgesteld te zijn in een deel van het college. Die opmerking voedt de speculatie dat er achter de schermen meer aan de hand was dan in de openbaarheid gedeeld wordt. Dit was reden voor de fractie van Woerden voor Democratie om middels een Wob-verzoek meer informatie in te winnen. Na twee maal uitstel van de reactie termijn van de gemeente, heeft de fractie de stukken dan toch ontvangen. 
Van de aangeleverde informatie worden wij echter niet veel wijzer. De stukken geven een interessante inkijk achter de schermen van het college maar veel blijft onduidelijk. Zo blijkt nergens uit dat de wethouder ziek was of zelf het initiatief heeft genomen om binnen het college het oostdamdebat te evalueren.


Ook heeft het er alle schijn van dat de wethouder door andere collegeleden een pootje is gelicht. Woerden voor Democratie vindt dat het klaar moet zijn met de achterkamertjespolitiek binnen de gemeente Woerden en heeft daarom aanvullende schriftelijke vragen gesteld om zodoende meer duidelijkheid te verkrijgen over wie het initiatief heeft genomen voor het aftreden van de wethouder?
 Vrijdagavond 16 april Concordia’s Pubquiz online

09-04-2021

Van de redactie

Haastrecht - Concordia’s Pubquiz gaat opnieuw digitaal! Na de succesvolle laatste online Pop editie in maart waren alle deelnemers enthousiast voor nog een keer. Op vrijdag 16 april start er weer een gezellige online quiz om 20.15 uur. Meedoen kan vanuit huis, met de hele familie. Met deze Pubquiz houden we het gezellige Concordiagevoel vast. De presentatie van de 70 vragen (multiple choice en open vragen) is in de vertrouwde handen van Ron en Iris. De winnaar krijgt een bijzondere verrassing (mits in de omgeving van Haastrecht woonachtig)!

 

Samen voor Concordia!

Met deze Pubquiz zorgen we voor een gezellig avondje Concordia bij jou thuis. De Pubquiz begint vrijdag 16 april om 20.15 uur. Kaarten (à € 10 per team) zijn te bestellen via  www.theaterconcordia.nl. U kunt eventueel ook extra steuntickets kopen! Daarmee helpt u ook de financiële strop veroorzaakt door het Coronavirus voor ons mooie theater te beperken. We hopen op jullie gulle bijdragen! 

Wat heb je vrijdagavond nodig?

Om dit mee te kunnen spelen heb je twee toestellen nodig (bijvoorbeeld telefoon en laptop) of op één device waarbij je twee schermen openzet. We streamen via Zoom en je beantwoordt de vragen via Ahaslides. Na inschrijving ontvang je op het door jouw opgegeven e-mailadres op de quizdag een mail met de inlogcodes (let op: de mail kan in jouw spam- of reclamebox terechtkomen).

 

Je kunt bij Grand Café Concordia een (pubquiz) borrel box of plank bestellen, stuur een mail naar info@grandcafe-concordia.nl en je ontvangt het actuele assortiment en een bestellijst. Meer informatie 06-28476069 of 06-53873551.Online oudercafé

09-04-2021

Van de redactie

Gouda - Ontmoet andere ouders en praat met elkaar over wat je bezig houdt in de opvoeding van je kind(eren) in het online oudercafé. Coronaproof, vanuit je woonkamer of waar je dan ook bent! Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda organiseert op donderdag 15 april een online oudercafé voor ouders van kinderen van 4 tot en met 12 jaar. 

Wat maken andere ouders mee bij de opvoeding en het opgroeien van hun kind(eren). Elke fase in de ontwikkeling van je kind kent zijn eigen uitdagingen en vragen. Als ouders weet je wat het beste is voor je kind, maar toch is het fijn om ervaringen van andere ouders te horen. In het online oudercafé deel je ervaringen met andere ouders, inspireer je elkaar en vind je steun bij de uitdagingen waar je voor staat. De CJG-pedagoog is aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Ook geeft ze tips en adviezen.

 

Het online oudercafé is iedere 3e donderdag van de maand van 09.00 - 10.00 uur. De eerste bijeenkomst is op donderdag 15 april 2021.  Meld je gratis aan voor één bijeenkomst of meerdere bijeenkomsten. Je bent van harte welkom!


Aanmelden via  www.cjgcursus.nlKabinet trekt 646 miljoen euro uit voor economische groei

09-04-2021

Van de redactie

Een investering van 646 miljoen euro en een reservering van 3,5 miljard euro in tien projecten moet zorgen voor meer economische groei in Nederland. Het kabinet wil dit geld uit het Nationaal Groeifonds onder meer steken in groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Noord-Zuidlijn. Hiermee neemt het kabinet het advies van de onafhankelijke beoordelingsadviescommissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem volledig over. Dat hebben minister Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) en minister Hoekstra (Financiën) bekendgemaakt. 
 

De commissie adviseert het kabinet 646 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds direct toe te kennen (deels onder voorwaarden). Voor 3,5 miljard euro aan reserveringen moeten de indieners extra onderbouwing geven voordat een definitief besluit volgt. Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei. De projecten leiden tot hogere productiviteit en creëren nieuwe economische bedrijvigheid, zo concludeert de commissie mede op basis van analyses van het Centraal Planbureau en andere experts. 
 

Tweede ronde Nationaal Groeifonds

Het kabinet trekt de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie. In deze eerste ronde zijn via de ministeries van OCW, EZK en IenW projecten verzameld die in aanmerking willen komen voor financiering vanuit het Groeifonds. Vanaf begin mei begint een tweede indieningsronde. Na toetsing aan de indieningscriteria en advisering door de beoordelingsadviescommissie neemt het kabinet begin 2022 een besluit over de projecten voor de tweede ronde. 
 

Bas van ’t Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat: “We helpen nu zoveel mogelijk ondernemers de coronacrisis door. Maar we moeten ook stevig investeren in economische groei voor de lange termijn. Een steeds groter deel van onze welvaart wordt besteed aan publieke voorzieningen, zoals zorg en pensioenen. Huishoudens willen daarnaast geld overhouden in hun portemonnee. Een hogere economische groei is nodig om dit te betalen.”
 

Wopke Hoekstra, minister van Financiën: “Met deze investeringen op verschillende fronten wordt door het Nationaal Groeifonds een belangrijke eerste stap gezet richting het verhogen van onze toekomstige welvaart. Het advies zet een hoge standaard voor de volgende rondes en waarborgt daarmee dat voorstellen daadwerkelijk maximaal bijdragen aan het verdienvermogen van de Nederlandse economie.”
 

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter beoordelingsadviescommissie: “Wij hebben als commissie de 15 toekomstgerichte voorstellen nauwkeurig tegen het licht gehouden. Je kunt de euro immers maar één keer uitgeven. Alle voorstellen waar nu geld voor wordt vrij gemaakt, investeren wij daadwerkelijk in vernieuwing. Waar nodig vragen wij nog om extra onderbouwing, maar wij zien veel kansen voor hogere structurele en duurzame groei van onze economie.”
 

ProjectenKeukenhof ontvangt eerste bezoekers van 2021: "De test hadden we er graag voor over"

09-04-2021

Van de redactie

Om 8 uur stonden de eerste bezoekers voor de ingang van Keukenhof voor een uniek bezoek aan het bloemenpark. Met lachende gezichten want de zon schijnt. De verplichte coronatest voorafgaand aan het bezoek was voor deze bezoekers geen probleem: “Dat hadden we er graag voor over”. 

Directeur Bart Siemerink ziet dat mensen zichtbaar blij zijn met hun bezoek aan Keukenhof. “Wij kunnen mensen een mooie dag bezorgen; in de buitenlucht tussen miljoenen bloeiende bloemen. En dat kan op een veilige en verantwoorde manier. We doen mee aan de test omdat het op dit moment de enige manier is om open te mogen. We hopen dat we zo snel mogelijk op een normale manier kunnen openen zodat nog meer mensen van ons bloemenpark kunnen genieten.”
 

Op 16, 17 en 18 april is Keukenhof nog een testweekend open. Tickets daarvoor zijn vanaf maandag te boeken via  www.keukenhof.nl.Minder scholen gesloten dan in december

09-04-2021

Van de redactie

Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5% van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2% van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de volledige scholensluiting, waren dit nog 45 basisscholen, 14 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en 37 vestigingen van middelbare scholen. Dat blijkt uit het meldpunt scholensluiting van de Inspectie.

 

Minister Slob: “Het is ontzettend vervelend voor leerlingen, en zeker ook voor onderwijspersoneel, dat er soms klassen naar huis moeten worden gestuurd. Het is hard werken om dan het onderwijs op afstand weer op te starten. Maar ondanks alle maatregelen die nodig zijn tegen het coronavirus, krijgen leerlingen zo vaak als mogelijk is fysiek onderwijs. Dat is belangrijk, want op school leren leerlingen het beste. Ik vind het fantastisch om te zien hoe scholen dat voor elkaar weten te krijgen in deze moeilijke tijden.”

 

Helft van de week fysiek les

Uit het aanvullende peilingsonderzoek onder ruim 38% van de scholen blijkt dat middelbare scholieren zo’n 2,5 dag per week fysiek les krijgen en 2 dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen is afgesproken.

 

Maatregelen tegen corona

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat nagenoeg alle middelbare scholen maatregelen tegen corona treffen. Op 85% van de scholen worden klassen gesplitst, 60% werkt met vaste subgroepen en 39% spreidt de pauzes. Bijna één op de vier scholen gebruikt externe ruimtes. 

 

Meer lesuitval basisscholen

Waarschijnlijk vanwege het aangescherpte bron- en contactonderzoek en quarantaine-adviezen voor kinderen tot 12 jaar, is de lesuitval op basisscholen toegenomen. Op een basisschool was er begin maart in een leerjaar 11% kans op lesuitval vanwege het coronavirus, terwijl dat in december nog 6% was. In 95% van deze gevallen krijgen de leerlingen dan onderwijs op afstand, waar dat in december nog 84% was.

 

Bijna alle leerlingen in beeld

Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal leerlingen dat langdurig niet naar school gaat vanwege corona-gerelateerde redenen zeer beperkt is. Op een gemiddelde basisschool gaat het per leerjaar om 0,24 leerlingen. Gemiddeld zijn per middelbare school 0,21 scholieren niet in beeld.Extra impuls van 1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

09-04-2021

Van de redactie

Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het gaat om de bekostiging van 5 voorstellen (toekenning en reservering) voor onderzoek en innovatie die staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) namens samenwerkende bedrijven, kennisinstellingen en overheden heeft ingediend.

Ze dragen volgens de onafhankelijke adviescommissie bij aan economische groei, het versterken van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en de internationale kennis- en concurrentiepositie van Nederland. Het besluit van de adviescommissie over de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds is vandaag door de ministerraad overgenomen. Naast het ondersteunen van innovatiekracht zijn ook voorstellen voor het versterken van infrastructuur (IenW) en kennisontwikkeling (OCW) beoordeeld. Het ging in totaal om 15 aanvragen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Innovatie gericht op digitalisering, verduurzaming en gezondheid heeft bij de start van het Nationaal Groeifonds direct een prominente plek verkregen. Dat is goed voor álle Nederlanders. Immers: onderzoek en ontwikkeling is de sleutel voor duurzame groei en dus onze banen en inkomsten van de toekomst.”

De staatssecretaris vervolgt: “De grootschalige publieke financiering voor deze vijf innovatieve toepassingen gaat een belangrijke bijdrage leveren om ons land welvarend te houden. Het is nodig dat de overheid een actievere rol op zich neemt om onderzoek, innovatie en technologie verder te laten ontwikkelen, startups te laten doorgroeien, talent aan te trekken, innovatie in Nederland te houden en daarmee onze internationale positie te versterken. Ik zie grote kansen voor de hierbij betrokken samenwerkende bedrijven, kennisinstellingen en overheden om deze uitdagingen te gaan verzilveren.”
 

De vijf toegekende voorstellen vanuit onderzoek en ontwikkeling (R&D) en innovatie zijn:
 

1. Quantum Delta Nederland - 615 miljoen euro

De Nederlandse kennispositie op het gebied van quantumtechnologie behoort tot de wereldtop. Het voorstel om het ecosysteem verder uit te bouwen en om te zetten in bedrijvigheid wordt volledig bekostigd (615 miljoen euro). Quantum Delta Nederland werkt in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden en Twente met een grote coalitie bedrijven, universiteiten en andere kennisinstellingen aan het opzetten van de benodigde infrastructuur, het ontwikkelen van de technologie en aan de toepasbaarheid daarvan. Onderdeel van het plan is ook investeren in medewerkers voor de toekomst, zodat deze nieuwe sector straks direct over voldoende opgeleid personeel beschikt.
 

Quantumtechnologie maakt gebruik van twee principes: verstrengeling en superpositie. Verstrengeling betekent dat twee deeltjes niet-fysiek verbonden zijn. Als er één verandert, verandert de ander direct mee: sneller dan het licht. Dat maakt nieuwe, extreem veilige en snelle (communicatie)netwerken mogelijk. Superpositie zorgt ervoor dat qubits, in plaats van reguliere bits die alleen of 0 of 1 kunnen zijn, 0 en 1 tegelijk zijn. Dat maakt veel rekenkracht los. Berekeningen waar de huidige computers eeuwen over zou doen, kan een quantumcomputer wel.
 

Quantum Delta Nederland ontwikkelt die eerste quantumcomputer die door de rekensnelheid van groot belang zijn voor efficiëntere productie of transport. Maar werkt ook aan het eerste grotere quantumnetwerk en aan quantumsensoren die in staat zijn veranderingen bij zeer kleine deeltjes te meten zoals in DNA. Een andere toekomstige bijdrage is de bijdrage aan cybersecurity via een veilig (quantum)internet.
 

2. Regeneratieve geneeskunde: RegMed XB - 56 miljoen euro

Het gevraagde bedrag voor twee biomedische innovatievoorstellen wordt volledig bekostigd. Het gaat als eerste om RegMed XB (56 miljoen euro) dat vier Nederlandse pilotfabrieken (Eindhoven, Leiden, Maastricht, Utrecht) voor de ontwikkeling van regeneratieve geneeskunde gaat bouwen. Hierin staat het herstel van schade aan cellen, weefsels en organen centraal waardoor chronische ziekten kunnen worden voorkomen of genezen.
 

Gezondheidszorg is een wereldwijde, groeiende markt vanwege de toenemende bevolking en vergrijzing. Effectieve behandelingen met gen- en stamceltherapie zijn dus ook een grote economische kans. Het economische doel van RegMed XB is het Nederlandse bedrijfsleven in staat te stellen om samen met onderzoekers deze innovatieve producten en processen te ontwikkelen en in te spelen op een sterk groeiende buitenlandse markt.
 

3. Health-RI: infrastructuur voor gezondheidsdata – 69 miljoen euro

Het tweede voorstel binnen het thema biomedische innovatie gaat over het opzetten van een geïntegreerde en veilige nationale gezondheidsdata-infrastructuur. Het gaat hierbij om het bundelen en hergebruiken van de Nederlandse kennis op het gebied van gezondheid, niet om een data-infrastructuur voor patiëntenzorg. Het gevraagde bedrag van 69 miljoen euro vanuit de publiek-private samenwerking Health-RI wordt ook volledig bekostigd.
 

Data worden nu nog versnipperd beheerd door vele zorg- en wetenschapsorganisaties zoals de Universitair Medische Centra. De krachten bundelen is essentieel om sneller en goedkoper nieuwe en effectievere (gepersonaliseerde) oplossingen te ontwikkelen voor diagnose, behandeling en preventie. De grote hoeveelheid nieuwe fundamentele kennis rond leefstijl, gezondheid en ziekte gecombineerd met een technologie als kunstmatige intelligentie (AI) draagt bij aan zowel onze gezondheid als aan Nederlandse bedrijven die hiermee actief zijn.
 

4. Opschalen van waterstof en groene elektronen in industrie – 338 miljoen euro

Het voorstel Groenvermogen is gedeeltelijk toegewezen (338 miljoen euro) en is gericht op de opschaling van waterstof en toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën. Het betreft een integrale aanpak van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in deze sector waaronder een breed samenhangend onderzoeks- en innovatieprogramma en een onderwijsagenda. Het ontwikkelen kan bovendien sterk bijdragen aan de klimaatopgave.
 

De publieke investeringen moeten een krachtig en flexibel waterstofecosysteem creëren dat de basis vormt voor de opschaling van waterstof en elektrochemie. Industriële clusters waar hiervoor kansen liggen, zijn Noord-Nederland, Amsterdam, Rotterdam/Moerdijk, Zeeland, Arnhem, Brainport Eindhoven en Limburg (Chemelot).
 

Meer onderzoek en innovaties zijn nodig om groene waterstof uiteindelijk efficiënt en goedkoper te kunnen toepassen. Zo ontstaan ook interessante verdienmodellen voor Nederland zowel in een mogelijke rol als producent of internationale distributeur.
 

5. AiNed: investeringsprogramma kunstmatige intelligentie – 276 miljoen euro

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), een publieke-private samenwerking van meer dan 250 deelnemers, heeft de eerste fase van haar investeringsvoorstel voor kunstmatige intelligentie (AI) grotendeels (276 miljoen euro) toegekend gekregen. De ambitie van het zogenoemde AiNed-programma is om Nederland in de internationale kopgroep van landen te krijgen, zowel op het gebied van maatschappelijke voorwaarden als de economische benutting van AI.
 

AI kan breed worden toegepast voor bijvoorbeeld efficiëntere energiesystemen, slimmere mobiliteit en logistiek of betere zorg. Het voorstel richt zich op een gecoördineerde Nederlandse aanpak om kennis en toepasbaarheid van AI via onderzoek, innovatie, valorisatie, onderwijs te versterken én te zorgen voor mensgerichte, verantwoorde toepassing van AI in de samenleving.
 

De focus in de aanpak voor de versnelde toepassing van AI in Nederland ligt bij sectoren die het meeste verdienvermogen opleveren: hightech industrie, mobiliteit, logistiek, energie, gezondheid en zorg. Het strategische programma investeert daarom in het aantrekken en behouden van talentvolle AI wetenschappers, scholing en onderwijs, het ontwikkelen van maatschappelijke kaders voor toepassingen en het intensiveren van deelname in Europese programma’s waardoor er ook meer EU-geld naar Nederland komt.
 

Tweede ronde voor financiering vanuit Nationaal Groeifonds

In totaal diende staatssecretaris Mona Keijzer zes voorstellen namens betrokken partijen in voor de eerste ronde. Het voorstel FoodSwitch is niet gehonoreerd. Het Nationaal Groeifonds heeft aangekondigd dat er dit jaar een tweede ronde volgt waarin verbeterde én nieuwe voorstellen kunnen worden ingediend voor financiering. Onderzoek en ontwikkeling (R&D) en innovatie blijft één van de pijlers van het fonds. In totaal is er 20 miljard euro vanuit het fonds beschikbaar tot 2026, in de eerste ronde is vandaag 4 miljard euro (deels voorwaardelijk) toegekend en gereserveerd.Prikken met AstraZeneca voor mensen vanaf 60 jaar en ouder gaat door

08-04-2021

Van de redactie

Mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin. Minister Hugo de Jonge (VWS) volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar. Vorige week vrijdagmiddag legde de minister het vaccineren met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar uit voorzorg al stil, boven de 60 jaar ging het prikken door.


Het ministerie van VWS is de Gezondheidsraad erkentelijk voor het spoedadvies, waarbij ook trombosespecialisten en specialisten op het gebied van medicijnbijwerkingen betrokken zijn. De Gezondheidsraad adviseert het AstraZeneca-vaccin in te blijven zetten bij mensen van 60 jaar en ouder en mensen onder de 60 jaar voorlopig een ander vaccin aan te bieden.


De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.


Minister De Jonge: “Het is een afweging tussen aan de ene kant gezondheidswinst van een vaccin en daarmee bescherming tegen corona, en aan de andere kant gezondheidsrisico’s bij met name jongere vrouwen als gevolg van een zeer zeldzame bijwerking. Belangrijk is dat we met dit besluit wél schuiven met vaccins maar níet met onze strategie en prioritering. We houden onze vaccinatievolgorde aan en de meest kwetsbare mensen worden het eerst geprikt. We moeten hen als eerste beschermen omdat zij het meeste risico lopen.”


Mijn streven blijft nog steeds dat in de tweede helft van mei alle 60-plussers en mensen met hoog medisch risico hun eerste vaccinatie hebben gekregen en dat iedereen die dat wil begin juli tenminste 1 keer gevaccineerd is. Tot aan de zomer worden grote leveringen van de vaccins van BioNTech/Pfizer (bijna 8 miljoen doses) en Janssen (3 miljoen doses) verwacht. GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen beschikken vanaf mei over voldoende (piek)capaciteit om 2,5 miljoen prikken per week te kunnen zetten. Het tempo van prikken wordt bepaald door de leveringen.


Ander vaccin voor aantal groepen
Voor een aantal groepen betekent het advies van de Gezondheidsraad dat zij met een ander vaccin geprikt zullen worden. Komende week wordt door het RIVM per groep bezien hoe we deze aanpassing kunnen doorvoeren. Het gaat om daarbij de volgende groepen:
 

De huisartsen vaccineren nu ook mensen uit de hoogrisicogroepen, namelijk de mensen met het syndroom van Down, morbide obesitas (BMI>40), en de niet mobiele mensen met neurologische aandoeningen met aangetaste ademhaling, zoals ALS en Duchenne.
Een grote groep zorgmedewerkers en zorgverleners in de langdurige zorg heeft de afgelopen weken de mogelijkheid gehad om een afspraak te maken bij de GGD.
Afgelopen weken zijn ook de ziekenhuizen beleverd met 39.500 vaccins voor het zorgpersoneel in de directe COVID-19 zorg. Ziekenhuizen hebben een deel van deze vaccins al toegediend. Waar dat nog niet gebeurd is, wordt met de ziekenhuizen bezien hoeveel vaccins nog nodig zijn voor deze groep jonger dan 60 jaar.
De intramurale ggz is bezig met vaccineren van medewerkers en cliënten. Voor mensen jonger dan 60 jaar zal een ander vaccin worden ingezet.

 

Het EMA meldde gisteren dat de voordelen van AstraZeneca onverminderd opwegen tegen de risico’s. De mogelijke gezondheidsschade door COVID 19 is veel groter bij 60-plussers dan eventuele schade door AstraZeneca. Duitsland, Italië en Spanje hebben ook besloten te blijven prikken met AstraZeneca bij mensen vanaf 60 jaar.Extra impuls voor cultuureducatie in het primair onderwijs

08-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - Midden-Holland ontvangt van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de komende vier jaren wederom een financiële bijdrage voor Cultuureducatie met Kwaliteit. Hiermee kan het cultuuronderwijs op de scholen in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas en Krimpenerwaard een extra impuls krijgen. Het plan ‘Cultuureducatie Verrijkt je kijk!’ dat namens de 5 gemeenten door Cultuureducatiegroep is ingediend bij het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie is goedgekeurd. 
 

© byLiek
 

Cultuureducatie met Kwaliteit heeft als doelstelling om kinderen te laten profiteren van goed cultuuronderwijs waarin ze plezier hebben en belangrijke vaardigheden leren. Waarom? Omdat kinderen zich dankzij goed cultuuronderwijs ontwikkelen tot creatieve en kritische volwassenen die klaar zijn voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Om dit te bereiken bevordert Cultuureducatie met Kwaliteit de samenwerking tussen scholen en culturele instellingen, ondersteunt het de deskundigheid van leerkrachten en vakdocenten en draagt Cultuureducatie met Kwaliteit bij aan het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen en 21e-eeuwse vaardigheden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het organiseren van inspiratiedagen en trainingen voor het onderwijs en culturele organisaties en kunstenaars. Ook is er deze periode aandacht voor het verbinden van binnen- en buitenschoolse cultuureducatie om daarmee de culturele omgeving dichter bij de kinderen te brengen. Daarnaast is er extra aandacht voor scholen die nog niet meedoen aan het subsidieprogramma en is het doel om gelijke kansen voor alle kinderen te realiseren waarbij zij hun culturele en creatieve vaardigheden kunnen ontwikkelen.

 

Voor de subsidieperiode 2021-2024 ontvangt de regio Midden-Holland een subsidie van € 185.468,- per jaar. Gemeenten uit regio Midden-Holland bouwen hiermee voort op de eerdere deelname aan het subsidieprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit. Dit programma is gestart in 2013. Om aanspraak te kunnen maken op deze gelden dragen de gemeenten eenzelfde bedrag bij aan cofinanciering. De vijf gemeenten zetten voor deelname aan het subsidieprogramma geld in dat al voor culturele activiteiten in het onderwijs bestemd is. Jaco Kastelein Statenlid namens het CDA

08-04-2021

Van de redactie

Bodegraven –  Met de beëdiging van Meindert Stolk, als gedeputeerde Zuid-Holland is zijn zetel in de Provinciale Staten overgenomen door melkveehouder Jaco Kastelein uit Bodegraven. 


Kastelein was aan het einde van de vorige Statenperiode ook al kort Statenlid. Hij nam toen het stokje over van Paul Rijken, die na de herindelingsverkiezingen van november 2018 koos voor een positie als raadslid namens het CDA in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Daarvoor is Kastelein tot 2014 actief geweest in de gemeenteraad van Bodegraven, waar hij zich heeft ingezet voor een eerlijke economie voor boeren en het MKB, voor betaalbare duurzaamheid en de directe leefbaarheid van de omgeving.

 Online première van IJdo&Co

08-04-2021

Editie GroeneHart.nl

Bodegraven-Reeuwijk - Met heel veel trots nodigen wij u/je hierbij uit voor de online première van IJdo&Co Op hun eigen unieke manier ontdekken Willem IJdo en Wilco Hoenderdos iedere aflevering opnieuw de culturele historie van een van de dorpen van onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 


Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Culturele Commissie Bodegraven en daarnaast met dank aan  - buiten het bevlogen team medewerkers van EditieGroeneHart.nl -, Michiel van de Burgt, Eus Photograpy, de inwoners van Nieuwerbrug en RTW Waddinxveen.

 Onderzoek rioolwater wordt uitgebreid en verlengd

08-04-2021

Van de redactie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten het onderzoek naar rioolwater op sporen van het coronavirus uit te breiden en te verlengen. De metingen zijn een belangrijke aanvulling op de andere onderzoeken naar corona. Via rioolwateronderzoek wordt de verspreiding van het virus in de gaten gehouden en wordt inzicht verkregen in de verschillende virusvarianten. Daarnaast kan rioolwateronderzoek in de toekomst op andere manieren worden ingezet om de volksgezondheid te monitoren.
 

Met rioolwateronderzoek kunnen verschillende varianten van het coronavirus worden onderscheiden. Alle monsters worden opgeslagen. Mocht er een nieuw coronavirus opduiken, dan is het mogelijk om terug te zoeken of en in welke mate het al in Nederland aanwezig is. Daarom wordt de frequentie van het onderzoek verder opgevoerd. Er wordt momenteel gewerkt om het logistiek mogelijk te maken alle locaties dagelijks te bemonsteren. Naar verwachting is dit aan het eind van dit jaar mogelijk.
 

Minister De Jonge (VWS) heeft vandaag voor de komende jaren afspraken gemaakt met de Unie van Waterschappen en het RIVM om rioolwateronderzoek in de toekomst breder in te zetten. Rioolwater werd al gebruikt voor het monitoren van ziekteverwekkers zoals bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Daarnaast kan rioolwater ook worden ingezet voor het meten van medicijn- en drugsresten, microplastics en bestrijdingsmiddelen. Rioolwater kan daardoor dienen als graadmeter voor de volksgezondheid. Verder kan rioolwateronderzoek helpen in een eventuele volgende pandemie. Het onderzoek kan dan worden ingezet om een virus in een vroeg stadium te signaleren en verspreiding in kaart te brengen.
 

Corona signaalwaarde

Door uitbreiding en verlenging van het onderzoek wordt het op termijn mogelijk om een signaalwaarde te koppelen aan de metingen. Als de virusmetingen van het riool een ander beeld laten zien dan de testen in de teststraat krijgt de GGD een signaal zodat kan worden onderzocht wat er aan de hand is en of extra acties nodig en mogelijk zijn.
 

Hugo de Jonge: “De metingen zijn zo een belangrijke extra ‘check’ op het reguliere testen. Zo kunnen we het virus in al zijn varianten scherp in de gaten houden, ook als het een periode minder om zich heen lijkt te grijpen. Via rioolwater kan het virus namelijk al worden opgespoord voordat mensen klachten krijgen. Goed om op deze manier ook beter voorbereid te zijn op een eventuele volgende pandemie.”
 

Grote logistieke operatie

Sinds maart 2020 wordt het rioolwater onderzocht op sporen van het coronavirus. Het onderzoek is een grote logistieke operatie. Twee keer per week worden monsters van ongezuiverd rioolwater vanuit alle ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Nederland naar het laboratorium van het RIVM vervoerd. Speciaal voor dit rioolwateronderzoek hebben de waterschappen het bemonsteren opgeschaald naar alle rioolwaterzuiveringen in Nederland.Van Kooten Tuin & Buiten Leven opent een nieuwe winkel nabij Bodegraven!

08-04-2021

Van de redactie

 ‘Het verwezenlijken van de droom van de klant’ 

Woerden - Op 12 april opent Van Kooten Tuin & Buiten Leven met gepaste trots een gloednieuwe vestiging op een steenworp afstand van Bodegraven. Aan de Barwoutswaarder 13E te Woerden vindt u een ruime keuze aan prachtige buitenverblijven: op de begane grond staat de nieuwste collectie veranda’s en tuinkamers opgesteld, en op de eerste verdieping treft u de mooiste luxe douglas modellen. Uiteraard staan ook in deze showroom de ervaren verkoopadviseurs van Van Kooten voor u klaar, om u van het beste tuinadvies te voorzien. 
 


Nieuwe tijden, nieuwe mogelijkheden 

In deze onvoorspelbare tijden merkt Van Kooten Tuin & Buiten Leven dat steeds meer klanten gaan voor veilig en vertrouwd en kiezen voor het investeren in hun eigen leefomgeving. Nu het aantal klanten en het aantal bezoeken aan de showrooms zeer rap stijgt, was het uitbreiden van het aantal showrooms dan ook meer dan wenselijk. Met een nieuwe locatie nabij Bodegraven is er altijd een Van Kooten Tuin & Buiten Leven-vestiging bij u in de buurt en kunnen de experts op het gebied van buitenleven u nog beter van dienst zijn.  

Historie 

Van Kooten Tuin & Buiten Leven is opgericht in 2004 en sindsdien uitgegroeid tot dé expert op het gebied van tuin- en buitenverblijven. Met vestigingen in Numansdorp, Strijen, Hoofddorp, Velp, Veldhoven, Amersfoort en Wommelgem (BE) voorziet Van Kooten klanten in heel Nederland en België in al hun tuinwensen. De showrooms van Van Kooten Tuin & Buiten Leven zijn zes dagen per week geopend, ma. t/m vr. van 8.30-17.30 uur en za. van 9.00-16.00 uur. Wilt u langskomen in Woerden, of in een van de andere vestigingen? Maak dan eenvoudig een afspraak. 
 

Vestigings- en bezoekadres: 

Van Kooten Tuin en Buiten Leven 

Barwoutswaarder 13E | 3449 HE | Woerden
Tel: 0348-215050
Surf voor meer info naar: http://www.vankootentuinenbuitenleven.com Bouwen met reststromen uit de landbouw, tuinbouw en natuur

08-04-2021

Van de redactie

De ‘Buyer Group biobased bouwmaterialen’ (BGBB) gaat aan de slag om een markt te creëren voor bouwmaterialen van hoogwaardige restproducten. Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw blijken zeer geschikt als bouwmateriaal voor gebouwen en bruggen of geluidswanden. Zo kunnen bijvoorbeeld stengels van paprika’s en tomaten gebruikt worden als isolatiemateriaal van  woningen en kantoren. Vandaag lanceerde secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) officieel de BGBB tijdens de InnovatieExpo 2021.
 

Minister Schouten: “Hergebruik van reststromen is een belangrijk onderdeel van kringlooplandbouw waarbij zo min mogelijk afval vrijkomt, de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is en grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen worden benut. Ik ben enorm onder de indruk van de innovatieve geest van de agrarische sector om mee te denken hoe reststromen ook anders dan in de land- en tuinbouw een plek kunnen vinden. Hier zit potentie in. Enerzijds om de bouw te verduurzamen, anderzijds ook als nieuw verdienmodel voor boeren en tuinders.”
 

Opdracht voor BGBB

Biobased bouwmaterialen zoals hout, reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw (paprika- en tomatenstengels, chrysantenstengels, hennep, vlas en lisdodde), kunnen een forse bijdrage leveren aan het terugdringen van CO2 emissie en stikstof in de bouw. Toch blijkt het in de praktijk lastig om voldoende afnemers te vinden die met deze grondstoffen willen werken. Daarom gaat de BGBB aan de slag om inkopende partijen te ondersteunen bij hun rol als launching customer. Naast het Rijksvastgoedbedrijf, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, woningbouwcorporatie Talis, de gemeenten Tilburg, Heerlen en Nijmegen nemen ook private partijen deel, zoals Duijvestijn Tomaten, de Fruit Tech Campus en laurierkwekerij Gova.
 

InnovatieExpo 2021

Op 8 april 2021 vond de tweejaarlijkse InnovatieExpo 2021 plaats. Deze keer georganiseerd door de ministeries van LNV, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Infrastructuur & Waterstaat (I&W) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Circulaire economie was een van de drie thema’s van 2021. LNV laat met de BGBB zien hoe van groene reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw hoogwaardige producten worden gemaakt in plaats van dat deze gestort of verbrand worden (circulaire landbouw). Op de website van de InnovatieExpo 2021 is een overzicht te vinden van alle innovatieve concepten die al gemaakt kunnen worden van reststromen.Vaccineren maakt versoepelingen in verpleeghuizen en gehandicaptenzorg mogelijk

07-04-2021

Van de redactie

Het hoge aantal gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg maakt voorzichtige versoepelingen mogelijk. Als op een locatie genoeg mensen twee keer zijn gevaccineerd is een ruimere bezoekregeling mogelijk, kan de groepsgrootte voor activiteiten omhoog en kunnen meer vrijwilligers en kappers en andere contactberoepen weer aan de slag. Hiermee volgt het kabinet het advies op van het OMT.
 

Verantwoord versoepelen

Het vaccineren van de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is op veel locaties grotendeels afgerond en de vaccinatie van thuiswonende ouderen vordert gestaag. Er is onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg een half miljoen prikken gezet. Dankzij het vaccineren daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk. Het aantal besmettingen onder bewoners bedraagt nog maar tien procent van het aantal besmettingen van medio december. Daardoor is er nu ruimte voor verpleeghuizen om verantwoord te versoepelen.


Dit is ook goed nieuws voor de bewoners van o.a. Vijverhof
© Digitale Bodegraafse Krant

 

Instellingen

Bij een vaccinatiegraad van 80 procent of hoger kunnen er versoepelingen doorgevoerd worden. Met dit OMT-advies is het voor instellingen mogelijk om op een verantwoorde manier meer ruimte geven aan hun bewoners en hun naasten. Iedere locatie is anders en daarom is het belangrijk dat per locatie bekeken wordt wat verantwoord is.  Eke instelling informeert zelf de bewoners en hun naasten over de versoepelingen die zij doorvoeren. Een bewoner of naaste kan ook zelf contact met de instelling opnemen.
 

Mogelijke versoepelingen

De volgende versoepelingen zijn mogelijk:

Op de eigen kamer kan een volledig gevaccineerde bewoner één of enkele vaste bezoekers ontvangen, waarbij het dragen van een mondneusmasker en afstand houden niet langer nodig zijn. Daarvoor moeten de bezoekers wel negatief getest of gevaccineerd zijn. Dit kan ook met een negatieve zelftest.

De vaste groep van volledig gevaccineerde bewoners bij groepsactiviteiten kan worden verruimd. Bezoekers en cliënten van buiten de instelling kunnen daaraan nog niet deelnemen door de hoge infectiedruk buiten de instelling.

Inzet van vrijwilligers en niet-medische contactberoepen zoals de kapper zijn in de instellingen weer mogelijk.
 

Minister Hugo de Jonge: “Vaccineren werkt. Dat zien we nu volop in de verpleeghuizen. Daarom kunnen we nu na een lange en spannende tijd voorzichtig weer wat versoepelen. Als er voldoende gevaccineerd is, is een knuffel door vaste bezoekers weer mogelijk. Prachtig toch? ”


Basisregels

Vaccineren maakt veilig en verantwoord versoepelen mogelijk en geeft de bewoners van deze instellingen perspectief. Andere preventiemaatregelen, zoals de basisregels met afstand houden en handhygiëne, blijven gelden. Zeker ook op de dagbesteding, waar zowel gevaccineerde als ongevaccineerde ouderen gebruik van maken.Bodegraven-Reeuwijk en Woerden in rivaliserende wedstrijd bij NK Tegelwippen

07-04-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk/Woerden - Het NK Tegelwippen staat voor de deur! En dat gaat dit jaar niet zomaar voorbij. Bodegraven-Reeuwijk gaat namelijk vanaf deze week de strijd aan met gemeente Woerden. De uitdaging: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?


 

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in ruim zestig gemeenten. Met een gezonde dosis rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar nog belangrijker: wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatbestendig.

 

Wint Bodegraven-Reeuwijk dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die in Nederland de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een nationale vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt. 

 

Helpt u mee? Meld u aan!

Hoe het werkt? Heel simpel:

Maak een foto van de tegels in uw tuin
Wip uw tegels en vervang ze voor groen
Maak een foto van het groen en upload uw foto op  www.nk-tegelwippen.nl/meedoen


In de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld op uw stoep, mag u niet zomaar tegels wippen. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden. Wilt u hier meer over weten of heeft u meer ideeën? Neem dan contact op met de gemeente via  klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl.

 

Alle tegels die u vanaf 30 maart heeft gewipt, kunt u aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Bodegraven-Reeuwijk. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.Preventie akkoord bijeenkomst: Wat kunnen we hier aan doen?

07-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op donderdag 15 april staat alweer de tweede digitale bijeenkomst voor het preventieakkoord op de lokale agenda. Een avond waarbij de eerste plannen bedacht zullen worden voor het preventieakkoord van Bodegraven-Reeuwijk.


Hoe creëren we een rookvrije generatie? Hoe verminderen we alcoholgebruik onder jongeren? Hoe krijgen en houden we iedereen op een gezond gewicht en wat kunnen we doen tegen eenzaamheid of bijvoorbeeld dementie? Vragen die gesteld kunnen worden tijdens deze bijeenkomst. Met elkaar wordt een er mogelijkheden bedacht.  

16 maart was de eerste bijeenkomst voor het lokale preventieakkoord. De vele verschillende partijen hebben hierbij gedeeld over wat zij zien in Bodegraven-Reeuwijk en waar aandachtspunten liggen. Deze willen wij graag dieper behandelen vandaar onze vraag op alle bovenstaande vraag: wat kunnen we hier aan doen?


Doet u ook mee?

Aanmelden is gratis en kan via Preventieakkoord - Sport en Welzijn Bodegraven Reeuwijk ( senw-br.nl)Editie GroeneHart.nl praat bij met Thijs Mansier over het Podiumcafé

07-04-2021

Editie GroeneHart.nl

Bodegraven - De verbouwing zit er op, het wachten is op een 'Go voor de horeca' en op dit moment wordt er volop gezocht naar artiesten om straks op te treden. We gingen even langs bij het Podiumcafé om bij te praten met Thijs Mansier.

 

 Train je fit met Danny Binnendijk

07-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Beste hardlopers, Wil jij je in 6 weken fit trainen om 20 minuten aansluitend te kunnen hardlopen, twijfel dan niet en meld je nu aan via  dannybinnendijk@live.nl


Wat krijg je
Een verantwoord trainingsprogramma uitgesmeerd over 6 weken waar je 2x voor jezelf traint en 1x in het weekend met Danny Binnendijk. Danny is Hardloper en trainer van de Hardloopgroep Bodegraven.


Hoe ziet een training er uit
Warming up, loopscholing, trainingsopbouw, loopscholing, trainingsopbouw en cooling down.
 

Wat krijg je ervoor?
Een mooie medaille bij voltooiing 20 minuten hardlopen.
 

Waar trainen we vandaan?
We starten steeds vanaf de parkeerplaats bij Rohda 76.


Kosten: 30 euro

Startdatum: 17 april
Einddatum: 22 mei
Tijdstip: 9 tot 10 uur
 

Check ook de facebookpagina van Danny Binnendijk voor zijn loopgroep en 1 op 1 begeleiding:  www.facebook.com/hardloopgroepbodegraven

 

 Streng blijven handhaven op huisvesting arbeidsmigranten en een ‘pilot’

07-04-2021

Door: Willem Ijdo

Bodegraven-Reeuwijk - Het huidige, strenge handhavingsbeleid voor huisvesting van arbeidsmigranten voortzetten en waar mogelijk aanscherpen, en een ‘pilot’ (proefproject) voor betere huisvesting realiseren. Dat zijn de hoofdpunten van een voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. Dat voorstel komt woensdagavond 7 april aan de orde in de (digitale) vergadering van de raadscommissie voor Bestuur en Financiën, bij te wonen via  www.bodegraven-reeuwijk > Raadsinformatiesysteem (Parlaeus) > kalender april 2021.


 

ONTBREKEND…
Op weg naar het voorstel heeft op 9 maart een ‘rondetafelgesprek’ plaatsgevonden waaraan werd deelgenomen door raadsleden en vertegenwoordigers van belanghebbenden. Bij eerdere vergaderingen van het ‘comité voor de huisvesting van arbeidsmigranten’ ontbraken – opmerkelijk genoeg – arbeidsmigranten en de meeste huisvesters/uitzenders.

 

Naar een schatting van wethouder Dirk-Jan Knol telt Bodegraven-Reeuwijk “500 tot 1.000” van deze migranten. Hun huisvesting is vaak “erbarmelijk”. Ook is er sprake van overlast. Uitvoering van het voorstel moet tot duurzame oplossingen leiden. Nadat de commissie haar licht over het voorstel heeft laten schijnen, neemt de gemeenteraad daarover een besluit.Herdenking Jom Hasjoa

07-04-2021

Van de redactie

Woerden - Jom Hasjoa, de jaarlijkse Joodse gedenkdag voor de slachtoffers van de naziterreur, wordt normaal in Woerden herdacht met een plechtigheid bij het Joodse monument aan de Prins Bernhardlaan. De beperkingen als gevolg van de corona-pandemie zorgen er echter ook dit jaar voor dat een openbare herdenking niet mogelijk is.
 

Net als in 2020 hebben de Stichting 4 en 5 mei Woerden en het gemeentebestuur van Woerden besloten om de herdenking kleinschalig en zonder publiek te laten plaatsvinden. Ook het tijdstip waarop de plechtigheid is, wordt niet bekendgemaakt. 
 

De herdenking wordt gefilmd en is op een later moment te zien via de website van de stichting ( www.4en5meiwoerden.nl).


Bewoners van de directe omgeving van het monument zullen wellicht de opnamen van de herdenking zien. Ook aan hen het verzoek binnen te blijven en niet te komen kijken. Uiteraard staat het u vrij om op een (ander) moment naar het monument te komen om te herdenken. 
 

In het verleden werd na de herdenkingen een lezing in de Opstandingskerk gehouden. Ondanks de pandemie willen de organisatoren die traditie voortzetten. Rabbijn Marianne van Praag van de liberaal-joodse gemeente in Den Haag verzorgt op uitnodiging van de werkgroep Kerk en Israël Woerden met als onderwerp  “de weg uit de ballingschap die ons brengt naar de Messiaanse tijd.” Ook deze lezing is op een later moment online via  www.4en5meiwoerden.nl te volgen.

 Campagne wijst ondernemers op groeikansen door vastleggen intellectueel eigendom

07-04-2021

Van de redactie

Minder dan 5 procent van de Nederlandse ondernemers heeft hun merk, vormgeving, model, octrooi of kwekersrecht laten registeren. Terwijl uit hetzelfde recente Europese onderzoek blijkt dat het vastleggen van intellectueel eigendom kan leiden tot een forse inkomensstijging voor ondernemers variërend van 68% voor mkb’ers tot 18% voor het grootbedrijf. Vandaag lanceert staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) namens diverse overheden daarom de campagne ‘Intellectueel Eigendom: de kroon op je werk’. 
 

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “De coronacrisis vraagt veel creativiteit en veerkracht van onze ondernemers. Bedrijven van klein tot groot blijven - zo goed als het kan - gericht op innovatieve groei. Daarom is het juist nu belangrijk om een campagne te starten over dit onderwerp. Immers de overgrote meerderheid van ondernemend Nederland blijkt het registreren van een merknaam, een creatief model of een octrooi op een technisch innovatieve uitvinding na te laten. En dat terwijl intellectueel eigendom een basisvoorwaarde is om de concurrentie te kunnen aangaan en kan leiden tot fors meer inkomsten, zeker voor het mkb.”
 

Gezamenlijk informatiepunt IEgoedidee.nl

De campagne is in het leven geroepen door vijf overheidsorganisaties die betrokken zijn bij intellectueel eigendom en bijna alle Nederlandse ondernemers bereiken: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Octrooicentrum Nederland/RVO.nl, de Benelux Office for Intellectual Property, de Kamer van Koophandel en de Raad voor plantenrassen.
 

De betrokken partijen hebben gezamenlijk het informatiepunt IEgoedidee.nl opgezet. Het is de eerste keer in Nederland dat er een centraal informatiepunt voor intellectueel eigendom wordt opgezet. Vrijwel alle Nederlandse ondernemers hebben via bijvoorbeeld auteursrecht, octrooirecht en merkenrecht met dit onderwerp te maken.GGD opent testlocatie voor medewerkers in het onderwijs en de kinderopvang op IKC Schatrijk

06-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - GGD Hollands Midden vindt het belangrijk om medewerkers in het onderwijs en de kinderopvang de mogelijkheid te bieden om dichtbij, snel en betrouwbaar getest te kunnen worden op corona om zo verspreiding van het virus te voorkomen. Eerder opende de GGD Hollands Midden al sneltestlocaties op scholen in de gemeenten Waddinxveen, Noordwijk, Leiden en Gouda. Deze sneltestmogelijkheid blijkt in een behoefte te voorzien.

 

Vanaf vandaag is er een testlocatie bij in de gemeente Bodegraven op IKC Schatrijk gelegen aan de Eendrachtsweg 30 in Bodegraven.  Ook in Leiderdorp, Krimpenerwaard en Teylingen komen er testlocaties bij.  Op deze locaties kunnen álle medewerkers van het primair- en voortgezet onderwijs en kinderopvang die werken in de betreffende gemeente zich laten testen. Scholen en kinderopvanglocaties ontvangen bericht van de GGD Hollands Midden als hun medewerkers hiervan gebruik kunnen maken.

 

Hoe werkt het? 
Medewerkers kunnen zich op deze locaties laten testen, zonder afspraak en voor aanvang van de werkdag. Al vanaf 07.00 uur zijn zij welkom. Als zij in quarantaine zitten kunnen zij zich hier alleen op en na dag 5 laten testen. De GGD gebruikt een antigeensneltest, zodat de uitslag na 15 minuten bekend is. De locaties zijn zo opgezet dat we op een verantwoorde manier kunnen werken, rekening houdend met alle coronamaatregelen. 

 

Ervaring met sneltesten
GGD Hollands Midden heeft al langere tijd positieve ervaring met sneltesten. De mogelijkheid om een sneltest te doen kan sinds januari op afspraak, op de reguliere GGD testlocatie in Leiden. Alle medewerkers uit de regio in het primair- en voortgezet onderwijs en de kinderopvang kunnen hier nog steeds terecht. Met de opgedane kennis bieden we nu de sneltest dichter bij de doelgroep aan én voor aanvang van de werkdag.

 

Waarom inzet van sneltesten?
Nu de scholen en kinderopvangcentra weer geopend zijn, staan onderwijs- en pedagogisch medewerkers regelmatig voor een dilemma. ‘Mijn klachten kunnen passen bij corona. Ik blijf thuis en laat mij testen, want ik wil geen risico nemen. Het gevolg is dat mijn klas geen leraar heeft vandaag en misschien ook morgen, want de uitslag heb ik niet meteen.’

 

Het doel is dan ook door middel van sneltesten die laagdrempelig worden aangeboden direct duidelijkheid te geven over de besmettelijkheid van deze persoon en op die manier de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarmee dragen we ook bij aan de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang en hopen we rust te brengen bij ouders en medewerkers.Giel van Leeuwen op oude motor naar Italië “Opbrengst gaat naar stichting Hartekind”

06-04-2021

Van de redactie

Bodegraven - Als je een dezer dagen een hele oude zwarte motor met een schapenvachtje door het dorp ziet rijden, dan is de kans groot dat Giel van Leeuwen hierop zit en hij zijn proefrondjes aan het draaien is.
 

“Giel doet mee aan de Italië motor uitdaging”. De opdracht was eenvoudig: koop een hele oude tweedehands Honda motor voor maximaal €500,- en knap deze op tot een stoere, originele maar bovenal functionele motor. Dus wanneer je een motor koopt voor €200,- heb je dus nog €300,- over om hem op te knappen en te verbouwen. Onderling wordt er natuurlijk ook gestreden om de eer voor de goedkoopste motor en natuurlijk de originaliteitsprijs.
 

“Giel heeft de motor zelf aangeschaft voor een bedrag van 200,00 euro en deze samen met cliënten van Ipse zorglocatie  De Kromme Spaak, waar hij als begeleider werkzaam is, opgeknapt. Vele uren samen op zoek naar onderdelen en samen sleutelen hebben geresulteerd in onderstaande motorfiets. Om toch enig comfort aan ons zitvlees te bieden is naast goede remmen, verlichting e.d. de aanschaf van een schapenvacht, hopelijk de beste keuze geweest. 
 


“A.s. Juni 2021 gaat Giel in een week op en neer naar Italië met een aantal vrienden die ook op een motor rijden van max 500,00. “Voor deze rit laat Giel zich graag sponsoren voor de stichting Hartekind. Dit is een stichting die zich met hart en ziel inzet voor het vergroten van de overlevingskansen van kinderen met een aangeboren hartafwijking en het verbeteren van kwaliteit van leven. 
 

Op 23 maart 2020 mochten mijn vrouw en ik ons de gelukkigste mensen ter wereld noemen. We hadden een (in eerste instantie) gezonde zoon gekregen, die we de naam Jorrit hebben gegeven. Een week na zijn geboorte werd er een hartruis geconstateerd, na een echo werd duidelijk dat het geen onschuldig ruisje was. Tetralogie van Fallot, een aangeboren hartafwijking, wat betekent dat het hart 4 'bouwfoutjes' heeft. Ons geluk is dat deze afwijking goed te opereren is. Jorrit is inmiddels succesvol geopereerd, en doet het fantastisch. Wij realiseren ons dat dit niet vanzelfsprekend is en dat onderzoek nog altijd hard nodig is. Wij zijn zeer dankbaar en willen graag iets doen voor de stichting Hartekind, een stichting die onderzoeken mogelijk maakt.
 

Als je meer wilt weten over de uitdaging van Giel en/of wil sponsoren, kijk dan eens op de website  https://dachthetffniet.wixsite.com/gielontour  Dankjewel.Jongeren bedreigd met vuurwapen

06-04-2021

Van de redactie

Reeuwijk – Op de Reeuwijksehoutwal is een groep jongeren bedreigd met een vuurwapen. De jongeren stonden te wachten op een vriend en liepen op een auto af waarvan ze dachten dat de vriend erin zat. Hier werden ze meteen bedreigd door de automobilist. De jongeren hebben meteen de politie gebeld en deze heeft de verdachte door een uitpraatprocedure aangehouden. De auto is door de politie in beslag genomen. De jongeren gaan aangifte doen. Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 13

06-04-2021

Van de redactie

Regio - In de week van 29 tot 4 april zijn 26.008 inwoners uit Hollands Midden getest in de corona teststraten. Afgelopen week testte 8,5% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is hetzelfde percentage als vorige week. In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2666 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week zijn er 3 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus overleden. 

 

Pauze AstraZeneca vaccinaties

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afgelopen vrijdagmiddag besloten het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar (vanaf geboortejaar 1961) tijdelijk te stoppen. Om praktische redenen heeft de GGD GHOR Nederland ook de afspraken voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar geannuleerd. Dit omdat er slechts enkele afspraken met AstraZeneca per locatie gepland stonden voor die doelgroep. Door die lage aantallen zou er vaccin verspild worden. Op woensdag 7 april wordt een besluit genomen over het verdere gebruik van AstraZeneca, inclusief de tweede prik voor mensen die al een eerste keer gevaccineerd zijn. 

 

In Hollands Midden zijn vanwege deze pauze in totaal 601 afspraken afgezegd. Alle betrokkenen, medewerkers uit de langdurige zorg, hebben een SMS ontvangen en/of zijn gebeld. Het is voor deze groep medewerkers nu niet mogelijk om nieuwe vaccinatieafspraak voor AstraZeneca te maken. Zij worden ook niet met een ander vaccin gevaccineerd. 

 

Huisartsen in de provincie Zuid-Holland vaccineren nog wel met AstraZeneca. Zij vaccineren op dit moment de mensen met het geboortejaar 1956 en 1957. Als u tot deze doelgroep behoort ontvangt u vanzelf een uitnodiging van uw eigen huisarts. ​

 

Vaccinatie alleen mogelijk met uitnodigingsbrief

De GGD GHOR Nederland merkt dat mensen die nog niet aan de beurt zijn toch proberen een vaccinatieafspraak te maken. De GGD vaccineert deze personen niet en annuleert alle afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn. Op dit moment zijn mensen die geboren zijn in 1947 en 1948 aan de beurt voor vaccinatie door de GGD. Als u tot deze doelgroep behoort kunt u een afspraak maken nadat u een uitnodigingbrief heeft ontvangen. 

 

Bij positieve uitslag zelftest: hertest door GGD

De eerste zelftesten zijn vanaf deze week te koop in apotheken. Het ministerie van VWS heeft deze zelftest toegelaten op de markt. Een zelftest kost 8,95 euro per stuk en mag alleen gebruikt worden door mensen zonder klachten en zonder nauw contact met een besmet persoon. Mensen die positief testen met een zelftest, moeten daarna een testafspraak maken bij de GGD om de uitslag te bevestigen met een PCR-test.  De reden waarom je een positieve test bij de GGD moet bevestigen, is omdat de zelftest minder betrouwbaar is dan de PCR-test. Door je uitslag te bevestigen bij de GGD weet je zeker dat je ook echt corona hebt. Een coronatest bij de GGD is altijd gratis. 

 

Slechts één vaccinatieprik als je het afgelopen half jaar corona hebt gehad

Mensen die in het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vandaag bij het maken van een vaccinatieafspraak aangeven dat ze maar één afspraak willen maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt. Ook blijkt dat één dosis vaccin binnen die zes maanden voor een flinke verhoging van antistoffen tegen corona zorgt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren. Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen. 

 

Houd je aan de gedragsregels na je vaccinatie

Op de GGD-vaccinatielocaties horen we regelmatig mensen zeggen dat ze na hun vaccinatie gelijk met hun kinderen en kleinkinderen gaan knuffelen. We begrijpen die wens, maar toch is het niet de bedoeling. Er is nog weinig bekend over de besmettelijkheid van corona na vaccinatie. Afgelopen week is een onderzoek uit de VS veel in het nieuws geweest. De besmettelijkheid zou na vaccinatie flink zijn afgenomen. Die conclusie is te voorbarig en kan niet worden getrokken uit dat onderzoek. Tot er meer bekend is over de effecten van vaccinatie over het overbrengen van corona, is het daarom belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Dus ook de mensen die al gevaccineerd zijn. Op die manier kan het coronavirus zich niet verder verspreiden. 

 

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl.Laat je informeren op de open dagen

06-04-2021

Van de redactie

 Hbo-ICT Studie bij een bedrijf in de praktijk 

Gouda/Leiden - Op donderdag 15, dinsdag 20 en woensdag 21 april kan elke geïnteresseerde student vrijblijvend informatie krijgen over het studeren aan de ICT Praktijk Academie. De hbo-opleiding met locaties in Gouda en Leiden is uniek in zijn soort omdat het studeren op hbo-niveau met praktijkervaring combineert gedurende de 4 jaar.

 

De ICT Praktijk Academie is geen gewone hbo-opleiding. Het is een opleiding voor studenten die geen vier jaar willen wachten tot ze in praktijk mogen brengen wat ze hebben geleerd. Een Bachelor Informatica voor aanpakkers. De opleiding gaat in september van dit jaar zijn derde jaar in. De school is gestart in Gouda. Vanaf het komende schooljaar wordt ook lesgegeven op een locatie in Leiden.
 


Vier dagen bij een bedrijf, een dag op school

De erkende hbo-studie wordt inhoudelijk verzorgd door NCOI en Computrain. De studenten starten met een introductieprogramma en twee maanden bootcamp. Daarna gaan ze vier dagen per week aan de slag bij een leerbedrijf in de regio, terwijl ze ook één dag per week les krijgen. De studiebelasting thuis is ongeveer acht uur wekelijks. Na het succesvol afronden van de opleiding hebben de studenten het hbo-diploma Bachelor Informatica op zak. Met dat diploma zijn de kansen op arbeidsmarkt gigantisch groot.

 

Doorstromen en omscholen

Een ict-vooropleiding is niet nodig. De studie is er voor doorstromers en voor hen die willen omscholen. Aanpakkers die hun mbo-, havo- of vwo-diploma hebben gehaald en twijfelen tussen doorleren of aan het werk gaan vinden in deze school de, voor hen, perfecte combinatie. Daarnaast leert de ervaring dat de studie ook voor hen die zich willen laten omscholen een mooie optie is. Deze groep wil geen vier jaar terug de schoolbanken in, maar is wel vastbesloten om het ‘te gaan maken’ in de ict.

 

Informatie

Informatie over de unieke opleiding wordt (digitaal) gegeven op de open dagen op 15, 20 en 21 april. Op alle drie de dagen zijn er twee tijdstippen waarom via Zoom kan worden ingelogd. Opgeven voor de Zoom-sessies kan via de website van de school, www.ictpraktijkacademie.nl

Voor meer informatie kan worden gemaild naar  info@ictpraktijkacademie.nl of gebeld naar rector Jan de Laat 06-24856969.Kabinet start pilots toegangstesten

06-04-2021

Van de redactie

Het kabinet start met pilots om de werking van toegangstesten in de praktijk uit te proberen. Doel van de proeven is om te zien hoe met de inzet van testbewijzen een bijdrage geleverd kan worden aan het eerder en ruimer openen van sectoren. Het gaat om pilots in onder meer dierentuinen, musea en sport. Het kabinet werkt hiervoor samen met betrokken sectoren, veiligheidsregio’s en gemeenten. De pilots starten in april en vinden verspreid over Nederland plaats. De volledige lijst is hier te vinden.


Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “. De maatregelen zijn voor ons allemaal zwaar en het duurt nu al zo lang. Daarom kijken we voortdurend naar wat er wel mogelijk te maken is binnen de noodzakelijke beperkingen. We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen, dan eerder het geval zou kunnen zijn, zodat de samenleving weer stap voor stap kan heropenen.”


Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken): “Dit is een goede extra stap richting de heropening van onze economie. Veel ondernemers hebben het loodzwaar dus ik hoop dat we hiermee sectoren ruimte kunnen geven om weer aan de slag te gaan. We gaan nu kijken of het werkt zoals we verwachten, of het ondernemers helpt om weer eerder mensen te ontvangen en aan de slag te gaan. Ik hoop dat dit een bijdrage levert om de economie stap voor stap weer te heropenen.”


Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Belangrijk dat we hiermee beginnen, ook voor al die culturele instellingen die al heel lang geen publiek meer hebben kunnen ontvangen. De monumenten, musea, theaters en poppodia kunnen nu voorzichtig de deuren openen, ik kijk ernaar uit!”

 

Onderzoek

Eerder werd al in de zogenaamde fieldlabs beperkt ervaring op gedaan met toegang tot events met een negatief testbewijs. In die onderzoeksopzet lag de focus voornamelijk op het gedrag van mensen. Doel van deze nieuwe pilots met toegangstesten is om verder te onderzoeken hoe de inzet van testen werkt voor onder andere de testlogistiek, infrastructuur, ICT en de testbereidheid onder mensen. De ministeries van VWS, EZK en OCW werken samen met Stichting Open Nederland om de uitvoering van pilots in goede banen te leiden. Samen met VNO-NCW en de sectoren is een kalender opgesteld voor deze pilots.

 

Het gaat in de pilots om niet-vergunning plichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers. Bij de selectie van de pilots is onder meer rekening gehouden met regionale spreiding, sectorale spreiding, behoefte van de sector, nabijheid van een testlocatie en onderscheid tussen grote en kleine bedrijven of instellingen.

 

Bezoekers moeten van tevoren een sneltest doen bij een testraat van Stichting Open Nederland en krijgen toegang als ze een negatief testbewijs kunnen laten zien, bijvoorbeeld in de CoronaCheck-app. Met de gemeenten is nauw overleg over de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid van de pilots. Als deze succesvol zijn, kan daarna een goede start worden gemaakt met testbewijzen op grote schaal.

 

Verantwoord mogelijk

Hoewel de epidemiologische situatie nu nog precair is, vindt het kabinet het verantwoord deze pilots uit te voeren. De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels, zoals het behouden van de 1,5 meter afstand, maken het verantwoord. Op deze manier zijn sectoren ook goed voorbereid als het straks mogelijk is om op grotere schaal toegangstesten in te zetten.Burgemeester Christiaan van der Kamp wil terrassen snel open

05-04-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – De oproep van burgemeesters om de terrassen bij de horeca weer snel open te doen kan ook op steun rekenen van Burgemeester Christiaan van der Kamp. Dit laat de burgemeester op twitter weten. Christiaan van der Kamp schrijft dat hij de vorige periode heeft gezien dat de horeca ondernemers het prima voor elkaar hadden op hun terrassen. Als wij als klanten ons gedragen en met verstand komen kan het prima. Dus wat van der Kamp betreft: open die terrassen. Geef de horeca perspectief.


Foto: ter illustratie (Rembrandt festival juli 2019 op het Raadhuisplein)
© Digitale Bodegraafse Krant

 

Dit jaar weer een verruiming van de terrassen
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft vooruitlopend op de opening besloten dat, net als vorig jaar, ruimte wordt geboden om tijdelijk het terras groter te maken. Het wachten is nu op het moment dat de terrassen weer open mogen, en onder welke voorwaarden. Jolanda en Ernst van der Lee nemen afscheid van het Vaantje

05-04-2021

Editie GroeneHart.nl

Reeuwijk - Na jarenlange gastvrije van de bovenste plank nemen Jolanda en Ernst van der Lee afscheid van het Vaantje, dat vanaf nu wordt voortgezet door de Zalm groep uit Gouda. Gelukkig kunnen we nog steeds over de vloer komen bij dit unieke echtpaar dat zonder horeca ervaring een top tent wist op te bouwen. Het avontuur zetten ze namelijk voort met 't Reeuwijkse Wijnhuis.
 

Het team van EditieGroeneHart.nl wenst Jolanda en Ernst enorm veel succes en we komen binnenkort graag een keertje kijken.


© EditieGroeneHart.nlPolitie zoekt getuigen van brandstichting bij moskee in aanbouw

05-04-2021

Van de redactie

Gouda - Een getuige belde zaterdag 3 april rond 3.00 uur de politie over een brandstichting, op een afgesloten terrein, bij een moskee in aanbouw aan de Antwerpseweg. De melder zag dat een onbekende man een brandend voorwerp richting het pand gooide en zag daarna vlammen ontstaan. Direct kwamen hulpdiensten in actie. De brand werd kort daarna geblust. Agenten hielden in de omgeving een 40-jarige man, zonder vast verblijfadres, aan. Zijn betrokkenheid bij de brandstichting wordt onderzocht. Direct startte de politie een uitgebreid onderzoek.
 

De melder gaf een signalement door van de verdachte - een blanke man in spijkerbroek, jas en met een tas – en zijn vluchtrichting. Op de kruising Wintersdijk met de Van Bergen IJzendoornpark hielden agenten een man aan die aan het signalement voldeed. Agenten roken een brandlucht rondom de man. Om sporen veilig te stellen plakten agenten direct de handen van de verdachte af. Rechercheurs zochten kort na de brand in de omgeving van het pand naar sporen. Diverse sporen zijn daar door rechercheurs veilig gesteld.


De brand woedde bij een open gedeelte onder de moskee in aanbouw, waar onder andere bouwmaterialen lagen. De brand veroorzaakte schade aan het pand. Er is aangifte gedaan van brandstichting. De 40-jarige man zit vast en wordt gehoord. De politie onderzoekt de aanleiding van de brandstichting. De aangehouden verdachte is bij de politie en de hulpverleningsinstanties bekend vanwege verward gedrag.


Getuigen gezocht
Mogelijk heeft ook u iets gezien van de brandstichting, op het terrein van de moskee in aanbouw, aan de Antwerpseweg. Of zag u de verdachte daar wegvluchten. Heeft u nog niet met de politie gesproken? Neem dan contact met ons op via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De politie is nog op zoek naar camerabeelden uit de omgeving van de moskee aan de Antwerpseweg. Heeft u een beveiligingscamera hangen, check dan of daar een verdacht persoon opstaat en deel uw beelden via deze link .

 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

04-04-2021

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 6 april 2021 t/m 9 april 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag
2e Paasdag

Dinsdag
Tomatensoep, aardappelen, slavink, snijbonen, jus, toetje

Woensdag
Vermicellisoep, macaroni met gehaktsaus van paprika, en courgette, geraspte kaas, toetje 

Donderdag
Helaas geen maaltijd in verband met werkzaamheden keuken Rijngaarde

Vrijdag
Groentesoep, aardappelen, witlof gerold in ham, plakjes ei, bechamelsaus, jus, toetjeKosten: € 8,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-5310 2893
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Meer info broedwand Oeverzwaluwen op bordje

05-04-2021

Van de redactie

Bodegraven - De zwaluwen in de wand bij Koemans verpakkingen hebben tegenwoordig een eigen infobord. Het bordje is geplaatst aan de Boerderijweg. Een paar oeverzwaluwen hebben het gezien en zijn ook al terug. Vorig jaar waren er 15 broedende paren. In 2019 waren het wel 100. Dus afwachten hoe dit jaar gaat worden, want de uitvoering van de wand zou volgens een expert beter kunnen.  De aangelegde wand is verleden jaar aangelegd door de gemeente.
Service One Media opent haar deuren op het Gouweplein

04-04-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Zaterdag 3 april is de winkel van Service One Media aan de Binnendoor 57 in Waddinxveen officieel geopend door de Waddinxveense wethouder, de heer Kortleven. 


Service One Media is een nieuw bedrijf in Waddinxveen, maar heeft zich in de afgelopen jaren al gespecialiseerd in data recovery en de montage en installatie van multimediaproducten. Het bedrijf gaat zich met de nieuwe winkel nu ook richten op de verkoop van onder meer televisies, laptops, (game) pc’s en andere gadgets. Producten kunnen in de regio gratis thuisbezorgd en gemonteerd worden.

Daarnaast gaat het bedrijf iets aanbieden wat Waddinxveen nog niet heeft, namelijk een snelle reparatieservice voor smartphones. 

Wethouder Kortleven sprak tijdens de opening nog een aantal woorden over Service One Media: ́ ́Een moedige stap om in deze tijd een winkel te openen. Mooi dat het Gouweplein weer een winkel rijker is. Ik vind de ambitie om jongeren een kans te geven een enorm pluspunt. ́ ́
 

Een andere unieke eigenschap van Service One Media is het jonge team. De bedrijfsleider Roy is 22 jaar en de andere teamleden zijn allemaal tussen de 16 en 30 jaar oud. Het team wordt ondersteund door eigenaar Henk, die zich vooral op de achtergrond met onder meer de strategie bezighoudt.
 

Als gecertificeerd leerbedrijf wil het bedrijf ook in de komende jaren kansen creëren voor enthousiaste jongeren. Roy zegt hierover: ‘’Wij van Service One Media zijn een jong team die ook andere jongeren graag een kans willen geven als het gaat om stage of een werkplek.‘’
 

Service One Media wil een echte dorpswinkel worden. Claudia, werkzaam bij het bedrijf als freelance marketeer vanuit haar eigen bedrijf Laat Bedrijven Groeien, zegt hierover: ‘’Als geboren en getogen Waddinxvener, weet ik dat men het fijn vindt als er hier een winkel is waar je gewoon even binnen kan lopen voor advies en met goede service geholpen wordt. Dat willen we met Service One Media ook uitstralen.’’
 

De winkel is onder de huidige omstandigheden op afspraak open, deze kan gemaakt worden via de website (www.serviceonemedia.nl). Een smartphone, laptop of pc afgeven voor reparatie of data recovery kan zonder afspraak.Wat gebeurt er als jij de steen wegrolt?

04-04-2021

Van de redactie

Lieve lezers van de Digitale Bodegraafse Krant,


Ik hou van deze week.. De verstilling voordat de klokken weer gaan luiden. De steen die weg wordt gerold. En dan... een nieuw begin. Pastelkleuren op de tafel. Een lammetje op het stro in de kerk. 

Mijn jeugd kleurt Pasen in de zachtste kleuren, overgoten met zonlicht. Nu mijn ouders niet meer leven dek ik zelf de tafel met eitjes, warme croissants, scones en bubbels. Het missen kerft sommige dagen dieper. Al blijft de dankbaarheid zegevieren voor alles wat ik mocht ontvangen. 

In deze sferen ontmoette ik deze week Mark Verhees bij mij thuis in Abcoude. Op de dag dat zijn moeder, precies een jaar geleden overleed. Elkaar dan in de ogen kijken, dat is vriendschap.  
Mark is een van de mensen die ik begeleidde bij zijn boeken. Met de laatste, Eenvoudiger leven, kwam hij op 1 bij Bol.com Nu ben ik sowieso van Het Grote Gunnen. En zeker bij hem. Want hij is zo'n mooi en warm mens. Dus toen hij me vroeg voor zijn podcast Voor Positiviteit glimlachte ik mijn ja luid en duidelijk.  Het werd een mooi gesprek, we doken de diepte in en vlogen hoog. Terwijl de zon ons zacht omarmde. Alsof onze moeders glimlachten naar ons. 

En wat ook zo bijzonder is: hij zegde gretig toe een Masterclass te geven in Schrijf Geschiedenis. Over hoe je een boek schrijft, uitgeeft in eigen beheer en dan op 1 komt bij Bol. en zo 12 miljoen boeken achter je laat..   Voor dat boek dat aan je haren trekt, ook als je net wilde slapen...

Zo'n week dus. Waarin wat mooi is samenkomt. Onder de eerste lentezon. De klokken luiden met Pasen een nieuw begin in. Met een warme uitnodiging. En een grote strik. 


Wat gun ik jou een heerlijke week! 


Liefs, 
Christine 
 Verpleegkundigen en artsen op weg naar Curaçao

04-04-2021

Van de redactie

In het Paasweekend vertrekken in totaal 20 Nederlandse verpleegkundigen en artsen naar Curaçao. Ze gaan helpen in de ziekenhuiszorg waar een grote toevoer is van coronapatiënten en versterken ook de Curaçaose GGD om het vaccinatietempo zo veel mogelijk te versnellen. Voor dat doel zijn vrijdag in totaal 30.000 vaccins vanuit Nederland aangekomen op Curaçao en Aruba.
 

Werving gaat door

Voor vertrek in de komende 10 dagen zijn nog eens 9 Nederlandse verpleegkundigen en artsen geworven. Via het Amerikaanse medische uitzendbureau AMI arriveren dit weekend en komende week in totaal 15 IC-verpleegkundigen en artsen op Curaçao. De werving van extra medici door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Nederland en de Verenigde Staten loopt ondertussen door.
 

Daad van naastenliefde

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Het is nogal wat om zo snel de knoop door te hakken om je leven in Nederland te pauzeren en mensen op Curaçao te gaan helpen in moeilijke omstandigheden. Het voelt voor mij als een daad van naastenliefde dat zoveel verplegers en artsen dat doen tijdens deze Paasdagen. Ik wens iedereen veel kracht en sterkte met het intensieve werk dat voor hen ligt.”
 

Beademingsapparatuur

Naast verplegers, artsen en vaccins stuurt Nederland ook extra medische apparatuur waaronder beademingsapparatuur naar Curaçao. Onder andere gisteren en vandaag vinden vluchten met apparatuur plaats.120 kilo BMK aangetroffen in garage

03-04-2021

Van de redactie

Reeuwijk – De politie heeft zaterdagmiddag in een garagebox in Reeuwijk 120 kilo BMK aangetroffen. In de garage stonden meerdere blauwe vaten met de stof BMK. BMK is een grondstof om de harddrugs metamfetamine (ook bekend als speed) te maken. BMK is een zogenaamde precursor en is strafbaar gesteld in Nederland. De vaten werden in aangetroffen en zijn in beslag genomen. De politie is een onderzoek gestart.  
 

© Wijkagent Bodegraven-ReeuwijkTijdelijke verkeersmaatregelen tijdens ANWB Streetwise

03-04-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven - Vanwege de ANWB Streetwise 2021 van basisschool Willibrord Miland wordt de Dronenweg vanaf de postduivenvereniging t/m de Oud Bodegraafseweg op donderdag 15 april en vrijdag 16 april 2021 van 8.15 tot 12.00 uur afgesloten voor alle verkeer.


Daarnaast wordt de parkeerplaats bij de Jeu de boules aan de Groene Zoom, eveneens afgesloten op donderdag 15 april en vrijdag 16 april 2021 van 8.15 tot 12.00 uur. Houd rekening met deze tijdelijke verkeersmaatregelen en parkeer geen voertuigen op de afgesloten wegvakken waar de activiteit plaatsvindt. In de omliggende straten parkeert u uitsluitend in de parkeervakken. In geval van calamiteiten worden deze straten gebruikt als aanrijroutes voor de hulpdiensten. Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact op met Dave den Ouden, telefoon 0172-522522.

 Paasviering Prinses Beatrixschool

03-04-2021

Van de redactie

Bodegraven - Donderdag 1 april vierden de leerlingen en leerkrachten van de Pr. Beatrixschool het Paasfeest. De dag begon met een heerlijk ontbijt. De kinderen kregen een mooi ingepakt pakketje met lekkere dingen.
 
Daarna hadden alle groepen in de klas hun eigen Paasviering. Het Paasverhaal werd verteld en de kinderen zongen mooie paasliederen.  Verder waren nog allerlei andere activiteiten, in het kader van Pasen, zoals eieren zoeken met rekensommen, een loopspel op het plein met vragen over Pasen enz. En er werden natuurlijk ook heel veel 1 april grapjes gemaakt op deze dag.
 

© Pr. Beatrixschool 

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina