NIEUWSWoerden verbiedt het oplaten van ballonnen

12-07-2019

Van de redactie

Woerden - Een motie om het oplaten van ballonnen in Woerden te verbieden is donderdagavond in de gemeenteraad van Woerden aangenomen. Woordvoerder Jelmer Vierstra van Progressief Woerden is opgetogen over dit besluit: “Ballonnen zijn weliswaar feestelijk maar zorgen in de praktijk voor problemen omdat ze gemaakt zijn van kunststof. Die vergaan dus niet vanzelf en eindigen te vaak in de maag van een dier. Deze dieren kunnen vervolgens geen eten meer opnemen en een langzame dood kan het gevolg zijn. Dat past wat ons betreft niet bij het vieren van een feestje.”

Het was een uitzending van het Jeugdjournaal die Progressief Woerden op het goede spoor bracht. Vierstra: “Daarin zagen wij verschrikkelijke beelden van dieren die gestorven zijn aan plasticvervuiling en legde iemand van Stichting de Noordzee uit hoeveel ballonnen of resten daarvan zij op de Nederlandse stranden terugvinden. In die uitzending deed de stichting de aanbeveling aan gemeenten om het oplaten via de APV te verbieden” Progressief Woerden heeft begrip voor veel mensen die het oplaten van ballonnen vooral gezellig en een leuke bijdrage aan een feestje vinden. Daarom vraagt de partij aan de gemeente om bij de communicatie hierover ook suggesties te doen over hoe op een milieuvriendelijker manier toch iets bijzonders bij een feestje gedaan kan worden. Vierstra besluit: “Ballonnen oplaten kan in 2019 eigenlijk niet meer.” De motie van Progressief Woerden werd mede-ingediend door de fracties van CDA, Sterk Woerden, D66, CU-SGP en uiteindelijk stemden ook de fracties van LijstvanderDoes en FractieBakker ermee in.
 Zomers varen op de Nieuwkoopse Plassen tijdens de zomermarkt

12-07-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Op woensdag 17 juli vindt in Nieuwkoop de Zomermarkt plaats. Naast het bezoeken van alle kraampjes, muziek luisteren en relaxen op het terras kun je ook een vaartocht maken op de Nieuwkoopse Plassen. In ongeveer een uur ontdek je dé parel in het Groene Hart. Misschien spot je wel een purperreiger of lepelaar! Ergens in het gebied zwemt de otter rond! Door vrouwenmagazine JAN uitgeroepen tot het mooiste watergebied van Nederland: de Nieuwkoopse Plassen mag niet ontbreken op je lijstje van te bezoeken natuurgebieden. Varend op het water is de beste manier om al het natuurschoon te bewonderen. Geniet van alle vogelgeluiden terwijl de sierlijke visdiefjes boven je hoofd duikelen. 

Gebied met geschiedenis
Tijdens de zomermarkt staan onze schippers en excursieleiders voor je klaar. Vaar mee langs het Turfeiland en leer hier de Nieuwkoopse Plassen beter kennen. Ontdek hoe dit unieke gebied er vroeger uit zag en hoe het is ontstaan.
 

Meld je aan!
Wil je ook mee varen tijdens de zomermarkt? Meld je aan op de website, of breng op 17 juli een bezoekje aan de kraam van Natuurmonumenten op het historische Reghthuysplein in Nieuwkoop.
 Netwerkbijeenkomst

12-07-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Open Coffee Alphen aan den Rijn organiseert op 19 juli a.s. een netwerkbijeenkomst bij Administratiekantoor Tidak, Ant. van Leeuwenhoekstraat 38 A6, 2408 AN Alphen aan den Rijn.
 

Administratiekantoor Tidak
Het administratiekantoor is in 2007 opgericht door Brigitte de Niet. Zij startte het bedrijf vanaf een zolderkamer, waarna het in een kantoorruimte naast haar woonhuis verder groeide. En dan nu vanaf 1 juni in een 2 verdiepingen tellend pand op bedrijventerrein Molenwetering. Het pand heeft acht werkplekken en op de begane grond een aparte spreekruimte, waar in alle rust gesprekken gevoerd kunnen worden met klanten.  Tidak profileert zich als hét administratiekantoor voor de startende ondernemer, de zzp-er en de kleine mkb-er (tot ca. 10 medewerkers). Administratie, advies, belastingaangiften, fiscale vragen en hulp bij schulden. Voor dit alles ben je hier aan het juiste adres. Ze bieden ook diensten op maat, met persoonlijk contact en laagdrempelig. Dit onderscheidt Tidak van grote (accountants)kantoren. Benieuwd wat Tidak voor jou kan betekenen? Kom dan vooral op 19 juli op de Open Coffee. Je bent welkom vanaf 08.45 uur tot 11.30 uur, aanmelden is niet nodig. De koffie met wat lekkers wordt gesponsord door Tidak. Zzp-ers, start-ups en MKB-ers zijn van harte uitgenodigd om op 19 juli een kijkje te nemen bij dit mooie bedrijf. Je bent welkom vanaf 08.45 – 11.30 uur.  Kijk voor meer info op www.opencoffeealphen.nlFeestjaar afgesloten met Ridderfeest

11-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het feestjaar vanwege het 50-jarig bestaan van de Pr. Beatrixschool is op 11 juli afgesloten met een stoer Ridderfeest.
 


 

In een weiland aan de Hoogendoornlaan werd een echte ridder-arena opgebouwd. Er waren verschillende spelactiviteiten passend bij het ridderthema. Als afsluiting was er een toernooi tussen de ridders, Rode Roderick en Witte Willem. Twee ridders die werden aangemoedigd door alle leerlingen van de school. Opbrengst van € 704,50 voor Stichting Geef Martin Toekomst

11-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zoals de meeste mensen wel hebben gelezen op de verschillende regionale nieuwssites in Zwammerdam en Bodegraven-Reeuwijk zijn er verkoopacties geweest van handgemaakte sieraden speciaal voor de Stichting Geef Martin Toekomst. Het team Geloof, Hoop en Liefde (een team dat zich inzet voor de KWF en meedoet aan de Samenloop voor Hoop in Alphen aan den Rijn) vond het fijn iets te kunnen betekenen voor Martin en zijn gezin. Maar zonder de vele mensen die of bij de verkoopactie in Bodegraven of bij de inloopavondjes bij Diana thuis iets hebben gekocht hadden we nooit tot dit mooie bedrag van € 704,50 kunnen komen. Heel veel dank daarvoor ook namens Martin en zijn gezin. Het bedrag is inmiddels overgedragen aan de Stichting Geef Martin Toekomst. 

Martin is uitbehandeld voor de ziekte kanker in Nederland maar in Duitsland kunnen ze hem nog wel behandelingen aanbieden alleen worden die niet vergoed door de verzekering. Door verschillende acties die lopen en donaties hoopt de stichting die hiervoor is opgezet het geld binnen te halen om de behandelingen te kunnen ondergaan in Duitsland. Inmiddels heeft Martin al behandelingen gehad en heeft hij te horen gekregen dat na de laatste MRI-scan 12 juni het stabiel is nu “dus een zeer hoopvol bericht “. Over twee maanden gaat hij weer door de scan.
 Muziekprogramma Rembrandt festival

11-07-2019

Van de redactie

Bodegraven – Zaterdag 13 juli is het Rembrandt festival op het Raadhuisplein. Deze dag zal er veel muziek zijn. U leest het volledige programma bij lees verder.
Drie kinderen behalen puppy zwemdiploma bij Sportcentrum De Kuil

11-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Woensdagochtend 10 juli hebben drie kinderen hun puppydiploma in ontvangst mogen nemen. Puppyzwemmen is voor kinderen vanaf drie jaar en is als voorbereiding voor de reguliere zwemlessen van het zwem-abc. Puppyzwemmen wordt op woensdagochtend bij Sportcentrum De Kuil gegeven. Kijk voor meer informatie op www.senw-br.nl. Onderstaande kinderen van harte gefeliciteerd!
Lucas Buist, Merel Dorresteijn en Jet Nieuwesteeg.
 Tien kinderen behalen zwemdiploma C bij Sportcentrum De Kuil

11-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Woensdag 10 juli was het voor een aantal kinderen een spannende dag bij Sportcentrum De Kuil. Na het behalen van zwemdiploma A en B gaan sommige kinderen ook voor zwemdiploma C. Zo behalen ze alle diploma’s die in het zwem-abc pakket zitten van het Nationale Raad Zwemveiligheid. Tien kinderen konden hun zenuwen in bedwang houden en mochten aan het einde van de middag hun verdiende zwemdiploma c in ontvangst nemen. Gefeliciteerd!
Adam Achbari, Amy van Niekerk, Eline Groeneveld, Jessie Schouten, Sven Pronk, Tibeau Ewalds, Victor Voortman, Wez van Roon en Tessa Jansen.
 Leerlingen en ouders bewonderen ruim 300 foto’s van het Rotary Young Talent Event

10-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Woensdagavond is om 19.00 uur de expositie van het Rotary Young Talent Event op flitsende wijze geopend in de grote zaal van het Evertshuis. De expositie bestaat uit meer dan 300 foto’s gemaakt door kinderen uit groep 7, onder begeleiding van zes professionele fotografen. De jonge fotografen, hun ouders, familie, leraren, de geportretteerden en andere geïnteresseerden waren aanwezig bij de opening.
 


De afgelopen maanden hebben Bram Strookman, Esther Noordergraaf, Danny de Vries, Ap Quist, Rob Poortvliet en Marco Hamoen de kinderen uit de groepen 7 van de deelnemende basisscholen ingewijd in de geheimen van de fotografie. De meer dan 300 jonge fotografen zijn daarop enthousiast zelf aan de slag gegaan om hun mooiste foto te maken. Het resultaat is zichtbaar gemaakt in de insirenrende expositie, die is ingericht door vrijwilligers van de expositie-commissie van het Evertshuis en Rotary. Een resultaat om trots op te zijn en de moeite waard is om te komen bewonderen! De expositie is tot eind augustus te zien in het Evertshuis.Foto’s: Robèrt Smits
 Workshop Versterk je eigen welzijn met je eigen verbeeldingskracht

11-07-2019

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 23 juli van 10.00 tot 12.00 uur geeft Wike de Klerk bij Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop over hoe jij je eigen verbeeldingskracht bewust kunt leren inzetten ter bevordering van je eigen welzijn. Door met deze verbeeldingsoefeningen en je eigen creativiteit aan de slag te gaan, schakel je de kracht van je geest in. Dit bevordert het zelfherstellend vermogen van je lichaam en dat kan een mooie aanvulling zijn op de medische zorg die je krijgt.


De workshop wordt gegeven door Wike de Klerk, die al 10 jaar aan het Inloophuis verbonden is en zij is als coach voor de Verbeeldingstoolkit ervaren in het werken met verbeeldingsoefeningen. Zij leert je deze eenvoudige oefeningen om je eigen verbeeldingskracht te gaan gebruiken voor het versterken van je draagkracht en veerkracht in moeilijke perioden. Het bijzondere van onze verbeelding is dat het vrijheid en ruimte geeft aan wat er in jou leeft aan gevoelens en emoties. En ook voor wat je nodig heb, of verlangt.

Aanmelden is niet nodig voor deze workshop. Aanvang 10.00 uur, vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar. Meer informatie via telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl).


Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Wethouders Dirk-Jan Knol en Robèrt Smits openen voorronde NK stoepranden

10-07-2019

Van de redactie

Bodegraven – Woensdagmiddag heeft wethouder Dirk-Jan Knol en wethouder Robèrt Smit de officiële voorronde van de Nederlandse Kampioenschappen Stoepranden geopend. Ook burgemeester van der Kamp heeft menig balletje gegooid.
 


 

Het Raadhuisplein was omgetoverd tot een heus stoeprandfestijn waar rond de vijftig personen streden om een van de 15 plaatsen in de finale. Rode kunststof stoepranden waren het decor voor de voorronde op het NK stoepranden. De organisatie was in handen van de Buurtsportcoaches.
 


Foto’s: Dirk Jan Knol
 Steeds meer senioren roeren zich op woningmarkt

10-07-2019

Van de redactie

 Aantal 55-plussers die woning aanpast of verduurzaamt neemt in een jaar met meer dan helft toe 

Bodegraven - Steeds meer senioren gebruiken de overwaarde op hun huidige woning door een nieuwe woning te kopen. In het tweede kwartaal van 2019 kochten 10,6 procent meer 55-plussers een nieuw huis in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Vanwege het beperkte aanbod van geschikte seniorenwoningen kiezen senioren er echter steeds vaker voor hun hypotheek te wijzigen om de eigen woning aan te passen. Het aantal senioren dat de huidige hypotheek wijzigt steeg met 11,1 procent. Met name het verbeteren van het wooncomfort of verduurzamen van de woning onder 55-plussers is populair, in het tweede kwartaal van dit jaar steeg dit aantal met liefst 55,5 procent in vergelijking met een jaar geleden.


Ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde op hun woning te hebben. Een vijfde van de senioren is van plan deze overwaarde binnen nu en enkele jaren te benutten, wees onderzoek van De Hypotheker vorig jaar uit. Sinds 2018 kunnen geldverstrekkers in bepaalde situaties maatwerk toepassen waarbij senioren met een pensioeninkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Als zij willen verhuizen naar een woning met lagere maandlasten zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren. Maar vanwege het beperkte aanbod aan geschikte seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers ervoor om hun huidige woning te verbeteren zodat deze ook voor de toekomst geschikt blijft. Het aantal senioren dat afgelopen jaar de hypotheek heeft gewijzigd met het oog op aanpassingen in de eigen woning, bijvoorbeeld om de woning te verduurzamen of het wooncomfort te verbeteren, is gestegen met 55,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Nieuwe financieringsmodellen en woonvormen
De mogelijkheden voor senioren zijn in de afgelopen tijd toegenomen. Zo ondersteunen sommige gemeenten met de Blijverslening of de Verzilverlening de wens om de huidige woning aan te passen. Ook introduceren steeds meer geldverstrekkers financiële producten waarmee senioren de overwaarde op hun huis kunnen benutten om meer bestedingsruimte te hebben, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen. Daarnaast zetten de overheid, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars in op nieuwe woonvormen die samenwonen en zorgverlening combineren, zoals de meergeneratiewoning. Volgens De Hypotheker is het belangrijk dat er aandacht is voor het financieren van dergelijke woonvormen om te voorkomen dat doorstroming op termijn stagneert.


“Het komt er nu op aan dat er nog meer geschikte woningen beschikbaar komen, zodat meer 55-plussers een volgende stap kunnen maken”, zegt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. Dit is namelijk gunstig voor de doorstroming op de woningmarkt. Hierbij hoeft niet alleen gedacht te worden aan de traditionele seniorenwoningen. Vanuit De Hypotheker zien wij dat er meer vraag is naar de financiering van alternatievere woonvormen, bijvoorbeeld de meergeneratiewoning, waarbij kinderen mantelzorg kunnen verlenen aan hun ouders onder hetzelfde dak”.

 Gemeentehuis en klantcontactcentrum donderdag 11 juli gesloten

10-07-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk – Op donderdag 11 juli zijn het gemeentehuis en het klantcontactcentrum gesloten vanwege een organisatiedag. U kunt op deze dag wel producten aanvragen via de website of alvast een afspraak inplannen op een andere dag. 

Kijk voor alle openingstijden of het maken van een afspraak op de contactpagina van de gemeente.
 Sleutelpop in Passage Waddinxveen

10-07-2019

Van de redactie

Waddinxveen – Zaterdag 14 september aanstaande is de eerste editie van Sleutelpop in de Passage in Waddinxveen. "Sleutelpop wordt hét muziekfestival voor aanstormend talent en brengt de muziekscene terug naar Waddinxveen", zegt Stijn Donders, programmadirecteur Sleutelpop en samen met Erik Kooijman van Popschool Waddinxveen de initiatiefnemers van Sleutelpop. Sleutelpop in de Passage valt samen met de officiële opening van Studio Raiko, de opnamestudio van Donders gevestigd onder hetzelfde dak als Popschool Waddinxveen. "We willen groots uitpakken. Pal voor de deur komt een open air podium en achter de schermen werken we nu hard aan een indrukwekkende line-up van artiesten die al op een stevige fan base kunnen rekenen en op het punt staan door te breken." Kooijman: "En die kun je hier dus nog gewoon zien. We hopen natuurlijk dat Sleutelpop uitgroeit tot een legendarisch muziekfestival dat jaarlijks terugkeert, zodat bezoekers van Sleutelpop 2019 later kunnen vertellen dat ze nog bij de eerste editie zijn geweest." Sleutelpop 2019 is onderdeel van WadCultureel, is gratis en begint om 16.00 uur. Sleutelkwartier
Sleutelpop 2019 vindt plaats in het Sleutelkwartier, het gebied tussen Hefbrug en station in Waddinxveen, dat de komende jaren een stevige make over krijgt. Naast meer eenheid, samenhang en kwaliteit in de openbare ruimte en tussen de verschillende gebouwen, wil het Sleutelkwartier ook meer levendigheid en beleving. Sleutelkwartier wil inwoners prikkelen en uitdagen zelf met ideeën te komen die de beleving in het Sleutelkwartier vergroot. Wethouder mobiliteit, recreatie en samenlevingsparticipatie Kirsten Schippers: "We hopen met aanstekelijk enthousiasme een positieve flow op gang te brengen, waarbij ook ik graag verrast wordt door de positieve spin-off van de ontwikkelingen in het Sleutelkwartier. Dat is zeker het geval met Sleutelpop 2019!"

 Extra snelheidscontroles binnenvaartschepen op de Gouwe

10-07-2019

Van de redactie

Boskoop/Regio - Omwonenden en watersportverenigingen langs de Gouwe maken steeds vaker melding van hinder veroorzaakt door binnenvaartschepen. De provincie Zuid-Holland, beheerder van de Gouwe, neemt de klachten serieus. In overleg met de politie is besloten het aantal controles op te voeren en de bestaande informatiepanelen actiever te gebruiken.


Golfslag door hoge vaarsnelheid
De Gouwe is één van de drukst bevaren vaarwegen in de provincie Zuid-Holland. Bewoners van woonarken en watersportverenigingen langs de Gouwe ervaren steeds vaker overlast door hinderlijke golfslag. Volgens hen wordt dit veroorzaakt door een te hoge vaarsnelheid door binnenvaartschepen. Ook zijn er klachten over trillingen en gevaarlijke situaties op het water.


Strengere controles
Provincie en politie komen met een gezamenlijke aanpak en voeren de komende tijd meer zichtbare en onzichtbare controles uit. De strengere controles gelden vooral voor de beroepsvaart, maar ook de pleziervaart wordt gecontroleerd op naleving van de vaarregels, zoals vaarsnelheid en het verbod op het veroorzaken van hinderlijke golfslag.
Daarnaast maakt de provincie gebruik van de Dynamische Route-Informatiepanelen (DRIPs) om scheepvaart te waarschuwen zich aan de maximum vaarsnelheid te houden. Op de Gouwe is dat 12 kilometer per uur en tussen de hefbrug Boskoop en de Otwegwetering 9 kilometer per uur. De beroepsvaart wordt hierover apart geïnformeerd.
 Bodegraven-Reeuwijk verbetert bescherming cultuurhistorische panden

09-07-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden in Bodegraven-Reeuwijk vallen voortaan onder een uniforme, gemeentebrede regeling. De subsidieregeling voor deze panden is bovendien uitgebreid: niet alleen monumentale panden, maar ook cultuurhistorisch waardevolle panden komen in aanmerking voor subsidie.

De nieuwe regels zijn vastgelegd in het paraplubestemmingsplan cultuurhistorie Bodegraven-Reeuwijk, de partiële herziening cultuurhistorie Kern Nieuwerbrug en de geactualiseerde Erfgoedverordening, die onlangs door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Gezamenlijk vervangen deze plannen de huidige regels voor monumentale en cultuurhistorische waardevolle panden binnen alle bestemmingsplannen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Aanpassingen aan panden
In de plannen is vastgelegd dat cultuurhistorisch waardevolle panden niet zonder omgevingsvergunning geheel of gedeeltelijk mogen worden gesloopt. Daarnaast mag vergroting of verandering van een pand geen afbreuk doen aan de cultuurhistorische waarden. Ook is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen die het toestaat om extra wooneenheden te realiseren in een pand met cultuurhistorische waarde. In het buitengebied is dit aantal beperkt tot maximaal drie. Deze regeling komt overeen met de huidige regeling in het bestemmingsplan Buitengebied Noord.

Erfgoedverordening
Aanvullend moet de geactualiseerde Erfgoedverordening zorgen dat het beschikbare budget voor de instandhouding van het culturele erfgoed in Bodegraven-Reeuwijk beter wordt benut. Voorheen bleef een aanzienlijk deel van dat budget over. Daar moet verandering in komen nu subsidies niet alleen beschikbaar zijn voor monumentale panden, maar ook voor cultuurhistorisch waardevolle panden.

Subsidie
De subsidie is beschikbaar voor monumentale panden en cultuurhistorisch waardevolle panden die de waardering ‘hoog’ en ‘redelijk’ hebben gekregen in de beleidsnota cultuurhistorie. De subsidie bedraagt 2.500 euro per pand per vijf jaar.

Open Monumentendag
Geïnteresseerden in monumentale en cultuurhistorische waardevolle panden in Bodegraven-Reeuwijk zijn van harte uitgenodigd voor de Open Monumentendag op 14 september 2019. Deelnemende gebouwen in de gemeente openen die dag hun deuren voor bezoekers.Streekmarkt “Grootser en muzikaler dan ooit”

09-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 13 Juli belooft een bijzonder drukke dag te worden in het centrum van Bodegraven. Kom gezellig langs de streekmarkt in de Kerkstraat, het belooft een veelzijdige editie te worden voor jong en oud. Er valt veel te beleven en te proeven! Op de Streekmarkt Bodegraven kunt u nog beter kennismaken met onze streekproducten en hun makers. Zij vertellen uw graag over de producten uit de streek. Daarnaast kunt u een kijkje nemen bij tractoren en dieren of deelnemen aan leuke activiteiten.
 


 

Doe mee met de stoepkrijt kunst wedstrijd
Voor de kinderen is er genoeg te doen. Er zijn vele leuke gratis activiteiten! Steltlopen, boerengolf, springen op het springkussen en een stoepkrijt wedstrijd met leuke prijzen! Wat moet je doen? Maak een mooi kunstwerk, tekst of kreet van stoepkrijt! (Leef je uit!) in de aangegeven vakken in de Kerkstraat. En de beste/mooiste stoepkrijtkunstenaar maakt kans op prijzen die worden aangeboden door de lokale ondernemers. De prijswinnaars worden achteraf via de facebookpagina Streekmarkt Bodegraven bekend gemaakt. Vergeet daarom niet je naam bij je zelfgemaakte kunstwerk te noteren.
 
Ware feeststemming met veel muziek in het gehele centrum
Zaterdag is het ook nog eens Rembrandt-dag waarbij je veel kunt kunstwerken kunt zien en beleven. Op de streekmarkt vind u de expositie van Kunstenaar Harmen Kooistra, deze is te bewonderen in de kraam en in de Galerie van Marry Glazz gelegen in de Kerkstraat. Daar kunt u deze dag ook terecht voor het speciale Rembrandt bier. Aan muzikale kwaliteiten geen gebrek tijdens de streekmarkt. Omstreeks 11:30u luisteren naar een koor dat voor de studio/galerie van Marry Glazz zal zingen. En rond 12:30u kunt luisteren naar de muzikanten van Speelluy van Boreft die een rondje over de streekmarkt lopen. En alsof dat nog niet genoeg is kunt u de gehele dag een heuse fanfare in het centrum tegenkomen. Deze sfeervolle muzikantengroep uit de streek vermaken u graag met de meest uiteenlopende liedjes. Het blaaskapel de Herriemonie zal te horen zijn in de Kerkstraat, Brugstraat, Prinshendrikstraat, van Tolstraat en omgeving! Het belooft een bijzonder muzikale dag te worden.


De streekmarkt is a.s. Zaterdag 13 Juli van 10:00-16:00u.Jaarlijkse dansuitvoering van dansleerlingen Studio Viva Dans in het Evertshuis

08-07-2019

Door: Helena van Os

Bodegraven - Afgelopen weekend was het dan zover. Zowel zaterdag als zondag werd het Evertshuis druk bezocht door familie en vrienden om naar de jaarlijks terugkerende dansuitvoering te komen kijken van de dansleerlingen van Studio Viva Dans. Waar op andere jaren werd opgetreden in de Goudse Schouwburg, of in het theater Castellum te Alphen aan den Rijn, was het weer eens tijd voor voorstellingen in ons eigen dorp, aldus Carolien van Os, eigenaresse van Studio Viva Dans.

In de vier voorstellingen werden onder leiding van de dansdocenten, Refaja Bastiaans, Frency van Duijn, Liselot van den Boogaard en Carolien van Os, choreografieën getoond in verschillende dansstijlen. Van modern, tot klassiek, van Jazz-Dans tot Street Dance / Hip Hop. Dansers en danseressen van jong tot oud konden ook dit jaar weer hun dans-skills laten zien, iets waar zij het hele jaar naar toe hebben gewerkt. Dit jaar stonden de voorstellingen in het teken van het Thema “Aladdin”.

Bij aankomst in het Evertshuis stonden de Disney-figuren Aladdin & Jasmine klaar in de foyer om met geïnteresseerde bezoekers op de foto te gaan. Tijdens de optredens kwamen thema’s uit de Disney klassieker voorbij, zoals de Tijger Radja, De Geest en de lamp, maar ook de flamingo’s en het vliegende tapijt. De make-up en de op maat gemaakte dansoutfits, maakten de creatieve choreografieën helemaal compleet. Iedere show werd afgesloten met een slotdans met alle leerlingen op het podium.

In het slotwoord van deze elfde eindejaar voorstelling sinds het bestaan van Studio Viva Dans, sprak Carolien haar dank uit richting alle dansers, dansdocenten, vrijwilligers en de organisatie van het evertshuis. www.studiovivadans.nl

 Musicalklas Forza is de Koning te Rijk

08-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Dit weekend was het de beurt aan de musicalklas van Studio Forza. Na een half jaar repeteren stonden zij op de planken van het toneel van IKC Schatrijk. Licht geluid decor en een hoop enthousiasme vulde het geoutilleerde podium. Ook een volle zaal maakte dat de spelers zich vol overgave lieten zien. “ De Koning te Rijk” gaat over een generaal en een kapitein. De een wil netjes en geordend de tijd beleven en de ander wil door de tijdreizen. Een groepje schoolkinderen hebben als opdracht een opstel te schrijven over oorlogskinderen, maar ze weten daar eigenlijk niets van. Hoe komen ze aan informatie? Op mysterieuze wijze komt er een groot schip het lokaal in varen en gaan zij reizen door de tijd. En ze leren dat kinderen in het verleden te maken hebben gehad met onderdrukking, oorlogen en kinderarbeid. Als ze alles hebben “gezien” komen ze gelukkig weer terug in 2019......... met een rugzak vol kennis!

De musical was afkomstig van de organisatie War Child. Tijdens de generale repetitiedag op 29 juni kwam vrijwilligster Sonja van War Child een indrukwekkende presentatie geven over het werk van deze organisatie. “Haal de oorlog uit de kinderen”, dat is hun doel.

Met elkaar hebben wij gesproken over de betekenis van het logo, de landen waar War Child werkzaam is, hoe het zou zijn als oorlogskind en hebben wij de spelletjes ,die zij met oorlogskinderen doen, ook gedaan. Dat was een leerzame workshop. Daardoor konden de spelers zich goed inbeelden in de diverse rollen en de inhoud van het verhaal beter overzien.

De uitvoering was geweldig. Het slotapplaus klonk door het hele IKC en we zagen en hoorden trotse ouders, grootouders en familieleden. De entreegelden gingen in de pot voor War Child. Het eindbedrag is nog niet bekend, omdat de spelers van de Musical3daagse ook geld gaan inzamelen voor War Child.De Musical3daagse start op 22 juli en gaat over een knotsgekke supermarkt. Dat gaat lukken! Studio Forza heeft 2 supermarkten als “buren” dus inspiratie genoeg. Na de zomervakantie start op vrijdagavond van 19.00-20.00 uur de musicalklas weer. Dan gaan we starten met de kerstmusical.

Nu op naar de Musical3daagse en daarna gaan wij genieten van een heerlijke vakantie! Zon op Bedrijfsdaken Bodegraven-Reeuwijk

08-07-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - Heeft u een bedrijfspand in Bodegraven-Reeuwijk en wilt u ‘iets’ met zonnepanelen? Doe dan mee met het project Zon op Bedrijfsdaken van het Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) en gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Met deelname aan dit project kunt u nagaan of ook het dak van uw bedrijfspand geschikt is te maken voor de opwekking van zonne-energie. 


 

Wat houdt dit project in?
Met zonnepanelen op uw bedrijfsdak kunt u uw energierekening aanzienlijk verlagen. Tegelijkertijd geeft het verduurzamen van uw locatie uw imago een boost. Toch zien we nog veel lege bedrijfsdaken in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.  Daarom maken we het extra aantrekkelijk voor bedrijven om te investeren in zonnepanelen. Wij werken hiervoor samen met het bedrijf Greenspread, een bedrijf dat ondernemers ontzorgt bij het maken van een plan en bij de aanschaf van zonnepanelen. Ook werken we samen met de energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk. Bijvoorbeeld als u een deel van uw dak beschikbaar wilt stellen voor coöperatieve doeleinden. 
 

Ons aanbod
* Een deskundige quickscan of haalbaarheidsonderzoek voor u op maat
* Inzicht in de kosten en opbrengsten
* Hulp bij het aanvragen van subsidie

Dit alles voor een gereduceerd tarief waar een bijdrage van gemeente Bodegraven-Reeuwijk in is verwerkt. De eerste 10 quickscans bieden de gemeente en OPBR zelfs gratis aan. Voorwaarde is een minimum dakoppervlak van 75 m2. Wees er snel bij!
 

Meedoen?
Schrijf u in voor een quickscan of haalbaarheidsonderzoek. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.zobr.nl.Selectie Rohda’76: geen blubberende kipfiletjes

08-07-2019

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - De selectievoetballers van Rohda’76 komen deze zomer geen grammetje aan. Dus geen blubberende kipfiletjes boven de broekriem bij de start van het nieuwe seizoen op maandag 12 augustus. Tenminste, als de spelers de aanbevelingen opvolgen van de technische staf. Die gaf trainings- en voedingsadviezen voor de komende weken. Dat gebeurde tijdens een informatieavond waarop werd vooruitgeblikt op de nieuwe voetbaljaargang. Voorafgaand aan die bijeenkomst noteerde de technische staf het gewicht van iedere speler. 


Hans-Wouter Valk legt de selectiespelers uit wat zij van de Commissie Selectie Senioren mogen verwachten.
 

Behalve dat, werden naast een flink aantal jeugdspelers uit de eigen jeugd, ook vijf nieuwe selectiespelers voorgesteld, te weten: Wessel Sterk (keert terug van één seizoen ARC), Niels Valk (ARC), Raby El Bouny (Bernardus), Pim de Vries (Schoonhoven) en Jasper van Diemen (ESTO). Verder heeft Rohda’76 in de achterliggende weken een technische commissie samengesteld: Commissie Selectie Senioren Rohda’76. Die gaat bestaan uit Ard Hoogendoorn, Erik Dijk, Wijno Verweij, Paul Marck, André Eggerding en voorzitter Hans-Wouter Valk. ,,Wij willen structuur aanbrengen in het technisch beleid van de vereniging en gaan het bestuur en de technische staf van het eerste en tweede elftal ondersteunen. Daarnaast zijn wij ook een klankbord voor selectiespelers’’, laat Valk weten. Tot slot gaf Erik Lette van fysiotherapiepraktijk Keulen & Brusse nog adviezen over het voorkomen van blessures. Na de eerste training op 12 augustus volgt op dinsdag 20 augustus de eerste oefenwedstrijd, thuis om 19.30 uur tegen Zevenhoven.


 Struinen in de tuinen niet meer weg te denken

08-07-2019

Van de redactie

Woerden - Meer dan 350 Woerdenaren zorgden voor een cultureel spektakel in alle wijken van de stad! Struinen in de Tuinen 2019 vond afgelopen zondagmiddag 7 juli plaats in maar liefst 51 tuinen door heel Woerden, Kamerik, De Kanis en Linschoten. Tuindeuren werden platgelopen bij buren en stadsgenoten om te genieten van het uitgebreide programma met muziek, theater, cabaret en andersoortige podiumkunsten. Meer dan 350 Woerdenaren hielpen deze dag mee om het tuinenfestival tot een succes te maken: het zachte weer, de gastvrijheid van de tuineigenaren en het enthousiasme van de bezoekers zorgden voor een gezellige editie Struinen in de Tuinen 2019!Alle tuineigenaren, artiesten, organisatie en bezoekers hebben samen een prachtige editie neergezet. In alle deelnemende tuinen hing een fijne sfeer en iedere betrokkene heeft het naar zijn of haar zin gehad. Dat was door heel Woerden te voelen. “Als lokale coördinator vond ik het prachtig om te zien hoe men hun tuin omtoverde tot tijdelijke festivallocatie. De acts stonden te stralen en ik heb alleen maar blije gezichten gezien!” - Mark van Leeuwen, coördinator tijdens Struinen in de Tuinen.  Struinen in de Tuinen vond dit jaar in acht steden plaats. Ook in Amersfoort, Breda, Harderwijk, Huissen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht is er volop gestruind. Struinen in de Tuinen is het zomerse zusje van Gluren bij de Buren, wat al eerder in Woerden georganiseerd werd.
 Hoogste punt zonnedak Zon op GOUDasfalt bereikt

08-07-2019

Van de redactie

Gouda - Op vrijdag 5 juli is het hoogste punt bereikt van het zonnedak op GOUDasfalt en dus was het tijd voor pannenbier. Een mooi moment voor de ca. 20 vrijwilligers die al weken bezig zijn met voorbereidingen voor de bouw van een zonnedak voor 348 zonnepanelen. 

Omdat er geen geschikt groot dak aanwezig is op GOUDasfalt is gezocht naar een alternatieve constructie op de bestaande keerwanden op het terrein. Deze is gevonden door gebruik te maken van vier vakwerkspanten die vrijkwamen bij de sloop van een Tapis Roulant (een rolbaan) in een pand in Rotterdam, waar een van de vrijwilligers werkzaam is. In overleg met een constructeur van buro IMD is gewerkt aan een constructie waarbij deze vakwerkspanten als drager van het gehele dak dienst gaan doen. De spanten zijn zorgvuldig uit de bestaande situatie gesloopt en naar GOUDasfalt vervoerd. Op de spanten zijn stalen profielen aangebracht, gesponsord door WLT, voor de bevestiging van de houten spanten voor de panelen.


Afgelopen week is de gehele staalconstructie gereed gemaakt door de firma Hametec met behulp van kraanbedrijf Nederhoff. Nu gaan de vrijwilligers verder met het monteren van de houten spanten en de zonnepanelen. Het gehele dak, met een afmeting van 24x27 m, wordt waterdicht, waardoor er een droge ruimte beschikbaar komt. De planning is dat het dak half september gereed komt en stroom gaat leveren.
 

Gegevens
4 vakwerkspanten van 27 m1 = 108 m1 totaal, 336 m1 stalen profielen voor de panelen, 348 stuks zonnepanelen, 336 m1 goot beplakt met EPDM, 60 liter contactlijm, 195 houten spanten voor de panelen, 14.000 schroeven.
 Jubilarissen in het zonnetje tijdens slotconcert

08-07-2019

Van de redactie

Aarlanderveen - Muziekvereniging Door Samenwerking Sterk uit Aarlanderveen heeft op zondag 7 juli haar slotconcert gehouden. Om 12.00 ging de mars en Showband door het dorp om de dorpsgenoten mee te nemen naar het terrein van Firma Post aan het Noordeinde 71. Daar starten het opstartorkest met een paar stukjes. Dit orkest zijn echt de jongste muzikanten en sommige zijn echt nog maar een jaar bezig. Daarna was het de beurt aan het opleidingsorkest. Deze wat gevorderde jeugdleden brachten een ijzig programma. Beide orkesten staan onder leiding van Zoran Rosendahl. 

Vervolgens kon iedereen genieten van een heerlijk kommetje soep. Daarna was de mars en showband aan de beurt in samenwerking met Con Brio uit Alphen aan den Rijn. Die lieten een stukje zien van hun nieuwe show voor het najaar. Een mooi stukje showband. Dit orkest staan onder leiding van Christiaan de Jong. Hierna konden alle mensen een broodje eten. Ondertussen namen de muzikanten van het fanfare orkest plaats om het laatste gedeelte van het concert te verzorgen. Zij speelden een afwisselend programma, van Queen, Strauss en Bach.


Tussendoor werden er nog 3 leden gehuldigd. Een voor 12,5 jaar, een voor 40 jaar en de laatste was 65 jaar lid. Natuurlijk werd ook de vrijwilliger gehuldigd met de zilveren hamer. Het laatste muziekstuk werd aangekondigd. Hierbij kwamen alle leden van jong tot oud bij elkaar en werd het slotconcert afgesloten.
 Projectleden gezocht voor motetten & gesänge van Bruckner en Brahms

08-07-2019

Van de redactie

Hazerswoude - Kamerkoor Canticum Novum uit Hazerswoude-dorp is op zoek naar zangliefhebbers voor een nieuw project. De repetities starten in september en eindigen met een concert op zondagmiddag 24 november.  Onder leiding van dirigente Elodie Schuddeboom studeert kamerkoor Canticum Novum onder andere “Warum ist das licht gegeben” van Brahms in.


Projectleden
Het kamerkoor is voor dit project op zoek naar versterking in de vorm van projectleden. Ervaren zangers in alle stemgroepen zijn van harte welkom. De repetities beginnen op 18 september 2019 en zijn (bijna) wekelijks tot het concert in november. Tevens wordt er nog een hele zaterdag gerepeteerd op 2 november. Kamerkoor Canticum Novum repeteert op woensdagavond in de Hervormde kerk in Hazerswoude-Dorp.
Meer informatie & aanmelden
Voor meer informatie of aanmelden stuurt u een e-mail naar kamerkoorcanticumnovum@gmail.com
 Inlopen tijdens ontmoetingsochtend verder na verlies

08-07-2019

Van de redactie

Woerden - Op maandagochtend 15 juli van 10.00 tot 12.00 uur is in Inloophuis ‘Leven met kanker’ de maandelijkse Inloop ontmoetingsochtend verder na verlies. Deze ochtend op iedere derde maandag van de maand is bedoeld voor iedereen die verder leeft na verlies van een dierbare door welke oorzaak dan ook.
 

Tijdens deze Inloop ontmoetingsochtend worden bezoekers ontvangen door vrijwilligers van Inloophuis ‘Leven met kanker’ maar de inloop is nadrukkelijk bedoeld voor iedereen die een dierbare verloren heeft, dat hoeft niet alleen door de oorzaak kanker te zijn. Het Inloophuis organiseert dit daarom samen met Kwadraad maatschappelijk werk, Welzijn Woerden, Stichting de Mantelmeeuw en Stichting Thuishuis Woerden waarvan Automaatje voor vervoer kan zorgen.  Dus iedereen die door de eerste rouwperiode heen is en de draad van het leven weer probeert op te pakken is van harte welkom om in te lopen voor contact met anderen in een vergelijkbare situatie, gezelligheid en ontmoeting. De koffie en thee staan klaar bij Inloophuis ‘Leven met kanker’ aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden. Er zijn geen kosten aan verbonden.


Meer informatie over deze ochtend is te krijgen per telefoon: 06-14004496, per e-mail via info@inloophuislevenmet kanker.nl of in het Inloophuis, voor openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl. Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Heystek HCC: ‘Privacy gaat wel heel erg ver’

08-07-2019

Van de redactie

Sinds de invoering van de AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming in 2018 hebben zij die hun familiegeschiedenis onderzoeken en in kaart willen brengen in de vorm van een stamboom het moeilijk. Wat Cees Heystek, voorzitter HCC!genealogie van de HCC, de grootste computerclub van de Benelux, betreft is men met de AVG knap doorgeschoten.
 

Als voorbeeld noemt hij de jaarlijkse uitgave van hun Gens Humana. Naast een hoeveelheid aan artikelen en probeerversies van genealogische computerprogramma’s daar op ook honderden stambomen. “Tot voor de privacywetgeving was het best leuk om een aantal stambomen te lezen. Die lol is er nu af, want informatie als geboortedatum en -plaats, huwelijk of overlijden mogen niet meer worden genoemd wanneer de betreffende persoon niet honderd jaar geleden is overleden. Veel van die bij ons gepubliceerde stambomen zijn nu voor de helft anoniem, en gaan voor een deel verloren voor onderzoek. Het is de bedoeling van dit soort publicaties dat andere -meestal aanverwante- familie dit soort gegevens kan bekijken en als het om eenzelfde familielid gaat die informatie kan aanvullen of corrigeren. Het is de bedoeling dat men informatie met andere ondezoekers kan delen om te zien of er overlappingen zijn en die informatie dan aan te vullen,” aldus Heystek.
 

Het kan echter altijd nog gekker. Binnen de archiefsector is er een werkgroep AVG actief die kijkt hoe de sector moet omgaan met de AVG, waarbij de casus ‘gezins-kaarten’ wordt gebruikt. Dat zijn kaarten zoals die vroeger in gebruik waren bij de gemeenten, de burgerlijke stand. Op 17 december 2018 (het verslag van die vergadering is in ons bezit) heeft deze werkgroep ook gesproken met de Autoriteit Persoonsgegevens. In het verslag van die bespreking valt onder andere de volgende uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens te lezen: “Ook de belangen van nabestaanden van overleden personen op de gezinskaarten zouden moeten worden meegenomen in de afweging van risico’s bij het online publiceren van de gezinskaarten.” De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij elk soort publicatie een risico-analyse eisen waardoor het uitgangspunt dat publicatie van overledenen on line ongestoord kan plaatsvinden te niet wordt gedaan.
 

Dit is een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens die zowel voor de archieven als voor de genealogen een grote en verstrekkende impact kan hebben. “Tot voor kort mochten we op basis van de tekst van de regeling denken dat de AVG alleen voor de levenden gold, nu lijkt de Autoriteit Persoonsgegevens de tekst zodanig op te rekken dat ook de voorouders van levenden onder dit regime worden gebracht. Een vraag is tot hoever wil de Autoriteit Persoonsgegevens dan wel gaan in zijn beschermingsdwang,” vraagt Cees Heystek zich af.
 

In de hiervoor genoemde werkgroep is het afgelopen jaar druk gezocht aan de hand van de gezinskaarten naar de balans tussen AVG en de Archiefwet. Zoals bekend zijn de oude kaartenbakken van voor 1920 van de gemeentelijke afdelingen Burgerlijke Stand overgebracht naar de archieven en vervolgens openbaar gemaakt. Op die manier zijn zij een onmisbare informatiebron bij stamboomonderzoek en ander historisch onderzoek. Niet in de minste plaats omdat naast de gebruikelijke gegevens op die kaarten ook informatie was te vinden over de geloofsovertuiging, het beroep en de woonadressen. Omdat ook de kinderen op die kaarten staan vermeld, komt het voor dat sommigen daarvan nog in leven zijn en het storend vinden dat het beroep of de geloofsovertuiging van hun vader of moeder wordt openbaar gemaakt. Een mening die de AP deelt en oordeelt dat de AVG dit soort publicatie in de weg kan staan. Omdat we hier komen in het gebied van de belangenafweging tussen het belang van de historicus en de genealoog enerzijds en dat van de privacy van de op een gezinskaart vermeld persoon is het te verwachten dat de rechter nog vaak zal worden gevraagd om onduidelijkheden in de AVG te dichten en ook om aan te geven in hoeverre de AVG de werkingsfeer van de Archiefwet kan beperken. Dat met smart op dergelijke uitspraken wordt gewacht, blijkt uit een door de Autoriteit uitgesproken dreiging.
 

Boetedreiging
Toen de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar een archief dreigde te beboeten begonnen de archieven uit angst voor die dreiging snel foto’s en documenten van hun websites te verwijderen. Inmiddels worden die langzaamaan weer teruggezet, want het is onduidelijkheid troef. Het netwerk voor de innovatieve informatiewerker BREED vraagt zich af of ‘AGV en Archiefwet in principe onverenigbaar zijn.’ De Archiefwet wordt ook wel een openbaarheidswet genoemd, na opname in de archiefbewaarplaats zijn archiefbescheiden in principe openbaar. Daar lijkt nu wel een einde aan een tijdperk te komen schat BREED in.
 

YouTube in de bocht
En alsof dit alles niet genoeg is haalde YouTube onlangs het complete videoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar van het internet omdat beelden van de Tweede Wereldoorlog 'haatzaaiend' zouden zijn. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft inmiddels aan NH Nieuws laten weten dat zeker tien jaar aan video-verzamelwerk verloren is gegaan, althans voor wat betreft YouTube. Het originele bronmateriaal is niet kwijt. Dat staat gewoon veilig in (offline) depots en de eigen servers van het Archief, dat YouTube gebruikt om zo veel mogelijk (en makkelijk) mensen te bereiken, dat is iets wat niet kan met de eigen website. Naast beelden uit de Tweede Wereldoorlog gingen ook andere historische beelden uit de regio verloren. "Dit is censuur van officieel materiaal", zei het Archief. "Ze zetten ons weg als haatzaaiers, terwijl we een officiële instelling zijn." “Het lijkt ook wel een ratjetoe,” zegt Heystek, “neem als voorbeeld het archief Erfgoed Leiden e.o., daar staan kranten vanaf 1947 tot 1992 online. Met foto’s en dus ook met namen van personen.”
 

Welke wet?
De AVG bijt in een aantal gevallen ook nog andere wetten. Terwijl de Archiefwet onder meer wat zegt over het inzien (openbaarheid) van archieven. Wanneer het om persoonsgegevens gaat walst de AGV hier overheen. Ook van een cultuurhistorisch perspectief trekt de wet zich niets aan. De regionale historische centra hebben in de loop van de tijd kostbare bijzondere beeldbanken opgezet. Het beschikbaar stellen van dit fotomateriaal is vragen om moeilijkheden. In veel gevallen kunnen ook aanvullende persoonsgegevens gekoppeld worden aan bepaald beeldmateriaal. De AVG verbiedt ook dat. Als Europese verordening heeft de AVG voorrang op de Archiefwet. Dit betekent dat persoonsgegevens alleen op grond van de Archiefwet mogen worden bewaard, als deze in overeenstemming met de AVG zijn verzameld. “Daarbij lijkt men voorbij te gaan aan het feit dat de betreffende gegevens vaak worden geraadpleegd in verband met historisch onderzoek.”
“In verband met al deze ontwikkelingen die negatief uitpakken voor zowel het historisch, wetenschappelijk en genealogisch onderzoek roepen wij onze collega genealogische verenigingen en ook de archieven op om samen met ons een vuist te maken tegen de wurgende greep van de AVG die al onze onderzoeken frustreert door onze bronnen droog te leggen”, vult het bestuur van HCC!genealogie aan.
 

Bom onder de wet?
Of ligt er inmiddels een bom onder de wet? Met de mogelijke goedkeuring van een verdrag onder de vlag van de FATF (Financial Action Task Force) wordt onder het mom van anti-witwasmaatregelen de privacy geschonden. De grootste privacyschending van onze tijd zou daarmee in de maak kunnen zijn. Binnenkort moeten verschillende ministers van Financiën dit verdrag ondertekenen waarin een clausule verstopt zit die vereist dat zogenaamde virtual asset service providers alle persoonlijke informatie van klanten moeten registreren. Dit betekent dat alle persoonsgegevens in de hele keten van transacties beschikbaar moeten zijn.
 

HCC!genealogie
HCC!genealogie in sinds 1986 een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux. Het is een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen en suggesties op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek. Daarnaast exploiteert zij de website www.genealogie.hcc.nlOpening expositie Rotary Young Talent Event in het Everthuis!

07-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Woensdag 10 juli a.s. om 19.00 uur wordt de expositie van het Rotary Young Talent Event op flitsende wijze geopend in de grote zaal van het Evertshuis. De expositie bestaat uit meer dan 300 foto’s gemaakt door kinderen uit groep 7, onder begeleiding van zes professionele fotografen. De jonge fotografen, hun ouders, familie, leraren, de geportretteerden en andere geinteresseerden zijn hierbij van harte uitgenodigd om naar de opening van deze expositie te komen! De inloop is vanaf 18.30 uur en het programma duurt tot uiterlijk 20.00 uur.
 

De afgelopen maanden hebben Bram Strookman, Esther Noordergraaf, Danny de Vries, Ap Quist, Rob Poortvliet en Marco Hamoen de kinderen uit de groepen 7 van de deelnemende basisscholen ingewijd in de geheimen van de fotografie. De meer dan 300 jonge fotografen zijn daarop enthousiast zelf aan de slag gegaan om hun mooiste foto te maken. Het resultaat is zichtbaar gemaakt in de insirenrende expositie, die is ingericht door vrijwilligers van de expositie-commissie van het Evertshuis en Rotary. Een resultaat om trots op te zijn en de moeite waard is om te komen bewonderen!
Vanaf woensdag 10 juli zijn de foto’s geëxposeerd in de hal van het Evertshuis. De expositie loopt tot eind augustus. Na afloop van de expositie krijgen de jonge fotografen hun mooie foto - via school - mee naar huis.
 

De vrijwilligers van de expositie-commissie van het Evertshuis en grafisch vormgever Elly de Knikker (rechts) van Graficelli. 


De volgende partijen zijn betrokken bij het tot stand komen van de expositie:
Rotaryclub Bodegraven, Esther Noordergraaf Fotografie, Rob Poortvliet Fotografie, Apart Fotografie, Rebonieuws.nl, Marco Hamoen Fotografie, Elly de Knikker van Graficelly, gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Rabobank Hollandse IJssel, Domburg Interieurbouw, 13 basisscholen, het Evertshuis en 318 jonge fotografen.
 Pleinconcert OBK in zon en regen

07-07-2019

Van de redactie

Driebruggen - Anders dan gewend hield OBK zaterdag 6 juli haar traditionele pleinconcert, alleen was voor deze editie de samenwerking gezocht met de bevriende Muziekvereniging Prinses Marijke uit Geldermalsen. Naast de stukken die de beide verenigingen op hun repertoire hadden werden onder leiding van de beide dirigenten Mark van Mil (OBK) en Willem Stoops (Prinses Marijke) ’s morgens een aantal stukken ingestudeerd die ’s middags gezamenlijk gespeeld zouden worden.
 


De start was om 13.00 uur met het opleidingsorkest van OBK onder leiding van Mark van Mil dat een aantal vlotte nummers ten gehore bracht. Daarna was het blazen aan het grote orkest met een drietal stukken en werd vervolgens plaats gemaakt voor Prinses Marijke. Het concert in Driebruggen werd afgesloten door een gezamenlijk optreden van beide verenigingen. Het verzamelorkest van ruim 60 muzikanten liet fraaie muziek horen bestaande uit verschillende stijlen zoals een Spaanse Paso Double, swing, maar ook een prachtig gedragen stuk van Jan van der Roost. Natuurlijk werden ook weer de loten getrokken van de grote verloting. Mooie prijzen voor de gelukkige winnaars!

Hierna was het nog niet gedaan, in Geldermalsen zou immers nagenoeg hetzelfde programma worden gepresenteerd. Maar daar had het weer andere ideeën over. Gelukkig konden beide verenigingen hun stukken nog ten gehore brengen in een tent. Deze was met een vooruitziende blik opgezet, maar een gezamenlijk optreden zat er niet. Helaas goot het inmiddels en de tent was te klein om beide orkesten droog te houden. Desondanks was het een mooie dag met veel publiek die gezellig werd afgesloten met een barbecue voor de muzikanten bij het clubhuis van Prinses Marijke. Zie ook: www.obkdriebruggen.com of www.facebook.com/OBKDriebruggenU kunt zich nog opgeven voor de Rembrandt lunch

07-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 13 juli is het Rembrandspektakel! Naast het beluisteren van muziek, kijken naar kunstenaars en films, is er ook een lunch. Inmiddels zijn er meer dan 40 aanmeldingen en de stijl is uit de tijd van Rembrandt. Wilt u aanschuiven dan kunt u zich nog opgeven. De lunch begint om 13.00 uur en vindt plaats op het Raadhuisplein en kost u €17,50. Aanmelden doet u via: info@kunstencultuurbenr.nl
 

Wees niet bang, want tijdens de lunch kunt u nog steeds genieten van de muziek en kunstenaars die om u heen staan. En na de lunch staat u gelijk klaar om de battle tussen Dominicus en Rembrandt te bekijken. Ook is de prijsuitreiking voor de opstellen en kleurplaten die door de jeugd van onze gemeente is gemaakt.


Puzzeltocht
Voor de jeugd is er op zaterdag 13 juli een mooie puzzeltocht in het teken van Rembrandt. Vanaf 11.00 uur kan het deelnameformulier opgehaald worden op het Raadhuisplein. Onder de goede inzenders worden enkele prijzen verloot. Wel moet het formulier voor 13.30 uur ingeleverd worden. De prijsuitreiking is om 14.00 uur op het Raadhuisplein.
 Regen kon de pret niet drukken tijdens tweede editie van Jam in the Park

07-07-2019

Van de redactie

Bodegraven – Zaterdag 6 juli stond de Oude Zustertuin in het teken van de muziek tijdens de tweede editie van Jam in the Park. Helaas begon het al snel te regenen maar dat kon zeker de pret niet drukken. Vele muzikanten lieten op het festival zonder line-up horen wat ze in huis hadden en het aanwezige publiek genoot van elk optreden. Voor de jeugd stond er een springkussen, was er gratis limonade en kon er geschminkt worden.
 

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

07-07-2019

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten van 8 juli tot en met 12 juli het volgende menu voor u.Maandag
Tomatensoep, rauwe andijviestamppot met rookworst,
uitgebakken spekjes, ananas, jus, toetje
 

Dinsdag
Groentesoep, aardappelen, procureur in zoetige saus,
bietjes, jus, toetje
 

Woensdag
Mosterdsoep, aardappelen, gehaktbal,
romige witlof, jus, toetje
 

Donderdag
Champignonsoep, gebakken aardappelen met mayo,
schnitzel, wortelen/doperwtjes, jus, toetje
 

Vrijdag
Preisoep, aardappelen of gele rijst,
kip/groente stoofschotel, toetje

 

 

Adres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Veel animo voor de hoogste klimtoren van Europa

06-07-2019

Van de redactie

Bodegraven – Het was vandaag op het Raadhuisplein van Bodegraven zeer druk. Al vroeg kwamen de eerste mensen om maar niets te missen van de hoogste klimtoren van Europa met de mooie naam ‘Gorilla Climb’. Behalve het formaat is ook het design uniek. De vorm van een exotische boom met daarin een reusachtige gorilla, was een spectaculaire verschijning op het Raadhuisplein.


Het uitzicht vanuit het hoogste punt van de klimtoren
 

Ook de andere attracties hadden grote aftrek. Zo kon er geschminkt worden, was er een springkussen aanwezig voor de kleinere kinderen en kon men genieten van de workshop Stencil Art. De organisatie was in handen van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging.Foto’s: Digitale Bodegraafse KrantPrijsuitreiking van BOV actie Hierr met je kassabon

06-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdagmiddag ontvingen de prijswinnaars van de BOV actie Hierr met je kassabon hun prijs uit handen van BOV bestuurslid Rob Kersbergen.
In zijn toespraak zei hij dat het mooi is te zien hoeveel kassabonnen zijn ingeleverd. De stapel bonnen leek niet zo groot, maar de meeste kassabonnen zijn dun en klein. Daar zaten er verbazingwekkend veel van in de BOV bussen. De prijswinnaars hebben hun aankopen gedaan bij BOV winkeliers. Niet alleen de dagelijkse boodschappen in de supermarkt, maar ook aankopen bij onder andere de boekenwinkel, de juwelier en de ijswinkel. De gevarieerdheid aan winkels was ook groot.
De BOV organiseert deze actie met als doel om Bodegraven levendig te houden. Kopen in ons dorp zorgt voor blijvend voldoende winkel aanbod. Een mooie win – win gedachte. “Kijk maar eens wat er nu op het Raadhuisplein gebeurt. Een enorme klimtoren en rijen met kinderen die het hogerop willen zoeken. Sfeer en gezelligheid als deze vind je nu eenmaal niet digitaal,” aldus Rob Kersbergen.
De prijswinnaars van de BOV kassabonactie, rechts BOV bestuurslid Rob Kersbergen


Alle inzenders werden dan ook hartelijk bedankt voor hun deelname. Maar ook omdat zij klant zijn bij de BOV winkeliers. Uit de vele ingeleverde bonnen zijn 10 prijswinnaars getrokken. Zij ontvangen de prijs van € 50,= in de vorm van BOV cadeaubonnen. Die bonnen kunnen besteed worden bij de BOV winkels, doe je herkent ze aan de sticker op de deur. Of kijk op de website van de BOV, daar zijn ze allemaal te vinden. Vervolgens konden de gelukkige winnaars hun prijs in ontvangst nemen. Helaas waren twee winnaars verhinderd; zij krijgen nog bericht.


 Culturele Commissie vertelt over het Rembrandt Festijn in gast van de week

06-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandag 8 juli heeft Leo Dijkmans in het rechtstreekse radioprogramma “Gast van de Week” bij radio Bodegraven van 20.00 uur tot 21.00 uur als gasten het bestuur van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk. Zij gaan vertellen over het Rembrandt Festijn wat plaats vindt op zaterdag 13 juli aanstaande. Deze dag staat helemaal in het teken van Rembrandt.
 

Op 3 locaties in het dorp zijn er verschillende festiviteiten. Op het Raadhuisplein en het plein voor de Lutherse kerk staan in totaal 30 verschillende kunstenaars, in kledij uit de tijd van Rembrandt, die hier laten zien wat zij kunnen, in de Lutherkerk zal er vanaf 11.00 uur, door professionele muzikanten, muziek uit de tijd van Rembrandt gebracht worden. Orgelconcert door Sjaak Warnaar, zang door Renate Alegra en Wilco Hoenderdos begeleidt door Saskia Teunisse en Kees van Dijk, verhalen vertelster Nanda van Beek begeleidt door Els van de Burg, Harpconcert door Jamilia Baars en een blokfluitconcert door Saskia Teunissise. Op het raadhuisplein zal om 11.00 uur de wethouder en de voorzitter van de Culturele Commissie de dag openen met muziek van koor Amici Del Canto. Tussendoor spelen de Speelluy van Borft en om 12.00 uur een concert van OBK uit Driebruggen. Om 13.00 uur zullen Dominicus van Tol (de wethouder) en Rembrandt (de burgemeester) een battle aangaan. Na dit onderhoud worden de prijzen bekendgemaakt van de opstel- en kleurwedstrijd. Om 13.00 uur begint er een lunch op het Raadhuisplein die gebaseerd is uit de tijd van Rembrandt. In de trouwzaal van het gemeentehuis zullen de hele dag films vertoond worden over het leven van Rembrandt.


In ieder geval een reden om maandagavond 8 juli te luisteren naar alle issues van de Rembrandt dag. Deze dag wordt georganiseerd en gefaciliteerd door de culturele commissie Bodegraven-Reeuwijk en mede dank aan de medewerking van de Kunstkring Bodegraven- Reeuwijk en de sponsoren. De uitzending is te ontvangen op 107,8 Fm en wordt dinsdag- en zondagavond herhaalt.

 

Zondagavond 7 juli 19:00 uur zendt RTVBodegraven op ieder oneven uur weer een nieuwe aflevering van het programma 'Gesprek van de Dag' uit.
Gesprek van de Dag is een programma met actuele gasten en opmerkelijk nieuws uit onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In deze aflevering praat AnneMarie met,Lizette Visscher,Lizette komt als voorzitter van de culturele commissie vertellen over de Rembrandt dag van zaterdag 13 juli in onze gemeente, Wat er allemaal bij komt kijken om zo’n dag te organiseren, Wil de culturele commissie van onze gemeente echt het kunstenaarsdorp van het Groene Hart maken, en o,ja wie is nu eigenlijk Domenicus van Tol, dat en nog veel meer vanaf zondagavond 19:00 uur te zien, Bij RTVBodegraven, Kijken dus!!!!!.


Gesprek van de Dag is te zien vanaf zondagavond 7 juli 19:00 uur bij RTVBodegraven , Facebook en het You-tube kanaal van de lokale omroep, RTVBodegraven is te ontvangen  bij alle providers op de onderstaande kanalen:

 Ziggo - Digitaal: kanaal 42
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven
  
 Overslaglocaties Plassengebied: denkt u met de gemeente mee?

06-07-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Reeuwijk - In het Reeuwijkse Plassengebied staan veel ontwikkelingen gepland. Een van de aandachts- punten is het bepalen van zogenaamde ‘overslaglocaties’: plaatsen waar grote vracht- wagens hun lading kunnen overzetten naar kleinere wagens die het gebied wel in mogen, waar dat voor te zware en te brede voertuigen verboden is. Inwoners benadrukken dat zij veel behoefte hebben aan zo’n over- slaglocatie. Tijdens een inloopuurtje hoort de gemeente graag welke mogelijk- heden u als inwoner of ondernemer ziet: misschien bezit u zelf terrein dat die hiervoor gebruikt kan worden. Ook willen ze met u naar de mogelijkheden kijken voor een zogenaamde losplaats: een overslagplaats van wegverkeer naar water. 
 

U bent van harte welkom op:
Maandag 8 juli 2019, vanaf 17.15 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis (Raadhuisplein 1 te Bodegraven). Vanaf 17.00 uur kunt u binnenlopen in de centrale hal voor de ontvangst met een drankje. We sluiten de bijeenkomst om 18.30 uur af.


Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer
D. Roodenburg, bereikbaar op telefoonnummer (0172) 522 522 of via mailadres: info@bodegraven- reeuwijk.nl
 “Imago Bewustwording: wat wordt jouw sollicitatie-outfit?”

05-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens de Walk&Talk-bijeenkomst van dinsdag 9 juli komt Jolanda Moerings van Kleurbewust (www.kleurbewust.nl) vertellen over ‘ Imago Bewustwording’. Hoe presenteer je jezelf tijdens een sollicitatie? Hoe maak je een zelfverzekerde en blijvende indruk? Tijdens deze Walk&Talk krijg je inzicht in de wereld van kleur en jouw imago, dit is ook belangrijk voor een eerste indruk bij het solliciteren! Jolanda Moerings is imago coach en heeft jarenlang ervaring in het adviseren over uiterlijke presentatie en imago bewustwording. 


Walk&Talk is een netwerkbijeenkomst voor iedereen die zoekt naar een (andere) baan. Het is een plek waar je kunt ontmoeten, netwerken en leren in jouw zoektocht naar (ander) werk. We starten om 09.30 uur, de Walk&Talk duurt tot uiterlijk 11.30 uur. Kom gezellig langs, geheel vrijblijvend.


Locatie: Bibliotheek de Groene Venen, ruimte in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. Deelname is gratis evenals de koffie en thee. Aanmelden is prettig en kan via www.bibliotheekdegroenevenen.nl of walkentalk@bibliotheekdegroenevenen.nl Walk&Talk is een initiatief van De Levende SollicitatiegidsVeel te doen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

05-07-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Het weekend staat vol met activiteiten in de gemeente. In Reeuwijk begint vrijdagavond het Margrietfeest met een fietstocht, gevolgd door het kracht- en behendigheidsspektakel (de zeskamp). Verder draait DJ Ruud van Leeuwen in de feesttent en is er om 22.30 uur een optreden van Hugo Beijeman Zaterdag draait het in de middag om de kinderen met diverse spelletjes en zijn er in de avond optredens van Helemaal Top en René Schuurmans.
 

Feestterrein Sluipwijkse Margriet:
Ingang terrein
Platteweg 42
2811 NA Reeuwijk

 

Hoogste klimtoren van Europa naar Bodegraven
Op zaterdag 6 juli van 11.00 uur tot 16.00 uur organiseert de Bodegraafse Ondernemers Vereniging op het Raadhuisplein een activiteitenmiddag voor kinderen! Zo komt de ‘Gorilla Climb’ naar Bodegraven.

Dit is de hoogste opblaasbare klimtoren van Europa, mogelijk zelfs van de wereld! Met deze mega Gorilla Climb kunnen de kids op hoog niveau avonturen beleven. Ook voor volwassenen is dit een pittige uitdaging. Behalve het formaat is ook het design uniek. De vorm van een exotische boom met daarin een reusachtige gorilla, is een spectaculaire verschijning op het plein. Elke klimmer wordt gezekerd met een automatisch afdaalsysteem voor een gecontroleerde afdaling. Voor de ervaren klimmer is abseilen ook een mogelijkheid! De klimtoren is 15 meter hoog. Verder kan er geschminkt worden, is er een springkussen aanwezig voor de kleinere kids en wordt er een workshop Stencil Art gegeven. Tijden workshop Stencil Art: van 11.00 tot 16.00 u. Het promotieteam van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging deelt folders uit om de mensen na het klimmen te verwijzen naar Jam in The Park. De B.O.V. en de organisatie van Jam in The Park hebben dit in goed overleg met elkaar afgesproken.

 

Jam in the Park
Op zaterdag 6 juli a.s. vindt de tweede editie plaats van Jam in the Park. Het festival zónder line up voor de hele familie in de Oude Zustertuin in Bodegraven. De Aanvang is 14:00 uur en het duurt tot 20:00 uur. Gezellig met een kleedje in het gras, hapje, drankje, vermaak voor de kinderen en muziek in de vorm van een laagdrempelige jamsessie in de openlucht.

Dit jaar is er méér vermaak voor de kinderen. 2 coole springkussens, hoelahoop workshops, schminken, je haar laten invlechten, een glittertattoo laten maken en genieten van popcorn of een suikerspin. Alle kinderactiviteiten alsmede een heuse limonadebar zijn de gehele dag volledig gratis. Naast natuurlijk de activiteiten voor de kinderen is er de jamsessie. Deze is laagdrempelig en voor elke leeftijd en niveau. De organisatie verzorgt een volledige backline, muzikanten brengen enkel hun eigen instrument mee met uitzondering van drums, deze zijn natuurlijk aanwezig. Naast de backline zal er een festival achtige sfeer gecreëerd worden. Beginnend of gevorderd muzikant? Schroom niet om deel te nemen, juist de combinatie levert mooie momenten op. Geheel zonder line up is het niet, tussen de jamsessies door zal je ter afwisseling vermaakt worden met korte setjes van de band Midwest en tienerband Wraith, van de dochter van Little Stef gitarist Richard Bakker, zal enkele nummers spelen. De toegang is gratis.

 

MCB Einduitvoering en Orkest Play-in 
Zaterdagmiddag 6 juli organiseert het Muziek Collectief Bodegraven haar jaarlijkse Einduitvoering in ‘t Centrum te Bodegraven. Na het grote succes van de voorgaande jaren organiseren we ook dit keer weer een orkest Play-in voorafgaande aan deze MCB Einduitvoering. Om 15:00 start de jaarlijkse MCB Einduitvoering. Tijdens dit gevarieerde concert, gegeven door onze leerlingen, zullen stukken in verschillende stijlen op harp, viool, dwarsfluit, piano, cello en slagwerk uitgevoerd worden. Daarnaast zal het Play-in orkest de deze middag ingestudeerde werken uitvoeren. Publiek is van harte welkom om te komen kijken en luisteren bij dit concert, De toegang is gratis, een bijdrage ter bestrijding van de kosten wordt zoals altijd zeer op prijs gesteld. 


Het MCB Einduitvoering zal plaatsvinden in zalencentrum ’t Centrum van de Ontmoetingskerk, Spoorstraat 11 in Bodegraven.Open Imkerijdag bij NME-Centrum InBredius

05-07-2019

Van de redactie

Woerden - Dankzij de bij leven wij… daarover vertellen stadsimker Chris van Iersel en zijn crew op De Landelijke Open Imkerijdag op zondagmiddag 14 juli van 13 -16 uur bij NME-Centrum InBredius. De eerste zomerhoning wordt geoogst en misschien kun je wel zelf een potje honing slingeren. In de demonstratiekast kun je de bijen van dichtbij bekijken. Natuurlijk vertellen ze verhalen over het wonder van de bij, hoe onmisbaar bijen zijn voor ons en wat ze allemaal verzamelen zoals honing, pollen en propolis. Beleef het mee op zondagmiddag 14 juli van 13.00 tot 16.00 uur bij NME-Centrum InBredius, Kievitstraat 42 (in het park) in Woerden.

Woerden Zoemt
Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen en nestgelegenheid lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. In de tuin van InBredius zijn veel voorbeelden te vinden van geschikte bloemen om bijen en vlinders te lokken en te voeden. Belangrijk is om ook bijv. een bijenhotel op te hangen. In onze tuin vind je voorbeelden van bijenhotels. Meer informatie over de Landelijke Open Imkerijdag is te vinden via deze link.


Tijdens de zomervakantie
NME-Centrum InBredius is tijdens de zomervakantie geopend op woensdag- en zondagmiddag van 13-16 uur. Je kunt dan een Natuurkwartiertje doen: onder begeleiding van je (groot)ouder of oppas doe je een korte activiteit, bijvoorbeeld een broeikasje maken of een ballonvliegtuig maken. Alle materialen en een instructiekaart liggen voor je klaar. Ook is de expositie ‘Vogels onderweg’ met aquarellen van Jan Christiaanse te bekijken.
 

Vrijwilligers
Vrijwel alle activiteiten in en rond NME-Centrum InBredius worden georganiseerd door vrijwilligers. Ze zouden niet door kunnen gaan zonder deze geweldige inzet van alle vrijwilligers. Is dit ook iets voor u? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op: 0348-460313 of info@inbredius.nl.  NME-Centrum InBredius is elke woensdag- en zondagmiddag van 13 tot 16 uur geopend (gratis toegang). Adres: Kievitstraat 42 (in het park), 3443 BG Woerden Website: www.inbredius.nl
 Verfstreken exposeert met “Het leven van Rembrandt” in het Schoutenhuis

05-07-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar in 2019 van de grote meester, exposeert Atelier Verfstreken met de expositie “Het leven van Rembrandt” in Het Schoutenhuis. De expositie is te zien vanaf 4 juli t/m 1 augustus. De kunstenaars van Verfstreken lieten zich inspireren door schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt, waarbij een fascinatie voor de vele zelfportretten en portretten die Rembrandt maakte opvalt. Eerder dit jaar deed de ateliergroep van Ipse de Bruggen al mee aan Project Rembrandt van de Avro Tros.
 

Door hun creatieve en originele expressie weten de Outsider Art kunstenaars van Verfstreken de kijker te boeien met enkele topstukken, waaronder portretten van Saskia en Marten en Oopjen. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en schilderijen. De expositie “Portretten van Rembrandt” geeft een weergaloos beeld van de belevenis van kunstenaars van Verfstreken over het leven van de beroemde kunstenaar en laat een vernieuwende kijk op zijn werk zien. Wie goed kijkt naar de vele portretten op deze expositie, ziet het talent van deze groep kunstenaars. Over hun schouder kijkt men als het ware mee in het leven van Rembrandt en de wereld om hem heen. Net zoals Rembrandt zijn de kunstenaars van Verfstreken geboeid door hun omgeving.


In de workshop “Selfie met…” gegeven door de kunstenaars van Verfstreken, kunt u kennis maken met hun werkwijze en ontdekt u misschien ook uw eigen unieke talenten.
Indien u meer wilt weten over het werk van Atelier Verfstreken of interesse hebt in een workshop, kunt u contact opnemen met: Karina de Waard / Marianne Melgers, begeleiders van het atelier: 06 20145126 / verfstreken@ipsedebruggen.nl.lunchroom Het Schoutenhuis 0172 - 495 566
Openingstijden 10.00 uur tot 16.00 uur - dinsdag t/m zaterdag
Adresgegevens Julianastraat 4
2405 CA Alphen aan den Rijn
 Betere bescherming bossen en bomen in Zuid-Holland

05-07-2019

Van de redactie

Den Haag – De provincie Zuid-Holland gaat bossen en bomen beter beschermen . Een voorstel hiertoe van de Partij voor de Dieren is tijdens de vergadering van Provinciale Staten aangenomen. De motie kreeg brede steun van Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, 50Plus, SP, DENK, CU-SGP en PvdA.


De provincie is op grond van de Wet natuurbescherming verantwoordelijk voor het bos- en bomenbeleid voor bospercelen van 10 are of groter en rijen van 20 bomen of meer buiten de bebouwde kom. Als er plannen zijn deze te kappen, moet dit vooraf worden gemeld bij Gedeputeerde Staten. De provincie kan voortaan bepaalde voorwaarden stellen aan de kap of een kapverbod instellen als het gaat om bijzondere natuur- of landschapswaarden. Tot op heden bestond er in Zuid-Holland geen beleid voor de bescherming van bomen en bossen. Hierdoor bleef Zuid-Holland achter op een aantal andere provincies.


Jaarlijks oogst Staatsbosbeheer 300.000 kuub hout uit de Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit vindt ook in Nederland ontbossing plaats. Per jaar verdwijnt ruim 3000 hectare bos, dat maar gedeeltelijk wordt gecompenseerd door het elders planten van ruim 1600 hectare bos. Bossen en bomen hebben een belangrijke functie als het gaat om gezondheid, biodiversiteit, ecosysteemdiensten, CO2-opvang, waterregulatie en het tegengaan van hittestress. Het is een belangrijk natuurlijk kapitaal. De maatschappelijke bezorgdheid over de toenemende bomenkap neemt toe, want voor biomassaproductie worden steeds meer bomen gekapt, waar veel geld aan wordt verdiend.


Het is onduidelijk hoe groot de Zuid-Hollandse houtoogst is en hoe de verhouding is tussen bomenkap en de aanplant van nieuwe bomen is in deze provincie. Daarom heeft de Partij voor de Dieren het provinciebestuur verzocht om een uitwerking van een provinciaal bos- en bomenbeleid en om dat voor 1 februari 2020 voor te leggen aan Provinciale Staten. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Wij zijn erg blij met de brede steun voor dit voorstel in de Provinciale Staten, want het ondersteunt de noodzaak van een betere bescherming van bossen en bomen in Zuid-Holland”.
 Het leven is fors duurder geworden: pensioenen moeten echt omhoog

05-07-2019

Van de redactie

Woerden - Het leven is flink duurder geworden. De consumentenprijzen zijn in juni met liefst 2,7 procent gestegen. Groente werd zelfs 9,4 procent duurder dan een jaar terug. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag heeft bekendgemaakt. "Iedereen merkt het als hij bij de supermarkt moet afrekenen", zegt ANBO-directeur-bestuurder Liane den Haan. "Waar in heel wat cao's loonsverhogingen worden afgesproken, zien ouderen dat hun pensioen al jaren stilstaat en zelfs kortingen dreigen. Alleen de AOW wordt mondjesmaat verhoogd, maar dat is niet genoeg. Het geeft aan dat er echt iets met pensioenen moet gebeuren."
 

Dagelijkse boodschappen
Het CBS spreekt van de 'consumentenprijsindex' (CPI). Dat is niet precies hetzelfde als prijsinflatie. Bij de CPI wordt de prijsontwikkeling van een pakket van goederen gemeten: dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Bij de officiële prijsinflatie worden ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud meegewogen. Maar de CPI geeft eigenlijk beter aan wat de mensen als inflatie ervaren. De CPI ging begin dit jaar al iets harder omhoog, omdat de regering het lage btw-tarief verhoogde van zes naar negen procent. Die stap hing overigens samen met een verlaging van de loonbelasting en zou een korte 'inflatieschok' geven, die zou moeten weg ebben. Maar nu is de index op jaarbasis met 2,7 procent omhoog gegaan, een stijging ten opzichte van mei toen 2,3 procent werd genoteerd.

 

Voedingsmiddelen
Belangrijkste producten die duurder werden waren zowel huisvesting, water en energie als voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. "Die vormen de basis van de uitgaven van een huishouden", zegt Den Haan. "We hebben al eerder geprotesteerd tegen de verhoogde btw op groente en fruit." De CBS-cijfers onderstrepen dat nog eens. "De hoogste prijsstijging voor voeding in meer dan tien jaar", schrijft het instituut. "Afgelopen maand waren de voedingsprijzen 4,8 procent hoger dan een jaar eerder."
 

Dubbele rekening
In heel Europa bleef de vergelijkbare CPI op 1,2 procent hangen. "Dat is wel cynisch: de Europese Centrale Bank wil die inflatie op 2 procent krijgen en drukt daarvoor de rente onder de nul procent. Dat lukt niet, maar mede daardoor kunnen pensioenfondsen niet indexeren. "Ondertussen betalen gepensioneerden een dubbele rekening: een hogere inflatie dan de doelstelling en ondertussen geen indexatie vanwege diezelfde doelstelling", constateert Liane den Haan.Reeuwijkers aangehouden voor mensensmokkel en mogelijk schijnhuwelijk

04-07-2019

Van de redactie

Reeuwijk - De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 2 juli drie mannen aangehouden. Ze worden verdacht van mensensmokkel en het bemiddelen bij een schijnhuwelijk. De mannen van 38, 43 en 48 jaar oud zijn inwoners van Reeuwijk en Capelle aan den IJssel. 
 

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachten mensen smokkelden vanuit Syrië en Libië via Italië en Griekenland naar Nederland. Er is gebruik gemaakt van look-a-like documenten en valse visa. Tegen twee van de drie verdachten zijn daarnaast aanwijzingen voor het organiseren van een schijnhuwelijk. Twee woningen in Reeuwijk zijn door de Marechaussee doorzocht. Hierbij zijn verschillende zaken in beslag genomen. Omdat de feiten zich al enkele jaren geleden zouden hebben voorgedaan, worden de drie in afwachting van nader onderzoek voorlopig op vrije voeten gesteld.  De Marechaussee doet in samenwerking met de AVIM van de politie, onder leiding van het Landelijk Parket, verder onderzoek.Vliegtuigoverlast kan veel geld opleveren voor clubkas

04-07-2019

Van de redactie

 Schipholfonds stimuleert bewegen in de buurt  
 

Bodegraven-Reeuwijk – Vliegtuigen boven de gemeente, voor de een is het vreselijk en de ander kan er niet genoeg van krijgen. Maar sinds dit jaar kan het voor de clubkas in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ook veel geld opleveren. Want de gemeente Bodegraven-Reeuwijk valt nu in de regio om in aanmerking te komen voor een donatie uit het Schipholfonds. Dit fonds mag jaarlijks rond de 500.000 euro uitkeren aan sportverenigingen, scholen, zorginstellingen en niet-commerciële dorpshuizen als ze in het werkgebied vallen van het Schipholfonds.


Sporten is leuk. Sporten verbindt. Daarom wil het Schipholfonds sportief bewegen in de omgeving van de luchthaven stimuleren. Zodat zoveel mogelijk mensen van sport en beweging kunnen genieten. Zo leveren ze een bijdrage aan gezondheid en vitaliteit, aan integratie en verbroedering. Wie weet komt jouw sportvereniging, stichting of initiatief ook in aanmerking voor een donatie van het Schipholfonds.Je komt in aanmerking als:
Jouw project of initiatief gericht is op sportief bewegen op amateurniveau;
Je club, stichting of organisatie ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel, officieel gevestigd is binnen het ons werkgebied en geen winstoogmerk heeft;
De donatie 100% ten goede komt aan jouw project of initiatief voor sportief bewegen en je dit ook kunt aantonen;
Je in de afgelopen drie jaar geen donatie hebt ontvangen van het Schipholfonds.
 

Scholen, zorginstellingen en niet-commerciële dorpshuizen
Een nieuw schoolplein met een sportief karakter? Of een openbaar sport- en spelveld bij je zorginstelling of dorpshuis? Stuur gerust je aanvragen in, maar houd wel rekening met het volgende:


Voor scholen
Je kan alleen een bijzondere donatie voor de vernieuwing van een schoolplein aanvragen als de stichting waaronder je school valt in de afgelopen 36 maanden geen bijzondere donatie heeft ontvangen voor een andere school binnen dezelfde stichting. Een algemene donatie kan wel door meerdere scholen binnen dezelfde stichting worden aangevraagd.


Voor zorginstellingen
Je kan voor een zorginstelling een aanvraag indienen voor een project of initiatief met betrekking tot sport en bewegen. De voorkeur gaat uit naar een project voor een zo breed mogelijk publiek dat openbaar toegankelijk is en waarbij van een grote groep vrijwilligers betrokken is. Het project moet buiten de kerntaak van de organisatie vallen en er moet geen subsidie (van de overheid) beschikbaar voor zijn.


Voor dorpshuizen
Alleen niet-commerciële dorpshuizen, bestuurd door vrijwilligers, komen in aanmerking voor een donatie van het Schipholfonds voor een project met betrekking tot sport en bewegen. Bij je aanvraag moet je dus officieel kunnen aantonen dat je geen commercieel belang hebt via de statuten van je stichting of vereniging.
 

Wanneer kom je niet in aanmerking?
Hoe graag het Schipholfonds ook jouw initiatief wil helpen, ze kunnen niet op alle aanvragen voor donaties ingaan. Zo nemen ze niet je aanvraag in overweging, indien de aanvraag gaat over:
Passief bewegen, zoals denksporten (b.v. bridge, dammen), maar ook sjoelen, biljarten, tuinieren, wandelen, vervoer van mensen, e.d.;
Een muziekfestival, musical, muziek maken, feestweek, e.d.;


Kortdurende evenementen, zoals toernooien, jubilea, trainingskampen, nationale feestdagen;
Eenmalige kosten (zoals huur van locatie en/of huur van attributen) en kosten die niet direct bijdragen aan sportief bewegen (zoals kosten EHBO, prijzen, vergoedingen, organisatie, reis- en verblijfkosten, promotie, publiciteit, drukwerk, kleding, e.d.);
Materialen die niet direct voor het uitoefenen van de sport noodzakelijk zijn (scorebord, ballenkar, e.d.);
Een aanvraag via een ander fonds.
 


Beschrijving van het project, activiteit of materialen;
Begroting en financieringsplan van het project, activiteit of materialen;
De aan jou uitgebrachte offerte(s) t.b.v. het project;
Uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 jaar);
De meest recente jaarstukken, balans, of jaarverslag van je club of instelling;
Een kopie van de voor je project benodigde vergunningen (indien van toepassing).


Je aanvraag wordt pas in behandeling genomen en besproken in de bestuursvergadering van het Schipholfonds als alle benodigde documenten binnen zijn. Let daarbij goed op de sluitingsdatum. Aanvragen die niet compleet zijn ingediend op de sluitingsdatumschuiven worden door geschoven naar de volgende ronde. Aanvragen die een half jaar nadat de aanvraag is ingediend nog niet volledig zijn, vervallen automatisch. Voldoet jouw project niet aan de criteria, dan krijg je hiervan bericht.


Een aanvraag kunt u indienen op de website: www.schiphol.nl/nl/schipholfonds

 (Zwerf)afval op de elektrisch bakfiets te lijf

04-07-2019

Bron en beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven - Vanaf nu is hij te zien in het centrum van Bodegraven: de elektrische bakfiets waarmee onze dorpsschoonmaker de prullenbakken in het centrum gaat legen en de strijd aanbindt met zwerfafval! De dorpsschoonmaker is een initiatief van de winkeliersvereniging Bodegraven-centrum en de gemeente en wordt gezamenlijk betaald.
 

Binnen het raadsprogramma 2018-2022 Samen Duurzaam Gezond kiest de gemeente voor het omzetten van goede voornemens in concrete stappen, zoals de aanschaf van deze elektrische bakfiets. Wethouder Kees Oskam reed alvast een proefrondje. 

Supporter van Schoon
In de strijd tegen zwerfafval bieden we bovendien winkeliers in het centrum de bekende afvalbakken Supporter van Schoon aan om bij hun winkeldeur te plaatsen. Vraag bij onze dorpsschoonmaker naar de mogelijkheden.
 Feest in Westdampark

04-07-2019

Van de redactie

 Feestelijke oplevering opgeknapt park, Parijse Brug en Vogelbuurt  
 

Woerden - De Parijse Brug en het Westdampark liggen er na een maandenlange opknapbeurt weer prachtig bij. Ook de reconstructie van de Vogelbuurt is met het aanbrengen van de laatste beplanting afgerond. Alle reden voor een feestelijke oplevering in de vorm van een zomers festival op woensdag 17 juli met activiteiten voor jong en oud. Wethouder Arthur Bolderdijk: ‘Het historische park is weer klaar voor de toekomst en ook de tachtig jaar oude Parijse Brug kan weer vele jaren vooruit als verbinding tussen de Vogelbuurt en het centrum.’
 

Beleef het park
De aanwezige stadsomroeper laat het woensdag 17 juli vast luid en duidelijk weten: er is van alles te zien en te doen in het park. Naast omwonenden, betrokkenen en bouwers zijn ook alle inwoners van harte welkom. Geniet onder andere van muzikale optredens of leef u uit bij het boogschieten of de Silent Disco. Wandel rond met een gildegids of ga in gesprek met politie, architect of aannemer. Ook voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten zoals een springkussen en een goochelaar.


Westdampark weer als nieuw
Het Westdampark was toe aan een renovatie. Zo is de beschoeiing vervangen, zijn voetpaden voorzien van een nieuwe verharding en werden er nieuwe bomen en groen aangeplant. Ook was er aandacht voor de aankleding zoals bankjes, prullenbakken en het aanlichten van bomen door spots. Wethouder Arthur Bolderdijk: “Omdat het Westdampark er is voor iedereen, gaf de gemeente daarnaast ruimte aan burgerinitiatieven. Zo komt op initiatief van ‘de meiden van Breuren’ een Sofa van Woerden in het park en de Woerdense Scouting krijgt een eigen plek in het park in de vorm van een mooie plaquette. En op initiatief van Bolton wordt het beeld ‘de Stadsomroeper’ geplaatst op de Westdam. De opknapbeurt geeft het Westdampark een kwaliteitsimpuls en maakt het voor iedereen weer tot een mooi en uitnodigend park.”
 

Flaneren over de Parijse Brug
De Wilhelminabrug -in de volksmond de Parijse brug- kreeg eveneens een grote onderhoudsbeurt. De brug heeft een nieuw brugdek en ook de leuningen en verlichting zijn gerenoveerd. De brug is al in gebruik sinds 1939 en was afgelopen mei dus tachtig jaar oud. Net als bij de opening in 1939 wandelen de burgemeester en wethouder met een stadsomroeper achter de fanfare aan over de Parijse brug voor de start van de openingshandeling en het feestje.
 

Reconstructie Vogelbuurt afgerond
De reconstructie van de Vogelbuurt vond vorig jaar al plaats met werkzaamheden aan de riolering, straatwerk, verlichting en groen. Alleen was toen de juiste beplanting nog niet voorhanden. Met de laatste aanplanten in juni is ook deze reconstructie nu volledig afgerond.
 

Programma 17 juli
15.15u verzamelen bij de Parijse Brug
15.30u wandelen achter de fanfare Excelsior aan naar het oude Raadhuis
15.55u onthulling beeld ‘de stadsomroeper’ en overhandiging reliëf door burgemeester Molkenboer, wethouder Bolderdijk en directie Bolton
16.00u stadsomroeper nodigt iedereen uit om mee terug te lopen naar het feest in het park
20.00u afsluiting

 

Stadsomroeper en reliëf
Burgemeester Molkenboer, Wethouder Bolderdijk en de directie van Bolton onthullen het beeld ‘de Stadsomroeper’ in de tuin van het voormalig gemeentehuis aan de Westdam in Woerden. Het beeld heeft altijd een plekje gehad bij het gemeentehuis. Op de plek waar vroeger de stadsomroeper van Woerden zijn belangrijke berichten aan de bevolking van Woerden meedeelde, wordt dit beeld nu herplaatst.  In het oude gemeentehuis overhandigt de burgemeester in bijzijn van genodigden het reliëf aan Bolton. Dit reliëf is in 1980 gemaakt door Jos van Dormolen in opdracht van de Industriële Club (voorloper van het huidige Ondernemerskring Woerden). Deze club bood het kunstwerk (van 4x2 meter) in 1980 aan bij de renovatie en uitbreiding van het voormalig gemeentehuis aan de Westdam. Het reliëf is nu ook teruggekeerd in het pand waarvoor het was bestemd en ontworpen.
Jos van Dormolen maakte ook de haan van de Bonaventurakerk.
 Provincie Zuid-Holland stelt miljoen euro beschikbaar als Songfestival naar Rotterdam komt

04-07-2019

Van de redactie

Den Haag - Als Rotterdam het Eurovisiesongfestival mag organiseren, stelt de provincie Zuid-Holland een miljoen euro beschikbaar. Dat hebben Provinciale Staten op voorstel van VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks besloten. “Het Songfestival biedt kansen voor de hele provincie”, benadrukt VVD-Statenlid Rense Weide, die direct na de overwinning van Duncan Laurence in Israël de lobby begon om het evenement naar Zuid- Holland te halen. “Er komen zeker 20.000 mensen op af. Als we goed samenwerken, kunnen andere steden daar ook van profiteren. Door overnachtingen aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook door side- events te organiseren.”


De gunstige effecten van het Songfestival werken na het evenement zelf nog veel langer door, zegt Weide. “Ieder jaar kijken er honderden miljoenen mensen naar. Een gouden kans om Zuid-Hollandse parels als Kinderdijk, de Keukenhof, kaasstad Gouda en hofstad Den Haag te promoten. Bijvoorbeeld in de filmpjes die worden opgenomen om de kandidaten te introduceren.”
CDA-Statenlid Michel Rogier stelt: "Dit bedrag, dat we als Provincie ter beschikking stellen, geeft de organisatie enige financiële garantie om dit evenement van wereldfaam te kunnen organiseren. Hiermee geven we een impuls voor promotie en langdurige samenwerking van gemeentes in Zuid- Holland op het gebied van city-marketing en hospitality"
D66-Statenlid Ria Oosterop - van Leussen benadrukt: “Zuid-Holland bruist van Noord tot Zuid. Unieke kans om dit met dit festival te tonen aan miljoenen bezoekers en kijkers. Ook prima moment om bedrijfsleven en instellingen te promoten!”


PvdA-Statenlid Anne Koning sluit aan: “Dit unieke evenement kan met deze bijdrage Zuid-Holland in beeld brengen als gastvrije en tolerante provincie”
GroenLinks-Statenlid Anneloes van Hunnik beaamt dat: “Cultuur verbindt, raakt mensen en brengt hen op de been. Dat geldt voor het Eurovisie Songfestival en heel veel andere evenementen. Fijn dat we daar als provincie meer aandacht aan gaan besteden.”
Den Haag zoekt bijvoorbeeld al de samenwerking met Rotterdam. De stad was aanvankelijk zelf kandidaat-gaststad, maar schaart zich inmiddels enthousiast achter het Rotterdamse bid. De partijen in de Zuid-Hollandse Staten vinden dat Rotterdam ook de samenwerking moet zoeken met andere gemeenten in Zuid-Holland. Bovendien mag het bedrijfsleven ook gevraagd worden een financiële bijdrage te leveren.Brugstraat afgezet na gaslek bij restaurant

03-07-2019

Van de redactie

Bodegraven – Rond de klok van 16.17 uur is de brandweer uitgerukt voor een gaslek bij restaurant Anders in de Kerkstraat. De brandweer heeft metingen gedaan en de Brugstraat is tijdelijk voor al het verkeer afgezet geweest. In het restaurant was op het moment van het gaslek was alleen personeel binnen, deze hebben het restaurant dan ook meteen verlaten.
 

 

Foto: Digitale Bodegraafse KrantEikenprocessierups in opmars

03-07-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - De eikenprocessierups zit dit jaar weer volop in eikenbomen, ook rond de zwemplassen. De rups heeft brandharen die zich verspreiden met de wind. De brandharen hebben weerhaakjes en kunnen makkelijk de blote huid, de ogen en de luchtwegen van zwemmers en zonaanbidders binnendringen. De stoffen die van de haren af komen veroorzaken een op zwemmersjeuk lijkende huiduitslag, zwellingen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.
 

Tips:
 Kijk goed in omgeving aan eikenbomen of de rups aanwezig is. Bomen met rupsen worden vaak gekenmerkt.
 Vermijd contact met de rups en de nesten.
 Toch contact gehad of irritatie? Spoel de huid goed met lauw water. Of strip de huid met plakband.
 Niet wrijven of krabben!
 De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over.
 Bel bij ernstige oogklachten of allergische klachten de huisarts.
 Overlast van de eikenprocessierups kunt u melden bij gemeente via telefoonnummer 0172 – 522 522 of via deze link bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk


 Kleurrijke expositie in Hoek29

03-07-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf heden te zien in Hoek29 een kleurrijke expositie met vier gastexposanten. Hieronder vindt u meer informatie over de kunstenaars. De expositie kunt u bezichtigen tot en met 10 augustus 2019. Daarnaast is natuurlijk het werk van de vaste exposanten te zien: Ap Quist, Barry Passchier, IJsbrand Swart, Nisett de Wit, Piet van der Zee en Corrie Voordouw.
 

Marijke van Es
Klei is het materiaal, dat mij uitnodigt om iets te ontwerpen, waarbij emotie een grote rol speelt.
De eigen gemaakte glazuren in vele aardse kleurnuances zorgen dat mijn werkstuk tot leven komt.
Verschillende stooktechnieken vormen een uitdaging om tot mijn eindproduct te komen.


Karla Kassenaar
Karla Kassenaar is bijna dagelijks te vinden in haar atelier “Het Blauwe Huis” in Beekbergen. Haar werk bestaat enerzijds uit ‘materie’-schilderijen, waarbij ze gebruik maakt van zeer uiteenlopende materialen welke ze nodig heeft om structuur aan te brengen om de beweging van emoties aan te geven. Dit kan hout zijn, karton, papier, stoffen, gels, acrylaten pasta’s, zand, stenen, draden te veel om op te noemen. Anderzijds houdt ze zich bezig met zeer kleurige geometrisch abstracte werken. Ook hierin weer de beweging maar dan op andere wijze.


Barbara Lancel
Haar grote liefde voor de natuur en met name wilde dieren is er de oorzaak van geweest dat dit het onderwerp is van haar werk. Vier jaar geleden heeft zij voor het eerst kennis gemaakt met pastel in al zijn varianten. Een heerlijk materiaal wat zich goed laat bewerken. Vorig jaar is ze naar Zuid-Afrika geweest en maakt nu schilderijen van door haar zelfgemaakte foto’s van dieren. Momenteel werkt ze met watermixable oilpaint.
 


Anke van der Kwaak
Al tijdens en ook na haar opleiding is Anke van der Kwaak zich gaan verdiepen in de eenvoud uit de Japanse Meiji periode. Haar werk wordt meestal Raku gestookt. Toch maakt zij ook Ikebana – keramiek en sieraden van porselein. Het witte porselein wordt soms eerst ingekleurd met een zwart kleurpigment zodat de klei door en door zwart is, dan wordt het model gevormd en daarna pas gebakken. Het witte en zwarte porselein wordt ook met elkaar gecombineerd hetgeen een verrassend effect geeft.

 

Hoek29
Markstraat 29
Bodegraven

Openingstijden: dinsdag 10:00 - 14:00 uur; vrijdag en zaterdag 10:00 – 16:00 uur.
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina