NIEUWSAmici de Canto treedt, tijdens Open Monumentendag, voor de Agnietenkapel in Gouda op

11-09-2019

Van de redactie

Gouda - Op zaterdagmiddag 14 september a.s. treedt, tijdens de Open Monumentendag in Gouda, het Bodegraafs koor Amici del Canto voor het prachtige monument, de Agnietenkapel, op. Amici del Canto is het oudste niet kerkelijk georiënteerde koor in Bodegraven opgericht op 13 februari in 1913 onder de naam Zanglust. Het huidige repertoire van Amici del Canto bestaat voornamelijk uit volkse liederen van de 16e, 17e en 18e eeuw, in een moderne uitvoering,  uit diverse landen. De liederen worden dan ook in verschillende talen gezongen.
 


Historie
1913, het geboortejaar van Zanglust – in 2013 omgedoopt in Amici del Canto – was de voorbode van een roerige periode. De gewone burgerij was  nog niet behept met de kennis van de naderende oorlog, dus hield men zich vooral bezig met het wel en wee in de directe omgeving. Het openbaar onderwijs was in die dagen net in opkomst en vanuit de Afdeling Bodegraven van het "Volksonderwijs", zoals het toen werd genoemd,  is de behoefte ontstaan een zangvereniging op te richten die ondersteuning zou geven bij de promotie van dat volksonderwijs. De eerste uitvoering van Zanglust, ten bate van het volksonderwijs, leverde direct honderd gulden op.  Met deze opbrengst werd in datzelfde jaar 'Klein Zanglust' opgericht. In dit koor kregen jeugdige zangliefhebbers gelegenheid de zangkunst te beoefenen.  In 1917 telde dit kinderkoor 75 leden, maar door geldgebrek werd “Klein Zanglust” in 1931 weer opgeheven. Nu ruim 106 jaar later wordt het repertoire nog met veel zangplezier door de leden van het koor gezongen. Om 15.00 uur en op een later tijdstip in de middag brengt Amici del Canto haar liederen voor de Agnietenkapel, Markt 100 in Gouda ten gehore.


Tijdens en na het optreden is de Agnietenkapel te bezichtigen. Het is dan overigens ook de laatste dag dat u hier de expositie van kunstgroep MMKkunst, met een grote verscheidenheid aan kunst van tien deelnemende kunstenaars, met o.a. de Bodegraafse-Reeuwijkse kunstenaars Marry Buiks,  Margriet Blanken en Marie-Louise Oliwkiewicz, kunt bezoeken.
 Opening Verhoeff-Rollmanschool

11-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 13 september 2019 om 13.15 uur hoopt wethouder Van den Heuvel de nieuwe Verhoeff-Rollmanschool aan het Dronenpark 1 te Bodegraven te openen. Sinds augustus 2007 was de Verhoeff-Rollmanschool op twee locaties gevestigd. De hoofdlocatie was aan de Julianastraat en de drie hoogste groepen hadden les in de dependance aan Dronenpark 1. We zijn uiteraard heel blij en dankbaar dat we weer op één locatie zitten. De nieuwe school telt dertien groepslokalen en een lokaal voor de Peuterspeelzaal. De school is een bijna energie neutraal gebouw. Op het dak van de school liggen 274 zonnepanelen.


Foto: Digitale Bodegraafse Krant

Ruim 300 kinderen gaan naar de Verhoeff-Rollmanschool. De school valt onder het bestuur Educatis. De school is ontworpen door Cita Architecten. De aannemer die de school gebouwd heeft, is Middelwatering Bouw. Meer informatie is te vinden op www.vrschool.nl. De bouw van de school was de laatste fase van de gemeentelijke plannen voor de scholenlocatie Dronenplein.
 Wilco Hoenderdos in Gast van de Week

11-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandagavond 16 september van 20.00 uur tot 21.00 uur heeft Leo Dijkmans in het rechtstreekse radioprogramma Gast van de Week als gast Wilco Hoenderdos.

Wilco is een liefhebber van klassieke muziek en heeft zich ontwikkelt als een goede zanger die zowel solo als in een koor zijn zangtalent laat horen. We gaan praten over welke muziekstijl hem het meest aanspreekt. Is dat de Barok, middeleeuwen of wat anders. Wat is zijn favoriete componist. Hoe is hij met de klassieke muziek in aanraking gekomen. Vindt Wilco dat er ook op de scholen meer aandacht gegeven moet worden aan muziekonderwijs, want een recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 10% van de leerlingen in het zowel basis- als middelbaaronderwijs bijvoorbeeld maar weet wie Janine Jansen is. Terwijl deze Nederlandse violiste wereldberoemd is. U gaat zijn verhaal horen en uiteraard afgewisseld met mooie muziek.

Als u wilt dat bij radio Bodegraven ook een programma komt met klassiek muziek, laat het dan weten via leo.dijkmans@ziggo.nlHoe werkt jouw brein? - Paul Smit bij Platform-Z

11-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Donderdag 10 oktober 2019 organiseert Platform-Z voor de 4e keer een groot evenement in het Evertshuis in Bodegraven. De vereniging van zelfstandige professionals wil haar leden én andere ondernemende mensen inspireren, maar ook een leuke avond aanbieden.
 

Hoe werkt jouw brein?
Wat gebeurt er in ons brein? Hoe maken we keuzes? Hoe worden we dagelijks beïnvloed? Filosoof en cabaretier Paul Smit schreef meerdere boeken over filosofie, neuro­wetenschap en psychologie. Ons brein ziet wat het wil zien. En dat is niet altijd betrouwbaar, zo blijkt uit de hilarische voorbeelden die hij demonstreert. Heb je wel eens last van stress en gepieker? Hoe kom je op nieuwe ideeën? Door heel hard na te denken? Door het organiseren van brainstormsessies? In de praktijk werkt het heel anders dan wij denken.


Voorzitter van Platform-Z Willeke de Waal valt met de deur in huis. ‘Voor ons zoogdierenbrein is plezier ontzettend belangrijk. Wij moeten als vereniging elke keer weer iets bijzonders bedenken om mensen van de bank af te krijgen. Er is zoveel te doen in onze gemeente, zoveel netwerken en gezelligheidsclubs. Daarom zijn we er ook trots op dat het tot nu toe steeds is gelukt om de theaterzaal van het Evertshuis vol te krijgen.’ De bezoekers weten inmiddels wel wat je kunnen verwachten bij de seizoensopening van Platform-Z: Een inspirerende spreker met humor én een gezellige borrel na afloop.
 

(v.l.n.r.): Willeke de Waal, Ineke Groenendijk, Matthja Sterk en Lianne Stolwijk


Groot denken
Bestuurslid Matthja Sterk vult aan: ‘Onze grootste wens toen we in het bestuur van Platform-Z kwamen, was om iets groots neer te zetten. Out-of-the-box, iets wat veel bekendheid en nieuwe leden voor Platform-Z zou opleveren. In 2016 hadden we de Omdenken show geregeld. Dat leverde een uitverkocht Evertshuis op, en veel nieuwe leden. In de jaren daarna hadden we met Jos Burgers en Joseph Oubelkas ook topsprekers, waar we veel positieve reacties op hebben gekregen’. ‘Het is wel een klus om zo’n avond voor een groot publiek te organiseren’, bekent Platform-Z lid Lianne Stolwijk, ‘maar inmiddels zijn we als vaste ‘commissieleden’ aardig op elkaar ingespeeld. We denken allemaal mee, en helpen waar mogelijk. Vooral het bedenken van een spreker is altijd een uitdaging. Zoveel mensen, zoveel wensen.’ 
 

Wie houdt wie voor de gek?
Dit jaar kwam de tip over de spreker van Platform-Z-lid Ineke Groenendijk. Ze was ontzettend enthousiast over filosoof en cabaretier Paul Smit. De combinatie van inhoud en humor past ook helemaal bij deze avond. Ineke vertelt: ‘Paul Smit laat je hardop lachen en hij zet je aan het denken. Hoe werkt jouw brein? Wie houdt wie voor de gek? Ons brein ziet wat het wil zien. En dat is niet altijd betrouwbaar. Paul geeft hilarische voorbeelden uit het dagelijkse leven die iedereen zal herkennen’.


Deze avond is niet alleen voor ondernemers, maar interessant voor iedereen. Neem dus ook je collega's, buren, vrienden en kennissen mee!


Donderdag 10 oktober 2019
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 25 euro incl. hapje en drankje
Bestel je tickets op evertshuis.nl Tweede Kamer, voorkom dat mensen zorg mijden

11-09-2019

Van de redactie

Woerden - Donderdag 12 september heeft de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over de eigen bijdragen in de zorg. ANBO heeft deze gelegenheid aangegrepen om de Tweede Kamerleden op te roepen om een debat te starten over de houdbaarheid en betaalbaarheid van de zorg. Zodat wordt voorkomen dat mensen zorg mijden.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Nederland heeft een prachtig niveau van gezondheidszorg en langdurige zorg. Maar het is belangrijk dat dit ook zo blijft. En vooral dat mensen ook blijven ervaren dat dit zo is. In de praktijk zien wij dat de kosten stijgen; niet alleen de stapelende zorgkosten maar ook het feit dat de boodschappen duurder zijn geworden en de huur- en energiekosten zijn gestegen. Op het moment dat je beperkingen krijgt of langdurig ziek wordt, kan de stapeling van kosten fors oplopen.”
 

ANBO wil een debat over drie onderwerpen:
Verlaging zorgpremie, lager eigen risico en afschaffing zorgtoeslag
De zorgpremie is voor sommige mensen erg hoog, zeker als zij ook nog een eigen bijdrage voor medicijnen en hulpmiddelen betalen. Liane den Haan: “Hier ligt een groot risico van zorgmijding; omdat de kosten te hoog zijn, gaan mensen niet meer naar een arts.”


De zorgtoeslag is zijn doel volledig voorbijgeschoten. Ooit ingevoerd om een beperkt aantal verzekerden te compenseren voor de hoge basispremie, inmiddels ontvangt ongeveer 60% van de verzekerden zorgtoeslag. Jaarlijkse uitgave: vijf miljard euro. “Verlagen van de basispremie zodat iedereen die kan betalen, maakt het mogelijk om de zorgtoeslag af te schaffen.”
 

Stand van zaken zorgval
Mensen die zorg ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) moeten voor die zorg een eigen bijdrage betalen. Liane den Haan: “Ook hier zien wij dat mensen angstig zijn voor de gevolgen van de eigen bijdrage voor hun besteedbaar inkomen. En dan wachten ze te lang met het aanvragen van de zorg.”
 

Informatievoorziening
Er is veel geld te besparen als de informatievoorziening over de eigen bijdragen aan mensen verbetert. Ook is het belangrijk dat mensen van tevoren weten wat ze aan eigen bijdragen kunnen verwachten gezien hun zorggebruik. En voor mensen met een kleine portemonnee is het goed om te weten dat zij de bijdrage voor het eigen risico gespreid kunnen betalen.


Liane den Haan: “Lang niet iedereen weet voor welke zorg je geen eigen risico verschuldigd is. De overheid en de zorgverzekeraars moeten zich inspannen om deze onbekendheid weg te nemen.”Verkeersinfarct in de regio na ernstige aanrijding in Boskoop

11-09-2019

Van de redactie

Regio - Het verkeer in de regio loopt op dit moment (18.15 uur) veel vertraging op. De reden is de ernstige aanrijding op de Alphenseweg (N207) ter hoogte van het Shell-tankstation. Deze weg is zeker nog tot 20.00 uur afgesloten voor al het verkeer.
 

Het verkeer van Alphen aan den Rijn naar Gouda heeft nu te maken met een omleiding via de N11 in de richting van Bodegraven. Hier staat het stil tussen Alphen a/d Rijn-Oost en Bodegraven. Ook op de A12 is het langzaam rijden in de richting van Gouda.
 

Rond de klok van 17.24 uur heeft er ook een ongeval met letsel plaatsgevonden op de Kerkweg-West in Waddinxveen. Om 17.44 heeft er ook op de Coenecoopbrug in Waddinxveen een aanrijding met letsel plaatsgevonden. Door deze aanrijdingen zal het verkeer nog meer last krijgen de komende tijd.
 Drie personen gewond na aanrijding

11-09-2019

Van de redactie

Boskoop – Op de Alphenseweg (N207) ter hoogte van het Shell-tankstation zijn bij een ernstige aanrijding om 15.20 uur tussen twee vrachtwagens en twee personenauto’s 3 personen gewond geraakt. Een van de personen is zwaargewond geraakt. In een van de vrachtwagens zat één persoon bekneld en deze is bevrijd door de brandweer. Ook is de sloot naast de weg doorzocht op mogelijke slachtoffers. De N207 is bij Boskoop in beide richtingen zeker tot 20.00 uur afgesloten.


Om 17.10 uur stond er tussen Alphen a/d Rijn-Centrum en Bodegraven 7 km stilstaand verkeer 

 

 Verkeerlichten N458 worden vervangen

10-09-2019

Van de redactie

Nieuwerbrug - De verkeerslichten bij de oversteekplaats op de N458 in Nieuwerbrug aan den Rijn worden toch door nieuwe lichten vervangen. Dit gaat in het eerste kwartaal van 2020 gebeuren.
 
Voorkeur
De verkeerslichten zijn verouderd en moesten sowieso vervangen worden. Er is samen met de Provincie Zuid-Holland en inwoners tijdens een inwonersavond in mei besproken wat de beste oplossing zou zijn. Er lagen een paar andere opties op tafel om de oversteek veilig te maken, maar inwoners hebben een duidelijke voorkeur uitgesproken voor het vernieuwen van de verkeerslichten.


Planning
De verkeerslichten worden in het eerste kwartaal van 2020 vervangen. Een exacte datum is nog niet bekend. De inrichting van de oversteekplaats blijft verder ongewijzigd.


Gezamenlijke veilige oplossing
Wethouder van Verkeer, Inge Nieuwenhuizen, is blij dat deze oplossing door de bewoners zelf is gekozen: “Het behoud van de oversteekplaats was een vurige wens van de Nieuwerbruggers. We zijn blij dat de provincie alsnog groen licht heeft gegeven”.


Meer informatie
Het veiliger maken van de oversteek op de N458 maakt deel uit van de herinrichting van Nieuwerbrug aan den Rijn. Meer informatie over de herinrichting vindt u hier: www.bodegraven-reeuwijk.nl/herinrichting-nieuwerbrug.

 Najaarsmarktconcert in het Evertshuis

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens de Bodegraafse Najaarsmarkt gaan de coverbands 'Classic Blue' en 'Stage Act' weer ouderwets knallen, rocken en swingen in het EVERTSHUIS. Songs uit de jaren 60 en 70, classics van The Eagles, Rolling Stones, Dire Straits en The Beatles vliegen voorbij op vrijdagavond 13 september. U komt toch ook?
 AANVANG 21:30 uur - TOEGANG GRATIS
 Jeugdvoetbaldagen

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Speciaal voor jeugdspelers uit de regio die als een profvoetballer willen trainen is dit de kans. Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober, tijdens de herfstvakantie, zullen er op het complex van Esto, uit Bodegraven, de Jeugdvoetbaldagen plaatsvinden. De organisatie is in handen van de staf van de stichting Jeugdvoetbalopleiding.
 

Alle kinderen van 5 tot en met 15 jaar kunnen hier aan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom! Je hoeft niet lid te zijn van een bepaalde vereniging, iedereen kan zich aanmelden! De specifieke trainingen zullen worden verzorgd door professionele trainers. Men krijgt alle basistechnieken aangeleerd volgens de Wiel Coerver methode. Dankzij een intensieve en wedstrijdgerichte scholing zal de balvaardigheid en het zelfvertrouwen verder toenemen.Voordelen van de Wiel Coerver methode:
Het moderne voetbal eist een dynamische balvaardigheid en deze zal de jeugd verwerven nadat ze de bewegingen met de bal technisch goed beheersen. Door gevarieerde oefenvormen en ontelbare snelle acties te hebben gemaakt heeft de speler zijn handelingssnelheid sterk ontwikkeld. Het aan- en meenemen van de bal en het verkrijgen van een prima traptechniek gaat hierdoor veel gemakkelijker, omdat het totale balgevoel enorm vooruit gaat. Dit door veelzijdige techniektraining. Dankzij een individuele techniekverbetering is het mogelijk het collectieve spel op een veel hoger niveau te brengen. Spelers worden zelfbewuster en eisen meer en meer de bal op.
 

Inschrijven
Men kan zich inschrijven door te gaan naar www.jeugdvoetbalopleiding.nl/jeugdvoetbaldagen. Iedereen mag zich aanmelden, men hoeft dus geen lid van een bepaalde vereniging te zijn. Verzoeken om samen met vrienden of vriendinnen in dezelfde groep zijn mogelijk. 51e editie hardloopwedstrijd Rondje Droogh

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De jaarlijkse hardloopwedstrijd Rondje Droogh, georganiseerd door KPJ Bodegraven, zal zondag 15 september voor de 51e keer plaatsvinden. Bij het Rondje Droogh staat gezelligheid voorop, maar er wordt ook zeker gedacht aan de sportieve prestaties. Van al dat lopen krijg je trek, daarom staat er een BBQ kraam! Als het mooi weer is zal ook Dirk Beijeman er met zijn ijskraam staan. Natuurlijk wordt er aan de kinderen gedacht. Voor hen staat er een supergave springkussen op het terrein. Alle kinderen krijgen van te voren ook nog een warming-up op muziek. Zo zullen ze goed voorbereid aan de start staan.

De hardloopwedstrijd is toegankelijk voor alle leeftijden en loopniveau’s. Er zijn wedstrijden uitgezet waarbij afstanden variëren tussen de 1 km en 5 km. Dit jaar is voor de 5e keer de Klompen Run een onderdeel van Rondje Droogh. Deelnemers rennen een parcours van 500m op Zweedse/Hollandse klompen. De winnaar gaat naar huis met de felbegeerde gouden klomp! De inschrijving is op de J.C. Hoogendoornlaan 2, wat tevens de start en finish is, en sluit 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Inschrijven kan alleen op de dag zelf. De kosten bedragen: kinderen € 3 en volwassenen €5,-. Per deelnemer gaat er €1 naar het goede doel. Dit jaar is het goede doel, Samen Sterk Bodegraven-Reeuwijk. Samen Sterk is een maatjesproject in Bodegraven-Reeuwijk voor mensen van alle leeftijden. Meer informatie is te vinden op de site: www.kpj.nl.


Schema Rondje Droogh:
11.00 uur: Start inschrijving
12.00 uur: Start kinderloop (t/m 8 jaar) +/- 1 km
12.20 uur: Start wedstrijd junioren (9 t/m 15 jaar) 3,5 km
12.55 uur: Start wedstrijden senioren 5 km
14.00 uur: Start klompen run 500m
14.15 uur: Prijsuitreiking
14:30 uur: BBQ
 VSTS H1 midden in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De heren van Volleybalvereniging Van Serve tot Smash (VSTS) zijn druk bezig met de voorbereiding van de start van het nieuwe seizoen. Al tijdens de warme dagen van de voorgaande weken waren de mannen van het eerste herenteam in de zaal te vinden om spelritme te krijgen met de gedeeltelijke nieuwe samenstelling. Op verschillende posities hebben er wijzigingen plaatsgevonden. Op de passer-loper positie is Guus toegevoegd. Deze jonge en enthousiaste (jeugd)speler kan nu vlieguren gaan maken in het eerste om zijn ontwikkeling door te zetten. Verder zijn de vertrouwde gezichten die deze positie kleur gaan geven Joost en Mathijs. 

Op de middenaanval zijn er ook wijzigingen, oude vedette Wilfred is deze positie komen versterken (was diagonaal red.). Ook oude bekende van het eerste Wilco (H2 red.) is weer terug op het oude nest. All time good Jos is natuurlijk de onbetwiste midden bij VSTS die menig toeschouwer en medespeler versteld laat staan welke onmogelijke ballen hij nog binnen de lijnen krijgt. Steun en toeverlaat in de pass Tycho zal de libero positie wederom voor zijn rekening nemen dit seizoen. De creatieve verdeling van de ballen is in handen van Dennis. Hij is binnen het eerste dit jaar als enige de echte spelverdeler in het veld al zijn de diagonaal aanvallers Erik en Sven er ook niet vies van om de spelverdeling over te nemen. Aan het roer van het door Kraan en Roos Constructie gesponsorde eerste heren team van VSTS staat ook een nieuw gezicht. Met ingang van seizoen “19/“20 zal Eric de Ridder het team naar een hoge klassering in de eerste klasse proberen te loodsen.


Op 21 september start de competitie en op zaterdag 28 september om 16:30 uur zal de eerste wedstrijd gespeeld worden in De Sporthoeve in Bodegraven. Graag tot dan!
 Archeon Culinair met Pierre Wind

10-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 21 en zondag 22 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud en middeleeuwse lekkernijen. Daarnaast zijn er informatieve culinaire rondleiding, kookdemonstraties en natuurlijk kun je ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. 

Insectenhapjes uit de prehistorie
Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met de vangst van de dag, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Bij de eerste boeren kun je zelf zo een meelwormenomelet eten, als je durft! Bij de bronstijd is men bezig met het maken van kaas, appel-perenmoes en het bakken van brood. In de ijzertijd wordt een wild zwijn gebraden boven het spit, mmm!
 

Romeinse culinaire hoogstandjes
In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeinse brood) en Posca (praktische soldatenwijn).
 

Smullen in de middeleeuwen
In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! In het middeleeuws Klooster kun je zien hoe de minderbroeders dit bier brouwen. Op de middeleeuwse markt staan de marktkooplui met hun waar en culinaire hoogstandjes. Als afsluiter van de dag kun je verschillende soorten middeleeuwse wentelteefjes bakken en proeven met Pierre Wind.
 35 jaar Vrouwennetwerk Rijnstreek

10-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 17 september viert Vrouwennetwerk Rijnstreek haar 35-jarig jubileum met een spetterend feest bij Alfreds Diner, Cornelis Geellaan 43 in Alphen aan den Rijn. Dat doen ze niet alleen met de huidige leden, maar ook met oud-leden, aspirant-leden en introducees. Een avond om te ontmoeten wie men nog kent van toen en om kennis te maken met de leden van nu en de toekomst. De bijeenkomst begint om 17.30 uur met een inloop.Vrouwennetwerk Alphen aan den Rijn en omstreken
Therese Munneke, lid van het SVN (Stichting Vrouwennetwerk Nederland), nodigde toentertijd een tiental mede-netwerksters uit de omgeving van Alphen aan den Rijn uit om bij haar thuis te brainstormen over het opzetten van een deelnetwerk in onze regio. Al snel werd het ‘Vrouwennetwerk Alphen aan den Rijn e.o,’ opgericht. De eerst officiële bijeenkomst was in het restaurant Djorrish. Daarna waren de bijeenkomsten jarenlang bij Tijsterman in Nieuwkoop. Het netwerk telde al gauw 50 à 60 leden.


Vanuit het landelijk netwerk werd het “halen en brengen-principe” geïntroduceerd, alsmede “het rondje”. Op de landelijke nieuwjaarsreceptie van januari 1988 werd voor de eerste keer de Netwerkprijs uitgereikt. Het Alphense netwerk heeft dit initiatief later overgenomen als de Netwerkster-van-het-jaar verkiezing. De onderwerpen die destijds aan de orde kwamen waren o.a.: de combinatie werk en gezin, kinderopvang, de vrouw en haar pensioen, gelijke beloning, de invloed van de automatisering etc. Het waren praktische thema’s die direct met je werk te maken hadden. Later kwamen daar meer persoonlijk gerichte onderwerpen voor in de plaats, zoals omgaan met conflictsituaties, leidinggeven, persoonlijke presentatie, time management, NLP, etc. In 2003 werd de landelijke stichting opgeheven en ging deelnetwerk Alphen aan den Rijn e.o. verder onder de naam Vrouwennetwerk Rijnstreek.
 

Al 35 jaar springlevend
Na 35 jaar is het netwerk nog steeds springlevend. De maandelijkse bijeenkomsten, georganiseerd door de programmacommissie, worden goed bezocht. Er is ruimte om te ontmoeten, te delen en te inspireren. Vrouwelijke professionals uit allerlei beroepsgroepen weten elkaar nog steeds te vinden in dit vrouwennetwerk.


Lustrumbijeenkomst
We beginnen deze avond met een heerlijk glaasje bubbels en een toost op ons warme en sterke netwerk. Aansluitend wordt het buffet geopend en kunnen we genieten van een driegangenbuffet, voor ons bereid door de voortreffelijke koks van Alfreds. Tijdens het buffet blikken we letterlijk en figuurlijk terug op het verleden en kijken we vooruit naar de toekomst.
Na het dessert zetten we ons programma voort met aanstormend cabarettalent Daniëlle Schel. Zij veroverde in 2017 de tweede plaats in het Amsterdam Kleinkunst Festival en was bovendien de publiekslieveling. Samen met gitarist Luuk Janssen speelt ze sketches uit haar voorstellingen. We sluiten swingend af met muziek uit het oprichtingsjaar 1984 en nog veel meer lekkere dansnummers uit de jaren tachtig. Natuurlijk hebben we hiervoor een toffe vrouwelijke DJ uitgenodigd, DJ MissBehave.


Meer informatie via de website www.vrouwennetwerkrijnstreek.nl of info@vrouwennetwerkrijnstreek.nl.
 Van rechthoeken naar Organic Shapes

10-09-2019

Van de redactie

Woerden – De Woerdense kunstenaar Lex Polman (St. Joost, Breda en Academie voor Kunst en Vormgeving, ’s-Hertogenbosch) werkt sinds 2015 uitsluitend in hout. Meest in het oog springend zijn de vloeiende vormen die hij samenstelt uit ‘plakjes’ van verschillende houtsoorten, zoals kersenhout, rode locus en diverse soorten multiplex. Zelf beschrijft hij zijn kunst als gemanipuleerd uit natuurlijke materialen, maar de term technische hoogstandje is ook een goede kwalificatie.
 

Lex Polman bij ‘Lilith et Lucifer’ – Foto: Ellen Versantvoort


Aanvankelijk maakte Polman op ambachtelijke wijze vooral rechthoekige vormen zoals kistjes, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Vervolgens koos hij de vrijheid en werkte vanuit de vorm die het hout hem bood. De afgelopen jaren ging hij terug naar de basis van het materiaal en zo ontstonden zijn organische vormen, Organic Shapes. Lex Polmans nieuwste kunstwerken zijn tot en met 21 september 2019 te zien in de Expositieruimte van Galerie van Slagmaat in Woerden. De galerie is open en Lex is aanwezig op vrij- en zaterdag van 10-17 uur en op afspraak via tel 06-4872 9544. De vernissage van de expositie is zaterdag 14 september om 12 uur en belangstellenden zijn daarbij van harte welkom.“Organic Shapes”
Expositieruimte Galerie Van Slagmaat.
Leidsestraatweg 36, 3443 BV Woerden
Van vrijdag 6 tot en met 21 september 2019
De vernissage is op zaterdag 14 september om 12.00 uur.
 Openstelling vacature burgemeester gemeente Nieuwkoop

10-09-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Op verzoek van de commissaris van de Koning heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester voor Nieuwkoop opengesteld.

De vacature is ontstaan na de aankondiging van het vertrek van de huidige burgemeester, de heer Frans Buijserd. Op 15 december 2019 komt een einde aan de termijn van burgemeester Buijserd. Met het oog op zijn naderende pensioen heeft de heer Buijserd aangegeven niet voor herbenoeming op te zullen gaan. Hij heeft aangegeven tot het voorjaar van 2020 als waarnemend burgemeester van Nieuwkoop te willen aanblijven. Hij draagt naar verwachting op 3 februari 2020 de ambtsketen over aan de nieuwe kroonbenoemde burgemeester.


Nadat bekend werd dat de heer Buijserd niet voor herbenoeming op zal gaan, heeft de commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, gesproken met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en vervolgens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester op te starten. Op woensdag 4 september 2019 heeft de commissaris met de gemeenteraad het profiel van de nieuwe burgemeester van Nieuwkoop besproken.
Belangstellenden kunnen hun sollicitatiebrief – gericht aan Zijne Majesteit de Koning – sturen aan de commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland. De brief moet uiterlijk op vrijdag 27 september 2019 bij de commissaris binnen zijn.


Informatiepakketten over de vacature van het burgemeesterschap in Nieuwkoop zijn verkrijgbaar bij het Kabinet van de commissaris van de Koning, via 0704416446 of via burgemeestersinfo@pzh.nl (Provincie Zuid-Holland). Voor vragen kunt u eveneens contact opnemen met het Kabinet.
 Expositie Michiel Boelaarts in Theater Concordia

10-09-2019

Van de redactie

Haastrecht – Vanaf nu tot en met 29 december 2019 exposeert Michiel Boelaarts een 20-tal prints in Theater Concordia in Haastrecht. 

Kunst is een Avontuur!
De digitale fotobewerkingen, die hij maakt, waren oorspronkelijk bedoeld als voorbereidingen voor een schilderij. Het maken van deze bewerkingen is echter een eigen leven gaan leiden. Het uitgangspunt van zijn werk is meestal een kleine, zorgvuldig gekozen, uitsnede van een zelf-gemaakte foto. De randen van deze selectie doorsnijden de verschillende beeld elementen van de oorspronkelijke foto. Na het bepalen van de uitsnede volgt een proces van vereenvoudiging, vervorming, kleur- en contrastwijziging wat uiteindelijk een beeld oplevert dat kan variëren van herkenbaar tot volkomen abstract. Veel wordt, gaande de bewerkingen, ook weer afgekeurd. Al deze bewerkingen worden gedaan op de computer met behulp van een foto bewerkingsprogramma. Wanneer het resultaat naar wens is wordt dit geprint op fine art paper met archivarische Epson UltraChrome HDR pigmenten. Het uiteindelijke beeld is vrij klein, meestal 20 x 25 à 30 cm, afgedrukt op papier van 30 x 40 cm, of 30 x 40 à 45 cm, afgedrukt op papier van 45 x 60 cm.


Bij het voorbereiden van een print wil hij zich op geen enkele wijze laten beperken. Daarom streeft hij er niet naar een bepaalde stijl te ontwikkelen. Bij de eerste bewerkingen speelt het toeval vaak een rol. Dit is nog een verkennende fase. Naarmate het proces vordert worden de dan ontstane beelden een leidraad voor verdere bewerkingen waarbij het eindresultaat zich steeds duidelijker laat zien. Dit eindresultaat moet vooral in visueel opzicht aanspreken en is niet gebaseerd op een bepaalde filosofie of levenshouding. De weg naar het definitieve beeld is lange tijd onzeker en betekent voor hem 'het avontuur in de kunst'.
 

Michiel Boelaarts is vanaf 2 september tot en met 29 december 2019 te zien in Theater Concordia tijdens openingsuren op maandag tot en met zaterdag vanaf 17.00.
 Arriva steunt Open Monumentendag met voordelige Samenreisdagkaart

10-09-2019

Van de redactie

Inwoners van de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland kunnen dit jaar extra voordelig reizen tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september. Die dagen is er een speciale Samenreisdagkaart te koop. Daarmee reizen twee tot vijf personen voor slechts 11,50 euro de hele dag onbeperkt met de bus in de regio. Arriva wil inwoners van Zuid-Holland zo de mogelijkheid bieden om een kijkje te nemen in de geschiedenis van hun regio en ze tevens laten ervaren hoe makkelijk het is om te reizen met de bus. Want via de busbaan worden files omzeild en bij aankomst is zoeken naar een parkeerplek niet nodig. De Samenreisdagkaart is te koop bij de buschauffeur. Betalen kan (uitsluitend) met pinpas of creditcard.
 


Met twee tot vijf personen reizen voor maar 11,50 euro
Op één Samenreisdagkaart kunnen minimaal twee en maximaal vijf personen reizen, waarvan maximaal twee volwassenen en maximaal drie kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar. Kinderen t/m 3 jaar reizen altijd gratis en zonder vervoerbewijs mee. De Samenreisdagkaart is na 9.00 uur de hele dag geldig in alle reguliere stads- en streekbussen (inclusief R-net) in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland, met uitzondering op buslijn 45 (Den Haag - Leiden). De kaart is ook geldig (maar niet te koop) in de buurtbus.
 

Gemakkelijk vooraf gepland
De reis kan vooraf gemakkelijk worden gepland via de reisplanner op arriva.nl. Kijk voor de complete actievoorwaarden op arriva.nl/monumentendag. Grote verschillen inzet voor natuur tussen Zuid-Hollandse gemeenten

10-09-2019

Van de redactie

Den Haag - Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in het beschermen en versterken van biodiversiteit. Sommige gemeenten pakken deze opgave ambitieus aan en hebben bijvoorbeeld eigen natuurbeleid en onderzoeken welke soorten planten en dieren er binnen de gemeentegrenzen voorkomen, terwijl de inzet van andere gemeenten op het gebied van natuur veel beperkter is.
Dit blijkt uit een onderzoek dat de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft laten uitvoeren naar de inzet voor natuur onder de Zuid-Hollandse gemeenten.


Stadsecoloog
Het valt op dat de gemeenten die een (stads)ecoloog in dienst hebben over het algemeen actiever zijn in hun inzet voor natuur dan gemeenten zonder eigen ecoloog. Door een ecoloog in een vroeg stadium te betrekken bij beleid, kunnen veel kansen om ontwikkelingen natuurinclusief te maken benut worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnemen van ecologische verbindingen in het ontwerp van een woonwijk of het inbouwen van nestgelegenheid voor vogels of vleermuizen bij nieuwbouw of renovatie van gebouwen.


Wettelijke taken
Hoewel alle gemeenten die aan de enquête hebben meegedaan zich wel op enige manier voor natuur inzetten, is het opvallend dat meer dan de helft van de gemeenten tekort schiet waar het gaat om de uitvoering van wettelijke natuurtaken. Bij het verlenen van omgevingsvergunningen moeten gemeenten namelijk kunnen nagaan of er bij de betreffende ontwikkelingen geen beschermde natuurwaarden aangetast worden. In dat geval is speciale toestemming nodig om de ontwikkeling door te laten gaan. Meer dan de helft van de gemeenten geeft echter aan geen informatie te hebben over de aanwezigheid van beschermde soorten in de gemeenten. Hierdoor kan niet goed gecontroleerd worden of hier bij de aanvraag van een omgevingsvergunning wel voldoende rekening mee gehouden is. De NMZH vindt het belangrijk dat hier verbetering in komt omdat beschermde soorten juist vanwege hun kwetsbaarheid beschermd zijn.


Stedelijk versus landelijk
Uit de enquêteresultaten komt naar voren dat grotere, meer stedelijke gemeenten zich over het algemeen actiever inzetten voor natuur dan de kleinere, meer landelijke gemeenten. Zo blijkt de gemeente Delft zich op de meest veelzijdige manier in te zetten voor natuur. Dit verschil zou verklaard kunnen worden doordat in meer stedelijke gemeenten natuur nog belangrijker is voor een aangenaam leefklimaat in de stad en dus extra gekoesterd wordt. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat grotere gemeenten een grotere ambtelijke organisatie hebben en dus meer capaciteit vrij kunnen maken voor inzet op natuur.


Bermen
Uit de enquête blijkt dat bijna alle bevraagde gemeenten aan ecologisch bermbeheer doen. Veel gemeenten geven echter wel aan dat dit niet voor alle bermen in de gemeente geldt. De NMZH is blij met deze toenemende aandacht voor het belang van bermen voor biodiversiteit en zou graag zien dat iedere berm in principe ecologisch beheerd wordt. Hiermee zou grote winst voor biodiversiteit behaald kunnen worden.


Opzet onderzoek
De NMZH heeft een stagiaire door middel van een digitale enquête en interviews alle Zuid-Hollandse gemeenten laten bevragen op hun inzet voor het beschermen en versterken van natuur. Hier hebben 38 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten aan meegedaan. Aanvullend op de schriftelijke enquête zijn met vier gemeenten verdiepende mondelinge interviews gehouden. De volledige resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de website van de NMZH:  Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Picnic starten samenwerking

10-09-2019

Van de redactie

Veilig Verkeer Nederland (VVN), en Picnic hebben vandaag een driejarig partnership ondertekend. Beide partijen gaan in deze samenwerking vanuit hun expertise en doelstellingen een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland. Picnic en VVN zijn logische partners die de weg gezamenlijk veiliger willen maken via gedragsbeïnvloeding.
 


“Het is mooi om te zien dat een jong bedrijf als Picnic hun team van Runners dat vooral bestaat uit jongeren tussen de 18 en de 24 jaar, het belang van een verkeersveilige uitvoering van het werk op een voetstuk zet. De werkwijze waaraan de Picnic-runners zich moeten committeren legt een mooie basis voor het nemen van verantwoordelijkheid op verkeersveiligheidsterrein in de toekomst. Tegelijkertijd blijven buurten en wijken vrij van zware logistieke voertuigen”; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.


Resultaat van de samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland en Picnic moet uitmonden in het versterken van de aandacht en de verdere rijveiligheid van haar bezorgers, het versterken van de aandacht van weggebruikers en bewoners in buurten en wijken. “Wij willen met Picnic de veiligste online supermarkt van Nederland zijn. Daarom werken wij graag samen met VVN. Wij steunen het MONO-rijden, helpen bij de campagne “De scholen zijn weer begonnen” en doen veel aan interne training. Vanaf vandaag zijn we ook VVN-Participatiepunt, waar buurtbewoners onveilige verkeerssituaties kunnen melden”; aldus Picnic mede-oprichter Michiel Muller.Jumbo Langerak gaat samenwerken met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan

09-09-2019

Van de redactie

 Magic Box vol lekkere verrassingen voor slechts € 4,99 met een waarde van €14,99 


Bodegraven - Bij Jumbo Langerak houden ze dagelijks lekker eten over. Voorheen werd dit weggedaan, maar vanaf vandaag kunt u het kopen voor een klein bedrag. “Want weggooien is zonde”. Vanaf vandaag gaat Jumbo Langerak daarom samen met Too Good To Go én met jou de voedselverspilling aanpakken. Hoe? Download de Too Good To Go app en zoek Jumbo Langerak in Bodegraven op. Je bestelt een Magic Box vol lekkere verrassingen voor slechts € 4,99. De Magic Box heeft een waarde van €14,99. 
 Cheyenne Humme, Quint Langerak en Maurice van Kippersluis met de gevulde Magic Box welke straks voor een klein bedrag de winkel zal verlaten.
 

Als familiebedrijf staat supermarktketen Jumbo Bodegraven midden in de samenleving. Zij voelt zich verantwoordelijk voor haar omgeving en onderneemt met respect voor mens, dier en milieu. Jumbo werkt samen met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan. Jumbo wil geen eetbaar voedsel weggooien en ze zijn blij dat een deel van haar producten via deze weg toch bij mensen op hun bord terecht komt. De Jumbo medewerkers zullen je tas vullen met producten die op dat moment over zijn. De exacte producten die je meekrijgt kunnen elke dag verschillen, afhankelijk van het seizoen en wat er uit de diverse categorieën overblijft die dag. Een echte verrassing dus! Haal je Magic Box op bij de servicebalie. Neem je je eigen tas mee? Zo hoeven we geen extra verpakkingen te gebruiken.


Hoe werkt het:
U opent de App
Zoekt Jumbo Langerak - Broekvelden of Jumbo Langerak – Raadhuisplein 
Hier selecteert u de winkel en ziet u of er nog een Magic Box is.
U drukt op de betreffende winkel en betaald de Magic Box bij Too Good To Go
Hierna ontvangt u een betaalbewijs en kunt u de volgende dag de Magic Box ophalen in de betreffende winkel.
 

 

Download hier de App
 

           


Foto: Digitale Bodegraafse Krant


 Blauwe parkeerzonne voor het NS station

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Wie parkeert voor het station Bodegraven staat nu in een blauwe parkeerzonne. U mag hier nu maximaal twee uur parkeren. Er moet dan gebruik worden gemaakt van een parkeerschijf. Forenzen die met de auto komen en met de trein verder reizen worden hierdoor gedwongen om elders te parkeren. Foto: Digitale Bodegraafse Krant
 Evertshuis kan weer financieel gezond worden na kwijtschelden van schuld

09-09-2019

Bron: AD Groene Hart

Bodegraven – Het zijn zware tijden voor het Evertshuis. De schuld is flink opgelopen en het college wil nog eenmaal een financiële injectie geven van 185.000 euro. Dit gaan ze vragen aan de gemeenteraad. Op deze manier moeten de tekorten weggewerkt worden en het Evertshuis weer gezond maken. Het cultuurhuis zal ook maatregelen moeten treffen om gezond te blijven. Het college wil dat het Evertshuis in 2020 met een schone lei kan beginnen.
 

Op 5 juli 2014 is het Evertshuis na een flinke verbouwing feestelijk heropend. 
Foto: archief Digitale Bodegraafse Krant

 

Lees het artikel op het AD Groene Hart via deze linkNieuwe varkens in de Zustertuin, met dank aan Tafelronde Bodegraven

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf afgelopen dinsdag zijn de jonge varkens Molly en Teun te bewonderen in de Zustertuin! Na het overlijden van varken Willem, stond het varkenshok er treurig leeg bij. Dat ging menig (jonge) Bodergraver aan het hart en dus wilden de mannen van de Tafelronde 158 Bodegraven daar iets aan doen. De heren hebben dan ook besloten om een deel van de opbrengst van het hardloopevenement de 10 van Boreft aan de Zustertuin te doneren.
 


Het is alweer ruim 2 maanden geleden dat 175 lopers meededen aan de 8e editie van de 10 van Boreft. De organisatie was dit keer in handen van de mannen van Tafelronde 158 Bodegraven, met als hoofdsponsor DomburgvandePanne Financieel Adviseurs, powerd bij Nh1816 Verzekeringen. De opbrengst van deze editie van de 10 van Boreft en 1,2 km kidsrun is dit jaar ten goede gekomen aan Stichting Make-A-Wish Nederland en dus de Oude Zustertuin. En dat geld is goed besteed! Met de opbrengst zijn twee rasechte Kune Kune varkens aangschaft van een andere kinderboerderij. Daarbij is het buitendeel van de varkensstal opgevrolijkt met nieuwe speeltjes en is het onderhoud van de varkens voor een lange periode gegarandeerd.
 

Tafelronde 158 Bodegraven & De Oude Zustertuin hebben al jarenlang en bijzondere band met elkaar. Vice-Versa helpen zei elkaar hands-on. Zo is bijvoorbeeld met de opbrengst van een eerdere Fundraiser van de Bodegraafse Tafelronde “Dorpgolf” het klimtoestel gefinancierd wat op het grasveld staat.
 


 

Stichting de Oude Zustertuin en Tafelronde 158 Bodegraven willen alle deelnemers & sponsoren van de 10 van Boreft nogmaals hartelijk bedanken! 1000 jaar herfst in De Meije

09-09-2019

Van de redactie

 Cultuurhistorische ontdekkingstocht in de Meije en Zegveld 


De Meije - Op zaterdag 28 september organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van de Zegveld en de Meije. De deelnemers maken in deze periode een reis door de tijd. 

De Staatsbosbeheer gids ontvangt de deelnemers vanaf 9:45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan de deelnemers gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd. Na deze wandeling gaan de deelnemers per auto naar de schraallanden van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de Haagse School vonden deze kleurrijke weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend.  Om plm. 13.00 uur bent u weer terug bij Eetcafé de Halve Maan.
 

De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor deelnemers tot 12 jaar. De wandeling gaat over geplaveide paden en door het gras. Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan.  Parkeren bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20, 2411 PP in de Meije (Bodegraven).
U dient zich aan te melden via utrechtsewaarden@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van Naam en telefoonnummer, of via telefoon nr. 06-23646290 (tijdens kantooruren).
 Oscar winnende Film ‘Green Book’ in het Evertshuis

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdagavond 20 september start het nieuwe filmseizoen in het Evertshuis. De tragikomedie ‘Green Book’ is te zien op het grote scherm in de theaterzaal. Wanneer pianist Don Shirley (Mahershala Ali) in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip (Viggo Mortensen), een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door de zuidelijke, gesegregeerde staten van Amerika. De reisgids met de titel ‘The Green Book’ informeert het duo over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme in het Amerika van de jaren 60.


Deze film won begin dit jaar in totaal drie Oscars. Ali werd uitgeroepen tot beste mannelijke acteur in een bijrol, de film had het beste script en is uitgeroepen tot beste film!
‘Green Book’ begint om 20:30 uur en een ticket kost € 9,00 inclusief drankje. Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl 

Praktische informatie
Datum: VRIJDAG 20 SEPTEMBER 2019
Film: Green Book
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 9.00 (inclusief drankje)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Vrijwilligersavond: jouw organisatie in de kijker

09-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - SAM Vrijwilligerscentrale organiseert een avond waarop je als vrijwilliger meer te weten komt rondom de pr van je vereniging of organisatie. Op dinsdagavond 17 september van 19.30 tot 21.30 uur zijn vrijwilligers uit Bodegraven-Reeuwijk welkom in dienstencentrum De Reehorst in Reeuwijk-Brug om met dit onderwerp kennis te maken.
 


Elly de Knikker, directeur van Graficelly en uitgever van Kijk op Bodegraven-Reeuwijk, neemt de vrijwilligers op deze avond mee in het woud aan communicatiekanalen, zoals de website, nieuwsbrief, whatsappgroep en clublokaal, posters, folders, lokale media en nieuwswebsites, social media, google en meer.
 

Omdat pr uit verschillende disciplines bestaat, gaan medewerkers van Graficelly daarna aan de slag in een aantal workshops. Vrijwilligers kunnen zich onder andere inschrijven voor de workshop ‘persbericht schrijven’. Want, hoe schrijf je een persbericht dat ook in de lokale media wordt opgenomen? En belangrijker: hoe schrijf je hem zodat het daadwerkelijk effect heeft? In de workshop ‘social media’ kom je erachter welk social media platform je het best gebruikt voor je doelgroep en je boodschap en hoe je social mediakanalen makkelijk kunt bijhouden. De vereniging offline in de kijker zetten leer je in de workshop ‘poster maken’. Hoe maak je een goede poster zodat hij ook de juiste boodschap uitdraagt en waar kun je ze het best ophangen? Tijdens deze avond gaan de vrijwilligers actief aan de slag. De workshops worden tegelijkertijd gegeven, dus zorg dat meerdere vrijwilligers zich opgeven! Na afloop is er gelegenheid om specifieke vragen op het gebied van pr aan Elly en haar team te stellen.
 

Opgeven voor deze interessante training kan via vrijwilligerscentrale@samvrijwilligers.nl. Graag vermelden: naam, telefoonnummer, eerste en tweede keuze workshop.
 

Dienstencentrum De Reehorst
Poelruit 12, Reeuwijk-Brug
 Basisschool De Lelie zamelt afgedankte apparaten in

09-09-2019

Van de redactie

 In ruil voor een beloning met de scholen-inzamelactie van Wecycle 


Driebruggen - Basisschool De Lelie uit Driebruggen gaat met een duurzame Wecycle inzamelactie sparen voor een mooie beloning. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat. Een echte win-win situatie! De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).
 


De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen actiemateriaal en een schoolkrant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een leesboekenpakket naar keuze of een digitale camera en een Wecycle Recycle Certificaat. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 9 september tot en met 11 november.
 

Recyclelessen voor de volgende generatie
Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. “Kinderen komen steeds jonger met steeds meer elektrische apparaten in aanraking” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. “Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling.” Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 95 procent nuttig toegepast. Zo krijgen grondstoffen een tweede leven.
 

Over Wecycle
Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2018 hebben we 105 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 95 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 294 miljoen kilo. Sunday Half Hour, kerkdienst van een half uurtje

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Aanstaande zondag, 15 september, organiseert de jongerendienstcommissie van de Emmaüsgemeente weer een Sunday Half Hour: een korte, laagdrempelige dienst. De jongerendienstcommissie hoopt dat ook jij de gelegenheid hebt om een momentje voor God vrij te maken. Het thema van deze dienst is: “Ik geloof het wel” Jona is een dienaar van God die helemaal niet wil geloven dat Zijn liefde en vergeving ook geldt voor de mensen in Ninevé. Wat geloven wij eigenlijk wel en niet? En ben jij van 'ik zie het wel' of leef je elke dag met God? Daarover gaat het SHH van 15 september. Welkom en neem gerust iemand mee!
 


De dienst zal gehouden worden in de Lutherkerk en begint om 11.30 uur, maar de deur is al vanaf 11.15 uur open. Dominee Bram Tack leidt de dienst en de muziek wordt verzorgd door Revelation, de jongerenband van de Emmaüsgemeente. Na de dienst is er koffie en thee op het plein voor de kerk. DNA-profiel van vijf Nieuwkoopse otters gevonden

09-09-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - In de winter van 2018-2019 zijn er minimaal vijf verschillende otters geweest in het Nieuwkoopse Plassengebied. Dat blijkt uit genetisch onderzoek van Wageningen University & Research. Vrijwilligers van Natuurmonumenten doorzochten het plassengebied op spraints, uitwerpselen van de otter. Hans Blom, otterspeurder van Natuurmonumenten in de Nieuwkoopse Plassen is tevreden met het aantal. “We weten zeker dat we afgelopen winter vijf otters in het gebied hadden. Maar we hebben natuurlijk nooit alle spraints kunnen vinden en veilig stellen. Dus we weten niet hoeveel otters er precies aanwezig zijn, maar dit is al een prachtig aantal.”
 
Genetische monitoring
Van de 5 otters is er 1 in 2016 in de Nieuwkoopse Plassen geboren. Verder zijn er twee nieuwe mannetjes en twee nieuwe vrouwtjes waargenomen. Een van deze vrouwen werd in maart dood aangetroffen op de Ziendeweg. Het DNA van het mannetje dat in april 2019 omkwam op de Ziende is nog niet onderzocht. “Mogelijk is dit één van de twee ‘nieuwe’ mannen”, aldus Blom.


Verzamelen
Het verzamelen van een otterspraint gebeurt door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Met de boot trekken ze er op uit om te speuren naar deze kleine en toch kenmerkende uitwerpselen. Blom: “We kijken vooral naar de overgangen van water naar land. Otters gebruiken vaste plekken om het water in en uit te gaan. Op dat soort plekken leggen ze graag een spraint, een naar vis ruikend drolletje. Zo laat de otter zijn of haar aanwezigheid in het gebied merken.” De otterspeurders kennen inmiddels de plekken waar ze deze uitwerpselen kunnen vinden. Als ze een spraint gevonden hebben, nemen ze deze mee en bewaren hem in een potje met alcohol. Zo is deze veiliggesteld om later door de Wageningen University & Research onderzocht te worden.
 
Speurseizoen
Boswachter John Pietersen is blij dat enkele vrijwilligers in vaak koude omstandigheden de plassen op gaan om de spraints te zoeken. “Het zoeken gebeurt altijd tussen 1 oktober en 1 maart. Als de temperaturen lager zijn, blijven de spraints beter bewaard. Teveel zonlicht maakt dat de spraints bederven en er geen DNA-profiel meer uit te halen is.” De kennis die gewonnen wordt door dit onderzoek maakt Pietersen wijzer. Dit jaar viel hem op dat er zich nieuwe individuen vestigen. “Dit geeft aan dat het mysterieuze dier veel meer dan wij dachten van gebied naar gebied migreert.”


Risico’s
Bij het migreren liggen risico’s. Ook dit jaar zijn er twee otters doodgereden, beide op de Ziendeweg. De gemeente Alphen aan den Rijn, is ten volle tevredenheid van Natuurmonumenten, direct tot actie overgegaan en het aanleggen van faunapassages is in voorbereiding. Pietersen is blij met deze houding. “Je kunt niet alle wegen in het land ottervriendelijk maken. Als je de knelpunten maar aanpakt, zorg je ervoor dat het sterftecijfer daalt en de otters een toekomst hebben in de Groene Hart.”
 AlphenTaal komt met derde seizoen

09-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – Drie keer is scheepsrecht, voor AlphenTaal betekent het een schitterend moment. Op zaterdagmiddag 21 september om 14.30 uur begint het derde seizoen van deze club van schrijvers, dichters en grage lezers in de bibliotheek. Iedereen kan tot op het laatste moment binnenkomen en erbij gaan zitten, luisteren en praten.


Er staat een lange lijst van dichters en schrijvers op het programma. Zij laten zich allemaal horen en zijn allemaal ook graag bereid om te praten met iedereen die aanwezig is. Vooraf en in de pauze speelt het ensemble Sfirizo. Dat allemaal in de bibliotheek, omgeven door boeken en bundels waarover heel wat valt te zeggen Maar in de eerste plaats zijn er de schrijvers en dichters van naam of nieuwelingen vol belofte die zich laten horen. Ze komen uit Alphen en alle andere delen van Nederland en uit België. In de loop van de middag kun je ook nog boeken en/of bundels kopen.


Flinke kans dus dat er iemand tussen zit die je kent: Ingo Audenaerd (Eindhoven), Paul Opdam (Alphen), Juul Baars (Lelystad), Gerard Beense (Lelystad),
Marc Broekmans (Lelystad), Rosemarie de Heij (Boskoop), Gerardo Insua Teijeiro (Uithoorn), Gerwout van Lodewijckx (Geel, België), Bob Kalkman (Nijmegen), Irene Blaauw (Alphen), Malon Bakker (Bilthoven), Marian de Wit (Alphen), Jacqueline Servais (Alphen), Peter Bouchier (Leimuiden), Anneke de Jong (Alphen) en Marieke Kuipers (Alphen). Veel luister- en lachplezier toegewenst!
 JOCOTRANS winnaar Groene Hart Spektakel 2019

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Hoewel er onweers- en hagelbuien waren voorspeld, is het Groene Hart Spektakel op zaterdag 7 september toch onder prima weersomstandigheden verlopen. De Windsurfclub Reeuwijk was dit jaar de locatie. Door de ruimte, de gazons en grenzend aan de surfplas een goede plek voor dit evenement. 22 teams van voornamelijk Bodegraafse bedrijven streden om de eer en de cup voor het sportiefste bedrijf van Bodegraven eo. De punten konden verdiend worden met oa het matrassenspel, de stormbaan, touwtrekken, bureaustoelenrace en suppen.
 


 

Na het eindspel, waar alle spellen nog weer een keer in voorkwamen, werd duidelijk wie de winnaar geworden was. JOCOTRANS mocht de cup voor de 1e plaats mee naar huis nemen en Ton Scheerder Promotions en Goudriaan Jongerius-aannemer werden respectievelijk 2e en 3e . Daarna konden de deelnemers zich tegoed doen aan een verdiende Barbecue.


De organisatie, Rotary Club Bodegraven, kon met alle deelnemers terugkijken op een sportieve en gezellige dag waar teambuilding en gezelligheid hoog in het vaandel stonden. De opbrengsten van deze dag kwamen dit jaar ten goede aan de Vakantiespelen Bodegraven en stichting Kom-mee-Eten.
 


 Programma Najaarsmarkt 2019

08-09-2019

Van de redactie

 Boerenkaas, Cultureel Geel 

Bodegraven - De Evenementen Commissie Bodegraven, heeft voor de komende Najaarsmarkt een mooi programma gemaakt. Vanaf woensdag 11 tot en met zaterdag 14 september 2019 is het vier dagen lang feest, met een afwisselend programma vol vertrouwde en nieuwe activiteiten. Jarenlange tradities rondom de Kaaskoningin gaan hand-in-hand met vernieuwing. Daarom presenteert de Evenementen Commissie Bodegraven met trots het programma aan u.
  

Woensdag 11 september
13:00 uur – 22:30 uur Kermis (centrum)
13:00 uur – 18:00 uur Kermis Eurodag (alle attracties 2 Euro)
De hele week megakorting op de kermis via de waardebonnen welke u o.a. kunt vinden op de Digitale Bodegraafse Krant. 

Donderdag 12 september
15:00 uur – 23:00 uur Kermis (centrum)
15:00 uur – 16:30 uur Kermis prikkelarm uurtje (centrum)
18:30 uur – 20:00 uur Kaascorso (optocht)
Kaas- en Bloemenshow (uitsluitend voor genodigden) 

Vrijdag 13 september
10:00 uur – 21:00 uur Braderie (centrum)
11:00 uur – 22:00 uur Kaas- en Bloemshow (Raadhuisplein)
(Om 12:00 uur live kaasmaken en tussen 12:00 – 16:00 uur Publiekskaaskeuring)
12:00 uur – 00:30 uur Kermis (centrum)
13:00 uur – 21:00 uur Rommelmarkt (achter Dorpskerk)
13:15 uur – 16:00 uur Schoolvoetbaltoernooi (ESTO)
16:00 uur – 17:00 uur Ontmoet ‘echte’ dino’s (kermis)
21:30 uur – 00:00 uur Najaarsmarkt Concert (Evertshuis) gratis toegang
19:00 uur – 00:00 uur (Pop)muziekevenement Raadhuisplein gratis toegang
19:00 uur – 00:00 uur (Dance)muziekevenement Beat Up powered by Karwei (parkeerterrein De Kuil)Zaterdag 14 september
09:00 uur – 16:00 uur Toerrit BCO
09:00 uur – 13:00 uur Rommelmarkt (achter Dorpskerk)
10:00 uur – 00:00 uur Kermis (centrum)
10:00 uur – 16:00 uur Kaas- en Bloemenshow (Raadhuisplein)
10:00 uur – 16:00 uur Streekmarkt (Kerkstraat)
10:00 uur – 17:00 uur Braderie (centrum)
10:30 uur – 11:30 uur Opstellen OldTimer Tractoren (Ruiterlaan/Rosarium)
12:00 uur – 14:30 uur Willems OldTimer Tractoren Rit (Bodegraven-Boskoop-Bodegraven)
13:30 uur – 15:30 uur Open Podium verenigingen (Raadhuisplein)
14:30 uur – 17:00 uur Show OldTimer Tractoren (Ruiterlaan/Rosarium)
11:30 uur – 13:30 uur 12-Inch Race (fietsjes) voor volwassenen
(parcours Burg. Van Dobben de Bruijnstraat – Vijverlaan – Kerkstraat
14:30 uur – 16:00 uur Ringsteken
(parcours Burg. Van Dobben de Bruijnstraat – Vijverlaan – Kerkstraat)
17:00 – 19:00 uur Summerland (Raadhuisplein)
19:00 uur – 00:00 uur (Pop)muziekevenement Raadhuisplein gratis toegang
19:00 uur – 00:00 uur Beat Up powered by Karwei (dance)muziekevenement (parkeerterrein De Kuil)
 

Foto's: archief Digitale Bodegraafse Krant                                      (*) Onder voorbehoud van wijzigingenBodegraafse Midwest Coverband ontmoet Marilin Monroe

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Het was zaterdag 7 september een mooie dag voor de Bodegraafse Midwest Coverband. De band speelde in Vreeswijk. Hier traden ze op bij de originele Cadilac van Elvis. Ook ontmoete ze niemand minder als Marilin Monroe. Na het optreden is de band meteen doorgegaan naar poppodium PoGo in Gorinchem. Hier was een Plug-in open Air festival.

Midwest Coverband speelt top hits van Johnny Cash tot Eric Clapton, The Rolling Stones tot Status Quo en CCR, gillende solo’s van Pink Floyd en Santana tot de zachte warme klanken van Fleetwood Mac maar ook akoestische nummers. Het publiek bestaat uit de oudere jongeren 40+, maar wat opvalt tijdens onze optredens dat de muziek ook aanslaat bij het jongere 20+ publiek.
 


 Rohda’76 dendert door

08-09-2019

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de bekerpoule kent Rohda’76 een ongekend goede start. Vorige week wonnen de Bodegravers al met 4-3 van Be Fair, nu waren zij veel te sterk voor opnieuw een derdeklasser. Dit keer moest Perkouw eraan geloven: 5-1. Aanstaande zaterdag volstaat in de thuiswedstrijd (14.30 uur) een gelijk spel tegen Stolwijk om de volgende bekerronde te bereiken. Voor zo’n ‘bekersucces’ zal de verenigingsarchivaris diep in de clubhistorie moeten duiken om na te gaan wanneer dat de laatste keer gebeurde.


Esli Westmaas snelt langs zijn tegenstander.                                                            Foto: Danny de Vries
 

Dan de wedstrijd zelf. Na een krap half uur hielp Dick van Dam zijn ploeg aan een voorsprong door een vrije trap tot doelpunt te promoveren: 1-0. Uit een corner van Esli Westmaas kopte een speler van Perkouw in eigen doel, waarna Jeroen Schouten de ruststand op 3-0 bepaalde. In de tweede helft eenzelfde spelbeeld: Rohda’76 bleef de bovenliggende partij. Dat overwicht drukten (opnieuw) Van Dam en Pim de Vries uit in twee voltreffers: 5-0. In de slotminuut mochten de bezoekers de nederlaag nog iets draaglijker maken: 5-1.


 Rommelmarkt Protestantse Gemeente tijdens Najaarsmarkt

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september organiseert de Protestantse Gemeente tijdens de Najaarsmarkt voor de 49e keer een grote Rommelmarkt achter de Dorpskerk aan de Burg. Vonklaan in Bodegraven.
 


 

Net als eerdere jaren zal er veel curiosa, boeken, speelgoed, kleine meubels en huishoudelijke artikelen uit de Zendingskringloopwinkel van de Spoorstraat aangeboden worden.
Ook voor een kopje koffie met wat lekkers of een broodje haring van Visgildespecialist Teun v.d. Toorn bent u hartelijk welkom! De opbrengst is voor verschillende zendingsdoelen wereldwijd.
Onze openingstijden zijn op deze markt: vrijdag de 13e van 13.00 – 21.00 uur en op zaterdag de 14e van 09.00 – 13.00 uur.
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 9 september tot en met 13 september 2019 het volgende weekmenu voor u.


Maandag
Runderbouillon, aardappelen, hamburger,
ratatouille, jus, toetje
 

Dinsdag
Bruine bonensoep, aardappelen, gestoofde hamlap,
sperziebonen, jus, toetje
 

Woensdag
Mosterdsoep, spaghetti bolognese,
Italiaanse groenten, kaas, toetje
 

Donderdag
Tomatensoep, andijviestamppot met uitgebakken
spekjes, saucijs, jus, toetje
 

Vrijdag
Groentesoep, aardappels met kaas, hamblokjes en prei,
mini gehaktballetjes, jus, toetje

 


Adres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Alzheimer Café maandag 16 september

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandagavond 16 september is er weer een Alzheimer Café! Deze keer in “De Meent”, Willem de Zwijgerstraat 8 in Bodegraven. Iedereen is welkom vanaf 19.15 uur en de toegang is gratis.Het gaat deze avond vooral over hoe je omgaat met de veranderingen die ontstaan ten gevolge van het krijgen van dementie. Niet alleen de relatie verandert tussen mensen met dementie en anderen in hun (directe) omgeving. Ook allerlei praktische vaardigheden veranderen, bv. aankleden, koffiezetten, tafel dekken, de tv bedienen, met elkaar nagenieten over mooie herinneringen…enz. Soms lopen daardoor gezins- of familie situaties vast. Hoe krijg je dan opnieuw beweging in een situatie die vastgelopen is? 

Een ergotherapeut komt vanavond vertellen hoe ze in zo’n situatie probeert te helpen door het geven van adviezen om geheugenproblemen te lijf te gaan en door het inzetten van actieve herinneringen. Wat helpt praktisch waardoor mensen met dementie en hun directe naasten weer meer grip op hun situatie krijgen? Hoe ga je op zoek naar fijne herinneringen?
Er is voldoende ruimte om ook onderlinge ervaringen uit te wisselen en met elkaar contact te hebben. Ook wordt vast kort aandacht gegeven aan Wereld Alzheimer Dag van zaterdag 21 september a.s., en de vele activiteiten die in verband daarmee ook in Bodegraven-Reeuwijk zullen plaatsvinden. Het gemeentebestuur en diverse organisaties ondertekenen dan ook een “intentieverklaring” die de samenwerking weergeeft om van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een dementievriendelijke gemeente te maken.


Info vooraf?: bel dan met Jaap 06 30382692
 Tijdelijke verkeersmaatregelen Najaarsmarkt

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vanwege het evenement Najaarsmarkt worden diverse wegen in het centrum van Bodegraven van dinsdag 10 september tot en met zondag 15 september 2018 afgesloten voor alle verkeer.

Houdt u rekening met deze tijdelijke verkeers- maatregelen en parkeer geen voertuigen op de afgesloten wegvak- ken waar het evenement plaatsvindt. In de omliggende straten parkeert u uitsluitend in de parkeervakken. In geval van calamiteiten worden deze straten gebruikt als aanrijroutes voor de hulpdiensten. De parkeergarage gelegen aan de Oranjelaan is tijdens het evenement bereikbaar. Het verkeersplan kunt u bekijken op de website van de gemeente.
 Nieuw SIZA-seizoen gaat beginnen

08-09-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De zomer loopt ten einde en we zijn weer met nieuwe energie bezig met de voorbereidingen voor een nieuw SIZA-seizoen! We hebben er als team heel veel zin in en hopen dat u/jij ook (weer) uitkijkt naar het ontmoeten van andere vrouwen en een moment voor jezelf. Herkenning, er mogen zijn en elkaar bemoedigen, zingend God grootmaken. Rust en ontspanning voor de vrouwen in Bodegraven-Reeuwijk.

Net als afgelopen seizoen richten we ons komende maanden op Bijbelse vrouwen, waarbij we elke maand met een andere vrouw een stukje meelopen en van haar leren. Op vrijdag 4 oktober staat de eerste SIZA-ochtend gepland. Ontmoeting met lekkers, een korte verdieping en… wat weet jij over de Bijbel, vrouwen, Nederland?
 

Voor in de agenda vast de volgende data van dit seizoen:
• 8 november
• 13 december
• 10 januari
• 14 februari
• 13 maart
• 24 april
• 15 mei
 

De ochtend duurt van 10.00 tot 11.30 uur in het Anker (Pastorieplein 2) en is voor alle vrouwen in Bodegraven en omgeving. Vanaf 9.30 gaan de deuren open. Van harte welkom en neem gerust vriendinnen, zussen en andere vrouwen mee!  We zijn ook te vinden op FB en u kunt ons mailen: siza@hervormdbodegraven.nl. Charlotte is telefonisch bereikbaar: 06-40481754 Het SIZA-team: Toos Bakker, Charlotte Benders, Eveline Segers en Ruth FousertWethouder Kees van Velzen geeft startschot Limes Classic

08-09-2019

Van de redactie

Zwammerdam - Zaterdag 7 september heeft wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn het startschot gegeven voor de eerste editie van de Limes Classic. Een fietstocht langs de grens van het voormalige Romeinse Rijk tussen Zwammerdam en Katwijk. De fietsers maken onderweg kennis met onder andere Museum Archeon en archeologisch park Matilo. De organisatie was in handen van Central Events, in samenwerking met zorginstelling Ipse de Bruggen.
 


 

Grand Café De Haven
Start en finish van deze eerste editie was bij Grand Café De Haven op landgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Hier heeft het Romeinse fort Nigrum Pullum gelegen en zijn de beroemde ‘schepen van Zwammerdam’ gevonden. Nu is zorginstelling Ipse de Bruggen er gevestigd. Bedenker van de Limes Classic is Leen van Zwieten, beheerder van Grand Café De Haven: “Met een jaarlijkse fietstocht willen wij de Limes meer onder de aandacht brengen en tegelijkertijd cliënten de kans geven mee te fietsen.” De wethouder heeft in dat kader ook een Limesfiets in ontvangst genomen. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn ondersteunen dit initiatief met een financiële bijdrage voor de komende drie jaar. 

Voor recreanten en wielrenners
De Limes Classic is voor zowel de recreatieve fietser als voor wielrenners. Fietsers kunnen kiezen uit vier afstanden, namelijk: 25 en 45 km voor toerfietsers, e-bikes, handbikes en tandems. Voor wielrenners zijn er routes uitgezet van 70 en 110 km. De deelnemers fietsen langs de volgende Limeslocaties: Museum Archeon, archeologisch park Matilo, Praetorium Agrippinae in Valkenburg, Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en kunstwerk Brittenburg in Katwijk aan Zee. Op het start- en finishterrein kunnen cliënten van Ipse de Bruggen hun eigen fietsrondje fietsen. Bovendien is het terrein de hele dag in Romeinse sferen en staan er diverse optredens op het programma. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de onderzoekstent van ‘Romeinse vicus in Zwammerdam’.
 “Met andere ogen”

08-09-2019

Van de redactie

 Expositie Irma Verschuren in lunchroom Schoutenhuis 

Alphen aan den Rijn - “Met andere ogen” is tevens een nieuwe dichtbundel van Irma Verschuren van Tilborg. Een bundeling van schilderijen en gedichten. Elk schilderij is gekoppeld aan een gedicht. Irma is geboren in Brabant in de gemeente Alphen en Riel en afgestudeerd aan de Pedagogische Academie. Haar specialisatie in het basisonderwijs was dyslexie. Daarnaast was ze als vrijwilliger werkzaam in onder andere de volwasseneneducatie, met name binnen het vakgebied van het leren lezen. In 1991 kwam de verhuizing naar Alphen aan den Rijn. Ook daar heeft Irma talloze taken opgepakt als vrijwilliger in het onderwijs.

De gedichten en schilderijen zijn een impressie van de gebeurtenissen, die ze meemaakte tijdens haar (vrijwilligers) werk. Gebeurtenissen zo oud als de mensheid, maar overweldigend en nieuw voor wie er middenin zit: het geluk van de liefde; nieuw leven; het verdriet om verlies door dementie, overlijden; de impact van muziek; het zoeken naar en ontdekken van een nieuwe toekomst; ontroerende en intieme belevingen. Ieder van ons zal hier op haar-zijn eigen manier mee omgaan, vanuit haar of zijn eigen perspectief: “Met andere ogen”. Met deze dichtbundel en haar schilderkunst hoopt zij door woord en beeld de lezer herkenning en erkenning te kunnen bieden en vervolgens inspiratie, om “met andere ogen” naar het leven te kijken. De expositie is tot en met 4 oktober 2019.

Mocht u belangstelling hebben voor haar werk: irma.leoverschuren@ziggo.nl, 06-28644793.


lunchroom Het Schoutenhuis 0172 - 495 566
Openingstijden 10.00 uur tot 16.00 uur - dinsdag t/m zaterdag
Adresgegevens Julianastraat 4
2405 CA Alphen aan den Rijn

   Manny ,`MiCasaFamilie´ Niessen houdt een tour door Nederland

08-09-2019

Van de redactie

Al 30 jaar is Manny Niessen en begrip in Spanje en in Nederland. Een inspirator, levensgenieter en een deler. Nu komt hij van 4 tot 14 september naar Nederland om u de rust en vrijheid te brengen. Op 13 september van 17.00-21.00 komt Niesen naar het vander Valk Blijdorp Hotel in Rotterdam. Ooit is hij richting Spanje vertrokken al sportinstructeur. Aan de costa´s heeft hij vele jongeren en toeristen opgeleid als tennisser of surfer. Hij gaf les in alle watersporten. In Nederland had hij ook een studie bouwkunde afgerond. Dit bracht hem aan de mooie costa´s ook in aanraking met de bouw van vakantie- en 2e huizen. Meer dan 4000 huizen hebben via Manny een nieuwe eigenaar in het mooie Spanje gekregen.


Dit jaar viert het bedrijf van Manny zijn 30 jarig jubileum. Dit is een reden om na jaren weer een beurzentour te organiseren in Nederland. Het land van zijn wieg. Maar ook het land met teveel drukte, te weinig rust en te weinig zon. De rust en het leven in Spanje willen Manny en zijn `team Holland´ graag delen. U kunt hem ontmoeten tussen 4 en 14 september in heel Nederland.
Tilburger Hans van Dongen zal met Manny meegaan op de beurzentour. Om u te informeren naar de fantastische mogelijkheden voor iedereen die meer wil genieten in zijn leven. Ook Overijsselaar Cindy zal u kunnen vertellen hoe heerlijk het is om een eigen plek in Spanje te hebben. Sporten, muziek, uitrusten, eten met elkaar en tijd hebben voor elkaar is wat Hans en Cindy deed beslissen om ook een huis in Spanje te kopen.Bent u enthousiast geworden naar een middag of avond te midden van de zonnige verhalen over Spanje? Wilt u onder het genot van een hapje en een drankje meer informatie? Meld u dan gratis aan via hans.mannymicasafamilie@gmail.com of cindy.mannymicasafamilie@gmail.com of kom 13 september van 17.00-21.00 naar het vander Valk Blijdorp Hotel in Rotterdam.
Check voor meer info www.micasafamilie.com


Spanje woningbeurs in vander Valk Hotel Blijdorp in Rotterdam
13 september komt de Spaanse Beurstour naar Rotterdam. Manny Niessen, van micasafamilie.com, woont en leeft in Spanje. De rust, de vriendelijkheid en de gemoedelijkheid van de Spanjaarden heeft hem 30 jaar geleden naar de Spaanse costa´s getrokken. Met zijn team komt hij u informeren over het leven in Spanje. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt u van harte uitgenodigd in vander Valk Hotel Blijdorp in Rotterdam.  Ziet u zichzelf al zitten onder de Spaanse zon?¬ Trek de stoute schoenen aan en kom langs tussen 17.00 en 21.00. Meer info? mail naar spanjewoningbeurs@gmail.com. Entree gratis.Rond de 250 lopers deden mee aan de 2de editie LimesRun

07-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Rond de 250 lopers deden vandaag mee aan ‘De Hardloopwinkel LimesRun 2de editie’. Het was fantastisch loop weer en daar was de organisatie dan ook zeer blij mee. Een paar spetters kon de pret zeker niet drukken. De LimesRun staat in het teken van KiKa en was een loop voor iedereen. Zo waren er 6 afstanden waarvan 2 voor de kids: de 1km en 2 km. Er waren 3 prestatielopen: de vernieuwde 5 en 10 km en helemaal nieuw was de Halve van Bodegraven, 21 km. Dit jaar was er ook een wandelroute van 10 km die door het mooie Bodegraven en het Groene Hart ging. Op deze route kreeg men een heerlijke gezonde versnapering. Dit jaar waren er drie Wheelers. Ook liepen er Running Blind mee. 
 
Aan alles was gedacht: een gave medaille (ook voor de wandelaars), tijdregistratie (ook voor de kinderen), tassenafgifte, start/finish foto, een plein vol met zitjes, horecavoorziening (eten en drinken), koffie/thee corner, fruithoek, een omroeper, muziek, vrolijke vrijwilligers en hopelijk waanzinnig lekker hardloopweer.
 


 

Uiteraard is er gerend voor een goed doel: Stichting Kinderen Kankervrij oftewel KiKa. De mascotte van KiKa, de ‘op ware grote knuffel KiKa beer’ kwam ook weer langs en ging dan ook dolgraag met iedereen op de foto. De start en finish was bij DATO Training op het terrein aan de Tolnasingel 1 te Bodegraven, onder de officiële wedstrijdboog van hoofdsponsor.
 


 

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug in beeld

07-09-2019

Van de redactie

Nieuwerbrug - Door het hele land worden oude dorps- en stadsgezichten, plekken, of gebouwen vaak bewonderd en krijgen als ze bijzonder zijn speciale aandacht. Rijk en gemeente geven ze dan de status van monument. Veel van die oude gebouwen en straatbeelden zijn om welke reden dan ook inmiddels verdwenen. Het zijn eigenlijk “verdwenen monumenten”. Ze worden soms na enkele tientallen jaren al door velen niet meer herkend.
 

Familie Schouten tijdens het graven van de Put, 1937, collectie Corrie en Hans van Eijk
 

Van de Brandschouwerij Nieuwerbrug worden ze binnenkort weer zichtbaar gemaakt op de fototentoonstelling “Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug”. Naast de oude verdwenen situatie wordt ook het huidige gebouw of straatbeeld getoond door foto’s van Marc van Heel.  In het kader van Open Monumentendag worden ook “Plekken van plezier” getoond, zoals de Put van Broekhoven waar uit de hele omgeving vroeger gezwommen werd. Ook het eeuwen oude Grauwe Paard en de consumptie kiosk later wegrestaurant De Witte Wimpel langs de oude “Rijksstraatweg”.
 

Het Grauwe Paard, 1925, collectie Cees Brouwer


De onthulling van deze tentoonstelling in het Wierickehuis is op vrijdag 13 september om 19.30 uur. Als openingshandeling zal Corrie van Eijk een bijzonder cadeau aan de voorzitter van het Wierickehuis overhandigen. Iedereen is van harte uitgenodigd. Vanwege Open Monumentendag is de tentoonstelling ook op zaterdag 14 september te bezichtigen van 10.00-16.00 uur in het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, te Nieuwerbrug. Daarna tijdens de reguliere openingstijden.
 

Consumptie Kiosk De Witte Wimpel, ca 1938, collectie Gijs Boer
 Kinderen genieten van KinderPleinFestijn!

07-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Vandaag was het Raadhuisplein even de speellocatie van Bodegraven. Tafelronde 158 Bodegraven had hier vele luchtkussens geplaats. Ook kon er geschminkt worden en was er een optreden van Dansstudio Forza.


Het KinderPleinFestijn wordt elk jaar belangeloos georganiseerd door de mannen van Tafelronde 158 Bodegraven met financiële hulp van diverse lokalen bedrijven.

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Geweldige muzikale avond bij Reeuwijk Bruist

07-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk – Ondanks de regen is het vrijdagavond een geweldige muzikale avond geworden tijdens Reeuwijk Bruist. De organisatie Stichting Volksvermaak Reeuwijk kijkt dan ook tevreden terug op de vrijdagavond ondanks dat de regen af en toe met bakken naar beneden kwam. De grote topper op de avond was De Snollebollekes. Andere artiesten waren Wesley Broens, Gebroeders Ko, PartyfrieX en Dik & Gezellig. DJ Jor-D zorgde tussen de optredens door voor de nodige muziek.


Het optreden van De Snollebollekes                                              Foto: Stichting Volksvermaak Reeuwijk


Vandaag zaterdag 7 september zal Bruisend Reeuwijk in het teken staan van de familiedag. Zo is er het Feestteam, Mag Het Wat Zachter (band), Hazes Tribute Show, Bertha Verbeek, Guus Bok (band) en DJ Jarnoo. Naast het podiumprogramma is er van alles te doen voor jong & oud! Er is o.a. een braderie en er zijn diverse attracties voor kinderen. Tevens geeft Reflex weer een optreden. 


Reeuwijk Bruist begint zaterdag 7 september om 13:00 en duurt tot 00.00 uur.
 Woerdens identiteit, onderwijs en kerk anno 2019

07-09-2019

Van de redactie

Woerden - Het Woerdense college heeft in de vakantieperiode besloten tot medefinanciering van het stilleggen van de kerkklokken van de Bonavaturakerk in de nachtelijke uren. De Sint Bonavaturakerk behoort tot de Rooms Katholieke Kerk welke beschikt over enorme materiële rijkdom, over meer vastgoed en bezittingen dan menige andere instelling, instituut, overheid of staat in de wereld.
 

De Rooms Katholieke Kerk bracht dit jaar nog een document uit van de Congregatie voor de Katholieke opvoeding. Het document heeft als doel een dialoog in de onderwijs- en opvoedingsomgeving met jeugdigen, een dialoog op basis van richtinggevende / toonzettende informatie die de liefde verengt tot man-vrouw sexualiteit en gender de-generaliseert tot een door DNA aangetoond bewijs dat de mens als biologisch wezen uitsluitend als jongetje of meisje wordt geboren en uitsluitend is voorbestemd tot man of vrouw relaties die kinderen produceren in het z.g. hoogst-heilzame traditionele man-vrouw kerngezin.
 

De Rooms Katholieke Kerk meent dat de Woerdense jeugd de dialoog dient te voeren op basis van een door schriftgeleerden uit Vaticaan opgesteld document dat Wetenschapsfeiten ontkent, de eigen wil van de mens negeert, de mensen degenereert tot kinderen producerende sekswezens en de LHBTI’s in de wereld wegzet als mensen wiens eigenheid genegeerd mag worden.
 

De SP vindt het een zorgelijke ontwikkeling. Fractievoorzitter Wilma de Mooij zegt hierover "Woerden wil een inclusieve samenleving zijn. Hoe kan het dan zijn dat het college een religieuze instelling financieel steunt die handelt onder de vlag van het Vaticaan, dat via onderwijs en opvoeding met zijn toonaangevende visie op biologie en gender nog dit jaar miljoenen mensen op de wereld op afstand zette" De Mooij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Fotowedstrijd 2019: Genieten van de vestingsteden

07-09-2019

Van de redactie

Woerden - Graag herinneren we u aan de fotowedstrijd van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Dit jaar is het thema: ‘Genieten van de vestingsteden’. Tot 30 september 2019 heeft u nog de tijd om maximaal drie foto’s in te zenden via contact@ohwl.nl. 

FOTOWEDSTRIJD
De opdracht is simpel: breng mensen in beeld die genieten van de vestingsteden. Dit mag van alles zijn als de mens maar duidelijk aanwezig is op de foto en de omgeving van de vestingstad zichtbaar. Denk ook aan de privacywetgeving; op de foto’s mogen uitsluitend personen staan die hiervoor toestemming hebben gegeven! Er zijn elf vestingsteden in de Oude Hollandse Waterlinie: Muiden, Naarden, Weesp, Nieuwersluis, Gouda, Woerden, Oudewater, Schoonhoven, Nieuwpoort, Gorinchem en Woudrichem. Daarnaast zijn er een aantal ommuurde en versterkte stadjes als Montfoort, Vianen, Leerdam, Heukelum en Asperen, die ook een rol speelden in de waterlinie maar geen vestingwallen hadden. Dit geldt ook voor Gouda: wel een ommurende stad, maar zonder vestingwerken. Kijk voor het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie op het bijgevoegde kaartje.JURERING
Inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Er worden drie prijzen uitgereikt: een eerste prijs van € 250,- aan waardebonnen, een tweede prijs aan waardebonnen van € 100,- en een derde prijs van € 50,- aan waardebonnen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaars krijgen uiterlijk 15 oktober 2019 bericht.
 

REGLEMENT
Kijk voor het uitgebreide reglement op onze website:
www.oudehollandsewaterlinie.nl/activiteiten/fotowedstrijd/
 Mozaïek Wonen en Woningstichting Gouderak onderzoeken fusie

07-09-2019

Van de redactie

Gouda - Woningstichting Mozaïek Wonen in Gouda en Woningstichting (Wst.) Gouderak hebben vrijdag 6 september 2019 een handtekening gezet onder een intentieovereenkomst tot het onderzoeken van de wenselijkheid en meerwaarde van een fusie. Wst. Gouderak is met haar kleine organisatie onvoldoende in staat de volkshuisvestelijke opgaven en de steeds ingewikkeldere wet- en regelgeving op te pakken. Hierdoor kan ze niet meer garant staan voor de kwaliteit van haar dienstverlening aan haar huurders. Wst. Gouderak heeft daarom medio 2019 Mozaïek Wonen benaderd om fusie te onderzoeken. 
 


Atti Poelstra, directeur-bestuurder a.i. Wst. Gouderak: “Fusie met Mozaïek Wonen is voor Wst. Gouderak een aantrekkelijk perspectief. Zowel door het werkgebied dat aansluit op dat van Gouderak, als ook de slagvaardige en toekomstbestendige organisatie van Mozaïek Wonen.” Ron de Haas, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: “Voor Mozaïek Wonen is een belangrijke reden voor fusie dat zij continuïteit kan bieden in de dienstverlening aan de huurders van Wst. Gouderak, zonder dat dit ten koste gaat van haar eigen ambities.”  Uit het komende onderzoek moet blijken wat de volkshuisvestelijke meerwaarde van een eventuele fusie is voor de huurders en woningzoekenden in het werkgebied. Ook moet het onderzoek inzicht geven in de meerwaarde voor de beide woningcorporaties, de risico’s, de financiële consequenties en de organisatorische gevolgen. De planning is dat in oktober 2019 dit onderzoek is afgerond.


Mozaïek Wonen verhuurt ongeveer 10.000 woningen in Gouda, Bodegraven, Nieuwerbrug en Moordrecht, Wst. Gouderak bezit ruim 350 woningen in Gouderak.
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina