NIEUWSGeslaagd feest groep 8 IKC Schatrijk

12-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Groep 8 van IKC Schatrijk heeft na een super week, met de fantastische musical Vlam in de Pan afscheid, genomen. Met dank aan meester Mike, meester Peter, de ouderraad en het zonnetje konden de leerlingen op een toffe manier afscheid nemen. Springend de school uit, een route langs alle leerlingen om high fives te krijgen en een geslaagde eindfoto. IKC Schatrijk kijkt met heel veel plezier terug!


 Fietster aangereden op brug in Reeuwijk: Omstanders bieden eerste hulp

12-07-2024

Van de redactie

Reeuwijk – Op donderdagavond 11 juli omstreeks 18.40 uur heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan aan de Raadhuisweg in Reeuwijk. Een fietster kwam op de brug ten val en werd vervolgens overreden door een automobilist, die haar niet op de grond had zien liggen.
 

Het incident trok onmiddellijk de aandacht van omstanders, die snel te hulp schoten. Zij verleenden eerste hulp aan het slachtoffer en wachtten samen op de komst van de ambulancemedewerkers. De fietster is ter plaatse gestabiliseerd en vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht voor verdere behandeling van haar verwondingen. De exacte toestand van het slachtoffer is op dit moment nog onbekend.
 

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. Gedurende deze periode was de Raadhuisweg tijdelijk afgesloten voor verkeer, wat enige verkeershinder veroorzaakte.OCW-onderzoek: leerlingen socialer en geconcentreerder door mobieltjesafspraak

12-07-2024

Van de redactie

Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoeren. Sinds januari 2024 bestaat in het voortgezet onderwijs de landelijke afspraak om tijdens lessen mobiele telefoons niet langer toe te staan. Na de zomervakantie geldt dat ook voor het primair en gespecialiseerd onderwijs.
 

Inmiddels hebben alle middelbare scholen die deelnamen aan het onderzoek maatregelen getroffen om mobieltjes uit de klas te weren, blijkt uit de meting. Een deel van de scholen had dit zelf al geregeld, nog voordat de landelijke afspraak van kracht werd. Voor andere scholen werkte de landelijke afspraak als stok achter de deur. Scholen geven aan dat de afspraak hen hielp om hierover in gesprek te gaan met ouders, leerlingen en personeel.
 

Staatssecretaris Paul: “Deze afspraak blijkt een schot in de roos. Het onderzoek laat zien dat  leerlingen en leraren zich vlot hebben aangepast. Leerlingen praten meer met elkaar, letten beter op in de les en steken daar ook meer op. Bovendien zeggen scholen in het onderzoek dat ze goed uit de voeten kunnen met dit beleid en er dus geen extra hulp of ondersteuning bij nodig hebben. Ook basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs niet, waar de afspraak na de zomervakantie gaat gelden. Ik ben blij dat deze maatregel ontzettend goed uitpakt, en dat komt vooral door alle leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals die hier hard mee aan de slag zijn gegaan.”
 

Basisscholen en gespecialiseerd onderwijs

In het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs gaat de afspraak na de zomervakantie in. OCW heeft in deze meting ook 494 basisscholen en 317 (v)so-scholen gevraagd hoe zij hier tegenaan kijken. Meer dan 70 % van deze scholen geeft aan al vergelijkbaar telefoonbeleid te hebben. Op de meeste scholen moeten leerlingen bij binnenkomst hun telefoon inleveren. Sommige basisscholen (6 %) heeft een nog strenger beleid waarbij ook op het schoolplein mobieltjes zijn verboden.  
 

Scholen in deze sectoren melden dat afleiding door mobiele telefoons onder jonge leerlingen veel minder voorkomt dan in het voorgezet onderwijs. Slechts 0 tot 20 % van de leerlingen neemt een mobiele telefoon mee naar school. Daarom verwachten ze ook minder grote effecten dan in het voortgezet onderwijs. Toch willen bijna alle scholen die nog geen duidelijke afspraken over mobiele telefoons hadden gemaakt dit alsnog gaan doen.
 

Nee, tenzij…

Het principe van de afspraak is dat mobiele telefoons alleen mogen worden gebruikt als ze noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les. Bijvoorbeeld in een les over mediawijsheid. En als leerlingen ervan afhankelijk zijn, bijvoorbeeld om medische redenen of wegens een beperking.
 

Aanvullende maatregelen

Het ministerie blijft de effecten van landelijke afspraak monitoren. In de zomer van 2025 zal het ministerie met alle betrokken partijen voor het basis-, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een wettelijk verbod.Onderzoek: Ruim 8 op de 10 Zuid-Hollanders hebben poepschaamte

12-07-2024

Van de redactie

Een grote boodschap doen buiten de deur? Liever niet! 82,2% van de Zuid-Hollanders heeft namelijk poepschaamte. 68% doet dit alleen als het écht niet anders kan en 14,2% doet zelfs helemaal nooit een grote boodschap buiten de deur. Dit en meer blijkt uit ‘ Het Grote WC-onderzoek' van Sanitairwinkel. In samenwerking met bureau Panel Inzicht ondervroegen zij 1.200 Nederlanders naar hun WC-gewoontes. 
 

In Zuid-Holland hebben inwoners vaker dan gemiddeld last van poepschaamte. Op landelijk niveau ligt dit percentage namelijk een stuk lager: 73,8% van de Nederlanders vermijdt liever poepen buitenshuis. 

Dit zijn de meest ongemakkelijke situaties
Veel Zuid-Hollanders vinden het ongemakkelijk om buiten de deur een grote boodschap te doen. Maar wat zijn dan eigenlijk de ongemakkelijkste poepsituaties? Dat blijken WC-hokjes te zijn met een open boven- en onderkant. Bij dit soort cabines zijn WC-geluiden namelijk extra goed hoorbaar.
 

De meest ongemakkelijke toiletsituaties om een grote boodschap te doen zijn als volgt:

  1. Een 'open' WC-hokje: 91,3% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  2. Op een date: 86,9% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  3. Bij een vriend(in) thuis: 77,1% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  4. Op school: 73,8% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
  5. In een openbare ruimte (restaurant, musea, evenement, etc.): 73,5% van de Zuid-Hollanders vindt dit ongemakkelijk
     

Mannen met kinderen zitten het langst op de pot
Veel mannen nemen lekker de tijd op de pot. 32,1% van de Nederlandse mannen heeft namelijk langer dan 5 minuten nodig om een grote boodschap te doen, tegenover 24,2% van de vrouwen.
 

Onder mannen met thuiswonende kinderen is het percentage langpoepers veel hoger. 36% van hen neemt langer dan 5 minuten de tijd om een grote boodschap te doen. Ter vergelijking: bij vrouwen met thuiswonende kinderen ligt dit percentage een stuk lager, namelijk 23,6%.


Meer informatie over het onderzoek lees je op: https://www.sanitairwinkel.nl/inspiratie/trends/het-grote-wc-onderzoek/Start opleiding Chauffeur Wegvervoer met baangarantie bij mboRijnland

12-07-2024

Van de redactie

Rijden voor een verhuisbedrijf of voor een bedrijf in de bloemen en plantenindustrie, transport rijden in het buitenland of ervaring opdoen in de transport en op- en overslag in het magazijn? In september start bij mboRijnland een nieuwe opleiding Chauffeur Wegvervoer met baangarantie.  
 


Deze opleiding is een zogenaamde BBL-opleiding; dit betekent vier dagen werken bij een transportbedrijf in de buurt en één dag naar school bij de bloemenveiling in Rijnsburg. De docenten van mboRijnland verzorgen de theorielessen, zoals Nederlands, rekenen, Engels en Duits op locatie. Deze opleiding is tot stand gekomen door een samenwerking tussen mboRijnland, Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en diverse transport- en logistieke bedrijven. STL zorgt ervoor dat de student bij een van de bedrijven wordt gedetacheerd en regelt alles rondom het behalen van het rijbewijs.  

 

Chauffeursdiploma en baangarantie 

Tijdens de opleiding behalen de studenten niet alleen hun chauffeursdiploma, maar leren ze ook alle ins en outs over douaneformaliteiten, laden en lossen bij klanten, alles over het magazijn en op de weg rijden. Na de opleiding hebben de studenten een baangarantie en kunnen meteen aan de slag binnen Europa of daarbuiten.  

 

Docent Willem-Jacques van der Oest, docent mboRijnland: “We zien dat het beroep van chauffeur regelmatig in de familie zit bij onze studenten. Ze hebben vaak ouders of andere familieleden die rijden. Het is voor sommigen dus echt een vak dat door de aderen stroomt. Het voordeel is dat onze leslocatie klein is en vertrouwd aanvoelt. Bij Vianen Flowers, waar je één dag in de week les krijgt, is een lokaal aanwezig. Verder geven we op het terrein ook praktijklessen. Als we met de theorie bezig zijn, kunnen we het meteen in de praktijk laten zien en uitvoeren. Daarnaast werken de studenten vier dagen in de week bij een van de leerwerkbedrijven.” 

 

Vrijheid  

Voordeel bij deze nieuwe opleiding is dat studenten de vrijheid behouden na hun opleiding elders te gaan werken. “Als je klaar bent, heb je alle papieren die je nodig hebt. Je mag bij het leerwerkbedrijf blijven, maar je mag ook ergens anders heengaan, je zit dus nergens aan vast”, aldus Van der Oest. 

 

Innovatieve samenwerking onderwijs en sector 
Lutze van der Ploeg, Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL): “Wij zorgen namens de werkgevers- en werknemersorganisaties voor instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel. BBL-studenten komen bij ons in dienst en worden gedetacheerd bij de leerbedrijven. Ze krijgen betaald volgens de cao-beroepsgoederenvervoer en leren in de praktijk het vak van vrachtwagenchauffeur of logistiek medewerker. STL biedt studenten een arbo- en heftruckopleiding, een studieplan en 90% subsidie op alle opleidingen voor de rijbewijzen B, C en CE. De gediplomeerden zijn na het succesvol doorlopen van een tweejarig leerwerktraject verzekerd van een baan met een volwaardig salaris.” 

 

Bedrijven die aan deze nieuwe opleiding meedoen zijn: Dobbe Transport in Roelofarendsveen, Van der Slot Transport in Rijnsburg, Wesseling Logistics in Sassenheim, Oomen Verhuizers in Katwijk, Jongeneel Transport in Valkenburg en De Wit Transport in Oegstgeest. Partij voor de Dieren Zuid-Holland zorgt voor steun aan dierenambulances

12-07-2024

Van de redactie

De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben met een ruime meerderheid besloten om financiële ondersteuning toe te kennen aan de 14 dierenambulancesmet een ANBI status in de provincie. Dit voorstel, ingediend door de Partij voor de Dieren, zorgt ervoor dat deze belangrijke organisaties gezamenlijk een bedrag van €110.000 ontvangen.

 

Dierenambulances spelen een cruciale rol in onze samenleving door bij te dragen aan het welzijn van dieren en dienen daarmee het publieke belang. Ze reageren op noodsituaties, helpen gewonde en zieke dieren en zorgen voor het vervoer naar de opvang van dieren in nood. Dierenambulances zijn volledig afhankelijk van giften, donaties en subsidies. Ondanks dat de dierenambulances ook taken verrichten voor de provincie, zoals het ophalen van gewonde dieren van de provinciale wegen, kregen ze tot nu toe geen financiële steun van de provincie, terwijl ook het maatschappelijk draagvlak groot is.

 

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland benadrukt het belang van deze organisaties: "Dierenambulances doen ongelooflijk belangrijk werk. Ze hebben veel steun in de samenleving en dragen bij aan het welzijn van dieren in Zuid-Holland. Dat de provincie nu eindelijk financiële steun kan bieden, is een goede stap vooruit! Hiermee erkennen we hun waarde en ondersteunen we hen zodat ze hun werk kunnen blijven doen."

 OM, politie, gemeenten en veiligheidsregio’s oefenen cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten

12-07-2024

Van de redactie

De politie, het Openbaar Ministerie (OM), 32 gemeenten en verschillende veiligheidsregio’s in Noord-Holland oefenden woensdag 10 juli op het thema cyber. Door gezamenlijk te oefenen wapent de overheid zich tegen cybercriminaliteit. Met een maatschappij die digitaliseert nemen digitale dreigingen toe. Deze cyberdreigingen vragen om een andere aanpak dan fysieke dreigingen. In de oefening werden verschillende scenario’s behandeld, waaronder een ransomware-aanval.
 

Cybercrime bestrijden begint bij bewustwording

Corien Fahner, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland: “Het bestrijden van cybercime vraagt om een gezamenlijke aanpak, ook vanuit de driehoek (politie, OM en gemeenten). Naast het bestrijden van deze vorm van criminaliteit, is het je bewust zijn van de gevaren misschien nog wel belangrijker, want voorkomen is beter dan genezen. Deze cyberoefening is daar een goed voorbeeld van. Door gezamenlijk met elkaar te oefenen creëren we bij alle betrokken partijen bewustwording over verschillende vormen van cybercrime. Daarnaast kunnen we door zo’n oefening elkaar sneller vinden en weten we beter van elkaar wie welke rol heeft tijdens een cyberaanval.”’
 

Oefening in samenwerking met NH Veilig

De oefening kwam tot stand met ondersteuning van NHVeilig. Dit is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Noord-Holland. Criminaliteit stopt niet bij gemeentegrenzen en veiligheidsopgaven kunnen complex, divers en veranderlijk zijn. Samenwerking is dan ook een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken en aan te pakken.Meer verdachten van bedreiging politici voor de rechter

12-07-2024

Van de redactie

Het OM heeft in 2023 67 personen voor de rechter gebracht op verdenking van het bedreigen van politici. In 2022 waren dit er nog 37. De stijging komt onder meer voort uit het feit dat er meer verdachten in Nederland woonachtig zijn en daardoor sneller geïdentificeerd konden worden. De rechter legde in veel gevallen naast een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op.
 

Politici moeten hun werk ongehinderd kunnen doen. Het Team Bedreigde Politici van de regionale recherche van politie-eenheid Den Haag heeft als taak hieraan bij te dragen. In 2023 ontving het team 753 meldingen van bedreiging. Dat is een stuk minder dan in 2022 toen er 1125 meldingen binnenkwamen. Na binnenkomst beoordeelt het OM de meldingen. In 2023 concludeerde het OM in 578 gevallen dat de melding een strafbare bedreiging betrof. In 2022 waren dat er nog 889 meldingen.
 

Vervolgens doen politie en OM onderzoek naar de strafbare bedreigingen. Dat leidde er in 67 gevallen toe dat personen werden gedagvaard om zich voor de strafrechter te verantwoorden. In 83 gevallen loopt dat onderzoek nog. De verwachting is dat dit cijfer nog zal oplopen naarmate meer onderzoeken uit 2023 worden afgerond.
 

Veel bedreigingen worden gedaan via social media, met name via X en Instagram. Maar ook telefonisch, via de e-mail of zelfs door middel van brieven worden dreigingen geuit. Welke persoon aan een social-media-account is gekoppeld, is vaak alleen te achterhalen via de social-media-bedrijven. Die werken soms wel, maar soms ook niet mee. Sowieso is daar tijd mee gemoeid. Het Team Bedreigde Politici heeft wel gemerkt dat er in 2023 meer bereidheid was vanuit social media bedrijven om mee te werken.
 

Daarna moet geverifieerd worden of die persoon ook daadwerkelijk de gebruiker is van dat account en of die ook het bedreigende bericht heeft verzonden. De verificatie bestaat onder meer uit het verhoren van de verdachte. Dat is erg gecompliceerd wanneer de verdachte zich bijvoorbeeld bevindt in een land waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft. Helaas is dat vaak het geval.
 

Rechtshulp

Van de 578 strafbare bedreigingen kwamen 175 bedreigingen uit landen waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft. Wanneer cruciale rechtshulp bij identificatie en verdachtenverhoor niet mogelijk is, heeft verder onderzoek geen zin. Het onderzoek wordt dan beëindigd en deze zaken worden ‘opgelegd’. Dat houdt in dat door het ontbreken van verdere opsporingsmogelijkheden de zaken stil liggen. Een andere reden om een zaak op te leggen is dat, ondanks al het mogelijke onderzoek door de politie, het onderzoek niet heeft geleid tot een verdachte. In totaal zijn 420 zaken opgelegd.
 

Strafrechter

Het totale aantal politici dat bedreigd wordt, is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In 2023 werden 67 verdachten voor de strafrechter gedaagd tegen 37 in het jaar daarvoor. De verwachting is dat de 83 zaken die nog in onderzoek zijn, zullen leiden tot nieuwe dagvaardingen en zittingen voor de strafrechter.
 

Verder deed het OM vorig jaar drie zaken zelf af via een OM-strafbeschikking of OM-zitting. Daarnaast voerde de politie twee keer berispende gesprekken. Dat gebeurt in het algemeen met minderjarige verdachten die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Een wijkagent van de politie gaat dan thuis, in bijzijn van de ouders, in gesprek met de jongere over de gevolgen van zijn handelen. En drie zaken zijn om uiteenlopende redenen geseponeerd.Nieuw Bedrijventerrein Rijnhoek II Een Stapje Dichterbij

11-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het college van B&W heeft de provincie een locatie voorgesteld om een nieuw energieneutraal bedrijventerrein te ontwikkelen bij Bodegraven. Het gaat om Rijnhoek II, een gebied in het verlengde van het bestaande bedrijventerrein Rijnhoek. Dit nieuwe gebied, strategisch gelegen tussen de Rijn en het spoor in de richting van Zwammerdam, moet bijdragen aan de economische en duurzame ambities van de gemeente. 

Dubbel Ruimtegebruik en Duurzaamheid

In de Bedrijvenvisie Bodegraven-Reeuwijk 2030-2040 heeft de gemeenteraad aangegeven dat Rijnhoek II moet voldoen aan de principes van dubbel ruimtegebruik. Dit betekent dat het gebied zowel moet dienen voor bedrijfshuisvesting als voor de opwekking van duurzame energie. Dit komt onder andere tot uiting door het plaatsen van zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken en gevels van de nieuwe bedrijfsgebouwen.
 

Vergelijkbaar met Rijnhoek I

De plannen voor de ontwikkeling van Rijnhoek II zijn niet nieuw. Gedeputeerde Staten van de provincie erkennen al langer de economische noodzaak van deze uitbreiding, maar hadden meer informatie nodig over de ruimtelijke onderbouwing. Na grondige evaluatie van zes mogelijke locaties, bleek Rijnhoek II nog steeds de meest geschikte optie. Het nieuwe bedrijventerrein zal qua omvang en uitstraling vergelijkbaar zijn met Rijnhoek I en via dit terrein te bereiken zijn. De bouwhoogtes en het type bedrijvigheid zullen eveneens aansluiten bij die van Rijnhoek I.
 

Betrokkenheid van Omwonenden

De gemeente heeft veel belang gehecht aan de mening van de omwonenden bij de ontwikkeling van Rijnhoek II. Dit heeft geresulteerd in een reeks keukentafelgesprekken, waarbij de plannen en ideeën direct bij de mensen thuis werden besproken. Daarnaast zijn er twee inloopavonden georganiseerd in het kader van de gebiedsvisie Oude Rijnzone. Tijdens deze bijeenkomsten hebben inwoners hun zorgen, vragen en suggesties kunnen delen, wat heeft geleid tot aanpassingen in de plannen waar mogelijk.


 

Vervolgstappen

Bij een positief besluit van de provincie zal de gemeente verder gaan met de uitwerking van het project Rijnhoek II. De ruimtelijke en financiële uitgangspunten zullen verder worden uitgewerkt in een startnotitie, waarin ook de inbreng van omwonenden wordt meegenomen. Bovendien zal de planning duidelijk maken wanneer de eerste bedrijven hun nieuwe pand in Rijnhoek II kunnen betrekken en wanneer de eerste duurzame energie geleverd zal worden.
 

Het nieuwe bedrijventerrein Rijnhoek II belooft een belangrijke stap te zijn in de richting van een duurzame en economisch veerkrachtige toekomst voor Bodegraven en omstreken.Silvan de Smit Treedt Op in Ichtuskerk te Bodegraven

11-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdagmiddag 27 juli 2024 zal de getalenteerde gitarist Silvan de Smit een bijzonder concert geven in de Ichtuskerk te Bodegraven. Met zijn klassieke, nylon-snarige gitaar belooft hij een unieke en inspirerende middag vol met mooie, geraffineerde muziek. Het concert begint om 13:15 uur. 

Silvan behaalde vier jaar geleden zijn Master-diploma aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft sindsdien een indrukwekkende reeks concerten gegeven. Zo heeft hij opgetreden in prestigieuze locaties zoals Het Concertgebouw en was hij te horen op Radio 4. Daarnaast speelde hij in vele theaters, kerken, salons en op festivals. Zijn gitaarspel is een levenslange passie, en hij streeft er dagelijks naar om het instrument en de muziek optimaal tot hun recht te laten komen.
 

Op zijn YouTube-kanaal, YouTube.com/@silvandesmit, kunt u alvast genieten van zijn muziek. Silvan raadt aan om de opnames te beluisteren met oortjes, een koptelefoon, of een degelijk audiosysteem voor de beste ervaring, in plaats van platte telefoon- of computerspeakers. 

Silvan kijkt er enorm naar uit om van dit concert een prachtig evenement te maken en hoopt u daar te ontmoeten. De toegang tot het concert is gratis, maar een gift na afloop wordt zeer gewaardeerd en helpt om deze concerten te blijven organiseren.
 

Kom en laat u meeslepen door de prachtige klanken van Silvan de Smit's gitaarspel in de sfeervolle ambiance van de Ichtuskerk. Het belooft een middag te worden die u niet wilt missen!Waddinxveen Gaat Door met Oplossing voor Verkeersknelpunt Brugweg

11-07-2024

Van de redactie

Waddinxveen - De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk wil geen financiële bijdrage leveren aan een onderzoek naar oplossingen voor de verkeersproblematiek in het poldergebied. De raad wil alleen kleine maatregelen onderzoeken. Voor gemeente Waddinxveen is dit niet voldoende, omdat dit een herhaling is van zetten uit het verleden. Daarom gaat gemeente Waddinxveen na het besluit van gemeente Bodegraven-Reeuwijk dan ook zelfstandig door met een duurzame oplossing voor de verkeerssituatie op de Brugweg.

 

Gemeente Waddinxveen onderzoekt meerdere oplossingen

Op basis van een verkeersonderzoek en een plan van aanpak gaat gemeente Waddinxveen verder aan de slag om de verkeersproblematiek in het poldergebied te verminderen. Na het besluit van Bodegraven-Reeuwijk legt gemeente Waddinxveen de focus op verkeersmaatregelen binnen haar eigen gemeentegrens.

 

Wethouder Femke Vleij (verkeer en vervoer) betreurt het besluit van Bodegraven-Reeuwijk: “Het is jammer dat onze buurgemeente geen verdere invulling wil geven aan onze samenwerkingsovereenkomst. We hebben ons ingezet voor een goede samenwerking, omdat de Brugweg een belangrijke ontsluiting is voor Reeuwijk-Dorp. Met de groei van beide gemeenten is het belangrijk om aandacht te hebben voor onze verkeersknelpunten. Voor Waddinxveen willen we dat er een oplossing komt voor het verkeersknelpunt aan de Brugweg – een knelpunt dat er al vele jaren is.” Om dit knelpunt op te lossen onderzoekt gemeente Waddinxveen op korte termijn de mogelijkheid om de Brugweg (op bepaalde tijden) af te sluiten voor vrachtverkeer en vervroegt de gemeente het uitgestelde groot onderhoud aan de Brugweg. Voor de lange termijn voert de gemeente onderzoek uit naar een nieuwe ontsluitingsroute. Alles met als doel om de Brugweg goed in te richten voor de toekomst.Verkeersproblematiek in het poldergebied blijft een gezamenlijk probleem
Het poldergebied tussen Waddinxveen en rond Reeuwijk-Dorp bestaat uit een eeuwenoude wegenstructuur die nooit ingrijpend is aangepast. Wel is de bedrijvigheid en bebouwing door de jaren heen gegroeid. Door de ontwikkeling en groei van beide gemeenten is de verwachting dat dit blijft toenemen. Alle deelnemers aan het verkeer maken gebruik van dezelfde smalle wegen en dat zorgt voor knelpunten. Veiligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke verkeersthema’s, zowel in Waddinxveen als in Bodegraven-Reeuwijk.


Vanaf 2021 hebben beide gemeenten samengewerkt om een oplossing te onderzoeken voor de verkeersproblematiek in het poldergebied. Dit heeft geresulteerd in een verkeersonderzoek, waarmee de verkeersproblematiek objectief in beeld is gebracht en mogelijke maatregelen zijn voorgesteld. Daaropvolgend hebben we een gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld om de 3 maatregelen met het hoogst oplossend vermogen en de nul-variant verder te onderzoeken.Brand in Appartement Willemstraat

11-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdagavond om 23.40 uur brak er brand uit in een appartement aan de Willemstraat. De brandweer evacueerde de bewoners van het wooncomplex als voorzorgsmaatregel. De brand veroorzaakte een aanzienlijke rookontwikkeling.
 

Volgens de eerste berichten heeft de bewoner van het getroffen appartement mogelijk zelf de brand aangestoken. Deze persoon vluchtte vervolgens in verwarde toestand en de politie heeft in de omgeving naar hem gezocht. Op dit moment wordt de woning als een plaats delict (PD) behandeld en is de politie een uitgebreid onderzoek gestart.
 

Ondanks de aanvankelijke ernst van de situatie, schaalde de brandweer op naar middelbrand maar wist de brand snel onder controle te krijgen. Nadat de brandweer de woningen had gecontroleerd op koolmonoxide, konden de omliggende bewoners terugkeren naar hun appartementen.Sterke Lekdijk test nieuwe techniek voor dijkversterking

11-07-2024

Van de redactie

De zoektocht naar alternatieven voor de stalen damwand gaat door: binnen project Sterke Lekdijk wordt de ‘MIP-freesmethode’ getest. Bij deze techniek wordt een grote freesmachine ingezet om een stevige waterdichte wand te maken in de ondergrond aan de binnenkant van de dijk.
 

Omdat bij deze methode de bestaande ondergrond in de wand verwerkt wordt, is deze sneller, goedkoper en minder vervuilend dan veel bestaande technieken, zoals een stalen damwand. Bovendien maakt de MIP-freesmethode het mogelijk een dijk te versterken zonder deze te verhogen of verbreden. Een goede oplossing voor een land waarin ruimte schaars is en bijvoorbeeld woningen, boerderijen en historische gebouwen dicht tegen de dijken liggen. 

Veldproef bij Sterke Lekdijk – deelproject Culemborgse Veer/Beatrixsluis

De MIP-freesmethode is eerst in het laboratorium onderzocht en bevindt zich nu in de testfase. De veldproef vindt plaats op een terrein in de buurt van de Lekdijk. Daar mixt de freesmachine (zie foto) de bestaande ondergrond tot wel 15 meter diep met een bindmiddel (bijvoorbeeld water en cement). Daarmee vormt het een wand die de dijk op twee manieren moet gaan versterken. Het voorkomt piping (het ontstaan van kanaaltjes onder de dijk die zanddeeltjes meenemen en de dijk verzwakken) en het maakt de grond stabieler, wat verschuiving en verzakking van de dijk voorkomt. Dit maakt de MIP-freesmethode bijzonder, omdat er niet veel alternatieven zijn met dezelfde eigenschappen.De ‘Freesmachine’, Beeld HITEC Road
 

Feestelijk moment: eerste wanden uitgegraven

De veldproef duurde een aantal weken. In totaal zijn er drie wanden getest met bindmiddel in verschillende samenstellingen, waaronder één met olifantsgras. Ook test het team of en in hoeverre de wanden waterdicht zijn. Nu de wanden goed zijn gedroogd en gehard, is gisteren -onder het oog van diverse genodigden- een feestelijke start gemaakt met het uitgraven van de wanden.
 

Nader onderzoek in het laboratoriumHans, Annerieke en Wilco doen mee aan BikevoorParkinson 2024

11-07-2024

Van de redactie

Gouda - Hans, Annerieke en Wilco doen mee aan de BikevoorParkinson. Zij fietsen als team onder de naam ‘Fietsen voor Parkinson Gouda’. Graag delen zij hun verhaal en motivatie waarom zij meedoen aan dit jaarlijkse unieke fietsevenement! 

Even voorstellen

Hans van Geluk is 64 jaar en woont in Gouda. Hij heeft sinds mei 2019 de diagnose de ziekte van Parkinson. Samen met zijn vrouw Jolanda kookt hij elke avond authentiek Italiaans en hij houdt van verschillende soorten stijlen muziek.


Annerieke van den Brink is 42 jaar en ook wonend in Gouda. Ze is gespecialiseerd Parkinsonverpleegkundige bij Zorgbrug en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.


Wilco van Wensveen woont in Reeuwijk en is werkzaam als fysiotherapeut voor zorgpartners midden Holland en Topzorg, beiden in Gouda. Zijn passie is fietsen en dit wil hij met zoveel mogelijk mensen delen. Zodoende is hij vijf jaar geleden gestart met het samen fietsen voor mensen met de ziekte van Parkinson in Gouda.
 

Tijdens de BikevoorParkinson hoef je niet mee te fietsen in de heuvels van Zuid-Limburg. Het is ook toegestaan om op een andere plek je eigen fietsroute af te leggen. Het gaat tenslotte om een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor een mooi Parkinson project.
 

Wat gaan jullie doen?

Wilco: ‘Samen met Hans van Geluk en Christa Plasschaert (toenmalig Parkinsonverpleegkundige) hebben we ‘Fietsen voor Parkinson Gouda’ opgezet en uitgebreid en naar een professioneler niveau (lees groter niveau) getrokken. Met als doel samen sporten en bewegen. Ook als je Parkinson hebt, kan je sporten en is het juist goed om in beweging te komen en te blijven.’
 

Hoe bereid je je voor?

Hans: ‘De voorbereiding begint al in januari met het zoeken van een geschikte fietslocatie. Tot nu toe hebben we elk jaar een andere start- en finishlocatie gehad. Dit jaar dus vanaf GOUDasfalt in Gouda. Als het bevalt, willen we hier voortaan starten en finishen. Mede door de uitstekende uitval mogelijkheden.’

‘Omdat ik er pas bij ben, was het even wennen om aan te haken. Nu we er zo mee bezig, kijk ik uit naar dit mooie event!’ - Annerieke van den Brink

 

Waarom kom je in actie tijdens de BikevoorParkinson?

Hans: ‘Mijn bedoeling was om geld op te halen tijdens mijn fietsritten. Toeval of niet, maar tijdens de coronatijd konden ze niet in Limburg, de Cauberg plaatsvinden tijdens de BikevoorParkinson. De organisatie besloot toen dat men mee kon doen vanuit zijn of haar eigen woonplaats. Hier begon mijn eerste actie. Het jaar erop wilde ik dit weer doen en vertelde ik dit idee aan mijn fysiotherapeut Yvonne McPherson (ParkinsonNet). Zij gaf mij aan dat een collega fysiotherapeut, Wilco van Wensveen (ook ParkinsonNet) dit al eens eerder had gedaan in Gouda. Toevallig kende ik Wilco al, dus ik besloot contact met hem op te nemen. We waren het beide eens dat we het dat jaar groter wilde maken en dat lukte! Nu doen we ‘Fietsen voor Parkinson Gouda’ inmiddels alweer voor het vierde jaar’

 

Parkinson en de toekomst

Het team hoopt van harte dat Parkinson op een gegeven moment de wereld uit is. ‘Dat zou het mooiste zijn, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Onderzoek blijft belangrijk en nodig. Daar hebben we geld voor nodig, en elk bedrag helpt hierbij. Natuurlijk hopen we dat Parkinson met onderzoek in de toekomst te genezen is en dat er meer inzicht komt wat onze omgeving voor invloed heeft op het krijgen van de ziekte van Parkinson. Dit bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zodat hier op Europees niveau en mondiaal niveau stappen kunnen worden gezet om dit aan te pakken en te verbieden,’ sluit het team af.

 We investeren meer in verduurzaming woning

11-07-2024

Van de redactie

Het aantal consumenten dat leent voor het verduurzamen van hun woning, is gegroeid. En ook het gemiddelde leenbedrag voor verduurzaming stijgt flink. Dit blijkt uit onderzoek van Geld.nl. In de Datamonitor Lenen volgde de vergelijkingssite alle geaccepteerde leningaanvragen van de eerste vijf maanden van dit jaar. Hieruit blijkt dat het aantal leningen met een groen doel op dit moment ruim anderhalf keer hoger ligt dan in 2023. Het gemiddelde leenbedrag voor verduurzaming van de woning stijgt van € 16.521 in 2023 naar € 21.107 dit jaar, een stijging van bijna 28%.
 

Minder verbouwen, meer verduurzamen

Verduurzaming van de woning valt in het onderzoek van Geld.nl onder de overkoepelende categorie ‘Verbouwen’. Dat het aantal leningen voor duurzaam wonen toeneemt, is opvallend. Het percentage leningen voor verbouwen in het algemeen loopt namelijk iets terug. Paul Huibers, financieel expert bij Geld.nl, zegt hierover: “Verbouwen blijft met ruim 19% van de aanvragen ook in de eerste helft van 2024 het tweede belangrijkste leendoel. Wel zien we dit percentage iets teruglopen ten opzichte van 2023. Toen leende nog meer dan 23% van de kredietaanvragers voor een verbouwing. Reden voor deze daling kan liggen in steeds verder stijgende prijzen van bouwmaterialen, in combinatie met een tekort aan vakmensen om de verbouwing uit te voeren.”In het licht van deze cijfers valt het toenemend aantal leningen voor onder andere zonnepanelen en isolatie verbeterende maatregelen extra op. Huibers: “De stijgende energieprijzen stimuleerden veel consumenten vorig jaar om te investeren in de verduurzaming van hun woning. Ook nu de energieprijzen weer stabiel lijken, blijft de wens om hierin te investeren groeien. Het is wel even afwachten hoe bereid mensen blijven om te investeren in zonnepanelen nu de salderingsregel verdwijnt en steeds meer energieleveranciers bezitters van zonnepanelen kosten in rekening brengen.” Al blijven zonnepanelen ondanks dat voor veel mensen rendabel.
 

Geld besparen belangrijkste motivatie

De belangrijkste reden om te investeren in het verduurzamen van de woning, is besparen. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2023 naar duurzaam wonen. Hierin gaf 43% van de ondervraagden aan vooral geld op de energierekening te willen besparen. Op de tweede plaats gevolgd door het milieu (27%). 13% van de ondervraagden noemde het verbeteren van het wooncomfort als hoofdreden voor verduurzaming.

 MCB Zomerconcert in het Evertshuis

10-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - De theaterzaal van het Evertshuis was zaterdagmiddag het decor van een afwisselend Zomerconcert van het Muziek Collectief Bodegraven-Reeuwijk. Leerlingen en docenten zetten samen een mooi programma neer, voor een goed gevulde zaal.


 

Na een opening met duetten op hoorn en bugel, traden diverse jonge leerlingen op uit de pianoklas van Annemarie de Boer. Een hele belevenis om na pas een korte periode les, achter de mooie vleugel van het Evertshuis te mogen plaatsnemen. Later in het programma viel dezelfde eer toe aan leerlingen van docente Liesbeth van Hemmen.

 

In het kader van ‘Muziek maak je samen’, het motto van het MCB, traden ook diverse combinaties van leerlingen op. Er klonk Vivaldi op viool en piano, een cello duet van Gabrieli, en familiesamenspel op diverse instrumenten. In de Suzuki vioolgroep van Clara Post musiceerden ervaren spelers samen met jonge, nog maar net begonnen leerlingetjes en op de vleugel werd quatre-mains gespeeld.

 

 

Solo klonk prachtige romantische pianomuziek van Rachmaninov en Grieg, en harpmuziek van John Thomas. Grote verrassing van de avond was de presentatie van de nieuwe zangdocente van het MCB, Grazia Lin. Met haar vertolking van ‘Think of me’ uit The Phantom of the Opera, met docente Annemarie aan de vleugel, liet zij horen wat zij in huis heeft aan volume en stembereik.

 

 

De middag werd afgesloten met 2 Klezmer melodieën, gespeeld door een ensemble op blokfluit, viool, piano en contrabas. Het Muziek Collectief is er trots op, zoveel talent, kwaliteit en speelplezier in huis te hebben, en nodigt u graag weer uit voor een volgend concert.Wat doet u met zwerfafval?

10-07-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Iedereen kan helpen om zwerfafval tegen te gaan. Gemeenten, bedrijven, scholen. En u! Samen maken we Nederland Schoon. Er zijn al meer dan 100 betrokken inwoners die graag een handje helpen om onze mooie dorpen schoon te houden.  

Maakt u ook af en toe een opschoon-ommetje? Trek er op uit, haal een frisse neus en raap ondertussen zwerfafval. Een afvalknijper en afvalzakken krijgt u gratis van de gemeente. Het verzamelde zwerfafval wordt ook weer bij u opgehaald. De tijd en uw inzet bepaalt u zelf.
 

Wilt u meer weten of wilt u zich direct aanmelden? Doe dat via info@bodegraven-reeuwijk.nl of 0172 522 522.Werk aan de Molendijk

10-07-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - De Molendijk, tussen Nieuwerbrug en de A12, is aan een opknapbeurt toe. Verzakkingen worden hersteld en er wordt opnieuw geasfalteerd. Daarom is de weg op maandag 22 juli, tussen 7 en 17 uur, niet toegankelijk voor het autoverkeer. Dat autoverkeer wordt omgeleid via Bodegraven. Het fietspad blijft open. Fietsers en voetgangers hoeven dus niet om te fietsen of lopen, zij kunnen de klus wel passeren.


 

 Feestelijke diploma-uitreiking studenten Thuiszorg Leerweg mboRijnland

10-07-2024

Van de redactie

Zoetermeer - Tijdens de feestelijke diploma-uitreiking werden de studenten van de Thuiszorg Leerweg bij mboRijnland in Zoetermeer in het zonnetje gezet. Na een intensieve opleiding van anderhalf jaar mochten ze hun diploma ‘Assistent Dienstverlening en Zorg’ in ontvangst nemen. De studenten werken en leren tegelijk in deze opleiding. De gediplomeerden kunnen direct aan de slag bij een van de thuiszorg organisaties. 

De Thuiszorg Leerweg heeft een unieke benadering. De meeste studenten zijn relatief kort in Nederland en hebben diverse culturele achtergronden. Tijdens de opleiding, die in samenwerking met thuiszorgorganisaties Thuiszorg Inis, Allcura Thuiszorg, Vierstroom en werkbedrijf De Binnenbaan is opgezet, doen de studenten zowel vakinhoudelijke kennis als taalkennis op. Ze werken twee à drie dagen per week en komen anderhalve dag per week naar school, waarbij de extra halve dag specifiek is gericht op het leren van de Nederlandse taal. Dit is essentieel voor hun werk in de thuiszorg en de communicatie met cliënten. 

Student Sunethra Hitihamu: "Het was een hele leuke opleiding. Ik heb veel geleerd en de docenten waren allemaal heel lief. Ik ga de klas heel erg missen!" “We zijn als partner heel erg trots op onze werknemers. Deze opleiding en samenwerking is echt een mooie ontwikkeling voor zorgland", aldus praktijkopleider Marijke Kolen van Vierstroom.

 

Keuzedelen en excursies

De opleiding biedt ook praktische keuzedelen aan, zoals ‘Omgang met de cliënt’ en ‘Schoonmaken’. Deze keuzedelen zijn van belang voor de dagelijkse praktijk in de thuiszorg.  


Brenda Koerts-Weeber, studieloopbaanbegeleider mboRijnland: "Het keuzedeel ‘Omgang met de cliënt’ is een extra keuzedeel waarin de studenten leren over ziektebeelden als dementie en waarin ze ook leren wat normaal is in de omgang met de cliënt en wat niet. Verder leren de studenten hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag bijvoorbeeld of wanneer ze problemen signaleren." 

Daarnaast hebben de studenten deelgenomen aan diverse excursies, zoals een bezoek aan Corpus om meer te leren over het menselijk lichaam en Madurodam om Nederland en Den Haag wat beter te leren kennen en als onderdeel van het vak loopbaan en burgerschap. In februari zijn al vijf studenten versneld afgestudeerd. Vandaag ontvingen de andere acht studenten hun diploma. 
 

Nieuwe groep succesvol gestart

In november 2023 is een tweede groep van veertien studenten succesvol gestart met deze niveau 1-opleiding. De opleiding biedt de studenten niet alleen een formele erkenning van hun vaardigheden, maar ook een belangrijke stap in hun integratie en carrière in de Nederlandse zorgsector. Voor velen van hen, die al jarenlang in de thuiszorg werken zonder officieel diploma, betekent dit een bekroning op hun toewijding en harde werk. Het onderwijs en de kosten van de boeken worden door hun werkgevers vergoed, wat bijdraagt aan hun verdere professionele ontwikkeling en inzetbaarheid in de thuiszorg.VVD Zuid-Holland tijdens voorjaarsnota: Vol voor woningbouw!

10-07-2024

Van de redactie

Tijdens de behandeling van de provinciale financiën heeft de kersverse fractievoorzitter Jeroen van Dijken van de VVD Zuid-Holland zich sterk uitgesproken over de toekomst van onze provincie. Met daadkrachtige plannen in duidelijke taal, richt de VVD zich op het bouwen van woningen, het versterken van de economie en het verbeteren van de bereikbaarheid. Tot slot wil de VVD graag een impuls in de energiemix en zorg dragen voor een goede waterhuishouding. Dit alles natuurlijk binnen de begroting.  


  

Waar zetten we ons voor in? 
2.5 miljoen euro investeren in schoon Zuid-Hollands water voor een gezonde leefomgeving voor onze inwoners en om te zorgen dat de woningbouw niet stil valt. 

 

Belemmeringen weghalen bij woningbouw. De provincie moet versnellen en zeker niet vertragen. Minder regels zorgen ervoor dat er sneller en meer gebouwd kan worden. 
 

Kernenergie op tafel in Zuid-Holland. We gaan de volgende stappen zetten in de realisatie van modulaire kerncentrales in onze provincie. 

 

Inventariseren bij onze gemeenten inventariseren wie er geen bezwaar heeft tegen onderzoek naar kleine modulaire kerncentrales.  

 

In overleg over lokale energie. Een bijeenkomst te organiseren op het provinciehuis waar inwoners van Zuid-Holland samen met statenleden en gedeputeerden kunnen praten over zon-, wind- en kernenergie in hun omgeving. 
 
Veilige wegen. Dit kunnen we bijvoorbeeld bereiken door een zogenaamde Flexflitser in te zetten om de snelheid op de provinciale wegen te handhaven en hardrijders te straffen. 

 

Als we al deze ambities waar willen maken, zullen we moeten zoeken naar meer ruimte. Zeewaartse uitbreiding kan hierin een uitkomst zijn. Zodoende wil de VVD de mogelijkheden onderzoeken naar het uitbreiden van de provincie op zee. 

 

 

Woningbouw: Dromen van Stenen 

 “De inwoners van Zuid-Holland willen geen mooie woorden, maar daden. We moeten stoppen met brieven stapelen en beginnen met stenen stapelen,” aldus Jeroen van Dijken. De VVD gaat voor de bouw van bijna 250.000 nieuwe woningen, zodat iedereen – van starter tot senior – een plek kan vinden. Geen bureaucratische rompslomp, maar snelle, betaalbare en duurzame woningen. 

  

Economie: Ruimte voor Ondernemers 

Zuid-Holland bruist van ondernemerschap en innovatie. “Ondernemers zijn de motor van onze economie. We moeten hen niet dwarszitten met regels, maar juist ondersteunen,” benadrukt Van Dijken. De VVD pleit voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en ondersteuning van ondernemers bij innovatie en duurzaamheid. Meer banen, meer groei, meer welvaart. 

  

Bereikbaarheid: Investeren in Toekomst 

Goede infrastructuur is de ruggengraat van onze provincie. “Van de Rijnlandroute tot de Blankenburgverbinding, wij blijven investeren in wegen, fietspaden en openbaar vervoer,” zegt Van Dijken. De VVD wil zekerheid over de financiering van alle geplande projecten en blijft aandringen op efficiënte uitvoering. 

  

Energie en Duurzaamheid: Slimme Keuzes 

“De toekomst van energie ligt in diversiteit,” stelt Van Dijken. Naast zonne- en windenergie wil de VVD ook kernenergie benutten. Kleine kernreactoren bieden een stabiele energiebron en ontzien het stroomnet. Daarnaast moet lokale energieopwekking een grotere rol spelen, zodat iedereen kan participeren in duurzame stroom. 

  

Financiën: Zuinig en Verstandig 

Een gezonde financiële basis is essentieel. “Wij willen niet dat toekomstige generaties de rekening betalen. Eenmalige meevallers gaan in de spaarpot,” aldus Van Dijken. De VVD streeft naar een verantwoorde begroting, waar structurele uitgaven gedekt worden door vaste inkomsten. 

  

De VVD Zuid-Holland blijft werken aan een provincie waar iedereen kan floreren. Met deze heldere en krachtige plannen bouwen we samen aan een welvarend, bereikbaar en duurzaam Zuid-Holland.Brand in Vuilniswagen

09-07-2024

Van de redactie

Waddinxveen – Op dinsdagmiddag ontstond er brand in de lading van een vuilniswagen aan de Anna van Hannoverstraat in Waddinxveen. De chauffeur merkte rook op die uit de wagen kwam en nam snel actie om grotere schade aan de wagen te voorkomen. 

Bij het zien van de rook besloot de chauffeur het afval direct op straat te dumpen. Deze snelle reactie bleek cruciaal om de situatie onder controle te krijgen. De toegesnelde brandweer was snel ter plaatse en wist de brand te blussen voordat deze verder om zich heen kon grijpen.
 

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de brand waarschijnlijk is veroorzaakt door een accu die bij het huisafval was gegooid. Dit incident benadrukt nogmaals het belang van het correct scheiden van afval en het apart inzamelen van gevaarlijke materialen zoals batterijen en accu's.
 

De vuilniswagen en het gedumpte afval zijn naderhand gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen verdere brandhaarden aanwezig waren. Dankzij de snelle reactie van de chauffeur en het adequate optreden van de brandweer is de schade beperkt gebleven en zijn er geen gewonden gevallen.Woerdense kaasgroothandel, Treur Kaas, wint diverse kaasaward prijzen!

09-07-2024

Van de redactie

Woerden - De Woerdense kaasgroothandel Treur Kaas heeft meerdere prijzen gewonnen bij de International Cheese & Dairy Awards (ICDA) in Engeland op 27 juni 2024. Dit evenement, een van de grootste ter wereld, kende dit jaar meer dan 5000 kazen van over de hele wereld in verschillende categorieën. Familiebedrijf Treur Kaas uit Woerden schreef met succes diverse kwaliteitskazen in, waarvan er acht in de prijzen vielen! 

Hier zijn de winnende kazen:

Mèkkerstee Oud – Goud Mèkkerstee Oud is een heerlijke biologische geitenkaas die op ambachtelijke wijze is bereid. De kaas heeft een rijpingstijd van maar liefst een jaar, wat zorgt voor een pittig karakter en een rijk aroma.
 

Twisca Pikant – Goud Twisca Pikant, een schapenkaas met een volle, romige smaak, dankt zijn unieke smaak aan de langere rijpingstijd en de Noord-Hollandse weiden waar de melkschapen grazen.
 

Chevretta Blue – Goud Chevretta Blue is een romige geitenkaas met een blauwschimmel cultuur. Deze kaas van 3,5 kg heeft circa 8 weken gerijpt en heeft een romige, zachte structuur met karakteristieke blauwschimmel smaak en zichtbare blauwe aders.
 

Chevretta Oud – Zilver Chevretta Oud, een Noord-Hollandse geitenkaas van ongeveer een jaar oud, heeft door de lange rijpingstijd een karaktervolle smaak en bevat mooie eiwitkristallen. De kaas heeft een stevige structuur.
 

Daniel’s Selection Premium Truffle / Villa Truffo – Brons Villa Truffo combineert Hollandse boerderijkaas met de intense smaak van zwarte truffel. De kaas heeft een korte rijpingstijd van 8 weken, wat resulteert in een bijzonder romige structuur en een uitgesproken smaak dankzij de truffelstukjes.
 

Villa Roma – Brons Villa Roma is een jonge boerderijkaas die ongeveer 4 weken gerijpt is. De kaas, gemaakt van koemelk, is romig en zacht van structuur en heeft toevoegingen van diverse kruiden en specerijen zoals fenegriek, prei, chili, knoflook, paprika en lavas, wat zorgt voor een heerlijke fris/kruidige smaak.
 

Weydeland Rijck – Brons Weydeland Rijck is een brokkelkaas met een lange rijpingstijd. De kaas heeft een zeer rijpe smaak en bevat kleine rijpingskristallen die knisperen in de mond. De kaas zit vol aroma’s en is karaktervol van smaak.
 

Happy Mrs Jersey Old – Brons Deze biologische kaas, gemaakt van 100% Jerseymelk, heeft een jaar op houten planken gerijpt. De kaas heeft een mooie kristalstructuur en is nog bijzonder romig. Het is een echte specialiteit!
 

Met deze indrukwekkende resultaten heeft Treur Kaas uit Woerden zijn positie als producent van hoogwaardige kazen wederom bevestigd.Woerden&Democratie stelt wederom vragen over bomen aan de Beneluxlaan

09-07-2024

Van de redactie

Woerden - Nadat de fractie van Woerden&Democratie (W&D) in januari 2023 al vragen stelde over de armoedige staat van de bomen aan de Beneluxlaan in Woerden, heeft de partij hierover nu wederom vragen gesteld aan het college van B en W in de gemeente.
 

Begin januari 2023 stonden de net geplante bomen enkele weken in het water vanwege de regenval en de slechte afwatering aan de Beneluxlaan, nu lijken een behoorlijk aantal van die bomen dood of stervende. In de beantwoording van de eerdere vragen gaf het college nog aan dat de bomen in de ruststand stonden en dat zij geen last zouden ondervinden van de hoge waterstand. Die beantwoording lijkt volgens de fractie van W&D niet te kloppen nu een groot aantal van de bomen aan deze nieuwe weg niet is aangeslagen.  
 

De partij vraagt zich af of de afwatering wel goed functioneert en wat de kosten zijn van het plaatsen van nieuwe bomen?Kringloop zoekt vrijwilligers: doe goed met waar je goed in bent!

09-07-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Er bestaat geen leukere plek om vrijwilligerswerk te doen dan bij de kringloop. Je leert nieuwe mensen kennen, je kunt jezelf ontwikkelen én je betekent iets voor een ander en het milieu. Ervaring is helemaal niet nodig. Zin erin wel!Jeanette Alkemade is 12 jaar vrijwilliger bij de kringloop

 

Directeur Martin van Keeken typeert Stichting Kringloop Alphen als een warme en betrokken organisatie: ‘als je bij ons werkt, dan maak je deel uit van een club bevlogen en gezellige mensen. Nergens vind je een groep mensen die zo divers is als bij ons. Betaalde kracht of vrijwilliger, wel of geen afstand tot de arbeidsmarkt, jong of ervaren, we werken allemaal met passie voor de stichting. Wist je dat de jongste vrijwilliger 13 is en de oudste 83? Hoe verschillend we ook zijn, gezamenlijk zetten we ons in voor zoveel mogelijk hergebruik en een verrassende winkelervaring voor klanten.”

 

Over hergebruik gesproken, Stichting Kringloop Alphen verwerkte vorig jaar ruim 1,3 miljoen kilo goederen en textiel. Van Keeken: ‘Ophalen, uitsorteren en netjes presenteren in de winkel, elk item gaat door vele handen. De toevoer van goederen en textiel groeit gestaag. Heel goed nieuws voor het milieu, maar we merken dat we nu letterlijk handen tekort komen. Wat vrijwilligerswerk bij de kringloop zo bijzonder maakt, is dat we net als bij de spullen kijken naar mogelijkheden. Waar is iemand goed in? Waar wordt iemand blij van?


De werkzaamheden zijn zo divers dat er altijd wel iets is waar je helemaal op je plek bent. Ben je een echte fashionista en lijkt je het leuk om op de kledingafdeling te werken? Hou je liever de huisraadafdeling op orde en maak je graag een praatje met de klanten? Heb je ervaring met het rijden van een bakwagen en ga je graag de weg op? Ben je handig en vind je het leuk om meubels in elkaar te zetten? Of heb je andere talenten die je in wilt zetten? Je bent van harte welkom! Je kiest zelf in welke vestiging je wilt werken en welk dagdeel je het beste uitkomt. Bel naar 0172 – 422 490 of mail je nummer naar  info@kringloopalphen.nl en dan bellen we jou.’Alarmsignalen politie bij gemeentehuizen: Tijd dringt voor vroegpensioenregeling

09-07-2024

Van de redactie

Op dinsdag 9 juli lieten politiemensen door heel het land hun stem horen bij verschillende gemeentehuizen. Om 11.59 uur precies gingen de sirenes en zwaailichten van hun voertuigen aan voor een minuut, als een duidelijk signaal dat de tijd dringt voor de verlenging van de huidige vroegpensioenregeling (RVU). Deze regeling, bedoeld voor de politie en andere zware beroepen, loopt af en de politiebonden dringen aan op verlenging. De actie zal de komende weken elke dinsdag worden herhaald, waarbij de duur telkens met een minuut wordt verlengd.

 

Gemeentehuizen als Doelwit

Er is ditmaal bewust gekozen voor gemeentehuizen als het centrale punt van de acties. Op lokaal niveau opereert de politie onder het gezag van de burgemeester wanneer het gaat om openbare orde en handhaving. Burgemeesters zijn zich als geen ander bewust van de zware lasten die politiemensen dragen. De politiebonden hopen dat deze gezagsdragers hun stem laten horen richting de landelijke politiek en pleiten voor de verlenging van de vroegpensioenregeling.
 

Pijlen Gericht op Burgemeesters

Hoewel burgemeesters vaak het hoogste woord hebben, blijven ze stil als het gaat om de vroegpensioenregeling. Ze stellen hoge eisen aan de politie en verwachten veel van hen. Het zou de burgemeesters sieren als ze daadwerkelijk het welzijn van de politiemensen die de veiligheid in hun gemeenten bewaken, in acht nemen. Ze moeten ervoor zorgen dat ‘hun’ mensen gezond de eindstreep halen en in goede gezondheid van hun welverdiende pensioen kunnen genieten.
 

Publieksvriendelijke Actie

De actie met loeiende sirenes en zwaailichten is bedoeld als een publieksvriendelijke manier om aandacht te vragen voor de problematiek. Sinds januari voeren de politiebonden een reeks RVU-acties om een vroegpensioen voor zware beroepen te waarborgen. Deze specifieke actie op dinsdag 9 juli is een vervolg in deze reeks, waarbij de politie met hun signaal wil benadrukken hoe dringend de situatie is.
 

De politiebonden hopen dat deze acties niet alleen de aandacht van het publiek trekken, maar ook de gewenste reactie van de burgemeesters en de landelijke politiek teweegbrengen. De gezondheid en het welzijn van politiemensen staan op het spel, en een tijdige verlenging van de vroegpensioenregeling is essentieel.Barrières in de havens helpen: Douane onderschept minder drugs in eerste halfjaar 2024

09-07-2024

Van de redactie

De Douane heeft in het eerste halfjaar van 2024 minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Douane over de drugsvangsten. De Douane heeft dit jaar ruim 16.000 kg cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is veel minder dan de ruim 28.000 kg in dezelfde periode vorig jaar. De grootste vangst cocaïne in de afgelopen maanden betrof een vangst van ruim 3600 kilo in juni in de haven van Vlissingen.

 


 

De opgeworpen barrières lijken effect te hebben. De Nederlandse zeehavens zijn minder aantrekkelijk voor criminele netwerken voor de smokkel van verdovende middelen. Door het versterken van de informatiepositie door plaatsing van liaisons in Latijns-Amerika, de inzet van innovaties en specialistische teams en de toegenomen samenwerking met het bedrijfsleven werpt de Nederlandse Douane barrières op.OM eist in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf voor liquidatie bij parkeergarage in Amsterdam-West

09-07-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf en een gedragbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM-maatregel) tegen een 25-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van medeplegen moord op Ayla Mintjes en poging moord op haar vriend in Amsterdam.
 

Het slachtoffer rijdt met haar 26-jarige vriend op zondagavond 16 mei 2021 in haar auto uit een parkeergarage aan de Maassluisstraat in Amsterdam-West. Daar worden ze opgewacht door drie mannen. Twee schutters nemen met automatische wapens de Mercedes onder vuur. Daarna vluchten ze in een auto die door de derde verdachte wordt bestuurd. Ayla Mintjes wordt geraakt in haar rug en overlijdt enige uren later in het ziekenhuis. Haar vriend blijft ongedeerd. Er worden 36 kogelhulzen gevonden in de straat, niet alleen de auto van de slachtoffers, maar ook omliggende woningen en auto’s zijn geraakt. Uit onderzoek blijkt dat de vriend van Ayla Mintjes, die samen met haar in de auto zat, het doelwit was van de liquidatie.
 

De verdachte die nu in hoger beroep terecht staat wordt ervan verdacht één van de schutters te zijn die met een automatisch wapen op de auto heeft geschoten. In september 2023 zijn de twee medeverdachten van de moord, een schutter en de bestuurder van de vluchtauto, veroordeeld. Het hof in Amsterdam legde ze een gevangenisstraf van 30 jaar op. Dat was ook de straf die was geëist door het OM in hoger beroep. De zaak van deze derde verdachte werd uitgesteld omdat hij vlak voor de behandeling van de zaak afgelopen herfst van advocaat wisselde.
 

Verklaringen in hoger beroep

De verdachte heeft in hoger beroep verteld over wat er volgens hem gebeurd is. Het OM stelt dat die verklaringen enkel uit strategisch oogpunt zijn afgelegd, niet omdat er sprake is van spijt. Er blijven volgens de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep) nog veel vragen onbeantwoord en onderdelen van zijn verhaal kloppen aantoonbaar niet. Zo zegt de verdachte dat hij de twee mededaders niet kent. Daar gaat het OM niet in mee. Uit onderzoek naar de gebruikte telefoons blijkt dat deze verdachte juist de link is tussen de eerder veroordeelde andere schutter en bestuurder van de vluchtauto. De verdachte had als enige contact met hen allebei.
 

De advocaat-generaal stond tijdens de zitting stil bij de impact die de zaak heeft. “Dit is waar de criminele wereld zich opdringt aan de niet criminele wereld. Op een mooie zondag waar veel mensen vrij en buiten zijn, worden totaal onschuldige mensen geconfronteerd met verdachten die maar één doel hebben en voor welk doel alle menselijkheid en alle redelijkheid moet wijken. Verdachte heeft hiermee een meedogenloosheid en gewetenloosheid getoond en laten zien niets te geven om een mensenleven. Een mensenleven van een jonge vrouw, welk verlies een groot leed heeft veroorzaakt bij de nabestaanden”.
 

De eis van 28 jaar gevangenisstraf en een GVM-maatregel is volgens het OM passend voor medeplegen van moord, poging moord en voor brandstichting, voor medeplegen voorhanden hebben van twee automatisch vuurwapen en een pistool en voor de vernielingen aan de gebouwen in de straat. Bij de eis is rekening gehouden dat de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Maar ook, zo stelt de advocaat-generaal, met zijn berekenende proceshouding.OM eist 3,5 jaar cel tegen verdachte van cybercriminaliteit: ‘Impact van zaken als deze is enorm’

09-07-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen een 26-jarige verdachte uit Assen die met een zelf ontwikkelde, multifunctionele cybercrimetool phishingaanvallen uitvoerde op onder meer klanten van een Zwols hostingbedrijf. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle: “De impact van cybercriminaliteit is enorm. Het ondermijnt het vertrouwen in instituties, bedrijven, mensen, cryptovalutamarkten en digitale technologie en is daarmee één van de meest bedreigende en angstaanjagende vormen van criminaliteit.”
 

De tool die verdachte gebruikte kan worden vergeleken met een digitaal Zwitsers zakmes; het was multi-inzetbaar en expliciet bedoeld voor het plegen van strafbare feiten. De Assenaar wist inloggegevens van mailadressen te achterhalen door middel van phishing. De mailadressen in combinatie met wachtwoorden testte hij vervolgens op een geautomatiseerde manier bij andere websites, zoals webshops. Zo logde hij op andere plekken in met accounts van anderen en haalde vervolgens –ongemerkt en ongezien- bijvoorbeeld bitcoins van slachtoffers weg bij cryptovalutadiensten.
 

Bij de verdachte werden in totaal 650 cryptowallets aangetroffen, die volgens het OM onmogelijk allemaal eigendom van verdachte waren. Hij bestelde via accounts van zijn slachtoffers –waarvan hij dus de logingegevens had gehackt- ook dure kleding bij online winkels. Mails met bevestigingen van bestellingen en/of aanmaningen van onbetaalde facturen werden automatisch onderschept, door in de mailbox van de slachtoffers de filters in te stellen, zodat e-mails direct werden doorgestuurd zonder dat het slachtoffer dat wist of kon zien. 
Ook de mails van de bezorgdiensten leidde de verdachte om naar een tijdelijke mailbox van zichzelf. Deze e-mails bevatten onder meer een link om het afleveradres te wijzigen; zo liet de verdachte de pakketten bezorgen bij pakketpunten of pakketautomaten.
Omdat voor het afhalen van pakketten soms een identiteitsbewijs nodig is, ontwikkelde verdachte ook een functionaliteit in zijn tool waarmee hij die vervalste. Zo maakte hij zich volgens het OM schuldig aan identiteitsfraude. Daarnaast is ook een vuurwapen aangetroffen.
 

Met zijn criminele activiteiten voorzag verdachte in zijn dagelijks levensonderhoud, aldus het OM. Hoeveel slachtoffers hij precies dupeerde, valt niet te achterhalen: de man beroept zich op zijn zwijgrecht en wist zijn eigen apparaten dermate te versleutelen dat die informatie niet kon worden achterhaald.
 

Onderzoek wijst uit dat de psychische, emotionele en fysieke effecten op slachtoffers van cybercriminaliteit worden onderschat. De impact op slachtoffers die anoniem worden aangevallen is groot. Er gaat bovendien veel schaamte mee gepaard. Tijdens de motivering van de strafeis deed de officier van justitie een oproep aan slachtoffers en bedrijven die worden gehackt om, ondanks die schaamte, altijd aangifte te doen. “Schaam je niet als je slachtoffer wordt, dit kan iedereen overkomen. Er is maar één verantwoordelijke voor alle ellende en dat is de hacker, de cybercrimineel.”
 

Richting de bedrijven die zich wel meldden in deze zaak (een hostingbedrijf uit Zwolle en een bedrijf dat een parkeerapp beheert) uitte het OM vandaag complimenten: “Omdat zij aangifte deden en transparant hun ervaringen deelden. Zij droegen bij aan de oplossing in deze zaak, aan het feit dat de politie deze cybercrimineel kon oppakken. We zien in het dossier dat er ook bedrijven zijn die géén aangifte deden en het feit dat ze gehackt werden onder de mat hebben geveegd. Deze ondernemingen waarschuwden hun klanten níet en de gegevens van hun klanten liggen nog op straat, zonder dat de klanten hier weet van hebben. Zij zouden zich moeten schamen.”Reserveer nu voor de stoperabus naar Rigoletto

08-07-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Op woensdag 18 september gaat de Stoperabus naar de indrukwekkende opera ‘Rigoletto’ van Giuseppe Verdi (1813 - 1901) in Amsterdam. De bus vertrekt om 16.30 uur vanaf Zalencentrum de brug en om 16.45 uur vanaf het NS station in Bodegraven. Let op! In verband met het tijdig reserveren van de tickets bij de Nationale Opera dienen de kaarten voor 1 augustus gereserveerd te worden.

 

 

Het verhaal

Kun je te ver gaan in het beschermen van je kind voor de gevaren van de wereld? Verdi’s Rigoletto vertelt het verhaal van een vader die zijn dochter opsluit in een poging haar te beschermen voor zijn verdorven werkgever, de grensoverschrijdende womaniser Hertog van Mantua. Tevergeefs, zo blijkt wanneer zijn dochter uiteindelijk tóch verliefd, verleid en ontvoerd wordt.

 

Rigoletto is de hofnar van de hertog van Mantua. Hij bespot graaf Monterone, wiens dochter door de hertog verleid is en wordt daarop vervloekt. Vermomd als een arme student maakt de hertog vervolgens Rigoletto's dochter Gilda het hof. Zij wordt door hovelingen met hulp van de nietsvermoedende Rigoletto ontvoerd en naar het paleis gebracht, waar zij eveneens verleid wordt. Rigoletto neemt dan de huurmoordenaar Sparafucile in de arm, die met behulp van diens zuster Maddalena de hertog naar zijn woning buiten de stad lokt, maar ook Maddalena zwicht voor de charmes van de edelman. Zij weet haar broer te overreden een ander in de plaats van de hertog te doden en Gilda, die dit gesprek afluistert, besluit zich voor de hertog op te offeren. Als Rigoletto de zak met het lijk naar de rivier sleept, hoort hij in de verte de stem van de hertog en ontdekt hij zijn stervende dochter in de zak. De vloek is in vervulling gegaan.

 

De muzikale leiding is in handen van Yi-Chen Lin en de regie door Damiano Michieletto. Ga voor meer informatie en reserveren naar www.evertshuis.nl

 

Praktische informatie

WOENSDAG 18 SEPTEMBER 2024

STOPERABUS RIGOLETTO

OPERA

5e rang € 81,00 | 4e rang € 111,00 (incl. busvervoer)

Vertrek 16.30 uur vanaf Zalencentrum De Brug in Reeuwijk | 16.45 uur vanaf NS Station BodegravenHet belang van beweging en voeding bij dementie

08-07-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Ook in de zomermaanden juli en augustus bent u van harte welkom in het Alzheimer Café! Op 15 juli gaat de avond in Reeuwijk over gezond leven bij dementie, zoals bewegen en voeding. Deze avond krijgt u informatie en tips hoe dit aan te pakken. Goede voeding en voldoende bewegen hebben een positief effect op de gezondheid. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen van ziektes en het verminderen van klachten.


Diëtist Larissa Versteeg vertelt u deze avond meer over gezonde voeding en ondervoeding. Fysiotherapeut Remco Verschut vertelt meer over bewegen in relatie tot dementie. Beide sprekers geven handvatten hoe een gezonde leefstijl te stimuleren bij dementie.


 

Wie/wat/waar

Locatie:           De Reehorst, locatie De Spil (Poelruit 12, Reeuwijk)

Tijd:                 19:30-21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur

Thema:           Het belang van bewegen en voeding

 

In augustus vindt het Alzheimer Café plaats in Gouda op 19 augustus en staat het thema ‘Technologische hulpmiddelen in de thuissituatie’ centraal.

 

Meer informatie? Kijk op

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-holland

 5 tips voor een autovakantie zonder zorgen

08-07-2024

Van de redactie

Auto vakantie-klaar? Rijden maar!

Zaterdag 13 juli begint de zomervakantie in Zuid-Holland. Tijd om de koffers te pakken, de kofferbak vol te laden en jouw auto vakantie-klaar te maken. Of je nu de Franse Rivièra, de Italiaanse Alpen of de Nederlandse kust als bestemming hebt: Met deze vijf tips reis je zuinig en zonder zorgen naar jouw vakantiebestemming. Dat is fijn voor je portemonnee én beter voor het klimaat.


 

1. Plan je route met aandacht

Door je route goed te plannen, voorkom je vervelende verrassingen. Check daarom altijd welke route voor jou het beste is. Handig: Google Maps op Android-telefoons en iPhones berekent naast de snelste route ook altijd de meest zuinige route. Controleer ook altijd of er tolwegen of wegafsluitingen zijn op jouw route. En of je bijvoorbeeld een vignet, een tolbadge of milieusticker nodig hebt. Neem in ieder geval een uitgeprinte versie van je groene kaart mee. Want digitale versies worden niet overal geaccepteerd.

 

2. Doe voor vertrek de bandencheck

Controleer of de banden niet beschadigd zijn en nog voldoende profiel hebben. En breng de banden op spanning. Ook je reserveband, als je die hebt. Je vindt de geadviseerde bandenspanning op een sticker in de deur of het tankklepje, het instructieboekje of op watismijnbandenspanning.nl. Let op: Voor een volgeladen auto is de adviesspanning vaak hoger. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, prettiger én zuiniger. 

 

3. Zorg dat de olie en andere vloeistoffen op peil zijn 

Olie zorgt ervoor dat de motor niet vastloopt. Check dus altijd of je auto voldoende olie heeft voor je op vakantie gaat. Peil de olie als de motor al minstens 10 minuten uit is. En let op dat je auto niet op een helling staat, maar zo recht mogelijk. Check ook gelijk de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof en vul bij als dat nodig is.

 

4. Check of de airco en verlichting goed werken

Als je naar een zonnige vakantiebestemming gaat, is een goed werkende airco wel zo fijn. Het advies is om je airco één keer per jaar na te laten kijken bij een garage. Daarnaast wil je ook zeker weten dat alle verlichting van de auto het doet. Controleer of alle lichten werken en neem reservelampjes mee voor de zekerheid.

 

5. Gebruik de systemen in je auto
Bij lange autoritten kan je brandstof en geld besparen door zuiniger te rijden. Veel auto’s hebben handige systemen die je daarbij helpen, zoals de ECO-modus, cruise-control, de schakelindicator en het start-stopsysteem. Dus zet die ECO-modus en het start-stopsysteem aan, gebruik cruise-control bij lange stukken op de snelweg en volg de schakelindicator als je door mooie dorpjes of steden rijdt. Kijk op lekker-op-weg.nl voor uitleg over deze systemen en meer tips om zuiniger te rijden.Nieuwe natuur in de Meijegraslanden aantrekkelijk voor zeldzame planten en dieren

08-07-2024

Van de redactie

Nieuwkoop - De inrichting voor de nieuwe natuur in een deel van de Meijegraslanden ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen is klaar. Op drie locaties zijn door Natuurmonumenten gebieden ingericht met kruiden- en faunarijk grasland, vochtig weidevogelgrasland, vochtig hooiland, rietmoeras en blauwgrasland. Dit is gebeurd in samenwerking met programmabureau Veenweiden Gouwe Wiericke in opdracht van provincie Zuid-Holland. 

Tijdens een veldbezoek kwamen de betrokken bestuurders de nieuwe inrichting bekijken en kregen zij van Natuurmonumenten, die verantwoordelijk is voor de inrichting, tekst en uitleg. Gedeputeerde Berend Potjer is blij dat na vele jaren van intensieve gesprekken de natuurinrichting is voltooid: “De nieuw aan te leggen natuur ondersteunt en versterkt de bestaande natuur van het Natura 2000-gebied de Nieuwkoopse Plassen, waardoor zeldzame planten en dieren zoals brede orchis en de rietzanger weer een kans krijgen”.

 

Belangrijke schakel

De Meijegraslanden maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland en is een belangrijke schakel in de verbinding tussen de Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen. “Het is essentieel dat deze gebieden beter met elkaar verbonden worden om het netwerk van natuurgebieden te herstellen”, aldus Pauline Mulder van Natuurmonumenten. “Met de nieuwe natuur versterken wij de biodiversiteit in en om de Nieuwkoopse Plassen zelf, waardoor verdwenen soorten, zoals de zeldzame roerdomp weer te horen is in de Meijegraslanden. Ook bloeien in de natte schraallanden binnen enkele jaren orchideeën”.Verhogen waterpeil
Ook de waterkwaliteit en het waterpeil spelen een belangrijke rol als het gaat om de inrichting van onder meer het rietmoeras. Hans Schouffoer, hoogheemraad bij Rijnland, ziet de voordelen van de nieuwe inrichting van het gebied: “Het verhogen van het waterpeil draagt bij aan het tegengaan van de bodemdaling van de veengronden. Daarnaast biedt het kansen voor natuurontwikkeling. Het beperken van de voedselrijkheid draagt bij aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit en zorgt daarmee voor een gezonder ecosysteem”, aldus hoogheemraad Hans Schouffoer.

 

Gesprekken en afspraken

De totstandkoming van de natuurinrichting in de Meijegraslanden ging niet vanzelf. Dat had te maken met de verschillende belangen. Decennialang waren er gesprekken met de omgeving over de toekomst van de Meijegraslanden. Uiteindelijk zijn hier afspraken over gemaakt en de nodige besluiten genomen. Onder andere over de plek, omvang en invulling van de nieuwe natuur.© Natuurmonumenten
 

Verandering van leefomgeving

Vanuit de gesprekken met agrariërs en omwonenden is er geluisterd naar de zorgen over de verandering van de leefomgeving en zijn er aanpassingen op het ontwerp doorgevoerd. Bovendien is de wens uitgesproken dat er wordt gewerkt aan een betere samenwerking tussen Natuurmonumenten en agrariërs. Daarin neemt de provincie het voortouw.
 


© Natuurmonumenten
 

Inrichting nieuwe natuur

De nieuwe natuur bestaat uit 45 hectare rietmoeras en blauwgrasland en daarnaast is op 55 hectare percelen met agrarisch medegebruik een kwaliteitsimpuls gegeven gericht op kruiden- en faunarijk grasland en vochtig weidevogelgrasland. Op 14 augustus 2023 is begonnen met de inrichting van de nieuwe natuur op drie verschillende locaties op de gronden van Natuurmonumenten binnen de Meijegraslanden. De inrichting hiervan is nu klaar.DSS sluit het seizoen groots af

08-07-2024

Van de redactie

Aarlanderveen - Op donderdag 4 juli heeft Muziekvereniging DSS het seizoen afgesloten. Dit gebeurde met een groots concert. De Mars en Showband startte met een rondje door het dorp om alle omwonende op te halen. 

Bij aankomst op het dorpshuisplein zat het opleidingsorkest al klaar. Deze enthousiaste jeugdleden speelde de sterren van de hemel. Bij de laatste twee nummers kwamen er nog 20 jeugdleden bij. 15 debutanten op blokfluit en 5 op bugel. Wat was dat een mooi gezicht, al die enthousiaste leerlingen. Natuurlijk kon het nummer Europapa niet ontbreken, en het gehele publiek ging uit zijn dak. Daarna kwam de Vrolijke Noot, de jongste band, die een gevarieerd programma brachten. Hun hoogtepunt was de solo op bekkens.  De fanfare bracht een zomers programma, waarmee ze hopen dat het publiek vrolijk de zomer in gaat.
Leesclub bij Samen sterk huis

08-07-2024

Van de redactie

Woerden - Op woensdag 17 juli 2024 van 10.00 tot 12.00 uur is er de leesclub bij Samen sterk huis in Woerden. Iedereen die deelneemt leest een boek wat hij of zij mooi, leuk, spannend, inspirerend of gewoon de moeite waard vindt. Die ervaringen worden met elkaar gedeeld en zo krijg je steeds weer nieuwe ideeën voor boeken om te lezen.

 

De leesgroep staat onder leiding van Anneke Schwier en Fenny Kronemeijer. ‘Iedereen leest iets wat hij of zij interessant, leuk, ontroerend, spannend of grappig vindt en vertelt hierover,’ legt Fenny uit. Zo krijgt iedereen de kans iets te vertellen. Anneke: ‘Sommigen hebben een bepaald boek al drie keer gelezen, terwijl een ander er niet doorheen komt. Die uitwisseling is erg leuk.’ De gesprekken blijven vaak niet hangen bij een boek. ‘Je komt door de boeken op allerlei thema’s uit,’ aldus Fenny. ‘Boeken kunnen ook herinneringen oproepen,’ vervolgt Anneke. De gesprekken zijn soms diep maar kunnen zeker ook luchtig zijn. Vooral de diversiteit van de gasten en daarmee de keuze van boeken maakt het leuk. ‘Je komt zo op andere ideeën voor boeken dan wanneer je zelf in de bieb rondloopt.’ Als je zelf geen boeken hebt, niet naar de bieb wilt of kunt, zijn in het Samen sterk huis ook diverse boeken te leen.

 

Zin om mee te doen met deze inspirerende groep? Meld je gewoon aan en ervaar hoe dit is.

Het huis is open vanaf 9.30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Aanmelden kan telefonisch (06-14004496), per email ( info@samensterkhuis.nl) of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).

 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.We lenen vaker voor een auto, maar wel minder

08-07-2024

Van de redactie

Consumenten lenen in verhouding steeds vaker voor de aanschaf van een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor Lenen van Geld.nl. De financiële vergelijkingssite onderzocht hiervoor alle geaccepteerde leningaanvragen in de eerste maanden van 2024. “Uit ons onderzoek blijkt dat 47% van alle persoonlijke leningen die consumenten via ons afsluiten, bedoeld is voor de aankoop van een auto. In 2023 was dit nog 41% en in 2022 ‘slechts’ 30%. Er is dus sprake van een groeiende interesse in autofinancieringen”, aldus Paul Huibers, financieel expert bij Geld.nl.

 

Een auto kopen is weer aantrekkelijk

De auto is al jarenlang het populairste leendoel onder consumenten, vertelt Huibers. “Maar sinds anderhalf jaar loopt het aantal autoleningen steeds verder op”. De verklaring waarom consumenten nu vaker lenen voor een auto, kan worden gezocht in de ontwikkelingen in de automarkt. Want waar de vraag naar en de prijs van nieuwe en tweedehands auto’s in 2023 flink steeg, lijkt de markt nu langzaam af te koelen. Zo loopt de verkoop van nieuwe auto’s terug en is de prijs van tweedehands auto’s in een jaar tijd met gemiddeld € 2.000 gedaald, al blijft de vraag naar populaire modellen onverminderd hoog.
 

Huibers: “Het is nu simpelweg aantrekkelijker om een auto te kopen. Er valt weer wat te kiezen en bovendien zijn de leenrentes momenteel stabiel. Wellicht zijn consumenten daarom sneller bereid om te lenen voor een auto.”

 

Leenbedrag voor auto’s omlaag

Hoewel consumenten steeds vaker lenen voor een auto, loopt volgens de cijfers van Geld.nl het gemiddelde leenbedrag voor een auto terug. Werd er in 2023 nog gemiddeld € 16.445 geleend voor een auto, inmiddels is dit € 15.646. Huibers: “Dit leenbeeld past helemaal bij de ontwikkeling die we zien in de automarkt. Consumenten hoeven op dit moment minder te lenen om toch de auto van hun keuze te kunnen kopen.”Voormalige voorzitter HCRB benoemd tot ere lid

07-07-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Tijdens de laatste algemene ledenvergadering van Hockey Club Reeuwijk Bodegraven (HCRB) is voormalig voorzitter Alexander Knibbeler benoemd tot Ere Lid van de vereniging. Deze bijzondere erkenning is een eerbetoon aan zijn onuitputtelijke inzet en vele vrijwilligerstaken die hij in de afgelopen jaren op zich heeft genomen.Alexander Knibbeler (links)
 

Knibbeler heeft zes jaar lang de rol van voorzitter van het bestuur vervuld. Gedurende zijn voorzitterschap heeft hij zich met name ingezet om een hockeyveld in Bodegraven te behouden, een prestatie die de club zeer waardeert. Naast zijn bestuurlijke taken, heeft hij een actieve rol gespeeld in de begeleiding van jonge scheidsrechters. Vele nieuwe scheidsrechters werden door hem ondersteund tijdens hun eerste wedstrijden, wat bijdroeg aan een positieve start van hun scheidsrechtercarrière.
 

Daarnaast is Knibbeler een gewaardeerd lid van het Hap & Tap team, dat zorgt voor de catering tijdens clubactiviteiten, en is hij regelmatig betrokken bij kluswerkzaamheden op de hockeyclub. Zijn veelzijdige betrokkenheid en enthousiasme maken hem een onmisbare kracht binnen HCRB.
 Vincent Klinckenberg
 

Naast de benoeming van Knibbeler, werd Vincent Klinckenberg uit Bodegraven benoemd tot Lid van Verdienste. Klinckenberg nam afscheid van het bestuur na zes jaar actief te zijn geweest als Commissaris Vereniging. In deze periode heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met de dagelijkse gang van zaken binnen de club en heeft hij bijgedragen aan de digitalisering van diverse processen. Bijzonder is dat Klinckenberg meer dan een kwart van zijn leven heeft gewijd aan HCRB, een toewijding die door de club zeer wordt gewaardeerd.Pleinconcert Muziekvereniging OBK Driebruggen in zon en regen

07-07-2024

Van de redactie

Driebruggen - Anders dan gewend hield OBK zaterdag 6 juli haar traditionele pleinconcert, alleen was voor deze editie de samenwerking gezocht met de bevriende Fanfare Wilhelmina uit Zwammerdam. Zaterdag 6 juli jl. hebben ze samen met Wilhelmina Zwammerdam 2 mooie concerten gegeven! Zo begonnen de orkesten met een lunchconcert in Zwammerdam (bij het oldtimer festival) en daarna het Pleinconcert in Driebruggen, waar ze af en toe wel even moesten stoppen i.v.m. een bui…. maar ondanks dat was het een gezellige dag met elkaar!  

Naast de stukken die de beide verenigingen op hun repertoire hadden werden onder leiding van de beide dirigenten Mark van Mil (OBK) en Bastiaan Peek (Wilhelmina) een viertal stukken gezamenlijk uitgevoerd. De start in Driebruggen was met het opleidingsorkest van OBK onder leiding van Frank Ohm dat een aantal vlotte nummers ten gehore bracht. Daarna was het aan Wilhelmina Zwammerdam die een drietal stukken ten gehore bracht en vervolgens sloot Muziekvereniging OBK Driebruggen aan voor het gezamenlijk optreden van beide verenigingen.


Het verzamelorkest van ruim 50 muzikanten liet fraaie muziek horen bestaande uit verschillende stijlen zoals volksmuziek, swing, maar ook een prachtig gedragen stuk. Het concert in Driebruggen werd afgesloten door OBK Driebruggen die o.l.v. Mark van Mil de door hem gekozen, een aantal fraaie stukken ten gehore bracht.Dit Pleinconcert was tevens voor Mark van Mil het laatste concert met OBK Driebruggen, na 23 jaar lief en leed te hebben gedeeld gaan wij als goede vrienden uit elkaar. Als verrassing voor hem hebben de orkesten OBK en Wilhelmina het stuk ‘Thank you for the Music’ ten gehore gebracht. Natuurlijk werden ook weer de loten getrokken van de grote verloting met mooie prijzen voor de gelukkige winnaars! Desondanks was het een mooie dag met veel publiek die gezellig werd afgesloten met een barbecue voor de muzikanten bij de familie Oskam.

 

www.obkdriebruggen.com

 

 

 Sing-In concert in Waarder t.b.v. ‘Dit Koningskind’ een groot succes!

07-07-2024

Van de redactie

Waarder - Op Vrijdagavond 5 juli jl. organiseerden Dianne van Asselt en Judith Oskam een ‘Sing-In’ in de PKN Gereformeerde kerk Waarder. Deze ‘Sing-In’ concert werd georganiseerd ter behoeve van ‘Dit Koningskind’. Dit Koningskind zet zich ervoor in dat ieder mens de mogelijkheid heeft om zich te ontwikkelen en deel te nemen in alle verbanden van hun leven. In familie en gezin, in de kerk en op school en in de maatschappij. ( www.ditkoningskind.nl) ‘Bij deze organisatie zijn zij beide vrijwilliger’, en ook dit jaar zetten zij hun tijd in om een geweldige vakantie neer te zetten voor de deelnemers. 

Het concert was een avond ‘vol’ met bekende-Christelijke muziek! Met o.a. ‘Laat ons samen één zijn (uit SELA), Lichtstad met uw paar’len poorten (uit ELB)’ en een mooi muzikaal intermezzo ‘Exodus’ ( van N. Shemer) op orgel en Trompet.
 

Het toegestroomde publiek vond het prachtig!
Deze avond werden er ook 'treffende’ persoonlijke woorden gesproken door Deelnemers, die met vrijwilligers van dit Koningskind op vakantie zijn geweest. Aan dit concert deden top muzikanten mee zoals: Dianne van Asselt (Orgel), Wilco van Esschoten (Gitaar), Hanna van Lunteren (Viool), Els Maarleveld (Cajon), Marieke van Meijeren (Piano), Judith Oskam (Trompet), Marjolein Oskam (Dwarsfluit).
 

De organisatie kan terug kijken op een uiterst geslaagde avond!

 Weekmenu Stichting kom Mee

07-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 8 juli tot en met vrijdag 12 juli kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.
 

Maandag

Runderbouillon, bami goreng met Chinese wokgroenten, augurk, kroepoek, satésaus, gebakken uitjes, seroendeng, toetje

Dinsdag

Tomatensoep, rauwe andijvie stamppot uitgebakken spekjes, plakjes rookworst, jus, toetje

Woensdag

Preisoep, aardappelen, saucijs, snijbonen, appelmoes, jus, toetje

Donderdag

Champignonsoep, spitskoolschotel met kerrie, gehakt en aardappelpuree, jus, toetje

Vrijdag

Courgettesoep, aardappelen, gestoofde procureur, bietjes met ui, jus, toetje

 


Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, BodegravenCOW zoekt versterking: “Voorkomen dat dit de laatste Regenboogweek wordt”

07-07-2024

Van de redactie

Woerdense Regenboogweek 2024: Mooi anders

Woerden - De jaarlijkse Woerdense Regenboogweek staat weer voor de deur! Dit jaar is Coming Out Woerden (COW) geïnspireerd door het gedicht 'Je bent zo mooi anders' van Hans Andreus. Dit gedicht benadrukt in slechts 24 woorden hoe diversiteit bijdraagt aan een mooie en inclusieve gemeenschap. Daarom is het thema van de zevende Woerdense Regenboogweek 'Mooi anders'. Van 8 tot en met 13 oktober staan er tal van activiteiten gepland om deze diversiteit te vieren.
 

 

Zelf een Regenboogevenement?

Wil je zelf een activiteit organiseren tijdens de Regenboogweek, of als Woerdense horeca een speciaal aanbod doen? Dat wordt van harte toegejuicht! Laat het ons weten en we besteden er graag aandacht aan. 

Dringende oproep: COW iets voor jou?

De werkgroep Coming Out Woerden (COW) zoekt dringend versterking. De huidige leden hebben zich jarenlang ingezet voor de Regenboogweek, maar voor sommigen is het tijd om het stokje over te dragen. Ze willen ruimte maken voor nieuwe ideeën en inspiratie, en vooral voorkomen dat dit de laatste Regenboogweek wordt. Heb jij interesse om COW te helpen? Stuur een mail naar: comingoutwoerden@gmail.com


Samenwerking

De Woerdense Regenboogweek wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Woerden, het Bob Angelo Fonds en COC Midden-Nederland. Coming Out Woerden is een projectgroep van COC Midden-Nederland. Lees meer over ons op https://linktr.ee/comingoutwoerden. Kom en vier met ons de schoonheid van diversiteit tijdens de Woerdense Regenboogweek 2024!


Programma Woerdense Regenboogweek 8 t/m 13 oktoberFietsen vanuit Samen sterk huis met afsluitende lunch

07-07-2024

Van de redactie

Woerden - Op vrijdagochtend 19 juli staat er een fietstocht op het programma vanaf het Samen sterk huis aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden. We sluiten af met een welverdiende lunch in het Samen sterk huis. 

Het fietsen is net als de andere activiteiten van het Samen sterk huis bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kanker en is onder leiding van een vrijwilliger. Ook zin in de nodige beweging en sociale contacten? De fietsroute is iedere keer weer anders en zal 1,5 tot 2 uur duren.

 

Wie eens wil kennismaken met deze activiteit, met het Samen sterk huis in het algemeen, weer conditie wil opbouwen, gewoon lekker wil fietsen, ondertussen een praatje wil maken met de andere fietsers, is van harte welkom. De activiteit start om 10.00 uur en vooraf aanmelden is wel nodig.

 

Na is een rondleiding door het huis mogelijk met uitleg over wat het Samen sterk huis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Samen sterk huis op Wilhelminaweg 12 in Woerden. Aanmelden of meer informatie vragen via: telefoon 06-14004496, email info@samensterkhuis.nl  of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).Brandweerkazerne Nieuwerbrug Wederom Slachtoffer van Inbraak

06-07-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - In de nacht van vrijdag op zaterdag is de brandweerkazerne van Nieuwerbrug opnieuw doelwit geworden van een inbraak. Deze herhaalde misdaad roept vragen op over de veiligheid van de kazerne en het materieel van de brandweer. 

Eerdere Inbraak

Op 13 juni 2024 vond er al een eerdere inbraak plaats bij dezelfde kazerne. Destijds werd er veel redgereedschap uit de brandweerwagen gestolen. Deze diefstal had grote gevolgen voor de operationele capaciteit van de brandweer, aangezien belangrijk materieel voor het bestrijden van branden en het redden van levens ontbrak. De impact van deze inbraak was dan ook aanzienlijk.
 

De Recente Inbraak

Bij de recente inbraak lijken de daders via een raam de kazerne te zijn binnengedrongen. De politie was snel ter plaatse om onderzoek te doen naar de inbraak en sporen veilig te stellen. Vooralsnog is het onduidelijk wat er precies is buitgemaakt en of er opnieuw gereedschap of ander materieel uit de wagen is gestolen. De brandweer wacht in spanning af op de resultaten van het onderzoek.

 

Politieonderzoek

De politie heeft nog geen verdachten kunnen aanhouden en roept getuigen op zich te melden. Iedereen die iets verdachts heeft gezien in de omgeving van de kazerne tijdens de nacht van de inbraak wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Elke aanwijzing kan cruciaal zijn om de daders op te sporen en verdere inbraken te voorkomen.Onderzoek naar woningbouw voor kleinere huishoudens op Houttuinlaan 6, 8, 10 en 12

06-07-2024

Van de redactie

Woerden - Er loopt opnieuw een onderzoek naar woningbouw in Nieuw-Middelland. Het gaat om een plan voor vier locaties tegelijk, namelijk Houttuinlaan 6, 8, 10 en 12. Na sloop van de bestaande gebouwen wil Magis Real Estate hier zo’n 275 wooneenheden en commerciële en maatschappelijke functies onderbrengen. Het gaat om wooneenheden voor kleinere huishoudens in verschillende leeftijdsgroepen. Samen met de gemeente onderzoeken zij of dit haalbaar is.Ondertekening intentieovereenkomst tussen Magis en gemeente Woerden
Beeld: gemeente Woerden

 

Magis Real Estate is een ontwikkelaar die zich bezighoudt met bijzondere woonvormen voor specifieke doelgroepen. Zij vinden ontmoeting, sociaal contact en het samenbrengen van huurders belangrijk. Op de Houttuinlaan zien zij mogelijkheden voor zo’n 275 wooneenheden, gezamenlijke faciliteiten en een parkeergarage. De wooneenheden zijn bedoeld voor kleinere huishoudens, van studio’s tot 3-kamerappartementen. Het idee is dat bewoners verschillende ruimten en faciliteiten delen. Het onderzoek gaat voorlopig uit van 30% sociale huur (1-kamer appartementen) en 60% middenhuur (2- en 3-kamer appartementen). Daarnaast onderzoekt Magis of zij 10% koopwoningen kunnen inpassen.

 

Rob Hoeks (eigenaar Magis Real Estate): “Wij zijn positief gestemd over de aankoop van de Houttuinlaan 6, waardoor we uiteindelijk in bezit zijn van het gehele bouwblok. Vanuit hier kunnen we aan de slag, om een kwalitatief en duurzaam woningbouwplan te realiseren, en daarmee een mooie bijdrage te leveren aan de woningbouwambities van zowel onszelf als de gemeente Woerden. Hierbij is ons uiteindelijke doel om een warm en veilig thuis te creëren voor de toekomstige Woerdense bewoners.’’

 

Arjan Noorthoek (wethouder wonen): “Dit is echt een bijzonder initiatief. Het is het eerste plan voor vier locaties tegelijkertijd. Maar het is vooral ook heel anders dan wat we al kennen in Nieuw-Middelland. Met name de gedeelde voorzieningen zijn nieuw. Voor jong en oud, maar zeker voor starters is dit heel aantrekkelijk. Ik heb alle vertrouwen in dit plan. Als het haalbaar is, kunnen veel inwoners hier een passende woonplek vinden.

 

Houttuinlaan 6, 8, 10 en 12

Magis heeft afgelopen jaren Houttuinlaan 8, 10 en 12 gekocht. Pas geleden kwam Houttuinlaan 6 daarbij. Daardoor kan er nu één plan komen voor de vier locaties samen. Op Houttuinlaan 10 huist op dit moment de politie. Zij komen straks in het nieuwe politiekantoor naast het gemeentehuis. De MBO Raad gaat verhuizen naar Middelland-Zuid. Een mooi voorbeeld van hoe in Nieuw-Middelland kansen voor woningbouw ontstaan en in Middelland-Zuid het bedrijventerrein sterker wordt.

 

Op de hoogte blijven?

Alle ontwikkelingen in Nieuw-Middelland zijn terug te vinden op www.nieuw-middelland.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt ongeveer 4x per jaar.

 Douane rolt illegale productielocatie voor waterpijptabak op in Bodegraven

05-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - De Douane heeft op donderdag 4 juli een illegale waterpijptabakfabriek aangetroffen in een woning op de Snoekbaars. De Douane trof hier bijna 400 kilo tabak aan. De aanwezige tabak en toebehoren zijn in beslag genomen en worden vernietigd.Op de productielocatie vonden douaniers waterpijptabak in speciekuipen en verpakte tabak.
(Beeld: © Douane)

 

De productielocatie kwam aan het licht na een controle van de politie eenheid Den Haag. Eenmaal ter plaatse trof deze speciekuipen gevuld met waterpijptabak aan. De agenten schakelden de Douane in. Naast deze speciekuipen vonden de douaniers ook verpakte tabak, los verpakkingsmateriaal, verpakkingsapparatuur, grondstoffen voor waterpijptabak, smaakstoffen en grove tabaksresten. Ook vonden zij nagemaakte Duitse accijnszegels.
 

388 kilo waterpijptabak

Naast de tabak in de kuipen, vonden de Douaniers in de woning ook grote hoeveelheden verpakte waterpijptabak. Het ging om verpakkingen van een kilo en 250 gram. De geschatte hoeveelheid aangetroffen tabak is bijna 400 kilo. De tabak, maar ook alle toebehoren voor de productie, zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Was deze tabak op de Nederlandse markt terechtgekomen, dan was de staat ruim 170.000 euro aan accijnsopbrengsten misgelopen.Naast de tabak troffen de douaniers ook machines, grondstoffen en verpakkingsmaterialen voor de productie aan.  (Beeld: © Douane)
 

Productie van waterpijptabak

Om waterpijptabak te maken, zijn verschillende producten nodig. Waterpijptabak bestaat uit tabaksbladeren, die vermengd worden met glycerine, suiker en/of stroop en smaakstoffen.


De Douane was met veel manschappen ter plaatse op de Snoekbaars
© Digitale Bodegraafse Krant


Illegale tabak brengt een groter risico voor de gezondheid

Er is een grote toename zichtbaar in de illegale productie van tabaksproducten. Naast waterpijptabak treffen we ook steeds vaker illegale sigarettenfabrieken aan. De illegaal geproduceerde producten brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Ze worden gemaakt op locaties die vaak onhygiënisch zijn en waar geen toezicht op is. Daardoor zijn deze producten nóg schadelijker voor de gezondheid dan de legale varianten. De Douane ziet toe op accijns op tabaksproducten.

 

 

 

 

 Brand in Kantoorpand aan Edisonstraat in Reeuwijk

05-07-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Vrijdagmiddag om 16.40 uur is er brand uitgebroken in een kantoorpand aan de Edisonstraat in Reeuwijk. De brandweer, die snel ter plaatse was, wist het vuur vlot onder controle te krijgen. Volgens de brandweer is de brand ontstaan in een computerkast binnen het pand. De exacte oorzaak van de brand is op dit moment nog niet bekend en zal verder onderzocht worden. Gelukkig zijn er bij deze brand geen slachtoffers gevallen.
 

De snelle reactie en doortastendheid van de brandweerlieden hebben ervoor gezorgd dat de schade beperkt is gebleven en dat er geen verdere gevaren voor omwonenden of andere gebouwen zijn ontstaan.Politie en gemeente gaan samen de plas op

05-07-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de politie slaan de handen ineen om de toezicht en handhaving in het Reeuwijkse plassengebied verder uit te breiden. De komende periode vinden controles plaatsvinden en stapt de politie aan boord van de handhavingsboot van de gemeente. Burgemeester Michiel Grauss: “gezamenlijk zorgen we voor meer zichtbaarheid en betrokkenheid in dit mooie maar kwetsbare gebied.”


 

Aan boord
De huidige politieboot bleek niet geschikt om de controles op de Reeuwijkse Plassen goed te kunnen uitvoeren. “We zijn dan ook blij met de samenwerking met de gemeente en hebben hier de komende periode extra capaciteit voor vrij gemaakt. Naast de reguliere surveillance in het gebied controleren we daarmee ook gericht op het water”, aldus teamchef Sebastian Gerrits van politie Gouda.

 Zomerse mini-kermis op het Raadhuisplein!

05-07-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 20 juli 2024 is het Raadhuisplein in Bodegraven het decor van een zomerse mini-kermis. Het winkelend publiek kan dan van 12.00 tot 16.00 uur genieten van leuke attracties en zoete lekkernijen.

 

Op de mini-kermis zijn allerlei zomerse activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen een ritje maken in de draaimolen, zweven in de zweefmolen en tot grote hoogte springen op de bungee trampoline. Van al dat draaien, zweven en springen krijgen ze ongetwijfeld trek. Daarom staan er daarna zoete suikerspinnen en heerlijke popcorn voor hen klaar.

 

Vouchers sparen

Op de mini-kermis betalen bezoekers met speciale vouchers. Deze zijn vanaf 29 juni 2024 te sparen via deelnemende BOV-winkeliers. Bij een besteding van €5,00 of meer geeft de winkelier één voucher mee. Bezoekers van de mini-kermis kunnen de verzamelde vouchers gebruiken om een ritje te maken in een attractie of voor het halen van een suikerspin of zakje popcorn.
 


 

Ritprijzen

Een ritje maken in de draaimolen en zweefmolen kost twee vouchers. Ook voor een suikerspin en zakje popcorn hebben bezoekers twee vouchers nodig. Om te springen op de bungee trampoline moet een bezoeker drie vouchers hebben gespaard. Vouchers zijn tijdens de mini-kermis bij te kopen voor € 0,50 per stuk.

 Vereniging Eymbert start inzamelingsactie voor Ziendeweg

05-07-2024

Van de redactie

Nieuwkoop - Op 31 mei 2024 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn aangegeven dat ze de Ziendeweg definitief af willen sluiten. De belangenvereniging Eymbert is het daar niet mee eens en gaat het aanvechten bij de rechter. 

Ze denken dat ze een grote kans maken omdat:

De rechter vindt dat alleen een gevoel van onveiligheid onvoldoende is. Als er 10 mensen klagen, mag je niet zomaar een weg afsluiten.
Het onderzoek naar de gevolgen voor de sociale samenhang, de economie, de gezondheidszorg en de natuur ontbreken. Hierdoor is het besluit onvolledig.
In de zienswijze procedure zijn door de gemeente Alphen aan den Rijn meerdere cruciale fouten gemaakt.
 

In de gemeente Nieuwkoop is er ondertussen veel twijfel over het aanvechten van het besluit van de gemeente Alphen aan den Rijn. Al weken wordt er gediscussieerd over een motie om een procedure te starten bij de rechter. Een aantal partijen durft het niet, omdat ze bang zijn dat het ten koste gaat van de goede relatie met de gemeente Alphen aan den Rijn. Andere partijen geven aan dat je best een goede relatie kan hebben, maar ook van mening kan verschillen. Je moet in zo een relatie in ieder geval niet over je heen laten lopen.Naast Nieuwkoop wordt er in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ook gedacht aan het starten van een procedure tegen het verkeersbesluit. De inwoners uit de Meije, gemeente Bodegraven-Reeuwijk, worden namelijk de dupe van een eventuele afsluiting. Mogelijk willen ze in Bodegraven-Reeuwijk samen optrekken met de gemeente Nieuwkoop.
 

Het omrijden kan veel extra geld kosten. Rijdt iemand op dit moment 1 keer per week over de Ziendeweg, dan komt dat uit op € 156,00 per jaar aan extra kosten (€ 3,00 per enkele reis x 52 weken). En dan wordt de extra omrijdtijd niet eens meegeteld.
 

De vereniging Eymbert is een inzamelingsactie gestart om een advocaat in te kunnen schakelen. In totaal zoeken ze € 17.500,--. Wil je bijdragen aan een veilige en open Ziendeweg, dan kan je een bijdrage storten op rekening van de vereniging: NL87 INGB 0103 7222 03, t.n.v. drs. RWJ Verbruggen Eymbert.Kunstwerk onthulling in Buurthuis AquaRijn

05-07-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De teken- en schildergroep van Buurthuis AquaRijn heeft haar gezamenlijke kunstwerk vereeuwigd en deze feestelijk laten onthullen. De onthulling werd gedaan door Remco Pielstroom en Jary Göbel, directeur resp. adjunct-directeur van De Thermen 2, waaronder naast de zwembaden van Alphen aan den Rijn ook stichting Buurthuis AquaRijn valt. 

Het kunstwerk bestaat uit 43 panelen, die in een smaakvolle compositie zijn samengevoegd op een zwarte achtergrond. De trotse amateurkunstenaars komen wekelijks op donderdagmiddag bijeen in het Atelier van Buurthuis AquaRijn. Daar hangt het kunstwerk nu te pronken.
 

Naast dit kunstwerk is er nog plaats voor nieuwe werken van de andere creatievelingen van Buurthuis AquaRijn, zoals de handwerkgroep Stitch ’n Bitch, de fotoclub De Thermen, de Kids Knutselinstuif en de creatieve workshops die Dikke Dames schilderen en aan Mandala Dot Painting doen.


Voor meer informatie over al deze creativiteit, mail Buurthuis@dethermen2.nl of kom gewoon langs, Cantharel 10. Ervaring is niet nodig. Het buurthuis blijft open deze zomer.

 Bouw ‘Huis in het Veld’ in Snellerpoort komt snel dichterbij

05-07-2024

Van de redactie

Woerden - Eind dit jaar verwacht BEMOG te kunnen starten met de bouw van 80 woningen in het plan ‘Huis in het Veld’ in Snellerpoort. Directeur Stefan van Dijk van BEMOG Projectontwikkeling West en wethouder Arjan Noorthoek hebben deze week hun handtekeningen gezet onder de koop-/realisatieovereenkomst voor dit bouwveld. Daarmee gaan de voorbereidingen de laatste fase in. Het gaat om het tweede bouwveld in Snellerpoort dat ontwikkeld wordt. De start verkoop is naar verwachting in september 2024. 

Het plan ‘Huis in het Veld’ bestaat uit een appartementengebouw, een grote gemeenschappelijke binnentuin en een echt ‘huis in het veld’. Naast startersappartementen komen er ook riante woningen met tuin. De woningen zijn voor jong en oud, van starter tot doorstromer. De gezamenlijke groene binnentuin biedt ruimte voor ontmoeting en spel. De binnentuin is niet alleen belangrijk voor flora en fauna, maar ook voor wateropvang en hittestress. Fietsparkeren, deel(bak)fietsen en deelauto’s krijgen veel aandacht in het nieuwe project. De auto’s staan uit het zicht op de parkeerplaats onder het binnenterrein. Op de begane grond langs de Steinhagenseweg komen gezamenlijke ruimtes waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daar komt ook een gezamenlijk boodschappenpunt waar pakketdiensten pakjes kunnen afleveren.

 

Een nieuw ‘thuis’

Directeur Stefan van Dijk: “Wat wij bij BEMOG belangrijk vinden, is dat mensen zich thuis voelen. Daar gaat het om bij het kiezen van een woonplek. ‘Huis in het Veld’ staat voor sfeervol wonen en door de prachtige binnentuin ontstaat een plek van samenhang met de andere bewoners. Wij vinden het een mooi veelzijdig project wat heel goed bij Woerden past en wij zijn ervan overtuigd dat de toekomstige bewoners hier ‘hun thuis’ gaan vinden.”   

Veel vraag

Wethouder Arjan Noorthoek merkt op: “In Snellerpoort komt de woningbouw nu goed op gang. Dat is goed nieuws voor de vele woningzoekenden in Woerden. Dit plan van BEMOG kent goedkope, middeldure én dure woningen. Naar al deze woningen is veel vraag. En als mensen doorstromen, laten ze weer een huis achter waar anderen blij mee zijn. Ik zie uit naar de start van de bouw.”

 

Snellerpoort: de nieuwe stadswijk met karakter

Snellerpoort wordt een moderne, 21e-eeuwse stationsbuurt met zo’n 800 woningen. Voor gezinnen, maar ook voor senioren en starters ontstaan comfortabele woonplekken dicht bij het winkelcentrum en station. Bij het winkelcentrum is er ruimte voor ontmoeting op het fraaie plein.

 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.huisinhetveld.com en op www.snellerpoort.nl.

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina