NIEUWSPijnlijk 5-1 verlies voor ESTO

11-11-2019

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Tegenstander V.V.IJ. uit IJsselstein heeft zeker geen wonderploeg maar pakte dik verdiend de overwinning. Bij ESTO ontbrak de beleving en strijdlust om iets uit het vuur te slepen. Nu heeft iedere ploeg zo nu een dan een mindere wedstrijd maar dat moeten er niet teveel zijn bij het eerste bedrijf van de competitie. Met al acht wedstrijden gespeeld is een resultaat van 7 punten mager te noemen. In de eerste helft van de wedstrijd kwam V.V.IJ. een beetje gelukkig in de juiste momenten op een 2-0 voorsprong. Het eerste doelpunt viel al direct bij aanvang van de wedstrijd en deed wellicht de moed in de Bodegraafse schoenen zinken.
 


 

Het omgekeerde zou echter het geval moeten zijn, even de boel rechtzetten. Dat gebeurde niet en toen in de 45e minuut nummer twee viel leek de pot gespeeld. Na de rust nam ESTO enigszins voortvarend de touwtjes in handen en leken er nog mogelijkheden minstens langszij te komen. Binnen enkele minuten stelden de IJsselsteiners hun overwinning veilig en gaf ESTO de wedstrijd uit handen. De eer werd nog gered door een doelpunt van Arno Zijm. Volgende week is er inhaalweekend en is ESTO vrij. Een mooi gelegenheid om even de koppen bij elkaar te steken want de week daarna op 24 november komt de onbetwiste nummer één ONA naar de Kievitsheuvel. Dat zijn altijd bijzondere regionale derby’s en na de aftrap om 14.00 uur mag het “ESTOlegioen” hopelijk rekenen op meer beleving en strijdlust.
 

Foto's: André van EgdomKunst van Arno Blom gaat naar ParaArt Tokyo

11-11-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het Outsider Art Museum in Amsterdam kocht recent enkele kunstwerken aan van Arno Blom, kunstenaar met een beperking, werkzaam bij Atelier Verfstreken van Ipse de Bruggen. Ieder jaar doet het museum mee aan de ParaArt tentoonstelling in Tokyo Japan. Dit jaar stuurden zij één van de gedetailleerde tekeningen van kunstenaar Arno Blom op, voor deze internationale tentoonstelling.
 

Het museum wil hiermee de Nederlands Outsider-kunstenaars promoten.
Kunstenaar Arno Blom is enthousiast dat zijn werk de wereld over reist. 'Voor Atelier Verfstreken uit Alphen aan den Rijn is deze internationale aandacht een erkenning voor het werk en het speciale talent van Arno, maar ook voor de andere Outsider-kunstenaars', vertelt een trotse Marianne Melgers, begeleider van Verfstreken.


Arno Blom
 

Wereldwijd
De tentoonstelling ParaArt 2019 laat zien dat de kunst van mensen met een handicap een speciale waarde toevoegt aan de kunst en cultuur over de hele wereld. Het is de opmaat naar een grotere tentoonstelling in 2020 rondom de Olympische Spelen en de Paralympics in Tokyo.
 

Ontwikkeling artistiek talent
Bij Atelier Verfstreken worden mensen met een verstandelijke beperking gestimuleerd om hun artistieke en andere talenten verder te ontwikkelen. Dat gebeurt nu nog op Distributieweg 10. Begin 2020 opent Verfstreken in een nieuw pand aan de Van Boetzelaerstraat 9, te Alphen aan den Rijn.
 

Verfstreken is onderdeel van Ipse de Bruggen, een van de grootste zorgverleners in Zuid-Holland. Al meer dan honderd jaar zijn wij er voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij denkt, hoe klein een extra stapje ook is. Ipse de Bruggen. Altijd meer mogelijk. Blijf van onze volksvertegenwoordigers af!

11-11-2019

Van de redactie

Woerden - In de Woerdense Raadszaal heeft een serieus ernstig voorval plaatsgevonden waarbij Wethouder Financiën, dhr. Bolderdijk de fractievoorzitter van de Woerdense SP, Wilma de Mooij fysiek agressief bejegende. Het voorval vond plaats tijdens een schorsing bij de Algemene Beschouwingen op 31 oktober jl. Toen de fractievoorzitter een vraag stelde aan de Wethouder schreeuwde hij ‘weg jij’ en gaf hij haar een forse duw, waardoor zij ternauwernood haar evenwicht wist te bewaren. De Wethouder weet zich het voorval niet meer te herinneren maar de videobeelden van de camera’s in de Raadszaal liegen er niet om.

De Woerdense SP is van mening dat dergelijk fysiek en verbaal agressief gedrag niet past in een ‘huis van de democratie’. Het is onacceptabel.


Dat dit gebeurde in het kader van een motie ‘huishoudelijk geweld en kindermishandeling’, maakt het gebeuren nog eens extra wrang, zegt De Mooij. Zij heeft een formele klacht tegen de wethouder ingediend.
 Genomineerden bekend van Ontwerpwedstrijd Oude Hollandse Waterlinie

11-11-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Op zondag 10 november werden de tien genomineerden in de wedstrijd ‘Verbeelding van de Waterlinie’ bekend gemaakt. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Galerie & Beeldenpark Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Burgemeester Frans Buijserd van Nieuwkoop maakte de genomineerden bekend en overhandigde de ‘nummer 1’ een aanmoedigingsbedrag van 500 euro namens de Stichting Kunstpromotie Groene Hart. En die eer ging naar de onbetwiste publieksfavoriet Elly de Jong met haar Miraculous Gardener; zij behaalde 621 van de in totaal 3.241 door de bezoekers aan de OHW expositie en online uitgebrachte stemmen.

Tijdens de opening van de expositie op vrijdagavond 18 oktober viel ze al op getooid met een gieter als hoofddeksel, passend bij haar bijzondere ontwerp, de gieterlingen, variaties in poses op het uitgevoerde beeld Miraculous Gardener. Tweede werd ‘Vriend en vijand’ van Mark de Jong met in totaal 529 stemmen en een goede derde plaats met in totaal 456 stemmen was er voor Johanna Braeunlich met ‘De Oranjekreeft’. De andere genomineerden zijn Leo Heerkens met ‘Waterschild’ (4e), Marjolein Berger-Vos met ‘Dans met mij’ (5e), Marina van der Kooi met ‘Waterpaviljoen’ (6e), Linda Verkaaik met ‘Meander Handen’ (7e), Menno ’t Hart met ‘Teardrop’ (8e), Marinus van der Hoeven met ‘Water: Vijand, Vriend en Toekomst’ (9e) en Studio Frame met ‘Hollands Peil’ (10e). Het overkoepelende thema was ‘Water: Vriend en Vijand’ en dat sluit naadloos aan op festiviteiten rond de viering van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie.
 

Strijd nog niet beslist
Deze tien ontwerpen plaatsen zich hiermee voor de tweede ronde van de wedstrijd en er kan dus nog van alles gebeuren. Het grote publiek kan stemmen ofwel in de OHW expositie bij Galerie & Beeldentuin Hoeve Rijlaarsdam of online via https://groenehartkunst.nl/. De stemming sluit op 30 november 2019.
 

Vakjury toetst haalbaarheid
Daarna zal ook een vakjury zich buigen over de ontwerpen. Welk kunstwerk past het beste, is uitvoerbaar, reproduceerbaar en financieel haalbaar zijn de elementen waar de vakjury vooral naar zal kijken. Uiteindelijk komt er een winnaar uit waarvan het de bedoeling is dat zijn of haar kunstwerk in 2022 in verschillende OHW vestingsteden langs de Oude Hollandse Waterlinie een plek krijgt om de linie een herkenbare uitstraling te geven.
 

Organisatie
De ontwerpprijsvraag ‘De Verbeelding van de Waterlinie’ is een initiatief van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie (Stichting OHW), waarbij vele van de (16) vestingsteden, versterkte steden, inundatiegemeenten en waterschappen zijn aangesloten. De organisatie van het eerste gedeelte van de ontwerpwedstrijd was in handen van de Stichting Kunstpromotie Groene H/Art, die gelijktijdig de tweejaarlijkse Groene Hart Kunstprijs 2019 kunstcompetitie en -expositie organiseerde. De inzendingen staan nog tot en met 29 november in Galerie & Beeldentuin Hoeve Rijlaarsdam waar het publiek een stem kan uitbrengen. Dat kan ook online via https://groenehartkunst.nl 

Achtergrondinformatie
Het thema ‘Water: Vriend en Vijand’ past perfect bij de Oude Hollandse Waterlinie. Ons land werd in 1672 overvallen door legers van onder andere de Franse Zonnekoning. Het oosten viel al heel snel in handen van de vijand en het volk was redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos. Stadhouder prins Willem III legde in allerijl een verdedigingslinie aan, de Oude Hollandse Waterlinie, die het land door inundatie zou behoeden voor de totale ondergang. Met succes! De vijandelijke legers werden erdoor tot staan gebracht en tot een roemloze aftocht gedwongen. Water: een vijand voor de verdreven legers maar een grote vriend voor de Nederlanden!

Kijk voor nadere informatie op www.oudehollandsewaterlinie.nl 
 Concert Soul & Gospel Night met speciale gast Edsilia Rombley in de Adventskerk uitverkocht

11-11-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn  – De “Soul & Gospel Night” met Elijah Gospel & Soul choir dat samen met Edsilia Rombley optreedt in de Adventskerk, is volledig uitverkocht. “De kaartverkoop is razendsnel gegaan. Zodra we een evenement op Facebook hadden aangemaakt en publicaties in de kranten kregen, kwamen er reserveringen voor kaarten uit alle hoeken van het land,” aldus Jan de Kruijf voorzitter van de stichting. “We organiseren als stichting voor de derde keer op rij een gospelavond in de Adventskerk. Dit doen we ieder jaar halverwege de maand december, zo vlak voor de feestdagen. Blijkbaar weet men nu dat deze avond een jaarlijks terugkerend concert in de Adventskerk is en tevens een zeer gewaardeerde avond.”
 

Het Elijah Gospel & Soul Choir

Het concert is mogelijk gemaakt door sponsoring van een aantal ondernemers uit Alphen en omgeving, zoals Kroes & Partners Notarissen en Adviseurs, Lieftink Geveltechniek, VMD Koster Verzekeringsgroep, Haven aan den Rijn, Cools Dance & Events, Paul Roest Bouwadvies, Van Rijn Service, Kubus, Kocomon en Lekx Kok Geerlofs accountants. De opbrengst van de kaartverkoop komt hierdoor geheel ten goede aan het behoud van de Adventskerk als monumentaal en kostbaar religieus erfgoed.

Voor meer informatie over het activiteitenprogramma, vriendenprogramma en de stichting in het algemeen verwijzen we naar de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk. www.vriendenvandeadventskerk.info 


 


Opening zonne-energiedak GOUDasfalt

11-11-2019

Van de redactie

Gouda - Op zaterdag 16 november 2019 om 16.00 uur verricht wethouder Hilde Niezen, met onder meer klimaat, duurzaamheid en bewonersparticipatie in haar portefeuille, de openingshandeling voor de officiële ingebruikstelling van 424 zonnepanelen op GOUDasfalt. Zon op GOUDasfalt levert als eerste Goudse collectieve zonnepanelenproject een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van GOUDasfalt en aan een duurzamer en groener Gouda. Het project levert sinds half september 2019 volop groene stroom. 

Een van de ambities van GOUDasfalt is duurzaamheid en hergebruik van materialen. Daarbij hoort vanzelfsprekend het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. De ambities waren echter groter dan het beschikbare dakoppervlak op het terrein. Met de samengevoegde denk- en uitvoeringskracht van de mensen van GOUDasfalt is er een oplossing gevonden voor een constructie van 24 bij 27 meter dat voldoende panelen kan dragen, waterdicht is en tegelijkertijd een grote overdekte ruimte oplevert. In een periode van 6 maanden is door vrijwilligers aan het zonnedak gebouwd. Sinds half september leveren de panelen groene stroom.
 

Met een speciaal transport zijn vier overbodig geworden stalen vakwerkspanten aangevoerd, afkomstig uit het gebouw van Group A in het MH4 gebied in de haven van Rotterdam. Deze vormen de door buro IMD doorgerekende hoofdconstructie van het grote zonnedak. Op deze constructie zijn door WLT gesponsorde stalen profielen gelast, waarop de vrijwilligers van GOUDasfalt afgelopen zomer ontelbare houten spanten, dakgoten en zonnepanelen hebben geplaatst en aangesloten. Deze enorme klus is op tijd en zonder kostenoverschrijding gerealiseerd. GOUDasfalt is bijzonder trots op deze buitengewone prestatie!.
 

GOUDasfalt is een burgerinitiatief waarbij een grote groep enthousiaste en vasthoudende inwoners van Gouda en omgeving het 30.000 m2 grote terrein van een voormalige asfaltfabriek zijn gaan exploiteren.
 Feestelijke ingebruikname veld en verlichting

10-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - Rohda’76 maakt al een poosje gebruik van haar gerenoveerde kunstgrasveld en de in oktober aangebrachte LED-veldverlichting, maar van een officiële ingebruikname was het nog niet gekomen. Dat gebeurde donderdagavond 7 november. Met een druk op de knop door sportwethouder Dirk-Jan Knol, Rohda-voorzitter Arjan Griffioen en kantoordirecteur Rabobank Bodegraven Maurits Versteegh flitsten om 20.00 uur de nieuwe lampen aan.
 
Vervolgens namen Knol en Arie Plomp, erelid van Rohda’76 en bestuurslid van de Buitensportvoorzieningen Bodegraven (BSV), de schop ter hand. Met het strooien van kurkkorrels in het doelgebied, markeerden de twee mannen de oplevering en ingebruikname van het nieuwe kunstgrasveld. Het vervangen van de energie slurpende lampen door LED-verlichting geldt als een eerste aanzet voor de duurzaamheidsslag die Rohda’76 de komende jaren gaat slaan. Door subsidie van het rijk, de provincie, de Club van Honderd van Rohda’76 en het Rabo Dichtbijfonds, kon de vereniging deze investering bekostigen. Voorzitter Griffioen bedankte de gemeente en de financiële weldoeners voor hun bijdragen. ,,We hebben inmiddels ook het enkel glas in de kantine vervangen door hoog rendementsglas. Die maatregelen zorgen voor een lagere energierekening en minder belasting van het milieu’’. Daar blijft het volgens de preses niet bij. ,,De komende jaren gaan we nog verder aan de slag met een energiezuinige warmtevoorziening en zonnecollectoren op het dak van de kantine en de kleedkamers. Op die manier voorzien we straks in ons eigen energieverbruik’’, besluit de Rohda-voorzitter.
 
Wethouder Knol prees Rohda’76 om haar getroffen maatregelen en benadrukte dat verenigingen voor duurzaamheidsmaatregelen bij de gemeente kunnen aankloppen voor een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden. Via de link ziet u een korte filmipressie. Foto’s: Danny de VriesWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

10-11-2019

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 11 november tot en met 15 november 2019 het volgende weekmenu voor u.

 

Maandag
Tomatensoep, aardappelen, Zuid Afrikaanse bobotie,
sperziebonen, jus, toetje
 

Dinsdag
Runderbouillon, aardappelen, boomstammetje,
spinazie a la créme, jus, toetje
 

Woensdag
Champignonsoep, aardappelen, witlof gerold in ham,
bechamelsaus, jus, toetje
 

Donderdag
Doperwtensoep, hutspot met rookworst,
jus, toetje
 

Vrijdag
Groentesoep, aardappelen, pittige procureur,
bietenblokjes met gebakken uien, jus, toetje
 

 

Adres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Judoka's in de prijzen op groot Internationaal Judotoernooi

10-11-2019

Van de redactie

Den Haag/Bodegraven - Op zaterdag 9 november deden judoka's van Sportschool Goederaad in verschillende gewichts- en leeftijdscategorieën mee aan het sterk bezette Internationaal Residentie Judo Toernooi in Den Haag; Jos van Wensveen, Rowen Mak, Victor van Niekerk, Emily Kersbergen, Maaike Proost, Ricardo Ghatias Kamal, Lars Leuverink, Bianca Ghatias Kamal, Djedi Epping, Claudia Ghatias Kamal en Eline van Niekerk. 

Een bronzen medaille was er voor Bianca, Eline en Claudia; een hele mooie prestatie!
 VSTS Heren winnen in Utrecht

10-11-2019

Door: Daisy van der Neut

Utrecht/Bodegraven - Het eerste herenteam van VSTS zet de winnende lijn voort door VV Utrecht H7 in de Galgenwaard met 0-4 te verslaan. Een drukte van jewelste is het altijd als er moet worden gespeeld in het sportcentrum van het Utrechtse stadion de Galgenwaard. De door Kraan en Roos Constructie gesponsorde heren van VSTS werden verzocht zich te melden op VELD 7!


Drukte, rumoer en een overvloed aan herrie maakt het altijd lastig spelen en om geconcentreerd te blijven in de Galgenwaard. Dit was dan ook te zien in het spel.
Met weinig overtuiging werden alle sets afgewerkt en ondanks dat de Bodegravers vaak tegen een achterstand aankeken zijn ze niet echt in gevaar geweest. Aan het einde van de sets even “aanzetten” en dan werden de punten letterlijk binnen geharkt. Een 0-4 winst met setstanden van 21-25, 18-25, 15-25, 17-25. De heren bezetten nog steeds de eerste plek in de competitie met 2 achtervolgers hijgend in de nek. Zaak is dus ook om alle punten te blijven pakken.


Zaterdag 14 november komt de nummer laatst, Irene H2, naar Bodegraven. Deze week start de wedstrijd eenmalig om 14:30 uur in de Sporthoeve. Graag tot dan!
 VSTS Dames 1 herpakt zich en wint in Gouda

10-11-2019

Door: Daisy van der Neut

Gouda/Bodegraven - Afgelopen zaterdag ging Dames 1 van VSTS op bezoek bij VollinGo dames 2, het team dat vorig jaar via promotiewedstrijden in de derde divisie is gekomen en net zoals Dames 1, op meerdere plekken is gewijzigd ten opzicht van vorig seizoen. Een team in de onderste regionen van de ranglijst. Angelene Arius Rozendaal en Kirsten van der Lecq verdedigden vorig seizoen nog de kleuren van de tegenstander in respectievelijk dames 2 en 1. Trainer/coach Dennis Strang kon in deze wedstrijd geen beroep doen op Marianne Polderdijk en Donna Sluijs. Vanuit Dames 5 was Wendy Beukeboom bereid gevonden om mee af te reizen naar Gouda.
 

In set 1 werd gestart met de volgende opstelling: Judith Terpstra op de spelverdeling, Kristen van der Lecq en Alina van den Heuvel als passer/lopers, Angelene Arius Rozendaal op diagonaal, Fleur van der Laan en Wendy Beukeboom op midden en Karin van Rijn als libero. Deze set begonnen de dames van coach Strang wat nerveus in de passing. Gedurende de set ging dit steeds beter en werd er, met name door Arius Rozendaal, veelvuldig gescoord met harde aanvallen. Olivia van Wijngaarden kwam er een paar keer voor de service. Mede hierdoor kon er een klein gaatje geslagen worden om uiteindelijk de winst met 25-22 te pakken.
 

De volgende set werd gestart met dezelfde zeven speelsters. Dit keer lag het initiatief bij de tegenstander en nam VollinGo een voorsprong aan het begin van de set. Halverwege set was de achterstand 6 punten. Steffi van den Berg kwam binnen de lijnen voor Terpstra en verdeelde het spel zodanig dat de dames van VSTS weer in de set terug kwamen. Van den Berg had ook met een serviceserie een aandeel in de setwinst. Op 24-24 scoorde Van der Laan 2 keer met een prima service op de libero van de tegenpartij, die niet goed verwerkt konden worden. Met 26-24 was ook set 2 een prooi voor VSTS.
 

In set 3 en 4 werd het verdedigende systeem van de dames uit Gouda omgegooid. Waar in de eerste 2 sets regelmatig gescoord werd met een geplaatste bal in het centrum, hadden de Goudse dames daar in set 3 en 4 een beter antwoord op. Helaas konden de dames uit Bodegraven niet op tijd de juiste gaten weer vinden. Set 3 startte van Den Berg op de plaats van Terpstra, maar kon de passing door een goede servicedruk van VollinGo niet goed onder controle worden gebracht. Ondanks de wissels en time-outs van coach Strang kon VSTS het tij niet op tijd keren, 12-25.
 

Set 4 startten de Bodegraafse dames in een gewijzigde opstelling. Elvira Duiven en Olivia van Wijngaarden begonnen in de basis. Helaas keken de dames snel tegen een achterstand aan door de servicedruk van VollinGo. Op 18-12 achterstand kwam Arius Rozendaal aan service, in 2 beurten bracht ze de dames uit Gouda zodanig onder druk dat de stand gelijk getrokken werd 19-19. Het leek er op dat VSTS weer in de flow kwam om de wedstrijd toch te beslissen in 4 sets. VollinGo maakte met een goede servicebeurt een einde aan die illusie. Met 19-25 trokken de dames uit Bodegraven aan het kortste eind.
 

In set 5 stuurde coach Strang weer de basis van set 1 het veld in, enigszins tactisch aangepast. Deze omzetting pakte goed uit zodat er gedurende de set een veilige marge werd opgebouwd om de wedstrijd uiteindelijk toch te winnen. Waar bij VSTS het geloof en overtuiging weer aanwezig was, speelden de dames van VollinGo te zenuwachtig en met 15-10 was de laatste set en de wedstrijd een prooi voor VSTS dames 1.
 

Volgende week speelt Dames 1 van VSTS een thuiswedstrijd tegen Fietsbezorgd.nl Switch Dames 1. Vorig jaar was dat een spannende wedstrijd die in 5 sets werd gewonnen. Tot slot nog baby-nieuws. Inmiddels zijn Mirjam van de Kruk en Krystel Termorshuizen bevallen. We verwelkomen Saar Nikkie (Mirjam) en Klaas (Krystel) en wensen de dames een voorspoedig herstel. Gefeliciteerd!
 Danny Binnendijk 1e op Vlinderloop

10-11-2019

Van de redactie

Houten/Bodegraven - Zaterdag heeft Danny Binnendijk deelgenomen aan de Vlinderloop in Houten. Onlangs heeft Danny zich ingeschreven voor de 20 van alphen in 2020 en dit was dan ook een mooie test om te kijken hoe Danny ervoor stond. Om 11:30 uur werd het startsein gegeven. In de eerste kilometer was het volop wind tegen maar vervolgens stond de wind niet ongunstig... Danny liep van voren en bleef zichzelf pushen om het tempo hoog te houden. Omdat hij niet op een horloge loop is dat voor hem een fijner gevoel, zo ook zaterdag in een prachtige omgeving ( onder andere golfbaan onderweg en kasteel ) kon Danny op de 1e plek finishen op de 11,1 km met een mooie tijd van: 40:48. ( 16,32 km per uur- 3:40 min per km). Wel is er nog genoeg te verbeteren en gaat Danny op naar meer trainingen!!!


Danny Binnendijk

 


 Gesprek van de Dag met John en Willemien van Schajik

10-11-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vanaf zondagavond 10 november 19:00 uur zendt RTVBodegraven weer een nieuwe Gesprek van de Dag uit. Een programma rondom actuele gasten en opmerkelijk nieuws uit onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk.


In deze aflevering praat AnneMarie met John en Willemien van Schajik over hun zoektocht naar een nieuwe nier voor John via o.a. de social media , zo’n zeventien jaar geleden kreeg hij een nier van zijn zus en was het leven van de familie van Schajik zoals bij vele andere gezinnen,in 2017 stopte de nier ermee, in 2019 werd de zoektocht gestart, hoe dit alles het leven van John en zijn gezin beïnvloed, is vanaf zondag 10 november te zien in Gesprek van de Dag.


Gesprek van de Dag is te zien vanaf zondagavond 10 november 19:00 uur bij RTVBodegraven, op de Facebook pagina van Gesprek van de Dag en het You-tube van de lokale omroep,  RTVBodegraven is te ontvangen op alle providers op de onderstaande kanalen:

Ziggo - Digitaal: kanaal 42
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven
 Onnodig verlies Rohda’76

10-11-2019

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Rohda’76 deed zeker niet onder voor Alphense Boys, maar na 90 minuten noteerde de scheidsrechter op het wedstrijdformulier wel een 3-1 overwinning voor de Alphenaren. ,,Voetballend waren we misschien wel de betere partij, maar door passief verdedigen hebben we het in de tweede helft weggeven’’, verzuchtte middenvelder Mitchell van Waveren na afloop.


De blauwwitten keken na een kwartier tegen een 1-0 achterstand aan door een geplaatste bal vanaf de rand van de zestien. Net voor de rust poetste aanvoerder Esli Westmaas de achterstand weg. Hij rondde het goede voorbereidende werk van Arnoud Troost keurig af: 1-1. Ook na de thee verweerde Rohda’76 zich kranig tegen de titelkandidaat, maar was bij twee aanvallen van de thuisclub net niet voldoende bij de les: 3-1.
 

Komende zaterdag speelt Rohda’76 een bekerwedstrijd. In Katwijk nemen de Bodegravers het op tegen de nummer zes van de hoofdklasse: FC Rijnvogels. Wethouder Inge Nieuwenhuizen heropend Vakgarage Bodegraven

09-11-2019

Van de redactie

Bodegraven – Wethouder Inge Nieuwenhuizen (VVD) heeft zaterdagmiddag Vakgarage Bodegraven heropend. Vele belangstellende waren op de heropening afgekomen en kregen een mooie kijk in de keuken van de 10-jarig Vakgarage Bodegraven. 
 


 

Eigenaar Dave Vrolijk, is zeer blij met de heropening en laat weten dat de Vakgarage Bodegraven klaar is voor de toekomst. Zo is er samen met NXT een fantastisch nieuw ‘hybride’ tankstation neergezet met brandstoffen, e-laden en toekomstige voorzieningen voor LNG en waterstof. Daarnaast heeft ook de wasboxen een flinke upgrade gekregen en zijn de werkplaats en het gehele voorterrein ingrijpend vernieuwd.


Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Het Vogelnest ontbijt op school én bij de Burgemeester

09-11-2019

Door: Lisanne van Uunen

Bodegraven - Groep 1 t/m 6 van Het Vogelnest at vrijdagmorgen lekker met elkaar op school tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Aan de lange tafels in de gemeenschappelijke ruimte schoven de kinderen aan om te genieten van lekkere broodjes, fruit, crackers en muesli met yoghurt. 
 Het Vogelnest doet niet zomaar mee aan het schoolontbijt, maar ook om het belang van een goed en gevarieerd ontbijt te benadrukken. Als je goed eet, kun je je tenslotte ook beter concentreren. Daarbij is het leuk om eens wat anders aangeboden te krijgen dan wat je normaal thuis eet. Maar stiekem was het ook gewoon enorm gezellig. Alle kinderen zaten gemixt waardoor de grotere de kleintjes konden helpen met het smeren van hun boterham of cracker. Dit soort klasoverstijgende activiteiten zijn deel van het sociale onderwijsprogramma van de school. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen elkaar allemaal kennen en elkaar op school, maar ook daarbuiten, makkelijker spreken en helpen.

Groep 7 en 8 miste alle gezelligheid op school maar dat was niet zomaar! Zij waren namelijk uitgenodigd bij het Nationaal Schoolontbijt om te ontbijten met niemand minder dan de Burgemeester. In de kantine van het gemeentehuis hebben zij lekker gegeten en ondertussen de Burgemeester kunnen overspoelen met slimme vragen. Achteraf mocht de klas een cheque in ontvangst nemen van €250,- die de gemeente beschikbaar stelt voor Stichting Het Vergeten Kind. In januari krijgen de leerlingen een herkansing om weer met zijn allen te eten maar dan in pyjama, want dan doet Het Vogelnest weer gezellig mee aan het Nationaal Voorleesontbijt.
Filmfestival Cannes winnaar ‘Capharnaüm’ in het EVERTSHUIS

09-11-2019

Van de redactie

Bodegraven – Vrijdag 15 november is het weer tijd voor een arthouse filmavond in het EVERTSHUIS. Een indrukwekkende film over het leven van straatkinderen in Beiroet. Op het filmfestival van Cannes (2019) werd Capharnaüm bekroond met de juryprijs. 

In Capharnaüm (de Franse titel betekent ‘chaos’ of ‘puinhoop’) laat de Libanese regisseur Nadine Labaki het jongetje zijn bestaansrecht opeisen. Of, om preciezer te zijn, zijn bestaan verwerpen: Zain klaagt zijn ouders aan omdat ze hem ter wereld hebben gebracht. Zijn leven is zo armzalig, dat hij er liever nooit aan was begonnen. Als je ouders niet voor je kunnen zorgen, wie doet het dan?
 

Hij moet minstens 12 jaar zijn, constateert de dokter die Zain onderzoekt. De jongen oogt een stuk kleiner, maar al zijn melktanden zijn gewisseld. Zijn geboortedatum is niet te achterhalen: Zains ouders hebben hem nooit aangegeven bij de burgerlijke stand. Officieel bestaat hij niet. ‘Dat gegeven is fictie, maar het sentiment is ‘gewoon echt’, aldus Nadine Labaki. De actrice en regisseur, bekend van haar arthouse-hit Caramel (2007) dompelde zich voorafgaand aan de opnamen van Capharnaüm vier jaar lang onder in de wereld van de jongste en armste bewoners van Beiroet. Lebaki: ‘Wellicht is het naïef te denken dat een film iets kan veranderen, maar misschien zorgt Capharnaüm ervoor dat er in ieder geval eens over deze kinderen wordt gepraat.’
 

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl.
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.

Praktische informatie
Vrijdag 15 november
Capharnaüm
Genre: Film
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 9,00 inclusief drankje
 Mooie Kerstartikelen in de Zendings Kringloop winkel

09-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het wordt weer vroeg donker, dus tijd om het binnen gezellig te maken! In de Zendings Kringloop Winkel heeft u volop keus uit mooie Kerstspullen. U bent hartelijk welkom op iedere vrijdagavond van 19.00-21.00 uur en op zaterdagmorgen van 10.00-12.00 uur in de Spoorstraat 16-18 in Bodegraven.
Eerste Groene Hart Toerisme Dag

09-11-2019

Van de redactie

Woerden - Op maandag 18 november zal de allereerste Groene Hart Toerisme Dag plaatsvinden in Woerden. Een dag voor ondernemers en organisaties die zich bezighouden met recreatie en toerisme in het Groene Hart. De verwachte verdere stijging van bezoekers aan Nederland in de komende jaren en de behoefte aan spreiding van de bezoekers (bron: Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) biedt veel kansen voor de sector en voor het Groene Hart. 

Sector versterken Het Groene Hart is nog relatief onbekend als aantrekkelijk gebied om te recreëren. Daarom hebben de gemeenten in het Groene Hart, via de Bestuurlijke Tafel Groene Hart – Vrijetijd, Water en Groen, de handen ineengeslagen en plannen gemaakt om de sector te versterken. Onder de merknaam ‘het Groene Hart van Holland’ moet het gebied vooral regionaal en nationaal meer bekendheid krijgen. Het plan is om dit in gezamenlijkheid aan te pakken. Uit een recent gehouden onderzoek is gebleken dat Het Groene Hart van Holland een gedeelde 15e plek inneemt in de ranking van bekendste recreatiegebieden in Nederland.
 

Doel In de bijeenkomst informeren we de vrijetijd-economische sector in het Groene Hart over de kansen die er liggen en maken we een start naar een bredere samenwerking van ondernemers. Bedrijven en organisaties kunnen nog veel beter samenwerken in het Groene Hart en daar voordeel uit halen voor hun eigen business. Tijdens de bijeenkomst kan een ieder kennis opdoen, maar vooral ook kennis maken met elkaar en kijken waar mogelijkheden liggen. Er is daarvoor een infomarkt georganiseerd en na de inleidingen is er vooral veel tijd om te netwerken.
 

Het programma
De Groene Hart Toerisme Dag zal worden geopend door de voorzitter van de Bestuurlijke Tafel Groene Hart – Vrijetijd, Water en Groen, wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn. Er zijn sprekers van het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen), de Erasmus Universiteit en Visit Veluwe. Na de pauze zijn er een aantal Groene Hart ondernemers aan het woord. Gedeputeerde Willy de Zoete, provincie Zuid-Holland, zal het plenaire gedeelte afsluiten.
 

Aanmelden
Inmiddels is de eerste Groene Hart Toerisme Dag zo goed als vol. Wilt u zich nog aanmelden? Informeer dan even naar de beschikbaarheid per e-mail aan info@groenehart.nl.
 

Datum en locatie 
Datum: Maandag 18 november van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: MeetINoffice | KAS evenementenlocatie – De Bleek 13, 3447 GV Woerden
 Inloopavond tussenresultaten onderzoek schuifruimte

09-11-2019

Van de redactie

Woerden - De gemeente organiseert op woensdag 20 november een inloopbijeenkomst over de tussentijdse resultaten van het onderzoek naar zogenaamde schuifruimte voor Woerdense bedrijven. De bijeenkomst is van 15.00 – 21.00 uur in MeetINoffice, De Bleek 13, Woerden. Centraal staan de uitgevoerde milieu-onderzoeken voor de vijf te onderzoeken locaties en een studie naar de ruimtelijke en landschappelijke inpassing. Er is nog geen keuze gemaakt voor een bepaalde locatie.
 

Diverse ondernemers in Woerden zijn op zoek naar bedrijfsruimte omdat zij uit hun jasje groeien op hun huidige locatie. De gemeenteraad van Woerden heeft daarom in maart dit jaar vijf locaties aangewezen om te onderzoeken of het haalbaar is om hier zogenaamde schuifruimte te realiseren. Dit is een nieuw bedrijventerrein bedoeld voor lokale bedrijven die groeien en binnen de gemeente willen verplaatsen. Er ontstaat dan ruimte op de bestaande bedrijventerreinen zodat de gemeente deze kan opknappen.
 

Inloopbijeenkomst 20 november 15.00 – 21.00 uur
Tijdens de inloopbijeenkomst zijn er schetsmatige tekeningen te zien die een beeld geven hoe een bedrijventerrein eruit kan zien op de verschillende locaties. Het zijn nog geen uitgetekende plannen, maar wel beelden en impressies. De gemeente beantwoordt graag de vragen die er leven en noteert de opmerkingen die gemaakt worden.
 

Er is geen centrale presentatie, iedereen kan binnenlopen wanneer het hem/haar uitkomt. Er is een doorlopende film te zien waarin ondernemers en bestuurders van wijkplatforms aan het woord komen, wethouder Arjan Noorthoek vertelt over zijn visie op schuifruimte en de stedenbouwkundige een toelichting geeft op de studie ruimtelijke inpassing. In verschillende zalen zijn medewerkers van de gemeente aanwezig die de onderzoeksresultaten en de studie kunnen toelichten. Zij gaan ook graag in gesprek over vragen, zorgen of ideeën vanuit de samenleving.
 

Wethouder Arjan Noorthoek (economie): “Onze Woerdense samenleving is erbij gebaat dat bedrijven die groeien, wel in Woerden kunnen blijven. Maar het vinden van een geschikte plek is een enorme puzzel. Ik hecht eraan dat we onze inwoners meenemen in deze zoektocht. Daarom presenteren we ook de tussenresultaten. Ik hoop op een grote belangstelling en veel input. Dat is belangrijk om te komen tot een goed overwogen eindconclusie.”
 

Om welke locaties gaat het?
Het haalbaarheidsonderzoek richt zich op de volgende locaties:
 Putkop in Harmelen
 Cattenbroek / De Voortuin II tussen snelweg A12 en de Cattenbroekerplas
 Burgemeester Van Zwietenweg ten zuiden van de Kromwijkerdijk
 Parallelweg West naast de A12 nabij aannemingsbedrijf Van Ooijen
 Werklint Nieuwerbrug tussen Barwoutswaarder en de Molendijk bij de bedrijven Verweij Houttechniek en Lek Sloopwerken
 

Rapportage en reactie
De resultaten van het onderzoek en van de studie landschappelijke inpassing zijn verwerkt in de ‘Tussenrapportage haalbaarheidsonderzoek schuifruimte’. Deze is vanaf 20 november te downloaden van onze website www.woerden.nl onder het kopje Nieuws. Wie niet in de gelegenheid is om de informatiebijeenkomst te bezoeken, kan dus toch kennis nemen van de tussentijdse resultaten. Reageren op de tussenresultaten kan tijdens de inloopbijeenkomst, via een e-mail naar schuifruimte@woerden.nl of per post naar Gemeente Woerden, Postbus 45, 3440 AA, Woerden. De uiterlijke reactietermijn is 15 januari 2019. De gemeente neemt deze reacties mee ter verwerking in de eindrapportage die in het nieuwe jaar aan de gemeenteraad wordt aangeboden.
 Open je wereld! En wordt net als Remco en Mirjam pleegouder

09-11-2019

Van de redactie

Woerden - Deze week was het de landelijke Week van de Pleegzorg. Hierin vragen Pleegzorg Nederland en de gemeenten speciale aandacht voor de pleegzorg. Dit is belangrijk, omdat we kinderen die niet meer thuis kunnen wonen opvang en opvoeding in een ander gezin gunnen. Daarvoor zijn veel pleegouders nodig. 

In 2018 hebben meer dan 22.000 jeugdigen voor korte of langere tijd bij 16.000 pleeggezinnen gewoond. Het is heel mooi dat er zo veel mensen zijn die een goed thuis bieden aan kinderen die het niet zo goed getroffen hebben. Maar dat zijn er dus nog niet voldoende. 

Pleeggezinnen in veel verschillende vormen
De meeste pleeggezinnen bieden kinderen een thuis voor langere tijd, maar er zijn ook gezinnen die kinderen in crisissituaties opvangen, of alleen in het weekend of in de vakanties. Veel pleeggezinnen zijn familie of bekenden van de kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Deze oplossing heeft vaak de voorkeur. Meestal kunnen de kinderen dan in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en bijvoorbeeld naar hun huidige school en sportclub blijven gaan. Helaas is een dergelijke oplossing niet altijd mogelijk. In die situaties kan een beroep gedaan worden op gezinnen buiten het netwerk, die zich bij pleegzorgorganisaties aangemeld hebben als pleegouder.
 

Vertrouwde omgeving bieden
In Woerden wonen veel kinderen in pleeggezinnen, maar ook hier zijn nog steeds meer pleeggezinnen nodig. Daarom zijn we blij met Mirjam en Remco. Zij zijn sinds 2016 pleegouder. Vanaf die tijd hebben ze al drie pleegkinderen een thuis geboden. Eén van de kinderen woont er vanaf haar 17e jaar en kon gelukkig na haar 18e verjaardag blijven. Een ander pleegkind woont na een verblijf van enkele maanden nu voor behandeling in een woongroep. Zij kan nog steeds enkele weekenden per maand bij Mirjam en Remco terecht in een vertrouwde omgeving. Mirjam en Remco worden ondersteund door pleegzorgorganisatie De Rading.
 

Arjan Noorthoek (wethouder Jeugdhulp gemeente Woerden) onderstreepte op woensdag 6 november het belang van pleegzorg door middel van een bezoek aan het gezin. Tijdens het avondeten vertelden zij over hun ervaringen als pleegouder en pleegkind. En bespraken ze suggesties voor betere ondersteuning van pleeggezinnen vanuit WoerdenWijzer. De erkenning en waardering van de gemeente geldt natuurlijk niet alleen voor dit pleeggezin, maar voor alle pleeggezinnen in gemeente Woerden en de regio Utrecht-West. Daarom werken de gemeenten in Utrecht-West (naast Woerden ook Stichtse Vecht, Oudewater, De Ronde Venen en Montfoort) in samenwerking met Pleegzorg Nederland en de NVP, aan een waarderings- en wervingsactie voor pleegouders in het voorjaar van 2020.
 

Pleegouder worden
Van carrièrevrouwen tot kunstenaars, van 65+’ers tot single dertigers, van buurvrouw tot tante: iedere volwassene die een kind een veilige en stabiele omgeving kan bieden, kan pleegouder worden. Natuurlijk vindt er wel een screening plaats. U wordt hierbij ondersteund door organisaties voor pleegzorg. Die bieden ondersteuning bij alle vragen die in de praktijk voorkomen. Pleeggezinnen ontvangen een pleegzorgvergoeding en kunnen worden gecompenseerd voor extra kosten.


Meer weten over pleegzorg of zelf pleegouder worden?
‘’Open je wereld”! Op 13 november organiseert De Rading een informatieavond voor pleegouders in het gemeentehuis van Woerden. Aanmelden kan via: www.rading.nl/item/informatieavond-pleegzorg-woerden Zie openjewereld.nu voor een test om te onderzoeken wat u voor kinderen kunt betekenen. Of ga naar www.pleegzorgnederland.nl en meldt u bij een pleegzorgorganisatie bij u in de buurt.
 Verlaging inkomensgrens sociale huurwoningen slecht voor ouderen

09-11-2019

Van de redactie

Woerden - Maandag 11 november a.s. bespreekt de Tweede Kamer het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken om de inkomensgrens waarmee eenpersoonshuishouders toegang hebben tot sociale huurwoningen te verlagen. Een slecht plan, want deze verlaging maakt het voor senioren straks onmogelijk om te verhuizen naar een geschiktere woonvorm als ze dat willen of als ze die nodig hebben. De woningcorporaties Woonzorg Nederland, Habion en SOR trekken daarom samen met ANBO aan de bel. In een brief aan de Tweede Kamer pleiten zij er voor om de zogenaamde DAEB-inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens niet te verlagen. Of om op zijn minst een uitzondering te maken voor ouderen. Cees van Boven, bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland: “Als we willen dat mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen, moeten we dat faciliteren. En dan moet de inkomensgrens dus niet omlaag. Want dan wordt het voor ruim 42.000 alleenstaande senioren met een AOW en een klein pensioen onmogelijk om een vaak grote en ongeschikte eengezinswoning te verruilen voor een meer geschikte woonvorm.”
 

Mensen blijven wonen in ongeschikte woning
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Nederland vergrijst. In 2040 is ruim een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. Omdat goed oud worden begint met goed wonen, is het belangrijk dat er voor de groeiende groep ouderen nieuwe woonvormen komen die het gat dichten tussen ‘thuis’ en het verpleeghuis. Waar mensen zelfstandig kunnen wonen, met voorzieningen en zorg dichtbij. Natuurlijk moeten dit woningen zijn die voor ouderen betaalbaar zijn. De verlaging van de inkomensgrens maakt zo’n woning voor een deel van de ouderen onbereikbaar.”
 

Cees van Boven: “Consequentie is dat veel ouderen in een ongeschikte woning blijven wonen. Dit remt de doorstroming uit eengezinswoningen die nodig zijn voor gezinnen. Daarnaast weten we dat het te lang blijven wonen in een ongeschikte woning leidt tot meer eenzaamheid en hogere zorgkosten. Bijvoorbeeld door meer valincidenten of omdat eerder tot (ziekenhuis)opname wordt overgegaan.”
 

Oproep woningcorporaties en ANBO
Daarom pleiten Woonzorg Nederland, Habion, SOR en ANBO er voor om in elk geval voor ouderen een uitzondering te maken op de verlaging van de inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens.
 Introductieworkshop klankschalenconcert in Inloophuis ‘Leven met Kanker’

09-11-2019

Van de redactie

Woerden - Op 19 november van 10.00 tot 11.00 uur geeft Ingrid van Alst bij inloophuis leven met kanker in Woerden een klankschalenconcert. Klankschalen (en andere instrumentjes) geven door hun rustige geluiden ontspanning. De klanken veroorzaken een trilling. Doordat je lichaam voor een groot deel uit water bestaat komen deze trillingen makkelijk je lichaam binnen. Daardoor kan een diepe rust ontstaan. Je kan zelfs in slaap vallen.
 

Het geluid is ook heel mooi om naar te luisteren. Iedereen mag ook ervaren hoe het is als een klankschaal heel dichtbij het lichaam worden bespeeld. Dan voel je de trilling nog duidelijker.
Voordat we beginnen met de klanken is er even een moment van meditatie om alvast wat tot rust te komen. Na de klanken kan iedereen kort delen hoe die zich voelt. Tot rust komen door klanken is heel goed voor mensen die met ingrijpende dingen zoals kanker worden geconfronteerd. Ingrid heeft ervaren hoe heilzaam deze rustgevende klanken zijn. Ze is zelf regelmatig naar concerten geweest en nu geleerd dit zelf te geven aan anderen. Meer rust en ontspanning geven aan anderen is haar passie.
 

Toegang en consumpties zijn gesponsord. Voor nieuwe bezoekers is er een rondleiding met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden. Informatie: telefoon (06-14004496), email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Sluiting pand Jan Tinbergenstraat in Reeuwijk

08-11-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Op maandag 28 oktober 2019 is op last van burgemeester Van der Kamp de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de Jan Tinbergenstraat in Reeuwijk per direct gesloten voor de duur van twee weken. De aanleiding is een door de politie aangetroffen handelshoeveelheid drugs en wapens na een binnengekomen tip. De politie heeft de vondst in beslag genomen en is het pand op last van de burgemeester per direct gesloten voor de duur van twee weken. Deze periode wordt gebruikt om te onderzoeken welke bestuurlijke maatregel de burgemeester gaat nemen.


De aanwezigheid van de handelshoeveelheid drugs zorgt voor overlast en maakt de buurt onveilig. Bovendien trekt het criminele activiteiten aan. De maatregel moet bijdragen aan de vermindering van drugscriminaliteit en daarmee aan de vergroting van de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.Met de sluiting van het pand wil burgemeester Van der Kamp duidelijk het signaal afgeven dat in de gemeente drugscriminaliteit niet wordt getolereerd. ,,Het prettige woonklimaat in onze dorpen wil ik beschermen en sluit daarom dit pand", aldus Van der Kamp. Ook hoopt hij met sluiting van het pand het veiligheidsgevoel bij mensen in de omgeving te herstellen door duidelijk te maken dat dit drugspand niet langer een drugspand is.
 ‘De Grote Pinguïn en Bananenshow’ in Bodegraven

08-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdagavond 23 november is het eindelijk zover! Het Ardemus Quartet komt naar Bodegraven en speelt vol overgave ‘De Grote Pinguïn en Bananenshow’. Deze grappige muziekvoorstelling is leuk voor de hele familie (6-99 jaar). Vooraf kunnen er ook heerlijke pannenkoeken worden gegeten in het Grand Café van het Evertshuis. 

Het verhaal
Ergens op de Zuidpool leven de laatste vier pinguïns van Katona. Het bijzondere van deze pinguïns is dat ze uitsluitend bananen eten. Als de enige bananenboom op de Zuidpool sneuvelt, gaan de pinguïns op reis, op zoek naar een plek waar bananen in overvloed zijn. Die plek blijkt de bananenstal van Ome Jaap, op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam te zijn. Na een gevaarlijke reis komen zij aan bij de marktkraam van Ome Jaap. Maar wat moet Ome Jaap met vier pinguïns?
 

Ardemus Quartet
De Grote Pinguïn en Bananen Show is een familievoorstelling (6-99 jaar) die het Ardemus Quartet samen met het NJO (Nationaal Jeugd Orkest Nederland) en regisseur Margrith Vrenegoor heeft ontwikkeld. Een grappige en ontroerende muziekvoorstelling gespeeld door de vier veelzijdige musici van het Ardemus Quartet. Met muziek van o.a. Claude Debussy, George Gershwin en Toek Numan.
 

TIP! Kom voorafgaand aan deze voorstelling KIDSHAP pannenkoeken eten in het Grand Café. Met bananen natuurlijk! Of gewoon met poedersuiker en stroop. Gezellig met je (o)pa, (o)ma, tante, oom, broers en zussen een cultureel avondje op stap in het EVERTSHUIS. De voorstelling begint om 19:00 uur, tickets kosten € 10,00 en de kidshap is € 4,00 per persoon. 

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl/ardemus-quartet-bananenshow. Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.


Praktische informatie
ZATERDAG 23 november
Ardemus Quartet - De Grote Pinguïn en Bananenshow
Genre: Jeugd en familie (6+)
Aanvang: 19:00 uur
Entree: € 10,00
KIDSHAP aanvang: 18:00 uur, € 4,00 p.p.
 Alzheimer Café maandag 18 november

08-11-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Er is weer een Alzheimer Café op maandagavond 18 november a.s. in de “Reehorst”, Poelruit 12 in Reeuwijk. Iedereen uit Reeuwijk, Bodegraven en Gouda is van harte welkom vanaf 19.15 uur!! De toegang is gratis. We gaan praten over de rol van casemanager bij het proces van dementie. Wat is een casemanager dementie en wat doet hij of zij? Wat kan deze persoon betekenen voor degene met dementie en voor de mantelzorger? De spreker van deze avond is Corinne Agterhof, die werkzaam is bij “Tandem”, een organisatie die zich gespecialiseerd heeft in casemanagement. Marijke van Essen zal het gesprek leiden, en tijdens het gesprek komt ook de vraag aan bod: hoe brengen we de feestdagen door in december?
 

Mensen die werkzaam zijn in de zorg of hulpverlening en die te maken hebben met mensen met dementie en hun naasten zijn ook van harte welkom! Er is een leestafel met lectuur over dementie of aan dementie gerelateerde onderwerpen. Info vooraf nodig? Bel Jaap: 06 30382692

 Kansen voor veiliger en sneller fietsverkeer

08-11-2019

Van de redactie

 College wil perceel Cattenbroekerdijk 1 aankopen 

Woerden - Het Woerdense college ziet kansen om het fietsen in Snel en Polanen veel veiliger en aantrekkelijker te maken door het perceel Cattenbroekerdijk 1 (locatie Zwijnenburg / v.d. Paauw Tandtechniek) aan te kopen. Daarmee kan onder andere het snelfietspad langs het spoor worden doorgetrokken richting Harmelen, waardoor veel minder fietsers de Steinhagenseweg hoeven over te steken. Daarnaast biedt de aankoop mogelijkheden voor extra woningbouw of maatschappelijke functies. Of de aankoop ook doorgaat, is aan de gemeenteraad. Zij buigen zich binnenkort over de vraag of zij hiervoor krediet beschikbaar stellen.


De aankoop van het perceel Cattenbroekerdijk 1 maakt de weg vrij voor het doortrekken van het snelfietspad (Jan Ruijspad) achter het Minkema ‘Stein’ langs en vervolgens over Veldwijk en verder richting Utrecht. Hierdoor hoeft dit fietsverkeer de Steinhagenseweg niet meer te kruisen. Ook is het college voornemens om de verlengde Beneluxlaan die straks langs het spoor loopt, verder door te trekken over de Cattenbroekertunnel en de kavel Cattenbroekerdijk 1. Hierdoor ontstaat een vrije fietsoversteek zonder doorgaand verkeer ter hoogte van de Cattenbroekertunnel. Fietsverkeer vanuit Waterrijk, Linschoten en Montfoort kan dan op een gemakkelijke en veilige manier aan de noordzijde (centrumzijde) van het spoor komen.


Wethouder Arjan Noorthoek (verkeer): “Hier ligt een unieke kans. We kunnen het met deze aankoop veiliger, sneller en aantrekkelijker maken voor fietsers en ook de doorstroming van auto’s verbeteren.” Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling/wonen) vult aan: “Bovendien kan deze kavel deels ingezet worden voor extra maatschappelijke functies en/of woningbouwmogelijkheden. Dat laatste sluit goed aan bij de opgave om de woningbouw te versnellen. Als college vinden we het een kans die we niet mogen laten lopen.”

Ook effect voor oostkant Snellerpoort
De aankoop van de kavel heeft ook een positief effect aan de andere kant van de Cattenbroekertunnel. Het gaat dan met name om het meest oostelijk gelegen bouwveld (B1) in Snellerpoort, tussen het Baken en het spoor. Door de aankoop kan het tracé dat hier was gereserveerd voor de Beneluxlaan komen te vervallen. Ook zal er minder geluidhinder zijn van het wegverkeer. Onlangs is voor dit bouwveld samen met woningcorporatie GroenWest een haalbaarheidsonderzoek opgestart in het kader van de provinciale ‘challenge middenhuur’. De verwachting is dat hier door de aankoop van de kavel Cattenbroekerdijk 1 de kans op realisatie van een substantieel aantal sociale en middenhuurwoningen zal toenemen.
 Sinterklaas intocht Haastrecht

08-11-2019

Van de redactie

Haastrecht - Hallo lieve kinderen, 16 november is het weer zover, dan is de Intocht van Sinterklaas in Haastrecht. Om 13.30 uur zal hij met de boot aankomen op het Jaagpad en zal daarna lopen naar de Kleine Haven waar een mooi podium voor Sinterklaas en zijn Pieten klaar staat. Dit jaar is ook babypiet meegekomen vanuit Spanje. Sinterklaas en mama piet zijn op zoek naar een oppas voor als piet in de avond het dak op moet. Zullen ze een oppas vinden in Haastrecht ? 

Nadat Sinterklaas welkom is geheten door burgemeester Cazemier kunnen de kinderen Sinterklaas een handje geven en staan er een aantal spelletjes klaar op de Kleine Haven, om te kijken of er nog kinderen zijn die ook Piet willen worden. Hoe handig jij met pakjes en pepernoten? Warme chocolademelk wordt u aangeboden door de Haastrechtse IJsclub met een speculaasje van Arjan van der Eijk, De Echte Bakker.Open Week van Ad Astra & Studywatchers

08-11-2019

Van de redactie

Gouda - Voor een hele week gaat Ad Astra & study watchers haar deuren open zetten voor ouders, geïntereseerden, verwijzers en samenwerkende partijen.
De Open Week vindt plaats van 18 t/m 24 november. Geïnteresseerden, verwijzers en doorverwijzers kunnen op een laagdrempelige en leerzame wijze ontdekken welke oplossingen er zijn voor complexe hulpvragen en kinderen met leerproblemen. De twee organisaties werken samen op het snijvlak van onderwijs (Studywatchers) en zorg (Ad Astra).


Thema
Gedurende de Open Week staat het thema van de Landelijke Week tegen Kindermishandeling centraal: ‘Leren van elkaar'. Ad Astra en Studywatchers sluiten met het thema “de ontwikkeling van het vroege kinderbrein bij trauma” hierop aan. Dit zal dan ook de rode draad zijn tijdens de lezingen en workshops. Daarom staan tijdens deze week de verhalen van professionals, ouders en kinderen centraal die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling.


Programma van 18 tot en 21 november
● Workshop 'Trauma sensitief opvoeden'
● Workshop 'Geweldloos verzet'
● Workshop 'Het kindgesprek'
● Workshop 'Jeugdmatch'
● Open inloop
● Speeddaten voor eventuele toekomstige medewerkers


Aanmelden
Laten we elkaar tijdens de Open Week inspireren, stimuleren en enthousiasmeren om zo een goed toekomstperspectief voor alle kinderen mogelijk te maken. Aanmelden kan via www.adastraopenweek.nl


Over Ad Astra
“Ieder kind mag zelfstandig in de maatschappij staan”
Dat is in het kort waar Ad Astra voor staat. Uw kind helpen kansen te creëren en deze met beide handen aan te grijpen. Voor kinderen met diverse ontwikkelingsproblematiek is dat niet vanzelfsprekend. Met de juiste hulp staat ook uw kind straks zelfstandig in de maatschappij.
Meer informatie over Ad Astra & Studywatchers ontvangen, stuur een mail naar Manon Barth m.barth@adastra.nl
 Inlopen tijdens ontmoetingsochtend verder na verlies

08-11-2019

Van de redactie

Woerden - Op maandagochtend 18 november van 10.00 tot 12.00 uur is in Inloophuis ‘Leven met kanker’ de maandelijkse Inloop ontmoetingsochtend verder na verlies. Deze ochtend op iedere derde maandag van de maand is bedoeld voor iedereen die verder leeft na verlies van een dierbare door welke oorzaak dan ook. Tijdens deze Inloop ontmoetingsochtend worden bezoekers ontvangen door vrijwilligers van Inloophuis ‘Leven met kanker’ maar de inloop is nadrukkelijk bedoeld voor iedereen die een dierbare verloren heeft, dat hoeft niet alleen door de oorzaak kanker te zijn. Het Inloophuis organiseert dit daarom samen met Kwadraad maatschappelijk werk, Welzijn Woerden, Stichting de Mantelmeeuw en Stichting Thuishuis Woerden waarvan Automaatje voor vervoer kan zorgen. 


Dus iedereen die door de eerste rouwperiode heen is en de draad van het leven weer probeert op te pakken is van harte welkom om in te lopen voor contact met anderen in een vergelijkbare situatie, gezelligheid en ontmoeting. De koffie en thee staan klaar bij Inloophuis ‘Leven met kanker’ aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden. Er zijn geen kosten aan verbonden.


Meer informatie over deze ochtend is te krijgen per telefoon: 06-14004496, per e-mail via info@inloophuislevenmet kanker.nl of in het Inloophuis, voor openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl. Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Basisschool De Regenboog in Reeuwijk winnaar Fietsbelofte Schoolbrengweek

07-11-2019

Van de redactie

Reeuwijk - In de week van 16 tot en met 20 september organiseerde SCHOOL op SEEF de Schoolbrengweek. Tijdens deze week werden ouders en leerlingen opgeroepen om zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te gaan. Onderdeel van deze actieweek was de ‘Fietsbelofte’ waarin het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) samen met de Fietsersbond ouders vroeg om te beloven dit te doen. In heel Nederland zijn er 2.703 fietsbeloftes gedaan. In Zuid-Holland alleen waren dit er 1.986 van 161 verschillende scholen.


Maar liefst 53% (200) van de ouders van Basisschool De Regenboog in Reeuwijk hebben deze belofte gedaan. Daarmee is de school de winnaar geworden van de aan de actie gekoppelde wedstrijd!
Op maandag 11 november om 8:30 wordt de prijs officieel aan de school uitgereikt door wethouder Inge Niewenhuizen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 

SCHOOL op SEEF is hét programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Hier worden kinderen in een veilige omgeving op een eigentijdse manier begeleid in hun ontwikkeling tot duurzaam veilige weggebruikers. Het programma is ontwikkeld door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH), een uitvoeringsorganisatie van de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Haar belangrijkste doel is om verkeersveilig gedrag binnen de provincie Zuid-Holland de norm te maken. Dit gebeurt onder de vlag ‘Ik maak een punt van nul verkeersslachtoffers’
 Oproep kraamleden & vrijwilligers gezocht voor Kerstmarkt Kerkstraat

07-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 14 december zijn er in het centrum van Bodegraven twee kerstmarkten. Op het raadhuisplein en in de Kerkstraat. Beide locaties worden omgetoverd tot een kerstmarkt voorzien van leuke kraampjes, activiteiten en decoraties. Om de markt nog completer te maken nodigen we bedrijven en particulieren van harte uit om deel te nemen aan deze dag in de Kerkstraat. Iedereen is welkom! De markt is al voor een groot gedeelte gevuld maar er is voldoende plek voor meer kramen.


De kraamtarieven zijn:
€ 10,- voor BOV-leden en hobbyisten uit Bodegraven
en € 25,- voor hobbyisten en niet BOV-leden uit een andere gemeente dan Bodegraven- Reeuwijk. Daarnaast zijn de winkeliers uit de Kerkstraat nog opzoek naar vrijwilligers die willen helpen tijdens de kerstmarkt in de Kerkstraat. Denk hierbij aan (kerstmannen/ elven, hulp bij spelactiviteiten en een hobby-fotograaf) Alle hulp is van harte welkom! Bent of kent u iemand die ons graag zou willen helpen? Meldt u dan snel aan. De kerstmarkten vinden plaats van 12:00-18:00 op het Raadhuisplein en in de Kerkstraat van 11:00-18:00uur. Aanmelden voor een kraam of als vrijwilliger in de Kerkstraat kan via: streekmarktbodegraven@outlook.com
 Stamppotavonden door de volwassengroep World Servants Bodegraven

07-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - De volwassengroep World Servants Bodegraven zal op vrijdagavond 22 en zaterdagavond 23 november twee stamppotavonden organiseren in de Regenboog, de zaal naast de Ichthuskerk aan de Stationsweg 17. Beiden avonden zal om 18.45 uur de zaal opengaan en om 19.00 uur start de maaltijd. In buffetvorm zullen de stamppotten worden aangeboden en natuurlijk sluiten we af met een toetje en koffie of thee. We vragen € 15,- per volwassene en € 7,50 per kind (eerste koffie of thee is gratis).De volwassengroep zal van 24 april t/m 9 mei 2020 naar Malawi gaan om twee nieuwe klaslokalen te gaan bouwen, zodat er meer kinderen les kunnen krijgen, ook wanneer het regent (in het regenseizoen van november tot mei). Hierdoor verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Ook zal er een verschoningsruimte voor meisjes worden gebouwd, zodat zij tijdens de menstruatieperiode ook naar school kunnen.


U kunt zich aanmelden voor de stamppotavond door een e-mail te sturen naar: r.demooij@ziggo.nl of via telefoonnummer 0172-651688 (na 18.00 uur Fam. De Mooij).
 Nazaten van architect Cornelis Zaal exposeren vanaf januari 2020 in de POP-UP Galerie Marryzglaz

07-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - In januari 2020 Is de POP-UP Galerie Marryzglaz in de Kerkstraat in Bodegraven weer ingericht met een nieuwe expositie. Aan deze expositie doen ook twee kunstenaars mee, Stijn Claassen en Marijn van Teylingen (neef en nicht), die nazaten zijn van de bekende architect Cornelis Zaal. 

Hun moeders waren de dochters van Cornelis Zaal. Cornelis Zaal is geboren op 19 januari 1871 in Bodegraven en heeft zijn sporen in Bodegraven/ Nieuwerbrug op bouwkundig gebied nagelaten. Het leuke en bijzondere is dat deze twee kunstenaars dan terug zijn in de straat waar hun overgrootvader niet alleen heeft gewoond maar dat in deze straat ook naar zijn ontwerp een kaaspakhuis is gebouwd. Het ontwerpen van mooie objecten zit duidelijk in de familie. Zowel Stijn als Marijn zijn in hun creativiteit veelzijdig. Marijn laat dit o.a. in haar handgemaakte lichtobjecten van natuurlijke materialen zien en Stijn ontwerpt en maakt bijzondere vormgegeven houten stoelen.

 Provincie Zuid-Holland neemt komende jaren groene stroom af van Vattenfall

07-11-2019

Van de redactie

Gouda - Energiebedrijf Vattenfall gaat de komende vijf jaar groene stroom leveren aan acht provincies, waaronder Zuid-Holland. Vanaf 2023 moet alle geleverde energie van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties komen.
 

Decentralisering van energie-inkoop
Elektriciteit van provincies wordt nu nog centraal ingekocht door de Rijksoverheid, maar door een wijziging in de Aanbestedingswet zijn de provincies daar vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg hebben daarom de handen ineengeslagen. Voor de periode 2020-2024 kopen ze groene stroom van Vattenfall.
 

Duurzamer en groener Zuid-Holland
Ook Zuid-Holland krijgt, net als alle andere afnemende provincies, groene energie geleverd die in Nederland wordt geproduceerd. Om nieuwe hernieuwbare energie initiatieven te stimuleren, is afgesproken dat -vanaf 1 januari 2023- alle aan de provincies geleverde energie afkomstig moet zijn van opwekinstallaties die na 1 januari 2020 in gebruik zijn genomen.
 

Duurzame toekomst ambitie
Vattenfall investeert flink in hernieuwbare energieprojecten in Nederland. Het meest in het oog springt windpark Hollandse Kust Zuid, dat in 2023 in gebruik wordt genomen en dat een van de grootste offshore windparken ter wereld wordt. Daarnaast ontwikkelt het Zweedse energiebedrijf meerdere windparken op land, grond- en dakgebonden zonneprojecten en onderzoekt ze onder andere de mogelijkheden van waterstof en batterijen.
 Fairtrade week

06-11-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen week stond Fairtrade weer centraal in het hele land. In Bodegraven-Reeuwijk werden 5 nieuwe deelnemers door wethouder Smits bezocht. Hij ging met ze in gesprek over de waarde van eerlijke handel en overhandigde hen een raamsticker. Benadrukt werd dat de koffieproductie in een crisis verkeert vanwege de wereldwijde klimaatverandering en dat het helpt om de koffieboeren tenminste een eerlijke prijs te betalen zodat zij maatregelen kunnen nemen.

Centraal stonden 4 bedrijven in Nieuwerbrug:
• Het Wierickehuis
• Naaiatelier Djamila Fashion
• Massagesalon Spieren in Balans
• Restaurant (H)eerlijk eten.Tenslotte werd het hoofdkantoor van Tech data in Bodegraven-Broekvelden bezocht. Dit bedrijf heeft gekozen voor Fairtrade producten in haar bedrijfsrestaurant als onderdeel van haar beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.Wijkbijeenkomst project energiezuinige woningen in Reeuwijk-Brug

06-11-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Reeuwijk-Brug - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Dorpsteam Reeuwijk-Brug zijn een project gestart om bewoners te helpen de eigen woningen energiezuiniger te maken. Op 7 november vindt om 19:30 uur een wijkbijeenkomst plaats in het Huis van Alles. Dan lichten experts van het Duurzaam Bouwloket de resultaten van de 1e fase van het project toe. Van een aantal veel voorkomende woningtypes in Reeuwijk-Brug worden de energiebesparingsmaatregelen gepresenteerd om eigenaren op weg te helpen met verduurzamen. Voor de meest effectieve maatregelen wordt er ook een aantrekkelijk inkoopaanbod gepresenteerd.
 

Waarom uw woning verduurzamen?
Energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en dubbelglas, zijn financieel aantrekkelijk. Ze verdienen zich altijd terug en verlagen uw energierekening. Steeds meer mensen gaan aan de slag met energiebesparing, maar het is soms lastig om te bepalen hoe u het best kunt beginnen. Het project energiezuinige woningen in Reeuwijk-Brug wordt uitgevoerd om inwoners te helpen om maatregelen te treffen die bij de woning passen. Dit doen we met behulp van energieadviezen door onafhankelijke experts en een gezamenlijke inkoopactie.
 

Energieadviezen en collectieve inkoopactie
Het project is gestart met het verloten van gratis energieadviezen in Reeuwijk-Brug West. Voor de meest voorkomende woningtypen in Reeuwijk-Brug West is één woning geselecteerd die onder de loep is genomen door een expert van het Duurzaam Bouwloket. Voor deze ‘voorbeeldwoning’ is een energieadvies opgesteld dat voor iedere woningeigenaar met eenzelfde soort woning interessant is. In het advies staan de energiebesparingsmogelijkheden inclusief de terugverdientijden.
 

Informatieavond
Graag vertellen wij u meer over de resultaten van de energieadviezen en de energiebesparingsmogelijkheden tijdens een informatieavond op 7 november om 19:30 uur in het Huis van Alles, Van Staveren straat 39 in Reeuwijk. Daarnaast wordt het gezamenlijke inkoopaanbod gepresenteerd. U kunt zich op de avond zelf inschrijven voor dit aanbod, maar ook nog na de informatieavond.

Aanmelden
Wilt u aanwezig zijn bij de informatieavond? Meld u zich dan aan door te mailen naar info@duurzaambouwloket.nl of te bellen naar 072-7433956.
 

Vragen?
Heeft u voor die tijd al vragen over energiebesparingsmaatregelen en financieringsmogelijkheden? Dan kunt u altijd bellen of mailen naar het Duurzaam Bouwloket voor gratis en onafhankelijk advies via 072-7433956 / info@duurzaambouwloket.nl of kijk op de website www.duurzaambouwloket.nl Maak kennis met e-health, voor jezelf en een ander Reeuwijk

06-11-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Met digitale toepassingen in de zorg (e-health) kun je zelf aan je eigen gezondheid werken. Waar je vroeger lang in de wachtkamer van de dokter moest zitten, kun je nu met deze toepassingen al heel veel zelf. Denk hierbij aan het zelf meten van de bloeddruk of het maken van een hartfilmpje. Ook zijn er veel apps die ondersteuning thuis kunnen bieden. Met een voedingsdagboek en een stappenteller houd je bijvoorbeeld grip op je eigen gewicht en vitaliteit. 

De komende maanden organiseert Zorg van Nu van het ministerie van VWS in samenwerking met KBO-PCOB en regionale partners op 10 locaties in het land TeaHealth-bijeenkomsten. Reeuwijk Brug is één van de 10 locaties waar een TeaHealth georganiseerd wordt. Het doel van deze tour is om op lokaal niveau senioren te informeren, te enthousiasmeren en te ondersteunen bij het gebruik van digitale zorg oplossingen. Tijdens deze bijeenkomst staat kennismaking met de digitale mogelijkheden voor gezondheid, veiligheid en comfort in en om het huis centraal.
 

We verenigen het nuttige met het aangename tijdens TeaHealth. Onder het genot van een (gratis) High Tea met lekkere sandwiches en zoete lekkernijen maken we de deelnemers eerst nieuwsgierig naar de mogelijkheden die er al zijn op het gebied van e-health. En we laten ze filmpjes zien over de ‘wondere wereld’ die eraan komt. Dat verwondert en inspireert enorm. Daarna maken we het praktisch en oefenen we met allerlei toepassingen op de smartphone en/of tablet. Iemand die al digitaal vaardig is en het leuk vindt om andere te helpen, kan met behulp van het train-de-trainer principe en een uitgebreide toolkit vervolgens zelf een TeaHealth organiseren in zijn/haar omgeving/regio.
 

Op woensdag 11 december vindt TeaHealth plaats in het Huis van Alles - Reeuwijk Brug van 14:00-16:00 uur. Aanmelden kan via deze link.  of via een mail naar camdevos@tele2.nl. Deelname is kostenloos. Het aantal plaatsen is beperkt dus snel aanmelden is aan te bevelen.
 

Het zou heel leuk zijn als u een aankondiging of reportage wilt maken van de allereerste TeaHealth in Reeuwijk. In de bijlage de poster van het Huis van Alles en een impressie van TeaHealth in Dronten. Vanuit de gemeente zal Nathalie Baars, beleidsadviseur Sociaal Domein aanwezig zijn. Kijk voor meer informatie over Zorg van Nu op www.zorgvannu.nl
 Alphense Open Coffee 15 november

06-11-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Open Coffee Alphen aan den Rijn organiseert op vrijdag 15 november een netwerkbijeenkomst bij Restaurant de Zeeger op Golfbaan Zeegersloot, Kromme Aarweg 5, 2403 NB Alphen aan den Rijn. 

Zzp-ers, start-ups en MKB-ers zijn van harte uitgenodigd om op 15 november onder het genot van een heerlijk kopje koffie te komen netwerken. Je bent welkom vanaf 08.45 – 12.00 uur


Kijk voor info www.opencoffeealphen.nlHoofdrol voor vrouwen en dieren in expositie Annemiek Visser

06-11-2019

Van de redactie

Zegveld - In de maanden november en december 2019 zijn in De Blauwe Meije te Zegveld schilderijen van Annemiek Visser uit Woerden te zien. Open op zaterdag en zondag van 10.00-18.00u. Een veelzijdige en kleurrijke uitwerking van het thema: ‘Vrouwen en dieren’. De vrouwen -vaak met een masker- en de dieren op magisch surrealistische manier verbeeld. “Met dit thema kun je veel kanten op”, zo zegt zij. “En dat is fijn, want dat betekent dat er telkens weer iets nieuws kan ontstaan. Zo kan ik mijn creativiteit goed kwijt en wordt het niet saai!’
Annemiek schildert bij voorkeur met acrylverf en gebruikt zo nu en dan allerlei materialen in het werkstuk. Zowel in de onderwerpen als in materialen, kleuren en vormen, onderzoekt ze graag veel facetten van het schilderen. Vaak zit er in haar schilderijen een kwinkslag of een verhaal. Het is natuurlijk aan de kijker om dat in te vullen, hoewel ze het verhaal ook graag zelf komt vertellen. Het ontstaan van het thema ‘Vrouwen en dieren’ kent ook een verhaal: tijdens haar lidmaatschap van De Schilderclub Woerden was de opdracht om een aantal weken aan de slag te gaan met het schilderen van dieren. Beslist geen geliefd onderwerp van haar. Om toch mee te doen met het onderwerp, maar ook tegemoet te komen aan haar eigen voorkeuren (het schilderen van vrouw- en gemaskerde figuren), is ze een combinatie gaan maken tussen vrouwen en dieren.


Annemiek nam al op jonge leeftijd de penselen ter hand en schildert bijna 35 jaar zeer actief naast haar baan in de welzijnssector. Ze volgde schilderlessen bij de bekende Woerdense kunstenaar Henk Schippers. Later waren onder meer Jan Vermaat en Peter Kempeneers bij De Schilderclub Woerden haar begeleiders.

In het verlengde van haar kunstenaarschap heeft ze in 2017 het initiatief genomen om ‘KUNSTaandenRIJN op te richten. Deze stichting biedt beeldend kunstenaars in Woerden en omgeving een podium om zichzelf en hun werk te laten zien.
 Intentieovereenkomst uitbreiding winkelcentrum Snel en Polanen

06-11-2019

Van de redactie

Woerden - Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke uitbreiding van het winkelcentrum Snel en Polanen. SPF Beheer (namens de eigenaar van het winkelcentrum) en de gemeente Woerden hebben daarvoor op 5 november een intentieovereenkomst gesloten. Zij willen nagaan of de komst van een extra supermarkt haalbaar is, in combinatie met zo’n 100 (betaalbare) huurwoningen en een parkeergarage. Een bestemmingsplan om deze uitbreiding mogelijk te maken, is in voorbereiding.

Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling/wonen): “In de nieuwe woonwijk Snellerpoort komen zo’n 800 woningen. Daardoor zal de behoefte aan (winkel)voorzieningen in de wijk toenemen. We onderzoeken daarom samen met SPF Beheer of uitbreiding haalbaar is. Dat heeft ook voordelen voor de overige wijkbewoners. Ook zij zijn gebaat bij een extra supermarkt, betere parkeergelegenheid en een mooi winkelplein. Bovendien is er in Woerden een grote wachtlijst voor betaalbare huurwoningen, die ook onderdeel zijn van dit plan. Wij werken dan ook van harte aan dit onderzoek mee.”

Ad Heeman (manager acquisitie SPF Beheer): “SPF Beheer wil graag meer betaalbare huurwoningen in Woerden bouwen. Daarnaast willen we het winkelcentrum klaarmaken voor de toekomst en de inwoners van Snel & Polanen een centrum met compleet aanbod aan winkels bieden. Ook gaan we kijken of we het parkeren beter kunnen maken. We gaan graag snel aan de slag met de gemeente Woerden.”


Op de foto v.l.n.r.: Ad Heeman (SPF Beheer), Tymon de Weger (gemeente Woerden), Frank Geuze en Jasper Reekers (SPF Beheer), Frank Frijlink en Wendy Steffens (gemeente Woerden).

Nieuw bestemmingsplan
Om de uitbreiding mogelijk te maken, is er een nieuw voorontwerp bestemmingsplan opgesteld. Dit komt naar verwachting eind dit jaar ter inzage. Ook zal dan het bestemmingsplan voor het woongedeelte van Snellerpoort in procedure gaan. De gemeente is voornemens om dan een inloopavond te organiseren waarbij er gelegenheid is om een reactie te geven. Meer informatie hierover volgt later dit jaar.

Stedenbouwkundig plan
Voorafgaand aan de inloopavond over de bestemmingsplannen wordt er op 7 november een toelichting gegeven aan de gemeenteraad op het stedenbouwkundig plan voor Snellerpoort. In dit plan is te lezen hoe de wijk er in grote lijnen uit komt te zien. Deze openbare bijeenkomst is in de raadzaal van het gemeentehuis (Blekerijlaan 14) en begint om 21.00 uur.

Op 12 november wordt het stedenbouwkundig plan voor Snellerpoort ook toegelicht aan de bewoners van Snel & Polanen tijdens de vergadering van het wijkplatform. Deze bijeenkomst is vanaf 20.00 uur in het Baken, Beneluxlaan 3, Woerden.Rouwcafé stichting boek en troost

06-11-2019

Van de redactie

Gouda - De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 17 nov a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda.
Hoe troost jij jezelf?


Verdriet en troost horen bij elkaar. Je kunt je verdriet niet zomaar wegduwen. Je hebt behoefte om te huilen, te weeklagen en te schreeuwen. Maar daarna verlangt je hart naar verzachting van de pijn. Troost biedt uiteindelijk een hernieuwde verzoening met het leven. Je zoekt innerlijke rust en troost, maar zijn er dan manieren te vinden waardoor je die troost bij jezelf kunt vinden?
Eén van die manieren is troost vinden in het Rouwcafé. Het biedt een weg uit de pijn door dit met anderen te delen. We willen hierover ervaringen en gevoelens uitwisselen


Kosten: €5,00 incl. consumpties
Aanmelden: info@boek-en-troost.nl
 Zaterdag 16 november Intocht Sinterklaas in Bodegraven

05-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 16 november komen Sinterklaas en zijn Pieten met de Pakjesboot via de Oude Rijn om 14.00 uur aan bij de brug in het centrum van Bodegraven. Ook dit jaar zorgt de BOV samen met de Sinterklaas Organisatie Bodegraven voor een feestelijk onthaal.


Dit jaar is er voor de kinderen de Sint’s strippenkaart. Deze kaart kunnen de kinderen op school vragen. Kom met de strippenkaart tijdens de intocht van Sinterklaas naar het Raadhuisplein en doe mee aan de spelletjes. Als je een spel hebt afgerond, krijg je een sticker. Met een volle strippenkaart maak je kans op mooie cadeautjes. Lever de volle strippenkaart in op het Raadhuisplein in de rode brievenbus. Kom dus allemaal, groot en klein, naar de intocht van Sinterklaas. 


Zaterdag 23 november bezoek Sinterklaas en zijn Pieten winkelcentrum Broekvelden van 11.00 uur tot 11.30 uur en Rijnhoek Plaza van 11.45 uur tot 12.15 uur.
 Roman Kupriianov speciale gast tijdens afsluitend jubileumconcert Local Care

05-11-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op 9 november sluit Stichting Local Care haar 10 jarig jubileumjaar af met een gratis toegankelijk concert. Vanwege de vele positieve reacties op het openingsconcert is besloten om het feestelijke jaar ook weer met een concert af te sluiten. De muzikale vrienden van Local Care komen nog een keer bij elkaar met nieuw repertoire en een iets gewijzigde samenstelling. Speciale gast op deze avond is Roman Kupriianov uit Oekraïne. Local Care kwam in aanraking met Roman vanwege de steun aan zijn leraar die tientallen jongeren belangeloos muziekles gaf in een kelder van een leegstaand gebouw. Roman was toen 10 jaar, bleek zeer talentvol kreeg vervolgens steun van Local Care om zijn passie, de muziek, te kunnen volgen. Na een intensieve studie en auditie is Roman begin dit jaar toegelaten tot de Junge Deutsche Philharmonie, een orkest voor studenten van zeer hoog niveau en kweekvijver voor talenten die hun plek bij de professionele orkesten proberen te vinden. Dankzij de steun van Local Care heeft Roman zijn passie kunnen volgen en is hij inmiddels ook in staat om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien.


Naast de inbreng uit Oekraïne wordt er ook een bijdrage geleverd door de Herman Singers, dit welbekende kwartet uit Waarder en omstreken heeft de afgelopen jaren actief geworven voor één van de projecten van Local Care in Pakistan. Daarnaast wordt er door diverse andere muzikanten en solisten belangeloos aan deze avond meegewerkt. Er is een veelzijdig programma samengesteld waar in circa 1,5 uur populaire, traditionele en klassieke muziek elkaar zullen afwisselen.

Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk.
Ten behoeve van het project Zorgboerderij in Rivne/Oekraïne zal er een collecte worden gehouden. In een korte presentatie zal Viktor, onze lokale contactpersoon uit Oekraïne, de ontwikkelingen van dit project in het afgelopen jaar laten zien. Na afloop van het concert is het mogelijk om met elkaar en met de buitenlandse gasten nog even na te praten.


Meer informatie over de projecten van Local Care is te vinden op de website: www.stichtinglocalcare.nl


Afsluitingsconcert 10 jarig jubileum Local Care
Ontmoetingskerk, Spoorstraat 11 Bodegraven
9 november 2019 20:00 uur
Toegang gratis; vrijwillige bijdrage tijdens collecte
 Expositie kunstschilder Annemiek Visser

05-11-2019

Van de redactie

De Meije - Ze volgde schilderlessen bij de bekende Woerdense kunstenaar Henk Schippers. Later waren onder meer Jan Vermaat en Peter Kempeneers bij De Schilderclub Woerden haar begeleiders.
Haar stijl is ‘veelzijdig, divers en kleurrijk‘. Ze houdt van magisch surrealistische kunst en dat is terug te zien in haar werk. Hetgeen de bezoeker nu in de galerie van De Blauwe Meije te zien krijgt, is een serie schilderijen waarin vrouwen, maskers, dieren en wonderlijke figuren te zien zijn. Vaak zit er in haar schilderijen een kwinkslag of een verhaal. Het is natuurlijk aan de kijker om dat in te vullen. 

Buitenplaats de Blauwe Meije galerie is open:
9 november tot 1 januari elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur
Door de week op afspraak bel:06-20825662.

Annemieke Visser richt in 2017 ‘KUNSTaandenRIJN op samen met Elly Waterman.
Deze stichting biedt beeldend kunstenaars in Woerden en omgeving een podium om zichzelf en hun werk te laten zien en te verkopen.

meer info: www.deblauwemeije.nl/annemiek-visser
 Getuigen poging beroving gezocht

05-11-2019

Van de redactie

Waddinxveen - De politie zoekt getuigen van een poging beroving op vrijdagavond 1 november op de N451 net over de Amaliabrug richting Den Haag.
Rond 22.20 uur reed een 48-jarige vrouw in haar auto op de N451 net over de Amaliabrug (brug over de Gouwe) richting Den Haag. Plotseling reed een donkere auto haar klem. Een van de twee inzittenden van deze auto stapte vervolgens uit en begon met een voorwerp op de autoruit van de 48-jarige vrouw in te slaan. De vrouw reed vervolgens hard weg, waarbij zij het portier van de donkere auto flink beschadigde. De donkere auto achtervolgde de vrouw tot aan de verkeerslichten bij de afslag naar de A12 richting Den Haag. Bij de verkeerslichten begon de vrouw te toeteren om de aandacht te trekken van andere auto’s die daar stonden te wachten. Toen de verkeerslichten op groen gingen, sloeg de donkere auto linksaf richting Gouda-West Rotterdam, terwijl de vrouw de A12 op reed richting Den Haag. 

Getuigen
De politie komt graag in contact met getuigen van deze poging beroving en is specifiek op zoek naar personen die de vrouw bij de verkeerslichten hebben gezien. Heeft u meer informatie? Bel dan met de recherche via 0900-8844 of M 0800-7000.
 Lezing: Hoe lok je vogels in de tuin?

05-11-2019

Van de redactie

Gouda - Houdt u van tuinen en tuinieren? Kom dan op dinsdagavond 12 november om 19.30 uur naar gebouw ‘De Driestar-Educatief’ aan de Burgemeester Jamessingel 2, zaal 0.31 in Gouda voor de lezing van Koos Dansen, ‘ hoe kun je vogels naar je tuin lokken’.Iedere tuinliefhebber vindt het leuk om vogels in de tuin te zien en horen. Koos Dansen was voorlichter en redacteur van het Gelders Landschap en weet veel over wat vogels nodig hebben. Wat bepaalt welke vogels er in je tuin te zien en te horen zijn? Zowel de tuin als de omgeving spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder de beplanting des te meer vogels. In een gemiddelde tuin komen al gauw 10 tot 30 soorten. Kom luisteren naar de tips van een expert en geniet volgend jaar van het gefluit van vogels in uw eigen tuin! Deze lezing is gratis te bezoeken voor leden van vereniging Groei & Bloei. Niet-leden betalen een entree van €5,00. Alle bezoekers mogen gratis gebruik maken van het parkeerterrein gelegen lan  het spoor tegenover de ingang van gebouw ‘De Driestar-Educatief’.
Meer informatie over deze activiteit vindt u op gouda.groei.nl
 Architectuurfilmfestival filmhuis Gouda

05-11-2019

Van de redactie


Gouda - Zaterdag 16 en zondag 17 november 2019 vindt de negende editie plaats van het Architectuurfilmfestival met vijf documentaires rond architectuur, geselecteerd door Filmhuis Gouda en Architectuurcentrum grAp. Bij elke voorstelling is een spreker te gast. Zaterdagavond starten het festival met RUSSIA: BUILDING AMIDST SOLITUDE over architect Han van Loghem in de jaren twintig, gevolgd door GRANDMA AND LE CORBUSIER over de reconstructie van een uitgebrand appartement in Le Corbusiers beroemde bouwblok in Marseille.

SNELWEG NL neemt ons zondagochtend mee over het Nederlandse wegennet. Na de lunch zien we in HET SCHIP de renovatie van dit hoogtepunt van de Amsterdamse School. In slotfilm INVENTARIS VAN HET MOEDERLAND volgen we Sergej Prokoedin-Gorski, een pionier van de kleurenfotografie, op reis door het Rusland van voor de revolutie.

Voor meer informatie en reserveren: www.filmhuisgouda.nl.
 Druktemakers!

05-11-2019

Van de redactie

Gouda - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda organiseert op 20 november 2019 de themabijeenkomst ‘Druktemakers’ voor ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen zijn vaak druk; dat hoort bij kind-zijn. Het hoeft echt niet meteen ADHD te zijn. Soms is druk gedrag gewoon een vraag om aandacht, een vorm van onmacht of een teken dat je kind niet lekker in zijn vel zit. ‘Druktemakers’ is een interactieve bijeenkomst waarin je als ouder leert wat de kenmerken en de oorzaken kunnen zijn van druk gedrag. Ook is er ruimte om tips en tricks met elkaar te delen.  

Wanneer en waar ben je welkom?
Plaats: GGD Hollands Midden in Gouda
Thorbeckelaan 5, 2805 CA Gouda
Datum: woensdag 20 november 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Kosten: € 5,- p.p. (ouderparen krijgen 10% korting)
 

Wil je meedoen?
Ga voor aanmelden of meer informatie naar www.cjgcursus.nl.
 Expositie Jan van Egmond in Het Schoutenhuis

05-11-2019

Van de redactie

  Getekende portretten van de leden van de Broncantorij 
 

Alphen aan den Rijn - De Broncantorij is het zangkoor van de parochie de H. Geest behorend tot de “R.K. parochie de H. Thomas” en zingen in het kerkelijk gemeenschap centrum “de Bron” in Alphen aan den Rijn, onder leiding van dirigent Carel van de Camp. De portretten zijn als verrassing voor de leden getekend door Jan naar aanleiding van het 45 jarig bestaan van het koor.


Jan van Egmond is een kunstenaar die al in zijn jeugd portretten tekende. Na zijn pensionering heeft hij door toeval zijn vroegere hobby weer opgenomen. Het tekenen van portretten heeft hij zichzelf aangeleerd. De portretten hebben iets bijzonders, ze stralen vrolijkheid en sterkte uit waarvan je energie krijgt. Jan van Egmond is een realistisch kunstenaar. Hij is op vele gebieden thuis en schildert in verschillende technieken portretten, stil levens, dieren, landschappen en ook werken met een kwinkslag.


Kortom, kom kijken in november in het Schoutenhuis en zie alle leden van de Broncantorij met een glimlach, zelfs het portret van de blinde vrouw die ook van haar portret kan genieten. Dit portret is in lichtdonker afgebeeld en in reliëf gemaakt zodat ze dit kan voelen.
 

1 november tot en met 6 december 2019

lunchroom Het Schoutenhuis 0172 - 495 566
Openingstijden 10.00 uur tot 16.00 uur - dinsdag t/m zaterdag
Adresgegevens Julianastraat 4
2405 CA Alphen aan den Rijn

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina