NIEUWSIJssalon De zoete Inval opent nieuw ijsseizoen in nieuw pand

16-03-2019

Van de redactie

Bodegraven – Na weken van verbouwen is vandaag IJssalon De zoete inval geopend in de Markstraat. De zoete Inval zat voorheen in de Noordstraat en had voorheen de naam IJs & koffiesalon De zoete inval. Met de nieuwe locatie is ook meteen de naam veranderd naar IJssalon De zoete inval. Naast de vele ijssmaken is er binnenkort ook softijs te verkrijgen, die we dan ook helemaal zelf maken net als al het andere ijs vertelt Jurgen de Vries. IJssalon De zoete Inval is zes dagen in de week geopend en op maandag gesloten.
 

Mariska en Jurgen de Vries, in hun nieuwe IJssalon De zoete Inval


Foto: Digitale Bodegraafse Krant
 De Oude Zustertuin vanaf vandaag rookvrij

16-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - De Oude Zustertuin in Bodegraven is vanaf vandaag zaterdag 16 maart een rookvrij kinderspeel- en dierenpark. Wethouder Robèrt Smits (rechts) heeft samen met de bestuursleden Rob Peters (links) en Cor van den Hoven (midden) bij de ingangen het bord opgehangen.
 


Het is zeker geen verbod laat het bestuur weten, ook zal er niet gehandhaafd worden. Het gaat er juist om dat het voor iedereen een rookvrije Oude Zustertuin is. Het bestuur van de stichting vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het terrein. Cor van den Hoven, stichtingsvoorzitter: “Wij vinden dat De Oude Zustertuin een voorbeeldfunctie heeft. En dat kinderen niet alleen plezier beleven in De Oude Zustertuin, maar wij willen kinderen ook dingen bijbrengen. Zoals dat roken ongezond is. Het aansluiten bij de landelijke rookvrijcampagne is dan niet meer dan logisch. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan een bewust gezondere levenswijze. Meer buitenspelen hoort daar bijvoorbeeld ook bij, zoals dat kan in De Oude Zustertuin.”

 

Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
 Pannenkoekenfeest IKC Schatrijk

16-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 15 maart werd er niet gestaakt op IKC Schatrijk, sterker nog: op deze dag was het jaarlijkse pannenkoekenfeest! Het IKC veranderde deze dag weer in het grootste pannenkoekenrestaurant van Bodegraven. Leerlingen van de Pax Christi en van Junis Schatrijk (crèche, peuterspeelzaal en BSO) smulden van hun pannenkoeken met stroop of suiker. Ook papa’s, mama’s, broertjes en zusjes en opa en oma’s waren van de partij. Het was weer gezellig druk. De Ouderraad organiseerde het pannenkoekenfeest dit jaar voor de vijfde keer met hulp van de docenten en de vele ouders en grootouders die thuis de honderden pannenkoeken bakten. 

Rad van fortuin
Natuurlijk ontbrak tijdens het pannenkoekenfeest het rad van fortuin niet met mooie prijzen die beschikbaar waren gesteld door lokale ondernemers. Dit keer was de hoofdprijs een hooverboard. Ook konden kinderen meedoen aan een knutsel- of tekenwedstrijd over het thema pannenkoeken. De winnaars werden tijdens het feest bekend gemaakt. Verder was het schminken een populaire activiteit en vond de popcorn van Kim's gretig aftrek. Steun de toekomst van ons Bodegraven en onderteken de petitie Procesvoorstel Huisvesting Arbeidsmigranten van tafel!

16-03-2019

Van de redactie

Huisvesting Arbeidsmigranten versus de toekomst van Bodegraven
Bodegraven - Op 14 november 2018 ging een groot deel van de belangstellende burgers met een gerust gevoel naar huis. Zojuist hadden zij tijdens de raadvergadering op het gemeentehuis gehoord dat het plan Huisvesting Arbeidsmigranten unaniem verworpen was door de gemeenteraad. Het college kreeg de boodschap mee dat eerst de kaders voor huisvesting arbeidsmigranten geschept moesten worden en dat men in gesprek moest met de burgers. 4 maanden de tijd heeft het college hiervoor gekregen. Voor de burgerparticipatie hebben zeker 30 inwoners zich in december 2018 aangemeld.
 

En toen bleef het stil. Heel stil.
Menig inwoner was van mening dat het plan van de baan was, anderen twijfelden hieraan omdat er totaal geen communicatie was betreffende dit onderwerp. En toen een aantal burgers na 3 maanden bij de gemeente gingen navragen wanneer ze wat zouden horen, was daar als een duveltje uit een doosje het Procesvoorstel Huisvesting Arbeidsmigranten. Wederom heeft het college het gepresteerd om een voorstel uit te werken en te onderbouwen met “feiten” zonder hier op enig moment de burger (en de arbeidsmigrant) bij te betrekken.
En wat te denken van de mensen in het centrum van ons mooie dorp? Aan hen wordt voorgeschoteld dat het doel van dit plan is om het centrum aan te pakken en daarmee woningen voor starters en spoedzoekers te creëren. Terwijl uit de verschillende WOB-documenten die wij in handen hebben blijkt dat vlak voor de inspraakavond op 31 oktober 2018 nog getracht wordt om een dealtje te sluiten om 10-15 panden in het centrum op te kopen en vrij te maken voor jongeren, starters en spoedzoekers. Als wisselgeld. Om de gemoederen tijdens de inspraakavond te sussen.
Tijdens de inspraakavond van 6 maart jl. stond het onderwerp Huisvesting Arbeidsmigranten opnieuw op de agenda en samen met zo’n 200 belangstellenden hebben we nog een keer aangegeven dat we het niet eens zijn met de manier waarop het college deze belangrijke kwestie aanpakt.


Nu is het aan de raad om een oordeel te vellen over het Procesvoorstel Huisvesting Arbeidsmigranten. Maar de raad staat hier niet alleen voor. Laten wij als burgers de raad een hart onder de riem steken en hen hiermee helpen. De raad heeft met het procesvoorstel een document van 8 pagina’s met 40 voetnoten te verwerken gekregen, wat er op het eerste oog vrij gelikt uitziet. Maar als je iedere regel en iedere alinea nogmaals leest, en sommige nogmaals, kom je tot interessante conclusies. Bijvoorbeeld: wordt hier onderbouwd met feiten of met meningen?
Wij zijn voor een transparant proces waarin inspraak van alle belanghebbenden telt, waarbij goede en humane huisvesting voor zowel jongeren, starters en spoedzoekers, als voor arbeidsmigranten het doel is. Dit kan alleen wanneer het huidige procesvoorstel niet geaccepteerd wordt door de raad. En daarbij is het laten vallen van locatie Groote Wetering II noodzakelijk om het vertrouwen van ons als inwoners enigszins terug te winnen.


Steun de toekomst van ons Bodegraven en onderteken de petitie Procesvoorstel Huisvesting Arbeidsmigranten van tafel!

www.procesvoorstelvantafel.petities.nl
We rekenen op uw ondertekening!

Met daadkrachtige groet namens BodegravenSpreekt.nl,
Levi, Yvonne, Karel, Arjan en Rina
 Treinpassagier probeert conducteur te wurgen

16-03-2019

Van de redactie

Man aangehouden met behulp van pepperspray en wapenstok
Alphen aan den Rijn - De politie heeft op vrijdagavond 15 maart rond 17.30 uur een 39- jarige man in een trein, aangehouden die kort daarvoor had geprobeerd een conducteur te wurgen. Daarbij moesten politieagenten gebruik maken van hun pepperspray en wapenstok.
 

Verzet
Rond 17.30 uur kregen politieagenten de melding dat twee conducteurs in een trein werden belaagd door een man en dat deze had geprobeerd een van de conducteurs te wurgen. Direct gingen politieagenten naar het treinstation van Alphen aan den Rijn waar de trein stilstond. De agenten troffen de man aan in een treinstel en bij het openen van de treindeur viel de man de politieagenten direct aan. Bij de aanhouding verzette de man zich hevig en om de aanhouding mogelijk te maken en het verzet te breken hebben de agenten gebruik gemaakt van hun pepperspray en wapenstok. Nadat de man werd afgevoerd naar de politieauto zag hij kans om naar omstanders te spugen.


Onderzoek
Tijdens de aanhouding bleef de trein voor de overige treinpassagiers gesloten en kon dus ook niet vertrekken. De 39- jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs. Bij zijn fouillering werden inbrekerswerktuigen en vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen. De conducteurs en politieagenten doen aangifte tegen de man. De man is ingesloten aan een politiebureau en zal later worden gehoord.


Handen af…
Onder het motto ‘Handen af van hulpverleners!’ tolereert de politie geen verbaal of fysiek geweld tegen iedereen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Het beleid van het openbaar ministerie is erop gericht dat personen die geweld uiten in de richting van bijv. politie- brandweer- en ambulancepersoneel, een hogere strafeis tegemoet kunnen zien.
 De Bodegraafse Democratic Challenge......

15-03-2019

Ingezonden brief

Bodegraven - Het zal u niet zijn ontgaan; in politiek Bodegraven is het behoorlijk onrustig. Vorige week, op woensdagavond, was er een inspraakavond in het Evertshuis en de zaal zat vol geintereseerde inwoners en er waren veel insprekers. Onderwerpen die aan de orde waren; de dossiers WKO (Warmte Koude Opslag) Weideveld, Arbeidsmigranten huisvesting, Elfhoeven (Loetje) en plannen aan de Schinkeldijk. De politiek spitste de oren, de wethouders zaten er af en toe een beetje sip bij en de uitdrukking van de burgemeester liet soms weinig aan de verbeelding over. Er trok een golf van collectieve schaamte en verontwaardiging door de zaal. Had de raad hier wel op zitten letten en waarom komt het college steeds opnieuw weg met het geven van onjuiste en onvolledige informatie? In de zaal spraken inwoners over een wanvertoning voor de politiek, de arrogantie van de macht etc... In het dorp wordt er veel en vaak over gepraat; inwoners zijn ongerust en vragen zich af waar dit toe moet gaan leiden.


Er zijn een aantal betrokken inwoners op zoek gegaan naar de ontbrekende feiten, naar de informatie welke men blijkbaar liever niet wou delen. Een deel van die informatie is inmiddels bekend maar er ontbreekt ook nog wel het een en ander. Juist die ontbrekende informatie is ongetwijfeld van groot belang in dit dossier en wij nemen u graag even mee in de manier waarop het een echte uitdaging wordt om deze informatie boven water te krijgen; het is een ware uitdaging geworden. Kennis is macht en een mens moet sterke benen hebben om dat te kunnen dragen en er binnen onze democratische beginselen goed en verstandig mee om te kunnen gaan.


Maar de inwoners zijn er inmiddels ook wel achter gekomen dat men die kennis echt moet hebben om mee te kunnen spelen in dit nieuwe spel met de naam; "The Democratic Challenge” In dit nieuw spel vol uitdagingen en valkuilen moet men echt op zoek naar feiten en dat kan tegenwoordig met bijvoorbeeld de zgn Wob verzoeken (wet op openbaarheid van bestuur). Wij nemen u graag even mee hoe zo’n Wob verzoek van een inwoner, die op zoek is naar informatie rond de huisvesting van arbeidsmigranten, hier in Bodegraven kan verlopen;


04-12-2018 wordt de eerste Wob 01 ingediend en om een ontvangstbevestiging gevraagd.
20-12-2018 ontvangt de aanvrager een brief; i.v.m. o.a. het kerstreces komt er meteen 4 weken uitstel.
23-01-2019 komt er antwoord, een brief en documenten (vele belangrijke documenten ontbreken en veel onbelangrijke documenten die al openbaar waren zijn toegevoegd)
19-02-2019 dient de aanvrager een bezwaarschrift in voor de ontbrekende, nu specifiek benoemde, documenten.
06-03-2019 het bezwaarschrift wordt opgeschort; er moet nog ergens een handtekening bij.
07-03-2019 telefonisch contact; men begrijpt niet wat de aanvrager precies wil. Uitgelegd dat het om de specifiek benoemde documenten gaat. Dan is het een aanvulling en dus geen bezwaarschrift en dat moet binnen 4-8 weken kunnen. Na contact met de betrokken wethouder blijkt dit snel geregeld te kunnen worden. De daarna gestelde vraag of dat dan voor de komende raadsvergadering kan blijft helaas onbeantwoord.


19-02-2019 wordt Wob 02 ingediend. Er is meerdere keren zowel per mail als per telefoon om een ontvangstbevestiging gevraagd; dit is meerdere keren toegezegd en er werd zelfs bevestigd dat die al was verzonden. Nu, inmiddels een maand verder, heeft de aanvrager nog steeds géén ontvangstbevestiging ontvangen en uiteraard ook géén informatie.


Wij gaan over deze gang van zaken geen waardeoordeel geven maar u begrijpt dat de betrokken inwoners erg veel geduld moeten hebben. U ziet, met al deze feiten op een rijtje, valt het niet mee om als inwoner in de diepe en duistere spelonken van onze bestuurlijke archieven af te dalen. Overigens is die inwoner daar niet alleen. Ook de ambtenaren zijn meestal wekenlang de weg kwijt tijdens hun zoektocht naar de opgevraagde informatie. Maar bovenal is het van belang dat u naar alle datums kijkt. Want dan kunt u zelf ook wel uitrekenen dat het voor de hand ligt dat de gevraagde informatie op z’n vroegst ná de komende raadsvergadering zal worden verstrekt. En laat dan toevallig net de behandeling van het dossier Procesvoorstel arbeidsmigrantenhuisvesting in de raad zijn geweest.


Overigens kan het ook echt anders en vooral veel beter. De aanvrager heeft ook bij de provincie een aantal Wob verzoeken gedaan. En daarvandaan komt wel snel een bevestiging en na een ruime week zelfs een antwoord. En zo verloopt er weer een tijdsvak binnen de "Democratic Challenge”.
De inwoners en hun volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad worden in dit dossier schijnbaar met opzet en bij voortduren op achterstand gezet want het college heeft blijkbaar liever een slecht geïnformeerde raad met niet al te veel kennis en inzicht in dit soort lastige dossiers dan dat er een open debat plaats kan vinden waarbij iedereen over de juiste informatie kan en mag beschikken.
Wij hopen dan ook dat dit alles uiteindelijk gaat leiden tot meer transparantie, meer discussie met een open vizier en meer burgerparticipatie. Van “buiten naar binnen werken” heet dat in onze mooie gemeente Bodegraven-Reeuwijk.


Levi, Rina en Marcel
 Muzikaal feest met het Erard Ensemble

15-03-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Het Erard Ensemble tovert op vrijdag 29 maart om 20.15 uur De Brug om tot een negentiende-eeuwse muzieksalon. Met werken die de in 1851 gebouwde Erardvleugel passen als een handschoen. Het Erard Ensemble bestaat 15 jaar, reden voor een muzikaal feest! Met een rijk gevarieerd programma en een schitterende Erard vleugel als stralend middelpunt. Als eerste klinkt een spannende bewerking uit de 19de eeuw van Mendelssohns geliefde Ouverture 'Die Hebriden'. 

Na de pauze klinken korte solowerken van Chopin en het wervelende Tweede pianokwartet in Es van de Tsjechische componist Antonín Dvořák. Voor informatie en toegangskaarten zie: www.reeuwijkklassiek.nl
 Nationale Boomfeestdag in Archeon

15-03-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Afgelopen woensdag 13 maart vierde Archeon een feestje in verband met het 25-jarig bestaan. Archeon ontving een subsidievoucher van het Landschapsfonds Holland Rijnland om de, ook al 25-jarige, middeleeuwse boomgaard te renoveren.


Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werd de subsidievoucher van € 1.000.- door Peter van den Akker, voorzitter van het Landschapsfonds Holland Rijnland, overhandigt aan Niko Geerlings, voorzitter van de Stichting Museumpark Archeon. Landschapsfonds Holland Rijnland wordt ondersteund door De Groene Motor. Zij helpen vrijwilligersgroepen in het groen en verzorgen de verdeling van de subsidievouchers. Aansluitend strooide wethouder Gert-Jan Schotanus van Alphen aan den Rijn samen met Niko Geerlings en Peter van den Akker bokashi rondom de boomspiegels van de fruitbomen. Bokashi is een bodemverbeteraar uit bladafval afkomstig uit de Gnephoek en werd speciaal voor deze gelegenheid gebracht door Marcel Eilers van Voedselpark de Gnephoek.Met de subsidievoucher kan Museumpark Archeon het cultuurlandschap verrijken met een hoogstamboomgaard als een van de middeleeuwse cultuurlandschappen. Over enkele jaren geeft deze hoogstamboomgaard in het voorjaar nog meer bloesem voor de wilde en honingbijen. Door de bestuiving levert dat dan ook weer veel fruit op voor de “toerten” van de middeleeuwse bakker in Archeon. Onze dank aan het Landschapsfonds Holland Rijnland is groot voor deze mooie bijdrage.

Na de Nationale Boomfeestdag kunnen andere organisaties en particulieren zich aanmelden bij de stichting Landschapsfonds Holland Rijnland om een aanvraag in te dienen voor een subsidievoucher. Meer informatie over de subsidievouchers krijgt u via de website https://www.landschapsfondshollandrijnland.nl/voucher/Overeenkomst woningbouw voormalig Pels-terrein

15-03-2019

Van de redactie

Woerden - Projectontwikkelaar Synchroon B.V. en Gemeente Woerden hebben deze week een exploitatie-overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van circa 106 woningen op het voormalige Pels-terrein aan de Johan de Wittlaan in Woerden. Het gaat om circa 40 middelgrote en grotere rijwoningen en 67 appartementen. Van deze appartementen vallen er 26 in de categorie goedkope koop. De overige 41 appartementen vallen in de duurdere categorieën. In mei is er een bewonersavond om de omwonenden te informeren over de plannen. Als alles meezit, kan de bouw medio 2020 van start.V.l.n.r. wethouder T. de Weger (gemeente Woerden) en directeur H.J. van Dam (Synchroon)
Foto: Alex de Kuijper

Het uitgangspunt is ‘groen stedelijk wonen’: een stedelijke woonomgeving met een aantrekkelijke groene buitenruimte. Bewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, auto’s staan grotendeels uit het zicht in twee parkeergarages en er is een prettige fiets- en wandelroute naar het station. Net als op het naastgelegen voormalige Campinaterrein komt de laagbouw aan de kant van de Johan de Wittlaan en de hoogbouw aan het spoor. Duurzaamheid krijgt vorm door onder andere aardgasvrij bouwen, natuur-inclusief bouwen en het toepassen van zonnepanelen. Om extreme regen op te vangen, worden waterbuffers aangelegd. Verder komen er deelauto’s, wat de parkeerdruk kan verminderen. Vanwege de aanwezigheid van deze deelauto’s en de ligging nabij het station en het centrum is er gekozen voor een iets lagere parkeernorm dan gebruikelijk om zo te stimuleren dat het privé-autobezit daalt. Dit woningproject draagt daardoor bij aan een toekomstbestendig en duurzamer Woerden.


Wethouder Tymon de Weger (wonen): “De behoefte aan nieuwe woningen is in Woerden onverminderd groot. Ik ben dan ook blij dat deze plannen nu concreet vorm krijgen. De locatie is ideaal: dicht bij het station en met de voorzieningen van de binnenstad op loopafstand. Een prachtige plek voor wie in de stad wil wonen maar ook hecht aan een groene leefomgeving. Ook naar buiten toe versterkt dit onze uitstraling, want we krijgen er aan het spoor een visitekaartje bij.”


Directeur H.J. van Dam (Synchroon): “Wij zijn blij met de ondertekening van de exploitatie-overeenkomst, een stap dichter bij de realisatie van ‘Witt’. Het project past uitstekend in onze strategie om stationsomgevingen te versterken. Binnen het project stimuleren wij de biodiversiteit door veel groen toe te voegen en streven wij ernaar de CO2-uitstoot te verlagen door elektrische deelauto’s aan te bieden. Een mooi, duurzaam plan waar jong en oud straks heerlijk kan wonen.”


Hoe nu verder?
Momenteel worden de plannen verder uitgewerkt. Om de woningbouw mogelijk te maken, is er een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit wordt momenteel opgesteld en komt naar verwachting begin mei ter inzage. Ook het beeldkwaliteitsplan is dan in te zien. De gemeente organiseert in deze periode een avond om de omwonenden te informeren over de plannen. De start van de verkoop wordt verwacht eind 2019 en van de bouw medio 2020.
 Lezing Tommy Wieringa

14-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op donderdag 28 maart 2019 komt Tommy Wieringa naar het Evertshuis in Bodegraven voor het geven van een lezing. Hij zal vertellen over zijn indrukwekkend oeuvre, zijn inspiratiebronnen en zijn leven. De lezing wordt georganiseerd door de Bibliotheek De Groene Venen in samenwerking met The Read Shop Express Karssen en het Evertshuis.


Leden van de bibliotheek krijgen op vertoon van hun pas bij de theaterkassa € 2,50 korting. Tommy Wieringa schreef vele romans waarmee hij (sinds 2005) een groot lezerspubliek heeft weten te bereiken. Zijn meest bekende romans zijn Joe Speedboot en De heilige Rita. Onlangs verscheen van zijn hand Dit is mijn moeder, een portret van zijn moeder, die in 2015 overleed. Er is voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen. The Read Shop Express Karssen is aanwezig en in de pauze zal Tommy Wieringa uw aankoop signeren.
 
Datum lezing: Donderdag 28 maart 2019
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 12,50, voordeel met je Biebpas € 2,50
Kaartverkoop: Via de theaterkassa van het Evertshuis, www.evertshuis.nlCollecteweek ZOA: vrijwilligers in actie voor slachtoffers van oorlogen en rampen

14-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - In de week van 24 tot en met 30 maart collecteren vrijwilligers in Bodegraven voor stichting ZOA. De hulporganisatie vraagt aandacht voor de ruim 68 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt ingezet op plekken waar de nood het hoogst is.


Hulp ter plekke
Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt! Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen. Ook na een ramp blijft ZOA om te helpen totdat de mensen weer op eigen kracht verder kunnen.’


Donatie per SMS
Met de opbrengst van de collecte kan ZOA mannen, vrouwen en kinderen in oorlogsgebieden ondersteunen. De collectanten hopen dan ook u aan de deur te ontmoeten. Heeft u geen geld in huis, of loopt u de collectant mis? Dan kunt u ook doneren door ‘ZOA’ te sms’en naar 4333 (eenmalig €1,50).
 Gezinsdienst in de Ontmoetingskerk

14-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 24 maart a.s. is er een gezinsdienst samen met de anders begaafden van de Philadelphiaclub in de Ontmoetingskerk. De aanvang is om 9.30 uur, ds. Leo Webbink gaat voor. Leden en leiding van de club en basisschoolkinderen helpen mee in de dienst. U bent natuurlijk welkom. Vader springt van flat met dochtertje

14-03-2019

Van de redactie

Dochtertje buiten levensgevaar

Alphen aan den Rijn - Op donderdag 14 maart kwam bij de politie rond 06.30 uur de melding binnen dat er een man en een kind onder aan een flat lagen in de Argostraat. De man is nog door hulpverleners gereanimeerd, maar bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie houdt er op dit moment ernstig rekening mee dat het om een suïcide gaat.
 

Kindje gewond
Omdat het meisje gewond was, kan op dit moment niet worden uitgesloten dat de man het kindje heeft meegenomen bij zijn fatale sprong. Het meisje is de vierjarige dochter van de man. Zij is buiten levensgevaar en wordt op dit moment in het bijzijn van haar moeder in het ziekenhuis aan haar verwondingen behandeld. De politie doet op dit moment onderzoek naar de exacte toedracht.
 

Slachtofferhulp
Op het politiebureau aan de Kees Mustersstraat 2 in Alphen aan den Rijn wordt slachtofferhulp aangeboden voor mensen die daar in verband met dit incident behoefte aan hebben. Er kan ook telefonisch contact worden opgenomen met het politiebureau via 0900-8844.
 Studenten mboRijnland sponsoren Spieren voor Spieren

14-03-2019

Van de redactie

Gouda - Dinsdag 12 maart konden eerstejaars studenten van de opleiding Sport en Bewegen uit Gouda het bedrag van 671,90 euro overhandigen aan Spieren voor Spieren. Dit bedrag was opgehaald tijdens een voetbaltoernooi eerder dit jaar. Dat toernooi was georganiseerd voor leerlingen van basisschool Wereldwijs in Gouda.


Opdracht
De opdracht voor de mbo-studenten uit Gouda was het organiseren van een evenement gekoppeld aan een goed doel. Hierdoor leren zij een sportief evenement te organiseren én om te gaan met financiële afwikkelingen. De studenten kozen voor basisschool Wereldwijs in Gouda, waar ze een voetbaltoernooi voor groep 7 en 8 organiseerden. Vervolgens zijn de kinderen langs de deur gegaan om geld op te halen voor het goede doel. Een voorbeeld van goede en vruchtbare samenwerking.


Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren wil het onmogelijke mogelijk maken voor kinderen met een spierziekte. De organisatie zet zich actief in als het gaat om bewustwording creëren en voorlichting geven over spierziekten bij kinderen. Ook werkt Spieren voor Spieren aan het vergroten – en behouden van – eigen naamsbekendheid om de doelstellingen op langere termijn veilig te stellen.Partij voor de Dieren reikt oorkonde van mededogen uit aan Natuur en milieufederatie Zuid-Holland

14-03-2019

Van de redactie

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft een oorkonde van mededogen uitgereikt aan de Natuur en milieufederatie in Zuid-Holland. Met deze oorkonde spreekt de partij haar waardering uit voor hun enorme inzet voor dierenwelzijn, natuur en milieu.De oorkonde werd uitgereikt aan Susanne Kuijpers. De organisatie krijgt de oorkonde vanwege haar tomeloze inzet voor een toekomstbestendig Zuid-Holland met een gezonde leefomgeving, voldoende natuur en leefruimte voor en welzijn van in het wild levende dieren. Binnen de milieufederatie houdt Susanne Kuijpers zich bezig met diverse projecten op het gebied van natuur, landschap en ruimte. Zuid-Holland is een dichtbevolkte provincie waar de druk op de ruimte groot is. Het is daarom van groot belang om natuur en landschap te beschermen en te versterken.


Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Er worden door de Natuur en milieufederatie Zuid-Holland bezwaarschriften ingediend tegen verleende ontheffingen, brieven verstuurd naar politieke organen, er worden inspraakreacties gegeven en bijeenkomsten georganiseerd en ook persberichten verzonden. Door telkens op diverse manieren op te komen voor wat kwetsbaar is, dierenwelzijn, natuur en milieu, heeft de organisatie een positieve invloed de leefomgeving van mens en dier. Daarom heeft de Natuur en milieufederatie deze oorkonde dik verdiend!”

 Sluiting Inner Wheel winkel Tweede Hans

13-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Na vijfeneenhalf jaar gaat Tweede Hans aan de Brugstraat sluiten. Serviceclub Inner Wheel heeft vanaf november 2013 tweedehands spullen verkocht waarvan de opbrengst werd bestemd voor Goede Doelen. Met de verkoop zijn prachtige projecten gesteund.


Er zijn donaties geschonken aan Bodegraafse organisaties zoals de Buddy Bike, Stichting Kom Mee Eten, het Sinterklaasproject in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Stichting Leergeld het Groene Hart en het voorleesproject van stichting de Groene Venen. Ook projecten buiten Bodegraven bijvoorbeeld Hulphond Nederland, Kika, Microkrediet voor Moeders hebben een financiële bijdrage ontvangen. Wekelijks werden spullen die een tweede leven waard waren, aangeleverd en verkocht voor een tweede hands prijsje. Vanaf zaterdag 16 maart a.s. 10.00 uur start de opruiming. Met 30% korting verkopen we alle artikelen. Dinsdag 30 april is de laatste verkoopdag.“Conservering in grootmoederstijd”

13-03-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Op 27 maart a.s. organiseert Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk een bijzondere avond voor haar donateurs én voor ieder die interesse heeft in de geschiedenis van het conserveren. Mevrouw Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum houdt die avond hier een boeiende lezing over.  

”Mijn moeder weckte ook.” Die opmerking hoort Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum vrijwel dagelijks. De klassieke manier van voedsel conserveren is echter niet alleen iets van het verleden. Wecken is helemaal hip. Het kostte enige moeite om het wecken, als voorbeeld van oude voedselconserveringsmethoden, op de nationale lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. ”Aanvankelijk werd het te gewoon, te alledaags gevonden”. Juist die eenvoudige plattelandskeuken van weleer heeft de levendige belangstelling van de culinaire keuken. In oude kookschriften en boeken zijn veel pagina’s gewijd aan het konfijten en inleggen, drogen en bewaren van voedsel. ”Van een huisvrouw werd vroeger verwacht dat ze behalve proper, vooral zuinig was en rekening hield met de seizoenen. Die bepaalden immers wat er gegeten kon worden en wat er bewaard moest worden. Met een goedgevulde kelder of provisiekast met ingelegde groenten, fruit en confituren kon je de winter doorkomen”. De opkomst van de diepvriezer verdreef na de Tweede Wereldoorlog de wecktraditie. 


Het belooft een informatieve en leuke avond te worden met veel mooie foto’s, herkenningspunten en een gezellige sfeer. Het museum is één van de sponsoren van het stripboek “ROMEINSE INVAL in de lage landen”. Het is een spannend verhaal over de inval van de Romeinen in Nederland. Gebaseerd op historische feiten en met een knipoog naar de huidige tijd. Zo komt Jasper er in voor: een cliënt van zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Hij is idolaat van Romeinen en loopt graag in de uitrusting van een legionair. Tijdens de donateursavond is er een leuke aanbieding van dit stripboek.


Woensdag 27 maart 2019 in zalencentrum “De Brug”, aanvang 20.00 uur,
de zaal is open vanaf 19.30 uur. Bij binnenkomst is er koffie of thee.
De toegang voor donateurs is gratis.
Een introducé betaalt € 5.00, inclusief een consumptie.


Voor meer informatie over activiteiten en het museum:
www.streekmuseumreeuwijk.nl
 Ontmoetingsavond pleegouders Bodegraven-Reeuwijk

13-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen donderdag 7 maart kwamen pleegouders en gezinshuisouders bij elkaar tijdens een ontmoetingsavond in het Huis van Alles in Bodegraven. Er werd kennis gemaakt en er werd informatie en ervaring uitgewisseld.


Deze eerste ontmoetingsavond voor pleegouders en gezinshuisouders vond plaats op initiatief van de Pleegouderraad van Horizon Pleegzorg en werd ondersteund vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het Sociaal Team. Op de avond waren pleegouders en gezinshuisouders aanwezig die zijn verbonden aan verschillende organisaties, zoals Horizon en Jeugdformaat. Wethouder Robèrt Smits was in het tweede deel van de avond ook aanwezig. Hij sprak zijn waardering uit voor de pleegouders.


Er werd veel informatie uitgewisseld door de aanwezigen. Het blijkt dat pleegouders de ondersteuning vanuit hun organisatie als zeer wisselend ervaren. Pleegouders krijgen een pleegzorgvergoeding voor de kosten die zij maken voor de verzorging en opvoeding van een pleegkind. Sommige pleegouders gaven aan dat zij niet altijd uitkomen met deze vergoeding, bijvoorbeeld in geval van een ouderbijdrage voor vervoer van het pleegkind naar school of zwemleskosten.


De aanwezige pleegouders gaven aan behoefte te hebben aan een vervolgbijeenkomst. Zij hopen dat er de volgende keer nog meer pleegouders aansluiten. De tweede ontmoetingsavond zal in het najaar plaatsvinden. Alle 34 pleeggezinnen die woonachtig zijn in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn van harte welkom. Als u een uitnodiging wilt ontvangen voor de tweede ontmoetingsavond voor pleegouders, kunt u zich aanmelden via sociaalteam@bodegraven-reeuwijk.nl.
 Cursus kinder-EHBO bij Rode Kruis Bodegraven

13-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 13 april organiseert Rode Kruis Bodegraven een cursus EHBO aan baby’s en kinderen. Tijdens deze cursus leer je in groepsverband alle EHBO-handelingen die je nodig hebt om hulp te verlenen aan baby’s en jonge kinderen. Zo leer je EHBO te verlenen bij onder andere bewusteloosheid, verslikking, allergieën, verschillende verwondingen, koortsstuipen en letsels aan botten en spieren. Ook reanimatie en het gebruik van de AED zit hierbij inbegrepen.

Van 9:00 tot 17:00 uur volg je de cursus, en aansluitend hoor je meteen of je geslaagd bent. Zo haal je in één dag je diploma, welke door de overheid is goedgekeurd voor kinderopvang en gastouders. De kosten van deze cursus bedragen €80,- inclusief lesboek, lunch en certificaat. Mogelijk wordt de cursus ook vergoed door je zorgverzekeraar.

De cursus vindt plaats op zaterdag 13 april in het Rode Kruis gebouw, Koninginneweg 3A te Bodegraven. Aanmelden voor de cursus kan via de website www.rodekruisbodegraven.nl of stuur een mail naar info@rodekruisbodegraven.nl. We ontvangen je aanmelding graag uiterlijk 23 maart.
 Bingo bij Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven

13-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op Donderdag 21 maart organiseert het bestuur van de ABVB een Bingo- middag in de nieuwe zaal van Rijngaarde. We beginnen om 13.45 uur. Dus kom op tijd. Alle senioren uit Bodegraven en omstreken zijn van harte welkom. Entree voor leden kost € 1,00 en voor niet leden € 3,00 inclusief 1 lot. Voor koffie/thee en een drankje met hapje wordt gezorgd.
Wij van het Bestuur hopen dat u allen komt dan wordt het vast een gezellige middag. Er zijn weer leuke prijsjes te winnen.

Vindt u het ook leuk om te Klaverjassen of Sjoelen dan bent u op de overige donderdagen ook van harte welkom. Ook hier beginnen we om 13.45 uur.
 Nieuwe stappen Hofstede Batestein en centrum Landgoed Bredius

13-03-2019

Van de redactie

Woerden - De gemeente Woerden heeft ingestemd met het herstel van de Hofstede Batestein (Brediusboerderij) in het Landgoed Bredius (Brediuspark). De vergunning zal binnenkort worden verleend. Daarmee is er ook toestemming verleend voor de komst van een restaurant op deze locatie. Wel is er nog bezwaar mogelijk voor belanghebbenden. Daarnaast heeft het college vastgesteld wat de uitgangspunten zijn voor de toekomst van het centrumgebied van het landgoed. In mei is er een avond om omwonenden en andere belanghebbenden te informeren over de plannen.
 

Onder leiding van de Stichting Landgoed Bredius hebben alle stichtingen en verenigingen die actief betrokken zijn bij het landgoed Bredius samen met de gemeente gewerkt aan een visie voor het zogenoemde centrumgebied. Dat is het deel van het landgoed waar de boerderij, de NME-schuur en dierenweide Kukeleboe zijn. Alle uitgangspunten zijn vastgelegd in een tekening, die als basis dient voor de toekomstige inrichting van het gebied en een kostenraming. Opvallend hierin is het verplaatsen van de zuidelijke dierenweide van Kukeleboe naar het perceel aan de Van Kempensingel. Dit maakt het mogelijk een pad aan te leggen tussen het centrumgebied en de Van Kempensingel. Nieuw is ook dat er een speelplek komt voor kleine kinderen (4-8 jaar). Belangrijke uitgangspunten zijn verder de veiligheid voor de dieren van stichting Kukeleboe en de inpassing van 2 woningen aan de Van Kempensingel. De inrichtingstekening wordt nu verder uitgewerkt. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om het plan vast te stellen.
 

Mieke Lendfers (voorzitter Stichting Landgoed Bredius): “De restauratie van de hofstede is een lang gekoesterde wens van de betrokken organisaties en de vele bezoekers aan het landgoed. Met de omgevingsvergunning komt dit nu, 11 jaar na de brand, in zicht. De toekomstige inrichting maakt het centrumgebied tot een mooi samenhangend geheel en een fijne plek om naar toe te gaan. We zien uit naar de realisatie ervan!”
 

Restaurant met terras
Na het herbouwen en restaureren van de boerderij wordt het pand in gebruik genomen als restaurant met terras. Om enerzijds overlast voor de omgeving te voorkomen en anderzijds de exploitatie financieel haalbaar te maken, is besloten dat het restaurant door de week om 23.00 uur moet worden gesloten. Dat is ook de sluitingstijd van het landgoed. Op vrijdag en zaterdag mag het restaurant een uurtje later dicht, dus om 24.00 uur. De omgevingsvergunning wordt binnenkort formeel gepubliceerd door bekendmaking op www.woerden.nl en in de Woerdense Courant.
 

Gerard Lieverse (voorzitter Stichting Hofstede Batestein): “Wij zijn verheugd dat deze stappen in het proces van de restauratie van de hofstede zijn gezet. Na drie jaar van voorbereiden zitten we nu in de laatste fase van de voorbereiding. De zekerheid over de vergunning is daarbij van groot belang. Verder zien we uit naar de uitwerking van het inrichtingsplan voor het centrumgebied. Gezien de plek van de hofstede midden in dit gebied is de herinrichting van de omgeving ook van groot belang. We kunnen onze inspanningen nu gaan richten op de daadwerkelijke restauratie".
 

Arthur Bolderdijk (wethouder): “Mooi om te zien hoe alle partijen samenwerken voor een zo aantrekkelijk mogelijk landgoed. Alles met aandacht voor de landschappelijke waarden van het landgoed én de behoeften van de bezoekers. Dat zijn soms ingewikkelde afwegingen, maar we komen steeds een stapje dichter bij de realisatie. Ik zie uit naar het resultaat.”
 Ernst Daniël Smid komt verhalen vertellen over Opera

13-03-2019

Van de redactie

"Zondagavond 7 april 19.30 uur in Het Klooster"
Woerden - Ernst Daniël Smid komt op zondagavond 7 april naar Woerden bij de start van het Opera Viva Festival. Hij brengt mooie verhalen over drie beroemde componisten: Rossini, Puccini en Verdi. Artistiek leider van het Opera Viva Festival, operazangeres en theatermaakster Carla Regina, haalde hem naar Woerden. Ernst Daniël Smid groeide op met opera, zijn ouders waren gek op klassieke muziek, zongen opera. “Ik ging dit als klein kind nadoen en merkte dat ik dezelfde stem had." Opera is de meest moeilijke kunstvorm op aarde, weet hij. "Je hebt veel mensen die input willen leveren zoals een zangleraar, regisseur, decorbouwer, kostuummakers en mensen van het licht. Die input moet jij als zanger allemaal verzamelen en het je eigen maken."Uit ervaring weet hij dat operazangers aparte levens hebben. Zelf begon hij op zijn 26-ste in Duitsland. "Hier zong ik zes jaar in allerlei theaters. Daarna ben ik op veel plekken geweest, van Carnegie Hall in Amerika tot aan de Notre Dame in Parijs." Met zijn enorme ervaring heeft hij veel input voor verhalen.  Operamuziek is krachtig, de emotie groot. "Het brengt je in trance." Als operazanger moet je weten waar je over zingt maar voor het publiek is het lastiger. "Duitse liederen snappen we nog een beetje maar zodra het Italiaans, Tsjechisch of Russisch is, wordt het moeilijk. Niemand gaat zich er van tevoren helemaal in verdiepen." Daarom komt Ernst Daniël Smid naar Woerden. "Ik vind het leuk om dit allemaal uit te leggen en ik laat verschillende fragmenten horen." Met zijn optreden op zondagavond 7 april om 19.30 uur in het Klooster opent Ernst Daniël Smid het Opera Viva Festival met na afloop voor vrienden van het festival een meet & greet.


Info
Het Opera Viva Festival van 7 tot en met 10 april is opgezet door Carla Regina, artistiek leider van het gelijknamige operagezelschap in Woerden dat jaarlijks twee uitvoeringen geeft. Dit jaar als onderdeel van het festival op maandag 8 en woensdag 10 april met de titel: een Groene Hart Opera over boeren, kaas en de Graskaasdag met veiling. Op dinsdag 9 april brengt Carla Regina haar eigen voorstelling Naked. Bijzonder zijn ook de gratis concerten. Maandag 8 april een lunchconcert van 12.30 tot 13.00 uur in de Grote zaal van het ziekenhuis, dinsdag een lunchconcert van 12.00 tot 12.30 uur in het Stadsmuseum en woensdag een theeconcert van 15.00 tot 15.30 uur bij Galerie van Slagmaat. www.operavivafestival.nl.
Kaartjes zijn via Het Klooster te koop.
 Werkzaamheden kruising Hollandbaan-Waardsebaan later van start

13-03-2019

Van de redactie

Woerden - Het gaat nog even duren voor er een aannemer aan de slag kan met de verruiming van het kruispunt Hollandbaan-Waardsebaan. De oorzaak hiervan zijn problemen bij de aanbesteding. Zoals eerder gemeld is er een rechtszaak over gevoerd. De rechter heeft nu geoordeeld dat de gemeente een fout in de aanbestedingsstukken heeft gemaakt. Gezien het vonnis vindt de gemeente het noodzakelijk een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. Volgens de huidige planning kan er uiterlijk op 1 juli 2019 een aannemer gecontracteerd zijn. Ondertussen doet de gemeente er alles aan om de vertraging zo veel mogelijk te beperken. De rechter was van mening dat bepaalde eisen uit de aanbesteding voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Er komt daarom een nieuwe aanbesteding met duidelijker voorwaarden cq. gunningscriteria. De planning is om deze nieuwe aanbesteding op 18 maart a.s. op te starten. Uiterlijk 1 juli kan er dan een aannemer aan de slag.
 

Vertraging inlopen
Diverse werkzaamheden rondom de kruising vielen buiten de aanbesteding en zijn al uitgevoerd. Zo is het groen al verwijderd en zijn er nieuwe beschoeiingen geplaatst langs de Waardsebaan. Binnenkort volgen nog beschoeiingen langs de Hollandbaan. Door alvast big bags te plaatsen - grote zakken met zand om de bodem voor te belasten – kan er maximaal 2 maanden vertraging worden ingelopen. Verder kan in de aanbesteding mogelijk een stimulans worden meegenomen om de werkzaamheden eerder op te leveren.
 Woerden vertegenwoordigt op kieslijst SP Provinciale Staten Utrecht

13-03-2019

Van de redactie

Woerden - De SP gaat de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten van Utrecht in met een Woerdense op de lijst. Dat is de fractievoorzitter van de SP in Woerden, Wilma de Mooij, zij staat op nr. 11. De Mooij: “Provincies hebben veel in de melk te brokkelen als het gaat om gemeentelijk beleid zoals over klimaatbeheersing, de energietransitie, wonen en verkeer. Gemeente Woerden valt onder de provincie Utrecht maar de grens met Zuid Holland is smal”. De Woerdense SP-fractie knokt dan ook samen met de SP-fracties van provincies Utrecht en Zuid Holland voor een NS-kwartiersdienst tussen Utrecht en Leiden (met een haltestop in Woerden), tegen de exploitatie van het Papekopveld en voor integraal beleid voor wonen, verkeer en schuifruimte voor Woerdense bedrijven, voor behoud van natuur en het groene dorpse karakter van de gemeente en in het bijzonder voor de kernen Harmelen, Kamerik en Zegveld.


De SP fractie van de Provinciale Staten van Utrecht heeft op dit moment 4 zetels. De lijst wordt aangevoerd door Andrea Poppe. Er staan diverse debatten op het programma en een rondtoer door de Provincie.


Dit zijn de SP-verkiezingspunten:
• We stoppen het financieel wanbeheer en de prestigeprojecten door de provincie. Er is 250 miljoen over de balk gegooid. De bezem moet erdoor!
• Onze provincie kent een groot tekort aan betaalbare woningen. Lange wachttijden voor een woning zijn onaanvaardbaar. Er moet gebouwd worden naar behoefte.
• De provincie dient te zorgen voor bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer. Openbaar vervoer is geen verdienmodel voor multinationals. Het openbaar ervoer moet dus terug in overheidshanden.
• Een schoon milieu en een gezonde omgeving zijn bittere noodzaak. De vervuiler moet betalen. Dus leg de energiekosten niet neer bij de lagere inkomens. Klimaatrechtvaardigheid nu!
 Lezing: De tuin in alle seizoenen

13-03-2019

Van de redactie

Gouda - Houdt u van tuinen en tuinieren? Kom dan op woensdagavond 27 maart om 20.15 uur naar gebouw ‘De Driestar-Educatief’ aan de Burgemeester Jamessingel 2, zaal 0.31 in Gouda voor de lezing van Hans van Horssen.


Op woensdag 27 maart kunt u genieten van een lezing door Hans van Horssen met als onderwerp ‘De tuin in alle seizoenen’. De spreker geeft uitleg over het complexe beplantingsplan en over de werkwijze bij de aanplant in de plantstijl ‘Dutch Wave’. Met die kennis kunt u straks genieten van uw tuin met in elk seizoen bloeiende planten in uw borders! Als toetje krijgt u ook nog een kijkje achter de schermen van de ‘Vlinderhof’ een publieke tuin met een ontwerp van Piet Oudolf. Een bijzondere lezing die u niet mag missen!


Deze lezing is gratis te bezoeken voor leden van vereniging Groei & Bloei. Niet leden betalen een entree van €5,00. Alle bezoekers mogen gratis gebruik maken van het parkeerterrein gelegen langs het spoor tegenover de ingang van gebouw ‘De Driestar-Educatief’.

Meer informatie over deze activiteit vindt u op gouda.groei.nl
 Van der Heiden Kaas neemt Fromagerie Brigitte over ‘Hollandse én Franse kazen, een smaakvol geheel’

12-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Familiebedrijf Van der Heiden Kaas, distributeur van vele ambachtelijke kazen, heeft per 1 februari jl. Fromagerie Brigitte overgenomen. Hiermee is het assortiment verder verbreed. Naast de bijzondere kwaliteit van Hollandse kazen in vele smaken, brengt de overname van Fromagerie Brigitte, gespecialiseerd in het importeren van Franse kaas, ook de Franse kaas in het aanbod van Van der Heiden Kaas.Internationaal groothandel Van der Heiden Kaas uit Bodegraven (NL) biedt een brede range van kaasmerken, zoals de echte Hollandse kazen uit Stolwijk, Gouda, Edam en Maasdam. Er worden commodities geleverd, van jonge kaas tot extra gerijpte en extra oude kaas, maar tevens kaasspecialiteiten met vele bijzondere smaken, met ‘passion for quality’. Een voorbeeld is de Dilano, verkrijgbaar in hot-Chili, tuinkruiden, brandnetel, knoflook, olijf-tomaat, walnoot, mosterd, fenegriek, komijn, peper, rode en groene pesto, truffel, pompoen en lavendel. Maar we kunnen veel meer bijzondere kazen aanbieden en blijven ons ontwikkelen en verdiepen in de vraag van de klant. Daarbij wordt op de markt brengen van noviteiten niet geschuwd, getuige de laatste, succesvolle ontwikkeling Dilano Black Lemon. Een opvallende kaas in smaak en kleur.


Best of both
Nederland is een kaasland bij uitstek, maar ook Frankrijk staat bekend als een land met een rijke ervaring in het maken en rijpen van kaasspecialiteiten. Van der Heiden Kaas heeft nu het beste van twee echte kaaslanden bijeengebracht, door overname van Fromagerie Brigitte. Fromagerie Brigitte is gespecialiseerd in het importeren van Franse kaas en wel het in bijzonder de grotgerijpte kaas. De Griskaas wordt in Nederland geproduceerd en in Frankrijk in een grot geaffineerd.
‘Gris’, maar kleurrijk in smaakbeleving Griskaas profiteert van de ideale omstandigheden in een grot om de kaas te laten rijpen. Zo bereikt de kaas na een aantal maanden de perfecte rijping en kan hij zijn volle smaak ontwikkelen. ‘Gris’ van kleur, maar kleurrijk in smaakbeleving.
 


Nieuwsgierig?
Door deze overname kan Van der Heiden Kaas u als klant nog beter van dienst zijn wat betreft de kennis van kaas alsmede de uitbreiding van uw kaasassortiment. Brigitte Bergmans zal verantwoordelijk blijven voor de activiteiten rondom de verkoop van onder andere de Griskaas. Al nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op. Wij staan klaar om u verder te informeren.Meezingproject Paaswake 2019

12-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Jongerenkoor St. Willibrordus uit Bodegraven organiseert een meezingproject voor jongeren. Ben jij tussen de 11 en 35 jaar? En lijkt het je leuk om vrijblijvend een keer een viering met ons mee te zingen? Zing dan 20 April met ons mee tijdens de Paaswake! Deelname is gratis, voor bladmuziek wordt gezorgd.  

Voorwaarde: je moet minimaal 2 repetities mee kunnen oefenen. De repetities zijn: donderdag 14-21-28 maart en 11 april van 19.30 tot +/- 21.15 in de Willibrorduskerk in Bodegraven. Meer info en opgeven voor deelname via: jongerenkoorsintwillibrordus@hotmail.comLeer alles over de iPad

12-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Als je bezig bent met je iPad vraag je je soms af “Hoe moet ik dit nu weer doen? Voelt het wel eens alsof het een “strijd” is tussen jou en de iPad? Wil je de iPad leren gebruiken zonder gedoe? Dat is mogelijk na het afronden van deze cursus. Dan weet je precies: alle geheimen van het toetsenbord, alles over het installeren (verwijderen en updaten) van apps, het organiseren van alle documenten, alles over de instellingen (geluiden, scherm, e-mail), het delen van je foto’s en nog veel meer! De lessen worden onder deskundige begeleiding in een rustig tempo gegeven. 

Wil je meedoen? De cursus bestaat uit twee dagdelen en wordt gegeven in De Bibliotheek De Groene Venen (het Evertshuis) in Bodegraven. Prijs € 22,50 (incl. lesmateriaal, excl. koffie/thee) Datum maandag 18 en 25 maart Tijd 13.30 – 15.30 uur  Aanmelden kan aan de balie van de bibliotheek of via: efranken@bibliotheekdegroenevenen.nl Let op: deze cursus is alleen geschikt voor de tablet van Apple (iPad). Bodegraafse ondernemers in grande Finale van de Sterkste Schakel Verkiezing 2019

12-03-2019

Van de redactie

Bodegraven/Noordwijk - Op vrijdag 15 maart a.s. de grote finale in Grand Hotel Huis ter Duin Noordwijk. Ondernemingen uit de gemeente Bodegraven zijn vertegenwoordigd tijdens de Grande Finale van de Sterkste Schakel Verkiezing 2019.
 

Op vrijdag 15 maart a.s. wordt voor de zestiende keer De Sterkste Schakel Trofee uitgereikt. De Sterkste Schakel Verkiezing is een jaarlijks terugkerend initiatief van het regionale zakenmagazine Rijnstreek BUSINESS. De verkiezing richt zich op het opsporen van bedrijven in de regio Rijnland (Rijn- en Veenstreek, de Leidse regio, de Duin- en Bollenstreek en Nieuw Vennep), die begrijpen dat in deze tijd klantgerichtheid en klantvriendelijkheid van het grootste belang zijn. De genomineerde bedrijven zijn stuk voor stuk sterke ankers in onze regionale economie.Sectorprijzen en bijzondere categorieprijzen
Ook ondernemingen uit de gemeente Bodegraven zijn deze editie ruim vertegenwoordigd: RegioMakelaer, AKN Afwerkvloeren, Zwammerdam Groep, Autoservice Gijs van Dam, Lok Techniek, Ton Scheerder Promo & Gifts en Bergingsbedrijf Roy van Rijswijk.
 

Het bijzondere van de Sterkste Schakel Verkiezing is dat bedrijven worden voorgedragen door andere bedrijven. De genomineerde bedrijven zijn onderverdeeld in 9 sectoren: Automotive – Bouw, Installatie en Techniek >20 medewerkers – Bouw, Installatie en Techniek <20 medewerkers – Detailhandel Food – Detailhandel Non Food – Dienstverlening > 5 medewerkers – Dienstverlening < 5 medewerkers – Toerisme, Horeca & Recreatie en Internationaal Zakendoen. Tevens zijn er bijzondere categorieprijzen te winnen zoals de Grant Thornton Groeiversneller, de Beste Website, de Penning voor Meest Maatschappelijk Betrokken Ondernemer en tot slot de Publieksprijs. Bij deze laatste prijs kan het grote publiek een persoonlijke stem uitbrengen op zijn of haar favoriete bedrijf. Het publiek kan stemmen op sterkste-schakel.nl/publieksprijs. De stembus sluit op 15 maart om 16.00 uur.
 

De Jurering
De jury bestaat uit een algemene en een vakjury. Deze onafhankelijke jury bestaat uit een gerenommeerd gezelschap. De organisaties die in de jury in elk geval worden vertegenwoordigd zijn regio brede organisaties aangevuld met diverse bestuurders van ondernemersverenigingen en vertegenwoordigers van Grant Thornton, TeekensKarstens advocaten notarissen en That's Lease. De sectorwinnaars van voorgaande jaren krijgen ook een plek in de jury. Zij zijn de experts die de algemene jury met raad en daad bijstaan. De jury verzet veel werk. Alle ontvangen ingevulde vragenformulieren van de genomineerden worden bestudeerd en alle genomineerden worden door de jury persoonlijk in duo’s bezocht. Alle plussen en minnen worden tot in detail besproken op het Grote Juryberaad. De stemming van de jury tijdens het Grote Juryberaad vindt plaats onder toezicht van Antal de Witte van Verhees Notarissen uit Katwijk. En dat leidt tenslotte tot het benoemen van alle winnaars. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Grande Finale op 15 maart 2019 in de schitterende ambiance van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.
Meer informatie over het evenement kunt u vinden op: sterkste-schakel.nl
 Postzegel-ansichtkaarten en munten beurs

12-03-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Zaterdag 30 maart is er een Postzegel-ansichtkaarten en munten beurs in Reeuwijk. De beurs zal gehouden worden in De brug, Dunantlaan 1, De aanvang is 10.00 uur tot 15.30 uur. Minister Koolmees brengt bezoek aan Festival Ontdek Zorg en Welzijn

12-03-2019

Van de redactie

Gouda - Vanmiddag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek gebracht aan het Festival Ontdek Zorg en Welzijn in Gouda. Hij lanceerde hier het financieel CV. Een document van twee kantjes dat het financiële voordeel bij het aannemen van een werkzoekende precies op een rij zet.
 
Het financieel CV moet duidelijk maken aan werkgevers welke, en hoeveel, ondersteuning zij krijgen als ze iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Daardoor wordt het voor hen aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen. Het Festival Ontdek Zorg en Welzijn is georganiseerd in het teken van de Week van Zorg en Welzijn. Bezoekers kunnen nog tot 21.00 uur terecht bij mboRijnland in Gouda waar diverse zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio laten zien welke mogelijkheden en kansen deze sector te bieden heeft.
 Vertrek Monica Leuring directeur Parkvilla

12-03-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In gezamenlijk overleg met het bestuur neemt Monica Leuring na 23 jaar afscheid van Parkvilla. Het bestuur bedankt Monica voor haar jarenlange inzet.


Monica startte in 1996 als docent bij Parkvilla en was sinds 2012 coördinator educatie voor de organisatie. In augustus 2017 trad zij aan als interim-directeur.
In het tweede kwartaal van 2018 is Monica, inmiddels benoemd tot directeur, gestart met het transformatieproces om Parkvilla te vernieuwen en om te vormen tot een toekomstbestendige en financieel gezondere organisatie. Daarvan worden nu de eerste resultaten zichtbaar.


Monica heeft zich 23 jaar met veel plezier ingezet bij Parkvilla en vertrouwt erop dat er nog vele mooie en creatieve zaken ontwikkeld worden bij de organisatie. Dankzij een goed team medewerkers heeft ze er alle vertrouwen in dat dat zeker gaat lukken.

 

 

 

 

 


 Zuid-Holland zet zich in voor de bij

12-03-2019

Van de redactie

"Op meer dan 15 locaties aan de slag voor de wilde bij op 15 en 16 maart"


Regio - Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening én voor het behoud van de natuur. Tachtig procent van alle Nederlandse plantensoorten is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere insecten. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland.


De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om de wilde bijen te ondersteunen organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties samen met vele vrijwilligers en in samenwerking met Nederland Zoemt op 15 en 16 maart voor de tweede keer de landelijke Bijenwerkdag. De Bijenwerkdag vindt plaats in samenwerking met NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.


Met Nederland Zoemt wordt gezorgd voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen. Dit gebeurt ook op de Bijenwerkdag. Met z’n allen aan het werk voor de wilde bij. Zo ook in Schiedam, Zoetermeer, Moordrecht, Leiden, Gouda, Oudenhoorn, Voorschoten, Ridderkerk, Delfgauw en Krimpernerwaard.

De klussen en activiteiten verschillen per locatie. Wie mee wil werken aan de Bijenwerkdag in Zuid-Holland kan zich aanmelden op: www.zelfdoeninerfgoedengroen.nl/bijenwerkdag

Nederland Zoemt
LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel. De wilde bij moet zich hier thuis voelen. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.Vier de Lente op de Boerderij

12-03-2019

Van de redactie

Regio - Het is lente! Kom naar buiten en ontdek het oer-Hollandse landleven in het Groene Hart. Luister naar het verhaal van kaasboer of tuinder. Speel met dartelende lammetjes in het stro en kijk naar dansende koeien in de wei. Het kan allemaal tijdens Vier de Lente in het Groene Hart. De gehele lenteperiode zijn er allerlei bijzondere uitjes en unieke evenementen te beleven; dicht bij huis. Er is tijdens deze editie van Vier de Lente in het Groene Hart van 23 maart tot en met 23 juni keuze uit heel veel uitjes en evenementen zoals polderwandelingen, fietstochten, lentefairs, lammetjesdagen, streekproducten proeverijen, natuurexcursies en open dagen op de boerderij.

Lente op de boerderij
Kom in maart en april bijvoorbeeld kijken bij de pasgeboren lammetjes op Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers. Zie de lammetjes springen in de wei en druk spelen met elkaar.  Ook tijdens de Lentedag op maandag 22 april bij Landwinkel Jan Nieuwenhuizen in Zevenhoven zijn er veel leuke activiteiten en heel veel jonge dieren om mee te knuffelen. Uniek is de mogelijkheid om pannenkoeken te eten in de stal; tussen de koeien! Op 2, 3 en 4 mei kunnen kinderen tijdens de Lenteboerderij ravotten bij Boerderij de Boerinn in Kamerik. Ontdek de lammetjes, varkentjes en geitjes! Ouders volgen ondertussen een toffe workshop of eten en drinken iets op het plein.


Startschot Vier de Lente
Het sportieve startschot van Vier de Lente vindt plaats op zaterdag 23 maart tijdens de Joop Zoetemelk Classic in Leiden. De Joop Zoetemelk Classic is de enige echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers, een goede manier om het lenteseizoen sportief te beginnen.  Hoogvliet Supermarkten is net als voorgaande jaren de hoofdsponsor van dit evenement. Vier de Lente in het Groene Hart wordt georganiseerd door Praktijk voor Plattelandsontwikkeling in samenwerking met de website Het Groene Hart van Holland.  De komende weken kunnen belangstellenden op de website www.groenehart.nl/lente steeds meer activiteiten en uitjes vinden. Dus kom naar buiten en beleef het Groene Hart.
 Zorgen om landschap in Zuid-Holland het grootst

12-03-2019

Van de redactie


"Nationale Landschap enquête: 81% maakt zich zorgen om landschap"
Het landschap van de provincie Zuid-Holland krijgt het laagste rapportcijfer van Nederland. Rond Rotterdam en de zuidrand van Den Haag krijgt het zelfs een onvoldoende. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten uitgevoerd door Wageningen Environmental Research. Ook de zorgen over de toekomstige ontwikkelingen zijn duidelijk het grootst in het westen van het land, met wederom de westelijke Randstad als uitschieter. Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur Zuid-Holland van Natuurmonumenten: “Een urgent en helder signaal voor de provincie Zuid-Holland, verantwoordelijk voor landschap en natuur, om hier vlak voor de Statenverkiezingen actie op te ondernemen!”Grootste publieksraadpleging over landschap
Eind november 2018 lanceerde Natuurmonumenten de publieksraadpleging over het landschap in ons land. Met ruim 45.000 respondenten, waarvan 7.131 uit Zuid-Holland, is het de grootste publieksraadpleging over ons landschap ooit. Deelnemers zijn gevraagd hun waardering te geven over het landelijk gebied in hun woonomgeving. Er blijken grote regionale verschillen. Drenthe krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 en Zuid-Holland krijgt een 6,7. Vooral de westelijke Randstad scoort aanzienlijk lager met een 6,5 of minder. Rond de drie grootste steden is dit zelfs soms onder de 6. Gemiddeld over Nederland krijgt het landelijk gebied een 7,5.


Druk op ruimte in Zuid-Holland
Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur Zuid-Holland van Natuurmonumenten: “In geen andere provincie zijn industrieterreinen, wegen en woningen zo prominent aanwezig en nergens in Nederland willen zoveel mensen (80%) meer ruimte voor de natuur. Als we in deze drukbevolkte provincie de schaarse groengebieden, zoals het Groene Hart en Midden-Delfland niet open houden, wil straks niemand hier meer wonen. Daarvoor is een stevige sturing vanuit de overheid nodig, maar die ontbreekt momenteel. Vooral de provincie zou hierin veel meer regie moeten pakken. Opvallend is dat het juist de gemeenten zijn, in die schaarse groene gebieden, die zich hardmaken voor het behoud van hun waardevolle omgeving. Dit terwijl de provincies verantwoordelijk zijn voor natuur en landschap. Zij nemen besluiten over de toekomst van ons land. Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat is hét moment voor alle Nederlanders om te kiezen voor een groen en levend landschap.”


Meer ruimte voor natuur buiten natuurgebieden
Met alleen het beschermen van natuurgebieden kunnen we de Nederlandse natuur niet redden. Want het grootste deel van ons platteland wordt beheerd door boeren en juist hier bleek de achteruitgang van de biodiversiteit het grootst. Op het boerenland liggen dan ook de meeste kansen om de natuurwaarden weer te herstellen. 81% van de deelnemers wil dat boeren beloond worden voor natuur- en landschapsvriendelijke maatregelen. Voor intensieve landbouw worden deze gebieden niet geschikt geacht. De samenwerking die Natuurmonumenten onlangs sloot met Friesland Campina is daar een mooi voorbeeld van. Samen met boeren brengen de boswachters bloemrijke bermen en bloeiende weides terug. De boeren krijgen hiervoor extra betaald en er komt meer ruimte voor bloemen en insecten.


Opwekken duurzame energie op de juiste plek
De respondenten geven ook het signaal dat zorgvuldige ruimtelijke inrichting nodig is. Ze vinden dat er ruimte moet blijven voor het opwekken van duurzame energie, maar dan wel op logische plekken. Ruim 90% van de deelnemers vindt daken van woningen en bedrijven geschikt voor zonnepanelen. Windmolens willen ze bij snelwegen, havens en bedrijventerreinen (88%). Natuurgebieden en kleinschalige landschappen vinden deelnemers ongeschikt voor het opwekken van duurzame energie.


Het wordt stil in het buitengebied
Naast de waardering van het landschap, maakt 63% van de Nederlanders zich ook zorgen over het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels in het buitengebied. Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: ”Het valt mensen op dat ons landschap steeds stiller en kleurlozer wordt. Karakteristieke landschapselementen verdwijnen en bedrijventerreinen rukken op.” Ook de kinderen valt dit op: 76% maakt zich zorgen over het verdwijnen van dieren als vlinders, bijen, vogels en reeën. Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien, blijkt uit het onderzoek. Van den Tweel: “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar tijd. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels.” Natuurmonumenten zet zich daarom in voor een bloemrijker Nederland. Iedereen kan helpen om plek te maken voor wilde natuur: in parken en tuinen, op bedrijventerreinen of in agrarisch gebied. Natuurmonumenten vraagt grondeigenaren hun bermen, sloten, parken en akkerranden in te zaaien met wilde bloemen en minder vaak te maaien zodat insecten voedsel en bescherming kunnen vinden.
 Het Vogelnest stapt De Kunstweken binnen

11-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Je weet dat het geen normale maandagmorgen is als de rode loper voor je uitgerold ligt en je door een schilderijlijst de school binnenstapt. De leerlingen van Het Vogelnest liepen vanmorgen zo de school binnen als symbolische opening van De Kunstweken.

De komende drie weken staan in het teken van kunst en beeldende vorming. Per twee klassen staat er één kunstenaar in de hoofdrol. Voor groep 1 en 2 is dat Kandinsky, voor groep 3 en 4 Andy Warhol, groep 4 en 5 behandelt Keith Haring, groep 6 Miro en groep 7 en 8 Picasso. Extra bijzonder is dat ook de peuterspeelgroep meedoet. Zij zullen aan de slag gaan met Mondriaan. Er wordt eerst kennis gemaakt met ‘de kunstenaar’ en in de teken- en technieklessen krijgen ze uitdagende opdrachten, ondersteund met het lesmateriaal van De Kunstweken.
“We gaan aan de slag met verschillende materialen en technieken. In groep 4 en 5 gaan we bijvoorbeeld zelf op een palet de basiskleuren mengen en opzetten. Maar tegelijkertijd vragen we dezelfde leerlingen om een potloodtekening te maken in de stijl van de kunstenaar die centraal staat. Door dit zelf te doen, maken de leerlingen echt kennis met hoe kunst ontstaat en wat het effect is van materiaal en techniekgebruik. Natuurlijk worden ze ook gevraagd een mening over het resulataat te vormen, want wat voor de één mooi is, is dat voor de ander niet” licht juf Trudy nader toe.


Het Vogelnest gaat nog een stapje verder dan de door De Kunstweken beschikbare lesstof. De schilderijlijst waardoor de leerlingen naar binnen kwamen is hier een voorbeeld, en deze komt later in het project nog een keer terug. Ook hangen er door de hele school ‘kunstkreten’. Dit alles is bedacht om de fantasie te prikkelen zodat ieder kind zijn of haar innerlijke kunstenaar leert kennen.
Uiteindelijk maken alle leerlingen een tekening/ schilderij die online wordt geëxposeerd in een persoonlijk museum. Zo kan het kunstwerk worden gedeeld met familie, vrienden en andere geïnteresseerden en in de museumshop kunnen allerlei leuke spulletjes besteld worden, bedrukt met het kunstwerk van de leerling. Zo kan oma koffiedrinken uit de koffiemok met de Mondriaantekening van haar kleinzoon en papa werken op de muismat van de Picasso van zijn dochter.Met de deelname aan het project De Kunstweken en de verkopen uit het gepersonaliseerde museum van de leerlingen wordt Het Jeugdfonds Sport en Cultuur ondersteund. Dit fonds maakt het mogelijk dat kinderen uit minder vermogende gezinnen ook lessen op kunst- en cultuurgebied kunnen volgen.
 Prijs van € 1.000.000 valt op Staatslot in gemeente Nieuwkoop

11-03-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Bij de XL trekking van de Staatsloterij op 10 maart 2019 is € 1.000.000,- euro netto gevallen op een lot uit een Straat Staatsloten dat werd gekocht in de gemeente Nieuwkoop. Een straat Staatsloten bestaat uit 10 hele loten met alle eindcijfers. Het winnende lotnummer is EU 64302.
 

De winnaar wordt opgeroepen om een afspraak te maken bij de Staatsloterij om zijn of haar prijs op te halen. De winnaar ontvangt, indien gewenst, advies en begeleiding bij de nieuw verworven rijkdom. Winnaars van grote geldprijzen worden altijd uitgenodigd om langs te komen op het kantoor van Nederlandse Loterij, waar Staatsloterij onderdeel van is.
 INDONESIË ZIEN door Bea Laport

11-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - In 2019 combineert het Evertshuis diverse activiteiten in het kader van het thema Indonesië. Vrijdag 15 maart is er een interessante lezing over dit thema tijdens het kunstcafé. Bea Laport heeft een aantal jaren in Jakarta gewoond. Door later als reisleider in Indonesië te hebben gewerkt heeft zij het land nog beter leren kennen. Er valt wat haar betreft veel te ‘verhalen’ over dit prachtige land. Ook wel de ‘Gordel van smaragd’ genoemd. Deze bijnaam van Nederlands-Indië is bedacht door Multatuli en verwijst naar de uitgestrektheid van de Indonesische archipel en de schoonheid van de natuur. 

Wie verre reizen maakt heeft veel verhalen. Om enkele voorbeelden te noemen: de mystieke verhalen, de stille kracht, de kunst van het batikken, het zilversmeden en de gamelan. De dansen en de goden. De maskers en de offeranden. Alles komt deze avond in de een of andere vorm voorbij.


Tickets voor het kunstcafé kosten € 9,00 (inclusief consumptie) en zijn te reserveren via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa. Locatie is zaal 104 in het Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven. Aanvang is om 20.30 uur.
 

Praktische informatie:
INDONESIË ZIEN door Bea Laport
Datum: Vrijdag 15 maart
Genre: Kunstcafé/ lezing
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 9,00 (inclusief consumptie)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Achtervolging eindigt met crash in de Meije

11-03-2019

Van de redactie

Meije - Wat vannacht in Noorden begon met een reguliere verkeerscontrole mondde uit in een achtervolging. Via Woerdense Verlaat en Zegveld ging de achtervolging richting de Meije. Uiteindelijk trof de politie het voertuig gecrashed aan in een tuin op de T-splitsing Hazekade en de Meije.
 

Foto: politie Kaag & Braasem
 

De bestuurder is hierna op de vlucht gegaan. Ondanks een uitgebreide zoektocht met onder andere de politiehelikopter werd de bestuurder niet meer aangetroffen. De politie is een onderzoek gestart naar de bestuurder. Heeft u concrete informatie over de achtervolging of de daaropvolgende aanrijding, bel dan met 0900-8844.U kunt zich aanmelden voor de tweejaarlijkse Kunstmarkt in Bodegraven

11-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het is bijna lente, dus organiseert de Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk weer een lokaal kunstevenement: de kunstmarkt in mei. Op zaterdag 18 mei vindt om 11.00 uur ‘s morgens de opening plaats in de foyer van “bij Everts”. Tegelijk met de opening van een expositie van de kunstenaars Leo Gerritsen met ruimtelijk werk van Cortèn staal en Fred Hemmes met landschappelijke schilderijen. De expositiecommissie van het Evertshuis heeft deze beide kunstenaars (die uiteraard een langere periode hun werk in het Evertshuis tonen) uitgenodigd. Het belooft een gezellige drukte te worden; er hebben zich voor de kunstmarkt al weer veel kunstenaars aangemeld. Bekende gezichten, maar ook nieuwe zullen we verwelkomen op dit altijd druk bezochte en gezellige evenement. 

Er is nog plek om deel te nemen. Aanmelden voor een tafel of een open plek voor ruimtelijk werk is nog mogelijk. Een aanmeldingsformulier èn de voorwaarden vindt u op de website: www.kunstkringbodegraven-reeuwijk.nl. Wacht niet te lang want vol is vol en de inschrijfperiode sluit eind van deze maand. Maak gebruik van dit podium om aan de inwoners van onze gemeente te laten zien wat uw creatieve geest èn handen gemaakt hebben. We maken er een mooie dag van. We zien de kunstenaars en bezoekers graag; de toegang is gratis en de organisatie wordt verzorgd door “Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk”. Kijk ook eens op de website www.kunstkringbodegraven-reeuwijk.nl voor verdere informatie.


Wanneer: zaterdag 18 mei 2019, 11.00-17.00 uur
Waar: In de foyer van het Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven
 Gesprek van de dag over de provinciale- en waterschapsverkiezingen

11-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De provinciale- en waterschapsverkiezingen staan weer voor de deur, op woensdag 20 maart kunt u uw stem uitbrengen, in Gesprek van de Dag blikt presentatrice AnneMarie Visser alvast vooruit, dat doet zij met Remmert Kerst namens de Christen Unie al 10 jaar lid van het bestuur Hoogheemraadschap Rijnland en met Jaco Kastelein, lid van het CDA, agrariër uit de Meije, maar ook lid van de provinciale staten van Zuid-Holland en hij stelt zich verkiesbaar voor een nieuwe termijn. RTVBodegraven zend voorafgaande aan Gesprek van de Dag items uit over onze provincie en alles wat zich in de provincie afspeelt. 


Gesprek van de dag wordt vanaf woensdag 13 maart 17:00 uur uitgezonden en ieder oneven uur herhaald, RTVBodegraven is te zien bij uw provider op onderstaande kanalen,
Ziggo - Digitaal: kanaal 42 / Analoog: 663,25 MHz
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven
 Heren BZ&PC maken zich op voor kampioensduel ondanks verlies

11-03-2019

Door: Rogier van Veen

Bodegraven - De heren van BZ&PC hebben hun eerste nederlaag in het seizoen geleden. In de uitwedstrijd tegen ZPC Watervlo werd er met 14-12 verloren. Doordat concurrent JAWS eveneens punten verspeelde, kunnen de Bodegravers zich tóch opmaken voor het kampioenschapsduel. De Bodegravers hadden het zonder linkerflank (door afwezigen/geblesseerden) maar al te lastig tegen de ploeg onder leiding van oud BZ’er Remco Kamer. BZ&PC was in verdedigend opzicht niet bij de les en liet de tegenstander makkelijk uitlopen naar een 9-5 achterstand. 

In het vervolg van de wedstrijd kreeg BZ&PC wat meer grip op de wedstrijd, maar wist vele overtal situaties en strafworpen niet te benutten. De ploeg kwam daardoor nog dichterbij, maar wist niet genoeg te forceren. Herman van Tongerloo beleefde wisselende uren na het duel. Op zaterdagavond leek het gat met concurrent JAWS verkleind te worden, maar nog geen vierentwintig uur later verloor ook JAWS haar duel. ‘’We hebben te veel laten liggen in dit duel en stonden er vandaag niet. We verspelen hier ons eerste matchpoint, dit mag niet nog een keer gebeuren ondanks de personele problemen die we hebben. Zaterdag doen we er alles aan om het voor eigen publiek af te maken.’’
 

Komende zaterdag spelen de Heren om 19:30 uur in Zwembad de Kuil het kampioensduel tegen directe concurrent PCG/De Linge. Alleen winst helpt de mannen aan het kampioenschap
 Zaterdag 4 mei opening buitenbad Sportcentrum de Kuil

11-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 4 mei om 12.00 uur zal op feestelijke wijze de opening van ons aangepaste buitenbad plaats vinden. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het vernieuwde buitenbad van Sportcentrum De Kuil. Tijdens deze periode zullen er helaas ook bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Dit jaar worden er geen zomerabonnementen uitgegeven. In plaats daarvan komt De Kuil met een gereduceerde entreeprijs in de periode van 1 juli t/m 1 september 2019.
Pijnlijk 3-1 verlies van ESTO

11-03-2019

Verslag: Han Koevoets

Bodegraven - Om de onderste groep in de ranglijst te verlaten is een overwinning, of desnoods een puntendeling, tegen de ploeg die net boven je staat belangrijk. Dat was Altior en zij pakten de volle winst en drukte ESTO daarmee naar de onderste laag en zichzelf in de middenmoot.
 

De weersomstandigheden waren beroerd, daar hadden beide ploegen last van en de wedstrijd werd daardoor gedomineerd. Een beetje geluk is dan nodig om het eerste doelpunt te scoren om vervolgens gebruik te maken van de omstandigheden. Dat lukte ESTO de eerste helft, tegen de harde wind in, niet. De kansen die Altior kreeg met de wind in de rug moest ESTO zo nu en dan zelfs op de doellijn tegenhouden. Dat ging goed tot enkele minuten voor de rust. Zo ging Altior toch met 1-0 voorsprong naar de thee, wel met de wetenschap dat de volgende drie kwartier lastig zou worden. Met wind in de rug is zorgvuldig en slim opbouwen nodig, hanteren van de lange bal onbestuurbaar.
 

Het lukte ESTO niet om goed gebruik te maken van de omstandigheden en toen in de 70e minuut uit een ongelukkige situatie een strafschop door Altior werd verzilverd was een tactische omzetting nodig. Dat had succes want Lars Verheul mikte in de 83e minuut de aansluiter in het net. Daarna had ESTO niet de power om dit uit te bouwen tot tenminste een gelijkspel en pakte in de 90e minuut Altior definitief de overwinning met een derde doelpunt. Volgende week speelt ESTO thuis tegen koploper TAC ’90. Met veel inzet en de steun van veel supporters is dat op voorhand zeker geen verloren wedstrijd. De wedstrijd begint om 14.00 uur.


 Kinderen laten nog meer ouderen stralen op Nationale Pannenkoekdag

11-03-2019

Van de redactie

“Jong bakt pannenkoeken voor oud op 22 maart”
Bodegraven/Landelijk - De 13de editie van Nationale Pannenkoekdag brengt nog meer kinderen en ouderen samen om te genieten van pannenkoeken. Maar liefst 1.490 scholen, waarvan 307 scholen in Zuid-Holland, organiseren het pannenkoekfeest voor 79.000 ouderen. In totaal bakken kinderen die dag naar schatting 162.500 pannenkoeken, bijna een kwart meer dan vorig jaar.

In Bodegraven gaan de leerlingen van Rooms Katholieke Basisschool Willibrord-Miland en de Da Costaschool pannenkoeken bakken.


Op Nationale Pannenkoekdag worden opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens.  

Groene pannenkoeken
Elke school geeft een eigen invulling aan deze Nederlandse traditie. IKC Klimboom in Zoetermeer nodigt opa's en oma's uit om samen met hun kleinkind op school pannenkoeken te komen eten. ‘We vieren dan ook de 30ste verjaardag van Kikker en bakken daarom groene pannenkoeken. Ook de ouderen die rondom de school wonen zijn van harte welkom om een lekkere pannenkoek te komen eten. We maken er echt een feestje voor jong en oud van!’ Bij de School met de Bijbel in Streefkerk zorgen de leerlingen tijdens het pannenkoekenmaal ook voor livemuziek en presenteren ze 'de school van nu' aan de ouderen. Voor de leerlingen van de Kievietschool voor Basisonderwijs in Wassenaar begint het bakfeest al een dag eerder. ‘Groep 8 gaat op donderdag in de klas allemaal taarten bakken. Die nemen we op 22 maart mee naar twee verzorgingshuizen. Lekker voor bij de koffie. Ondertussen gaan de kinderen pannenkoeken bakken onder begeleiding van een professionele kok, liedjes zingen en spelletjes spelen.’

 

Bakken met je hart
Maar liefst 1 op de 4 ouderen voelt zich eenzaam. ‘Met Nationale Pannenkoekdag geven we opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, graag een beetje extra aandacht. Dit jaar werken we samen met stichting Met je hart die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten. Daarom heeft Nationale Pannenkoekdag 2019 het thema Pannenkoeken bakken met je hart’, aldus Elles van den Berg namens Koopmans. 

Zuid-Holland op nummer 1
Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen en meesters blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Tijdens deze 13de editie doen bijna 1.500 scholen in Nederland mee, dat zijn 250 scholen meer dan vorig jaar. Ook in Zuid-Holland is Nationale Pannenkoekdag ongekend populair. In de provinciale Top 3 staat Zuid-Holland wederom op de 1ste plaats (307 scholen, vorig jaar 258), gevolgd door Gelderland (191) en Noord-Brabant (176). In heel Nederland gaan 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen zo’n 162.500 pannenkoeken bakken. Dat is een kwart meer dan in 2018. Daarvoor krijgen ze 16.250 Koopmans Pannenkoekmixen, 3.250 Tefal pannenkoekpannen en 40.625 koksmutsen.
 

Jong en oud in contact
Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2006 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.
 Junioren BZ&PC 11e van Nederland

11-03-2019

Door: Rina Hampel

Bodegraven - Zaterdag 9 maart vond in zwembad Tijenraan in Raalte de landelijke Interregio voor Junioren plaats. Aan deze wedstrijd mogen alle synchroonzwemsters in de categorie ‘onder de 18 jaar’ deelnemen. Dit keer stonden de uitvoeringen op muziek centraal. BZ&PC nam deel met een ploeg van 8 zwemsters. Zij zwommen voor de jury een uitvoering op de muziek ‘Juicy wiggle’. 

Het puntentotaal van 54,7333 leverde een 11e plaats op voor Evy Onderwater, Gerianne Koot, Barbera Coehoorn, Elza van Vliet, Jente Doornhein, Charlotte Leemburg, Sanne Baars en Daniëlle Verleun. Deze wedstrijd diende als voorbereiding op de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen waar BZ&PC aan deelneemt. Deze vinden plaats op zaterdag 6 april in Zwolle. Getuigen gezocht van overval op pakketbezorger

11-03-2019

Van de redactie

Boskoop - Zondagochtend 10 maart werd een pakketbezorger onder bedreiging van een mes overvallen door een man voor de flat aan het Dijkzicht. De recherche is een onderzoek gestart en zoekt getuigen. Rond half 10 kwam de melding binnen dat een pakketbezorger van zijn bestelauto en mobiele telefoon was beroofd. De verdachte zou zijn weggereden in de richting van de Hoogvliet (Snijdelwijklaan). De bestelauto is later teruggevonden op de parkeerplaats achter de flat Dijkzicht in Boskoop.
 

Signalement verdachte
De politie is op zoek naar een licht getinte man met een lengte tussen de 1.70 en 1.80 meter. Hij zou volledig in het zwart gekleed zijn.
 

Iets gezien of gehoord?
Bent u getuige geweest van deze overval of heeft u zondagochtend iets gezien of gehoord in de buurt van de Dijkzicht in Boskoop? Neem dan contact met ons op via 0900-8844. Liever anoniem uw tip doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.Tuinenfestival struinen in de tuinen komt terug naar Woerden

11-03-2019

Van de redactie

“Inschrijven met je tuin of als artiest nu mogelijk”
Woerden - Op zondag 7 juli 2019 vindt de tweede editie van tuinfestival Struinen in de Tuinen plaats in Woerden. Tuinen door de hele stad veranderen voor een dag in intieme podia. Inschrijven kan tot 30 april 2019 om mee te doen met een tuin of artiest. Tijdens Struinen in de Tuinen verwelkomen gastvrije Woerdenaren hun buren met een lokale act. Muzikanten, dansers, theatermakers en andersoortige podiumdieren stelen de show met hun voeten in het gras. Elk optreden wordt tussen 12:00 uur en 17:00 uur drie keer gespeeld en is gratis te bezoeken.
 

Meedoen met tuin of als artiest
Struinen in de Tuinen is op zoek naar gastvrije stadsbewoners die hun tuinhekken open willen slaan voor buren en acts. Struinen kan op balkons en dakterrassen, door gemeenschappelijke- of stadstuinen, in de voortuin of de achtertuin. Alles kan en alles mag. Naast tuinen is de organisatie op zoek naar artiesten die hun liefde voor de podiumkunsten willen delen. Het festival verwelkomt alle acts, of je nu zomerse deuntjes speelt op je akoestische gitaar of het publiek laat gieren van een cabaretshow.  Open jij graag je tuinhekken voor je buren en een lokale act, of wil jij van het gras jouw podium maken met een optreden? Aanmelden kan tot 30 april 2019 via www.struinenindetuinen.nl
 

STRUINEN IN DE TUINEN WOERDEN
Zondag 7 juli 2019
12:00 - 17:00
Woerden
Gratis entree (vrijwillige bijdrage gewenst)
www.struinenindetuinen.nl/woerden
Instagram: www.instagram.com/struinenindetuinen/?hl=nl
 Kom op 12 maart a.s. naar het Festival Ontdek Zorg en Welzijn!

11-03-2019

Van de redactie

Gouda - Op 12 maart van 15.00 tot 21.00 uur organiseert Care2Care samen met 15 zorg- en welzijnsorganisaties in Gouda en omstreken het Festival Ontdek Zorg en Welzijn.
Een banenfestival, nét even anders en waar veel te beleven is!  Iedereen die zich wil oriënteren op een loopbaan in zorg en welzijn is van harte welkom bij mboRijnland Gouda. Tijdens het festival kunnen bezoekers kennismaken met zorg- en welzijnsorganisaties, de nieuwste snufjes op het gebied van innovatie en technologie in de zorg zien en ervaren, speeddaten met werkgevers, een CV-dokter bezoeken, gesprekken voeren met loopbaancoaches, gratis een profielfoto voor Linkedin laten maken en nog veel meer.


DJ Bart, lekkere hapjes en een sneltekenaar zorgen voor een echt festival sfeertje.  Het festival is onderdeel van de Landelijke Week van Zorg en Welzijn (11 t/m 16 maart 2019). Er zijn veel banen in de grootste sector van Nederland te vervullen dus deze week is meer dan nodig!  Ook voor wie geen opleiding heeft in zorg en welzijn en nu nog in een hele andere sector werkzaam is zijn er veel kansen binnen deze sector. Alleen al in het derde kwartaal van 2018 waren er ruim 33.000 vacatures binnen zorg en welzijn (bron: CBS). Geïnteresseerden in werken en leren in zorg en welzijn zijn van harte welkom om te kijken waar de mogelijkheden liggen, want die zijn er volop.


Deelnemende organisaties:
Groene Hart Ziekenhuis, Zorgpartners Midden-Holland, Gemiva-SVG Groep, Variantzorg, Werkgevers Servicepunt Midden Holland, Stichting Philadelphia Zorg, De Zevenster, Fundis, RAV Hollands Midden, ASVZ, Leerwerk loket, mboRijnland, GGZ Rivierduinen, Stichting Fokus, Care2care.
 

Locatie, mboRijnland, Groen van Prinsterersingel 52 in Gouda.Kinderbios in Parkvilla Ernest & Celestine Winterpret

11-03-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Dit weekend draait in Parkvilla een lieve animatiefilm over de avonturen van Ernest de beer en het altijd vrolijke weesmuisje Celestine. Op zaterdag 16 maart om 11.00 uur en zondag 17 maart om 13.30 uur opent Parkvilla de deuren van de kinderbios voor peuters vanaf 3 jaar. Kaartjes zijn online en aan de kassa te koop.

Ernest is een grote beer. Hij speelt graag muziek en eet jam. Ernest deelt zijn huis met Celestine, een blij en vastberaden weesmuisje. De twee vrienden vervelen zich nooit. Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen, bereiden ze zich voor op de winterslaap van Ernest. Ze moeten hun geadopteerde gans Bibi leren vliegen voor de grote trek. Ze gaan samen naar het muizenbal. En natuurlijk moeten ze niet vergeten om koekjes te bakken voor Ernest, zodat hij met een volle buik aan zijn winterslaap kan beginnen. Vier korte verhalen nemen je mee in een prachtige winterwereld in zachte pasteltinten, gebaseerd op de tekeningen van de Belgische prentenboekmaakster Gabrielle Vincent.


Kaartjes zijn te koop via de website www.parkvilla.nl of aan de kassa. Indien u kaarten online koopt kunt u van te voren uw stoel bepalen.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina