NIEUWSGemeente Bodegraven-Reeuwijk beantwoorden op tijd hun e-mails

18-09-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/landelijk - Voor het vijfde jaar op rij heeft Wij Verdienen Beter onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van gemeenten per e-mail. Dit jaar voldeed 86 procent van de gemeenten aan de e-mailgedragslijn voor overheden door een eenvoudige vraag binnen 2 dagen te beantwoorden. In 2018 voldeed maar 62 procent van de gemeenten aan deze gedragslijn.


De gemeente Bodegraven-Reeuwijk doet het prima en antwoord binnen twee dagen uw e-mail. 


Het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten is voor het vijfde jaar op rij uitgevoerd door Wij Verdienen Beter. Alle 355 gemeenten kregen per e-mail (of indien niet beschikbaar via een webformulier) een eenvoudige vraag voorgelegd. Overeenkomstig de e-mailgedragslijn voor overheden moet deze vraag binnen twee werkdagen beantwoord worden. In totaal 14 procent van de gemeenten was te laat met het beantwoorden van de vraag. Bij 38 gemeenten moest de vraag na 4 weken herhaald worden omdat nog geen antwoord was ontvangen. Van 7 gemeenten werd in het geheel geen antwoord ontvangen op de eerste of de tweede e-mail.


Het volledige onderzoek is te vinden via deze link.
 De Dag dat God 10 jaar werd

18-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Dit is de titel van een prachtige theatervoorstelling die Kees van der Zwaard geeft op woensdag 25 september aanstaande, georganiseerd door de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs in Bodegraven. Theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard duikt in zijn protestantse wereld van vroeger. Toen hij tien jaar was zat hij op de School met den Bijbel. Hij verslond in die tijd het Groot Vertelboek voor de Bijbelse Geschiedenis van Anne de Vries. Het hoofd van Kees zit vol verhalen. Hij droomt van een wereld die klopt en over zichzelf als held die de wereld redt. Maar als Kees groter wordt blijkt de wereld waarin hij onbezorgd al zijn avonturen kan beleven steeds meer boze kanten te hebben. Maar wat blijft er dan nog over van de verhalen of wie of wat kun je dan nog geloven? En hoe vind je als volwassene jouw dromen terug? De voorstelling gaat over dit kantelpunt, tussen droom en realiteit.

 

Datum: Woensdag 25 september 2019
Plaats: ’t Centrum, Willemstraat 15, Bodegraven
Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: €5,- (inclusief kop koffie/thee)
 Auto klapt achter op vrachtwagen

18-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk – Op de A12 heeft even na 13.00 uur een aanrijding plaatsgevonden. Een auto met twee inzittende klapte achterop een vrachtwagen. Bij de aanrijding is een persoon ernstig gewond geraakt. Ook de trauma-arts is per helikopter ter plaatse gekomen om het ambulancepersoneel te assisteren. De gewonde is overgebracht naar het ziekenhuis.

 Qmusic the party mét het foute uur in Flora Boskoop

18-09-2019

Van de redactie

Boskoop - Op zaterdag 28 september strijken de DJ’s van Qmusic weer neer in Flora Boskoop. Na het grote succes van vorige keer zullen ze ook deze avond de ene hit na de andere draaien. Het foute uur komt ook voorbij.  Kaarten zijn in de voorverkoop te koop à € 10,00 per kaart (excl. Servicekosten). De deuren gaan om 22.00 uur open en om 23.00 uur starten de DJ’s van Qmusic hun show. De toegang is 18+.


Qmusic the Party is een initiatief van Flora party & event en wordt gehouden in Flora, Parklaan 4, 2771 GB Boskoop. Meer informatie via www.floraboskoop.nl
 Politie zoekt getuigen van het lastigvallen van een vrouw

17-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - De politie is op zoek naar getuigen van het lastigvallen van een vrouw op de Kleienburg op zondag 15 september omstreeks 03.30 uur. Een Bodegraafse werd daar lastiggevallen door een man met een bivakmuts op. Getuigen worden gevraagd zich te melden. De vrouw fietste vanaf de Oranjelaan naar de Kleienburg. Even na 03.30 uur werd zij plotseling aangesproken en lastiggevallen door een man. Door onbekende oorzaak is de man er vandoor gegaan. De politie doet onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.
 

Het signalement van de man is:
40 á 50 jaar
mollig postuur
blank
lichtblauwe spijkerbroek
(leger) camouflage kleurige bivakmuts
duidelijk Nederlands accent Groene hart Bokkentocht !!

17-09-2019

Van de redactie

Nieuwerbrug/Bodegraven - Op initiatief van Linda van Café De Spijker uit Nieuwerbrug zijn we vorig jaar gestart met de Groene Hart Bokkentocht. Zij kende dit uit haar woonomgeving en merkte dat zoiets in deze regio niet gedaan werd. Vervolgens nodigde zij een aantal horecaondernemers, uit de omgeving, uit om hierover mee te denken. Het resultaat hiervan was de 1ste editie van De Groene Hart Bokkentocht.


Na het succes van vorig jaar is het tijd voor een 2de editie. Deze zal gehouden worden op Zondag 29 September van 13:00 tot 19:00 uur. Met wederom dezelfde 6 deelnemende locaties. Wat houdt De Groene Hart Bokkentocht in, op elke locatie 1 proefglaasje bockbier met een bijpassend hapje en vervoer per bus (eigen vervoer is natuurlijk ook toegestaan). Elke locatie is een begin- en eindpunt tevens zijn hier de kaarten te koop. Deelname is € 19,50 per persoon inclusief bus.

 

De Groene Hart Bokkentocht locaties zijn :
Café Vrienden van de Hoeck te Bodegraven
Tapperij De Bourgondiër te Nieuwerbrug
De Spijker te Nieuwerbrug
Dorpskroeg Gezwam te Zwammerdam
Eetcafé Moos te Zegveld
Eetcafé De Halve Maan in de Meije Subsidie energiebesparing eigen huis weer beschikbaar

17-09-2019

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - Bent u woningeigenaar en heeft u vanaf 15 augustus voor uw woning minimaal twee energiebesparende (isolerende) maatregelen uitgevoerd? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Dit doet u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De SEEH voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. U kunt de subsidie per 2 september 2019 aanvragen.
 

Energiebesparende maatregelen
De energiebesparende maatregelen waaruit u kunt kiezen, zijn:
* Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil.
* Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder-of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is).
* Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil.
* Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal.
* Hoogrendementsglas: het vervan- gen van glas in de thermische schil door HR++-glas of door triple-glas.
 

Voorwaarden
U kunt aanspraak maken op de SEEH als de woning uw eigendom én uw hoofdverblijf is, of als de woning uw hoofdverblijf wordt na renovatie. Meer informatie en een compleet overzicht van alle voorwaarden vindt u online via deze link
 Woont u in een gemeentelijk monument? Vraag het gratis bordje aan

17-09-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt het belangrijk dat panden die aangewezen zijn als gemeen- telijk monument of cultuurhisto- risch waardevol, in goede staat blijven. Daarom heeft de gemeen- te hiervoor een subsidie beschik- baar gesteld. De subsidie is bedoeld om eigena- ren van monumentale en cultuur- historisch waardevolle panden te ondersteunen in de kosten die zij maken voor onderhoudswerkzaam- heden. Meer informatie hierover is te vinden via deze link.


Officiële overhandiging bordje ‘Gemeentelijk Monument’
De bewoners van Koningstraat 7 in Bodegraven hebben via deze subsidieregeling een gedeelte van de renovatie van hun woning kunnen realiseren. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel (cultureel erfgoed) stond hier vrijdag 13 september bij stil en overhandigde het bordje ‘Gemeentelijk Monument’ aan de heer Den Besten en mevrouw Van Essen.
In het bezit komen van een bordje ‘Gemeentelijk Monument’


Woont u in een gemeentelijk monument en wilt u ook (kosteloos) in het bezit komen van een bordje ‘Gemeentelijk Monument’? U kunt
hiervoor contact opnemen met de heer P. van Haeften, op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar via
0172 - 522 522.
 Fabelachtige dieren van Henrique Putten

17-09-2019

Van de redactie

Woerden – Beeldend kunstenares Henrique van Putten uit Gouda maakt al 20 jaar wonderlijke dieren en fantasiecreaties met textiel. Dat zijn geen knuffelbeesten, eerder spiegels voor volwassenen. Vanaf vrijdag 20 september 2019 exposeert zij solo bij Galerie Van Slagmaat met haar kunstzinnige oogst van de laatste twee jaar. De fabeldieren van Henrique van Putten (1977 Nijkerkerveen; Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens) vertellen iets over het menselijk leven. Zij belicht vooral onze tekortkomingen, die ze op vertederende en kunstzinnige wijze verbeeld met figuratieve en kleurrijke beeldelementen. Die combinatie is tegenstrijdig en roept vragen op: dat wat je ziet is niet altijd wat het lijkt. Haar geloof inspireert Henrique indirect tot het maken van kunstwerken. Bij haar pogingen zich tot God te verhouden staat het menselijk tekort, ‘La condition humaine’, centraal: de mens is een beperkt wezen en wordt voornamelijk gedefinieerd door zijn of haar tekorten. Haar ideeën daarover vertaalt ze naar fabels en daaruit volgen dieren of fantasiecreaties. 

Belangstellenden zijn zeer welkom bij de officiële opening van de expositie op zaterdag 21 september 2019 om 15.30 uur door oud-Woerdenaar en beeldend kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (keramist, kunstschilder, tekenaar) die in 2018 een solo in de galerie had. Zowel in het werk van Henrique als Pepijn spelen fantasiedieren een hoofdrol.


De solo-expositie van Henrique van Putten is te zien van vrijdag 20 september tot en met zaterdag 2 november 2019 bij Galerie Van Slagmaat, Leidsestraatweg 36, 3443 BV Woerden. De galerie is geopend op vrij- en zaterdag van 10-17 uur, zondag 6 oktober van 10-17 uur, woensdag 9 oktober vanaf 19.30 uur (i.v.m. performance) en zaterdag 19 oktober vanaf 19.30 uur (concert). Kijk voor meer informatie op www.galerievanslagmaat.nl
 Gerard van Maasakkers in Parkvilla met voorstelling ‘Ik loop’

17-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 26 september om 20.30 uur treedt deze muzikant op in het Parkvilla theater. De geboren Brabander is op zijn best als hij over kleine en grote emoties zingt. Gerard van Maasakkers klinkt dichtbij, warm, persoonlijk en ontwapenend en brengt nieuwe liedjes en klassiekers. Een heerlijke, ontspannen én muzikale avond. Na zijn bijzonder succesvolle 40 jaar liedjes loopt Gerard van Maasakkers verder. Hij kijkt rond, staat hier en daar stil, komt thuis met verhalen die hij vastlegt in woorden en akkoorden. Zo is Gerard van Maasakkers op zijn best. Wat klein is maakt hij groot, wat persoonlijk is maakt hij herkenbaar voor iedereen. Het publiek na een optreden: ‘het is alsof hij bij jou in de kamer zingt’ en de pers is meer dan lovend: ‘Van Maasakkers heeft de gave om intieme, persoonlijke liedjes op zo’n manier te verwoorden, dat ze universeel worden.’ – Trouw. 

Kijk voor meer informatie en kaarten: www.parkvilla.nl
 Nieuwe Managing Director en eigenaar Buro N11

16-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Online marketingbureau Buro N11 uit Bodegraven heeft een nieuwe Managing Director en eigenaar: per direct heeft Erik Hardick de meerderheid van de aandelen in de door Henri Stolwijk opgerichte onderneming overgenomen. Daarmee breekt een nieuw hoofdstuk aan in de ruim 28-jarige historie van het bedrijf.
 


Voor de ongeveer 40 medewerkers heeft de overname louter positieve gevolgen: Erik Hardick ziet kansen voor verdere groei. "Buro N11 beschikt over een mooi portfolio in met name de automotive sector. N11 wordt echter ook steeds meer ingeschakeld door bedrijven in andere branches voor bijvoorbeeld het beheer van de online media of de bouw van de digital assets en het inrichten van de customer journey. Er zit wat dat betreft nog veel groei in de markt."


Stolwijk richtte Buro N11 op in 1991, na een journalistieke loopbaan onder meer op de redacties van Dagblad Rijn en Gouwe, Algemeen Dagblad en Elseviers Weekblad. Aanvankelijk leverde de onderneming vooral kopij aan diverse media, alras schakelden ondernemingen het bedrijf in voor de levering van teksten voor eigen publicaties. Nadat een eigen Studio aan het dienstenpakket was toegevoegd, groeide Buro N11 in de jaren negentig uit tot communicatiebureau.


Na de eeuwwisseling bewoog het bedrijf mee met de oprukkende digitalisering en ontwikkelde steeds meer diensten op dat terrein. Inmiddels telt N11 bijna 40 medewerkers, onder wie developpers, contentmakers en webdesigners. Het bedrijf adviseert en ondersteunt de opdrachtgevers bij het behalen van de communicatiedoelen. Daarnaast onderhoudt en exploiteert N11 een aantal websites in eigen beheer, waaronder Autorai.nl en Motorrai.nl.


Hardick heeft zijn sporen verdiend op het gebied van (digital) marketing, e-business en innovatie bij onder meer Reed Elsevier, Philips en Kramp. Hij was drie jaar Director Marketing bij Hyundai Nederland voordat hij in 2019 zijn eigen onderneming startte. Hij heeft per direct de taken van Stolwijk binnen Buro N11 overgenomen, wel blijft de oprichter nog betrokken als adviseur bij een aantal projecten en opdrachtgevers. Opening tentoonstelling “Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug”

16-09-2019

Van de redactie

Nieuwerbrug - Op vrijdagavond 13 september werd de tentoonstelling “Het onherkenbare verleden van Nieuwerbrug” geopend. De fototentoonstelling laat zien hoe zeer vele plaatsen in Nieuwerbrug veranderd zijn, door oude foto’s van bepaalde straatbeelden en gebouwen te vergelijken met foto’s van de huidige situatie. De oude foto’s komen onder andere uit de collecties van Gijs Boer en Cees Brouwer, de foto’s van de nieuwe situatie zijn gemaakt door Marc van Heel. Michiel van de Burgt en Corrie van Eijk vertelden als inleiding op de tentoonstelling onder andere over de ontwikkeling van de Put van Broekhoven door de jaren heen. Als openingshandeling overhandigde Corrie van Eijk een bijzonder mooie aquarel van Cor Veelenturf aan Hans Harmsen, voorzitter van het Wierickehuis. De tentoonstelling werd tijdens de opening op 13 september ’s avonds en zaterdag 14 september( “Open Monumentendag” ) goed bezocht door veel Nieuwerbruggers en oud-Nieuwerbruggers. Het “onherkenbare verleden van Nieuwerbrug” zorgde voor meer dan genoeg gespreksstof voor de bezoekers. 

De tentoonstelling zal tot medio april te zien zijn tijdens de reguliere openingstijden van het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, te Nieuwerbrug.
 Musical Award-winnares Renée van Wegberg zingt ‘List, Shaffy & Piaf’ in het Evertshuis

16-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vorig jaar won ze de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical voor haar veelgeprezen rol als Liesbeth List. Op donderdag 26 september is ze te bewonderen in het Evertshuis in Bodegraven waar ze het bijzondere repertoire van drie grootheden vertolkt.
 


In deze voorstelling brengt Renée van Wegberg het mooiste en beste uit het repertoire van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Edith Piaf ten gehore. Samen met een aantal topmuzikanten en topzangers verrast ze het publiek met zowel herkenbare als nieuwe arrangementen, verrassende duetten en muzikaal vuurwerk.
In 2018 won zij de Musical Award Beste vrouwelijke hoofdrol voor de onnavolgbare wijze waarop ze de titelrol vertolkte in Liesbeth List – De Musical. ‘Die prachtige liedjes van Liesbeth List zijn me enorm dierbaar,’ vertelt Van Wegberg. ‘Maar ook het repertoire van Ramses Shaffy en Edith Piaf is zo bijzonder, en omdat Liesbeth ook werk van Brel, Aznavour, Theodorakis en Frank Boeijen vertolkte is het een rijk en gevarieerd programma geworden. Het is echt een eer om deze voorstelling te mogen doen!’
 

Het idee voor de nieuwe theatershow kwam van producent Hans Cornelissen, die tevens het repertoire van de voorstelling heeft samengesteld. De regie is in handen van Paul van Ewijk, de verbindende teksten zijn van de hand van Louis van Beek. Naast Renée van Wegberg zijn onder anderen Billy Maluw (muzikale leiding), Job Greuter, Berry Janssen en André van Damme te zien.


Wilt u er een compleet avondje uit van maken? Dat kan. Vooraf is een heerlijke theaterhap te reserveren in het Grand Café ‘Bij Everts’, à € 16,50 per persoon. De voorstelling begint om 20:30 uur, tickets zijn € 25,00 inclusief drankje. Meer informatie en kaarten reserveren (voor de voorstelling en de theaterhap apart reserveren) via www.evertshuis.nl. Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.
 

Praktische informatie

DONDERDAG 26 SEPTEMBER 2019
RENÉE VAN WEGBERG – List, Shaffy & Piaf
Genre: Muziektheater
Aanvang voorstelling: 20:30 uur
Entree: € 25,00 (inclusief drankje)
Aanvang Theaterhap: 18:30 uur
Theaterhap: € 16,50 p.p.
 Overwinning dames 1 BZ smaakt naar (zoeter)meer

16-09-2019

Door: Gabby Hugger

Bodegraven - Dames 1 van BZ&PC speelde zaterdag 14 september thuis de eerste wedstrijd van het seizoen. Tegenstanders was WZC (SG) dames 1 uit Zoetermeer, het team van coach Ton Kloosterman, die vorig seizoen afscheid nam bij BZ en terugkeerde naar zijn oude club.


Kaylee Schellingerhout legt aan voor één van haar 4 doelpunten


Extra gemotiveerd om te winnen schoten de Bodegraafse dames uit de startblokken. In de eerste periode kwamen ze maar liefst 7 keer tot scoren. Daarna liep de productiviteit wat terug, en liet WZC via vooral afstandsschoten ook regelmatig van zich horen. Toch bleef BZ gedurende de hele wedstrijd de bovenliggende partij. En ondanks dat de ploeg moest wennen aan elkaar en de nieuwe spelregels, waren er weer als vanouds leuke combinaties te zien. Door matige afronding werden veel kansen helaas niet verzilverd, maar de overwinning kwam nooit in gevaar. Einduitslag: 15-10. Een prima teamprestatie, die meer dan genoeg aanknopingspunten biedt voor het vervolg van het seizoen.  Jary Göbel over zijn eerste wedstrijd als damescoach bij BZ: “De kop is eraf. Na een prima 1e part werden de vele kansen die volgden in de wedstrijd helaas niet benut. Volgende week staat een mooie tegenstander te wachten in de 1e ronde van de beker: de reserves van Polar Bears.”  De dames volgend weekend in actie zien? De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 21 september om 18 uur in zwembad De Peppel in Ede.


Periodestanden: 7-3; 9-5; 13-8; 15-10
Doelpunten: Suzan Kaynar 4, Kaylee Schellingerhout 4, Jennifer den Besten 2, Britt van Dam 1, Gaby Hukker 1, Niki Hukker 1, Marjolein Russchenberg 1, Lisa Stolwijk 1
Bijzonderheden: Keepster Noah Boswinkel stopte een penalty


 Vrolijke familievoorstelling ‘De Aardmannetjes’

16-09-2019

Van de redactie

 27 september in het Evertshuis 


Bodegraven - Hoe leuk is dat om met de hele familie op vrijdagavond een avondje uit te gaan in het Evertshuis? ‘Meneer Zee’ speelt vol overgave de muzikale voorstelling ‘De Aardmannetjes’. Een kennismaking met muziektheater voor kinderen vanaf 6 jaar in het kader van het ‘Project Muziekeducatie’. 

Sprookjes kan je overal vinden: in een verlaten huis, in een donker bos of een oude kast. De spannendste, grappigste, gevaarlijkste sprookjes komen van onder de grond. Daar leven de aardmannetjes. Meneer Zee en Meneer Ha zijn gewiekste sprookjessprokkelaars die zelfs drie dagen met hun blote voeten in een pot willen gaan staan om ze te vinden.
Al meer dan tien jaar schuimt Jan de Maeyer als Meneer Zee in Vlaanderen en Nederland scholen, theaters en bibliotheken af met zijn vertellingen, vaak aangevuld met muzikanten, kunstenaars en filosofen. Meneer Ha wordt gespeeld door Hans Mortelmans, vooral bekend als begenadigd zanger, accordeonist en gitarist. Maar wat hij het allerliefste doet, is guitige liedjes schrijven. Balancerend op één teen, twee castagnetten onder zijn oksels en een blokfluit in zijn linker neusgat.
http://www.evertshuis.nl

Deze familievoorstelling is een vrolijke kennismaking met de kracht van muziek. In het najaar start een pilot 'Project Muziekeducatie'. De voorstelling 'Aardmannetjes' sluit perfect aan bij dit project. Het Evertshuis is door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gevraagd dit project te ontwikkelen en organiseren. Bij de voorstelling 'Aardmannetjes' kunnen ouders en kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met muziektheater.
 

De voorstelling op vrijdagavond 27 september begint om 19:30 uur in de theaterzaal van het Evertshuis. De entree voor kinderen is GRATIS, ouders/ verzorgers betalen € 5,00.
Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.
 

Praktische informatie
VRIJDAG 27 SEPTEMBER
Meneer Zee – De Aardmannetjes
Genre: Jeugd & familie (6+)
Aanvang: 19:30 uur
Duur: 50 minuten
Entree: kinderen gratis, ouders/ verzorgers € 5,0030e verjaardag voor BZ&PC Sterrenplan

16-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het is feest bij BZ&PC! Zaterdag 21 september as. van 12.30 tot 13.15uur start voor het 30e jaar het Sterrenplan. In 1989 werd het jeugdplan door de Bodegraafse Zwem- en Polo Club geïntroduceerd. De club kon op dat moment wel een boost gebruiken, met teruglopende leden aantallen. De najaarsmarkt werd destijds aangegrepen om het sterrenplan te promoten. Dat was dit jaar ook weer het geval. Er werd geflyerd met tegoedbonnen voor 4 gratis trainingen.
 

Het Sterrenplan, waar kinderen tussen de 5 en 8 jaar kennismaken met de sporten zwemmen, waterpolo en synchoonzwemmen, draait om plezier. Het bleek voor BZ&PC een keerpunt in haar historie. Het ledenaantal groeide gestaag en ook de prestaties gingen omhoog. Hoogtepunten zijn de eredivisie jaren van heren 1. Ook de ontwikkeling van de bij BZ begonnen schoolslagzwemster Tes Schouten, tot WK deelnemer en Nederlands Record houdster. 

Momenteel is BZ&PC een vereniging met ruim 400 leden. Met een kleine 20 waterpoloteams behoort het zelfs tot de grotere waterpolo verenigingen in Nederland. Elke niveau sporter kan bij BZ&PC terecht. Plezier en prestatie blijven hand in hand gaan. Dus wil je recreatieve zwemmer of waterpoloën dan is daar voor elke leeftijd een mogelijkheid voor. Leuk om te zien is dat ouders van jeugdige leden ook lid worden en een zwemsport gaan beoefenen. Ook de prestatiesporter is bij BZ op zijn plaats. De eerste heren en damesteams zijn hier een goed voorbeeld van. Beide spelen in de top 20 van Nederland op niveau eerste divisie. Er nemen ook diverse zwemmers en synchroonzwemmers deel aan de verschillende NK’s.
 

Ondanks de vele mogelijkheden die jongen kinderen in deze tijd hebben lukt het BZ&PC de instroom van jeugdige leden op niveau te houden. Een nieuwe lichting kinderen stromen dit seizoen de afdelingen weer binnen om de stap naar de wedstrijdsport te maken. Plezier blijft daarin centraal staan met naast de sportactiviteiten ook de sociale activiteiten als Boppers en Kamp.
Het Sterrenplan heeft BZ&PC dus veel gebracht. Zoveel zelfs dat in huidige zwembad BZ&PC al uit haar jasje is gegroeid. De komst van het nieuwe zwembad is daarom zeer welkom. Hopelijk kan het sterrenplan mede hierdoor nog 30 jaar voort blijven bestaan.
 

Wil je ook kennismaken met het Sterrenplan of BZ&PC? Stuur een mail naar sterrenplan@bzpc-bodegraven.nl
 Tristan Kroone 2e op Zuid-Hollands kampioenschap

16-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Tristan Kroone heeft afgelopen zondag een mooie 2e positie behaald bij het Zuid-Hollands kampioenschap in de klasse Junioren. Als jongste deelnemer in deze klasse miste hij tijdens kwalificatie op 9/100 de pole. De 3 daaropvolgende races waren zeer constant en tot 3 keer toe stuurde hij zijn kart naar P2. In de 3e race maakte hij het bijzonder spannend door meerdere pogingen te wagen om de 1e positie te veroveren. Dit lukte net niet. Wel pakte hij in deze finalerace de snelste raceronde.
 
Tristan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stirlings Oil Nederland, SP Tools Europe, PdB Racing, Navetto, Ringelberg Autoverhuur, Van Ettikhoven Grondverzet en transport, Faber autoservice, BG Tuning en Tristan’s club van 50.Tristan’s zijn kart activiteiten zijn te volgen zijn eigen Facebook pagina.

 Boswachter blikt terug op rustig vaarseizoen op de Nieuwkoopse Plassen

16-09-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Nu het succesvol verlopen Torenschuddersfeest achter de rug is, zal de herfst beslag leggen op de Nieuwkoopse Plassen. En met het invallen van dit seizoen, wordt het qua recreatie stiller op de plassen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is tevens toezichthouder. Hij kijkt tevreden terug op wat hij noemt ‘de dobberaars’ in het gebied: Het is altijd druk op de plassen. In de zomer is dat vooral met recreanten. Zo langzaamaan kunnen we nu de wintergasten zoals de smient weer terugverwachten in het natuurgebied.
 

Boswachter John Pietersen


Goede banen leiden
Pietersen is dus naast boswachter ook toezichthouder, ofwel boa (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) in het gebied. Dat betekent dat hij, afgewisseld met collega’s, in het gebied te vinden is om toezicht te houden of iedereen zich aan de regels van het gebied houdt. Pietersen vertelt: “In praktijk betekent dit veel praatjes maken met mensen die je tegenkomt. Ik krijg veel vragen over de otter en waar mensen het dier kunnen zien. Ik lach en geef aan dat ik de otter zelf ook nog nooit gezien heb. Soms varen mensen op een plek waar ze niet mogen komen en dan spreek ik ze aan. Vaak is het onbedoeld en keren mensen snel weer terug. Slechts een enkele keer merk je dat mensen bewust de regels overtreden, dan pak ik toch echt mijn bonnenboekje erbij.”


Ruimte voor mens en dier
Al tientallen jaren zijn de Nieuwkoopse Plassen gezoneerd. Dat betekent dat je met je motorboot, fluisterboot of kano op verschillende plekken kunt komen. Pietersen: “De Nieuwkoopse Plassen is in de eerste plaats een bijzonder en belangrijk natuurgebied. Als boswachter ben ik blij dat we ook ontzettend veel ruimte kunnen bieden aan recreanten, zonder dat dit ten koste gaat van de natuur.” Op de grote plassen, tussen de motorboten, zul je niet vaak een purperreiger zien staan. Maar met je kano, middenin het gebied, is dat best wel een mogelijkheid. De afgesloten delen hebben bijgedragen aan het broedsucces en behoud van kolonievogels, otters en reeën. “We hebben ooit een verstoring gehad van purperreigers in het gebied. Ze zijn nooit meer teruggekomen naar die plek”, beaamt de boswachter hoofdschuddend.


Rust
En die rust is waar veel mensen ook voor komen. Boswachter John: “Het is niet voor niets dat de ondernemers aan het water eigenlijk alleen fluisterboten verhuren. In stilte vaar je door de bijzondere plekken van het gebied.” Natuurmonumenten is blij dat er zoveel mensen varen op de plassen. “Alleen als veel mensen ook daadwerkelijk de rust en prachtige natuur kunnen ervaren, houd je draagvlak voor de bescherming ervan.” Op de vraag of Pietersen zelf ook voor zijn ontspanning op de Nieuwkoopse Plassen is te vinden, moet hij lachen. “Ja, iedere dag. Voor veel mensen zijn de Nieuwkoopse Plassen zo gewoon, maar het is een uniek natuurgebied. Iedereen is welkom op de Nieuwkoopse Plassen; of je nu van natuur houdt of gewoon een lekker stukje wil varen.”
 Ontdek de magie van de Nieuwkoopse Plassen

16-09-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Op zondag 29 september organiseert Natuurmonumenten OERRR Leer Toveren op de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens deze dag worden kinderen (en hun ouders / begeleiders) in vliegende vaart naar een betoverd eiland gebracht. Vergezeld door mysterieuze tovenaars en heksen, ga je een magisch avontuur aan.

Tijdens OERRR Leer Toveren leer je alle fijne kneepjes van het tovervak: klauteren door het reuzen-spinnenweb, toveren met de toverspin of racen op een bezemsteel. Als een echte tovenaar of heks leer je ook nog eens een echt toverhapje te bereiden. Dus trek je tovenaars-outfit aan, en kom de magische sfeer van de Nieuwkoopse Plassen proeven!


Varen naar de toverroute
Tijdens OERRR Leer Toveren vaar je eerst met een boot naar het Tovereiland. Op het eiland loop je een vaste route langs allerlei spannende activiteiten. De toverroutes zijn samen met heksen en tovenaars door onze boswachters uitgezet.


Vooraf aanmelden
Tover jij mee bij OERRR Leer Toveren? Meld je dan aan via: www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoopseplassen. Ook kun je op de website de verschillende vertrektijden van onze boten vinden, die naar tovereiland de Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen varen.


Wie, waar en wanneer?
Voor wie: Jongens en meisjes (4-12 jaar) en hun ouders (of begeleider).
Plaats: vertreklocatie Restaurant Tijsterman, Dorpsstraat 116, te Nieuwkoop
Data & tijd: zondag 29 september, er zijn tussen 11.00 en 14.00 u continue afvaarten (vooraf aanmelden is noodzakelijk!)
Kosten: Volwassen lid: € 3 / niet-lid € 4,50.
Kind t/m 12 lid: € 6 / niet lid: €9.
Kind van Oerrr: € 6Fanfareorkest DSS is op zoek naar zangers en zangeressen voor een kerstkoor

16-09-2019

Van de redactie

Aarlanderveen - Zaterdag 21 december om 20.00 uur geven we een bijzonder kerstconcert in de RK Petrus & Pauluskerk. Maar dat doen we niet alleen, dus zijn we op zoek naar jou! Naast de muziek van DSS willen we graag een vrijwilligerskoor samenstellen van minimaal 40 personen, om samen een fantastisch optreden neer te zetten en er samen een bijzondere avond van te maken. Vanaf oktober starten de circa vier repetities, de eerste is op 14 oktober. Die avond is de gelegenheid om met elkaar kennis te maken en om te proeven of dit project iets voor je is. Locatie: dorpshuis Aarlanderveen. Let op, het is wel belangrijk dat je noten kunnen lezen en al kan zingen.


Wat kost het en wat krijg je daarvoor?
We vragen een bijdrage in de kosten van € 15,-, hiervoor ontvang je een entreebewijs voor de avond zelf (21/12), koffie/thee gedurende de oefenavonden, begeleiding van een professionele pianist en dirigent. De dirigent is Saskia ten Have (uit Korteraar). Al decennialang is zij dirigente van meerdere koren en ze geeft muziekles, onder andere aan het Groene Hart lyceum.
 

Waarom meedoen? Omdat ….
- het super leuk is om te doen!
- dit een unieke ervaring is!
- je samen met een geweldig groot koor in een uitverkochte kerk een bijzondere avond beleeft!
- je samen met één van de beste fanfareorkesten (2 jaar geleden het beste van Nederland!) optreedt!
- je kwaliteit levert onder begeleiding van een professionele dirigent en pianist!
- dit je kans is om familie, vrienden en buren eens te laten zien en horen hoe goed jij kunt zingen!


Wat voor nummers worden er gespeeld en gezongen?
Het wordt een avond met een heel gevarieerd repertoire van traditionele kerstsongs tot moderne pop met een kerstsfeertje. Denk aan klassieke nummers als ‘Komt allen tesamen’, ‘Mary’s boy child’ and ‘For unto us a child is born’. Het prachtige nummer ‘War is over’ van John Lennon én ‘Christmas festival’ van Leroy Anderson.
Zing jij met ons mee? Gelijk aanmelden of eerst meer informatie?


Aanmelden kan bij Chris Hoogendoorn (voorzitter DSS):
voorzitter@doorsamenwerkingsterk.nl
Hier kun je ook met eventuele vragen terecht of telefonisch: 06-53678053
 ANBO Prinsjesdag peiling: 86% ouderen heeft geen vertrouwen in koopkrachtmaatregelen kabinet

16-09-2019

Van de redactie

Woerden - In de aanloop naar Prinsjesdag 2019 peilde ANBO onder haar leden wat zij verwachten van de plannen die het kabinet aanstaande dinsdag presenteert. Onze leden zijn niet positief. Ruim 71% geeft aan dat ze verwachten dat hun inkomen de komende jaren daalt en 86% heeft er geen vertrouwen in dat het kabinet de juiste maatregelen neemt om de koopkracht te verbeteren. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Ruim 56% van onze leden zag het inkomen in de afgelopen vijf jaren dalen, bij 35% bleef het inkomen gelijk. En dat terwijl bijna iedereen de uitgaven in die periode zag stijgen.”
 

Inkomen ouderen gedaald; hun uitgaven gestegen
Ruim 90% ervoer een stijging van de zorgkosten, bij bijna 41% ging de huur omhoog, bijna 76% zag de energielasten toenemen en liefst 85% zag de dagelijkse boodschappen duurder worden.
 

71% somber over eigen financiële toekomst
Liane den Haan: “Wij hebben ook gevraagd naar de toekomstverwachting. Mede door de ervaringen in de afgelopen jaren, is die verwachting helaas somber.” Een kleine 71% verwacht dat hun inkomen de komende vijf jaren verder zal dalen, terwijl 77% de verwachting heeft dat hun uitgaven zullen gaan stijgen. “Aan de pluskant er niets bij krijgen, en aan de minkant steeds meer eraf; dat gaat zo niet langer.”
 

Maatregelen kabinet om koopkracht te verbeteren
In de ANBO Prinsjesdag peiling vroegen we ook naar de maatregelen die het kabinet zou moeten nemen om de koopkracht van gepensioneerden –vooral de middengroep- te verbeteren. De meerderheid (bijna 42%) vindt dat het kabinet moet zorgen dat de aanvullende pensioenen weer omhoog gaan. 31% ziet de oplossing in de verhoging van de AOW en bijna 20% heeft de voorkeur voor lagere belastingen. Op de vraag of onze leden vertrouwen hebben dat het kabinet de juiste maatregelen neemt op het gebied van koopkracht is het antwoord duidelijk: 86% heeft daar geen vertrouwen in. Liane den Haan: “Dit is natuurlijk een ernstig signaal naar het kabinet. Het vertrouwen is weg en dat is niet vreemd natuurlijk. Ieder jaar weer komt de overheid met koopkrachtvoorspellingen die gepensioneerden in de praktijk niet in de portemonnee merken.”


Inmiddels zijn de plannen van het kabinet voor Prinsjesdag ‘gelekt’. En weer voorspelt het kabinet dat de koopkracht beter wordt, net zoals ze dat eerder aan gepensioneerden had beloofd. Een belofte die zij in 2018 in ieder geval niet hebben waargemaakt. Want het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) kwam eerder deze week met cijfers waaruit blijkt dat de koopkracht in 2018 voor gepensioneerden opnieuw was gedaald. Den Haan: “Wij zullen bij gelegenheid van Prinsjesdag ons voorstel herhalen om de koopkracht op een andere manier te voorspellen. Nu gaan de voorspellingen uit van gemiddelden. Maar een gemiddelde gepensioneerde bestaat niet.”
 

Over de ANBO Prinsjesdag peiling
Deze peiling is gedaan tussen 11 en 13 september 2019. Meer dan 740 mensen vulden de enquête in. Daarvan is 71 procent man en 29 procent vrouw. Van de respondenten is 72 procent tussen de 67 en 80 jaar en 14% is 80 jaar of ouder.
 Succes voor Jelle Lugten in Ironman

16-09-2019

Van de redactie

Gouda - In zijn eerste hele triatlon, de Ironman van Wales, slaagde Jelle Lugten uit Gouda erin om net binnen de 10 uur te finishen. Waarmee hij als 16e het grote karwei voltooide. Na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een hele marathon van 42 km eindigde de voormalige wielrenner die in juni Nederlands Kampioen Duatlon werd, als tweede in zijn leeftijdsgroep van 27 tot 29 jaar.
 


Daarmee kwalificeerde Lugten zich voor de (belangrijkste) Ironman op Hawaï die in oktober 2020 plaatsvindt. Jelle Lugten deelde zijn triatlon goed in en smeet niet met zijn krachten. ,,Die taktiek wierp zijn vruchten af,” aldus Lugten. ,,Op een loodzwaar parcours met beklimmingen tot 20% fietste ik veel tegenstanders voorbij nadat ik zwemmend in zee tijd had ingeleverd. De marathon liep ik tenslotte in 3 uur en vijftien minuten. Ook niet verkeerd. Want ook de looproute ging constant op en af. Het rijden van de Tour de France was vroeger mijn droom, maar door een zwaar ongeval lukte dat niet. Deze prestatie geeft me echter veel voldoening. Nu ben ik toe aan rust.”
 Vredesweek Gouda

16-09-2019

Van de redactie

Gouda - 21 september is de Internationale Dag van de Vrede en start de landelijke Vredesweek. In Gouda verzorgt het Museum voor Vrede en Geweldloosheid samen met Libertum van 21 tot 29 september allerlei activiteiten met als thema vrede en verbinding over grenzen.
 

De hele Vredesweek is de tentoonstelling Talen naar Vrede, met illustraties van Len Munnik en Lex Dirkse bij gezegdes over vrede uit de hele wereld, te zien op de achterwand van de bibliotheek (in de Chocoladefabriek). Op zaterdag 21 september zijn er 2 kinderworkshops in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20) om 10 uur een graffitiworkshop Piece for Peace en om 13.30 uur de knutselworkshop Vredestapijt.  Het Ontmoetingscafé op 27 september staat ook in het teken van de vrede, met behulp van het spel ‘weg naar vrede’ beantwoord je vragen en stellingen en leer je elkaar beter kennen.
 

Kom en speel mee!
Op 28 september start in het Nelson Mandela Centrum (Bernadottelaan 79) om 13.30 en 15.00 uur een Walk of Peace door Vreewijk, waarbij de nadruk op kennismaking en verbinding ligt. Ken jij je buren? En waar verwijzen die straatnamen eigenlijk naar? Ontdek het allemaal! Het is ook nog burendag dus plekjes waar je gezellig koffie kan drinken genoeg! Woon je buiten Vreewijk? Dan is dit een goede gelegenheid om met deze buurt kennis te maken. Leer de andere kant kennen en zie dat deze wijk eigenlijk gewoon een Wijk van Vrede is! We werken ook aan een permanente vredesroute door de wijk, kom naar het Nelson Mandela Centrum en laat jouw ideeën achter. Op 15 september is voorafgaand aan de Vredesweek om 10.30 uur een Oecumenische Vredesviering in de H. Josephkerk (Aalberseplein 2). Een samenkomst met het oog op gerechtigheid en vrede.  Kortom genoeg te doen! Alle activiteiten zijn gratis! Meer informatie over de activiteiten vindt je op www.vredesweekgouda.nl of mail naar vredesweekgouda@gmail.com
 

Uitnodiging
Het Wijkteam Oost, Museum voor Vrede en Geweldloosheid, Libertum, Ontmoetingskerk en Assalam Moskee nodigen u van harte uit voor de Walk of Peace Vreewijk. Deze wandeling staat in het teken van verbinding, ga het gesprek aan met u buurtgenoten en andere gouwenaren. Kom je niet uit Vreewijk? Dan is dit jouw kans om de wijk te leren kennen. We lopen langs mooie plekjes in Vreewijk, onderweg horen we gedichten en verhalen. Het Nelson Mandela Centrum (vanaf 13.00), de Ontmoetingskerk (vanaf 13.45) en de Assalam Moskee (vanaf 14.00) zijn open en te bezoeken
 

Om 13.15 verricht Wethouder Tetteroo de openingshandeling in het Nelson Mandela Centrum, om 13.30 en 15.00 starten de vredeswandelingen van hier. In het Nelson Mandela Centrum kan je ook jouw verhaal over Vreewijk/Oosterwei delen en nadenken over het realiseren van een permanente vredesroute, dus kom onder het genot van een kopje koffie of thee in gesprek met elkaar (het is tenslotte burendag)! Ook aan de kinderen wordt gedacht met een activiteit waarbij samenwerken voorop zal staan.


Vreewijk-Oosterwei deel je verhaal!
Welke herinnering heb jij aan Vreewijk? Fietste je elke dag langs dat ene kunstwerk? Of misschien ging je naar de Anne Frankschool. Wie weet heb je wel je eigen sporen achter gelaten in de wijk. Wij horen het graag! We willen alle verhalen delen tijdens de Walk of Peace door Vreewijk op 28 september 2019.
 

Stuur jouw verhaal naar vredesweekgouda@gmail.com of kom het zelf vertellen in het Nelson Mandela Centrum op 28 september. Vanaf 13.00 ben je welkom in het Nelson Mandela Centrum. Om 13.15 wordt de Walk of Peace feestelijk geopend door wethouder Tetteroo en het Wijkteam Oost. De twee vredeswandelingen starten vanuit het Nelson Mandela Centrum om 13.30 en om 15.00. Onderweg lopen we langs mooie plekken in Vreewijk en komen we verhalen, gedichten en meer tegen.
 

Meer info op www.vredesweekgouda.nl
Vreewijk een wijk vol vrede! De Walk of Peace wordt georganiseerd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, Libertum, Wijkteam Oost, Ontmoetingskerk en Assalam Moskee.
 Crowdfundingactie Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland

16-09-2019

Van de redactie

 Vijfhonderd kinderen in heel het land het toneel op! 

Vanaf oktober tourt Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland met de muzikale familievoorstelling beer langs theaters door het hele land. Naast de 50 kinderen die met hoofdrolspelers Fabian Jansen, Wendy Hoogendijk, Oscar Aerts en Kiki Schippers het land doorkruisen, wil het Jeugdtheaterhuis ook bijna 500 kinderen de kans geven te schitteren op het toneel van hun lokale schouwburg. Kinderen die niet allemaal vanzelfsprekend van huis uit met theater in aanraking komen. Om dat doel te kunnen verwezenlijken is het Jeugdtheaterhuis een crowdfundingactie begonnen via Voordekunst.

“We hebben € 50,00 per meespelend kind nodig om hen te kunnen begeleiden, te zorgen dat ze een mooi kostuum aan hebben tijdens de voorstelling en voor de repetities waarin we ze klaarstomen voor de bijzondere avond waarin ze meespelen in beer”, aldus Theo Ham, directeur van het Jeugdtheaterhuis en regisseur van beer. “Door kinderen uit te nodigen mee te spelen in deze voorstelling geven we bijna 500 kinderen in heel het land de kans om kennis te maken met theater, met elkaar op het toneel, met kinderen in het publiek, met professionele theatermakers en met het Jeugdtheaterhuis, terwijl ze daar vanuit hun thuissituatie wellicht nooit mee in aanraking zouden komen”.
 

Mensen die dit doel een warm hart toedragen kunnen het Jeugdtheaterhuis helpen door te doneren via www.voordekunst.nl . Theo Ham: “We zetten er leuke tegenprestaties tegenover. Afhankelijk van de hoogte van de donatie nodigen we donateurs bijvoorbeeld uit op de afterparty van de première van beer of nemen we ze mee in de tourbus zodat ze zelf achter de schermen kunnen ervaren hoe het is om met een voorstelling door het land te trekken”. Overigens zijn er meer manieren om mee te helpen. “We vragen iedereen om deze actie vooral ook zoveel mogelijk te delen zodat we nog meer kans hebben om ons doel te bereiken. Onze dank en de dank van de kinderen die straks mee kunnen spelen is groot!”.Over beer
De muzikale familievoorstelling beer (7+) is geschreven door Guus Kuijer (tekst) en Diederik van Vleuten (muziek). Belangrijke rollen worden vertolkt door Fabian Jansen (Hij gelooft in mij, Mannenharten), Wendy Hoogendijk (theatermaker, actrice, presentatrice en zangeres), cabaretier Kiki Schippers (De Slimste mens, Spijkers met Koppen) en Oscar Aerts (GTST, Expeditie Robinson). Alle vier zijn oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis, die hun sporen op de nationale podia en de film- en televisiewereld inmiddels ruimschoots verdiend hebben. Daarnaast zijn na een intensieve auditieweek 50 talentvolle jongeren geselecteerd, die de cast compleet maken.
Meer informatie: www.beerdemusical.nl


Over het Jeugdtheaterhuis
Het Jeugdtheaterhuis stimuleert kinderen en jongeren om theater tot een zinvol deel van hun leven te maken, door het geven van lessen, het maken van voorstellingen en het ontwikkelen en organiseren van kunst educatieve projecten.  Dat het Jeugdtheaterhuis ook een broedplaats is voor jong talent, hebben de afgelopen 25 jaar wel uitgewezen. Oud-leerlingen als Sigrid ten Napel, Hanna van Vliet, Robert de Hoog, Maaike Ouboter en Ronnie Flex zien we met enige regelmaat terug op het witte doek, toneel of op menig muziekfestival.


Het Jeugdtheaterhuis is actief in Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Capelle aan den IJssel, Gouda, Leiden en Maassluis.
Meer informatie: www.jeugdtheaterhuis.nl
 Demonstraties jagen, vissen & vangen bij Streekmuseum Reeuwijk

15-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - In het kader van de tentoonstelling Jagen Vissen en Vangen als broodwinning worden op zaterdag 21 september vanaf 13.00 uur op het voorterrein van Streekmuseum Reeuwijk aan de Oudeweg 3 diverse demonstraties verzorgt. 

Zo kan men o.a. zien hoe eendenbroedkorven worden gevlochten. Er wordt paling gerookt en verkocht. Ook kan gratis worden geproefd van ter plekke gerookte ganzenborst. Henny de Hoog staat er met schilderwerk van de omgeving van Reeuwijk en diverse dieren en vogels. Er zullen bijzondere oude jacht- en visserijvoorwerpen te koop worden aangeboden. Ook kan men zien hoe vroeger lokeenden werden gemaakt en netten geboet. De opbrengsten van jacht en visserij vormden eeuwenlang voor velen een belangrijke aanvulling op het inkomen. Dat kon omdat wild en vis vroeger in verhouding veel meer opbracht dan nu. Het waren dus broodvissers en broodjagers.
 

Museum open van 10:00 – 17:00 uur
info: www.streekmuseumreeuwijk.nl
 Lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

15-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 18 september a.s. organiseert de PCOB een lezing gehouden door Kees Schipper over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verhaal wordt aangevuld door fraaie video-animaties. Die combinatie laat op indringende wijze zien hoe het onder water zetten, ook wel inundatie genoemd, in z’n werk ging. De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie met water als verdedigingswapen.
 

Kwam de vijand eraan, dan konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water worden gezet. Het land werd daardoor voor de vijand moeilijk begaanbaar. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Dat water van oudsher een van onze grootste vijanden is, weet iedereen. Maar dat water ook een grote bondgenoot kan zijn, is minder bekend. De heer Schipper is gids op het Forteiland en heeft zich verdiept in de historie van dit fort en de stelling van Amsterdam. Verder heeft hij zich verdiept in het functioneren van de hele Hollandse Waterlinie.De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De grote historische waarde leidde tot aanmelding voor de Werelderfgoedlijst en de lijst van Rijksmonumenten alsmede tot de status van Nationaal Landschap


U bent om 19.30 uur van harte welkom om de lezing te bezoeken in de Grote zaal van Rijngaarde.
 Rohda’76 bekert verder

15-09-2019

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de laatste poulewedstrijd volstond voor Rohda’76 een gelijk spel om de knock-outfase van het bekertoernooi te bereiken. Aan die opdracht voldeden de Bodegravers tegen het bezoekende Stolwijk: 1-1. Een duel om snel te vergeten, want het kijkspel kon bij de toeschouwers op weinig likes en smileys rekenen. Daarvoor ging er binnen de lijnen te veel mis.
 

Dat nam niet weg dat Rohda’76 in de eerste helft via Jeroen Schouten, Esli Westmaas en Wessel Sterk wel de beste mogelijkheden kreeg om de score te openen, maar het vizier stond niet op scherp.
Na de wissel van speelveld viel er nog nauwelijks iets te genieten en leken de twee ploegen zich te verzoenen met een bloedeloze 0-0. Leek, want tien minuten voor tijd maakte Arnoud Troost de 1-0 op aangeven van Niels Valk. Een paar minuten later kwamen de bezoekers dankzij een zondagsschot alsnog langszij in een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende: 1-1.
Komende zaterdag begint de competitie. Dan gaat Rohda’76 op bezoek bij Zevenhoven.
 

Arnoud Troost bezig aan een rush.                                                               Foto: Ad van den Herik
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

15-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 16 september tot en met 20 september 2019 het volgende weekmenu voor u.


Maandag
Champignonsoep, aardappelen, slavink,
sperziebonen, jus, toetje
 

Dinsdag
Groentesoep, aardappelen, rundvlees stoofpot
met appels en appelstroop, wortelen, jus, toetje
 

Woensdag
Kippensoep, aardappelen of rijst, visstoofpotje
met paprika en tomatenblokjes, komkommersalade, toetje
 

Donderdag
Courgettesoep, gehakt cordon blue
bloemkool met kerrie saus, jus, toetje
 

Vrijdag
Preisoep, aardappel/kaas schotel, of aardappelen,
spinazie, verse worst, jus, toetje
 


 

Adres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019

15-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 14 september werd om 10.00 uur in het Romeins Museum de Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman uitgereikt door wethouder Han de Jager, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.
 

Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman winnaar 2019 Bianca Mastenbroek met haar boek Hendrick, de Hollandsche indiaan. Foto: ‘Museumpark Archeon’.


Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.


De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.


De genomineerden 2019 (auteur, titel en uitgeverij):
 Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes, Luitingh-Sijthoff
 Luc Hanegreefs, Volle maen, Clavis
 Martine Letterie, Nooit meer thuis, Leopold
 Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandsche indiaan, De Vier windstreken
 Joyce Pool, Het Kompas, Lemniscaat
 

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd.

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.
De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).  Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep jonge lezers in samenwerking met de kinderboekenwinkel Sylvester uit Zoetermeer las mee en maakt hun Jonge Beckman winnaar bekend. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jonge lezers. 
 

De winnaar is..
Allereerst de winnaar gekozen door de Jonge Beckman jury. De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2019. De Thea Beckman jury heeft eveneens gekozen voor Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek als winnaar van de Thea Beckmanprijs 2019. De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.
 

Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan
'Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.' Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders. Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand, denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen...


Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen. De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick op overtuigende wijze tot leven te brengen. De animatie bij Hendrick, de Hollandsche indiaan is gemaakt door Nando de Groot, student aan de Willem de Kooning Academie.
 

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html
 Pijpenactie ‘Vol op het orgel’ gestart voor grondige restauratie Steinmeyer orgel Adventskerk

15-09-2019

Van de redactie

 Adopteer een orgelpijp 


Alphen aan den Rijn – Een van de weinige authentieke Steinmeyer-orgels in Nederland staat sinds 1922 in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Vanaf januari 2020 zal dit orgel een noodzakelijke en grondige restauratie ondergaan. Kosten voor deze restauratie bedragen meer liefst €150.000,-.  Stichting Vrienden van de Adventskerk is daarom een orgelpijpactie gestart om zoveel mogelijk gelden op te halen.


Het Steinmeyer Orgel in de Adventskerk


“We zullen alle registers open moeten trekken om dit bedrag middels de actie “Vol op het orgel” op te halen,” aldus Jan de Kruijf voorzitter van de stichting. “We gaan de komende maanden met vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren om de actie zoveel mogelijk onder de aandacht van het publiek te krijgen. Zo starten we op monumentendag met het uitdelen van informatiefolders en kan men de kerk bezoeken. Nu het orgel nog intact is, kan men zelfs komen luisteren naar dit prachtige instrument. Tijdens de Jaarmarkt is de kerk ook open en kan men orgelpijpen adopteren.”


Het Steinmeyer orgel is een fraai kolossaal toetsinstrument, ook wel de koning onder de instrumenten genoemd. Dit orgel heeft in totaal 2360 pijpen, welke allemaal geadopteerd kunnen worden. Er zijn pijpen te adopteren voor €25, €50 en €100 per stuk. Adoptie van een heel register van 56 pijpen valt ook in het adoptieplan.  “Wij zijn trots op dit instrument in de Adventskerk, trots dat het prachtig bespeeld wordt door o.a. stadsorganist Simon Stelling en trots dat het bij Alphen aan de Rijn hoort. We zijn ervan overtuigd dat veel Alphenaren dit markante gebouw met het unieke orgel willen behouden en dat de actie daarom zeer succesvol zal zijn,’ zegt Jan de Kruijf. 
 

Meer informatie over de actie is te vinden op: www.vriendenvandeadventskerk.info/orgelactie
 De Kortste Weg: hoe kiezen voor lokale producten een mooi landschap in Zuid-Holland oplevert

15-09-2019

Van de redactie

Den Haag - Op zaterdag 14 september is tijdens de jaarlijkse Prinsjesmarkt in Den Haag de campagne ‘De Kortste Weg’ van start gegaan. Met deze campagne worden consumenten uit Zuid-Holland opgeroepen om vaker te kiezen voor voedsel uit de regio. “Die keuze levert namelijk veel voordelen op”, zegt Alex Ouwehand, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en een van de initiatiefnemers. “De impact op het milieu is lager, het stimuleert duurzame landbouw, boeren en producenten ontvangen een eerlijke prijs en consumenten kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod van gezonde en verse producten.” Deze lokale producten zijn rechtstreeks bij boeren te koop maar ook te bestellen via de website dekortsteweg.nl. Het officiële startsein voor de campagne werd in Den Haag gegeven door Jan Duijndam (een van de deelnemende boeren) en de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Adri Bom-Lemstra, die daar het eerste proefpakket in ontvangst nam.

“De grenzen van onze huidige voedselproductie komen in zicht”, zegt Ouwehand. “Het klimaat verandert, de bodem degradeert, insecten sterven uit, schoon water wordt schaars en boeren klagen over te lage prijzen voor hun producten. Daarom moeten we ons voedselsysteem radicaal veranderen. Een eerste stap in die voedseltransitie is om producten die zijn geproduceerd in een bepaalde regio, daar ook zoveel mogelijk te verhandelen.” Boer Duijndam: “Dit zorgt voor gelijkwaardiger relaties tussen boer en consument en creëert een gevoel van betrokkenheid. Dankzij de eerlijke prijs die wij hier voor onze producten ontvangen, krijgen we meer ruimte om met respect voor dieren, het landschap en biodiversiteit ons werk te doen.” Zo wordt duurzame landbouw gestimuleerd.


Ook gedeputeerde Bom-Lemstra is blij met het initiatief. “Ik steun dit project van harte. Het sluit aan bij de ambitie van de provincie: gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. Het draagt uiteindelijk ook bij aan een mooier en gezonder landschap. Door De Kortste Weg te kiezen, en dus lokale producten te eten, draag je hieraan bij. Bovendien smaakt het nog fantastisch ook!” Wie via De Kortste Weg en deelnemende aanbieders producten koopt, draagt met elke aankoop bovendien bij aan meer natuur in Zuid-Holland.


Campagne ‘De Kortste Weg’ van start
In de campagne ‘De Kortste Weg’ werken boeren en andere ondernemers in de zogenaamde ‘korte voedselketen’ samen met natuur- en milieuorganisaties in Zuid-Holland. Het is een zogenaamde ‘proeftuin duurzame landbouw’ van Voedselfamilies. “Het primaire doel van de campagne is om het aantal mensen dat rechtstreeks bij een boer koopt verder te verhogen”, zegt Ouwehand. “Met onder meer eigenwijze tv- en radiospotjes en guerilla marketing laten we de komende tijd flink van ons horen.” Een redactie van ondernemers die zelf actief zijn in de korte voedselketen, neemt het op zich consumenten te informeren en inspireren. Zo was er bij de aftrap een smaaktest, waarbij voorbijgangers werd gevraagd of ze het verschil kunnen proeven tussen product X uit de supermarkt en een vergelijkbaar product Y uit de regio. De komende periode gaan deze en andere frisse acties de provincie door.


Met het startschot van de campagne tijdens de Prinsjesmarkt is ook de website gelanceerd. Op www.dekortsteweg.nl is een overzicht te vinden van alle deelnemende boeren in de buurt, men kan een proefpakket met vers voedsel uit Zuid-Holland bestellen en het manifest lezen, waarin de gemeenschappelijke strijdwaarden zijn geformuleerd. Iedereen is – zowel online als offline – van harte uitgenodigd deel uit te maken van deze gemeenschap.Anny Schilder en Jan Keizer op het Raadhuisplein

15-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De laatste avond van de Najaarsmarkt is losgebarsten. Op het Raadhuisplein kregen Anny Schilder en Jan Keizer al snel de beentjes van de vloer. Ook zong men luidkeels mee met de vele hits welke het tweetal uitgebracht hebben.
 


Op het parkeerterrein bij zwembad De Kuil was het Beat Up powered by Karwei (dance)muziekevenement. Een van de hoofdrolspelers daar was DJ Outsider.

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Zonnige Najaarsmarkt

14-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De Najaarsmarkt is zaterdag zonnig gestart en zal dit ook zeker blijven. Het is overal gezellig druk in het dorp en wij hebben van deze dag een overzicht gemaakt. In ons fotoalbum staan vele foto’s van de Open & Classic Toerrit, de Streekmarkt, Kaas- en kinderactiviteiten op de Oude Markt, 12-inch race en de oude tractoren. Later vandaag zal het fotoalbum nog aangevuld worden.

 

Naar ons fotoalbum.

 

 Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
 Grandioos muziekfeest tijdens de muzikale avond van de Najaarsmarkt

14-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Beat Up Powered by Karwei (dance)muziekevenement en de optredens op het Raadhuisplein waren grandioos. Al snel liepen de pleinen vol en genoot iedereen van zijn muziek. De Kaaskoningin heeft een bezoekt gebracht bij het Beat Up Powered Karwei en Raadhuisplein. In het Evertshuis was het Najaarsmarkt concert en ook hier was het een gezellige drukte.
 

Bertha Verbeek

Wipneus en Pim

Slingshot coverband

Korsakoff                                                                                                     Foto: Dirk-Jan Knol

Najaarsmarkt Concert in het Evertshuis                                                                Foto: Dirk-Jan Knol

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant en Dirk-Jan Knol


PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019

 

Tijd

Activiteit

10.00 uur

Start Bodegraven Open & Classic Toerrit door Kaaskoningin en hofdames

 

Vanaf 10.00 uur 

Kermis en braderie

 

10.00-16.00 uur

Kaas- en bloemenshow open in tent bij gemeentehuis

Historische Kring tentoonstelling

 

10.00-16.00 uur

Streekmarkt, Kaas- en kinderactiviteiten op de Oude Markt:

Een gezellig terras, kaasrollen en laat je wegen op de evenaar en

ontvang een echt weegcertificaat met naam en gewicht

 

10.30 uur: bezoek Kaaskoningin en hofdames Marktplein. Wegen KK en hofdames, rondgang over kaasmarkt, streek- en verenigingenmarkt en diverse evenementen

 

Optreden Borftse Zangers

 

11.30-13.30 uur

12-inch race op parcours ringsteken met bezoek kaaskoningin en hofdames

 

13.30 uur

Diverse optredens Open Podium op Raadhuisplein

Kaaskoningin en hofdames bezoeken open podium

 

14.00 uur

Kaaskoningin en hofdames bezoeken kaasmuseum 

 

14.30 uur

KK en hofdames bezoeken oude tractoren (Rosarium)

 

14.30-16.00 uur 

Ringsteken omgeving Oude Markt en Vijverlaan

 

15.15 uur

Kaaskoningin en hofdames bezoeken het ringsteken en reiken de prijzen uit

 

17.30-19.30 uur

Diner Kaaskoningin en gevolg

 

19.00-00.00 uur

Programma Raadhuisplein:

- 17.00 uur Summerland

- 19:00 – 19:45 Anny Schilder en Jan Keizer

- 19:45 – 20:30 changeover Summerland / Legends

- 20:30 – 21:30 Chris de Luxe

- 21:30 – 22:30 Legends

- 22:30 – 23:00 Anita Meyer

- 23:00 – 00:00 Legends

 

19.00-00.00 uur

Beat Up powered by Karwei op evenemententerrein bij zwembad De Kuil

Programma Beat Up:

- 19:00 – 21:00 Roan Mendoza

- 21:00 – 22:00 ConfettiRavers Holland Exclusive

- 22:00 – 23:00 Outsider

- 23:00 – 00:00 B-FrontMooi uitzicht over Bodegraven

14-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Vandaag is het monumentendag en wat is er dan mooier om de dorpskerk te beklimmen. Eenmaal boven zag het uitzicht over Bodegraven er prachtig uit. 
 

Foto's: Digitale Bodegraafse KrantVerdachten in onderzoek naar autobranden aangehouden

14-09-2019

Van de redactie

Gouda - De districtsrecherche van politie Alphen – Gouda hield, in samenwerking met het Flexteam, deze week drie verdachten aan in het onderzoek naar autobranden in het voorjaar in Gouda .
Een verdachte, een 16-jarige Gouwenaar, werd afgelopen dinsdag aangehouden en donderdag 12 september werden nog twee plaatsgenoten van 16 en 17 jaar aangehouden. Deze twee zijn vrijdag 13 september voorgeleid aan de rechter-commissaris voor betrokkenheid bij een aantal van de brandstichtingen. Hun voorarrest is met veertien dagen verlengd.


De 16-jarige verdachte die donderdag werd aangehouden is niet voorgeleid en nu weer vrij.
 Gezellige drukte op kaas en bloemenshow, braderie en Kermis

13-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Het was vrijdag een gezellige dag op de Najaarsmarkt. De kermis is wel een stuk kleiner maar dat kon zeker de pret niet drukken. Wij publiceren graag een uitgebreid foto overzicht van de dag in ons fotoalbum.

Naar ons fotoalbum 

 

 


 

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Goedhart MEGA Motormarkt 2019

13-09-2019

Van de redactie

 Groter dan ooit én verloting twee nieuwe motoren 
 

Bodegraven - Goedhart Motoren organiseert op zaterdag 28 en zondag 29 september de MEGA Motormarkt – het jaarlijks terugkerende en niet te missen motorfestijn voor motorliefhebbers uit heel Nederland. Bezoekers genieten onder het genot van een hapje en een drankje van MEGA-aanbiedingen op kleding, accessoires, onderdelen en zelfs nieuwe motorfietsen. Ook de loterij staat dit jaar weer op de agenda waarbij bezoekers kans maken op fantastische prijzen, waaronder twee splinternieuwe motoren. Op zaterdag is dat een Suzuki GSX-S750 en op zondag een Kawasaki Ninja ZX6-R.
 


 

"De MEGA Motormarkt mag je als motorliefhebber niet missen", zegt Berry Goedhart. "Elk jaar ontvangen we zo’n 15.000 bezoekers en allemaal hebben we één gedeelde passie: motoren. Iedereen kan tijdens de MEGA Motormarkt profiteren van prachtige deals, maar ook genieten van motorplezier, eten, drinken en live muziek. Omdat we speciaal voor dit weekend groot inkopen, kunnen we producten met uitzonderlijke kortingen aanbieden. Een uitgebreide collectie motorkleding, helmen, motor-accessoires en motoren voor megalage prijzen zijn allemaal te vinden in de outlet. We toveren onze showroom letterlijk om tot één grote markt. We pakken groot uit zodat de MEGA Motormarkt gewoon een megaleuke motorhappening wordt."
 

Voor elke vraag en wens een antwoord
Tijdens de MEGA Motormarkt staan er diverse marktkramen opgesteld van bijna alle grote motorkleding- en accessoiremerken, onder meer Akrapovič, Alpine gehoorbescherming, SENA Communicatie, Dunlop banden en helmmerken Arai en Shoei. Joost Goedhart: "Zeker even de moeite om een kijkje te nemen, ook als je vragen of advies nodig hebt. In totaal zijn er meer dan 70 specialisten aanwezig om vragen beantwoorden, of het nu om kleding, accessoires of het onderhoud van je motor gaat. Bovendien zijn er extra aanbiedingen op alle banden en kunnen bezoekers gratis hun helm laten controleren door Arai of een veringcheck laten uitvoeren door Hyperpro Suspension."
 

Verloting van twee splinternieuwe motoren
De loterij is inmiddels een vast element van de MEGA Motormarkt. Met deze loterij maken bezoekers kan op fantastische prijzen, van sportuitlaten en nieuwe helmen tot kleding en communicatieapparatuur. Ook verloot Goedhart Motoren in 2019 twee splinternieuwe motoren: op zaterdag een Suzuki GSX-S750 en op zondag een Kawasaki Ninja ZX6-R. Loten kosten 5 euro en dienen op zaterdag óf zondag te worden ingeleverd bij Goedhart Motoren. Berry Goedhart: "Een officiële notaris verricht de trekking op beide dagen aan het einde van de middag. Bovendien zit er een gratis lot bij ons Goedhart Magazine en krijgen bezoekers bij elke aankoop van meer dan 25 euro tijdens de MEGA Motormarkt een lot cadeau om de winkans te vergroten."


De MEGA Motormarkt 2019 vindt plaats op zaterdag 28 september van 8.30 tot 17.00 uur en zondag 29 september van 12.00 tot 17.00 uur bij Goedhart Motoren aan de Europaweg in Bodegraven.
 Sterpianiste Klára Würtz bij ReeuwijkKlassiek

13-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Op vrijdag 27 september om 20.15 uur opent ReeuwijkKlassiek in De Brug het nieuwe kamermuziekseizoen met de Hongaarse pianiste Klára Würtz. Zij won veel prestigieuze prijzen en speelde in concertzalen over de hele wereld. Een hoogtepunt is haar optreden in Carnegie Hall (New York) met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink die kortgeleden op 90 jarige leeftijd gestopt is met dirigeren.
 
Klára Würtz heeft een uitzonderlijk charisma en betovert haar publiek met pianistische finesse. Bij ReeuwijkKlassiek speelt zij op een Fazioli vleugel stukken van Mozart, Schumann en Chopin. Na afloop van het concert zal de heer Evert Snel, importeur van Fazioli, iets vertellen over de bouw en werking van deze bijzondere vleugel. Kaarten via www.reeuwijkklassiek.nl en aan de zaal.
 Congres Zelforganisatie in de Zorg bij Ipse de Bruggen

13-09-2019

Van de redactie

Zwammerdam - Donderdag 12 september vond op landgoed Hooge Burch in Zwammerdam het congres Zelforganisatie in de Zorg plaats. Het thema dit jaar was “Er leiden meerdere wegen naar Rome”, waarbij de Romeinse geschiedenis die zich heeft afgespeeld op het landgoed van Ipse de Bruggen samenkwam met het onderwerp van nu: zelforganisatie.
Tijdens het evenement werden verschillende workshops gegeven, waarbij zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties successen en dillema’s over zelforganisatie met elkaar deelden. Andrea van Steensel, lid raad van Bestuur, opende de dag: “Ipse de Bruggen kiest met volle overtuiging voor zelforganisatie. Wij geloven erin: eigen regie voor de cliënt en medewerkers die het vak waar zij voor gekozen hebben professioneel en met plezier uit kunnen oefenen.”


Wouter Hart, organisatieadviseur, verzorgde daarna een plenaire sessie. Hij pleitte voor verantwoordelijkheid en professionaliteit: “Stop de oplossingenmachine waarin de staf voor de lijn denkt, de manager voor het team of de begeleider voor de cliënt. En wees niet bang om over de lijntjes te kleuren als de situatie daar om vraagt. Daarbij geldt: 'To live outside the law, you must be honest' (Bob Dylan).”


Vervolgens startten de twaalf verschillende workshops: Het leven na zelforganisatie 1.0, eigenaarschap: krijgen of nemen, teamontwikkeling, samenbouwen aan een betekenisvolle organisatie en smartlappen zingen met je eigen gemaakte nummer is een aantal voorbeelden. De reacties van deelnemers waren erg positief en enthousiast, zij kijken terug op een zeer geslaagde dag en gaan vol enthousiasme en nieuwe inzichten terug naar huis.


Het ‘congres met de sfeer van een festival’ werd georganiseerd door Ipse de Bruggen, samen met zorgorganisaties Amerpoort, Philadelphia, Stichting Dichterbij en Amsta en met Wouter Hart, Paul Pardon, Raymon Geurts, WakkereZaken, Academie voor Organisatiecultuur, DiVetro, KPNHealth, en Ik recycle blik.
 Kaaskoningin Marlou Bink-Verkleij, hofdames Tess van der Gugten en Sanne van de Poll

13-09-2019

Van de redactie


Bodegraven – Dit jaar is Marlou Bink-Verkleij Kaaskoningin van Bodegraven. De hofdames zijn Tess van der Gugten en Sanne van de Poll

 

Kaaskoningin Marlou Bink-Verkleij
Marlou (43) is geboren en getogen in Oudewater, maar zij werkt al 20 jaar in Bodegraven bij Vepo Cheese. Zij is getrouwd en moeder van 2 dochters. Haar opa en vader waren kaashandelaren in Oudewater en zij is dus opgegroeid in de kaaswereld. In de jaren negentig is haar vader zich gaan specialiseren in het versnijden en verpakken van kaas en heeft het toenmalige Poll-Food in Bodegraven gekocht. Het bedrijf, dat inmiddels flink gegroeid is, heet sinds 10 jaar Vepo Cheese en heeft als activiteit nog steeds het versnijden, raspen en verpakken van kaas. De producten van het Bodegraafse bedrijf worden over de hele wereld geëxporteerd, want onze Hollandse kaas heeft een goede reputatie in het buitenland. Na haar opleiding European Business Program aan de Hoge School in Rotterdam en Bordeaux en diverse stages in andere landen is Marlou gaan werken bij Vepo Cheese. Inmiddels is zij samen met haar broer Mark trotse eigenaar van Vepo Cheese. Het familiebedrijf bestaat volgend jaar 100 jaar! Zij is naast directielid verantwoordelijk voor de afdeling Marketing en Productontwikkeling. Dat zij nu als kaaskoningin is verkozen is alvast een mooie aanloop naar het jubileumjaar. Dit waarschijnlijk tot grote vreugde van haar dochters, want een moeder als (kaas)koningin wie wil dat nou niet?
Hofdame Tess van der Gugten
Tess van der Gugten (24) is geboren en getogen in Bodegraven. Als dochter van Johan en Mieke van der Gugten van VD Gugten Porsche Service komt ze uit een echte ondernemersfamilie die zeer betrokken is bij het dorp. De meeste dorpsgenoten zullen haar beter herkennen als bekend gezicht van “De Buren” waar zij al vele jaren werkzaam is.
Naast haar liefde voor veel pk’s, die thuis met de paplepel is ingegoten, heeft ze als passie ook de paardensport, waarbij een eigen paard uiteraard niet mag ontbreken.
In de horeca- en evenementenbranche is ze het meest in haar element en stilzitten is geen optie, maar ze vindt het meer dan een eer om dit jaar de Najaarsmarkt als hofdame mee te mogen maken in plaats van achter de bar!
Hofdame Sanne van de Poll
Sanne is 31 jaar jong en geboren in Bodegraven. Voor haar opleiding Management & Toerisme heeft zij 5 jaar in Breda gewoond. Daarna heeft ze het gezellige Brabant weer verlaten voor ‘Borft’ en is aan de slag gegaan in het bedrijf Poll Promotion van haar vader (Aart van de Poll). Hier ging ze aan de slag met de verkoop van promotieartikelen, relatiegeschenken, kerstpakketten & bedrijfskleding. Inmiddels heeft zij Poll Promotion overgenomen en sinds 1 mei gevestigd in Alphen aan den Rijn. Na 30 succesvolle jaren in Bodegraven zet zij dit met veel enthousiasme voort! In haar vrije tijd sport Sanne graag. Daarnaast houdt ze van golfen, de sauna en gezellig uit eten gaan. Ze vindt het een hele eer om hofdame te zijn en kijkt ernaar uit!

 

Foto's: Digitale Bodegraafse Krant

 Veel bekijks voor Kaascorso

12-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het kaascorso heeft donderdagavond veel bekijks gehad. In de optocht deden ook dit jaar vele scholen en verenigingen en bedrijven uit Bodegraven mee. In ons fotoalbum staan de eerste foto’s van een fantastisch feest. Zo staan er vele foto’s van de Kaaskoninging en haar hofdames en zijn alle deelnemers van de optocht vastgelegd. 
 Naar het fotoalbum
 

 

 

 

 

Foto's: Digitale Bodegraafse KrantDe echte raceauto van Max Verstappen zaterdag te zien op de Najaarsmarkt!

12-09-2019

Van de redactie

 SPAAR OOK DIT JAAR VOOR DE WINNENDE RACEAUTO VAN MAX VERSTAPPEN 

Bodegraven - De echte raceauto van Max Verstappen is as. zaterdag van 13:30 uur tot 14:30 te zien op de Najaarsmarkt! De raceauto komt vlakbij de poffertjeskraam te staan en zal dus een uurtje onderdeel zijn van de kermis in Bodegraven. 
 

Max Verstappen is Nederlands favoriete autocoureur. Ook Jumbo is al jaren trouwe fan van Max! Daarom kunnen klanten vanaf woensdag 11 september weer sparen voor een collectors item modelauto (1:24) van de Red Bull Racing Formule 1 bolide van Max Verstappen. De modelauto is een exacte replica van de RB15 van Aston Martin Red Bull Racing. Het gaat om de winnende editie van de GP van Oostenrijk, herkenbaar aan de gele banden en het Jumbo logo dat op de neus van de auto prijkt én de gele helm die Max droeg.
 Collectors item modelauto Red Bull Racing Fomule 1 bolide van Max Verstappen

Van woensdag 11 september tot en met dinsdag 1 oktober krijgt iedere Jumbo klant bij elke 10 euro aan boodschappen - of bij speciale actieproducten - een gratis spaarzegel. Zodra de finish op de spaarkaart is bereikt, kan de volle spaarkaart worden ingeleverd in alle Jumbo winkels. Met een eenmalige bestelcode kun je voor €4,99, zolang de voorraad strekt, een schaalmodel raceauto van Max Verstappen bestellen op jumbo.com/spaaractiemax. De voorraad is groot, maar uiteindelijk beperkt. Snel bestellen is dus slim, want op is op.


Ontdek de echte raceauto bij JUMBO Langerak
Quint Langerak, eigenaar van de Bodegraafse JUMBO winkels, is blij met de spaaractie: Samen met heel veel Nederlanders zijn we supporter en fan van Max. Daarom organiseert JUMBO - naast deze spaaractie voor het schaalmodel - een tour met de echte raceauto van Max Verstappen langs een aantal winkels, waarbij klanten ook de echte raceauto in het echt kunnen bekijken. JUMBO Langerak heeft zich natuurlijk aangemeld voor deze te gekke kans. En HIJ KOMT NAAR BODEGRAVEN! En snel ook!

 Wegens succes verlengd poppentheater de gouden leeuw

12-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Op zondagmiddag 22 september speelt poppentheater de gouden leeuw de voorstelling: Gijsbert en het hart van goud in het Evertshuis. Het is een familievoorstelling en duurt ongeveer een half uur. Gijsbert, de jonge vuurdraak vind midden in het vurige hart van de aarde een hart van goud. Wat is dat voor een hart? en wat gaat hij daarmee doen?
 


Wilhelminastraat 5 bodegraven
De entree is 2,00 euro
Tijd 15.00 uur (zaal open 14.30 uur)
Kom op tijd want vol=vol
 “Een goede collectieve zorgverzekering wordt steeds belangrijker”

12-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - In de media verschenen de afgelopen dagen diverse artikelen over zorgcollectiviteiten. Zo zou een zorgcollectiviteit minder gunstig zijn voor verzekerden. Compleet onjuist, menen Bas van Twillert, directeur van Heilbron Assurantiën en Jan-Pieter Cnossen, directeur zorgverzekeringen van dezelfde organisatie. “Goede zorgcollectiviteiten zijn nu juist belangrijker dan ooit.”

“Er is nog onduidelijkheid wat betreft de veranderingen rondom de collectieve zorgverzekeringen”, begint Cnossen. “Er zijn in principe twee belangrijke veranderingen: de maximale korting op de basisverzekering wijzigt van tien naar vijf procent. Dit geldt dus niet voor aanvullende verzekeringen. Daarnaast moeten verzekeraars aangeven welke zorginhoudelijke afspraken met een bepaalde collectiviteit zijn gemaakt. De collectiviteiten worden nu nog meer gericht op zorginhoudelijkheid. Dat betekent dat werkgeverscollectiviteiten extra dekkingen of diensten hebben die in het belang zijn van werknemers. De extra of aangepaste dekkingen sluiten aan bij de doelgroep.”
 

Zorginhoudelijke afspraken
Waar in de media het continu gaat over de (dalende) kortingen, daar leggen wij graag de nadruk op de vergoedingen en de inhoud van de verzekeringen. “Het is voor iedereen elk jaar weer belangrijk om te kijken welke basis- en eventueel aanvullende verzekering het beste bij hem of haar past”, reageert Van Twillert. “Wij leggen bij onze relaties de nadruk op de beste voorwaarden en vergoedingen van een verzekering. Ik las ergens een quote dat collectief verzekerden te ruim verzekerd zijn. De indruk wordt hiermee gewekt dat ze geen keuze hebben. Dat klopt natuurlijk niet. Het lijkt nu alsof je via je werkgever geen losse basisverzekering of eenvoudige aanvullende verzekering kunt afsluiten. Dat kan natuurlijk ook gewoon. En de zorginhoudelijke afspraken gelden ook dan voor de werknemer.”
 

Premie vs. goed advies
Ook Cnossen begrijpt dat voor consumenten de zorgpremie een afweging kan zijn in de keuze voor een bepaalde zorgverzekering. “Premie is en blijft altijd belangrijk bij het afsluiten van een zorgverzekering, maar gelukkig wordt het belang van goede voorwaarden en vergoedingen op de specifieke situatie van de werknemer steeds belangrijker. Het is een geruststelling wanneer een werkgever het goed voor je geregeld heeft. We worden ouder, moeten langer kunnen doorwerken en daar hebben de werkgever en de werknemer een verantwoordelijkheid in. En daar zit precies het belang van een goede collectieve zorgverzekering. De zorgkosten stijgen jaarlijks. Een goede collectieve zorgverzekering, met de juiste zorginhoudelijke afspraken en aandacht voor preventie, zorgt ervoor dat werknemers langer vitaal kunnen doorwerken. Dat gaat de stijging van eventuele zorgkosten tegen. Goede voorwaarden, zorginhoudelijke afspraken en intermediair advies dragen bij aan het beheersbaar houden van die kosten.”
 Openingsconcert door Maxime en Charlotte Gulikers

12-09-2019

Van de redactie

Waddinxveen - Op zondagmiddag 29 september 2019 treden om 15:00 uur Maxime Gulikers (viool) en Charlotte Gulikers (cello) op.

“Jong toptalent uit Waddinxveen.”
Maxime en Charlotte brengen een heel mooi en afwisselend programma voor viool en cello met werken van o.a. M. Ravel, G. B. Cirri, E. Ysaye en delen uit de cellosuite van J. S. Bach. Maxime en Charlotte Gulikers behaalden aan het Conservatorium in Den Haag hun bachelor diploma. Zij vervolgden hun studie met diverse masterclasses en met succesvolle deelname aan internationale muziek concoursen waaronder het Prinses Christina Concours. Traden op tijdens het Janine Jansen Festival in Utrecht.  

Uitvoering:
Zondagmiddag 29 september 2019 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen. Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Kaarten aan de zaal. Reserveren via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl. Telefonisch reserveren kan ook via 0653 28 10 16 of 0653 67 27 87. Entree €13,00 incl. koffie of thee. Vonkpashouders en houders van de Rotterdampas €10,50. Jongeren tot 21 jaar €8,00. Alle betalingen á contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.
 Het negende Bockbierfestival Woerden komt er aan!

12-09-2019

Van de redactie

Woerden - De afgelopen acht jaar heeft het Woerdens bockbierfestival tot ver buiten de Woerdense stadsgrenzen bekendheid gemaakt. Dit jaar organiseert SPSW (Stichting Promotie Speciaalbier Woerden) op zondag 6 oktober voor de negende keer op rij dit geweldige bockbierfestival in Woerden. Het festival wordt voor de tweede keer op het Exercitieveld georganiseerd, waar we wederom een gezellig festivalterrein zullen creëren waar we ons groeiende aantal bezoekers ook de komende jaren kunnen blijven ontvangen.


Het festivalterrein is op zeer korte loopafstand van NS Station Woerden. Er zullen zo’n 20 bierbrouwers uit binnen- en buitenland aanwezig zijn om hun bieren aan de bezoekers te presenteren. Vanwege het informatieve karakter van dit festival zijn brouwers zelf (of een medewerker van de brouwerij) aanwezig, zodat de bezoekers van het festival zo volledig en deskundig mogelijk worden ingelicht over de te proeven bieren. Toegang van het festival is gratis, bij de ingang kan een proefglaasje en munten worden gekocht. Naast bier zal er ook voldoende te eten aanwezig zijn, verzorgd door lokale ondernemers uit Woerden en omgeving.“Zorg in Woerden en omstreken, waar willen we naar toe?”

12-09-2019

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 1 oktober 2019 om 19.30 uur wordt er in het gemeentehuis van Woerden een thema-avond over de Zorg in en rondom Woerden georganiseerd. Iedereen is welkom, maar vol is vol. De locatie is de raadszaal van het Gemeentehuis van Woerden, Blekerijlaan 14, 3447 GR Woerden. Graag van te voren aanmelding (i.v.m. de ruimte en de catering) per e-mail: zorgvoorwoerdenenomstreken@gmail.com De titel van de avond is: “Zorg in Woerden en omstreken, waar willen we naar toe?”
 

De Zorg in Woerden en omstreken is helaas de afgelopen jaren steeds meer versoberd en minder bereikbaar geworden. De eerste versobering treedt op na de fusie tussen het Zuwe Hofpoort en Antonius ziekenhuis. Voor steeds meer zaken moeten de inwoners naar Nieuwegein of Leidsche Rijn. Daarna valt de Zorg in Woerden als dominosteentjes om. De Huisartsenpost (HAP) en de Spoedeisende hulp (SEH) verdwijnen en Apotheken zijn buiten kantoortijden of in het weekend dicht. Van de goed draaiende Maartenskliniek is alleen nog de Poli over, want voor operaties moeten de patiënten naar Nijmegen.
 

De werkgroep heeft over deze zorgelijke situatie heel veel reacties ontvangen. Een aantal van deze geanonimiseerde verhalen zijn verwerkt in een Zwartboek. Enkele van deze verhalen worden verteld tijdens het eerste deel van de thema avond. Het eerste exemplaar van het Zwartboek wordt overhandigd aan vertegenwoordigers van het Antonius Ziekenhuis. In de pauze wordt het Zwartboek uitgedeeld aan mensen die hier belangstelling voor hebben. Ook is het de bedoeling om een aantal exemplaren beschikbaar te stellen aan de woordvoerders Zorg van de Tweede Kamer. Genodigden zijn o.a. vertegenwoordigers van de lokale Politiek (wethouder), landelijke Politiek (Tweede Kamer), Zorgverzekeraars, NZA, huisarts, apotheker, Raad van Bestuur van het Antonius en de oud directeur van het Hofpoort Ziekenhuis.
 

Het tweede deel van het programma zal bestaan uit een forum. Het forum is samengesteld uit de genodigden en een lid van de werkgroep Zorg voor Woerden. Ieder forumlid mag in maximaal 5 minuten zijn of haar visie geven op de toekomst van Zorg in Woerden en omstreken. Vervolgens krijgen mensen in de zaal de gelegenheid om de mensen van het forum vragen te stellen over die visie op de Zorg, en om aan te geven wat mensen uit Woerden en omstreken willen en/of nodig hebben. Op deze manier willen wij duidelijk krijgen wat Woerden wil en nodig heeft aan Zorg in de toekomst.
De organisatie van deze avond is in handen van de werkgroep Zorg voor Woerden en de politieke partijen Inwonersbelangen, LijstvanderDoes, Fractie Bakker en de Woerdense VVD. De avond zal gepresenteerd worden door de vooraanstaande Woerdenaar Cor van Tuijl.
 Yoga in Inloophuis ‘Leven met kanker’

12-09-2019

Van de redactie

Woerden - Op vrijdagochtend 20 september geeft Gemma van Dongen om 10.00 uur een yogales bij Inloophuis Leven met kanker’, Wilhelminaweg 12. Deze les is bedoeld als kennismaking met yoga. Yoga kan bijdragen aan kwaliteit van leven in of na een moeilijke periode. Yoga kan helpen opnieuw vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen, het kan helpen te ontspannen of meer balans te vinden. Kankerpatiënten hebben beperkingen en daarom zijn de oefeningen licht en is er veel aandacht voor de adem. Het tempo waarin de oefeningen – zowel staand, zittend of liggend – worden uitgevoerd is rustig. Aangezien er een beperkt aantal plaatsen zijn, dient u zich voor de yoga les aan te melden.

Aanmelden kan per telefoon (06-14004496), per email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ).

Toegang en consumpties zijn gesponsord. Voor nieuwe bezoekers is er een rondleiding met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden.  Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Dode hoek krijgt volop aandacht van Veilig Verkeer Nederland, TLN, Paul van Loon en TOTAL

12-09-2019

Van de redactie

Veilig Verkeer Nederland (VVN), TLN (Transport en Logistiek Nederland), Kinderboekenschrijver Paul van Loon en TOTAL in Nederland waarschuwen vandaag gezamenlijk voor de dode hoek. Als kinderen in de dode hoek van grote voertuigen komen lopen ze gevaar. Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken in de dode hoek. Vooral fietsers zijn kwetsbaar. Jaarlijks raken er vijf basisschoolkinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar gewond door zo’n ongeluk met een groot voertuig. Zo blijkt uit cijfers van de SWOV over 2011-2017. Bijna de helft van de volwassen fietsers kiest de verkeerde plek bij de vrachtauto waar zij zich als fietser veilig denken op te stellen. Een ongeval heeft ernstiger gevolgen voor een fietser wanneer de tegenpartij een vrachtauto is. Van de ernstige ongevallen veroorzaakt door de dode hoek heeft in algemene zin 46% een dodelijke afloop. Bij een botsing tussen een fietser en een auto bedraagt dit percentage 8%.


Aanbieding eerste exemplaar van het kinderboek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’
Op openbare basisschool Het Volle Leven in Den Haag ontving minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) uit handen van Paul van Loon het eerste exemplaar van zijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’: een spannend Griezelbus-avontuur waarin kinderen die in de dode hoek komen in een parallel universum belanden. Het boek verscheen 12 jaar geleden en is nu aangepast naar de huidige tijd, klaar voor een nieuwe groep lezers en verkeersdeelnemers. Achterin het boek zijn de vuistregels opgenomen die VVN en TLN opstelden om je veilig rond voertuigen te bewegen en rekening te houden met de dode hoek.


Bekrachtiging partnership Veilig Verkeer Nederland en TOTAL in Nederland
Tegelijkertijd kondigden VVN en TOTAL hun samenwerking aan, gericht op de doorontwikkeling van de gratis te downloaden augmented reality app ‘Uit de hoek’. Hiermee ervaren ouders samen met hun kinderen de veiligste plaats op de weg. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de volwassenen niet weet waar zij moeten gaan staan ten opzichte van een vrachtwagen. Kinderen die op school een dodehoekles hebben meegemaakt kunnen aan de hand van deze app aan hun ouders laten zien waar zij het veiligst kunnen gaan staan. De app is gratis te downloaden via Google Play en de App Store.


De eerste ‘Veilig op weg’ les van het schooljaar
Vandaag vond ook één van de eerste ‘Veilig op Weg’-lessen van VVN en partner TLN weer plaats. De groepen 7 van Het Volle Leven waren de gelukkigen; zij mochten zelfs Paul van Loon als eenmalige gastdocent in de klas verwelkomen. De samenwerking tussen VVN en TOTAL maakt het bovendien mogelijk om iedere school die deze les boekt een exemplaar van ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ cadeau te doen voor de schoolbibliotheek. Jaarlijks verzorgen VVN en TLN ruim 900 ‘Veilig op Weg’-lessen voor leerlingen van groep 7 en 8.


Lessen over het omgaan met de dode hoek nog steeds hard nodig
VVN-directeur Evert-Jan Hulshof: “De ongevalscijfers laten zien dat fietsers vanaf 10 jaar een kwetsbare groep zijn. Hun verkeersgedrag is soms onvoorspelbaar; ze nemen veel risico’s en houden zich bewust of door onwetendheid niet aan de verkeersregels. Dode hoekongevallen hadden vaak voorkomen kunnen worden als de betrokken verkeersdeelnemers bewuster waren geweest van de gevaren van de dode hoek en als ze hadden geleerd waar ze zich het beste op kunnen stellen in de buurt van grote voertuigen.”
 

Paul van Loon: “Het lezen van een boek, of eruit voorgelezen worden, is dé manier om in een andere wereld te duiken. Ik heb door de jaren heen aan mijn lezers gemerkt dat een verhaal heel veel impact kan hebben. Mijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ is geen verkeersles, maar een spannend avontuur waar je ook nog iets van opsteekt. Ik hoop dat veel leerkrachten het boek in de klas gaan voorlezen en er daarna met elkaar over praten, wellicht in combinatie met een ‘Veilig op Weg’-les.” 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina