NIEUWSMinister Dijkgraaf (OCW) op werkbezoek bij mboRijnland in Leiden

17-01-2022

Van de redactie

Leiden - Vandaag bracht minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn eerste fysieke werkbezoek aan mboRijnland op de locatie Storm Buysingstraat in Leiden. De aanleiding voor het bezoek is het goede nieuws dat het mbo vanaf vandaag weer volledig opengaat voor fysiek onderwijs.  

De kersverse minister die het mbo-onderwijs in zijn portefeuille heeft, werd ontvangen door twee studenten Toerisme en Leisure en ging vervolgens in gesprek met studenten, docenten, facilitair medewerkers en conciërges. In deze coronatijd werd mboRijnland, net als het hele beroepsonderwijs, voor enorme uitdagingen gesteld om het onderwijs afwisselend online en fysiek in te richten en te volgen. Minister Dijkgraaf: “Ik ben blij dat er ruimte is om weer fysiek onderwijs aan te bieden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Daarom ben ik vandaag op bezoek bij het eerste onderwijs dat al fysiek georganiseerd kan worden, zoals hier bij mboRijnland. Het is heel fijn dat studenten achter hun scherm vandaan zijn, en elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook goed om te zien dat er onder hen zoveel creatieve ideeën leven over de toekomst van het onderwijs.” 

Gijs Vlieland, locatiedirecteur mboRijnland: “We zijn enorm vereerd met het bezoek van de nieuwe minister. Daarnaast zijn we erg blij dat we weer met elkaar op school kunnen zijn. Het is zo belangrijk voor studenten en docenten om elkaar weer te zien en te spreken. School is niet alleen plek waar onderwijs wordt gegeven, maar ook een belangrijke plek voor sociale activiteiten. Fijn dat fysiek onderwijs weer de norm wordt.” 
 

Rondleiding door het mbo 

De minister kreeg tijdens zijn werkbezoek een goed beeld van het beroepsonderwijs en het belang van fysiek onderwijs. Na het eerste gesprek kreeg hij een rondleiding door de praktijklokalen van de kappers en schoonheidsspecialistes, waar studenten volop bezig waren om de praktijk te oefenen. Daarna nam de minister een kijkje bij de opleiding Orde en Veiligheid en de opleiding Sport en Bewegen. Veel stages konden de afgelopen tijd door de lockdown niet doorgaan, dus werd waar mogelijk op school geoefend door de studenten.  

 


 

Studente Jill Turk die de opleiding handhaving, Toezicht en Veiligheid volgt, vertelt over haar ontmoeting met de minister: “Ik ben superblij dat de school weer helemaal opengaat. Het was leuk om minister Dijkgraaf te ontmoeten en met hem in gesprek te gaan. We hebben het gehad over wat we als studenten en docenten hebben geleerd van de coronatijd en hoe flexibel en op maat het onderwijs is geworden.”  
 

De minister kreeg als dank voor zijn bezoek een zelfgebakken taart mee van Hendrik Dekker (student Patisserie) en een uitnodiging een keer te komen dineren in Restaurant Schoolbord van mboRijnland.  Foto's: Marc de Haan 
 

Over mboRijnland
mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 11 vestigingen in zes verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1700 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie. Anita Witzier en Edson da Graça zoeken Zuid-Hollandse liefdesverhalen voor nieuw KRO-NCRV programma Festival van de liefde

17-01-2022

Van de redactie

Regio - Voor het nieuwe KRO-NCRV programma Festival van de liefde zoeken presentatoren Anita Witzier en Edson de Graça bijzondere verhalen over de liefde. Wil jij dit jaar jouw grote liefde verrassen? Bijvoorbeeld door eindelijk die liefdevolle woorden Wil je met mij trouwen? uit te spreken? Of waren de afgelopen jaren best pittig voor jullie en wil je op een bijzondere manier de liefde voor elkaar vieren, of je huwelijksgeloften hernieuwen? Of wil je ten overstaan van honderdduizenden kijkers de liefde voor je partner bekrachtigen met een huwelijk op tv? Meld je dan aan via  liefde@kro-ncrv.nlof  www.kro-ncrv.nl/festivalvandeliefde

Edson: “Ons nieuwe programma Festival van de liefde is echt, het is oprecht. Want wie houdt er nu niet van de liefde?” Anita vervolgt: “Ons programma gaat over verbinding, het zijn verhalen die ons allemaal raken. Want de liefde is van ons allemaal.” Dit voorjaar komt KRO-NCRV’s Festival van de liefde naar meerdere plaatsen in ons land en slaat daar de festivaltenten op. Festival van de liefde is deze zomer te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.


Festival van de liefde, medio augustus bij KRO-NCRV op NPO 1
 


 


Prinses Laurentien leest voor tijdens start Nationale Voorleesdagen 2022

17-01-2022

Van de redactie

Uithoorn - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest op woensdagochtend 26 januari voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in Integraal Kind Centrum het Duet in Uithoorn. Het Voorleesontbijt is de aftrap van de Nationale Voorleesdagen.

 

De Prinses leest voor uit ‘Maar eerst ving ik een monster’, dat door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten is verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Het boek is geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer en gaat over een jongetje dat monsters verzint die hij moet vangen voor hij gaat slapen. De verteller die het jongetje naar bed probeert te brengen doet pogingen om het verhaal af te ronden maar dat lukt niet zo goed omdat er steeds meer is om te vangen.

 

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De doelstelling van de Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen tot 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. Tijdens de Voorleesdagen worden de voordelen van (voor)lezen benadrukt, waaronder het positieve effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip. De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari.Overheidsregie vraagt slimmere keuzes bij klimaattransitie en digitalisering

17-01-2022

Van de redactie

‘De overheid moet regie nemen’ een veelgehoorde zin op tv, in de krant en op sociale media. Maar vaak is niet duidelijk wat er precies met ‘regie nemen’ wordt bedoeld en is de reflex om ergens meer geld in te steken. Maar slimme regie betekent de teugels op grote maatschappelijke uitdagingen aantrekken én waar nodig juist ook laten vieren en de oplossing vanuit bedrijven en consumenten zelf laten komen. En daarbij eerlijk en duidelijk zijn over de soms pijnlijke keuzes en de gevolgen daarvan.
 

Secretaris-generaal Lidewijde Ongering (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) schrijft hierover in haar jaarlijkse nieuwjaarsartikel, dat vandaag verschijnt in Economisch Statistische Berichten (ESB).
 

Klimaat- en digitale transitie: regie nemen én geven

In de klimaat- en energietransitie neemt de overheid de regie omdat de transitie anders onvoldoende op gang komt. Dat kan bijvoorbeeld met beprijzing, door een prijs te hangen aan CO2-uitstoot, en door duidelijke normen te stellen. Daarmee benutten we de kracht van de markt door bedrijven, ondernemers en consumenten zelf de beste oplossing te laten bedenken. Daarnaast is centrale coördinatie nodig om de verduurzaming betaalbaar te houden, bijvoorbeeld wanneer een keuze moet worden gemaakt voor een alternatieve energiebron voor een woonwijk.


De digitale transitie vraagt een hele andere vorm van regie van de overheid, gericht op het ingrijpen bij uitwassen. Bijvoorbeeld bij grote digitale platforms met veel marktmacht of bij het veiliger maken van digitale producten en diensten. De uitdaging is om nieuwe regelgeving doelgericht in te zetten en toekomstbestendig te maken. En tegelijkertijd voldoende ruimte te laten om de voordelen van digitalisering te behouden.
 

Heldere keuzes bij pijnlijke veranderingen

Bij transities horen pijnlijke veranderingen, die vragen om heldere keuzes. Stikstofuitstoot die teruggebracht móet worden, uitbreidingen van het elektriciteitsnet die verzanden in lange vergunningentrajecten en toenemende druk op schaarse ruimte.
 

Ongering: “Zomaar drie voorbeelden die laten zien dat er geen tijd meer is voor het geleidelijk laten begaan en decentraal beleggen van ruimtelijke vraagstukken zonder coördinatie. En een maatschappij en economie in transitie betekent soms ook durven breken met bestaande activiteiten en gewoontes. En daarbij ruimte laten voor nieuwe winnaars en verliezers. Herverdeling is nodig om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen, maar de overheid moet of kan niet alle verliezen compenseren.”
 

Transities stimuleren met een toekomstgerichte arbeidsmarkt en onderwijs

Transities worden belemmerd omdat de Nederlandse arbeidsmarkt kampt met serieuze personeelstekorten en stagnerende doorstroom naar kraptesectoren. Ongering stelt dat de overheid meer regie kan nemen door het onderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door meer middelen beschikbaar te stellen voor technische studies, door een verplichting te introduceren om de transitievergoeding aan scholing te besteden of meer internationale studenten naar Nederland halen om een opleiding te volgen in een kraptesector.Openwaterzwemmen in de Rijn op zaterdag 18 juni

16-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - De datum is bepaald: het openwaterzwemevenement in de Oude Rijn bij Bodegraven vindt komend seizoen plaats op zaterdag 18 juni. De organisatie van de Bodegraafse Zwem & Polo Club BZ&PC staat in de startblokken voor het waterspektakel voor wedstrijd- en recreatieve zwemmers, voor triatleten en alle andere geïnteresseerden. 
 

“Afgelopen twee jaar kon onze happening, zoals zoveel andere evenementen, vanwege corona niet doorgaan,” aldus Henk Labordus, coördinator van de organisatie. “Maar er is wel meer in open water gezwommen dan ooit. We hopen dat het dit keer wel weer gaat lukken om een evenement te organiseren en daarmee weer veel mensen een plezier te doen. We gaan er in elk geval alles voor in stelling zetten.” 
 


Vanwege de coronacrisis heeft het openwaterzwemmen een extra boost gekregen. Voor individuele zwemmers die niet in het zwembad terecht konden, lonkte het open water, want daar heb je de ruimte! De Reeuwijkse Surfplas is altijd open, en daar wordt nog steeds bijna dagelijks gezwommen, al dan niet met een wetsuit. Labordus: ”Ik hoop dat veel mensen blijven zwemmen in open water. En dat we dat terugzien in het aantal mensen dat mee gaat doen aan ons openwaterzwemfeest op 18 juni 2022.”

 

Open water zwemmen is voor iedereen. Er zijn wedstrijdzwemmers die zwemmen voor de punten. Dat zijn jongeren en ouderen. Zo is er een aparte masterscategorie waarbij bijvoorbeeld de 1km vrije slag of de 200m schoolslag gezwommen kan worden. De wedstrijden vinden allemaal plaats aan de Rijnkade, bij de sluis van Bodegraven. Maar er zijn ook twee prestatietochten. De tocht van 2,5km start bij Fort Wierickerschans en de tocht van 5km start in Nieuwerbrug. Vanaf daar voeren de prestatietochten naar de sluis in Bodegraven. Aan deze prestatietochten mag iedereen deelnemen, dus ook zonder lid te zijn van een zwemvereniging.

 

Labordus sluit af: “De inschrijving gaat dit voorjaar open, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om nu alvast te beginnen met de training. In buitenwater zwemmen is de komende maanden voor de meeste mensen nog wat fris, maar de zwembaden zijn weer open en daar kan je ook je meters maken. Zet in elk geval 18 juni in je agenda, kom meedoen en bekijk ons mooie dorp eens vanuit een ander perspectief!” 

 Horeca in protest: deuren een dag open

16-01-2022

EditieGroeneHart.nl

Bodegraven-Reeuwijk-brug - In heel Nederland protesteerde zaterdag 15 januari,  de Horeca tegen de corona-maatregelen door gewoon een dag de deuren te openen. 

In Reeuwijk-Brug deed niet alleen ‘t Reeuwijks Wijnhuis mee. Ook Mercatu in het Reeuwijkse Hout was gewoon open.


 

In Bodegraven werd eveneens meegedaan aan het landelijke protest van de horeca. De Zoete Inval deed dat op zijn eigen ludieke manier en deelde gratis ijs en warme erwtensoep uit.
Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

16-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 17 januari t/m 21 januari 2022 het volgende menu voor u.
 

Maandag

Kippensoep, aardappelen, gehaktbal, spinazie, toetje

Dinsdag

Mosterdsoep, aardappelpuree, draadjesvlees, bloemkool, jus, toetje

Woensdag

Groentesoep, aardappelen, slavink, spruitjes, jus, toetje

Donderdag

Courgettesoep, hutspot met runder worst, uitgebakken spekjes, jus, toetje

Vrijdag

Tomatensoep, kip kerrie met ananas, rijst of aardappelen, sperziebonen, jus, toetje 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Sunday Half Hour (SHH)

16-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 23 januari organiseert de jongerendienst commissie van de Protestantse Gemeente Emmaüs om 11.30 uur weer een online SHH dienst vanuit de Ontmoetingskerk. Dominee Erick Versloot zal deze dienst voorgaan en Twenty4Eleven verzorgt de muziek. Het thema zal zijn : Toevaltreffers; engelen onder ons. Heb jij wel eens engelen gezien? In de bijbel komen ze voor van de eerste tot de laatste bladzijden. Hebben ze vleugels? Kunnen het ook mensen zijn als jij en ik?

Er mogen helaas nog geen mensen in de kerk aanwezig zijn, maar we hopen dat ook jij online met ons mee kijkt!! De link hiervoor vind je op de website van de kerk  www.pge.nuAanhouding na achtervolging; politieauto van de weg getikt

16-01-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn/Koudekerk aan den Rijn - De politie zette zaterdagavond 15 januari de achtervolging in op een personenauto omdat de bestuurder niet wilde meewerken aan een verkeerscontrole. Dit leidde tot zeer gevaarlijk rijgedrag van de automobilist. Toen de achtervolgende agenten probeerden de auto tot stoppen te brengen, reed de verdachte op hen in en crashte de politieauto tegen een lantaarnpaal. Na een zoekactie is later op de avond een verdachte aangehouden in Koudekerk aan den Rijn.
 

Rond 21.30 uur zagen agenten een auto met hoge snelheid in Alphen rijden. De bestuurder was vermoedelijk onder invloed van lachgas. Reden voor agenten om de auto staande te houden. De automobilist besloot om hier niet aan me te werken en ging er met hoge snelheid vandoor. Dit leidde tot een achtervolging door Alphen, waarbij de verdachte zeer gevaarlijk rijgedrag vertoonde.


Ter hoogte van de Leidse Schouw veranderde de auto plotseling van richting. De achtervolgende agenten probeerden de auto van de verdachte tot stoppen te brengen, toen de verdachte plotseling op hen inreed. Hierdoor raakte de politieauto van de weg en crashte tegen een lantaarnpaal in de middenberm. De achtervolging werd ingezet door andere agenten. Bij bedrijventerrein Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn kwam het voertuig van de verdachte tot stilstand en vluchtten de bestuurder en de twee mede-inzittenden het bedrijventerrein op. Een grote zoekactie met onder meer honden leidde niet veel later tot de aanhouding van de bestuurder, een 19-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Hij zit op dit moment vast. De andere twee inzittenden zijn nog niet gevonden.


Aangifte poging doodslag
De agenten die bij de achtervolging in botsing kwamen met een lantaarnpaal hebben aangifte van poging doodslag gedaan. Zij raakten lichtgewond en zijn ter plaatse nagekeken in de ambulance.


Getuigen gezocht
Was u getuige van de achtervolging zaterdagavond 15 januari in Alphen en Koudekerk aan den Rijn. Of beschikt u over videobeelden? Dan komt de politie graag met u in contact via 0900-8844 of M 0800-7000. 
Online Open Huis bij De Goudse Waarden

15-01-2022

Van de redactie

Gouda - Op 21 januari organiseert De Goudse Waarden een online open huis voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Van 18.30 tot 20.30 uur kun je via een speciale interactieve webpagina de sfeer komen proeven. 

Op 21 januari om 18.30 uur gaat onze speciale open huis webpagina live. Het wordt een interactieve webpagina. Op de interactieve pagina vind je filmpjes, animaties, proeflesjes en vlogs en er is een chat-mogelijkheid. Ook kun je een tour volgen in het nieuwe gebouw. En je maakt kennis met onze nieuwe programma’s NXT en Future. Via deze webpagina en de website komen leerlingen van groep 8 en hun ouders meer over de school te weten. 


Foto: ©De Goudse Waarden​

Proeflesmiddagen en VIP-momenten
De korte proeflesjes die op de online open huis webpagina komen te staan nodigen je uit om in de school mee te doen aan echte lessen: de proeflesmiddagen. Je kunt je hiervoor hieraanmelden. Ook nodigen we jou met je ouders of verzorgers uit voor speciale VIP-momenten. Deze activiteiten vinden plaats bij de vmbo-locatie aan de Kanaalstraat en bij de mavo-, havo-, vwo-locatie aan de Calslaan.

Rondkijken in ons Nieuwe gebouw
Vanaf 21 januari kun je een virtuele tour volgen in ons nieuwe gebouw. Je gaat zelf op ontdekking. Je kunt diverse ruimtes bekijken, deze kun je ook roteren. En via video’s en pop-up teksten kom je meer te weten over het nieuwe gebouw. Belangrijk genoeg om te weten waarom het nieuwe gebouw zo leuk en interessant voor jou is.

Nieuw! NXT en Future
Ook kun je kennismaken met onze nieuwste programma’s. De mavo-, havo- en vwo-leerlingen volgen vrijdags geen lessen, maar NXT. Dit is een dag waarop je keuzeprojecten doet en veel praktijk. De leerlingen op het vmbo kunnen kiezen voor het futuristische profiel Future, waarin je problemen van de toekomst leert oplossen.

Over De Goudse Waarden
De Goudse Waarden is een christelijke school. Dit betekent voor ons dat iedereen op onze school erbij hoort, meetelt en zichzelf mag zijn. Leerlingen mogen zelf hun weg bepalen. De docenten inspireren en helpen daarbij. Je ontdekt meer over jezelf maar je ontwikkelt ook je kennis en je vaardigheden. Ook daar waar jouw interesse ligt of waar jij goed in bent. Wij helpen jou groeien!Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

14-01-2022

Van de redactie

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Onderwijs, cultuur en sport
Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen
De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Mondkapjes
Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Overige maatregelen
Met de recordhoogtes besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden.


Per 15 januari gelden deze maatregelen:

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
  • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.


Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.Vogelgriep vastgesteld bij kleinschalige houderij in Nieuwerbrug

14-01-2022

Van de redactie

Nieuwerbrug - In Nieuwerbrug, is bij eenden op een kleinschalige houderij vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 220 eenden en kippen geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Minister Staghouwer: “Helaas weer een melding van een uitbraak van vogelgriep. Hoe groot of klein een uitbraak ook is, achter elke melding gaan houders, hun gezinnen, en dieren schuil. Voor hen is dit zeer ingrijpend en ik leef met hen mee. Het streven is om uitbraken zoveel als mogelijk te voorkomen en verspreiding tegen te gaan. Daar blijven we ons de komende periode voor inzetten.”


In het gebied van 3 kilometer rond de besmette locatie liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone van deze locatie liggen 6 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

 

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Zie ook de regeling voor meer informatie.

 

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Zie ook de toelichting van de regeling voor meer informatie.

 

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, loopvogels en sierwatervogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.
 

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

 

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting in Nieuwerbrug wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen de besmette locatie en andere locaties. Een risicovol contact is bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmette locatie is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update en via de online kanalen van het ministerie van LNV, gemeld.Junis Kinderopvang herhaalt unieke opleiding voor mensen met verouderde diploma’s!

14-01-2022

Van de redactie

Wegens het succes van de verkorte opleiding ‘Pedagogische kwaliteit in de praktijk’ start Junis Kinderopvang per 1 april een nieuwe ronde van dit unieke opleidingstraject. Met dit diploma kunnen mensen weer aan het werk in de kinderopvang. Sinds 2018 is dat niet altijd mogelijk door verouderde diploma’s. Met de aanvullende scholing kunnen deelnemers weer snel aan de slag. Het opleidingstraject wordt volledig bekostigd door Junis Kinderopvang. 

Ook in deze nieuwe ronde volgen de deelnemers de opleiding “Pedagogische kwaliteit in de praktijk’. De klassikale lessen zijn gericht op de pedagogiek van kinderen van 0 tot 13 jaar. Daarnaast werken deelnemers gedurende het opleidingstraject van 3 maanden bij Junis Kinderopvang als pedagogisch medewerker op de groepen. Ze ontvangen salaris voor het werk en Junis bekostigt bovendien de volledige opleiding, inclusief de tijd die aan de opleiding wordt besteed. Na het behalen van de opleiding kwalificeren deelnemers zich volledig voor het werken als pedagogisch medewerker voor zowel de buitenschoolse opvang (BSO) als het kinderdagverblijf.  

Wegens succes herhaald 
Sylvia van Bergen, HR-adviseur bij Junis, is trots op het unieke opleidingsaanbod voor deze doelgroep. “Zeker gezien het succes van de eerste ronde van deze opleiding, de vragen die we regelmatig krijgen over dit opleidingstraject en het personeelstekort in onze sector. Met het doorlopen van deze unieke verkorte opleiding helpen we bij de ontwikkeling van mensen die wel willen, maar niet mogen werken in de kinderopvang omdat hun diploma tegenwoordig niet meer kwalificeert”. Junis probeert creatief en innovatief om te gaan met de arbeidskrapte die de hele branche ervaart. Van Bergen: “Dit aanvullende traject voor mensen met een verouderd diploma is echt uniek. Binnen de kinderopvangsector waren wij de eerste organisatie die de opleiding konden aanbieden. Geweldig om dan in april al met een tweede ronde te starten.” 


Foto: Junis Kinderopvang​

Meer informatie 
De opleiding is speciaal voor mensen met een verouderd diploma in de richting kinderopvang, ouderenzorg, zorg voor mensen met een beperking, cultuur of onderwijs. Een totaaloverzicht van de diploma’s die in aanmerking komen voor dit opleidingstraject is te vinden op de nieuwe 'Werken bij Junis’ website: werkenbijjunis.nl/uniekeopleiding

In de regio van Alphen aan den Rijn en Zoetermeer is Junis Kinderopvang de enige die dit opleidingstraject op deze manier aanbiedt. Geïnteresseerden kunnen hun gegevens achterlaten bij de betreffende vacature op www.werkenbijjunis.nl. Tijdens een persoonlijk gesprek krijgen potentiële deelnemers verdere uitleg over het opleidingstraject, de klassikale lessen en is er gelegenheid om vragen te stellen. Vragen over deze unieke opleiding kunnen ook gestuurd worden naar sollicitatie@junis.nl.  Overeenstemming over verdere verbetering treinverbinding Leiden - Utrecht

14-01-2022

Van de redactie

Leiden/ Bodegraven /Utrecht - De treinverbinding tussen Leiden en Utrecht wordt voor reizigers nog aantrekkelijker. Provincie Zuid-Holland, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regio Holland Rijnland, NS, ProRail en alle gemeenten langs het traject Leiden-Utrecht zijn het met elkaar eens over de uitbreiding naar 4 treinen per uur de hele dag, de ongelijkvloerse kruising Burgemeester Smeetsweg te Zoeterwoude en het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk. Nu breekt een nieuwe fase aan, waarin deze plannen nader worden uitgewerkt.
 

Frederik Zevenbergen (gedeputeerde Zuid-Holland): "Een langgekoesterde wens gaat in vervulling. Reizigers kunnen in de toekomst op werkdagen de hele dag (van 6 uur tot 20 uur) 4 keer per uur met de trein tussen Leiden en Utrecht reizen. Doordat de trein vaker gaat rijden, wordt het steeds aantrekkelijker om hier gebruik van te maken. En samen met het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk draagt dit bij aan een nog betere ov-bereikbaarheid. Maar voordat het zover is moet er nog veel werk worden verzet. Ik ben erg blij met het feit dat we hier nu mee aan de slag gaan. Het kan mij niet snel genoeg gerealiseerd worden! Ondanks dat er nu door de coronacrisis ’s-avonds tijdelijk minder treinen rijden, blijven we werken aan het verder verbeteren van de ov-bereikbaarheid."
 

Vier keer per uur de hele dag

Op 13 december 2021 is al een eerste belangrijke stap gezet en sindsdien rijden er op werkdagen tussen Leiden en Utrecht in de brede spits (van circa 6 uur tot 10 uur en 15 tot 20 uur) 4 treinen per uur in beide richtingen. De spoorlijn Leiden-Utrecht ligt op slappe veengrond, waardoor het niet makkelijk is om extra treinritten toe te voegen op dit traject. Eerder onderzoek wees uit dat maatregelen om de ondergrond van het spoor te versterken zeer kostbaar zijn. Er is nu geen aanleiding om grote aanpassingen aan het spoor te doen om de baanstabiliteit te verbeteren. Wel stelt ProRail daarbij als voorwaarde dat er een systeem wordt aangebracht om de spoorbaanstabiliteit te monitoren. Daarnaast zullen er op werkdagen tot 20 uur alleen sprinters worden ingezet, zoals nu ook in de brede spits het geval is, omdat deze lichter zijn dan intercity’s. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de sprinters een gelijkvloerse instap en rolstoelvriendelijke toiletten hebben.
 

Ongelijkvloerse kruising Burgemeester Smeetsweg

Om de frequentieverhoging in de brede spits mogelijk te maken, werden vorig jaar al verschillende spoorwegoverwegen veiliger gemaakt en onbewaakte overwegen opgeheven. Voor de uitbreiding naar 4 treinen per uur de hele dag is het nodig de kruising van het spoor met de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude ongelijkvloers te maken. En omdat de N11 daar zeer dicht tegen het spoor aan ligt, wordt die kruising ook ongelijkvloers gemaakt. Het ontwerp hiervoor is al enige tijd geleden afgerond. In de komende periode wordt eerst nog een aantal onderzoeken geactualiseerd, waarna eind 2022 door gemeente Zoeterwoude het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.
 

Station Hazerswoude-Rijndijk

In november 2020 stemde het Rijk in met het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk op voorwaarde dat er 4 keer per uur de hele dag een trein kan rijden. Nu deze volledige frequentieverhoging mogelijk is, kan het plan voor het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de maatregelen om het station in te passen in de dienstregeling definitief worden uitgewerkt door ProRail, NS, gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland.
 

Planning

Er moet nog veel worden voorbereid en de uiteindelijke realisatie zal meerdere jaren in beslag nemen. Het is de ambitie van de betrokken overheden om alle maatregelen in 2026 te hebben gerealiseerd.Inrichting Hogewal en Torenwal zonder wandelpad

14-01-2022

Van de redactie

Woerden - Afgelopen jaar is er meerdere keren gesproken over de herinrichting van de Hogewal, de aanleg van de bastions en het wandelpad onderlangs de Hogewal en de Torenwal. Omwonenden en belanghebbenden hebben hun ideeën over de herinrichting kenbaar gemaakt, wat het college van b&w heeft doen besluiten om af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp.In het nieuwe ontwerp komt het wandelpad te vervallen.
 

De herinrichting van de bastions Torenwal en Hogewal is een onderdeel van het Singelplan Woerden, waar sinds 2015 aan wordt gewerkt. Zo krijgen de bastions nieuwe beschoeiing, worden de graswallen voorzien van een strakke inrichting en was het plan om een wandelpad langs de waterkant aan te leggen. Dit plan gaf echter aanleiding bij diverse belangenpartijen, waaronder inwoners, cultuurhistorici en politiek om zich te verdiepen in wat er stond te gebeuren. Hieruit is naar voren gekomen dat omwonenden zich zorgen maken over mogelijke overlast op het wandelpad en dat de aanleg hiervan geen historische waarde kent. Deze argumenten zijn meegenomen in het uiteindelijke ontwerp en heeft het college doen besluiten om geen wandelpad aan te leggen.  

Twintig nieuwe bomen
Hoewel er op de bastions, vroeger als verdedigingswerk, waarschijnlijk weinig bomen hebben gestaan, is de hedendaagse waarde hiervan groot. Omwonenden en natuurliefhebbers vinden het behoud van de bomen dan ook erg belangrijk. Een inrichting met meer groen en aandacht voor de natuur ten opzichte van het eerste ontwerp, maar met behoud van de zichtbaarheid van het vestingwerk, heeft de voorkeur. Alleen de bomen die de aanleg van de beschoeiing onmogelijk maken, worden verwijderd. Bomen die op de wallen staan en geen belemmeringen vormen, blijven behouden. Ter compensatie van de bomen die worden weggehaald, worden er twintig nieuwe bomen geplant boven op de wallen. De wallen zelf worden ingezaaid met een kruidige grassoort die bijdraagt aan de ecologie en moet voorkomen dat de wallen een te strak aangezicht krijgen. 

 

Vergroenen algemene begraafplaats

Onderdeel van het opknappen van de algemene begraafplaats op de Hogewal is een omzoming van de begraafplaats met een wintergroene haag. Een haag rondom komt de intimiteit van de begraafplaats ten goede en geeft beschutting tegen inkijken vanaf de woningen aan de overkant. Omwonenden hebben aangegeven het uitzicht op grafzerken, met name in de winter wanneer de beplanting kaal is, niet fijn te vinden. Met de aanleg van een wintergroene haag wordt dit verholpen. Eenzelfde haag wordt aangelegd op de Rooms Katholieke begraafplaats. Deze haag is op sommige plaatsen open en geeft inkijk. Bij de herinrichting worden op die open plekken nieuwe bomen geplant.

 

Strakke contouren, maar met oog voor de natuur
Meer dan 80% van de Singel is reeds voorzien van nieuwe beschoeiing. Deze beschoeiing beschermt de oevers tegen afkalving door het water. Hiermee de stervormige contour van de vestingstad, volgens de opdracht uit het Singelplan, weer zichtbaar gemaakt. Op de Hogewal en de Torenwal moet deze beschoeiing nog worden aangebracht. Ook hier komt het college tegemoet aan de wensen van omwonenden en worden er rietkragen en eendentrappen aangelegd. Zo kunnen de waterdieren beschutting vinden en makkelijker uit het water komen en de rietkragen onttrekken het zicht op de beschoeiing. 
 

Wanneer de werkzaamheden van start gaan is nog niet bekend. De komende periode wordt gebruikt om het ontwerp af te ronden en omwonenden en andere betrokkenen verder te informeren.Openbare brief aan: Directeur van het voormalig Hofpoort Ziekenhuis: Luc Demoulin

14-01-2022

Van de redactie

Betreft: Plank wordt misgeslagen met toekomstvisie terrein voormalig Hofpoort Ziekenhuis 
 

Woerden

Geachte heer Demoulin,

Met grote belangstelling hebben we als Inwonersbelangen, de lokale partij van Woerden, uw Toekomstvisie Zorg, Wonen en Welzijn op het voormalig Hofpoort Ziekenhuis bestudeerd. We kunnen kort zijn: goede plannen, maar u slaat op één zeer belangrijk punt de plank volledig mis. Het is voor ons evident dat u aan de bestuurstafel in Utrecht en Nieuwegein de geluiden uit Woerden niet gehoord heeft. De boodschap achter de tienduizenden handtekeningen tegen de sluiting van Hofpoort Ziekenhuis heeft u duidelijk niet begrepen. Daarbij de kanttekening dat dit de mensen zijn die maandelijks meer dan 100 euro premie betalen. En dus ook uw salaris. Hoe het zo fout kan gaan aan uw bestuurstafel is voor ons een groot raadsel.

 

Allereerst blijkt het onmogelijk om u op eenvoudige wijze direct een brief te schrijven. Je komt in een oerwoud terecht van telefonisten die je niet mogen doorverbinden. Of op anonieme website formulieren. Ik had u deze brief namelijk graag persoonlijk willen sturen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit weer een mooi voorbeeld is van de grote afstand die er is tussen u en de premiebetalende inwoner van Woerden. De eerlijkheid gebiedt me ook om het over het voormalig Hofpoort te hebben. De inwoners van Woerden voelen vandaag de dag nog steeds dat dit ziekenhuis van ze “gestolen” is. Hiermee wil ik u duidelijk maken dat de kloof tussen u en uw bestuur en de inwoners nog steeds zeer groot is.

 

In uw visie wilt u woningen gaan bouwen op het terrein van het voormalig Hofpoort Ziekenhuis. Gezien de woningnood een goed plan. Helaas gaat u voorbij aan de grote zorgnood in en rondom Woerden. Buiten kantoortijden is er geen huisartsenzorg meer in Woerden. Oorzaak is het kip-ei verhaal van de Spoedeisende hulp (SEH) en de Huisartsenpost (HAP). Op de één of andere wijze houden u en de huisartsen elkaar in een wurggreep. Als de HAP terugkomt heeft uw voorganger verzekerd dat de SEH terugkomt. Zolang er geen SEH is willen huisartsen buiten kantoortijden geen HAP in Woerden. In uw visie lezen we niets terug om deze bereikbare basiszorg in Woerden te herstellen.

 

Zolang in uw visie terugkeer van basale bereikbare basiszorg ontbreekt zullen wij als Inwonersbelangen geen enkele medewerking verlenen aan uw plannen. Het blijft onverteerbaar dat als je op zondag je enkel blesseert tijdens het voetballen, je niet in Woerden terecht kunt. Of als je kenmerkende signalen van hartklachten krijgt je ook nog moet kijken hoe je bij de SEH in Utrecht of Nieuwegein terecht komt. Zeker als je niet over een auto beschikt. Dit zijn maar twee voorbeelden. In het Zwartboek uit 2019 kunt u lezen wat het opdoeken van de SEH voor gevolgen heeft. Helaas wilde u het Zwartboek niet persoonlijk in ontvangst nemen.

 

Inwonersbelangen verneemt graag van u of u bereid bent om basale bereikbare basiszorg voor Woerden op te nemen in uw visie. Concreet betekent dit de terugkeer van de SEH. In een vorm waarin het voor huisartsen weer mogelijk wordt om huisartsenzorg buiten kantooruren te organiseren. Hiermee zou u de afstand die er nu is tussen uw bestuurstafel en de inwoners van Woerden fors kunnen verkleinen. Tevens kunt u voorkomen dat u voor een tweede maal in een kip-ei verhaal terecht komt. Zou het niet mooi zijn als iedereen hier voordeel van heeft. U kunt de grond ter gelde maken, voor inwoners komen meer woningen en er is weer basale bereikbare zorg in Woerden. Ook zou hiermee één van de stellingen in de stemwijzer voor de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer actueel zijn. Bereikbare zorg in Woerden is namelijk één van de grote thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart dit jaar.

 

Wij zijn eenvoudig en goed bereikbaar voor nader overleg.

 

Hoogachtend,
Jan-Hubert van Rensen
jhrensen@inwonersbelangen.nl

 Persconferentie corona ondersteund met visuals

14-01-2022

Van de redactie

De corona-persconferentie op 14 januari krijgt een iets andere opzet. Het verhaal van minister Kuipers van VWS wordt ondersteund met visuals. Zo kunnen ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in beeld gebracht worden. Dit draagt bij aan de wens om de persconferenties toegankelijker te maken voor een breed publiek.

 

De tolken Nederlandse Gebarentaal gaan vanuit een naastgelegen ruimte werken en worden via een scherm (‘picture in picture’) in beeld gebracht. De persconferentie met visuals en tolk wordt uitgezonden op alle kanalen waarop de persconferentie te volgen is. De persconferentie begint om 19.00 uur.Winkels, onderwijs en sport mogen weer open, horeca blijft nog dicht

13-01-2022

Van de redactie

Niet-essentiële winkels mogen volgens bronnen in Den Haag zaterdag weer open op afspraak. Zo mag o.a. de kapper en andere contactberoepen weer open. Ook de universiteiten, hogescholen en het mbo mogen weer fysiek les geven. Ook voor de sportscholen is er goed nieuws en mogen de deur weer openen. Vrijdagavond zal er in een persconferentie meer bekend gemaakt worden.
 Gouden Koets wordt voorlopig niet meer gebruikt

13-01-2022

Van de redactie

De Gouden Koets wordt voorlopig niet meer door het Koninklijk Huis gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag of andere officiële gelegenheden. De Koning licht zijn besluit over het gebruik van de Gouden Koets toe in een videoboodschap. 
 

Video: RVDOndernemers sturen brandbrief aan burgemeesters

13-01-2022

Van de redactie

Beste allemaal,

Wij hebben kennis genomen dat de burgemeesters donderdagavond in de Veiligheidsraad aanwezig zijn om de zaken rondom de lockdown te bespreken. We sturen een brandbrief aan de burgemeester om aan te tonen dat de situatie onhoudbaar is en wij open willen. Met deze petitie willen we dat kracht bijzetten. We willen je vragen de petitie zsm te ondertekenen en dit naar zoveel mogelijk mensen door te sturen. 


WE HEBBEN JE HULP NODIG! 
Het is 2 voor 12 voor de getroffen ondernemers. 
Stuur deze petitie door naar zoveel mogelijk mensen, familie, vrienden, bekenden etc en vraag ze te tekenen. Graag voor 15.00uur!
 

Teken via deze link a.u.b. de petitie
https://petities.nl/petitions/horeca-winkels-kappers-sport-en-cultuursector-open?locale=nl
 Opleiding Orde en Veiligheid mboRijnland

13-01-2022

Van de redactie

Ontwikkelt vakspecifieke edubadge veiligheidsfouillering en transportboeien 
 

De opleiding Orde en Veiligheid (subteam beveiliging) van mboRijnland is de eerste mbo-opleiding die een vakspecifieke edubadge heeft ontwikkeld. Het is een gecombineerde edubadge voor veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien.  

Irbis Wieffering, docent Orde & Veiligheid, rtgb docent en ontwikkelaar van deze edubadge: “Voor de opleiding Orde & Veiligheid worden deze vaardigheden niet getoetst tijdens het examen. Vanuit het werkveld is echter steeds meer vraag naar deze vaardigheden voor beveiligers, zowel in gevangenissen, maar ook steeds meer voor persoonsbeveiligers. Gezien de actuele ontwikkelingen in de beveiliging en moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. der Vries, wordt veel meer gevraagd van particuliere beveiligers. Er is grote behoefte aan extra vaardigheden zoals het verzamelen van informatie, pre-observaties houden en verdachten aanhouden rondom de woning. Hierbij horen veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien.”    

Streepje voor bij vervolgopleiding of stage 

In Leiden krijgen alle eerstejaarsstudenten Orde & Veiligheid (beveiliging) les in deze vaardigheden. Ze kunnen een edubadge behalen op level 3, 4 of 5. Wieffering: “De studenten kregen bij ons al les in deze vaardigheden, ze konden alleen niet aantonen dat ze deze beheersten, omdat er tijdens het examen beveiliging niet op getoetst wordt. Nu kunnen ze met de nieuw ontwikkelde edubadge laten zien op welk niveau ze veiligheidsfouillering en het aanslaan van transportboeien beheersen. Hiermee hebben ze een streepje voor als ze solliciteren voor een stage of voor een vervolgopleiding bij de Politieacademie of Marechaussee.” 

Bij niveau 2 leidt mboRijnland de studenten op voor edubadge level 3. En bij niveau 3 wordt doorgewerkt naar level 4 of zelfs 5. Voor het laatste level wordt behoorlijk meer geëist. Het programma voor deze vaardigheden past binnen de praktijklessen van het eerste jaar.  
 

Beloning voor extra vaardigheden 

Edubadges zijn digitale certificaten waarmee studenten naast hun diploma of certificaat kunnen laten zien dat ze over extra kennis of vaardigheden beschikken, ook als deze niet direct gerelateerd zijn aan hun eigen opleiding. Hiermee kunnen studenten zich onderscheiden op de arbeidsmarkt. In mei 2021 reikte de school de eerste edubadges uit aan vier studenten voor algemene vaardigheden als ondernemendheid, wendbaarheid en kritisch denken.  

Naast de 24 algemene badges die studenten van mboRijnland inmiddels kunnen behalen, heeft Orde & Veiligheid nu dus de eerste vakspecifieke edubadge ontwikkeld.   

Belang eigen ontwikkeling en future skills 

mboRijnland vindt het belangrijk dat studenten actief werken aan hun eigen ontwikkeling en stimuleert dit door het edubadges-programma. Het werken met edubadges is een relatief nieuwe ontwikkeling in het onderwijs in Nederland. De certificaten worden uitgegeven door SURF.  

Het edubadges-programma is ontstaan toen de onderwijsinstelling mogelijkheden zocht om het ontwikkelen van 21-eeuwse vaardigheden (future skills) te stimuleren. Ron de Graaf, docent Bakkerij en Horeca en projectleider Future Skills, licht toe: “De badges kunnen op elk moment in de opleiding worden behaald. Dit hoort bij het gepersonaliseerd onderwijs waar mboRijnland naar streeft. Voor iedere vaardigheid bestaat een badge op level 3 of 4 waarmee een student zichzelf kan onderscheiden.” 

 Speel mee in musical over Bodegraven en Nieuwerbrug in 1672

12-01-2022

Van de redactie

"Voor de jubileummusical Water en Vuur worden nog enkele spelers gezocht"
 

Bodegraven/Nieuwerbrug - Vanwege het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat in september en oktober de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende waterlinieplaatsen. Voor het script van Nieuwerbrugger Michiel van de Burgt schreef componist Florian van der Reijden prachtige, eigentijdse muziek. 

De jonge prins Willem III leidt bij Bodegraven het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.
 

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij de Nieuwerbrugse Marieke. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af. De grote rollen zijn inmiddels ingevuld door talentvolle spelers. Voor kleinere rollen wordt nog gezocht naar enkele spelers die de groep willen versterken.


Vanaf eind februari starten de repetities in het Wierickehuis te Nieuwerbrug. De première vindt op 30 september plaats in het Evertshuis.

Kijk voor meer informatie op:  www.musicalwaterenvuur.nl Persoon vast tussen spaken van e-bike

12-01-2022

Van de redactie

Reeuwijk - Woensdagmiddag 12 januari omstreeks 15.45 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de 't Kerkestuk in Reeuwijk.

Een persoon kwam vast tussen de spaken van een e-bike. Het slachtoffer werd door de brandweer bevrijd en door het ambulancepersoneel gecontroleerd. Hoe het ongeval kon gebeuren, is niet duidelijk.


© AS MediaAantal aanvragen oversluiten hypotheek in jaar tijd bijna verdubbeld

12-01-2022

Van de redactie

 Vooral senioren kiezen massaal voor oversluiten hypotheek 


Ondanks de oververhitte woningmarkt is het totaal aantal hypotheekaanvragen in het vierde kwartaal van 2021 met 17 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Dit is vooral het gevolg van een explosieve stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+91 procent). De sterkste stijging doet zich voor onder 55-plussers (+104 procent), zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Vanwege het tekort aan seniorenwoningen en de lage hypotheekrente kiezen veel ouderen er niet voor om te verhuizen, maar de hypotheek op hun bestaande woning over te sluiten. Volgens De Hypotheker gaat dit ten koste van de doorstroming op de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het vierde kwartaal dan ook verder gedaald.

 

Niet eerder was sprake van zo’n grote schaarste aan woningen. De gemiddelde prijsstijging voor een koopwoning bedroeg vorig jaar dan ook ruim 20 procent. Hierdoor was in het vierde kwartaal van 2021 voor het eerst minder dan de helft van alle hypotheekaanvragen (46 procent) bedoeld voor de aankoop van een woning. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in het vierde kwartaal van 2021 dan ook flink (-15 procent) ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters. Het aantal hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten is daarmee in één jaar tijd bijna verdubbeld. Vooral in de noordelijke provincies - Drenthe (+204 procent), Friesland (+159 procent) en Groningen (+131 procent) - was in het afgelopen jaar sprake van een bovengemiddelde stijging. Ook in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 steeg het aantal oversluiters fors (+56 procent). Daarnaast wordt bijna één op de vijf (19 procent) hypotheekaanvragen gebruikt om de eigen woning te verbeteren

 

Senioren blijven zitten in eigen woning

Het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers voor de aankoop van een woning is in het vierde kwartaal van 2021 gedaald naar slechts 26 procent van het totale aantal hypotheekaanvragen binnen deze leeftijdscategorie. Meer dan de helft van de hypotheekaanvragen was bedoeld voor oversluiten (54 procent). Dit was in dezelfde periode in 2020 voor de aankoop van woningen 44 procent en voor oversluiten nog 37 procent. Dit duidt volgens De Hypotheker op een groot tekort aan seniorenwoningen in alle regio’s, waardoor veel vaker wordt gekozen voor het oversluiten van de hypotheek in plaats van het kopen van een nieuwe woning.

 

“Ondanks een lichte stijging van de hypotheekrente in het vierde kwartaal van 2021, kan het vanwege de lage hypotheekrente nog steeds gunstig zijn een hypotheek over te sluiten en dat is zichtbaar in de cijfers. Uit onze analyse blijkt dat vooral 55-plussers ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten. Zo kunnen ze profiteren van lagere maandlasten en daarnaast zetten veel senioren de overwaarde van hun huis in om hun kinderen of kleinkinderen te helpen met de aankoop van een woning”, zegt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. “Dit verhaal heeft óók een keerzijde. Er is een grote schaarste aan seniorenwoningen, waardoor steeds meer ouderen in hun bestaande woning blijven wonen en de doorstroming op de huizenmarkt niet op gang komt. Wij roepen de nieuwe minister van Volkshuisvesting dan ook op om, naast het bouwen van starterswoningen, vol in te zetten op de bouw van levensbestendige woningen. Alleen zo kan de doorstroming óók voor andere leeftijdsgroepen op gang komen en hebben ook jongere generaties uitzicht op een betaalbare woning.”

 Boostercampagne op volle vaart

11-01-2022

Van de redactie

Regio - Er worden nu dagelijks 12.000 prikken gezet op de vaccinatielocaties in Hollands Midden. De GGD heeft op 10 januari in Leiderdorp de zevende vaccinatielocatie in de regio geopend. Iedereen boven de 18 jaar kan een afspraak maken voor een boosterprik.

 

Naast het prikken op de vaste locaties rijden er ook mobiele vaccinatieteams door de regio. Zij prikken niet-mobiele thuiswonenden en rijden naar locaties van zorginstellingen zonder medische dienst om bewoners en personeel te vaccineren. Voor vrijdag 14 januari heeft de GGD alle ruim 100 zorglocaties zonder medische dienst bezocht. Ook het boosteren van meer dan 1000 niet-mobiele thuiswonenden is dan afgerond. Om dit alles voor elkaar te krijgen heeft de GGD samengewerkt met huisartsen, brandweer en zorginstellingen. 


 

Booster op vrije inloop in Bergambacht
Alle 18-jarigen, die langer dan 3 maanden geleden zijn gevaccineerd of corona hebben gehad, kunnen een boosterafspraak maken. Omdat heel veel mensen inmiddels al een booster hebben ontvangen, loopt het aantal afspraken voor de boosterprik de komende weken terug.

 

Hierdoor kan de GGD Hollands Midden vanaf komende week op sommige locaties meer prikken zetten dan er afspraken gepland staan. Daarom start de GGD Hollands Midden in fases met boosteren zonder afspraak. Op deze manier hoopt de GGD Hollands Midden het nog makkelijker te maken voor mensen om een boosterprik te halen. Houd er wel rekening mee dat je misschien even moet wachten als je zonder afspraak langskomt.

 

Vanaf aanstaande vrijdag 14 januari is het daarom mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor een boosterprik in Bergambacht. Er is geen vrije inloop op de andere vaccinatielocaties in Hollands Midden. De GGD maakt iedere week bekend op welke locaties de booster zonder afspraak mogelijk wordt.

 

Vaccineren kinderen 5-11 jaar
Alle kinderen van 5-11 jaar mogen binnenkort hun eerste prik tegen corona halen. Vanaf 18 januari 2022 krijgen kinderen een uitnodigingsbrief met belangrijke informatie over de vaccinatie tegen corona. Ouders kunnen dan met het landelijke afsprakennummer bellen om een afspraak te maken voor hun kind. De kinderen krijgen twee prikken met een kinderdosis van het Pfizer-vaccin. Meer informatie over het vaccineren van kinderen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

Drukte op testlocaties
Omdat de besmettingen toenemen, wordt het drukker op de testlocaties. Afgelopen week zijn er in de GGD-teststraten 29.092 inwoners van onze regio getest, een stijging van 78%. Ook het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is sterk gestegen: van 30,5% naar 34,7%. Het hoogste percentage tot nu toe.

 

Omdat het druk is, kan het soms even duren voordat je getest kan worden. Is er op de testlocatie van jouw voorkeur op korte termijn geen plaats? Kijk dan via  www.coronatest.nl naar een andere testlocatie in de buurt. Misschien kun je hier sneller terecht De GGD Hollands Midden test alleen op afspraak. Als je geen afspraak hebt en meekomt met iemand die wel een afspraak heeft kunnen we je helaas niet testen.


Cijfers regio Hollands Midden
Op dit moment heeft 85% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. 84% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Daarnaast is de boostercampagne in volle gang. Tot en met week 2 hebben 218.514 inwoners van onze regio een boosterprik gehad.

 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl.Verdachte van steekincident in woning aangehouden

11-01-2022

Van de redactie

Koudekerk aan den Rijn - De politie heeft maandag 10 januari een 66-jarige man aangehouden na een steekincident in de relationele sfeer. Dit gebeurde in een woning aan de Gruttolaan.


Even voor 18.30 uur werd de melding gedaan waarna diverse politie-eenheden naar de woning gingen. De 71-jarige bewoonster raakte gewond en werd voor behandeling aan haar verwonding naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de verdachte raakte gewond en moest eveneens naar het ziekenhuis. De recherche doet verder onderzoek naar de toedracht van het steekincident.
Mw Annie Hemmes-Dijkstra is Gast uit de Streek

11-01-2022

Van de redactie

Gouda - Mw. Annie Hemmes-Dijkstra is zaterdag 15 januari te gast in het programma Gast uit de streek op RTV Gouwestad. Als 4-jarig meisje verhuisde de inmiddels 93-jarige Friese Annie met haar ouders vanuit Morra naar Gouda. Na haar huwelijk met Piet Hemmes vestigen ze zich aan de Bodegraafse straatweg, als haar man besluit als zelfstandig zeilmaker de firma Endenburg te verlaten en met zijn broer zelfstandig verder te gaan. Aan de hand van (familie)foto's verteld ze thuis over haar leven tijdens een gesprek met presentatriceRoelie Spijkerboer-Seinen.


Gast uit de Streek, een samenwerking tussen Gouwestad Radio en BR6 (Lokale omroep Bodegraven), is iedere zaterdagmorgen van 11 tot 12 uur te beluisteren op Gouwestad Radio, 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether), DAB+ (digitale radio), Rekam/Caiway (kanaal 1874), KPN/XS4ALL (kanaal 1199), TuneIn (mobiel) en als livestream via www.gouwestad.nl. Daarna nog vier weken terug te luisteren via Uitzending Gemist op de programmapagina én als podcast via de bekende streamingdiensten. Herhalingen: zondagavond om 19 uur en woensdagochtend om 7 uur.Zet je in voor mensen die leven met en na kanker

11-01-2022

Van de redactie

Woerden - Inloophuis ‘Leven met kanker’ is op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het werven van fondsen voor ons Inloophuis. De landelijke koepelorganisatie IPSO en partner KWF helpen ons en alle andere centra voor leven met en na kanker daar deze maand bij met een landelijke campagne.
 

We zoeken mensen die proactief zijn, netwerk skills hebben en eventueel fondsenwervende ervaring. Hoewel ons Inloophuis het dankzij ontzettend veel steun vanuit de Woerdense samenleving in 2020 en 2021 goed heeft kunnen redden, zal ook 2022 nog een lastig jaar zijn. De pandemie kan nog steeds een streep zetten door veel evenementen, waardoor actievoerders mogelijk niet in actie kunnen komen om geld op te halen. Dat ons Inloophuis moet blijven bestaan, staat als een paal boven water want één op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Elke Nederlander krijgt met kanker te maken als naaste, mantelzorger of nabestaande. De gemiddelde vijfjaarsoverleving van kanker is de laatste decennia gelukkig sterk toegenomen en ligt nu op 65%. Het gevolg daarvan is een groeiende groep van ruim 800.000 mensen die leven met of na kanker. Velen van hen kampen met de gevolgen van hun ziekte en behandeling(en).

 

Centra voor leven met en na kanker

Inloophuis ‘Leven met kanker’ in Woerden is een van de 81 centra in het land. Wij bieden ondersteuning als lotgenotencontact, een luisterend oor en ontspannende en creatieve activiteiten. Een afspraak maken is niet nodig, mensen kunnen zonder verwijzing binnenlopen. Belangrijk werk, want uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker, aanzienlijk verhoogd wordt door de bezoeken aan een Inloophuis. Juist ook in tijden van corona blijken de centra zoals ons Inloophuis van grote waarde. Corona maakt je wereld kleiner en dat komt bij mensen geraakt door kanker dubbel zo hard aan. Want waar kun je terecht nu je je vrienden en familie veel minder ziet? En waar vind je afleiding als je net gehoord hebt dat je ziekenhuisopname voor de tweede keer is uitgesteld?

 

Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het werven van fondsen. Samen met het bestuur en kernteam ga je de fondsenwerving voor ons Inloophuis versterken. Dus lijkt het je wat, of heb je nog vragen? Neem contact op via info@inloophuislevenmetkanker.nl, Winny van Rij.Getuigen gezocht van ongeregeldheden op oudejaarsdag Moordrecht

11-01-2022

Van de redactie

Moordrecht - Aan het eind van de middag op oudejaarsdag heeft een grote groep jeugd voor ongeregeldheden en vernielingen gezorgd op en rondom de Middelweg in Moordrecht. Zo gooiden de jongeren zwaar vuurwerk richting omstanders en hulpverleners. Een agent raakte licht gewond toen iemand een steen tegen zijn arm gooide. De politie zoekt getuigen van deze ongeregeldheden.


Rond 15.30 uur verzamelde een grote groep jongeren zich op de Middelweg en richtte in de omgeving diverse vernielingen aan. Zo zijn onder meer bushokjes, een elektriciteitskast en een openbare orde camera vernield. Ook gooiden de jongeren zwaar vuurwerk naar omstanders.


Tussen de 12 en 22 jaar oud
De groep jeugd die verantwoordelijk is voor de ongeregeldheden bestond uit zo’n veertig à vijftig jongeren tussen de 12 en 22 jaar oud. Om niet goed herkend te kunnen worden droegen zij (donkere) gezicht bedekkende kleding als mondkapjes, petten en capuchons.


Politie en gemeente trekken samen op
De politie en de gemeente Zuidplas trekken gezamenlijk op in het onderzoek naar de ernstige ongeregeldheden van oudejaarsdag en doen er alles aan om de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn bestuurlijk en strafrechtelijk aan te pakken. Van een aantal relschoppers is de identiteit inmiddels bekend.


Meld je bij de politie
Aan relschoppers die er bij waren, een dringend verzoek om zich te melden bij de politie. Ook getuigen van de ongeregeldheden kunnen contact opnemen met de politie. Dit kan via 0900-8844 of anoniem via M 0800-7000.


Beelden
Beschik je over beelden of heb je andere informatie?  Neem ook dan contact op met de politie of meld dit via Meld Misdaad Anoniem.
Leidse studenten beschoten zwemsters met luchtbuks

11-01-2022

Van de redactie

Leiden - Twee Leidse studenten van 21 en 22 jaar zijn door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Zij hebben in de nacht van 8 mei 2021 twee studentes met een luchtbuks beschoten.

De studentes hadden in de zwoele nacht besloten om een stukje te gaan zwemmen in het Rapenburg. Toen zij ter hoogte van de Kaiserstraat weer uit het water waren gekomen en bezig waren zich om te kleden, werden ze vanaf de overkant van de gracht (zo’n twintig meter) drie keer beschoten met een luchtbuks.

De ene studente werd twee keer geraakt: in haar buik en bil. De andere studente raakte gewond aan haar nek. Ze schrokken zich een ongeluk. De fysieke verwondingen vielen achteraf mee, maar dat was niet te danken aan de schutters. Er zijn gevallen bekend waarin schieten met een luchtdrukwapen heeft geleid tot zwaar lichamelijk letsel.
 

‘Bizar feit’

Na afloop meldden de beide schutters zich bij de politie. Zij bekenden het feit en hebben hun excuses gemaakt aan de slachtoffers. Maar volgens de officier van justitie gaat het om ‘een bizar feit waarvoor geen enkel excuus is’. Zij vond dat beide verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan een poging zware mishandeling en eiste 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.
 

De politierechter zag dat iets anders. Hij vonniste vrijspraak voor poging zware mishandeling maar veroordeelde de twee wel voor mishandeling. Hij legde beiden een werkstraf op van zestig uur. Ook moeten zij hun slachtoffers zo’n 1500 euro betalen en zijn de luchtbuksen verbeurd verklaard.Horeca goed voor bijna helft aanvragen zevende periode NOW

11-01-2022

Van de redactie

Bijna de helft (47 procent) van de toegekende aanvragen voor de zevende periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt van werkgevers uit de sector horeca en catering. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de eerste 22.500 toegekende aanvragen. In totaal heeft UWV inmiddels zo’n 587 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd aan deze werkgevers. Daarvan gaat 212 miljoen euro naar de sector horeca en catering.
 

Werkgevers kunnen sinds 13 december 2021 een aanvraag indienen voor de zevende periode NOW. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden november en december 2021. Net als in de zesde periode NOW is de tegemoetkoming maximaal 85 procent. Het maximale omzetverlies dat kan worden opgegeven was 80 procent, maar is door het kabinet verhoogd naar 90 procent, in verband met de volledige lockdown. Omdat deze wijziging is doorgevoerd nadat het aanvraagloket al was geopend, blijft de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming wordt gerekend met maximaal 90 procent omzetverlies. Het voorschot dat UWV overmaakt, is zoals altijd 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer.
 

Aanvragers hebben samen 425.000 mensen in dienst
In totaal zijn er tot nu toe bijna 28.000 aanvragen voor de zevende periode NOW binnengekomen. Hoewel de periode waarover de tegemoetkoming wordt toegekend al voorbij is, kunnen werkgevers nog tot en met 31 januari 2022 een aanvraag in dienen.
 

De factsheet is gebaseerd op de 23.433 verwerkte aanvragen tot en met donderdag 6 januari 2022. Daarvan zijn er 22.568 goedgekeurd. Deze werkgevers, samen goed voor zo’n 425.000 werknemers, hebben allemaal hun voorschot ontvangen, in totaal dus 587 miljoen euro. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 53 procent.
 

Ruim zeven procent toegekende aanvragen van starters
Nieuw in de zevende periode NOW is dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 gestart zijn in aanmerking komen voor loonsteun. Om het omzetverlies te kunnen berekenen is er tenminste één maand volledige referentieomzet nodig vóór de NOW-periode. Dat betekent dat alle bedrijven die gestart zijn vóór 1 oktober 2021 in aanmerking kunnen komen voor NOW.
 

Van de toegekende aanvragen voor de zevende periode NOW komen er tot nu toe zo’n 1700 (ruim zeven procent) van deze starters. Bijna zestig procent hiervan betreft starters in de sector horeca en catering. Daarna volgt de sector detailhandel, goed voor veertien procent van de starters. De startende werkgevers hebben in totaal zo’n 21 miljoen euro als voorschot ontvangen. Het opgegeven verwachte omzetverlies in deze groep is gemiddeld 56 procent.
 

 Hoge inflatie kost spaarders ruim 9 miljard euro

11-01-2022

Van de redactie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vandaag bekend dat de inflatie voor 2021 uitkomt op 2,7 procent. Doordat de spaarrentes ook het afgelopen jaar historisch laag waren, leverden Nederlandse spaarders na aftrek van de inflatie ruim 9 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld. Dit blijkt uit berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
 

Inflatie neemt flinke hap uit waarde spaargeld

Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2021 hadden. “We hadden met z’n allen voor ongeveer 340 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,05 procent. Dat betekent dat Nederlanders 170 miljoen euro aan rente kregen in 2021. Door de inflatie van 2,7 procent werd het spaargeld echter ook 9,18 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van 9,01 miljard euro over.”
 

Wat is inflatie?

Inflatie wil zeggen dat de prijzen voor producten en diensten die consumenten gebruiken elk jaar stijgen. In 2021 stegen die prijzen dus met gemiddeld 2,7 procent. Dit betekent  dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Anders gezegd: je geld is in 2021 gemiddeld 2,7 procent minder waard geworden. Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Helaas is de spaarrente echter al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard.
 

Heeft sparen nog wel zin?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, blijft sparen nog steeds belangrijk, zegt Bulthuis. “Het blijft noodzakelijk om wat geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat.” Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer, dan is het interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, zegt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”Europaweg in week 3 afgesloten wegens werkzaamheden

10-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - Vanwege werkzaamheden aan het asfalt en een gedeelte van de fundering zal  de Europaweg in Bodegraven worden afgesloten. Vanaf 17 januari 07:00 uur tot 22 januari 23:00 uur zijn de werkzaamheden. Het verkeer van de woonwijken Broekvelden en Weideveld en bedrijventerreinen Groote Wetering en Broekvelden zal dan omgeleid worden over de Broekveldselaan en Goudseweg. 

 

De verkeerslichten bij de T-splitsing Broekveldselaan/Goudseweg worden uitgeschakeld tussen 07.00 uur ‘s morgens en 19.00 uur ‘s avonds. Hier komen dan verkeersregelaars. De aangrenzende bedrijven, waaronder Goedhart Motoren, de Truckwash en Van Tol, blijven wel bereikbaar.  Bij slecht weer worden de werkzaamheden uitgesteld naar week 5.


Bedrijven berijkbaar tijdens Fase 1: Van 17 januari 2022, 07:00 uur tot 22 januari 2022, 23:00 uur.


Bedrijven berijkbaar tijdens Fase 2 Van 21 januari 2022, 19:00 uur tot 22 januari 2022, 23:00 uur.EditieGroeneHart.nl heeft alle vertrouwen in de gemeenteraad

10-01-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het team van EditieGroeneHart.nl heeft alle vertrouwen in een transparant en zuiver oordeel door de gemeenteraad, wanneer deze 26 januari aan de slag gaat met het advies aan het Commissariaat voor de Media. Eens in de vijf jaar beoordeelt deze overheidsorganisatie welke omroep in een gemeente de publieke status krijgt. Daarbij speelt dit advies van de raad een belangrijke rol. “Financieel gaat het om een toelage van € 100.000 euro subsidie. “Heel veel geld en dan moet het belang van de inwoner centraal staan en niet een clubje dat het leuk vindt om af en toe een videocamera vast te houden”, is de mening van het bestuur van EDGH.nl 
 

“In de eerste plaats slaat die zin op onze eigen organisatie. We hebben dit jaar laten zien dat het ook in Bodegraven-Reeuwijk mogelijk is om een professionele collectieve omroep neer te zetten, waar alle inwoners zichzelf terugzien en niet vooral Bodegraven in beeld wordt gebracht. We willen een belangrijke stap maken. Nog betere programma’s, nog groter bereik, nog meer inwoners die hun schouders eronder zetten en vooral nog professioneler. Daarom is die licentie voor ons zo belangrijker.” 
 

“Het is ons niet makkelijk gemaakt, sterker nog bijzonder lastig. Zo werden we bijvoorbeeld tot tweemaal toe geweigerd bij persconferenties van de gemeente.” Nu ligt er een rapport dat aan alle kanten rammelt. Er zou een deskundig bureau zijn ingehuurd, maar we lezen in de stukken dat onze omroep o.a. “door eigen onderzoek op 6 december 2021 om 21:00 uur” is beoordeeld. Ruim tien weken een opdracht in huis en dan even googelen op zondagavond? Dat alleen al geeft ons weinig vertrouwen in een evenwichtig proces. 
 

We worden hard afgerekend op onze begroting en organisatie. Ingewikkeld genoeg heeft de gemeenteraad onze stukken hierover niet toegestuurd gekregen. Het rapport bevat rekenfouten, is buitengewoon selectief, er staan veel feitelijk onjuistheden in en er is geen wederhoor geweest bij het college.  
 

In een puntsgewijze motivatie aan de gemeenteraad zet EDGH.nl uiteen waarom hier sprake is van 'geen behoorlijk bestuur' en doet opnieuw het voorstel om BR6 als zelfstandig label op te nemen binnen de licentie. “Want we geloven in de kracht van samenwerken!” 
 

“Het is duidelijk dat uiteindelijk maar een omroep die licentie krijgt, maar dan moet het proces wel eerlijk en transparant zijn. We zijn door behoorlijk wat politieke partijen benaderd die op hetzelfde standpunt staan en het rapport heel ingewikkeld vinden. Uiteindelijk gaan zij en niet het college over het advies aan het commissariaat.” 
Start werkzaamheden bruggen Enkele Wiericke

10-01-2022

Van de redactie

Nieuwerbrug – Vandaag 10 januari 2022 is het waterschap begonnen met het vervangen van de autobrug over de Enkele Wiericke bij Nieuwerbrug. De huidige brug wordt vervangen door een brug waar meer water onderdoor kan stromen. Ook komt er een nieuwe faunapassage en een nieuw compartimenteringswerk onder de brug. Aansluitend start in april 2022 de vervanging van de huidige fietsbrug.

 

De werkzaamheden zijn onderdeel van het project capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+). Doel van dit project is het vergroten van de aanvoer van extra zoetwater naar West-Nederland, in tijden van extreme droogte. De huidige bruggen zorgen voor opstuwing van water en vormen een knelpunt in de wateraanvoer naar het westen.

 

Artist impressie van de nieuwe bruggen

 

Overlast voor de omgeving

Tijdens de werkzaamheden aan de autobrug is de weg ter hoogte van de brug volledig afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting duurt maximaal drie maanden. Het verkeer zal gedurende deze periode worden omgeleid via de tolbrug. Betalen van tol is in deze periode niet nodig.
 

Vanaf april is de autobrug klaar en kan het verkeer gebruik maken van de nieuwe brug. Op dat moment starten de werkzaamheden aan de fietsbrug. De huidige fietsbrug en het fietspad zijn dan afgesloten. Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden tijdelijk gebruik maken van de nieuwe autobrug. In juni zijn alle werkzaamheden afgerond.


Voorafgaand aan de werkzaamheden gaat het waterschap de panden in de directe nabijheid van de werkzaamheden bouwkundig opnemen. Bebouwing die het meest gevoelig is voor trillingen, krijgen een trillingsmeter.
 

Compartimenteringswerk en faunapassage

Onder de autobrug komt een nieuw compartimenteringswerk. Deze mobiele waterkering kan in tijden van een calamiteit de Enkele Wiericke afsluiten van de Oude Rijn.  Onder de autobrug komt een nieuwe faunapassage. Deze passage is ook geschikt voor otters.
 

Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+)

De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in een land als Nederland geen vraagstuk. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren, in West-Nederland niet overal voldoende zoetwater beschikbaar. Dit is het gevolg van verzilting van de Hollandse IJssel. De Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA), in het gebied van De Stichtse Rijnlanden, biedt hiervoor een oplossing. Vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek kan extra zoetwater naar West-Nederland aangevoerd worden. Door de klimaatverandering is er in de toekomst meer en vaker extra zoetwater nodig. Om meer water aan te kunnen voeren zijn langs de aanvoerroutes maatregelen nodig. Het weghalen van versmallingen in de route, zoals de bruggen over de Enkele Wiericke, zorgt ervoor dat er meer water richting West-Nederland kan stromen.

 Christelijke kerken van Bodegraven en Reeuwijk bidden samen voor eenheid, respect en tolerantie

10-01-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Met als thema “Licht in het duister” wordt in de week van 16 tot en met 23 januari 2022  weer de Week van Gebed voor de eenheid georganiseerd. We doen dit in Reeuwijk, Bodegraven en Nieuwerbrug met digitale gebedsvieringen, die soms ook fysiek kunnen worden bijgewoond.  

Het thema is toepasselijk in deze tijd. We leven in een wereld die hunkert naar licht in de duisternis. De wereldwijde coronapandemie en de economische, politieke en sociale crises die daaruit voortvloeien laten eens te meer zien hoe belangrijk het is te vertrouwen op God en op zoek te gaan naar Zijn licht. Door samen te bidden en samen te vieren ervaren we eenheid en tegelijk tonen we verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen in de samenleving in de voorbeden een plek te geven. 
 

De gebedsvieringen worden steeds verzorgd door andere kerken en kunnen via de aangegeven websites worden meebeleefd. 
 

In Bodegraven en Nieuwerbrug zijn er dagelijks van 19.15 uur tot 19.50 uur  digitale en/of fysieke gebedsvieringen. De fysieke vieringen zijn onder voorbehoud dat het i.v.m. de corona-maatregelen kan. Raadpleeg daarvoor de website van de betreffende kerk of geloofsgemeenschap. In Reeuwijk beginnen de gebedsvieringen om 19.30 uur.Waterlinielezing uitgesteld

10-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 15 januari zou in het Groene HartHuys een lezing worden gehouden over het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie, dat in 1672 bij Bodegraven lag. Vanwege de nog geldende Coronamaatregelen wordt deze uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum.
 

In 2022 is het 350 jaar geleden dat het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven lag. Tijdens deze lezing zullen kunstenaars worden geïnspireerd om werk te maken rond ons hoofdkwartier, de Oude Hollandse Waterlinie en het Rampjaar. Dit werk zal na de zomervakantie te zien zijn in het Wierickehuis en het Groene HartHuys. 

U vindt meer informatie op   www.hoofdkwartier1672.nl.Tijdelijk minder treinen in de avondspits

10-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende periode rijden er minder treinen in de avondspits tussen Leiden en Utrecht. Ook start met ingang van maandag 10 januari de avonddienstregeling ongeveer twee uur eerder. Vanaf 18.30 uur rijden er minder Sprinters. De reden is dat door de verscherpte coronamaatregelen de reizigersaantallen teruglopen.

 Zea op Gouwestad

10-01-2022

Van de redactie

Gouda - Vrijdag 14 januari is zea te gast in het Gouwestad Radio muziekprogramma Going Underground. Zea begon in 1996 als tegendraads indierock bandje. Na het vertrek van drie bandleden de band een duo, waarmee een uiterst succesvolle periode begon. Naast optredens op grote festivals als Noorderslag, Lowlands en Dour, tourde Zea door Europa, de VS, Canada, Rusland, Ghana en Ethiopië. In 2008 vertrok Remko Muermans (toetsen/samples) en werd zea het solo-project van zanger/gitarist Arnold de Boer. Arnold nam ook de plek van leadzanger bij The Ex over, maar bleef als zea optreden en platen vol weerbarstige pop uitbrengen. In 2017 verscheen de eerste akoestische Friestalige plaat, afgelopen november gevolgd door het gelijkaardige 'Witst Noch Dat D'r Neat Wie'. Tijdens de uitzending zal Zea live optreden en de nodige vragen beantwoorden.


Going Underground, vrijdagavond live en dinsdagavond op herhaling van 19 - 20 uur op Gouwestad Radio,97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether), DAB+ (digitale radio) Rekam/Caiway (kanaal 1874), KPN/XS4ALL (kanaal 1199), TuneIn (mobiel) en als livestream via www.gouwestad.nl. Daarna nog vier weken terug te luisteren via Uitzending Gemist op de programmapagina, via de Gouwestad Mixcloud én als podcast via de bekende streamingdiensten.Rijbewijskeuringen CBR in Bodegraven

09-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer u om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR. Automobilisten kunnen zich via RegelZorg Rijbewijskeuringen in Crown Business Centre Bodegraven dinsdag 25 januari medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.  Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 55,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is de prijs € 70,00. 

Afspraak maken
Een afspraak voor het spreekuur kunt u uitsluitend maken via RegelZorg:
Gemakkelijk en snel via onze website:  www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088 2323 300. Voor het laten invullen van een rapport oogarts gaat u naar  www.regelzorg.nl/oogarts of belt u.

 

De Procedure
Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en begin 5 maanden voor deze datum met het verlengen van uw rijbewijs, indien u ook medisch gekeurd moet worden.    
De eerste stap is het kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Dat kan online op mijn cbr.nl, via DigiD met SMS- of App-verificatie. Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de meeste gemeenten of via RegelZorg.   


Deze vragenlijst over uw eigen gezondheid moet u eerst zelf invullen en opsturen naar het CBR. Als antwoord krijgt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één), die de keuringsarts moet invullen. Op dát moment kunt u pas een afspraak maken voor de keuring.
De artsen waar RegelZorg mee samenwerkt, zijn aangesloten bij ZorgDomein. Zij vullen de formulieren digitaal voor u in en versturen deze direct naar het CBR.  Meer informatie over de procedure leest u op de website van RegelZorg.Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

09-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 10 januari  t/m 14 januari 2022 het volgende menu voor u.

 

Maandag
Vermicellisoep, spaghetti, gehaktsaus met paprika en courgette, geraspte kaas, toetje

Dinsdag
Groentesoep, aardappelen, saucijs, bloemkool, jus, toetje

Woensdag
Tomatensoep, oven gegaarde aardappelen, hamburger, sperziebonen, jus, toetje

Donderdag
Champignonsoep, spruitjesstamppot met worst, uitgebakken spekjes, jus, toetje

Vrijdag
Kokos-kerriesoep, kapucijnerschotel met piccalilly, prei, zoetzure uitjes, jus, toetje

 


Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven KUNSTaandenRIJN organiseert een cursus over een bijzondere techniek: Encaustic art

09-01-2022

Van de redactie

Woerden - Encaustic art is een eeuwenoude techniek, waarbij kleurpigmenten met hete was worden gemengd en gebruikt om te schilderen. Dit leidt tot verrassende resultaten en is zowel aantrekkelijk om te doen voor een gevorderd kunstenaar, alsook voor de beginnende. Hoewel het vroeger allemaal wat ingewikkelder was, wordt encaustic tegenwoordig toegepast door met een soort “strijkijzertje” gekleurde wasblokjes te laten smelten op speciaal gecoat papier. Het is leuk om te doen en het resultaat is verrassend en veelzijdig.Annelies Leeflang van Atelier Annelies ( www.atelierannelies.nl) geeft workshops encaustic art in Boskoop, maar vanaf donderdag 20 januari geeft zij ook in Woerden een cursus van 3 ochtenden, waarin zij u kennis laat maken met deze fascinerende techniek. De cursus wordt gegeven in de KUNSTKombuis, van der Valk Boumanlaan 7 (de Oude Minkema HBS). Voor meer informatie of opgeven zie:  www.kunstaandenrijn.nl/ENC of mail naar  cursussen@kunstaandenrijn.nlOndanks de maatregelen en door weer en wind; veel kinderen in beweging!

08-01-2022

Door: Vivian van den Herik

Bodegraven-Reeuwijk - De binnensportlocaties waren dicht en de weersomstandigheden waren de afgelopen tijd ook niet ideaal. Je zou bijna denken dat daardoor de kinderen lekker binnen wilden blijven, maar niets is minder waar! Zes dagen trotseerden de kinderen de ijzel, regen en de frisse wind en waren ze lekker aan het spelen en sporten op verschillende locaties. 

De extra week kerstvakantie zijn er zowel bij ESTO in Bodegraven als bij CKV in Reeuwijk-Brug gemiddeld 35 kinderen actief bezig geweest. Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk (SenW) stond op de velden met verschillende spellen die je in de buitenlucht kunt doen. Van het ouderwetse ‘Schipper mag ik over varen’ tot ‘Stand in de mand’ tot een lekker potje voetballen. Kortom; van alles kwam voorbij. Er deden ook veel verschillende leeftijden mee tijdens deze dagen. 
 

De week er na, dus de eerste oorspronkelijke week van de kerstvakantie, speelden kinderen in Reeuwijk-Dorp bij RVC’33 het spel; tien tellen in de rimboe. We hadden de kinderen gevraagd om als dier verkleed te komen. En nu denk je met regen; dat zullen ze toch niet doen?! Toch zijn er heel wat tijgers, leeuwen en apen gespot in Reeuwijk-Dorp! Gelukkig hebben we alle gespo(r)tte dieren weer veilig naar huis zien gaan.


   
 

De laatste week van de vakantie waren de buurtsportoaches van SenW in Nieuwerbrug aan den Rijn. Het ouderwetste ganzenbordspel kreeg op het veld van Vv de Rijnstreek een nieuw sportief tintje. De dobbelsteen was natuurlijk nog steeds een belangrijk onderdeel, alleen werd er nu gedobbeld voor actieve opdrachten. Zo zag je de jonge ‘gansjes’ opdrukken, kruiwagen lopen en rondjes rennen. 
 

De allerlaatste activiteit was weer in Reeuwijk-Brug: de Moviegames. Stoere spellen met thema’s als James Bond en Super Mario stonden centraal. “Wat waren wij trots dat de kinderen in de volle regen alle schurken hebben verslagen aan de Reeuwijkse Groene Zoom!” zegt buurtsportcoach Danny.
 

Danny vervolgt: “Wij zijn zo ontzettend blij dat we in deze tijden zo veel kunnen betekenen voor de kinderen en dat wij ons steentje hier aan bij mogen dragen. Wij zien jullie graag weer in de volgende vakantie en hopen op weer zo’n goede opkomst! Dan hopelijk wel met een zonnetje, al hebben de kinderen weer eens bewezen dat je ook gewoon lekker buiten kan sporten als het regent.” 
 

“Ook willen wij graag de buitensportlocaties bedanken. Door hun snelle toezeggingen en hulp hebben wij dit kunnen verwezenlijken voor de kinderen uit Bodegraven-Reeuwijk. Dus bij deze; bedankt en hopelijk tot een volgende keer!” vult buurtsportcoach Lisette aan. 
 

Benieuwd naar onze volgende (vakantie)activiteiten? Houd de website en social media van Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk in de gaten!

 

 Vragen over gasaansluiting Elfhoevenlocatie

08-01-2022

EditieGroeneHart.nl

Reeuwijk - Volgens de fractievoorzitters van respectievelijk GroenLinks (Merel van Dijk), D’66 (Elly de Vries) en Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk (Remco Tijssen) is het besluit van het college een gasaansluiting toe te staan voor het restaurant op de Elfhoevenlocatie in strijd met de Regeling Gebiedsaanwijzing Gasaansluitingsplicht.  

Volgens deze regeling is het niet toegestaan nieuwbouwprojecten, zowel zakelijke als particulier, aan te sluiten op het gasnet, tenzij er sprake is van een zwaarwegend belang. Peildatum binnen deze regeling is 1 juli 2018 en de aanvraag voor het huidige plan is pas ingediend in 2020.

Volgens de lokale partijen is het ook voor restaurants tegenwoordig heel normaal om te koken op bijvoorbeeld inductie. Een gasaansluiting is dan ook per definitie niet noodzakelijk. Van overgangsrecht is volgens de indieners ook geen sprake. GroenLinks, D’66 en Burgerbelangen dringen er bij de wethouder op aan de schriftelijke vragen hierover uiterlijk te beantwoorden voor de gemeenteraad van 26 januari om te voorkomen dat de projectontwikkelaar geen bouwactiviteiten onderneemt die de gemeente voor een voldongen feit stellen.Bodegraafse winkeliers welke lid zijn van de de BOV mogen vanaf nu ook op de weekmarkt staan

07-01-2022

Van de redactie

Bodegraven – De Bodegraafse winkeliers welke lid zijn van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging (BOV) kunnen vanaf nu elke dinsdag op de Markt staan. Het bestuur van de BOV is met de gemeente en de marktmeester overeengekomen dat de winkeliers twee kramen mogen huren op de wekelijkse markt op het Raadhuisplein. De marktmeester heeft i.v.m. concurrentie overwegingen dameskleding uitgesloten. De winkeliers kunnen Iedere dinsdagochtend  hier staan tot de maatregelen versoepelen. 
Foto: BOVDe Nieuwjaarsboodschap van burgemeester Erik van Heijningen wordt uitgesproken in deze video

07-01-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – De Nieuwjaarsboodschap van de burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk wordt uitgesproken in deze video. Erik van Heijningen, de burgemeester, verwijst ook naar volgend jaar. In 2022 wordt in Bodegraven-Reeuwijk het Rampjaar (1672) herdacht. Dit filmpje is een terugblik op afgelopen jaar 2021 en een vooruitblik naar 2022.
 
Weinig beweging in hypotheekrentes

07-01-2022

Van de redactie

De hypotheekrentes veranderen de laatste maanden weinig. Sinds oktober blijft de gemiddelde hypotheekrente stabiel. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. “We zien wel dat enkele hypotheekverstrekkers de rentes licht verhogen of verlagen, maar per saldo zit er weinig beweging in de hypotheekrentes”, zegt Amanda Bulthuis van  Rente.nl.

 

Stijging hypotheekrentes verwacht

Dat de hypotheekrentes gelijk blijven, is opvallend. Verschillende centrale banken hebben namelijk al aangekondigd dat ze hun steunmaatregelen gaan afbouwen. “Normaal gesproken leidt zulk nieuws ertoe dat de kapitaalmarktrentes stijgen”, legt Bulthuis uit. “Omdat hypotheekverstrekkers hun rentes op die kapitaalmarktrentes baseren, zorgt dat er dan weer voor dat de hypotheekrentes stijgen.” 

Waarom die stijging niet doorging

Dat de rentes niet zijn gestegen, komt volgens Bulthuis vooral doordat er nog steeds veel economische onzekerheid is. De nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgde ervoor dat er weer onzekerheid is over het economische herstel. Hierdoor is de Europese Centrale Bank (ECB) wat voorzichtig met het afbouwen van de economische steunpakketten en houdt ze de ECB-rente voorlopig nog even laag. Dit zorgt er ook voor dat de kapitaalmarktrentes en de hypotheekrentes nog niet stijgen.

 

Later dit jaar alsnog hogere hypotheekrentes

Bulthuis verwacht wel dat de hypotheekrentes later in 2022 alsnog stijgen. “De centrale banken hebben de afbouwmaatregelen uitgesteld, maar later dit jaar zullen ze die waarschijnlijk alsnog doorzetten. De stijging van de hypotheekrentes die daarop volgt, zal echter klein blijven. Naast de economische onzekerheid is er op de hypotheekmarkt namelijk ook sprake van stevige concurrentie. Hierdoor zijn hypotheekverstrekkers, zelfs als de marktrentes stijgen, voorzichtig met het verhogen van hun rentes. Als ze namelijk de rente te veel verhogen, verliezen ze marktaandeel aan hun concurrenten. Ik verwacht daarom dat de hypotheekrentes in 2022 maximaal met enkele tienden tot een half procentpunt stijgen.”Vooral snelheid telde bij asielbesluiten Taskforce IND

07-01-2022

Van de redactie

Bij de inzet van een Taskforce om de achterstand in behandeling van asielaanvragen bij de IND weg te werken stond snelheid voorop, niet de zorgvuldigheid. Hierdoor is een risico ontstaan dat asielaanvragen onterecht zijn ingewilligd of afgewezen. Ook is de Tweede Kamer niet steeds op open wijze geïnformeerd over knelpunten bij de uitvoering van de Taskforce-opdracht. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid is de Taskforce een noodgreep en niet de manier om problemen in het asielproces wezenlijk aan te pakken. Daarvoor zijn structurele maatregelen nodig. Zij dringt er bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op aan hier echt werk van te maken.

 

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt of asielzoekers in Nederland mogen blijven. De IND kampte begin 2020 met een achterstand van ruim 15.000 asielaanvragen die door een apart team van medewerkers, onder wie uitzendkrachten, moest worden weggewerkt: de Taskforce IND. Dat lukte uiteindelijk pas in het najaar van 2021, bijna een jaar later dan gepland. Taskforcemedewerkers hebben daarbij hun werk moeten doen onder moeilijke omstandigheden en onder fikse werkdruk.


De Inspectie JenV heeft gevolgd hoe de Taskforce haar taken uitvoerde. Zij wilde nagaan hoe zorgvuldig dat gebeurde omdat de Taskforce met minder ervaren medewerkers de aanvragen sneller moesten afhandelen dan ervaren IND’ers doorgaans doen. Ook meldden zich bij de Inspectie JenV IND-medewerkers met zorgen over de beknopte opleiding van Taskforce-collega’s.
 

De Tasforce is gestart zonder deugdelijk plan of voorbereiding. Vooraf is niet nagegaan of het werk uitvoerbaar was met de beschikbare mensen en middelen. De politieke en bestuurlijke druk om snel productie te leveren was groot. Taskforce-medewerkers moesten zonder gedegen opleiding dossiers behandelen. Zij konden daarvoor te rade gaan bij ervaren IND-collega’s maar dat kostte de IND’ers veel tijd waardoor deze nauwelijks toekwamen aan hun eigen werk: de afhandeling van recente asielaanvragen.

 

De druk op de Taskforce maakte dat ook medewerkers met ontoereikende kennis definitieve besluiten namen op asieldossiers. Dat was tegen de afspraak dat alleen ervaren IND’ers dat mochten doen. Om de behandeling te versnellen minimaliseerde de Taskforce het vergaren van extra informatie, zoals het aanvullend horen van asielzoekers. Op asielverzoeken werd sindsdien vaker positief besloten met gebruikmaking van ‘het voordeel van de twijfel’.
 

Door deze werkwijze is het risico aangegaan dat onjuiste besluiten zouden worden genomen. Of dit het geval is, kan de Inspectie JenV niet vaststellen. Dat is aan de rechter.
 

De Tweede Kamer is volgens de Inspectie JenV niet met gepaste openheid geïnformeerd over genoemde knelpunten: de besluiten door onervaren medewerkers, het beperken van de informatieverzameling en het ruimer gebruik maken van het ‘voordeel van de twijfel’. Ook was snel duidelijk dat de achterstand eind 2020 in redelijkheid niet weggewerkt kon zijn. Pas in november 2020 is dit aan de Kamer meegedeeld.

 

Leerpunten
Uit de ervaringen met de Taskforce zijn diverse leerpunten te halen. Veel ervan zijn in rapporten van derden al eerder benoemd maar er is nauwelijks iets mee gedaan.
Binnen de asielketen moet duidelijk zijn wanneer de kwaliteit van een beslissing op een aanvraag voldoende is en welke informatie nodig is. Vervolgens kan worden bepaald wat bijvoorbeeld een organisatie als de IND nodig heeft om haar taken zorgvuldig uit te voeren. Van belang is dat er tijdig voldoende geld en personeel zijn. En dat er een doordacht plan ligt hoe om te gaan met schommelingen in het aantal asielaanvragen. De asielketen is niet zo flexibel dat de oplossing pas kan worden bedacht als het probleem er ligt.
 

De ambtelijke driehoek die de asielketen aanstuurt (secretaris-generaal van JenV, Directoraat-Generaal Migratie en IND) had de zorgvuldige beoordeling van de aanvragen niet ondergeschikt mogen maken aan het snel wegwerken ervan. De driehoek moet kunnen omgaan met de grote aandacht die het asielvraagstuk krijgt en had vooraf moeten toetsen of de Taskforce het werk wel kon uitvoeren.
 

De Inspectie JenV adviseert om in- en extern open te communiceren over dilemma’s en gemaakte keuzes en hiervan te leren om herhaling van problemen te voorkomen. De Inspectie JenV ziet dit als urgent omdat de voorraden asielaanvragen inmiddels weer toenemen. Daardoor ontstaat opnieuw risico op lange wachttijden voor asielzoekers en op hoge werkdruk bij de IND.

 

Voor meer informatie:  www.inspectie-jenv.nl Eerste groeiversneller in Verenigde Staten voor Nederlandse startups

07-01-2022

Van de redactie

Nederland start een eigen programma voor startups die sterk willen groeien in de Verenigde Staten. In deze zogeheten ScaleNL Accelerator volgen de komende drie jaar maximaal 60 bedrijven een intensief 12-weeks coachingsprogramma om ze gereed te maken voor succes op de Amerikaanse markt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt hier 500.000 euro voor beschikbaar. Invest-NL zal ook financieel bijdragen aan het programma. Startups kunnen zich vanaf 11 januari aanmelden.
 

Nederlandse startups die internationaal willen uitbreiden, lopen vaak tegen financieringsproblemen aan, mede doordat Nederlandse investeerders vaak minder risico willen nemen dan internationale investeerders. Het programma ScaleNL bereidt ondernemers voor op financieringsrondes en stormachtige groei (‘scalen’) in de VS. Zo verbetert hun concurrentiepositie ten opzichte van andere Europese bedrijven. Ook landen als Duitsland, Denemarken en Israël hebben dergelijke programma’s.
 

Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat: "Nederlandse ondernemers springen er internationaal uit door hun slimme producten, technologie en diensten die bijdragen aan het oplossen van de grote vraagstukken van deze tijd. Via ScaleNL worden geselecteerde startups nog beter in staat gesteld om zich te meten met de wereldwijde top die in Silicon Valley en andere techhubs actief is. We geven deze startups een zetje om kennis, geld en partners te vinden in de VS, de markt met de grootste groeikansen voor Nederlandse bedrijven."
 

Door de investering van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan de eerste groep van 10 bedrijven in april beginnen aan het programma, gericht op zakendoen in Silicon Valley. Het bedrag wordt mogelijk aangevuld met privaat geld om de komende drie jaar in totaal 60 bedrijven te ondersteunen.
 

Groeien met ScaleNL

ScaleNL is een initiatief van succesvolle Nederlandse ondernemers en de Nederlandse consulaten-generaal in de VS. Bedrijven worden geselecteerd door succesvolle Amerikaanse en Nederlandse zakenmensen op basis van hun innovatiekracht, team en potentiële succes op de Amerikaanse markt. Die markt bestaat uit bekende techhubs als Silicon Valley aan de westkust en New York en Boston aan de oostkust, maar ook groeisteden als Miami, Atlanta en Chicago.
 

Dirk Janssen, consul-generaal in San Francisco: "In de VS worden Nederlandse startups vaak als innovatief en vernieuwend gezien. Met ScaleNL proberen we die Amerikaanse doorbraak ook écht te forceren: we verbinden ondernemers met vooraanstaande experts en investeerders in Amerikaanse techhubs. De ervaring leert dat daardoor het Nederlandse hoofdkantoor of onderzoekslab automatisch meegroeit, waardoor onze economie hier de vruchten van plukt."
 

Wouter Bos, CEO van Invest-NL, voegt daaraan toe: “Snelgroeiende startups die met innovatieve technologie kunnen opschalen, spelen een belangrijke rol bij het versnellen van transities. Met onze steun voor de ScaleNL Accelerator helpen we Nederlandse bedrijven bij het opschalen van hun activiteiten in binnen- en buitenland en vergroten zo hun kans op succes.”
 

De eerste 10 bedrijven beginnen in april 2022 met het 12-weekse programma, dat een stoomcursus ‘Zakendoen in Silicon Valley’ inhoudt. Het programma besteedt onder andere aandacht aan het businessmodel en het verkrijgen van financiering. Het eerste deel vindt digitaal plaats; het programma wordt afgesloten met een intensief onderdeel in San Francisco, waardoor deelnemers de meer dan 200 ScaleNL-mentoren en -experts in persoon kunnen ontmoeten.
 

Startups kunnen zich vanaf 7 januari 2022 aanmelden via  www.scalenl.com. De aanmelding sluit op 18 februari 2022.Jeugd Sportcentrum Rebo lopen samen met buurtsportcoaches beweeg route 'Dronenpark'

06-01-2022

Van de redactie

Bodegraven - Misschien heeft u ze wel zien gaan, dwars door de Dronenwijk, de kinderen van Sportcentrum ReBo. Verdeeld over twee groepen liepen ze, onder leiding van buurtsportcoaches Vivian en Danny van SenW Bodegraven-Reeuwijk, de beweeg route 'Dronenpark'. 

'Het begon eigenlijk met een post op de Facebookpagina van SenW Bodegraven-Reeuwijk over de beweegroute', vertelt Els Maarleveld, jeugdtrainer bij Sportcentrum ReBo. 'We moesten de deuren weer sluiten vanwege de lockdown, maar denken graag in mogelijkheden. Soms is het lastig om zelf wat te bedenken, en toen zag ik deze route voorbij komen'.


Sandra Groenendijk, ook jeugdtrainer, vult aan: 'Waarom stil zitten als je naar buiten kan? Kijk hoe schitterend weer het is!'. Een appje naar buurtsportcoach Sanne en het was geregeld. Nu nog de ouders op de hoogte stellen. 'Dat is altijd spannend hoor, hoeveel aanmeldingen krijg je.. We hebben gezegd dat broertjes/zusjes en vriendjes en vriendinnetjes ook mee mochten (bewegen is voor iederee), het moest even op gang komen, maar gisteren liepen de aanmeldingen op en nu staan we hier met bijna 30 kinderen! Dat is toch fantastisch!', vertelt Els blij.  Dat Vivian en Danny mee lopen, is heel fijn. 'Wij kennen de route niet' vertelt Sandra, 'We hebben uiteraard wel op de site gekeken, maar als er mensen mee gaan die de route bedacht en ontworpen hebben, dat is toch fijn! Zij weten precies welke oefening we waar moeten doen'. 


'Vanwege de grootte van de groep zijn we in twee groepen uiteen gegaan. De ene groep linksom en de andere rechtsom. Precies bij de speeltuin kwamen we elkaar tegen. Groepsfoto en weer door!' Gaat Els verder.  'Als afsluiting hadden we chocolademelk met slagroom bij Diane in de tuin. Heerlijk!' 


Alles bij elkaar wat het een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. 'Sommige kinderen wilden morgen weer, ze vroegen ook of we dit in de zomer nog eens konden doen, het was op sommige plekken erg glad en stiekem ook wel een beetje koud', laat Sandra weten. De trainers zijn blij. 'Kinderen blij, wij blij', zegt Els lachend. 'Het was echt genieten, zonnetje erbij, weer nieuwe kinderen mogen welkom heten, dit gaan we zeker nog een keer doen!' 

Het liefst hopen de trainers dat de sportschool snel weer open mag, maar als dat niet zo is, zijn ze blij met de mogelijkheden die de gemeente geeft. 'Het is echt fijn dat SenW zo mee denkt, en dat ze nu ook mee gaan. Heel fijn!' Sluit Els af. 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina